Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 224/2020 26.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Καλεί για επενδύσεις στα κατεχόμενα ο Τατάρ
  • [02] Φωταγωγείται η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων
  • [03] Αποδοχή της τουρκικής πρότασης για τους υδρογονάνθρακες θα συμβάλει στην συνολική λύση, υποστηρίζει ο Σανέρ
  • [04] Αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βλέπουν Αζέροι που ζουν στα κατεχόμενα
  • [05] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Άλλοι τέσσερις Τουρκοκύπριοι νεκροί με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο
  • [07] Ανακοίνωση Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος ανάμεσα τους
  • [08] Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα κόμματα ο Έρχουρμαν ? Εμπλοκή της Τουρκίας στην διαδικασία
  • [09] Διαμάχη TDP - HP
  • [10] Βήματα για μετονομασία του «αεροδρομίου Τύμπου» σε «αεροδρόμιο Δρ. Φαζίλ Κουτσούκ»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η επιμονή κάποιων να αρνούνται την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο είναι απαράδεκτη», υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας
  • [02] «Οι Ελληνοκύπριοι μας ευχαριστούν για το άνοιγμα των Βαρωσίων», υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Σύστημα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο θα εγκαταστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [04] Στις 6,814 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 168 θάνατοι- Στις 28,351 τα συνολικά ημερήσια κρούσματα δηλώνει ο Κοτζά
  • [05] Ποινές ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορουμένους της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016
  • [06] Έκκληση για πρόωρες εκλογές από την αντιπολίτευση στην Τουρκία
  • [07] Πρόσφατη δημοσκόπηση της GENAR δείχνει τη 'Συμμαχία της Δημοκρατίας' στην Τουρκία να εξασφαλίζει 53% αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Καλεί για επενδύσεις στα κατεχόμενα ο Τατάρ

    Η Diyalog (26.11.20), κάτω από τον τίτλο: «Οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν», γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια του νέων γραφείων της «Τράπεζας Εγγύς Ανατολής» (Near East Bank) στα κατεχόμενα, δήλωσε πως οι επενδύσεις που έκανε η τράπεζα δείχνουν την εμπιστοσύνη της προς την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι αποτέλεσαν πρόσκληση και για άλλες επενδύσεις και έστειλαν επίσης ένα δυνατό μήνυμα προς τον κόσμο.

    Είπε επίσης πως αυτό το μήνυμα είναι πως «η ΤΔΒΚ παραμένει όρθια και θα συνεχίσει να είναι, ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση δύο κρατών που βασίζονται σε ίση κυριαρχία στην Κύπρο και επιπλέον (το μήνυμα) υπενθύμισε στον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δίκιο και έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τη μοίρα τους».

    (ΚΣ)

    [02] Φωταγωγείται η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων

    Η Gunes (26.11.20) γράφει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζωογόνησης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων μετά το άνοιγμά της στις 8 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν και οι προσπάθειες φωταγώγησης της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την ολοκλήρωση των εργασιών φωτισμού στην πόλη θα μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις το βράδυ, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ενισχύθηκαν τα ξύλινα φράγματα και τα σχοινιά που είχαν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια καθώς και τα σχοινιά που εμποδίζουν τους επισκέπτες να προσεγγίσουν ετοιμόρροπα κτίρια.

    Εξάλλου, αναφερόμενη στον αριθμό των επισκεπτών στην πόλη μετά το άνοιγμα της 8 Οκτωβρίου μέχρι την περίοδο 23 Νοεμβρίου, η εφημερίδα γράφει ότι επισκέφτηκαν τα Βαρώσια 67,459 άτομα. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η πιο συχνή μέρα για επισκέψεις είναι η Κυριακή, αφού τις Κυριακές σημειώθηκαν περισσότερες από τις μισές επισκέψεις, (33,899).

    (ΚΣ)

    [03] Αποδοχή της τουρκικής πρότασης για τους υδρογονάνθρακες θα συμβάλει στην συνολική λύση, υποστηρίζει ο Σανέρ

    Η K?br?s (26.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι η υπογραφή του κόμματός του βρίσκεται κάτω από όλα τα βήματα που έγιναν για προστασία των δικαιωμάτων τους στο θέμα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η υπογραφή του UBP υπάρχει και θα υπάρχει κάτω από όλα τα μόνιμα έργα στην «χώρα».

    Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας. Ό,τι και να πουν η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι υποστηρικτές της, ό,τι και να κάνουν, η ισχυρή Τουρκία και εμείς δεν θα αφήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε αρνητικά στην πρότασή μας για επίλυση του θέματος των υδρογονανθράκων συστήνοντας μιαν κοινή επιτροπή. Όμως, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα, αυτό θα συμβάλει και στην συνολική λύση. Αλλά είναι φανερό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε τον πλούτο ούτε την διοίκηση της Κύπρου θέλει να μοιραστεί μαζί μας και κάνει όνειρα. Γι' αυτό τον λόγο, εμείς και η Τουρκία θέλουμε πλέον να έρθει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χασομερά ο λαός μας στο τραπέζι για άλλα 40 χρόνια λέγοντας ότι θα υπάρξει ομοσπονδία».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βλέπουν Αζέροι που ζουν στα κατεχόμενα

    Η Hakikat (26.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Κύπρου» με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου, Ορχάν Χασάνογλου.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Αρτέρ δήλωσε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν και δεν θεωρούν τον λαό του Αζερμπαϊτζάν «ανθρώπους μιας άλλης χώρας». Εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή των «κατεχόμενων» εδαφών» στο Αζερμπαϊτζάν και το γεγονός ότι επικρατεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Είπε ότι τον χαροποίησε η στήριξη της Τουρκίας κατά τον πόλεμο και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με την στήριξη «μεγάλων κρατών». Σημείωσε επίσης ότι είχε έρθει και προηγουμένως στην ημερήσια διάταξη η αδελφοποίηση της κατεχόμενης Αμμοχώστου με το Μπακού και πρόσθεσε ότι και αυτή την περίοδο μπορούν να εργαστούν για προώθηση των σχέσεών τους.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Χασάνογλου είπε ότι τα μέλη του συνδέσμου τους απασχολούνται κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και ότι διαθέτουν περίπου 40 ακαδημαϊκούς στα κατεχόμενα, όπου ζουν πέραν των 100 οικογενειών από το Αζερμπαϊτζάν. Σημείωσε επίσης ότι στα κατεχόμενα φοιτούν περίπου 300 Αζέροι φοιτητές και ότι υπάρχουν και μικρής κλίμακας επενδυτές από την χώρα του στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου βίωσαν συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Χασανογλου είπε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ο στρατός τους εξήλθε νικητής και ότι εκκενώθηκαν τα κατεχόμενα από τον εχθρό εδάφη. Ανέφερε ότι η ζημιά του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι μπορεί να ανέλθει στα 150 δισεκατομμύρια και ότι θα καταχωρήσουν αγωγή εναντίον της Αρμενίας.

    Ο Χασάνογλου είπε ότι στα κατεχόμενα νιώθουν σαν να βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν λόγω της οικειότητας με την οποία αντιμετωπίζονται και ευχαρίστησε τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Υποστήριξε επίσης ότι θα είναι εφικτή η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως «κράτος» από το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πρόσθεσε ότι λίγο έμεινε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ανέφερε ότι οι Αρμένιοι είχαν ανακηρύξει ένα κράτος στην περιοχή που κατέκτησαν και το Αζερμπαϊτζάν απειλείτο με αναγνώριση του εν λόγω κράτους σε περίπτωση που αναγνώριζε την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,338 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν έξι νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα τέσσερα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα δύο ατμοπλοϊκώς, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 258,062 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,068 κρούσματα Covid-19, 1,007 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 56 ασθενών, 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 51 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΚΣ)

    [06] Άλλοι τέσσερις Τουρκοκύπριοι νεκροί με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο

    Η K?br?s Postas? (26.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι άλλοι τέσσερις Τουρκοκύπριοι που ζουν στο ηνωμένο Βασίλειο έχασαν την ζωή τους λόγω του Covid-19 μέσα στον Νοέμβριο του 2020.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι αυτή την πληροφόρηση έλαβε από την λεγόμενη αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα 97 Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ανακοίνωση Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος ανάμεσα τους

    H Gunes (26.11.20) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση περίπτωσης ατόμου ανάμεσα τους που είχε θετικό αποτέλεσμα στο τεστ PCR και οδήγησε σε πολλές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στα ελεύθερα εδάφη της Δημοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι και οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές «είναι πολίτες της ΤΔΒΚ» ενώ εξέφρασαν πολλές αντιδράσεις για τις επιθέσεις και το λιντσάρισμα εναντίον τους. Δήλωσαν ακόμα ότι από τις 8 Ιουνίου 2020 συνεχίζουν να εργάζονται, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο λεγόμενος υπουργός Υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης PCR Τουρκοκυπρίου που εργάζεται στο «νότο» ήταν θετικό και ότι οι επαφές του εν λόγω ατόμου έχουν αρχίσει να εντοπίζονται και ότι η οικογένειά του τέθηκε σε καραντίνα. Είπε ακόμα πως θα διερευνηθεί εάν ο Τουρκοκύπριος «είχε μολυνθεί στο νότο ή στο βορρά» και δήλωσε ότι σκοπεύουν να λάβουν σειρά περισσότερων μέτρων «που δεν θα δυσκολεύουν τους εργαζόμενους που εργάζονται στον νότο, τους μαθητές που λαμβάνουν εκπαίδευση και τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία».

    (ΚΣ)

    [08] Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα κόμματα ο Έρχουρμαν ? Εμπλοκή της Τουρκίας στην διαδικασία

    Κάτω από τον τίτλο «Πρέπει να πει 'ναι' και το ΗΡ», η Havadis (26.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ολοκλήρωσε χθες τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα με στόχο τον σχηματισμό «κυβέρνησης», πραγματοποιώντας χωριστές συναντήσεις με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

    Μετά τις συναντήσεις, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι σήμερα θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του κόμματός του για αξιολόγηση του αποτελέσματος των επαφών του και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Είπε ότι κατά τις συναντήσεις ανέφερε στους συνομιλητές του ότι μόνο «εκλογική κυβέρνηση» μπορεί να σχηματιστεί και ότι λόγω του «προϋπολογισμού» οι «εκλογές» θα μπορούσαν να διεξαχθούν το φθινόπωρο. «Είδαμε ότι πάνω κάτω έχουμε τις ίδιες απόψεις με το DP στο θέμα αυτό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι και με τα άλλα κόμματα συζήτησαν τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις εργασίες τους εντός του επόμενου ενός έτους, ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες και ότι συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να εργαστούν μαζί.

    Ο πρόεδρος του DP, Φικρί Ατάογλου υπενθύμισε τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο «προϋπολογισμός» και ευχήθηκε να συσταθεί γρήγορα ένα μοντέλο «κυβέρνησης». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους και να συσταθεί μια «κυβέρνηση» που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες. Ο Ατάογλου είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει όποιο «κυβερνητικό» μοντέλο προκύψει.

    Μετά την συνάντηση με το YDP, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών» και της ανάληψης ευθυνών, όμως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών». Είπε ότι το κόμμα του πρότεινε την σύσταση «κυβέρνησης» διαχείρισης κρίσης αρχίζοντας με ένα γραφείο για την πανδημία και σημείωσε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίση στην υγεία, στην οικονομία και στην δημοκρατία.

    Επικαλούμενη παρασκηνιακές πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινητοποιήθηκε για σύσταση «κυβέρνησης» ανάμεσα στα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Λαού (ΗΡ) και ότι συνομίλησε πολλές φορές με τον Κουτρέτ Όζερσαϊ πάνω στο θέμα αυτό. Με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία», ο Τσαβούσογλου ζήτησε μιαν «κυβέρνηση» που θα εργάζεται «αρμονικά», σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η Yeni Duzen (26.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε θετικές τις αρχές που τους μετέφερε το CTP για την λειτουργία της «κυβέρνησης» την οποία στοχεύει να σχηματίσει και ότι το κόμμα του πρότεινε εξ αρχής την σύσταση «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής. Απευθυνόμενος στον Έρχουρμαν του ζήτησε να σχηματίσει «κυβέρνηση» με την πιο ευρεία αποδοχή με συμμετοχή είτε έξι, είτε πέντε, είτε τεσσάρων κομμάτων. «Γίνεται και κυβέρνηση μειοψηφίας. Το YDP θα στηρίξει και κυβέρνηση μειοψηφίας που θα σχηματίσετε», ανέφερε.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Έρχουρμαν ανακοίνωσε και τις εφτά αρχές που υπέβαλε στα κόμματα για σχηματισμό «κυβέρνησης». Αυτές είναι οι εξής:

    1) Σύσταση γραφείου διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της υγείας, που θα ασχολείται με την παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με το εμβόλιο για την πανδημία ανεξάρτητα από το «ανώτατο συμβούλιο λοιμωδών νόσων» και την ετοιμασία σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της πανδημίας.

    2) Σύσταση γραφείου διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της οικονομίας, που θα καθορίσει σχέδια εξόδου από την κρίση των μικρομεσαίων και των βιομηχάνων και κυρίως του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης και των οικοδομών.

    3) Τροποποίηση στον «εκλογικό νόμο» λαμβανομένων υπόψη των εισηγήσεων του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου».

    4) Νέες «νομοθετικές» αλλαγές που θα θέτουν ως όρο την ύπαρξη κενών θέσεων και την ισότητα ευκαιριών για κάθε είδους πρόσληψη στο «δημόσιο».

    5) Κατάργηση του «τριπλού διατάγματος» για την θέση διευθυντή στο «δημόσιο» και θα αξιολόγηση του διαχωρισμού της θέσης του «συμβούλου» σε «πολιτικό σύμβουλο» και «διοικητικό σύμβουλο».

    6) Ρυθμίσεις σε σχέση με την «υπηκοότητα» και την «λευκή ταυτότητα» και αφαίρεση αυτών των θεμάτων από το πεδίο της «διακριτικής ευχέρειας» της «κυβέρνησης» και διασύνδεσή τους με αντικειμενικά κριτήρια που συνάδουν με τις συνθήκες της «χώρας».

    7) Ενημέρωση της κοινής γνώμης για την οικονομική κατάσταση της «χώρας» με διαφάνεια εντός της πρώτης βδομάδας από την σύσταση της «κυβέρνησης».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Διαμάχη TDP - HP

    Η Yeni Duzen (26.11.20) γράφει ότι νέα πολεμική άρχισε μεταξύ του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) και του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), μετά από δήλωση του προέδρου του TDP σε σχέση με τον τέως πρόεδρο του ΗΡ Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας «κυβέρνησης» τετραμερούς συνασπισμού των κομμάτων CTP-HP-TDP-DP, ο Όζγιγιτ υπενθύμισε τον τρόπο που ο Όζερσαϊ είχε διαλύσει την προηγούμενη «κυβέρνηση» των τεσσάρων κομμάτων και ανέφερε ότι τώρα δεν μπορούν να «αγκαλιάσουν» τον Όζερσαϊ λέγοντάς του «καλώς τον δάσκαλο Κουτρέτ». Ο Όζγιγιτ είπε το εξής:

    «Αυτή την φορά θέλουμε πλήρη συμφωνία πάνω στις αρχές. Ο δάσκαλος Κουτρέτ είχε αποχωρήσει με κάποια πρόφαση την ώρα ακριβώς που λαμβάνονταν καρποί από τις εργασίες. Τώρα δεν μπορούμε να τον αγκαλιάσουμε λέγοντας καλώς τον δάσκαλο Κουτρέτ».

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Γιενάλ Σενίν χαρακτήρισε απαράδεχτες τις δηλώσεις Όζγιγιτ για τον Όζερσαϊ και κάλεσε όσους σιωπούσαν κατά την προηγούμενη διαδικασία και τώρα δεν αποδέχονται τον Όζερσαϊ να εξηγήσουν τους λόγους γι' αυτό στην κοινωνία.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Βήματα για μετονομασία του «αεροδρομίου Τύμπου» σε «αεροδρόμιο Δρ. Φαζίλ Κουτσούκ»

    Η Halkin Sesi (26.11.20) έγραψε ότι το θέμα της μετονομασίας του «αεροδρομίου Τύμπου» σε «αεροδρόμιο Δρ. Φαζίλ Κουτσούκ» ήρθε στην ατζέντα και ότι γίνονται θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον διευθυντή του Ιδρύματος Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ και της εφημερίδας Halk?n Sesi Μεχμέτ Κιουτσούκ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ δήλωσε πως πρόκειται για αίτημα σημαντικό που ήρθε στην κατάλληλη ώρα, ότι το βλέπει θετικά και ότι θα γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η επιμονή κάποιων να αρνούνται την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο είναι απαράδεκτη», υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.11.20, ΑΑ), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑ) ανακοίνωσε ότι «η επιμονή κάποιων να αρνούνται την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και δύο κρατών στην Κύπρο αγνοώντας την ύπαρξη Τούρκων στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη».

    Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΑ υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίσθηκε ότι «αυτές οι επιμονές, που συνιστούν την βάση του αδιεξόδου δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές και θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού». Σημειώνοντας ότι η αιτία της έντασης στην περιοχή είναι εξαιτίας της αποφυγής κάποιων πλευρών της συνεργασίας και του διαλόγου, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις στην λύση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στηριζόμενη στην δικαιοσύνη και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Σχετικά με την «επιχείρηση Ειρήνης», η Τουρκία καταδίκασε την νηοψία, που πραγματοποίησε το γερμανικό πολεμικό πλοίο στο τουρκικό πλοίο, προσθέτοντας ότι ο σκοπός και η νομιμότητα της επιχείρησης πρέπει να συζητηθεί.

    (ΔΨ)

    [02] «Οι Ελληνοκύπριοι μας ευχαριστούν για το άνοιγμα των Βαρωσίων», υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (26.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στην Τουρκία, απαντώντας σε ερωτήσεις και επικρίσεις Βουλευτών, αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας με τη νέα διακυβέρνηση Μπάϊντεν στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι για αυτούς δεν έχει διαφορά είτε είναι ο Τράμπ είτε είναι ο Μπάϊντεν στην εξουσία. «Εμείς θα εργαστούμε με οποιαδήποτε διακυβέρνηση επιλέξει ο Αμερικανικός λαός», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι τους ευχαριστούν για το βήμα αυτό λέγοντας «ανοίγετε τα Βαρώσια, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις περιουσίες μας». «Εμείς ανοίγουμε τα Βαρώσια στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των ΗΕ. Όπου πάμε σήμερα είναι δημόσιοι χώροι, δρόμοι και παραλίες, όμως αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες απογραφή, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων και δεν θα παραβιαστεί το δικαίωμα κανενός», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [03] Σύστημα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο θα εγκαταστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (26.11.20), έπειτα από την νηοψία που πραγματοποίησε το γερμανικό πολεμικό πλοίο σε τουρκικό πλοίο, που μετέφερε τρόφιμα και βαφές στην Λιβύη, ήλθαν στην ημερήσια διάταξη νέα μέτρα. Η εταιρεία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων Havelsan θα εγκαταστήσει σταθμούς παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα κατεχόμενα και στην Τουρκία. Έτσι, η Τουρκία θα ενημερώνεται άμεσα για κάθε πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

    Το «σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων ΤΔΒΚ», που προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ με το «πρωτόκολλο» που υπογράφτηκε μεταξύ του Τουρκικού Υπουργείο Συγκοινωνιών και του «υπουργείου συγκοινωνιών της ΤΔΒΚ», θα ολοκληρωθεί το 2021. Εντός αυτού του πλαισίου, το τοπικό και εθνικό λογισμικό, που αναπτύχθηκε από την Havelsan θα εγκατασταθεί στην «ΤΔΒΚ» και στην Ανατολική Μεσόγειο από το προσεχές έτος. Στο πλαίσιο του έργου Havelsan , θα εγκατασταθεί ένα σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων, που θα αποτελείται από δύο σταθμούς επίβλεψης της ναυσιπλοΐας και ένα κέντρο υπηρεσιών της ναυσιπλοΐας στην «ΤΔΒΚ». Το σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων [στα κατεχόμενα] θα ενσωματωθεί με το σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων στην Μερσίνα. Και από εκεί, θα διασυνδεθεί με το κεντρικό σύστημα στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ενημερώνεται άμεσα για τα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 6,814 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 168 θάνατοι- Στις 28,351 τα συνολικά ημερήσια κρούσματα δηλώνει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-25.11.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,814 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 164,547 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 168 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 3,911.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 467,730 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 12,840. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 385,480.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 17,733,520 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,641 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.4 %.

    Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει στη διάθεση της το εμβόλιο για τον COVID-19 πριν από το τέλος του χρόνου. «Αν όλα πάνε καλά, στόχος μας είναι να αρχίσουμε τους εμβολιασμούς σταδιακά αρχίζοντας από τις ομάδας υψηλού κινδύνου και από το προσωπικό στον τομέα της υγείας».

    Ο Κοτζά εξήγησε ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για αγορά 50 εκ. δόσεων του εμβολίου Sinovac Κινεζικής προέλευσης, το οποίο θα σταλεί στην Τουρκία το Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

    Ο Κοτζά, αναφερόμενος στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, εξήγησε ότι ανησυχητική είναι η κατάσταση στο δυτικό μέρος της χώρας, όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στην Κωνσταντινούπολη, Μπούρσα, Κοτζάελι και Σμύρνη. Πρόσθεσε ότι το 70% των ΜΕΘ στην Κωνσταντινούπολη είναι πλήρης ενώ στην Άγκυρα το 75.4%.

    Στο ίδιο θέμα, η Sozcu (25.11.20) αλλά και άλλες Τουρκικές ηλεκτρονικές εφημερίδες αναφέρονται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Υγείας όπου δήλωσε ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28,351.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η χθεσινή δήλωση Κοτζά για τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στον πραγματικό ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων στην Τουρκία. Ο Τούρκος Υπουργός σε διευκρινιστική του δήλωση, εξήγησε ότι αριθμός αυτός περιλαμβάνει όλους όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα τεστ, συμπεριλαμβανομένων και των ασυμπωματικών ασθενών.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι η χθεσινή είδηση για τον αριθμό των κρουσμάτων άναψε φωτιά συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού πολλοί ήταν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία αποκρύβεται.

    (ΑΚ)

    [05] Ποινές ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορουμένους της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016

    Η Cumhuriyet (26.11.20, ΑΑ) γράφει ότι ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη δίκη, που διήρκεσε τρία χρόνια, για τους 475 κατηγορούμενους σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από την αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, από τους οποίους οι 365 ήταν υπό κράτηση, οι 105 είναι ελεύθεροι και οι 6 π΄ρεπει να συλληφθούν.

    Το Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και πιλότων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι σχεδίασαν και κατεύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Σε τέσσερις κατηγορουμένους επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθένα ξεχωριστά.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αεροπορική βάση χρησιμοποιείτο ως κέντρο της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

    (ΔΨ)

    [06] Έκκληση για πρόωρες εκλογές από την αντιπολίτευση στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sozcu (25.11.20), ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Καλού κόμματος (IP) Μεράλ Ακσενέρ μετά το πέρας συνάντησης τους, έκαναν έκκληση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    «Θέλουμε εκλογές. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει επάρκεια. (...) Τα χρήματα μεταφέρονται στους πλουτοκράτες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία που εγκαταλείπει τον φτωχό στο έλεος του θανάτου», δήλωσε η Ακσενέρ.

    Ο δε Κιλιντσάρογλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διοικεί και ότι δεν πρέπει να φοβούνται τον λαό, προσθέτοντας ότι αν λαός είναι ευχαριστημένος θα σας ξαναεκλέξει.

    (ΔΨ)

    [07] Πρόσφατη δημοσκόπηση της GENAR δείχνει τη 'Συμμαχία της Δημοκρατίας' στην Τουρκία να εξασφαλίζει 53% αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή

    Σύμφωνα με την Aksam (25.11.20) η εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων GENAR στην Τουρκία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε τον Νοέμβριο σε συνολικά 31 επαρχίες της Τουρκίας και δείγμα 3,000 ατόμων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο.

    Στην ερώτηση: «Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή», τί θα ψηφίζατε, το 53% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν τη «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?).

    Επίσης, στην ερώτηση, «Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το ποσοστό που εξασφαλίζουν τα κόμματα ανάλογα με τις απαντήσεις που δόθηκαν έχει ως εξής:

    Κόμμα Ποσοστό %

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) % 42.1

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP % 22.8

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) % 10.3

    Καλό Κόμμα IYI PARTI % 10.1

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) % 9.7

    Κόμμα Ευτυχίας (Saadet Party) % 1.7

    DEVA Party % 1.0

    Κόμμα του Μέλλοντος % 0.6

    Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) % 0.6

    Άλλα % 1.1

    Επίσης, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το θέμα του κορωνοϊού, το 78.8% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι πιστεύουν ότι σύντομα θα εξευρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού ενώ το 72.9% απάντησαν ότι είναι ευχαριστημένοι και εμπιστεύονται τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 26 November 2020 - 13:08:07 UTC