Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 193/2020 16.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αυξήθηκαν κατά 72 οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών»
  • [02] Τατάρ: «Δεν υπάρχει χώρος για έναν πρόεδρο που καβγαδίζει με την Τουρκία»
  • [03] Ακιντζί: «Όλοι θα σεβαστούν την βούληση του λαού».
  • [04] Παρεμβάσεις στις «εκλογές» καταπατούν την «δημοκρατία», λέει ο Όζγιγιτ
  • [05] Έκκληση για έκφραση «βούλησης λύσης» στις «εκλογές» από τον Ταλάτ
  • [06] Ο αρχηγός του DP επέκρινε τον Σερντάρ Ντεκτάς για τις δηλώσεις του εναντίον του κόμματος
  • [07] Ο Αρικλί κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι με τις δηλώσεις του οδήγησε τον «λαό» σε πόλωση
  • [08] Πιέσεις από παντού υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ
  • [09] Δεν δέχθηκε τηλεοπτική συζήτηση μαζί του ο Τατάρ, λέει ο Ακιντζί
  • [10] Στα 824 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [11] Άρχισαν να κάνουν τεστ PCR στο νέο νοσοκομείο πανδημίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για επί σκοπού καθυστέρηση στο αεροπλάνο του Έλληνα ΥΠΕΞ, υποστηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] Απορρίπτει τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ο Ερντογάν
  • [03] Ο Κιλιτσντάρογλου απέστειλε επιστολή στον Αλίγιεβ εκφράζοντας στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν
  • [04] Στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [05] Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα επισκεφτεί την Τουρκία
  • [06] Πληροφορίες για δημιουργία νέου κόμματος στην Τουρκία
  • [07] Στα 1,693 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 66 θάνατοι.

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αυξήθηκαν κατά 72 οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών»

    Η K?br?s (16.10.20) γράφει ότι άλλα 72 άτομα έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την τελευταία εβδομάδα και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου, γεγονός που αυξάνει τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις 199,029 από τις 198,957 που ήταν την περασμένη Κυριακή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο στοχεύει να ανακοινώσει τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα του δεύτερου γύρου γύρω στις 20.00 η ώρα, πολύ ενωρίτερα δηλαδή από την περασμένη Κυριακή, ενώ τα «επίσημα» αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ των ωρών 22.00 και 24.00.

    Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν αυτή την βδομάδα ανάμεσα στον ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακιντζί και στον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ. Για να εκφράσουν την προτίμησή τους πρέπει να βάλουν την σφραγίδα «ναι» στο κουτί που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψήφιου της προτίμησής τους. Σημειώνοντας ότι η σφραγίδα αυτή πρέπει να μπει μόνο μία φορά, η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόεδρος του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ δήλωσε ότι ο λόγος που ακυρώθηκε το 44,5% των άκυρων ψηφοδελτίων στον πρώτο γύρο των «εκλογών» ήταν ότι έφεραν πέραν της μίας σφραγίδας. Είπε επίσης ότι το 21,14% των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν λευκά. Τα άκυρα ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο ανήλθαν στις 5,051.

    Σύμφωνα με την Σεφίκ, στις 18 Οκτωβρίου θα έχουν δικαίωμα ψήφου 63,884 ψηφοφόροι σε 223 κάλπες στην κατεχόμενη Λευκωσία, 50,030 ψηφοφόροι σε 185 κάλπες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 42,933 ψηφοφόροι σε 163 κάλπες στην κατεχόμενη Κερύνεια, 15,003 ψηφοφόροι σε 54 κάλπες στην κατεχόμενη Μόρφου, 20,310 ψηφοφόροι σε 83 κάλπες στο κατεχόμενο Τρίκωμο και 6,869 ψηφοφόροι σε 30 κάλπες στην κατεχόμενη Λεύκα.

    Αναφερόμενη στο πρόβλημα που παρατηρήθηκε την περασμένη Κυριακή σε σχέση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Σεφίκ είπε ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι μερικές «εκλογικές επιτροπές» έφυγαν από τα «εκλογικά» κέντρα χωρίς να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο «ανώτατο συμβούλιο εκλογών», το οποίο τις συνέλεξε με καθυστέρηση κοιτάζοντας τα έντυπα που συμπληρώθηκαν. Σημείωσε ότι αυτή την Κυριακή έλαβαν μέτρα για να μην αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα και αντί να φωτογραφίζονται τα αποτελέσματα και να αποστέλλονται στο «συμβούλιο» μέσω WhatsApp, θα διαβιβάζονται τηλεφωνικώς μέσω 30 τηλεφωνικών γραμμών που θα υπάρχουν για τον σκοπό αυτό. Έτσι, πρόσθεσε, θα επιβεβαιώνεται μέσω τηλεφώνου η ορθότητα των αποτελεσμάτων που θα λαμβάνονται από τα «εκλογικά κέντρα» και δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν ξανά τους εργαζόμενους στα εν λόγω κέντρα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν υπάρχει χώρος για έναν πρόεδρο που καβγαδίζει με την Τουρκία»

    Η Vatan (16.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για την επιβίωση της «ΤΔΒΚ» και για την κυριαρχία και την ελευθερία του Τουρκοκυπριακού «λαού», υπογραμμίζοντας ότι ένας «πρόεδρος» που είναι αποτυχημένος στα εσωτερικά θέματα και στο κυπριακό πρόβλημα και καβγαδίζει με την Τουρκία δεν θα μπορέσει να φθάσει πουθενά.

    Σε κομματική συγκέντρωση την κατεχόμενη Βασίλεια στην Κερύνεια, ο Τατάρ σημείωσε ότι η ψηφοφορία αυτής της εκλογής φέρει το χαρακτηριστικό ενός σταυροδρομιού, προσθέτοντας: «Εμείς, ως εκπρόσωποι μιας πολιτικής παράδοσης που πιστεύουμε στο κράτος της ΤΔΒΚ και δεν θα παραιτηθούμε από τις αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε σίγουρα την προεδρία. Ήμασταν πολύ κοντά στην προεδρία το 2015 που χάσαμε και βλέποντας τον ενθουσιασμό σας είμαστε πολύ κοντά για να νικήσουμε».

    Επικρίνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και υποψήφιο για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές Μουσταφά Ακιντζί, ο Τατάρ τον κάλεσε να σταματήσει να διασύρει την Τουρκία. «Ο κ. Ακιντζί λέει ότι αγαπά την Τουρκία, αλλά την στοχοποιεί με τις προσβλητικές του εκφράσεις. Έχει αναγάγει την θυματοποίηση σε παράδοση. Το κράτος ΤΔΒΚ θα είναι το σημαντικότερο στοιχείο της λύσης που θα βασίζεται σε δύο ίσα κράτη στο μέλλον. (...) Κανείς δεν μπορεί να μας κρατήσει στο τραπέζι της ομοσπονδίας για ακόμη πενήντα χρόνια. Αξίζει στο λαό μας εδώ και καιρό ένα νέο μέλλον. Η Κυριακή είναι το πρώτο βήμα για το νέο μέλλον», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Τέλος, ο Τατάρ σημείωσε ότι ποτέ δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους στην Τουρκία, που πιστεύει στην «ΤΔΒΚ» και που αγωνίζεται για να ζήσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» σε αυτά τα εδάφη με ευημερία, προσθέτοντας ότι θα προστατεύσουν αυτή την εγγύηση της.

    (ΔΨ)

    [03] Ακιντζί: «Όλοι θα σεβαστούν την βούληση του λαού».

    Η Vatan (16.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια κοινότητα με δημοκρατική ανοχή, μια κοινότητα που έχει την ικανότητα να διοικεί τον εαυτό της και έχει το δικαίωμα και την δικαιοδοσία να καθορίζει η ίδια το μέλλον της με το μυαλό και την συνείδησή της, προσθέτοντας: «Όλοι θα σεβαστούν την βούληση του λαού».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ακιντζί, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους οικονομικών οργανώσεων, διευκρίνισε ότι υπάρχουν αμοιβαία οφέλη στην σχέση με την Τουρκία και ότι οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να επανακαθορισθούν με τρόπο που θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. «Δεν σημαίνει ότι αυτοί που διοικούν την Τουρκία πράττουν πάντα σωστά και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να συμμεριζόμαστε κάθε απόφαση τους», υπογράμμισε ο Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο πρώτος που αντέδρασε εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος στην κυβέρνηση της Τουρκίας το 2016, πριν καν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Όπως σεβόμαστε την Τουρκική δημοκρατία, αναμένουμε και εμείς να σεβαστούν την δημοκρατία του τουρκοκυπριακού λαού», δήλωσε ο Ακιντζί, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι ο σεβασμός στην βούληση του τουρκοκυπριακού λαού θα ανοίξει όλες τις πόρτες και μετά τις εκλογές αυτή η ευκαιρία θα γεννηθεί».

    Στη συνέχεια, ο Ακιντζί σημείωσε ότι ενώ αγωνίζονται με αποφασιστικότητα για μια ομοσπονδιακή λύση δύο ίσων ιδρυτικών κρατών, χωρίς να παραιτούνται από την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια τους, παράλληλα πρέπει να ενεργήσουν μαζί για την βελτίωση της δημοκρατίας και οικονομίας τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η αναφορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά με τον τίτλο του κράτους ως της μόνης αναγνωρισμένης πλευράς και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την λύση, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η εναλλακτική λύση στην ομοσπονδιακή λύση δύο ίσων ιδρυτικών/συνιστώντων κρατών δεν είναι η αναγνώριση, αλλά η αύξηση της εξάρτησης και η εδραίωση της διαίρεσης. Διευκρίνισε ότι άλλες πιθανές επιλογές δεν είναι εφικτές στο μέλλον, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί αναγνώριση.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι διαρκώς τονίζει πως η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας είναι η λογικότερη και οικονομικότερη λύση. Τέλος, σημείωσε ότι η διέξοδος βρίσκεται στο διάλογο και στο συμβιβασμό και όχι στην ένταση.

    (ΔΨ)

    [04] Παρεμβάσεις στις «εκλογές» καταπατούν την «δημοκρατία», λέει ο Όζγιγιτ

    Η Halk?n Sesi (16.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές» και καταπατάται η «δημοκρατία». Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χουσεϊν Εκμεκτσί και Μετέ Τουμερκάν του διαδικτυακού καναλιού Haber K?br?s Web TV, ο Όζγιγιτ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι ενεργεί έχοντας κατά νου τις «εκλογές», σημειώνοντας ότι δεν λειτουργεί πλήρως η «δημοκρατία στη χώρα» και οι υποψήφιοι προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς, ενώ έπρεπε να συζητούν τα έργα τους.

    Επισημαίνοντας ότι κατά την διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας» οι ψηφοφόροι κατευθύνθηκαν προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, ο Όζγιγιτ είπε ότι «όλοι οι υποψήφιοι εκτός του Ερσίν Τατάρ υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα και ντροπιάστηκαν οι υποψήφιοι».

    Επικρίνοντας τις «προεκλογικές» ενέργειες της «κυβέρνησης», ο Όζγιγιτ είπε: «Υπόσχονται αγροτικά τεμάχια και εργασία. Η βοήθεια 117 εκατομμυρίων ΤΛ που ήρθε από την Τουρκία θα μπορούσε να δοθεί ως νερό ζωής σε όσους έμειναν άνεργοι και στους καταστηματάρχες που δεν μπορούν να εργαστούν. Η επιστροφή των αποκοπών από τους μισθούς που έγιναν στο δημόσιο, οι πληρωμές που έγιναν στους εκπαιδευτικούς, στους κτηνοτρόφους και σε άλλους τομείς είναι όλες με στόχο τις εκλογές. Από τη μια κάνουν πληρωμές και από την άλλη αναφέρονται σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό».

    Επισημαίνοντας ότι ήταν χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στις «εκλογές», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ο λόγος γι' αυτό είναι η αντίδραση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. «Τσιγκουνεύεστε 1500 ΤΛ για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη δίνετε βοήθεια 2000 ΤΛ σε άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση», είπε ο Όζγιγιτ, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η προσβολή του «λαού» με δηλώσεις όπως «εμείς κάναμε το νοσοκομείο πανδημίας». «Μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε αυτό το νοσοκομείο. Δεν είναι λάθος που το έκανε η Τουρκία. Λάθος είναι να λέγεται αυτό. Θα μπορούσε να φτιαχτεί νοσοκομείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό στον χώρο της έκθεσης», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έκκληση για έκφραση «βούλησης λύσης» στις «εκλογές» από τον Ταλάτ

    Η Yeni Duzen (16.10.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απηύθυνε έκκληση στον «λαό» να πάει στην κάλπη και να υπερασπιστεί την «βούληση για λύση» στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

    «Αν δεν επιτευχθεί μια ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας σε αυτή την χώρα και συνεχίσουν να ενισχύονται οι αποσχιστικές πολιτικές όπως συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια, ο χαμένος ή ο κερδισμένος δεν θα είναι τα πρόσωπα, αλλά ο τουρκοκυπριακός λαός», υποστήριξε σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ο Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθεια για επίτευξη μιας συνολικής ομοσπονδιακής λύσης, ύπαρξη του «λαού μας» σε αυτά τα χώματα και αυτοδιοίκησή του.

    Ανέφερε ότι ισχύουν όλες οι αξιολογήσεις στις οποίες προέβη για το έργο της «προεδρίας» κατά την τελευταία πενταετία και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει και στο εξής να λέει αυτό που θεωρεί ορθό υπό το φως των εμπειριών του, αποκρούοντας κάθε είδους επιθέσεις. «Το αν οι συνομιλητές μου θα επωφεληθούν από αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο αρχηγός του DP επέκρινε τον Σερντάρ Ντεκτάς για τις δηλώσεις του εναντίον του κόμματος

    Σύμφωνα με την Vatan (16.10.20), ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι απορρίπτουν έντονα τις κατηγορίες του Σερντάρ Ντεκτάς ότι το DP δεν μπόρεσε να προστατεύσει την τιμή του.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του Σερντάρ Ντεκτάς εναντίον της απόφασης του κόμματος για στήριξης του υποψηφίου Ερσίν Τατάρ στο δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, ο Ατάογλου, σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι «το DP ποτέ δεν αποχώρησε από τον δρόμο της δημοκρατίας και από τον δρόμου που χάραξε ο ιδρυτής πρόεδρος τους Ραούφ Ραίφ Ντεκτάς» και εξέφρασε την λύπη του για την αποχώρηση του Σερντάρ Ντεκτάς από το κόμμα.

    (ΔΨ)

    [07] Ο Αρικλί κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι με τις δηλώσεις του οδήγησε τον «λαό» σε πόλωση

    Η Diyalog (16.10.20) γράφει ότι ο αρχηγός του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί κατηγόρησε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακιντζί ότι κατάφερε να πολώσει τον «λαό» στο δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Αρικλί ισχυρίζεται ότι με δηλώσεις, όπως «η Τουρκία δεν με θέλει», «εγώ και η οικογένεια μου απειληθήκαμε από Τούρκους εντεταλμένους», «η τουρκική πρεσβεία έγινε εκλογικό επιτελείο» ή «η Τουρκία παίρνει θέση στις εκλογές», ο Ακιντζί οδήγησε τον «λαό» σε πόλωση.

    «Ο Τουρκοκύπριος πάντα δείχνει την αγάπη και την σύνδεση του με την μητέρα πατρίδα και αυτές οι εκλογές θα το αποδείξουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό», κατέληξε ο Αρικλί.

    (ΔΨ)

    [08] Πιέσεις από παντού υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Πίεση από το YDU στους εργαζόμενους για ψήφο σε Τατάρ», η Avrupa (16.10.20) γράφει ότι δεν έχουν όρια οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις που ασκούνται για τις «προεδρικές εκλογές» και προσθέτει ότι ο ιδρυτής του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» (YDU), Σουάτ Γκιουνσέλ κινητοποιήθηκε για να κερδίσει τις «εκλογές» ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ. Ο Γκιουνσέλ, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στα κατεχόμενα, ανάρτησε μήνυμα προς τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στο «πανεπιστήμιό του», τους οποίους μάλιστα ανάγκασε να μοιραστούν το μήνυμα αυτό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Το μήνυμα Γκιουνσέλ, το οποίο συνοδευόταν και από φωτογραφία του, ανέφερε το εξής: «Ωραίοι και μη αχάριστοι άνθρωποι της Κύπρου, η μετάβαση στην κάλπη είναι ένα καθήκον του πολίτη. Να κερδίσει η ενότητα Τουρκίας και Κύπρου».

    Ο Γκιουνσέλ προειδοποίησε μάλιστα τους καθηγητές στο «πανεπιστήμιό του» ότι θα υποστούν «σοβαρές κυρώσεις» αν δεν μοιραστούν το μήνυμά του από τους λογαριασμούς τους στο Facebook και στο Instagram εντός 30 λεπτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατόπιν πιέσεων κάποιοι εργαζόμενοι άλλαξαν την πρόθεση ψήφου τους και αντί τον Μουσταφά Ακιντζί ψήφισαν τον Ερσίν Τατάρ.

    Η συμπεριφορά Γκιουνσέλ προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζή, ο οποίος σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφότου έγινε γνωστό το γεγονός, ανέφερε ότι «εσείς που απειλείτε τους ανθρώπους από τον χώρο εργασίας τους με το ψωμί τους, εσείς που στέλνετε το μήνυμα 'μοιραστείτε αυτή την φωτογραφία', να ξέρετε ότι η ζωή μας είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να χάσουμε έναντι εκείνων που παίζουν με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και κάνουν όπλο το ψωμί τους». «Ούτε την ψυχή μας ούτε την περηφάνια μας να πάρετε αρκεί η δύναμή σας», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τατάρ συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις για να αποσπάσει ψήφους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μαθητές που δεν πέτυχαν στην εξέταση στην «παιδαγωγική ακαδημία Ατατούρκ», αλλά πέρασαν το όριο και βρίσκονται ανάμεσα στους επιλαχόντες, ελέχθη ότι θα γίνουν δεχτοί στην σχολή σε περίπτωση που ψηφίσουν Τατάρ. Νέοι που βρίσκονται ανάμεσα στους επιλαχόντες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου ζητά από τους ίδιους και τις οικογένειές τους να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν Τατάρ, προσθέτοντας ότι θα διευθετηθεί η υπόθεσή τους, αφού προτίθεται να στείλει επιστολή στην «ακαδημία» για να γίνουν δεχτοί οι επιλαχόντες.

    Εξάλλου, στήριξη προς την υποψηφιότητα Τατάρ εκφράζει με σημερινό του άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα Star K?br?s (16.10.20, starkibris.net) και ο επιχειρηματίας Αλί Οζμέν Σαφά, ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού ομίλου στον οποίο ανήκει η εφημερίδα. Ο Σαφά, απαντώντας στην έκκληση που έκανε προχθές ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προς τους διαμένοντες στα κατεχόμενα να «υπερασπιστούν την βούληση που υπερασπίζεται αυτά τα χώματα», αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, το εξής:

    «Μην ανησυχείτε κ. Έρντογαν. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους και αυτά τα χώματα και την πολιτική βούληση που υπερασπίζεται αυτά τα χώματα. Στις εκλογές που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή ποιος θα πάρει τα δικαιώματα εμάς των Τουρκοκυπρίων; Με ποιον θα τα προστατεύσει; Μήπως έχουμε μόνοι μας τη δύναμη να το εξασφαλίσουμε αυτό; Ποιος θα εξασφαλίσει την καλύτερη επικοινωνία με την Τουρκία που βρίσκεται δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ ξεκάθαρη. Η ορθότερη απόφαση είναι βεβαίως ο Ερσίν Τατάρ».

    Στο μεταξύ, η K?br?s (16.10.20) γράφει ότι η «ένωση Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων» δήλωσε ότι οι «εκλογές» αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, αλλά για ολόκληρη την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός μας θα εκλέξει τον υποψήφιο που θα εργαστεί στο πλαίσιο του σεβασμού και της αγάπης με την Τουρκία», αναφέρεται στην δήλωση επισημαίνοντας ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του τουρισμού της «ΤΔΒΚ» και συνέβαλε στην απασχόληση στον εν λόγω τομέα παρέχοντας απευθείας βοήθεια τόσο στα μικρά ξενοδοχεία όσο και στους εργαζόμενους.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της «ένωσης διαχειριστών καζίνο», η οποία υποστηρίζει ότι οι εκλογές δεν πρέπει να πλήξουν τις σχέσεις των διαμενόντων στα κατεχόμενα με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε χάρις στις επενδύσεις σε υποδομές που έκανε και συνεχίζει να κάνει η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, «η οποία είναι η πόρτα της ΤΔΒΚ που ανοίγει προς τον κόσμο, με άλλα λόγια ο πνεύμονάς της».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δεν δέχθηκε τηλεοπτική συζήτηση μαζί του ο Τατάρ, λέει ο Ακιντζί

    Η Halk?n Sesi (16.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσαίν Τατάρ δεν αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση με τον ίδιο ενόψει του δεύτερου γύρου των «προεδρικών εκλογών» και γι' αυτό θα συμμετάσχουν σε δύο χωριστά προγράμματα του παράνομου Bayrak.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε ότι την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Bayrak 1 μεταξύ 22.00 και 23.00 η ώρα, ενώ ο Ερσίν Τατάρ θα συμμετάσχει σε εκπομπή το ίδιο βράδυ μεταξύ 20.30 και 21.30.

    «Θα ήταν καλά να γινόταν μια εκπομπή στην οποία θα μπορούσαν οι δύο υποψήφιοι να συζητήσουν με δημοκρατική ωριμότητα για να αποκτήσει ο λαός μας καλύτερη ιδέα για τις απόψεις και τα οράματα όταν θα έκανε την επιλογή του στην κάλπη. Όμως μάθαμε ότι ο κ. Τατάρ δεν θα έβγαινε σε μιαν τέτοια εκπομπή που θα συμμετείχαν οι δύο υποψήφιοι», ανέφερε ο Ακιντζί.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 824 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (16.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,915 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο εφτά άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα πέντε κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 195,336 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 824 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 777 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 43 ατόμων εκ των οποίων τα 28 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 14 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής συνεχίζει να βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΔΨ)

    [11] Άρχισαν να κάνουν τεστ PCR στο νέο νοσοκομείο πανδημίας

    Η K?br?s (16.10.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι άρχισε η διενέργεια τεστ PCR στο νέο νοσοκομείο για την πανδημία στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ομάδες που διενεργούσαν τις τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις μεταφέρθηκαν από τον χώρο της έκθεσης στην κατεχόμενη Λευκωσία στο νέο νοσοκομείο πανδημίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο εν λόγω νοσοκομείο διενεργήθηκαν τεστ σε άτομα που ήρθαν πρόσφατα στα κατεχόμενα και συμπλήρωσαν την περίοδο της καραντίνας των 14 ημερών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για επί σκοπού καθυστέρηση στο αεροπλάνο του Έλληνα ΥΠΕΞ, υποστηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA -15.10.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του γραπτή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Άκσοϊ ο οποίος απάντησε σε ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για επί σκοπού από την Τουρκία καθυστέρηση στην παραχώρηση άδειας στο αεροσκάφος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να πετάξει στον εναέριο χώρο της χώρας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ζητήθηκε άδεια κατά τη διάρκεια της νύκτας για να μπορέσει να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια από και προς το Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου, και η άδεια κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά.

    Μετά από τεχνικό πρόβλημα του εν λόγω αεροσκάφους του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράκ, η Ελληνικές αρχές παραχώρησαν δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

    Η είδηση που προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το αεροσκάφος του Υπουργού Δένδια αφέθηκε σε αναμονή σκόπιμα προτού να μπορέσει να εισέλθει στον Τουρκικό εναέριο χώρο, είναι σκόπιμη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων προωθούνται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο δεν προωθήθηκε ούτε και μέσω αυτού του συστήματος. Όταν το αναφερόμενο αεροσκάφος έφτασε στον εναέριο μας χώρο, ζητήθηκε επειγόντως από τις αρχές του Ιράκ και έπειτα από την παραλαβή του σχεδίου η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια.

    Κανονικά, δεν είναι δυνατόν κανένα αεροσκάφος να πετάξει χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι διαδικασίες για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι Έλληνες συνομιλητές μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Απορρίπτει τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ο Ερντογάν

    Η Yeni Safak (16.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Erdogan απέρριψε την πιθανότητα να γίνουν πρόωρες Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

    Ο Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023, όπως είναι προγραμματισμένο.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Κιλιτσντάρογλου απέστειλε επιστολή στον Αλίγιεβ εκφράζοντας στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν

    Σύμφωνα με τη HDN (15.10.20) o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεν, με την οποία εκφράζει τη στήριξη του κόμματος του στον αγώνα του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει τα κατεχόμενα από την Αρμενία εδάφη του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας του Αζερμπαϊτζάν για τα δικαιώματά του, που πηγάζουν τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από την ιστορία, θα επιφέρει αποτελέσματα τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι της διπλωματίας προκειμένου να αποκτήσει το Αζερμπαϊτζάν πίσω τα εδάφη του, υπερασπιζόμενο την εθνική του υπόθεση μέχρι τέλους».

    Επικρίνοντας τη διεθνή κοινότητα για το ότι απέτυχε να εξεύρει μια λύση στο θέμα της κατοχής των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για χρόνια, ο Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε την ανάγκη για μόνιμη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και υπογράμμισε ότι η επίλυση του προβλήματος είναι η χωρίς όρους και άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από τα κατεχόμενα εδάφη.

    (...) «Οι καρδιές μας κτυπούν για το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Κιλιτσντάρογλου παραπέμποντας σε λόγια του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ «Τα προβλήματα του Αζερμπαϊτζάν είναι δικά μας και η χαρά τους, είναι επίσης δική μας».

    (ΑΚ)

    [04] Στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Σύμφωνα με τη Milliyet (16.10.20), ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Τουρκικού Κοινοβουλίου μεταβαίνει στις 18-20 Οκτωβρίου στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεβ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σιεντόπ, στα πλαίσια των επαφών του θα προσφωνήσει την Βουλή των Αζερμπαϊτζάν στις 20 Οκτωβρίου, Μέρα Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

    Σε δηλώσεις του ο Σιεντόπ είπε ότι κατά τις επαφές του στο Μπακού, θα εκφράσει την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας να τους παρέχει κάθε είδους στήριξη.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα επισκεφτεί την Τουρκία

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (16.10.20 ) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαδιμήρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασία στη Τουρκία αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, ο Ζελένσκι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην περιοχή.

    (ΚΣ)

    [06] Πληροφορίες για δημιουργία νέου κόμματος στην Τουρκία

    Η Vatan (16.10.20) επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι επίκειται η δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος στην Τουρκία και σημειώνει πως η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το όνομα του νέο Κόμματος θα είναι «Κόμμα του Λαού» (Halk Parti) και πρόεδρος τους θα είναι η θυγατέρα του βετεράνου Τούρκου πολιτικού Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 1,693 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 66 θάνατοι.

    Σύμφωνα με την Aksam (15.10.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,693 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 116,103 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 66 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,311.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 342,143 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 9,080. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 299,679.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 12,077,773 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,408 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.9%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 16 October 2020 - 13:22:00 UTC