Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 170/2020 15.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα», επανέλαβε ο Ακάρ
  • [02] Τα μνημόνια και οι συμφωνίες που υπογράφει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αφορούν μόνο την δική της «περιοχή», ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ
  • [03] Νικητής των «προεδρικών εκλογών» ο Τατάρ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση Γκεζιτζί
  • [04] Αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Γκεζιτσί είναι φουσκωμένα
  • [05] Κλειστό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για τους ξένους μεταξύ 16-20 Σεπτεμβρίου
  • [06] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σύνολο 607
  • [07] Επικρίσεις για τους λανθασμένους χειρισμούς της «κυβέρνησης» στην περίοδο της πανδημίας
  • [08] «Οι εγχώριες μεταδόσεις τρομάζουν», αναφέρει η Yeni Duzen
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Κυπριακό, τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και θέματα διμερών σχέσεων συζήτησαν Τσαβούσογλου με Πομπέο σε τηλεφωνική επικοινωνία
  • [02] Nέα NAVTEX από την Τουρκία που κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης
  • [03] «Προτεραιότητα της Τουρκίας η διπλωματία», υποστηρίζει η Μιλλιγέτ; Δεν αναμένει κυρώσεις από την ΕΕ, δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Η ΤUSIAD καλεί την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
  • [05] Στήριξη από τον Νταβούτογλου στις ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα Προέδρου της 75η Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο Βολκάν Μπόζκιρ
  • [07] Στα 1,716 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και στους 63 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα», επανέλαβε ο Ακάρ

    Σύμφωνα με την K?br?s (15.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την παρακολούθηση την λήξη της άσκησης «Καταιγίδα της Μεσογείου – 2020», συνεχάρη το προσωπικό για την επιτυχία της άσκησης επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός στρατιώτη είναι η αποφασιστικότητα και ικανότητα να πολεμήσει και να επιτύχει.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Ακάρ υποστήριξε: «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα», προσθέτοντας: «Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα και θα υπεραμυνθούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα τα δικά μας και των αδελφών μας της ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Αποδεχόμαστε την Κύπρο ως εθνικό μας ζήτημα και βρισκόμαστε εδώ. Ό,τι και αν είναι το καθήκον που μας αναλογεί εδώ, το πράξαμε το 1974 και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε με το ίδιο πνεύμα, ίδιο ενθουσιασμό και στην ίδια βάση για την ασφάλεια και την επιβίωση των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ, κανείς να μην έχει αμφιβολία. Έχουμε δικαιώματά, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες χώρες κάνουν κάποιες ενέργειες και κινήσεις εναντίον αυτών. Εμείς τις ακολουθούμε με μεγάλη υπομονή. Αλλά ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και του δικαίου μας, ό,τι βήμα χρειαστεί να κάνουμε, κάναμε με αποφασιστικότητας ως ένα σώμα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν τίθεται θέμα για μας να θυσιάσουμε το δίκαιο μας, να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας εδώ. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των συναντήσεων, των διαπραγματεύσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των γεγονότων με πολιτικό τρόπο. Όμως, όλοι πρέπει να χωνέψετε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οποιαδήποτε τετελεσμένα, ούτε να παραβιάσουν τα δικά μας δικαιώματα και των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ».

    Ο Ακάρ μαζί με τους Τούρκους ανώτερους αξιωματικούς, που τον συνόδευαν κατά την επιθεώρηση των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή, αναχώρησαν από τα κατεχόμενα μετά το τέλος της ομιλίας.

    (ΔΨ)

    [02] Τα μνημόνια και οι συμφωνίες που υπογράφει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αφορούν μόνο την δική της «περιοχή», ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ

    Υπό τον τίτλο «Όζερσαϊ: Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στον αγώνα μας για προστασία των δικαιωμάτων μας», η K?br?s (15.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουντρέτ Όζερσαϊ, επικρίνοντας την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των ΗΠΑ και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], ισχυρίστηκε ότι πόρρω απέχει από την αντίληψη διασφάλισης σταθερότητα στην περιοχή.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και συμφέροντα τους μέχρι τέλους και ότι δεν θα επιτρέψουν τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής πλευράς που απορρίπτουν την συνεργασία και την διπλωματία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να κάνουν εκκλήσεις για συνεργασία και διπλωματία για επίλυση των διαφωνιών τους χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις από τα δικαιώματα τους.

    Ισχυριζόμενος ότι το μνημόνιο συναντίληψης θα καταχραστεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ο Όζερσαϊ υποστήριξε: «Το μνημόνιο, που υπογράφτηκε μονομερώς ανάμεσα στην 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' και τις ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, παραγκωνίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά, και που προνοεί την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας, 'Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security' με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, έχει εξασφαλίσει ένα νέο πολιτικό εργαλείο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα τύχει κατάχρηση. Όπως γνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, κάθε βήμα που λαμβάνεται χωρίς την συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για θέματα που αφορούν όλο το νησί, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο, θα ισχύει μόνο για την Νότια Κύπρο στην εφαρμογή του».

    Στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει ντεφάκτο έλεγχο μόνο στην Νότια Κύπρο», ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε: «Ο όρος Κύπρος, που αναφέρεται σε κάθε συμφωνία, πρωτόκολλο, μνημόνιο που υπογράφεται χωρίς την υπογραφή της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορά την Νότια Κύπρο και έχει ισχύ μόνο εντός των ορίων της περιοχής της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος των λιμανιών, των αεροδρομίων στο νησί δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στο νησί Κύπρος, είναι πια ολοφάνερο, ότι υπάρχουν δυο διοικήσεις, υπάρχουν δύο πλευρές και δύο βουλήσεις στα θέματα, που αφορούν την Κύπρο, όπως έχει επιβεβαιωθεί και στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και σχεδόν σε οποιοδήποτε άλλο θέμα».

    (ΔΨ)

    [03] Νικητής των «προεδρικών εκλογών» ο Τατάρ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση Γκεζιτζί

    Η Diyalog (15.09.20) γράφει ότι η τουρκική εταιρεία ερευνών Γκεζιτζί (Gezici) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης επισκόπησης για τις «προεδρικές εκλογές», που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα, στην οποία συμμετείχαν 4,486 άτομα με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 53,3% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Ερσίν Τατάρ και το 46,7% τον Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο.

    Το 81,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες εγγυήσεις» στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, το 80,9% επιθυμεί λύση δύο ξεχωριστών κρατών, ενώ μόνο το 19,2% επιθυμεί ομοσπονδία με τους Ελληνοκυπρίους.

    Στην ερώτηση «ποιο θα ψήφιζες στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου», το 33,9% θα ψήφιζε τον Τατάρ, το 29,7% τον Ακιντζί, το 14,7% τον Τουφάν 'Ερχουρμαν, το 10,2% τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, το 6,1% τον Ερχάν Αρικλί, το 5,2% τον Σερντάρ Ντεκτάς και το 0,2% άλλους υποψηφίους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 80,2% των ερωτηθέντων επιθυμούν «ο πρόεδρος να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, το 62,3% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι οι χειρισμοί του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό ήταν ανεπιτυχείς, ενώ το 37,7% θεωρούν τους χειρισμούς του επιτυχούς.

    (ΔΨ)

    [04] Αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Γκεζιτσί είναι φουσκωμένα

    Υπό τον τίτλο «Άνοδο και Άνοδο», ο αρθρογράφος της Yeni Duzen Τζένκ Μουτλούγιακαλι διακωμωδεί τα τελευταία αποτελέσματα της δημοσκόπησης Γκεζιτζί, γράφοντας χαρακτηριστικά:

    «Κάποιοι κοροϊδεύουν τα φουσκωμένα αποτελέσματα της διάσημης δημοσκόπησης. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά τους τελευταίους μήνες, ο Ερσίν Τατάρ έχει σοβαρή άνοδο! Πέταξε.

    Όσο μεγαλώνει το χάος στην χώρα, αυτός έχει άνοδο! Ξέσπασε η πανδημία, αυτός έχει άνοδο! Δεν έχει μείνει άδειος χώρος στα νοσοκομεία, αυτός έχει άνοδο! Θείοι με ιδιωτικά τζετ καταφθάνουν στην χώρα, χωρίς έλεγχο, χωρίς να τίθενται υπό περιορισμό, χωρίς να ενδιαφέρονται για καραντίνα, αυτός έχει άνοδο! Οι νοσηλευτές ξεσηκώνονται, το μισό νησί καταρρέει, αυτός έχει άνοδο! Τα σχολεία ανοίγουν το βράδυ, κλείνουν το πρωί, αυτός έχει άνοδο! Τα μαγαζιά είναι με κλειστά παντζούρια, αυτός έχει άνοδο! Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αναλογικά με τον πληθυσμό και υπάρχει φόβος, αυτός έχει άνοδο! (...)»

    (ΔΨ)

    [05] Κλειστό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για τους ξένους μεταξύ 16-20 Σεπτεμβρίου

    Υπό τον τίτλο «Θα είναι κλειστό το Ερτζάν για τους ξένους μεταξύ 16-20 Σεπτεμβρίου;», η Yeni Duzen (15.09.20, YD) διερωτάται αν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα κλείσει μόνο για τους τουρίστες και γράφει:

    «Σύμφωνα με αεροπορική οδηγία (notam) που δημοσίευσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών της Τουρκίας για τα αεροδρόμια, το αεροδρόμιο Ερτζάν θα είναι κλειστό μεταξύ 16-20 Σεπτεμβρίου για τους ταξιδιώτες εκτός από 'τους πολίτες της ΤΔΒΚ, τους συζύγους και τους συνοδούς'.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα Yeni Duzen, άτομο ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες στις μονάδες αεροπορίας προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο συγκοινωνιών».

    (ΔΨ)

    [06] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σύνολο 607

    Η Vatan (15.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,149 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 14 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 4 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα 14 νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 10 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 3 προέρχονται από εγχώριες μολύνσεις.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 144,429 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 607 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 335 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 268 ατόμων εκ των οποίων τα 211 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 57 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    H K?br?s (15.09.20) γράφει ότι ο Πιλλί ανακοίνωσε ότι έχουν ανάγκη για ακόμη 100 νοσηλευτές και ότι πρέπει να προσλάβουν τουλάχιστον 50 νοσηλευτές τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι με την αύξηση των χειμερινών νοσημάτων και ιώσεων θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, γι' αυτό στόχος τους είναι η εμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

    (ΔΨ)

    [07] Επικρίσεις για τους λανθασμένους χειρισμούς της «κυβέρνησης» στην περίοδο της πανδημίας

    Σύμφωνα με την Vatan (15.09.20), τα αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούνται στη «βουλή» επέκριναν την «κυβέρνηση» για λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας της νόσου Covid-19 κατά την δεύτερη συζήτηση της έκτακτης συνεδρίασης για το «τροποποιητικό νομοσχέδιο περί λοιμοκάθαρσης νόμος».

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, που πήρε πρώτος το λόγο, επίστησε την προσοχή στην αύξηση των κρουσμάτων και διερωτάται ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της «κυβέρνησης» για αυτή την τρομακτική κατάσταση.

    Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), ανέφερε ότι πριν την ψήφιση του «νομοσχεδίου» πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των «δημαρχείων». Υπογραμμίζοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις και ότι άργησε να λάβει μέτρα, έγινε αιτία για αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα από το lockdown, επισήμανε ο Όζγιγιτ.

    Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» αλλάζει συνεχώς τις αποφάσεις της λόγω αντιδράσεων, διερωτάται τι γίνεται σχετικά με τις έρευνες για την «κρίση με τις άδειες για τα ιδιωτικά τζετ». Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση και ότι οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν εάν μπορούν να εγγραφούν στα «πανεπιστήμια» και να έλθουν, ο Όζγιγιτ πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τους. Ζήτησε να γίνει το συντομότερο δυνατόν συνεργασία με τα «πανεπιστήμια» για να φέρουν φοιτητές στα κατεχόμενα.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν «ζήτησε από το βήμα της βουλής την παραίτηση της κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι θα είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο λαός. «Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε μια περίοδο που η υγεία του λαού είναι σε κίνδυνο, εστιάζονται μόνο στις εκλογές του Οκτωβρίου, λες και δεν έχει κάτι άλλο να σκεφτούν», ανέφερε ο Έρχουρμαν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για διοίκηση της χώρας αυτή την στιγμή και αν δεν μπορούν να διοικήσουν, ας παραιτηθούν».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερχουρμάν διαπίστωσε με λύπη ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το νησί για επαφές, αλλά κανείς δεν είχε επαφή με τους Τουρκοκύπριους. «Εμείς δεν μπορούμε καν να πούμε ότι έχουμε δικαίωμα έκφρασης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ταυτότητα, ο πολιτισμός τους και η ύπαρξη τους εξαφανίζεται».

    Υπό τον τίτλο «Το νοσοκομείο πανδημίας θα τελειώσει τον Οκτώβριο», η Gunes (15.09.20) γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του κατά την ολομέλεια της «βουλής», ανέφερε ότι το νοσοκομείο πανδημίας με πλήρη εξοπλισμό είναι υπό ανέγερση με την στήριξη της Τουρκίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Στην συνέχεια, ο Τατάρ σημείωσε ότι έχουν ήδη ξοδευτεί για τον τομέα της υγείας στην περίοδο της πανδημίας 100 εκατ. ΤΛ, που ήταν εκτός προϋπολογισμού.

    (ΔΨ)

    [08] «Οι εγχώριες μεταδόσεις τρομάζουν», αναφέρει η Yeni Duzen

    H Yeni Duzen (15.09.20) γράφει ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα κατεχόμενα ενώ στις ελεγχόμενες περιοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ελαττωθεί, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανησυχία στην αύξηση των εγχώριων μεταδόσεων.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, η ιατρός Δρ Ντερλέν Οζγετς Ρούσο ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των εγχώριων μεταδόσεων της νόσου Covid-19 και η αύξηση θα συνεχίσει λόγω των λανθασμένων χειρισμών. Ανησυχεί ότι με τον ερχομό της χειμερινής περιόδου θα εμφανισθούν και οι εποχιακές ασθένειες και θα δημιουργηθεί ένα χάος.

    Ο μικροβιολόγος Δρ Εμρε Βουνταλί πρότεινε να γίνεται PRC test σε όλους τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα πυρετού, βήχα και πονοκέφαλου.

    Η επιδημιολόγος για μεταδοτικές ασθένειες Δρ Νεσίλ Μπαϊρακτάρ εισηγήθηκε ότι πρέπει να γίνει μια χαρτογράφηση των περιοχών με τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως πραγματοποιείται και στο «νότο» [περιοχές ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία].

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Κυπριακό, τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και θέματα διμερών σχέσεων συζήτησαν Τσαβούσογλου με Πομπέο σε τηλεφωνική επικοινωνία

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (14.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

    (ΑΚ)

    [02] Nέα NAVTEX από την Τουρκία που κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης

    H Sozcu (15.09.20) σε μια είδηση της τελευταίας στιγμής, γράφει ότι η Τουρκία προχώρησε στη έκδοση νέας NAVTEX, κατηγορώντας την Ελλάδα για στρατικοποίηση της Χίου και για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι «το αποστρατικοποιημένο καθεστώς της Χίου, όπως ορίζεται από την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 έχει παραβιαστεί».

    Σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία προχώρησε σε νέα έκδοση NAVTEX με αριθμό La08-206/20. Η ισχύς της ανακοίνωσης αυτής τερματίζεται στις 00.01 της 16η Σεπτεμβρίου, 2020, αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [03] «Προτεραιότητα της Τουρκίας η διπλωματία», υποστηρίζει η Μιλλιγέτ; Δεν αναμένει κυρώσεις από την ΕΕ, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Η Milliyet (15.09.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Προτεραιότητα μας η διπλωματία», γράφει ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την επαναφορά σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις τους για θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και αναμένει σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως οι πρώτες επαφές μεταξύ των δύο χωρών, γίνουν στη σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία φαίνεται να αναστέλλεται προσωρινά μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέϊς από την Ανατολική Μεσόγειο για συντήρηση. Σημειώνεται επίσης ότι μετά από τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας στο θέμα αυτό της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενδέχεται να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και ακολούθως σε ανώτερο επίπεδο. Αναφορικά με την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, έγινε γνωστό, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Τουρκία έστειλε το μήνυμα ότι «θα παρακαθίσουμε στο τραπέζι για δίκαιη λύση χωρίς προβοκάτσιες». Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην περίπτωση που ευοδώσουν οι προσπάθειες της Γερμανίας τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

    Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες στο NTV, έστειλε το μήνυμα ότι δεν αποτελεί υποχώρηση η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέϊς από την περιοχή και ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητες του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης επί του πλοίου. Επίσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν έστειλε το μήνυμα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ να μην χάσουν την ευκαιρία της διπλωματίας και να προσέλθουν σε διάλογο με ανάλογα βήματα.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα προσθέτει ότι έχει αναπτερωθεί η ελπίδα για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αναμένετο να αρχίσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο-Ιούλιο, αλλά ναυάγησε εξαιτίας της Ελλάδας. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αφότου συσταθεί το «τραπέζι των συνομιλιών» μέχρι τη σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, οι πρώτες επαφές αναμένεται να γίνουν εκεί.

    Επίσης τονίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Γερμανία έχει εντατικοποιήσει τις διαμεσολαβητικές τις προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και καιρό και μετά που είχε επαφές με τη Γαλλία, φέρεται να της έχει ζητήσει όπως «να μην εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία».

    Η Άγκυρα σημειώνει στη συνέχει ότι παρόλο που η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά το όλο θέμα, έστειλε το μήνυμα ότι θα παρακαθίσει στο τραπέζι για επίτευξη δίκαιη λύσης αλλά χωρίς προβοκάτσιες και θέτοντας τον όρο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά κυρίως χωρίς την εμπλοκή της Γαλλίας.

    Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, η Άγκυρα δεν αναμένει από την ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις, αφού όπως υπογραμμίζεται σε περίπτωση που το πράξει, η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας εξάλλου για το θέμα, ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος χθες στις δηλώσεις του στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, είπε: «Δεν αναμένω μια απόφαση για κυρώσεις, μπορεί όμως και να υπάρξει. Υπήρξες και στο παρελθόν αυτό το ζήτημα. Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την απόφαση για αποστολή προσφύγων στην Ευρώπη και η απόφαση μας αυτή ακόμη είναι σε ισχύ», είπε. (...)

    Στο μεταξύ, σε μια είδηση της τελευταίας στιγμής, η Aksam (15.09.20) γράφει ότι οι σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκία αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα μετά το μεσημέρι τη συνάντησης τους σε τεχνικό επίπεδο, στο ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις 28 Αυγούστου, αποφασίστηκε όπως η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών συνεχιστεί σήμερα. Η πρώτη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε και πάλι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις 10 Σεπτεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [04] Η ΤUSIAD καλεί την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

    Η Hurriyet (15.09.20) γράφει ότι η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (ΤUSIAD) σε γραπτή της ανακοίνωση κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Οι διμερείς διενέξεις που συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό στο Αιγαίο καθώς επίσης και οι πολύπλευρες διαφωνίες και εντάσεις που υπάρχουν για την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα και πρέπει να συζητηθούν μαζί», υπογραμμίζει η ΤUSIAD, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργή ρόλο για την επίλυση των διαφορών. «Η ΕΕ πρέπει να μην επισκιάζει την αρχή της αλληλεγγύης, τους ειδικούς όρους για τις διμερείς νομικές διενέξεις και το διεθνές δίκαιο. Το να παρέχει στήριξη χωρίς όρους στη μια από τις πλευρές που είναι μέλος της και να απέχει από την ανάληψη ενός δίκαιου ρόλου μεσολαβητή, κάνει την ίδια την ΕΕ μέρος του προβλήματος. Οι υπάρχουσες διαφωνίες, και τα προβλήματα που υπάρχουν για το δίκαιο της θάλασσας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι αποτέλεσμα των χαμένων ευκαιριών για επίλυση των διαφορών όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι κυρώσεις και οι πολιτικές που στόχο έχουν να αποκλείσουν και να απομονώσουν χώρες, αποτελούν αιτία για περαιτέρω αύξηση της έλλειψης εμπιστοσύνης και ασφάλειας και προκαλούν περισσότερη ζημιά. Τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και οι στόχοι της ΕΕ στρέφονται ενάντια στις προσπάθειες για διασφάλιση μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή, σταθερότητας και οικονομική ευημερίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [05] Στήριξη από τον Νταβούτογλου στις ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Sozcu (15.09.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος για το Μέλλον (Gelecek Partisi) Αχμέτ Νταβούτογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αξιολόγησε διάφορα ζητήματα και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε τονίσει και στο βιβλίο του, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.

    Ο Νταβούτογλου εξήγησε ότι λόγω αυτής της ζωτικής σημασίας που έχει η Ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία, πάντοτε τάσσονται και θα συνεχίσουν να τάσσονται υπέρ της πολιτικής της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό, για την διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένη της οικονομική της ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή. «Θεωρούμε πολύ σωστές τις θέσεις της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα», καταλήγει ο Νταβούτογλου.

    (AK)

    [06] Αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα Προέδρου της 75η Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο Βολκάν Μπόζκιρ

    Η Aksam (15.09.20) γράφει ότι ο Βολκάν Μπόζκιρ αναμένεται να αναλάβει σήμερα καθήκοντα Προέδρου της 75ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η τελετή παράδοσης παραλαβής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα γραφεία του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της 74ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, Tijjani Muhammad-Band θα διαβιβάσει τα καθήκοντα του στον Μπόζκιρ, ο οποίος είναι ο πρώτος Τούρκος που αναλαμβάνει καθήκοντα Προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Μπόζκιρ αναλαμβάνει το πιο πάνω καθήκον μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

    (ΑΚ)

    [07] Στα 1,716 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και στους 63 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (14.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,716 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 112,563 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 63 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,225.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 292,878 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,119. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 260,058.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 8,632,123 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,301 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,1%.

    Το Υπουργείο υγείας, στην χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι η κατάσταση στην Τουρκία με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των νεκρών από τον COVID-19 είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού μετά από 4 μήνες για πρώτη φορά ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 60. Ο Τούρκος Υπουργός έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι ο αγώνας για καταπολέμηση της πανδημίας είναι κοινός και όχι ατομικός.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 September 2020 - 12:58:18 UTC