Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 202/2020 30.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα χωριστό κράτος είτε την αναγνωρίζουν είτε όχι»
  • [02] Οι τουρκοκυπριακές οικονομικές οργανώσεις θα είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας ανοίγματος του Βαρωσιού, λέει ο Γκιούρτζαφερ
  • [03] Ιζτζιάν: «Παράνομα και έκνομα όσα γίνονται στο Βαρώσι»
  • [04] Αρτέρ: 30 χιλιάδες επισκέψεις σε 20 μέρες στο Βαρώσι
  • [05] Ευχαριστίες Γκουτέρες σε Ακιντζί
  • [06] Διαμαρτύρονται για την πρακτική που εφαρμόζει το καθεστώς στα οδοφράγματα
  • [07] Συνάντηση με τον «αντιπρόσωπο» του καθεστώτος στην Βουδαπέστη είχε ο Τατάρ
  • [08] Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της σε φανατικό ισλαμιστή από τη Γαλλία
  • [09] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ντονμέζ: «Χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας θέλουν το Φατίχ»
  • [02] Έρντογαν και Τσαβούσογλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αζέρους ομολόγους τους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [03] Καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία η Άγκυρα
  • [04] Αρχίζει η στρατιωτική άσκηση Μπλε Φάλαινα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ
  • [06] Στα 2,319 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα χωριστό κράτος είτε την αναγνωρίζουν είτε όχι»

    Η K?br?s (30.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ είναι ένα χωριστό κράτος είτε την αναγνωρίζουν είτε όχι και διαθέτει ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και δικαιώματα, κάτι το οποίο θα γίνει αποδεχτό στο διεθνές δίκαιο. Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής στα τουρκικά κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Τατάρ ρωτήθηκε τι είδους διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξάγει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και την συνόψισε λέγοντας «επιμονή στη λύση δύο κρατών, στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι δεν θα παραιτηθούν της στρατηγικής της από κοινού δράσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ως Τουρκοκύπριοι δικαιούνται μερίδιο από τον πλούτο της Κύπρου. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα χωριστό κράτος. Είτε την αναγνωρίσουν είτε δεν την αναγνωρίσουν. Έχουμε ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δικαιώματα. Αυτό θα γίνει δεχτό στο διεθνές δίκαιο».

    Αναφέροντας ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να γίνουν δεχτοί ως ίσοι οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι επομένως η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη πρέπει πλέον να εγκαταλείψουν την προσέγγιση περί «ομοσπονδιακής λύσης», αφού οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν με τον ισχυρισμό περί ομοσπονδιακού συνεταιρισμού. Είπε ότι αυτά θα εξηγήσει στον κόσμο κατά την διάρκεια της θητείας του, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «το παιχνίδι είναι η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων».

    Ανέφερε επίσης ότι με τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ανοίξει πλήρως για τον «λαό» το Βαρώσι.

    Ερωτηθείς γιατί είπε ότι η πενταμερής διάσκεψη είναι η τελευταία επιλογή, η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ απάντησε το εξής:

    «Η αναζήτηση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας απορρίφθηκε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα, παρά την καλή βούληση που επιδείχθηκε από την τουρκική πλευρά και την ελαστικότητα που επέδειξε η Τουρκία. [...] Υπάρχουν δηλώσεις που έγιναν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες εκεί ότι χάθηκε πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. Όπως όλοι γνωρίζουν, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλουν να μοιραστούν τη διοίκηση και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους. Φαίνεται ότι ποτέ δεν θα συναινέσουν σε μιαν συμφωνία στη βάση της ισότητας.

    Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι κέρδισα την προεδρία της δημοκρατίας δημοσιεύονται πολλά περιεκτικά άρθρα στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες και εκεί αναφέρθηκε ότι 'ο Τατάρ κάνει λόγο για ένα μοντέλο δύο κρατών, ανήκουν στο παρελθόν οι αναζητήσεις παλαιών μοντέλων λύσης, μπορεί να μην μας αρέσει αυτό, όμως φαίνεται ότι ο Τατάρ λέει την αλήθεια'. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες δηλώσεις στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται δεχτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο διαμοιρασμός του πλούτου με τους Τουρκοκύπριους, διότι αυτοί είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό κράτος αναγνωρισμένο από τον κόσμο. Τους φαίνεται εύκολο να διοικούν τον εαυτό τους, να συνεχίσουν τον δρόμο τους με τις δικές τους αποφάσεις, να προχωρούν την διαδικασία με την στήριξη που τους παρέχει ο κόσμος. Το να τα μοιραστούν όλα αυτά με τους Τουρκοκύπριους δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν. Επομένως προσπαθούν να μας φέρουν στο εξής παιχνίδι: Αυτό βασικά που συνωμοτούν είναι ένας συνεταιρισμός, το όνομά του είναι Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία παρά ένα ομοσπονδιακό σύστημα, ένας συνεταιρισμός που η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία κατά τρόπον που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκόπτονται οι δεσμοί μας με την Τουρκία. Διότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ θα μείνει εκτός της υπόθεσης και οι δεσμοί μας θα αποκοπούν σιγά-σιγά επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων εντός της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται και δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό. Συνεχίζω να διαφωτίζω τον λαό μου.

    Μέχρι τώρα, ο λαός μας καθοδηγήθηκε λάθος και δημιουργήθηκε μια λάθος, μη πραγματοποιήσιμη προσδοκία. Λέχθηκε ότι 'με την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο θα διασφαλιστεί μια πιο πλούσια ζωή εντός της ΕΕ και η ασφάλειά μας εντός των μηχανισμών ασφαλείας της ΕΕ'. Όμως, η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τελείως διαφορετική. Διότι σε μια τέτοια εθνική υπόθεση, στον αγώνα που διεξάγεται αιώνες στην Κύπρο, είναι σημαντικό για έναν λαό που έγραψε έπος όπως εμείς να διοικούμε όλα τα ζητήματα με την εθνική μας αξιοπρέπεια μετά την ίδρυση ενός κράτους μέσα σε 50 χρόνια, μιας δημοκρατίας, να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα.

    Ως ένας εκλεγμένος πρόεδρος της δημοκρατίας, θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια για να εξηγήσω τις πραγματικότητες της Κύπρου στον κόσμο. Γι' αυτό χρειάζομαι βεβαίως την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και βλέπω ότι λαμβάνω αυτή την στήριξη. Αυτό με ικανοποιεί».

    Ερωτηθείς σε τι είδους λύση θα φτάσει η διαδικασία σε περίπτωση που δεν βρει ανταπόκριση η απαίτηση για λύση δύο κρατών, ο Τατάρ επεσήμανε ότι χρειάζεται υπομονή και πρόσθεσε:

    «Μπορεί να μην γίνει εντός μερικών ημερών. Υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες. Επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα βρίσκονται εντός της ΕΕ, η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος. Επομένως, αυτό δεν κατευθύνει υπέρ μας την διαδικασία λύσης του κυπριακού προβλήματος. [...] Όμως, είναι εθνική υπόθεση αυτή. Οι θυσίες του σήμερα είναι η ελπίδα του αύριο. Επομένως, εμείς ορκιστήκαμε για όλα αυτά στον εαυτό μας, για να αφήσουμε μιαν χώρα, ένα κράτος σε μιαν γερή βάση. Χρειάζονται θυσίες για να μεταφέρουμε μπροστά την παρακαταθήκη που λάβαμε από τον Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς και αυτός ο αγώνας μας θα συνεχιστεί

    Εμείς θα κάνουμε το σωστό. Θα δούμε στο μέλλον πότε θα γίνει λύση. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε λέγοντας δεν μας αναγνωρίζουν σήμερα, δεν αποδέχονται τη λύση δύο κρατών σήμερα. Στο σημείο που παραδοθούμε, θα χάσουμε.

    Η μεγαλύτερη μας τύχη σε αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν και η τουρκική κυβέρνηση μας στηρίζει πλήρως και αυτό διευκολύνει την δουλειά μας από την άποψη του μηνύματος που θα δοθεί προς τον κόσμο. Διότι είναι σημαντικό να υπερασπίζεται την υπόθεσή μας ένα μεγάλο κράτος όπως η Τουρκία, να μας στηρίζει, να μπορεί να μας παρέχει κάθε δυνατότητα για να ακούγεται η φωνή μας και να εξηγείται το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η δράση μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία και με την βοήθειά της να μπορώ να εξηγώ την δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων σε διάφορα κέντρα του κόσμου. Αυτό θα γίνει κατά την θητεία μου [...]

    Μπορεί να μην υπάρχει διπλωματική αναγνώριση σήμερα, όμως έχουμε εμπόριο με εκατοντάδες χώρες. Κάνουμε αγοραπωλησίες προϊόντων με ολόκληρο τον κόσμο. Γίνονται επισήμως οι πληρωμές μέσω τραπεζών και ίσως να έρχονται μέσω των λιμανιών της Τουρκίας, όμως τα γρανάζια δουλεύουν. Έχουμε 20 πανεπιστήμια και έρχονται σε αυτά φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής. Όταν αποφοιτήσουν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βρουν δουλειά στην χώρα τους με τα διπλώματά τους. Με αυτή την έννοια γίνονται δεχτά και τα πανεπιστήμιά μας, οι απόφοιτοί μας μπορούν να βρουν δουλειά σε κάθε χώρα. Και αυτή είναι μια έμμεση αναγνώριση. Διότι η ΤΔΒΚ με όλες τις κρατικές της δομές γίνεται δεχτή στον κόσμο. Ίσως να λείπει σήμερα η διπλωματική αναγνώριση, όμως σε τελική ανάλυση αποδέχονται την στάση μας, την ύπαρξή μας»

    Αναφερόμενος στην βοήθεια που παρέχει η Τουρκία κατά την περίοδο της πανδημίας και τον αγωγό μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα ξεχάσουν την συμβολή και την στήριξη της Τουρκίας, όμως πρέπει να έχουν σχέσεις και με την διεθνή κοινότητα, πράγμα για το οποίο δουλεύουν.

    «Έχουμε διπλωμάτες, επιτυχημένους ανθρώπους, επίτιμους προξένους, πολλούς ανθρώπους που πήραν δίπλωμα από αυτό το κράτος και μπήκαν σε κάποιες θέσεις σε εκείνα τα κράτη σε κάθε μέρος του κόσμου. Επομένως, βασικό μας καθήκον είναι η διαχείριση των σχέσεών μας με αυτούς με τον καλύτερο τρόπο και να εξηγούμε την δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η κατεχόμενη Κύπρος οδηγήθηκε στο σημείο να είναι η 82η επαρχία της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Αυτά είναι πράγματι εκτός πραγματικότητας, πάντοτε είχαμε σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, τον κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Θα έχουμε και στο εξής, διότι πάντοτε χρειαζόμαστε την τουρκική κυβέρνηση και όλοι στην ΤΔΒΚ το γνωρίζουν αυτό. Επομένως, είμαι χαρούμενος ως κάποιος που έφερε τις σχέσεις σε αυτό το σημείο. [...] Οι σχέσεις με την Τουρκία φυσικά είναι καλές. Υποχρεούνται να είναι καλές, διότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι το μοναδικό κράτος που μας αναγνωρίζει. Η Τουρκική Δημοκρατία έστειλε τα παιδιά της, έδωσε πεσόντες και οι Τούρκοι της Κύπρου απέκτησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Και η Τουρκία είναι όχι μόνο η χώρα από την οποία παίρνουμε την μεγαλύτερη στήριξη, αλλά και η μητέρα πατρίδα μας. Δεν έχουμε διαφορές. Οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν αυτό διαπράττουν πραγματικά μιαν πολύ μεγάλη αδικία».

    Ερωτηθείς αν διαθέτει κάποιο μοντέλο διαμοιρασμού των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου ως ο ηγέτης που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις μες την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλες οι γεωτρήσεις προγραμματίστηκαν με θεσμούς και οργανισμούς της Τουρκίας, έχουν σχέσεις με αυτούς τους θεσμούς και υπέγραψαν «συμφωνίες» μαζί τους. «Αυτές οι συμφωνίες είναι στη βάση του δικαίου», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οι τουρκοκυπριακές οικονομικές οργανώσεις θα είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας ανοίγματος του Βαρωσιού, λέει ο Γκιούρτζαφερ

    Η Avrupa (30.10.20) γράφει ότι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής «Πλατφόρμας Οικονομικών Οργανώσεων» επεσήμαναν την σημασία του να γίνουν βήματα «στην ορθή βάση» στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσιού. Αξιολογώντας σε δηλώσεις στο Genc TV την πρόσφατη επίσκεψη του τουρκικού οργανισμού ΤΟΚΙ και του Δήμου Ικονίου στην κατεχόμενη πόλη, οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες σημείωσαν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποκλείει τους Τουρκοκύπριους.

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ είπε ότι το επιθυμητό είναι με τις δυνατότητες που θα προκύψουν να αναπτυχθούν οι Τουρκοκύπριοι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα είμαστε στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της διαδικασίας της κατασκευής σε σχέση με το Βαρώσι».

    Σημειώνοντας ότι από το 2008 η ένωση εργολάβων υποστηρίζει ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει και να μετατραπεί σε «οικονομική αξία», ο Γκιούρτζαφερ είπε ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει με σωφροσύνη και πρόσθεσε:

    «Όπως βλέπουμε, συζητείται ένα μοντέλο που θα ανοίξει χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, δίδοντάς το στους παλιούς του ιδιοκτήτες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί για να μην διαπράξουμε ένα πολιτικό λάθος για να μην πληρώσουμε βαρύ τίμημα στο μέλλον και εξ όσων βλέπω, επιδεικνύεται προσοχή. Αυτή η χώρα έχει αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, εργολάβους, υπεργολάβους. Αξιολογώ ως δηλώσεις που έγιναν με ενθουσιασμό τις δηλώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ΤΟΚΙ στο Βαρώσι χωρίς να είμαστε ενήμεροι και θεωρώ ότι δεν εκφράστηκαν σωστά. Η ένωση εργολάβων, η ένωση υπεργολάβων, το επιμελητήριο αρχιτεκτόνων, τα επιμελητήρια μηχανικών και ακόμα και η ένωση ξενοδόχων, το βιομηχανικό επιμελητήριο και το εμπορικό επιμελητήριο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών σε σχέση με το Βαρώσι. Το ΤΟΚΙ δεν μπορεί να κάνει τον εργολάβο εδώ και δεν τον κάνει. Ίσως θα συμμετέχει από την άποψη των πόρων. Καθορίστηκε με νόμους το ποιος μπορεί να κάνει τον εργολάβο εδώ και υπό ποιες συνθήκες. [...] Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους εργολάβους και τις άλλες οργανώσεις. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Πρέπει να σχεδιαστεί τεχνικώς και νομικώς το άνοιγμα του Βαρωσιού και όταν γίνεται αυτό θεωρώ ότι θα γίνει ένα μοντέλο που δεν θα θέτει εμάς ή την Τουρκία σε δύσκολη θέση στο διεθνές δίκαιο. [...] Θεωρώ ότι θα προχωρήσει στην σωστή βάση η υπόθεση του Βαρωσιού. Και εμείς συναντιόμαστε με αξιωματούχους από την Τουρκία και τα μηνύματα που έρχονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση. [...] Τα συζητήσαμε αυτά σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι από μόνο του δεν θα είναι αρκετό το άνοιγμα του Βαρωσιού και ότι βλέπει το θέμα που αφορά το διεθνές δίκαιο, το νόμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι κατά τον σχεδιασμό για το Βαρώσι πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική μάρκετινγκ και να δημιουργηθούν υποδομές πρόσβασης. Είπε ότι η «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων» πρέπει να είναι μέσα στα βήματα που θα γίνουν για το Βαρώσι, γιατί αλλιώς το σχέδιο θα αποτύχει.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ιζτζιάν: «Παράνομα και έκνομα όσα γίνονται στο Βαρώσι»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (30.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν ανέφερε ότι με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ φάνηκε ποιου περνά ο λόγος στο Βαρώσι και πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεχτο.

    «Η δήλωση του Μουράτ Κουρούμ ότι οι εργασίες σε σχέση με τη διαρρύθμιση του περιβάλλοντος και των υποδομών στο Βαρώσι θα πραγματοποιηθούν γρήγορα στο πλαίσιο του Δήμου Ικονίου και του ΤΟΚΙ είναι ξεκάθαρη παρέμβαση στη βούλησή μας και παράλληλα αντίκειται στη νομοθεσία», είπε ό Ιζτζάν προσθέτοντας ότι «η χώρα μας βρίσκεται υπό την επίθεση μιας νοοτροπίας του κατακτητή».

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Βαρωσιού, το οποίο ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι οι παράνομες συμπεριφορές της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Άγκυρα και των εδώ συνεργατών της ρίχνουν την περιοχή σε μιαν ζώνη πυρός και ταυτόχρονα απομονώνουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα διεθνώς.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρτέρ: 30 χιλιάδες επισκέψεις σε 20 μέρες στο Βαρώσι

    Η Halk?n Sesi (30.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ δήλωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών στο τμήμα του Βαρωσιού που άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου ανήλθε στις 30 χιλιάδες μέσα σε είκοσι μέρες.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρτέρ υποστήριξε ότι οι λεωφόροι που άνοιξαν ανήκουν στο δημόσιο και δεν αγγίχθηκε η περιουσία κανενός. Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι η διαδικασία της επιστροφής των περιουσιών του Βαρωσιού στους «παλιούς ιδιοκτήτες τους» θα προχωρήσει μέσω της Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

    Ανέφερε ότι από τις 8 Οκτωβρίου άνοιξε ένα μέρος της πόλης για τους πεζούς και ότι οι άνθρωποι μπορούν να περπατούν στις εν λόγω λεωφόρους χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Σημείωσε ότι τις καθημερινές επισκέπτονται το Βαρώσι 500 – 1000 άτομα, ενώ το σαββατοκύριακο ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 7,000.

    Αναφέροντας ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα συνεχίσει τις εργασίες καθαρισμού της περιοχής, ο Αρτέρ είπε ότι προσεχώς θα τοποθετηθούν παγκάκια για να μπορούν να κάθονται οι επισκέπτες καθώς και σταντ για καφέ, τσάι και νερό.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ευχαριστίες Γκουτέρες σε Ακιντζί

    Η Yeni Duzen (30.10.20) γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε επιστολή στον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ευχαριστώντας τον για την εποικοδομητική συνεργασία και την ειλικρίνεια που επέδειξε στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ευχήθηκε όπως συναντηθούν ξανά οι δρόμοι τους στο μέλλον και τον ευχαρίστησε ειδικά για την ειλικρίνειά του κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο το 2019.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την «άνευ προηγουμένου» πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο 2015-2017 που διασφάλισε την διεξαγωγή των διασκέψεων για την Κύπρο τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2017.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Διαμαρτύρονται για την πρακτική που εφαρμόζει το καθεστώς στα οδοφράγματα

    Η Yeni Duzen (30.10.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για την υποχρέωση που επιβάλλει το καθεστώς σε όσους επιθυμούν να περάσουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα να παρουσιάσουν έγγραφο από την αστυνομία ή το δικαστήριο που αποδεικνύει ότι δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες.

    Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι λόγω παραπόνων που λαμβάνουν θα εντείνουν τις επαφές τους για το θέμα από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από Ελληνοκύπριους που θέλουν να περάσουν στα κατεχόμενα για ψώνια. Ο Ντενίζ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι αρκετό να παρουσιάζουν όσοι περνούν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές τα αποτελέσματα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων τριών ημερών.

    Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών της εντός των τειχών περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σερτνάρ Ατάι δήλωσε ότι αυτή η πρακτική αποτελεί εμπόδιο ειδικά για τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να ψωνίσουν από τα κατεχόμενα και ζήτησε επανεξέταση της πρακτικής για το καλό της οικονομίας της «χώρας».

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας, δήλωσε ότι δεν άλλαξε η πρακτική που εφαρμόζεται και ότι άτομα που διαμένουν πέραν των 14-15 ημερών στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να παρουσιάσουν έγγραφο ότι δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά τις τελευταίες 15 ημέρες. Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, «αξιωματούχος του υπουργείου» ανέφερε ότι αυτό ισχύει για όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές και δεν είναι νέα πρακτική. «Μπορεί να έχουν ενταθεί οι έλεγχοι με την αύξηση των κρουσμάτων. Εκτός αυτού δεν υπάρχει κάποια νέα αλλαγή», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συνάντηση με τον «αντιπρόσωπο» του καθεστώτος στην Βουδαπέστη είχε ο Τατάρ

    Η K?br?s (30.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον νεοδιορισμένο «αντιπρόσωπο» της «ΤΔΒΚ» στην Βουδαπέστη, Οζγκιούρ Εζέλ. Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικούς τέτοιους διορισμούς από την άποψη της εκπροσώπησης του τουρκοκυπριακού «λαού» στον κόσμο και ευχήθηκε επιτυχίες στον Εζέλ στην ουγγρική πρωτεύουσα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της σε φανατικό ισλαμιστή από τη Γαλλία

    Η Avrupa (30.10.20) γράφει ότι ο Idris Sihamedi, πρόεδρος του συνδέσμου Barakacity που έκλεισε επειδή διασυνδέθηκε με ριζοσπαστική ισλαμιστική δράση στην Γαλλία, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Τουρκία με ανάρτησή του στο Tweeter. Απαντώντας αστραπιαία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας σχολίασε την ανάρτηση και ζήτησε τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνουν οι διαδικασίες.

    Ο εν λόγω σύνδεσμος ήταν ανάμεσα στις ισλαμικές οργανώσεις που έκλεισε η γαλλική κυβέρνηση μετά τον αποκεφαλισμό του δασκάλου Σάμουελ Πάτι στο Παρίσι, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την Barakacity για υποδαύλιση του μίσους, σχέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις και τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ο Idris Sihamedi είχε συλληφθεί για την δράση του και αφέθηκε ελεύθερος στις 14 Οκτωβρίου. Κατόπιν τούτου, απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο Έρντογαν με αναρτήσεις του ζητώντας άσυλο στην Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (30.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,508 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα νέα κρούσματα είναι εγχώριες μολύνσεις. Είπε επίσης ότι εφτά άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο και ένας ασθενείς εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 219,229 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 927 κρούσματα Covid-19, 852 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 70 ασθενών, 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 51 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ντονμέζ: «Χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας θέλουν το Φατίχ»

    Σύμφωνα με την Aksam (30.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, είπε ότι οι χώρες της περιοχής στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα 405 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. «Έρχονται αιτήματα για τα πλοία μας από τις χώρες αυτές. Όμως το αναβάλλουμε συνεχώς», είπε ο Ντονμέζ, υποστηρίζοντας ότι ενώ γίνονται εξορύξεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο κάποιες χώρες διεκδικούν. «Έρχονται αιτήματα τόσο από χώρες της Μεσογείου, όσο και από χώρες της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας που έχουν να κάνουν με τις εργασίες των πλοίων εκεί. Όμως, ειδικότερα με την τελευταία ανακάλυψη κοιτασμάτων, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες μας. Και έτσι αναβάλουμε αυτές τις προτάσεις. Εμείς λέμε θα δούμε στο μέλλον», δήλωσε ο Ντονμέζ, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Διαθέτουμε τρία συνολικά γεωτρύπανα και από αυτά τα δύο εργάζονται ενεργά», είπε ο Ντονμέζ, εξηγώντας ότι το γεωτρύπανο Κανουνί βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση προετοιμασίας και συντήρησης. [...] Τον επόμενο Ιανουάριο θα είναι και αυτό έτοιμο να αρχίσει εργασίες».

    Εξηγώντας ότι κάνουν προετοιμασίες προκειμένου να προσθέσουν στο στόλο τους ακόμη ένα καινούργιο γεωτρύπανο, ο Ντονμέζ είπε ότι με βάση τα σχέδια τους, θεώρησαν ότι με τα 2-3 γεωτρύπανα που είχαν ήταν αρκετά για τις πρώτες έρευνες μέχρις ότου βρεθούν τα πρώτα αποθέματα. «Όμως, μετά την πρώτη αποκάλυψη, θα έχουμε εντατικές γεωτρήσεις. Το ένα μας γεωτρύπανο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Είχαμε πει ότι ίσως χρειαστεί να αγοράσουμε ή να ενοικιάσουμε και τρίτο γεωτρύπανο για τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι μας εργάζονται επί αυτού. Θα επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως επιλογή», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στην ανακάλυψη 405 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο οικόπεδο Σακάρια (Sakarya) στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ έστειλε το μήνυμα ότι ενδέχεται να έχουν καλά νέα και ανακαλύψεις και στο οικόπεδο Selcuklu-1, στην Ανατολική Μεσόγειο. «Βλέπουμε προοπτικές στο οικόπεδο Selcuklu-1. Όμως γίνονται σεισμικές έρευνες και με ένα δεύτερο πηγάδι που θα ανοίξουμε πιο πίσω θα τεστάρουμε τι γίνεται. Υπάρχουν πληροφορίες για καλά νέα από εκεί αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι σίγουρο», ανέφερε ο Ντονμέζ.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασιά διεξάγουν σεισμικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ εξήγησε ότι το Ορούτς Ρέις έχει ολοκληρώσει τη μισή από την προγραμματισμένη του δουλειά στο οικόπεδο που βρίσκεται νοτίως του Κας, υποστηρίζοντας επίσης ότι ολοκλήρωσαν ακόμη τις σεισμικές τους εργασίες στα ανατολικά και δυτικά. «Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε σεισμικές έρευνες στα νότια και βόρεια. Εδώ, όπως το έχουμε προγραμματίσει θα χρειαστούμε δύο μήνες. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και θα κάνουμε πλάνο για τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Αν δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις, τότε δεν θα προχωρήσουμε καθόλου σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», είπε.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν τις επαφές τους με Κινέζους για τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό. Είπε ότι εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιούν επαφές με Κινέζους εξ αποστάσεως, οι οποίες όμως συνεχίζονται και είναι θετικές. Σχετικά με τις εργασίες για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, είπε ότι και αυτές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    (ΑΚ)

    [02] Έρντογαν και Τσαβούσογλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αζέρους ομολόγους τους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.10.20) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεβ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο για την 97η επέτειο από την ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ ο Έρντογαν με τη σειρά του εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν.

    Στη συνομιλία, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα και οι εξελίξεις με επίκεντρο τη διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-29.10.20), τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζήτησαν επίσης την Τετάρτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αζέρο ομόλογο του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοβ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    (ΑΚ)

    [03] Καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία η Άγκυρα

    Η Yeni Safak (20.10.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας.

    Στην ανακοίνωσή του, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Γαλλία. «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που οργανώθηκε σήμερα στην Εκκλησία της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια της Γαλλίας. Διαβιβάζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση και ευχόμαστε την θεραπεία των τραυματιών. Είναι σαφές ότι όσοι πραγματοποίησαν μια τέτοια βάναυση επίθεση σε έναν τόπο λατρείας δεν διαθέτουν θρησκευτικές, ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Yeni Safak (30.10.20) γράφει επίσης ότι την επίθεση καταδίκασαν και ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ.

    Ο Καλίν σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε πως η Τουρκία καταδικάσει έντονα την επίθεση. «Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, δεν έχει γλώσσα ή χρώμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια στην τρομοκρατία με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη προς τα θύματα.

    Από την πλευρά του ο Τσελίκ, σε ανάρτηση του επίσης στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα θύματα και σημείωσε ότι όποια ετικέτα και να έχει η τρομοκρατία, θρησκείας, ιδεολογίας ή αίρεσης, έχει ένα απάνθρωπο πρόσωπο και αποτελεί μια απάνθρωπη πράξη.

    Εξάλλου το πρακτορείο Ankara Anatolia (30.10.20) μετέδωσε ότι την επίθεση καταδίκασε επίσης και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καθώς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς. Ο Οκτάι ανέφερε ότι η βία και η τρομοκρατία δεν μπορούν να έχουν σχέση με καμία θρησκεία, ειδικότερα εάν γίνονται σε χώρο λατρείας.

    Ο Κουρτουλμούς με τη σειρά του δήλωσε ότι κάθε είδους τρομοκρατία αποτελεί έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα.

    (ΚΣ)

    [04] Αρχίζει η στρατιωτική άσκηση Μπλε Φάλαινα στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Milliyet (30.20.20) γράφει ότι η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020» (Mavi Balina) ξεκινά σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία συμμετέχουν τουρκικά πολεμικά F16, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία και αεροσκάφη. Στην άσκηση συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ.

    (ΚΣ)

    [05] Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.10.20) μετέδωσε ότι απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε ηλικία 72 ετών.

    Ο Γιλμάζ υπέφερε από καρκίνο και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο στην Τουρκία. Είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας για τρεις θητείες και υπηρέτησε σε διάφορα υπουργεία την περίοδο 1991-1999. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τον Τουργκούτ Οζάλ.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 2,319 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (30.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,319 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 134,416 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 72 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,581.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 370,832 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,099. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 320,762.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 13,741,180 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,916 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.0%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 30 October 2020 - 13:52:55 UTC