Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 200/2020 27.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρχεται κατεχόμενα ο Έρντογαν στις 15 Νοεμβρίου – Θέλει να κάνει πικνίκ στο Βαρώσι – Χάσιμο χρόνου οι συνομιλίες αποκλειστικά για ομοσπονδία, λέει
  • [02] Πώς καλύπτει ο Τύπος την συνάντηση Έρντογαν – Τατάρ στην Άγκυρα
  • [03] Πολιτική εκτός της ομοσπονδίας δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, λέει ο Ταλάτ – Παλιά ένιωθαν ντροπή για το Βαρώσι, υποστηρίζει
  • [04] Επικρίσεις Τσακιτζί για την εγκατάλειψη των παραμέτρων του ΟΗΕ
  • [05] Πρόταση για έρευνα για τις παρεμβάσεις στις «εκλογές» από τον Όζγιγιτ
  • [06] Παραιτήθηκαν τα μέλη της δικοινοτικής επιτροπής πολιτισμού και «δικαστής»
  • [07] Πέντε οι υποψήφιοι για την προεδρία του UBP
  • [08] Δεν υπάρχει «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα συμφωνούν Έρχουρμαν και Όζερσαϊ
  • [09] Έντεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Με Τσαβούσογλου και Σιεντόπ συναντήθηκε ο Τατάρ στην Άγκυρα
  • [02] Την αμοιβαία ακύρωση των ΝAVTEX ανακοίνωσαν Ελλάδα και Τουρκία ως ένδειξη καλής θέλησης
  • [03] Ο Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων
  • [04] Υποστηρίζει η Τουρκική αντιπολίτευση το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων
  • [05] Ο Αλτούν επικρίνει τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε ο Καλίν
  • [07] Ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου
  • [08] Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση ενάντια στον Ολλανδό Βουλευτή Γίλντερς
  • [09] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία - Στα 2,198 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρχεται κατεχόμενα ο Έρντογαν στις 15 Νοεμβρίου – Θέλει να κάνει πικνίκ στο Βαρώσι – Χάσιμο χρόνου οι συνομιλίες αποκλειστικά για ομοσπονδία, λέει

    Την κατεχόμενη Κύπρο θα επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Δευτέρα το απόγευμα στην Άγκυρα δήλωσε ότι η συζήτηση αποκλειστικά της λύσης της ομοσπονδίας στην Κύπρο θα ήταν χάσιμο χρόνου και ότι πρέπει να συζητηθεί και η λύση δύο κρατών, όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (26.10.20).

    Ο Έρντογαν συνεχάρη τον Τατάρ για την νίκη του στις εκλογές, που όπως υποστήριξε, διεξήχθησαν με μιαν διαφάνεια που έδειξε την πολιτική κουλτούρα των Τούρκων της Κύπρου και σε κλίμα πολιτικής ωριμότητας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον Τατάρ θα διανύσουν συντονισμένα μεγαλύτερη απόσταση στο θέμα της υπεράσπισης των «νομίμων δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων.

    Είπε ότι με τον Τατάρ είχαν μιαν περιεκτική και παραγωγική συζήτηση και ότι μίλησαν για βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν στο Κυπριακό κατά την προσεχή περίοδο καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μιαν δίκαιη, μόνιμη και διαρκή λύση στην Κύπρο. Πάντα έκανε τα βήματά της με μια προσέγγιση με καλή βούληση και αίσθημα ευθύνης κάνοντας αυτό που της αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, δεν είναι αρκετό για την λύση να καταβάλλει προσπάθεια μόνο η τουρκική πλευρά. Είναι φανερό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση να αποδεχθεί μιαν λύση στην βάση του ισότιμου συνεταιρισμού του τουρκοκυπριακού λαού. Ο μοναδικός λόγος που αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για πέραν των 50 χρόνων είναι αυτή η αδιάλλακτη νοοτροπία, αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τον τουρκοκυπριακό λαό το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963. Στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα, πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα με τις υφιστάμενες παραμέτρους. Μετά το πέρας των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, τονίσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να είναι ισχύον μοντέλο και ότι χρειάζονται νέες ιδέες. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τότε, καταδείχθηκε πόσο δίκαιο είχαμε. Επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βλέπει ως ισότιμο εταίρο τον τουρκοκυπριακό λαό, άφησε χωρίς απάντηση και τις εκκλήσεις του για συνεργασία για διαμοιρασμό των εσόδων των υδρογονανθράκων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου, τους οποίους θέλει να δει σχεδόν ως μια μειονότητα που ζουν υπό την δική της διοίκηση. Στην Κύπρο υπάρχουν ούτως ή άλλως αυτή την στιγμή δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη που αυτοί ίδρυσαν. Η βάση της λύσης στην οποία οι δύο λαοί να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια πλάι πλάι πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Στο σημείο που φτάσαμε θεωρούμε κατηγορηματικά ότι είναι χάσιμο χρόνου το να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αποκλειστικά στη βάση της ομοσπονδίας. Επομένως πιστεύουμε ότι πλέον πρέπει να μεταφερθεί στο τραπέζι και η λύση των δύο κρατών με μιαν ρεαλιστική προσέγγιση. Η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και διαρκής λύσης στην Κύπρο είναι διαρκής.

    Με τον κ. πρόεδρο είχαμε ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα θέματα όπως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το άνοιγμα του Βαρωσιού. Όπως προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπερασπιζόμαστε και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού που είναι ίσος εταίρος του νησιού. Την αποφασιστικότητά μας προς αυτή την κατεύθυνση την δείξαμε μέχρι σήμερα σε όλα τα στάδια στους φίλους και στους εχθρούς. Ο υπεύθυνος για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελληνοκυπρίων Ελλάδας που από το 2003 δεν ακούει τις προειδοποιήσεις μας και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές μας προτάσεις. Οι διεθνείς εταιρείες των οποίων άνοιξε η όρεξη λόγω των πηγών των υδρογονανθράκων σε αυτή την περιοχή και οι δυνάμεις τις οποίες έχουν πίσω τους δεν θεώρησαν ότι υπάρχει πρόβλημα να γίνουν κομμάτι αυτού του παιχνιδιού. Όμως αυτό το παιχνίδι έχει πλέον χαλάσει. Όπως λέμε από την αρχή, καμία προσπάθεια που δεν υπολογίζει την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους δεν έχει και δεν θα έχει πιθανότητα να πετύχει στην περιοχή.

    Με τον κ. πρόεδρο συζητήσαμε και τα βήματα που θα γίνουν για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ από οικονομικής, διπλωματικής και κοινωνικής άποψης. Στόχος μας είναι να υψώσουμε το επίπεδο ζωή των Τούρκων της Κύπρου και να διασφαλίσουμε ότι θα βλέπουν προς το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. [...] Οι Τούρκοι της Κύπρου θα βρίσκουν πάντα δίπλα τους την Τουρκία. [...]»

    Απαντώντας στον Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία, εκτός από «αδελφό κράτος», είναι ταυτοχρόνως και η «μητέρα πατρίδα τους» και υποστήριξε τον αγώνα ύπαρξής τους από την πρώτη μέρα οικονομικά, ηθικά και στρατιωτικά. Δικαιολογώντας την τουρκική εισβολή του 1974 είπε ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν τι θα συνέβαινε αν δεν επενέβαινε η Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι επομένως το να κατηγορείται η Τουρκία είναι «χωρίς νόημα και αντίκειται με τις ιστορικές πραγματικότητες». Υποστήριξε ότι η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά μετά από πρόσκληση των Τουρκοκυπρίων και είναι η μοναδική που διασφαλίζει την συνέχιση της ειρήνης στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ προσπάθησαν πολλές φορές να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να καταλήξει το κυπριακό θέμα με μιαν δίκαιη, διαρκή βιώσιμη συμφωνία. Όσα συνέβησαν το 2017 στο Κραν Μοντάνα είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη γι' αυτό. Αν η διαδικασία των συνομιλιών για την Κύπρο κατέρρευσε για άλλη μια φορά στο Κραν Μοντάνα, ο λόγος γι' αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας τον πλούτο και την διοίκηση στην βάση της ισότητας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα ονειρεύεται να επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο. Είναι γι' αυτό τον λόγο που παρά το γεγονός ότι εμείς το απορρίπτουμε ξεκάθαρα, πάντα έβαζαν στον τραπέζι ως αδιαπραγμάτευτο όρο για συμφωνία τον στόχο του εκμηδενισμού της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο και του δικαιώματος των αποτελεσματικών εγγυήσεων. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη είναι κατά την γνώμη μας μια τελευταία ευκαιρία για να καταλήξει σε μια συμφωνία το κυπριακό θέμα. Εμείς έχουμε την άποψη ότι αυτή η συνάντηση θα είναι καθοριστική από την άποψη του να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λύση των δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και να καθοριστεί το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Από την άλλη κατά την άποψή μας η πρότασή σας για σύγκληση μιας διάσκεψης για συζήτηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή της ΤΔΒΚ είναι εξαιρετικά ρεαλιστική και εποικοδομητική. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός αλλά δεν θα δεχθούμε ποτέ να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα του λαού μας και του έθνους μας. Όπως είπα πολλές φορές, το θέμα των υδρογονανθράκων είναι ένα τεστ ειλικρίνειας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να συμφωνήσει μαζί μας η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν προσεγγίζει την συμφωνία μαζί μας ακόμα και για τον πλούτο στη θάλασσα. Και με την δική σας στήριξη θέλουμε να κάνουμε περισσότερες διεθνείς επαφές, να εξηγήσουμε τις απόψεις μας να γίνουμε πολύ πιο ορατοί διεθνώς. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό στο να χαλάσει το παιχνίδι ου διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας.

    Με την ικανότητα του κράτους σας [...], σε αρμονία με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής μας για το κλειστό Βαρώσι, αυτή την στιγμή το Βαρώσι έχει ανοίξει σε πρώτο στάδιο. Πρώτα ο Θεός το Βαρώσι θα πάψει να είναι πόλη φάντασμα και θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας και θα έρθει στο σημείο να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως ένας τουριστικός παράδεισος και πάλι. [...]

    Ως αποτέλεσμα της στενής και ειλικρινούς μας συνεργασίας και χάρις στις δικές σας οδηγίες τα τελευταία δύο χρόνια υπογράφηκαν δύο οικονομικά και δημοσιονομικά πρωτόκολλα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. [...] Χάρις στη δική σας στήριξη το σύγχρονο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών 100 κλινών που άρχισε να κτίζεται ήρθε στο στάδιο της ολοκλήρωσης μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών. Πρώτα ο Θεός και με την δική σας παρουσία σύντομα θα ανοίξουμε αυτό το νοσοκομείο [...] Θέλω να επαναλάβω εδώ και την ικανοποίησή μου για την επιδιόρθωση και λειτουργία του αγωγού μεταφοράς νερού στην ΤΔΒΚ και με το δικό σας στενό ενδιαφέρον. [...] Όπως είπατε και εσείς, αν ανεβάσουμε το επίπεδο του τουρκοκυπριακού λαού στο σημείο που θέλουμε θα είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε στο Κυπριακό [...]»

    Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Έρντογαν ευχαρίστησε εκ νέου τον Τατάρ και είπε ότι κατά την προσεχή περίοδο, στις 15 Νοεμβρίου «θα έχουμε μιαν επίσκεψη στην βόρεια Κύπρο και μαζί με αυτή την επίσκεψη λέμε να συμμετάσχουμε σε εκείνες τις τελετές και ταυτόχρονα να τελέσουμε τα εγκαίνια αυτού του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών και να ανταποδώσουμε την επίσκεψη». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Να τα πραγματοποιήσουμε όλα μαζί και φυσικά με αυτή την ευκαιρία είναι χρήσιμο να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη ακόμα κάτι. Σίγουρα λέω κύριε Τσαβούσογλου μπορούμε να κάνουμε και ένα πικνίκ στο κλειστό Βαρώσι. Υπάρχει κάποιο εμπόδιο; [Σημείωση μεταφραστή: Το λέει απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου]. [...] Εκείνη την ημέρα είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα πικνίκ εκεί. Το παρακολουθούμε από εδώ από τις τηλεοράσεις. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Πρώτα ο Θεός, θα το πραγματοποιήσουμε και αυτό. Άνοιξαν οι πόρτες. Να ανοίξουμε τώρα φυσικά τους δρόμους εκεί. [...]»

    Στο σημείο αυτό παρενέβη εκ νέου ο Τατάρ, ο οποίος πήρε τον λόγο για να διευκρινίσει την πολιτική τους πάνω σε αυτό του θέμα. Υποστήριξε ότι πολιτική τους είναι επιστροφή του Βαρωσιού «μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών στους παλιού του ιδιοκτήτες και επομένως να εμποδίσουμε την θυματοποίηση που συνεχίζεται εδώ και 46 από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επανέλαβε ότι είναι μια ορθή κίνηση και υπενθύμισε ότι το κλειστό Βαρώσι είναι δίπλα ακριβώς από την ανοικτή περιοχή της Αμμοχώστου και ότι ένα μεγάλο μέρος του Βαρωσιού είναι ούτως ή άλλως ανοικτό. Είπε επίσης ότι είναι σημαντική η απόφασή τους για άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού με την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το μέρος εκείνο «έχει τρομερές δυνατότητες». Επανέλαβε ότι έχει και το ΕΒΚΑΦ δικαιώματα στο Βαρώσι και ότι όταν επιστραφούν οι περιουσίες στους Ελληνοκύπριους είτε θα τις αναπτύξουν είτε θα τις μεταβιβάσουν. «Επομένως είναι ένα σωστό βήμα και μας ικανοποίησε το γεγονός ότι μας παρείχε στήριξη η τουρκική κυβέρνηση», ανέφερε και ισχυρίστηκε.

    «Είτε το δέχονται είτε δεν το δέχονται στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο. Ούτως ή άλλως από το παρελθόν η κυπριακή κυβέρνηση είχε δύο ισότιμους εταίρους. Οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν, αποκλείστηκαν το 1963 με την βία των όπλων. Κάποτε υπέστησαν και γενοκτονία οι Τούρκοι της Κύπρου, όμως μπόρεσαν να αντισταθούν, διότι έχουμε μιαν ικανότητα αντίστασης, αγώνα που προέρχεται από τους προγόνους μας και πράγματι έγραψαν ένα έπος οι Τούρκοι στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι. [...]Στο σημείο που δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά αυτή η καλή μας βούληση εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή την πολιτική. Πάλι βρήκαμε στο πλευρό μας την Τουρκία. Γι' αυτό σας είμαστε πολύ ευγνώμονες. Πλέον όταν κοιτάμε τον λαό, οι προσδοκίες οι επιθυμίες του λαού είναι η υπεράσπιση του κράτους, του δικαιώματος αυτοδιοίκησης της περιουσίας του και γι' αυτό με επιμονή κάνουμε λόγο για δύο κράτη δίπλα δίπλα στη βάση της κυρίαρχης ισότητας τα οποία θα συνεργάζονται. [...]»

    Στην συνέχεια ο Τατάρ είπε ότι με την εκλογή του αυτή η πολιτική έλαβε την έγκριση του «λαού» και ισχυρίστηκε ότι ούτε στην ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει κανείς στην ομοσπονδία, τονίζοντας την ανάγκη μιας «πολιτικής στη βάση των πραγματικοτήτων», η οποία όπως προανέφερε είναι δύο κράτη που ζουν δίπλα δίπλα στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και συνεργάζονται, όπως άλλωστε είναι και η κατάσταση που υπάρχει τώρα. «Ο κόσμος το βλέπει αυτό, φτάνει εμείς να σταθούμε πίσω από την πολιτική μας», ισχυρίστηκε και αναφερόμενος στις εξελίξει στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε την άποψη ότι λόγω αυτών πρέπει να στηριχθεί περισσότερο η «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πώς καλύπτει ο Τύπος την συνάντηση Έρντογαν – Τατάρ στην Άγκυρα

    Το σύνολο του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου (27.10.20) καλύπτει με πρωτοσέλιδες αναφορές την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Κάτω από τον τίτλο «Πρέπει να έρθει η λύση δύο κρατών στο τραπέζι», η K?br?s γράφει ότι ο Έρντογαν υποδέχθηκε με επίσημη τελετή τον Τατάρ κατά την πρώτη επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την αναφορά Έρντογαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να είναι ισχύον μοντέλο λύσης στο Κυπριακό, την εξαγγελία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου και την επιθυμία του να πραγματοποιήσει πικνίκ στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Η Gunes προβάλλει στον κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο της την αναφορά Τατάρ ότι «Η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία» και την θέση για λύση δύο κρατών. Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προβάλλονται με τίτλο «Έρντογαν: Δεν γίνεται λύση με τις υφιστάμενες παραμέτρους».

    Κάτω από τον τίτλο «Θα κάνει πικνίκ στο Βαρώσι», η Avrupa γράφει ότι ο Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος κέρδισε τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, έρχεται στην «ΤΔΒΚ» στις 15 Νοεμβρίου. Σημειώνει επίσης ότι ρίχθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές προς τιμή του Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία στο θέμα της Κύπρου». Πρωτοσέλιδα προβάλλεται και η αναφορά Έρντογαν ότι «έπαψε πλέον να είναι ισχύον μοντέλο για τη λύση η ομοσπονδία, χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι με νέες ιδέες».

    Η Yeni Duzen προβάλλει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Να κάνουμε πικνίκ στο Βαρώσι».

    Κάτω από τον τίτλο «Ξεκάθαρο μήνυμα», η Diyalog γράφει ότι «ο Πρόεδρος Έρντογαν που υποδέχθηκε τον Τατάρ στην Άγκυρα, ζήτησε να έρθει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι πλέον ισχύον μοντέλο η ομοσπονδία».

    Άλλοι τίτλοι είναι οι εξής:

    Havadis: «Φθινοπωρινό πικνίκ στην πόλη φάντασμα»

    Halk?n Sesi: «Τονισμός δύο κρατών στην Άγκυρα»

    Vatan: «Ο Τατάρ στην Άγκυρα!», «Έρντογαν: 'Στις 15 Νοεμβρίου θα έχουμε επίσκεψη στην ΤΔΒΚ'»

    Yeni Bak?s: «Έρντογαν: Στις 15 Νοεμβρίου θα κάνουμε πικνίκ στο Βαρώσι»

    Hakikat: «Θα κάνουμε πικνίκ στο κλειστό Βαρώσι»

    Manset: «Ο Τατάρ έτυχε υποδοχής με 21 χαιρετιστήριες βολές»

    Haberator: «Έρντογαν: Θα κάνουμε πικνίκ στο Βαρώσι»

    Detay: «Μπορεί να κάνουμε πικνίκ στο κλειστό Βαρώσι»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πολιτική εκτός της ομοσπονδίας δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, λέει ο Ταλάτ – Παλιά ένιωθαν ντροπή για το Βαρώσι, υποστηρίζει

    Η Yeni Bak?s (27.10.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας μια πολιτική εκτός της ομοσπονδίας για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι «εμείς πλέον μπορούμε να συζητήσουμε τα δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχία», ο Ταλάτ ανέφερε ότι αυτή η δήλωση «είναι μια πολιτική που θα μας πάρει πολύ πίσω». «Γι' αυτό την θεωρώ πολύ επικίνδυνη. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η πολιτική να μας πάρει στην περίοδο πριν την δεκαετία του 2000 και δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε κατά την περίοδο Ντενκτάς, δηλαδή ενός ηγέτη πολύ ειδικού που είχε πολύ μεγάλη συσσώρευση γνώσης με την πείρα των χρόνων στον τομέα που ασκούσε αυτή την πολιτική και αυτή η πολιτική προσέκρουσε στον τοίχο. Τώρα είναι μια προσέγγιση που εμπεριέχει το ρίσκο να μας μεταφέρει πάλι στο ίδιο μέρος και γι' αυτό τον λόγο θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή την προσέγγιση. Αυτή η απόφαση που λήφθηκε δεν συνάδει με την απόφαση του ΟΗΕ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο στην απόφαση του ΟΗΕ».

    Ο Ταλάτ είπε ότι η απόφαση του ΟΗΕ είναι το μέχρι σήμερα κεκτημένο, τα σχέδια λύσης που εμφανίστηκαν κατά τις διάφορες περιόδους και το Σχέδιο Ανάν που υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα. Υποστήριξε ότι ένα μοντέλο εκτός της ομοσπονδίας είναι μια προσέγγιση που θέτει σε ρίσκο όλα αυτά τα κεκτημένα καθώς και τα δικαιώματα και τα κέρδη που πέτυχαν οι Τουρκοκύπριοι σε αυτά.

    Είπε ότι έγιναν και στο παρελθόν κάποια βήματα που δεν ήταν σε αρμονία με την απόφαση του ΟΗΕ και δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που δεν ήταν πολύ μεγάλο. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η πολιτική που θα σπρώξει πίσω τα κέρδη τους, είπε ο Ταλάτ σημειώνοντας ότι αυτό τον ανησυχεί. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Για παράδειγμα, στα περασμένα χρόνια και στα χρόνια που εκτελούσα καθήκοντα, θεωρούσαμε προβληματικό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να το επισκέπτονται οι πολίτες ή οι ξένοι. Όλες οι αρχές όχι μόνο εγώ το θεωρούσαν έτσι, διότι εκεί υπάρχει μια πόλη που λεηλατήθηκε, γκρεμίστηκε, εξαθλιώθηκε και εκείνος που το έκανε αυτό είναι η δική μας πλευρά. Εμείς νιώθαμε ντροπή να βλέπεται αυτό. Όπως γίνεται αντιληπτό, εκείνα για τα οποία εμείς νιώθαμε ντροπή, τώρα μετατράπηκαν σε ζήτημα περηφάνιας. [...] Άνοιξε το Βαρώσι για επισκέψεις, άρχισαν οι επισκέψεις εκεί και οι υποσχέσεις για πλούτο».

    Ο Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι τα βρίσκει ενδιαφέροντα όλα αυτά και τα παρακολουθεί με έκπληξη.

    Σύμφωνα με τον Ταλάτ, δεν θα είναι δυνατόν να αρχίσουν οι συνομιλίες κάτω από αυτές τις συνθήκες αφού για να αρχίσουν πρέπει και οι δύο πλευρές να αποδεχτούν τα μέχρι σήμερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κεκτημένο των συνομιλιών.

    Ο Ταλάτ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι προκαλεί ζημιά το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην πολιτική της «χώρας» και ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική ζωή στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ είπε ότι αν κρατούνταν στο μίνιμουμ επίπεδο αυτές οι παρεμβάσεις ίσως να μπορούσε να γίνουν ανεκτές και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της με τέτοιο τρόπο με όλο της το είναι προκαλεί ζημιά στις σχέσεις της με τους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις Τσακιτζί για την εγκατάλειψη των παραμέτρων του ΟΗΕ

    Η Yeni Bak?s (27.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι «βαίνει κακώς η διοίκηση της χώρας» και ότι δεν είναι λογική μια πολιτική που προκαλεί τον κόσμο. Είπε ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά τον τουρκοκυπριακό «λαό» μια διαδικασία στην οποία λέει «θα πάω στο τραπέζι των συνομιλιών και εκεί θα εγκαταλείψω τις παραμέτρους του ΟΗΕ, θα πω αυτό που θέλω και θα προκαλέσω τον κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι δεν διεξήχθησαν δίκαιες «εκλογές» στα κατεχόμενα λόγω των παρεμβάσεων υπέρ του Ερσίν Τατάρ, ο Τσακιτζί ανέφερε ότι έγιναν «εκλογές» με παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης και τουρκικών κομμάτων.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι αυτές οι παρεμβάσεις επηρεάζουν και το Κυπριακό, ο Τσακιτζί σημείωσε: «Λέει κάποια πράγματα ο Τατάρ. Πρέπει να δοκιμαστεί άλλος δρόμος. Εκτός της ομοσπονδίας. Αλλά και αυτός ο δρόμος δοκιμάζεται εδώ και 50 χρόνια και δεν είναι κάτι που θα δοκιμαστεί πρώτη φορά».

    Υπενθύμισε ότι αυτό τον δρόμο είχαν δοκιμάσει και οι Ραούφ Ντενκτάς και Ντερβίς Έρογλου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά η πολιτική που υποσχέθηκε ο Ερσίν Τατάρ πριν τις «εκλογές».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρόταση για έρευνα για τις παρεμβάσεις στις «εκλογές» από τον Όζγιγιτ

    Η Yeni Duzen (27.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ αφού συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ για την νίκη του στις «προεδρικές εκλογές», δήλωσε ότι επιθυμία ήταν «να εκλεγεί χωρίς σκιές, με την πραγματική έκφραση της βούλησης του λαού στην κάλπη» και χωρίς «επιβολές, παρεμβάσεις και κάπου με διορισμό».

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνεδρίας της «βουλής», ο Όζγιγιτ υπενθύμισε τις αναφορές περί εσαεί συνέχισης της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους» που ζουν εδώ. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αγνοήθηκε η απόφαση που θα λάμβαναν οι διαμένοντες εδώ και [υπήρξαν] κάθε είδους παρεμβάσεις. Το κτίριο που βρίσκεται απέναντι [Σημείωση μεταφραστή: εννοεί την λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας] σάμπως και δεν είναι πρεσβεία, αλλά κονάκι κυβερνήτη. Ύστερα εκφωνούμε λόγους περί ανεξάρτητης, κυρίαρχης ΤΔΒΚ. Λέμε να αναγνωρίσει την κυριαρχία μας η απέναντι πλευρά. Πόσο κυρίαρχοι είμαστε στην γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πόσο μπορούμε να λαμβάνουμε και να εφαρμόζουμε μόνοι μας τις αποφάσεις. Πόσο μπορούμε να διοικούμε μόνοι μας τους θεσμούς μας. Πόσο σεβόμαστε την πραγματική βούληση του λαού και θέλουμε να τυγχάνει σεβασμού. Θα υποβάλουμε πρόταση στην βουλή για να ερευνηθεί η εκλογική διαδικασία. [...]»

    Ο Όζγιγιτ ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν πρόθεση να καταθέσουν μόνοι τους αυτή την πρόταση και κάλεσε όσους επιθυμούν να τους στηρίξουν.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Παραιτήθηκαν τα μέλη της δικοινοτικής επιτροπής πολιτισμού και «δικαστής»

    Η Avrupa (27.10.20) γράφει ότι παραιτήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής πολιτισμού που συστάθηκε το 2015 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι Τουρκοκύπριοι, που συμμετείχαν στην επιτροπή και είχαν διοριστεί από τον Ακιντζί, δήλωσαν χθες ότι τα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα δεν συνάδουν με τις αρχές που καθόρισε η επιτροπή και γι' αυτό υπέβαλαν την παραίτησή τους στην λεγόμενη προεδρία της «ΤΔΒΚ». Επεσήμαναν ότι σκοπός της επιτροπής ήταν να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής κουλτούρας που θα ήταν η βάση της Ομόσπονδης Ενωμένης Κύπρου.

    Κάτω από τον τίτλο «Παραίτηση με νόημα», η Yeni Duzen (27.10.20) γράφει ότι παραιτήθηκε από την θέση του στο «ανώτατο δικαστικό συμβούλιο», ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας συνταξιούχος «δικαστής», Τσετίν Βεζίρογλου, λόγω «αντιδημοκρατικών και καταπιεστικών εκλογικών παρεμβάσεων», όπως ανέφερε σε δήλωσή του.

    «Θεωρώ αναξιοπρέπεια να εκπροσωπώ στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο το αξίωμα της προεδρίας που αποκτήθηκε με τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθόδους», σημείωσε ο Βεζίρογλου επισημαίνοντας ότι «η τάξη πραγμάτων της καταπίεσης και του φόβου που ίδρυσε η κυβέρνηση των ΑΚΡ – ΜΗΡ στην Τουρκία μεταφέρεται εδώ και πολύ καιρό στην ΤΔΒΚ μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πέντε οι υποψήφιοι για την προεδρία του UBP

    Η Gunes (27.10.20) γράφει ότι πέντε θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Μέχρι χθες στις 17.00 η ώρα που έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, υποψηφιότητα είχαν υποβάλει οι Φαϊζ Σουτζούογλου, Ντουρσούν Ογούζ, Ουνάλ Ουστέλ, Χασάν Τάτσοϊ και Ναζίμ Τσαβούσογλου.

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 08.00 και 20.00 και σε περίπτωση που κανένας από τους πέντε δεν εξασφαλίσει 50% συν μία ψήφο, η διαδικασία θα επαναληφθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δεν υπάρχει «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα συμφωνούν Έρχουρμαν και Όζερσαϊ

    Η Vatan (27.10.20) γράφει ότι μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε πει ότι θα προήδρευε ο ίδιος του «υπουργικού συμβουλίου», του ανέφερε ότι δεν υπάρχει «υπουργικό συμβούλιο» και δεν είναι δυνατόν να προεδρεύει ενός σώματος που δεν υπάρχει.

    Στο μεταξύ, ο «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ χαρακτήρισε ως σημαντικά λάθη την μη υποβολής παραίτησης από τον Ερσίν Τατάρ όταν ήταν «πρωθυπουργός» και την μη ανάθεση σε κάποιον «υπουργό» να τον αναπληροί προτού λήξει η θητεία του στην «πρωθυπουργία», παρά την δήλωση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) ότι αποσύρθηκε από την «κυβέρνηση». Μιλώντας στην «βουλή» χθες, ο Όζερσαϊ είπε ότι λόγω των λαθών του Τατάρ παραγνωρίστηκε η «κρατική παράδοση» και προκλήθηκε ένα κενό στην «χώρα» και στο «κράτος». «Πλέον δεν υπάρχει το υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Έντεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,140 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν έντεκα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, πέντε από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, δύο αεροπορικώς και τέσσερα προέρχονται από εγχώριες μολύνσεις. Είπε επίσης ότι πέντε άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 213,742 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 910 κρούσματα Covid-19, 835 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 70 ασθενών, 25 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 45 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Αυτή την στιγμή κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Με Τσαβούσογλου και Σιεντόπ συναντήθηκε ο Τατάρ στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (27.10.20), o νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια των επαφών του στην Άγκυρα, πραγματοποίησε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Νωρίτερα, συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ. Δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του Τσαβούσογλου με τον Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [02] Την αμοιβαία ακύρωση των ΝAVTEX ανακοίνωσαν Ελλάδα και Τουρκία ως ένδειξη καλής θέλησης

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.10.20), Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσαν την ακύρωση των ΝAVTEX που είχαν εκδοθεί για τις μέρες των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας στις 28 και 29 Οκτωβρίου αντίστοιχα για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή εκ μέρους των δύο χωρών αποφασίστηκε ως ένδειξη καλής θέλησης και ως ένδειξη ότι τάσσονται υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: «Από το 1988 μέχρι και σήμερα, από κοινού δεν πραγματοποιούνταν ασκήσεις για τις εθνικές επετείους. Ως ένδειξη καλής θέλησης ακυρώσαμε την άσκηση».

    Εξάλλου, επικαλούμενη πληροφορίες από εμπιστευτικές πηγές, η εφημερίδα τονίζει ότι η Τουρκία, όπως δήλωσε επανειλημμένα δια στόματος τους Προέδρου της Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και των άλλων Υπουργών, θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσής πολιτικής λύσης στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Σχολιάζοντας επίσης την απόφαση για την από κοινού ακύρωση των NAVTEX, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων, στηρίζει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν, όπως είπε, ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [03] Ο Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

    Η Yeni Safak (27.10.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, μια εξέλιξη που όπως η εφημερίδα επισημαίνει μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

    «Καλώ όλους τους ανθρώπους μας να μην αγοράσουν ποτέ γαλλικά προϊόντα», δήλωσε ο Ερντογάν, σε τελετή στην Άγκυρα για τους εορτασμούς της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ και πρόσθεσε πως πραγματική θρησκευτική ελευθερία υπάρχει στην Τουρκία, όχι σε άλλες χώρες. Υποστήριξε επίσης πως δεν περνά μια μέρα που να μην γίνει μια επίθεση ενάντια σε μουσουλμάνους και πως αυτές οι επιθέσεις έγιναν με την ενθάρρυνση του Προέδρου της Γαλλίας.

    Ισχυρίστηκε επίσης πως η ισλαμοφοβία έχει αυξηθεί στην Ευρώπη και ότι η εχθρότητα ενάντια στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους έγινε σταθερή πολιτική πολλών Ευρωπαϊκών κρατών. Κάλεσε επίσης ηγέτες άλλων χωρών να προστατεύσουν μαζί του τους Μουσουλμάνους. Επέκρινε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο, όπως υποστήριξε, προβαίνει σε δηλώσεις με κάθε ευκαιρία σε σχέση με την Τουρκία, αλλά παραμένει σιωπηλό στο θέμα της ισλαμοφοβίας.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (27.10.20) γράφει επίσης ότι οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση και θυμό σε πολλές ισλαμικές χώρες και σημειώνει ότι σε πολλές χώρες, τα γαλλικά προϊόντα συλλέχθηκαν από τους διαδρόμους των καταστημάτων και οι πωλήσεις τους σταμάτησαν, ενώ κρεμάστηκαν μηνύματα καταδίκης στα ράφια όπου βρίσκονταν τα κενά προϊόντα. Γράφει επίσης πως δημιουργήθηκε ένα ρεύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #Frans?zm?Asla που σημαίνει ποτέ Γαλλικά (προϊόντα) το οποίο από χτες διαδόθηκε σε όλη την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Υποστηρίζει η Τουρκική αντιπολίτευση το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (27.10.20) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Φαϊκ Οζτράκ σχολιάζοντας την έκκληση του Τούρκου Προέδρου για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, είπε πως είναι αναπόφευκτό για την Τουρκία να αντιδράσει, αν η άλλη πλευρά συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

    Είπε ωστόσο πως αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν στην άκρη του δόρατος της πολιτικής μιας χώρας υπάρχει η θρησκεία και ο εθνικισμός. «Αυτό έκανε η Γαλλία και πολλές χώρες αντιδρούν σε αυτό», είπε και ανέφερε πως στο παρελθόν και η Γαλλία έκανε έκκληση να μην αγοράζονται Τουρκικά προϊόντα και έτσι η Τουρκία αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.10.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε επίσης έντονα τις δηλώσεις Μακρόν και αναρωτήθηκε πως αυτή η «πολιτική σχιζοφρένεια», όπως είπε, έβαλε στόχο την δομή του Ισλάμ.

    (ΚΣ)

    [05] Ο Αλτούν επικρίνει τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου

    Το Ankara Anatolia (27.10.20) μετέδωσε ότι ο Διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης Φαχρεττίν Αλτούν επέκρινε έντονα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον κατηγόρησε για «αντι-ισλαμική ρητορεία».

    Ισχυρίστηκε επίσης «οι επιθέσεις Μακρόν ενάντια στον Ερντογάν υποκινούνται από την αποτυχία του Γάλλου Προέδρου να έχει την ηγεσία της Ευρώπης» και ότι εκμεταλλεύεται την άγνοια και τον φόβο, εργαλεία που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν τους Εβραίους στην Ευρώπη.

    Είπε επίσης ότι οι Τούρκοι και οι Μουσουλμάνοι ανέκαθεν βρίσκονταν στο κέντρο της Μεσογείου και ζούσαν στην Ευρώπη και διαμήνυσε στον Μακρόν: «Δεν θα πάνε πουθενά». «Ο Μακρόν επιτίθεται στην Τουρκία και στον Ερντογάν επειδή είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί περιουσία και αποικία της Ευρώπης», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε ο Καλίν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (26.10.20), o Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, Καλίν και Ο' Μπράιεν συζήτησαν τη διένεξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, τις εξελίξεις στη Συρία, περιφερειακά ζητήματα, τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και θέματα διμερών σχέσεων.

    Επίσης, ενώ τονίστηκε και από τους δύο πόσο σημαντική είναι η επίτευξη λύσης στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής οδού, οι δύο άντρες δήλωσαν ότι θεωρούν απαράδεκτη την παραβίαση της εκεχειρίας από την Αρμενία, όπως επίσης απαράδεκτες θεωρούν τις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

    Οι Καλίν και Ο' Μπράιαν εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις επιθέσεις που αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ίντλιμπ της Συρίας, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη και διασφάλιση της συμφωνίας που υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, αλλά και την στήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης.

    (ΑΚ)

    [07] Ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

    Σύμφωνα με την Aydinlik (26.10.20), με ρεκόρ πτώσης της Τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου άρχισε η εβδομάδα, αφού η ΤΛ ξεπέρασε το ρεκόρ των 8,0984 ανά δολάριο και υποχώρησε στο 8.0069 ανά δολάριο, ενώ η ισοτιμία της ΤΛ έναντι του Ευρώ υποχώρησε στο 9.4851.

    Η πτώση της τουρκικής λίρας την Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και διευρύνει μια περίοδο υποτίμησης εννέα εβδομάδων, που είναι η μεγαλύτερη περίοδος υποχώρησης της λίρας από το 1999.

    (ΑΚ)

    [08] Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση ενάντια στον Ολλανδό Βουλευτή Γίλντερς

    Το Ankara Anatolia (27.20.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση ενάντια στον Ολλανδό βουλευτή Γκεέρτ Γίλντερς ο οποίος είχε μοιραστεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γελοιογραφίες που αναπαριστούν τον Τούρκο Πρόεδρο και θεωρήθηκαν προσβλητικές.

    Την Κυριακή ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει «φασίστα» τον Ολλανδό βουλευτή.

    (ΚΣ)

    [09] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία - Στα 2,198 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.10.20) Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,198 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 132,913 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 75 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,618.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 363,999 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 9,874. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 316,108.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 13,350,801 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,780 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.0%.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (27.10.20) o Κοτζά, σε δηλώσεις του σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, είπε ότι τα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη έχουν φτάσει το 40% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Ανέφερε επίσης ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέες απαγορεύσεις και μέτρα σε συνολικά 28 επαρχίες στις οποίες σημειώνεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

    Ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε επίσης ότι έδωσε εντολή όπως το νοσοκομείο πανδημίας στην Κωνσταντινούπολη αναστείλει όλα τα χειρουργεία που δεν κρίνονται επείγοντα, ενώ την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι μετά την αυριανή συνεδρία του Επιστημονικού Συμβουλίου θα ανακοινώσουν νέα μέτρα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 27 October 2020 - 14:02:10 UTC