Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 18/2021 28.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ βλέπει Τσαβούσογλου και Raab στις 2 και 4 Φεβρουαρίου
  • [02] Ιρλανδία: «Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια της άτυπης συνάντησης 5+1»
  • [03] Επικοινωνία Τατάρ με Έρντογαν και Κοτζά – Ενημέρωση για το Κυπριακό
  • [04] Έφτασαν 20,000 εμβόλια από την Τουρκία
  • [05] Ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Χαώδης η κατάσταση στα κατεχόμενα-Στα όριά του το «σύστημα υγείας»
  • [07] Ζητά ολικό κλείσιμο η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
  • [08] Απόψε αναμένονται «αποφάσεις» για γενικό κλείσιμο, λέει ο Αρικλί
  • [09] Πιθανός χώρος ταφής αγνοουμένων μεταξύ Κυθραίας και Βώνης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνέντευξη του Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία
  • [02] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Ιρλανδό ομόλογό του
  • [03] Milliyet: Διπλωματικές πηγές για την συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
  • [04] Η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Μεσόγειο και οι σχέσεις με ΕΕ
  • [05] Ελληνοτουρκικά και Ανατολική Μεσόγειο συζητά σήμερα το τουρκικό ΣΕΑ
  • [06] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Έλον Μουσκ
  • [07] Ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία
  • [08] Στις 7,489 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία
  • [09] Δημοσκόπηση της ΜΑΚ στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ βλέπει Τσαβούσογλου και Raab στις 2 και 4 Φεβρουαρίου

    Το επιχείρημα για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στη βάση της ίσης κυριαρχίας θα θέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η διεξαγωγή της οποίας προγραμματίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, όπως ο ίδιος δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (28.01.21, brtk.net).

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες για ομοσπονδία από το σημείο που είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντάνα και ότι δεν θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Σημειώνοντας ότι «πολλές και διαφορετικές πλευρές» επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτό που εμείς νοσταλγούμε φυσικά είναι μια συμφωνία για την σταθερότητα και ένα πιο ασφαλές μέλλον». «Γι' αυτήν τη συμφωνία θα πάμε στις συνομιλίες», είπε υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία περνάει μέσα από την αναγνώριση της «κυριαρχίας και του κράτους» των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν και μια έμπειρη ομάδα και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και ο τόπος που θα γίνει η διάσκεψη.

    Ο Τατάρ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφθούν την Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab.

    Επισημαίνοντας ότι για να γίνει αποδεχτή μια συμφωνία χρειάζεται η έγκριση και των δύο πλευρών, ο Τατάτ είπε ότι μία από τις πλευρές είναι οι Τουρκοκύπριοι και ότι ο ίδιος θα απαιτήσει πράγματα για το συμφέρον του «λαού» του.

    Σημειώνοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες είναι να τις διοργανώνουν στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών τους, ο Τατάρ ανέφερε:

    «Φυσικά αυτό που μας λένε είναι ότι 'η δική μας αρμοδιότητα (των ΗΕ) εξαρτάται από τις αρχές και τις παραμέτρους που μας θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ'. Αυτές οι παράμετροι είναι όπως πάντα γνωρίζετε η 'διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία'. Όμως εμείς το περάσαμε αυτό [...] Ως αποτέλεσμα περάσαμε αυτό το στάδιο. Πρώτη φορά συζητείται τώρα η φόρμουλα των δύο κρατών. Ο κόσμος μας ακούει και το αξιολογεί αυτό Πώς μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές; Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία; Αυτά συζητούνται. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, εκείνοι δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς σε αυτή την χώρα. Δηλαδή, το ζήτημα πλειοψηφία-μειοψηφία δεν ισχύει. Τέτοια πρακτική δεν υπάρχει σε κανένα απολύτως μέρος του κόσμου. Κοιτάξτε, στην ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι, που δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ο πληθυσμός τους, μπορούν να αποφασίζουν όσο μια Γερμανία και να δημιουργούν του κόσμου τα προβλήματα στην Τουρκία, προσπαθούν να την εμποδίζουν.

    Ο τουρκοκυπριακός λαός, που είναι ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους είναι ένας χωριστός λαός και ποτέ δεν τίθεται, δεν πρέπει να τίθεται υπό την ηγεμονία κάποιου άλλου λαού. Γι' αυτό, εκείνο που πάντα υποστηρίζουμε είναι ότι ως χωριστός λαός έχουμε το δικαίωμα να καθορίζουμε το μέλλον μας. Υπάρχει τόσο η συμφωνία του 1960, όσο και η συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών το 1974. Υπάρχει και το Σχέδιο Ανάν. Και εκεί τα ΗΕ μας έδωσαν το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Πήγαμε και ψηφίσαμε για καθορισμό του μέλλοντός μας.

    Είμαστε ένας χωριστός λαός, είμαστε Τούρκοι, είμαστε μουσουλμάνοι, έχουμε την γλώσσα μας, την θρησκεία μας. Αυτός ο λαός ίδρυσε το δικό του κράτος και συνεχίζουμε σταθερά τον δρόμο μας. Από εδώ και μπρος δεν μας αρμόζει να πειστούμε από κάποιες υποσχέσεις και να παραιτηθούμε από το κράτος μας, την κυριαρχία μας. Αυτό που μας αρμόζει είναι να διατηρήσουμε την εθνική μας στάση και να διαχειριστούμε αυτή τη διαδικασία».

    Υποστηρίζοντας ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν η «ΤΔΒΚ» έχει ριζώσει πιο πολύ με τους «θεσμούς» και τους «οργανισμούς» της, με τις ρυθμίσεις που έκανε, τις αποφάσεις που έλαβε, την οικονομία της, τις επενδύσεις της και τον «λαό» της, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι από εδώ και μπρος θα προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην πράξη η επιστροφή στην ομοσπονδιακή αντίληψη. «Επιπλέον, μια τέτοια συμφωνία, πόσο ελπιδοφόρα είναι για τους Τουρκοκύπριους ειδικά μέσα στην ΕΕ; Είναι ζητήματα που χρειάζεται να συζητηθούν σοβαρά», είπε και επανέλαβε:

    «Εμείς πλέον θέλουμε τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Παραδείγματα γι' αυτό υπάρχουν στο Κόσσοβο και σε άλλες χώρες. Είμαστε χωριστός λαός. Άλλωστε το βασικό κλειδί της στρατηγικής και της στάσης που προβάλλουμε, η ρίζα της είναι ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο».

    Σημειώνοντας ότι διαβιβάζει αυτή τη θέση και σε ξένους πρέσβεις και αντιπροσώπους με τους οποίους συναντάται, ο Τατάρ ανέφερε ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας δεν του ελέχθη ότι έχει άδικο στις απόψεις που εκφράζει. «Σέβονται τις απόψεις μας», είπε.

    Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Δευτέρα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι διαβίβασε στον Αντόνιο Γκουτέρρες τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε βιώσει ο ίδιος προσωπικά την διαδικασία πριν τέσσερα χρόνια στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε το εξής:

    «[...] Εμείς εξηγήσαμε την θέση μας και σε αυτούς. Και ο Γενικός Γραμματέας είπε 'καθήκον μου είναι να διευθύνω αυτή την υπόθεση προς την κατεύθυνση των παραμέτρων που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ' και μας άκουσε. [...]»

    Επαναλαμβάνοντας τις απόψεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν και την διαδικασία που ακολούθησε, ο Τατάρ είπε ότι έθιξε στον ΓΓ του ΟΗΕ το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και της άρσης των «εμπάργκο» και ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες του ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δίκαιο για το Σχέδιο Ανάν.

    Επαναλαμβάνοντας ότι κατά την άτυπη πενταμερή θα θέσει το επιχείρημα του πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ είπε ότι μαζί με την Τουρκία θα έχουν την ευκαιρία να τα εξηγήσουν αυτά «με τον πιο ισχυρό τρόπο» και πρόσθεσε: «Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι οπωσδήποτε δεν θα αρχίσουμε συζήτηση της ομοσπονδίας από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, ότι δεν θα αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Το σέβονται και εκείνοι αυτό. Είναι ξεκάθαρα αυτά που λέμε. Δεν μπορεί κανείς να σας οδηγήσει με το ζόρι σε μια λύση με επιβολή. Τονίσαμε ότι οπωσδήποτε είμαστε αντίθετοι σε μια λύση που θα επιβληθεί».

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει ο χώρος και η ημερομηνία για την άτυπη διάσκεψη, ο Τατάρ ανέφερε ότι όταν ρώτησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα, του απάντησε ότι αναλόγως της πορείας της πανδημίας και της διαθεσιμότητας και των πλευρών που θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη, αυτή προγραμματίζεται να διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Είπε ότι η τουρκική πλευρά είχε προτείνει πρώτα το Λονδίνο, όμως λόγω της πανδημίας προέκυψε η επιλογή της Νέας Υόρκης, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Greentree το οποίο παρουσίασε ο ελληνοκυπριακός Τύπος ως το μέρος που θα γίνει η συνάντηση. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Το Greentree είναι το μέρος στο οποίο συμμετείχε ο κ. Έρογλου το 2011. Κατά την γνώμη μας, δεν πρέπει να υπάρχει σύνδεση με το παρελθόν. Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια εικόνα. Έχουμε κάποιες ευαισθησίες. Εντός των προσεχών ημερών αυτά σίγουρα θα συγκεκριμενοποιηθούν».

    Σημειώνοντας ότι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι ο Εργκιούν Ολγκούν, ο Τατάρ είπε ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το «υπουργείο εξωτερικών» όπου υπάρχουν «πολύ αξιόλογοι διπλωμάτες», οι οποίοι παρακολουθούν αυτή την υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια και ότι ταυτοχρόνως είναι σε επαφή και με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των υδρογονανθράκων στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Το φυσικό αέριο και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι επιμέρους στοιχεία. Είναι εκτός της ουσίας του ζητήματος και δεν πρέπει να έρθουν στην ημερήσια διάταξη σε μια τέτοια συνάντηση. Σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα μπορεί να εκτραπεί από την ουσία του. Το βασικό θέμα αυτής της άτυπης συνάντησης είναι η βάση, η ουσία του κυπριακού προβλήματος. Είναι το θέμα της κυριαρχίας. Είναι η στάση των δύο πλευρών.

    Αυτό πάνω στο οποίο θα σταθούμε εμείς με επιμονή είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο κυρίαρχα κράτη. Επομένως ένα γερό οικοδόμημα θα μπορούσε να κτιστεί με συναίνεση αυτών πλάι-πλάι. Πάνω σε αυτό το γερό οικοδόμημα μπορούν να ανθίσουν τα άλλα. Τόσο οι υδρογονάνθρακες, όσο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στην άτυπη συνάντηση 5+1 θέλουμε να συζητήσουμε την βάση, την ουσία. Θέλουμε την αναγνώριση της κυριαρχίας μας. Από εδώ και μπρος δεν χρειάζεται να μπούμε σε μια περιπέτεια σε ένα περιβάλλον κλασικής ομοσπονδίας, διοίκησης της μειοψηφίας από την πλειοψηφία, αύξηση της επιρροής της πλειοψηφίας τόσο στον νότο όσο και στον βορρά με κάποιους μηχανισμούς που θα συσταθούν στο μέλλον και μεταφοράς των εγγυήσεων αλλού. Η δική μας εναλλακτική επιλογή είναι το κράτος μας, η ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την οποία όλοι θα κερδίσουν αν ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ο Τατάρ έφερε το παράδειγμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων ως θέμα στο οποίο θα μπορούσαν όλοι να κερδίσουν με μιαν συμφωνία. «Μέσα στην υπόθεση θα υπάρχει η Τουρκία. Οι συμφωνίες που θα γίνονται θα τυγχάνουν περισσότερης αποδοχής στις διεθνείς αγορές», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η μεταφορά του αερίου που θα εξαχθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα είναι πολύ πιο κατάλληλη από την επιλογή του'East-Med'. Η Τουρκία είναι μια αγορά των 85 εκατομμυρίων. Ως αγορά θα έχει μεγάλα οφέλη και για την νότια Κύπρο παράλληλα με την βόρεια Κύπρο. Θα εξασφαλίσει μεγάλα οφέλη στους Ελληνοκύπριους το να μπορούν τα πλοία να περνούν από τα λιμάνια της Τουρκίας, να μπορούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Είναι πράγματι μια θέση που όλοι επιθυμούν η σταθερότητα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και μια συμφωνία στην περιοχή. Όμως το κλειδί αυτής της εξίσωσης περνάει από την αναγνώριση της κυριαρχίας και του κράτους των Τουρκοκυπρίων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ισορροπία».

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο, ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ότι θα υπάρξουν κάποιες συναντήσεις.

    Είπε επίσης ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα τον επισκεφθεί ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab, με τον οποίο είχε συνομιλία μισής ώρας όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Υπενθύμισε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie και τον Βρετανό Υφυπουργό.

    Ερωτηθείς για την στάση της Βρετανίας, ο Τατάρ απάντησε ότι η Βρετανία έχει «εισέλθει σε μεγάλη λεπτομέρεια» στην υπόθεση και καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. «Όμως φυσικά τους αναφέραμε ξεκάθαρα την θέση μας. 'Αυτή την φορά θα είναι διαφορετικά, δεν θα μπορεί να είναι όπως παλιά', τους είπαμε. Θεωρώ ότι αντιλήφθηκαν πολύ καλά το ζήτημα, την θέση μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ιρλανδία: «Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια της άτυπης συνάντησης 5+1»

    Σύμφωνα με τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak (28.01.21), ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Σάιμον Κοβένεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και στην άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τις συνομιλίες 5+1, που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα συνεχιστούν.

    «Εμείς στην Ιρλανδία γνωρίζουμε πόσο δύσκολη και πόσο περίπλοκη είναι μια διαδικασία για να επιλυθούν διαμάχες και να επιτευχθεί λύση. Το έχουμε βιώσει σε διάφορους καιρούς. Η εμπειρία μας, μας λέει ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, αλλά ταυτόχρονα πιστεύομε ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση με αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και αμοιβαίους συμβιβασμούς», επεσήμανε ο Ιρλανδός Υπουργός.

    (ΔΨ)

    [03] Επικοινωνία Τατάρ με Έρντογαν και Κοτζά – Ενημέρωση για το Κυπριακό

    Κάτω από τον τίτλο «20 χιλιάδες δόσεις εμβολίων σήμερα στην ΤΔΒΚ», η Vatan (28.01.21) γράφει ότι φθάνουν σήμερα από την Τουρκία στα κατεχόμενα 20,000 δόσεις εμβολίων της Sinovac κατά της πανδημίας του Covid-19, ως αποτέλεσμα τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ψες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (27.01.21, brtk.net), ο Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Τατάρ ανέφερε στον Έρντογαν ότι χρειάζονται εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την «αλληλεγγύη και την συνεργασία» ανάμεσα στις «δύο χώρες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ευχαρίστησε τον Έρντογαν για τις 20,000 δόσεις εμβολίων που αναμένεται να φθάσουν σήμερα στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έφτασαν 20,000 εμβόλια από την Τουρκία

    Η K?br?s Postas? (28.01.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι έφτασαν την Πέμπτη το πρωί από την Τουρκία στα κατεχόμενα 20,000 δόσεις εμβολίων της Sinovac κατά της πανδημίας του Covid-19. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σανέρ μοιράστηκε και φωτογραφίες από την άφιξη των εμβολίων στο παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα και κάλεσε όλους να πειθαρχούν στους περιορισμούς και στους κανόνες που καθορίστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Ευχαριστώντας την Τουρκία για την βοήθεια, ο Σανέρ κατέληξε λέγοντας: «Στο παρελθόν πετύχαμε, πάλι θα πετύχουμε. Κανείς να μην ανησυχεί. Όποιες αποφάσεις χρειάζονται να ληφθούν».

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (28.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι αναφερόμενος στην έλευση των εμβολίων, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι η Τουρκία τους βοηθά σε όλους τους τομείς και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Οκτάι και τον υπουργό Υγείας Κοτζά.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι στιγμής προέβησαν σε εμβολιασμό 20,000 ατόμων μέχρι στιγμής, ζήτησαν και άλλες ποσότητες εμβολίων από την Τουρκία και θα συνεχίσουν να έρχονται εμβόλια στα κατεχόμενα.

    Ο Πιλλί είπε ότι σε προηγούμενες επαφές που είχαν με την Τουρκία συμφώνησαν ότι θα αποσταλούν γύρω στις 500,000 εμβόλια στα κατεχόμενα, ότι ήρθαν 20,000 και αμέσως μετά παρέλαβαν άλλες 20,000. Κατέληξε λέγοντας το εξής:

    «Η Τουρκία προστρέχει σε βοήθειά μας. Τα εμβόλια τελείωναν ακριβώς σήμερα. Ολοκληρώσαμε τις 20,000 εμβόλια και αμέσως μετά ήρθαν στην χώρα μας άλλες 20,000 εμβόλια. Θα συνεχίσουμε τον εμβολιασμό».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Ρεκόρ: 52 κρούσματα», η Yeni Duzen (28.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 3,500 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 52 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 42 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 7 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι ένας ασθενής εισήχθη χθες σε μονάδα εντατικής φροντίδας και 14 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 18 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 25 στην Κερύνεια, τα 5 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ένα στην Λεύκα.

    Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 392,084 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,164 κρούσματα Covid-19, 1,826 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 321 ασθενών, 93 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 220 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 8 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα της η Yeni Duzen (28.01.21, yeniduzen.com) αναφέρει ότι ο Πιλλί δήλωσε πως την Πέμπτη υπήρξαν 32 κρούσματα μέχρι το πρωί και ότι μέχρι το βράδυ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. «Πρέπει να αυξήσουμε τα μέτρα. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να συναντηθούν και να συζητήσουν τα μέτρα. Φτάσαμε στο ανώτατο επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη μόλυνση», πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την βοήθεια που προσφέρουν στην «κυβέρνηση» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Χαώδης η κατάσταση στα κατεχόμενα-Στα όριά του το «σύστημα υγείας»

    Η Havadis (28.01.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πολύ άσχημη η κατάσταση στις μονάδες αυξημένης φροντίδας», γράφει ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα μετά την αυξητική τάση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στα ημερήσια κρούσματα και την εγχώρια μετάδοση του ιού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση που επικρατεί στο «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για την πανδημία» οδεύει από το κακό στο χειρότερο και εκφράζονται ανησυχίες ότι σε περίπτωση που αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας ιατρών» (TIP-IS) και ειδικός στο θάλαμο της μονάδας αυξημένης φροντίδας, Δρ. Σουκρου Όνμπασι, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ και εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και ανάγκη σε νοσηλεία σε ΜΕΘ τότε το υφιστάμενο προσωπικό δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

    Εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 7 ασθενείς, ο Δρ. Όνμπασι είπε ότι η πλειοψηφία των ασθενών σε ΜΕΘ είναι κάτω των 65 ετών, ενώ ο νεότερος σε ηλικία ασθενής σε ΜΕΘ είναι 35 ετών. «Η πλειοψηφία των ατόμων που προσλαμβάνονται με τον ιό από τον Νοέμβριο, περνούν την ασθένεια πολύ βαριά και παρουσιάζουν άσχημα συμπτώματα», είπε.

    Επίσης, σε δηλώσεις της, η «συντεχνία νοσοκόμων και μαιών» ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εργαστούν στο «νοσοκομείο πανδημίας», αφού όπως υποστήριξαν, δεν «υπάρχει καμιά νομική πρόνοια και ρύθμιση» από το «υπουργείο υγείας», δεν έχουν καμιά εργασιακή και «νομική» κατοχύρωση σε περίπτωση που εργαστούν εκεί και δεν εμπιστεύονται το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    Η Halk?n Sesi (28.01.21) αναφέρεται στην χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» και γράφει ότι η αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα στη «χώρα» έχει φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι χθες ανακοινώθηκαν 52 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 42 είναι εγχώρια και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη διασπορά του ιού σε όλες τις επαρχίες. Προσθέτει ότι η αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο «σύστημα υγείας» με τους γιατρούς να προβαίνουν σε προειδοποιήσεις.

    Σε δηλώσεις του, η «πρόεδρος της ένωσης ιατρών», Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ αναφέρει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι νεαρής ηλικίας ενώ υπάρχουν και ασθενείς που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η Γκιουρκούτ προειδοποίησε ότι το «σύστημα υγείας» βρίσκεται στα όρια του και ότι αρκετοί επαγγελματίες υγείας έχουν προσληφθεί και αυτοί με τον ιό. Η Γκιουρκούτ κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει από τα σπίτια του εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο και χαρακτήρισε την κατάσταση «πιο σοβαρή από τη σοβαρότερη».

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι άρχισε ήδη να συζητείται στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο για ολικό κλείσιμο από την Παρασκευή, αφού υποστηρίζεται ότι το μερικό κλείσιμο που ανακοινώθηκε για τις επαρχίες της κατεχόμενης Λευκωσίας και Κερύνειας και τέθηκε σε εφαρμογή από χθες δεν θεωρείται αρκετό.

    Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ετοιμάζεται να κάνει επείγουσα έκκληση σε επαγγελματίες υγείας που αφυπηρέτησαν αλλά και σε φοιτητές της ιατρικής σχολής που βρίσκονται στο 4ο έτος των σπουδών τους, όπως παραταχθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Από την άλλη, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (28.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι τέθηκε σε λειτουργία το «νοσοκομείο για την πανδημία» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τον διαθέσιμο αριθμό των κλινών. Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 διαθέσιμες κλίνες και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κλινών είναι αρκετός, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στους βαριά ασθενείς.

    Ο Πιλλί είπε ακόμη ότι προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο έχει φθάσει και στα κατεχόμενα η μετάλλαξη του ιού που ανακοινώθηκε πριν από δύο βδομάδες, έχουν προχωρήσει σε λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς με κορωνοϊο στην «ΤΔΒΚ» και τα έχουν αποστείλει στην Τουρκία για επεξεργασία. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα μόλις έχει τα αποτελέσματα.

    (ΑΚ)

    [07] Ζητά ολικό κλείσιμο η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (28.01.21) γράφει ότι η ραγδαία αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα στα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την λεγόμενη κυβέρνηση για αποτυχία να διαχειριστεί την κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας και για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

    Σε δηλώσεις του χθες κατά τη συζήτηση του «προϋπολογισμού» στη ψευδοβουλή, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση για απερισκεψία και έλλειψη σοβαρότητας.

    Ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι η απόφαση για κλείσιμο έπρεπε να ληφθεί νωρίτερα και διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το τίμημα για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 15 μέρες λόγω της πανδημίας. «Όταν τα κρούσματα ήταν μηδενικά, η κυβέρνηση πλάσαρε το παραμύθι της επιτυχίας, αλλά τώρα που υπάρχει αύξηση στα κρούσματα, υπεύθυνοι γι' αυτό είναι οι πολίτες. Ποιος είναι ο λόγος που σημειώνεται αύξηση τώρα στα κρούσματα; Μήπως είναι οι εργαζόμενοι στο νότο, ή φταίνε οι ημερήσιες διελεύσεις στη χώρα χωρίς καραντίνα», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν.

    Ο Έρχουρμαν κατηγόρησε επίσης την «κυβέρνηση» ότι δεν κατάφερε μέσα στους 11 μήνες που μεσολάβησαν από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας να συστήσει ένα «γραφείο διαχείρισης κρίσεως». Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις την αντιπολίτευσης για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους τελευταίους 11 μήνες, οι «κυβερνώντες» προτίμησαν για πολιτικούς λόγους να προσλάβουν εποχιακό εργατικό προσωπικό.

    Την ίδια στιγμή, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ έκανε έκκληση προς την «κυβέρνηση» όπως προχωρήσει άμεσα σε ολικό κλείσιμο, λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τη ραγδαία αύξηση στα κρούσματα, είναι ξεκάθαρο πλέον τι πρέπει να γίνει. «Πρέπει όλοι να ενεργήσουμε στη βάση της κοινής λογικής», δήλωσε ο Όζγιγιτ τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να μοιραστούν το μερίδιο της ευθύνης και να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, αξιολογώντας την κατάσταση με την πανδημία, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε τώρα στο σημείο που πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική».

    Σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ χαρακτήρισε κρίσιμη την επιδημιολογική εικόνα της «χώρας» υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα γενικό κλείσιμο. «Τα πολιτικά κόμμα συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, αλλά τελικά αποφασίστηκε όπως οι συζητήσεις ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Πιθανότατα να μην περιμένουμε μέχρι και την Παρασκευή και να τις ολοκληρώσουμε σήμερα ή αύριο. Η κατάσταση με την πανδημία είναι πολύ κρίσιμη. Πρέπει να ληφθούν πιο σκληρές αποφάσεις και να επεκταθεί το ολικό κλείσιμο σε ολόκληρη της χώρα. Οι πληροφορίες που έρχονται από τα νοσοκομεία δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Από αυτή τη στιγμή, δεν έχει και πολύ σημασία είτε η αντιπολίτευση είτε η κυβέρνηση. Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, τόσο το υπουργείο υγείας όσο και την κυβέρνηση. Με τη συνεργασία και την ένωση των δυνάμεων μας, με ψυχραιμία και επικράτηση της λογικής θα καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες», δήλωσε ο Όζερσαϊ.

    Επίσης, σε δηλώσεις του χθες στη ψευδοβουλή, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, εξέφρασε λύπη για τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικες και δεν τους αξίζουν.

    Απαντώντας ειδικότερα στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Έρχουρμαν, ο Πιλλί υπενθύμισε ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία. «Εργαζόμαστε νυχθημερόν, χωρίς διακοπές», δήλωσε ο Πιλλί, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βρισκόταν και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ άδικες τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Έρχουρμαν, ο Πιλλί διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για καταπολέμηση της πανδημίας και υποστήριξε ότι παρόλο που ίσως υπήρξε κάποια καθυστέρηση στη λήψη «αποφάσεων», θα καταφέρουν τελικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και αυτή τη φορά με επιτυχία.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, την αντίδραση του για το μερικό κλείσιμο και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια, εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωση του και ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάϊ Ντενίζ.

    Ο Ντενίζ εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή την απόφαση δεν θα σημειωθεί μείωση στα κρούσματα και υποστήριξε ότι η επιβολή τοπικής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού σε άλλες επαρχίες, όπως έγινε και στην Ιταλία.

    Ο Ντενίζ κάλεσε την λεγόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση της για τοπικό κλείσιμο σε Λευκωσία και Κερύνεια και να επιβάλει ένα γενικό κλείσιμο μέχρι να σημειωθεί βελτίωση στην κατάσταση.

    Την ίδια άποψη για επιβολή ενός γενικού κλεισίματος εξέφρασε και το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο» σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και για αδυναμία στη διαχείριση της κατάστασης. Κατηγόρησε επίσης την «κυβέρνηση» για το ότι λαμβάνει αποφάσεις για τοπικό κλείσιμο χωρίς να ανακοινώνει μέτρα στήριξης της «οικονομίας» και των επιχειρήσεων.

    (ΑΚ)

    [08] Απόψε αναμένονται «αποφάσεις» για γενικό κλείσιμο, λέει ο Αρικλί

    Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Yeni Duzen (28.01.21), ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνηση μειοψηφίας» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού και Κόμματος Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με το κατά πόσον θα υπάρξει ένα γενικευμένο κλείσιμο (lockdown).

    Σε δηλώσεις του, ο Αρικλί είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη «χώρα» μετά που θα ανακοινωθεί και ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων και αφότου αξιολογήσει την κατανομή των κρουσμάτων ανά επαρχία.

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» θα συνέλθει απόψε και ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα να αναμένουν την ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων και σήμερα για να προχωρήσουν στη λήψη νέων αποφάσεων.

    «Αν σήμερα υπάρξουν μειωμένα κρούσματα στις επαρχίες Τρικώμου, Μόρφου, Λεύκας και Αμμοχώστου, τότε γιατί να προχωρήσουμε σε κλείσιμο; Δεν βρίσκω λογική να προχωρήσουμε σε κλείσιμο χωρίς να έχουμε ενώπιον μας αριθμούς. Μόλις έχω απαντήσεις σχετικά με τα κρούσματα, τότε θα πω ναι στο κλείσιμο», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [09] Πιθανός χώρος ταφής αγνοουμένων μεταξύ Κυθραίας και Βώνης

    Η δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλούνταγ δημοσιεύει στη σημερινή της στήλη στην Yeni Duzen (28.01.21) μήνυμα ενός αναγνώστη της, ο οποίος της απέστειλε δύο φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι στη μία πιθανώς να υπάρχει ένας χώρος ταφής Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Κυθραία και Βώνη.

    Ο μάρτυρας αναφέρει ότι στην ανατολική πλευρά του δρόμου, στο σημείο που υποδεικνύεται στην φωτογραφία, υπήρχαν στοίβες από χώμα και ότι το άτομο που του μίλησε για πιθανή ύπαρξη τάφου αγνοουμένων του είπε ότι το 1974 μετά τον πόλεμο είχε μεταβεί στην περιοχή με έναν φίλο του από το χωριό Μπέικιοϊ για να μαζέψουν χόρτα και ότι κάτω από αυτά υπήρχαν νεκροί Ελληνοκύπριοι. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι στοίβες από χώμα, όμως δεν έχει σπαρθεί κάτι στην άκρη του δρόμου. Κάποτε ρίχνονταν σκουπίδια σε εκείνο το μέρος, πρόσθεσε.

    Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ενημερώνει για το θέμα τους αρμόδιους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και τους παρακαλεί να προβούν σε διερεύνησή του.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνέντευξη του Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία ο Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ [Nikolaus Meyer-Landrut], σε αποκλειστική συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah (27.01.21), δήλωσε ότι η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες κατευθύνονται προς την ενδυνάμωση του διαλόγου και την ανανέωση της συνεργασίας τους έπειτα από μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους.

    «Υπάρχουν προσδοκίες και από τις δύο πλευρές, θα προσπαθήσουμε τις επικείμενες ημέρες να ικανοποιήσουμε αυτές τις προσδοκίες. Έχουμε παρατηρήσει ότι η συνεργασία τα τελευταία δύο, δυόμιση χρόνια έχει μειωθεί αντί να αυξάνεται. Τώρα, χρειάζεται να αναδομήσουμε την εμπιστοσύνη, την συνεργασία, για να παρθούν περαιτέρω βήματα», επεσήμανε ο Πρέσβης Μάγερ-Λάντρουτ.

    Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία σημείωσε ότι άρχισε να συζητείται πάλι σε διάφορους χώρους το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα, προσθέτοντας ότι άρχισαν πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια διακοπής.

    Σχολιάζοντας το κυπριακό πρόβλημα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των προβλημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρέσβης Μάγερ-Λάντρουτ ανέφερε ότι υπάρχει η θέληση από όλα τα μέρη για επανέναρξη των ανεπίσημων συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπογραμμίζοντας την σημασία των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Μάγερ-Λάντρουτ σημείωσε ότι τεράστιες ποσότητες προϊόντων εισάγονται στην ΕΕ από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι πιο συνδεδεμένη με την κοινή αγορά της ΕΕ από ότι η Βρετανία.

    (ΔΨ)

    [02] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Ιρλανδό ομόλογό του

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.01.21, HDN), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Ιρλανδίας Σάιμον Κοβένεϊ στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, που τις χαρακτήρισε ως «συμβουλευτικές συνομιλίες», διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικό θετικό κλίμα.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τις διερευνητικές συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Είδατε και στη φωτογραφία ότι οι αντιπροσωπείες μας και από τις δύο πλευρές βρέθηκαν μαζί σε αυτή τη συνάντηση. Οι φίλοι μας, μας δήλωσαν μετά ότι η συνάντηση διεξάχθηκε σε ένα πολύ θετικό κλίμα (...) Ό,τι συζητήθηκε προηγουμένως, συζητήθηκε και εδώ».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου είπε: «Σε κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε νωρίτερα, προβλεπόταν η έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων εξωτερικών. Όπως έχω ήδη δηλώσει, είμαστε έτοιμοι πάντα για συνάντηση. Μια συνάντηση με τον Δένδια (Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών), όπως είπε και ο Πρόεδρος μας, είμαστε πάλι έτοιμοι να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη, όπως συναντηθήκαμε και προηγουμένως. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει ταυτόχρονα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, για τις οποίες δώσαμε κάποια παραδείγματα κατά την επίσκεψη μας στην ΕΕ και στις σημερινές μας συναντήσεις. Αυτές (οι προσκλήσεις) δεν θα ωφελήσουν κανένα».

    Σημειώνοντας ότι με τον Ιρλανδό Υπουργό εκτός από τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν και περιφερειακά θέματα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός Υπουργός, από την πλευρά του, σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας, δήλωσε ότι ο περασμένος χρόνος ήταν δύσκολος για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ως αποτέλεσμα σειράς παραγόντων. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την βελτίωση τους το 2021», πρόσθεσε, γράφει η HDN (28.01.21).

    (ΔΨ)

    [03] Milliyet: Διπλωματικές πηγές για την συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας

    Υπό τον τίτλο «Οι θέσεις διατηρήθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση», η Milliyet (28.01.21) γράφει ότι «οι πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους στα θέματα, που έχουν διαφωνίες, κατά την πρώτη συνάντηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο τραπέζι στο Ντολμαμπαχτσέ η ελληνική πλευρά ήταν υπέρ της συζήτησης θεμάτων που περιείχαν μόνο τις αρμοδιότητες των θαλάσσιων ζωνών. Ενώ, η Τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι πρέπει να συζητήσουν τα εξής θέματα: υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος αρμοδιότητες των θαλάσσιων ζωνών, βραχονησίδες στο Αιγαίο, εξοπλισμός των νησιών, το καθεστώς των νησιών, η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές μετέφεραν στο τραπέζι όλες αυτές τις θέσεις στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου.

    Σημειώθηκε ότι η Ελλάδα υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα σύνορα των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, ενώ η Τουρκία επανέλαβε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της στο θέμα αυτό και ότι είναι αιτία πολέμου (casus belli).

    Σύμφωνα με τις πηγές, ενώ σημειώθηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουν οτιδήποτε απτά αποτελέσματα, υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα θα επιδείξει μια συμπεριφορά ότι είναι υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών για να απαλλαχθεί από τον χαρακτηρισμό «του παραχαϊδευμένου παιδιού της Ευρώπης» και η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες λόγω του ότι θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της με τις σχέσεις της με την ΕΕ και για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    (ΔΨ)

    [04] Η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Μεσόγειο και οι σχέσεις με ΕΕ

    Υπό τον τίτλο «Το παρασκήνιο του μηνύματος του Γερμανού για το 'Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά», ο αρθρογράφος Σεντάτ Εργκίν της Hurriyet (28.01.21) υποστηρίζει ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, έδωσε ένα από τα πιο σημαντικά σινιάλα σχετικά με τις εξελίξεις στο παρασκήνιο, που οδήγησαν σε ένα ηπιότερο κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το σινιάλο ήταν για το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά».

    Ο Μάας είχε χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη την αποχώρηση του πλοίου από τα ανοικτά της Κύπρου, προσθέτοντας ότι στηρίζουν αυτή την απόφαση, σημειώνει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας: «Οι δηλώσεις, που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη, από τους αξιωματούχους της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, έδειξαν πόσο επικεντρώνονται στα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Στην συνέχεια, ο αρθρογράφος καταγράφει τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ερευνητικά πλοία και με τα γεωτρύπανά της κατά την διάρκεια του 2020, σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, μόνο το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και την περασμένη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου) μάθαμε από την δήλωση του Χάικο Μάας ότι το Μπαρμπαρός αποχώρησε από το σημείο που βρισκόταν. Εντούτοις, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι (Τασουτσού) λόγω καιρικών συνθηκών και τρικυμίας στην Μεσόγειο», πρόσθεσε ο αρθρογράφος. Ακολούθως, παραθέτει τις τελευταίες δηλώσεις του Μπορέλ και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι είναι ηπιότερες προς την Τουρκία.

    Καταληκτικά σημειώνει ο αρθρογράφος: «Φαίνεται να λύθηκε προς το παρόν το κλείδωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που προκλήθηκε λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΔΨ)

    [05] Ελληνοτουρκικά και Ανατολική Μεσόγειο συζητά σήμερα το τουρκικό ΣΕΑ

    Η Turkiye (28.01.21) γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση για το νέο έτος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε έναν χάρτη πορείας για την επισήμανση των κοινών μέτρων που μπορούν να ληφθούν μέσω της σχέσης συμμαχίας με την Ελλάδα. «Επιπλέον, θα συζητηθεί η στάση της Ελλάδας, η οποία ενεργεί κατά του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών, ιδίως όσον αφορά τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει επίσης ότι ένα από τα σημαντικά θέματα της συνάντησης θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    (ΚΣ)

    [06] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Έλον Μουσκ

    Η Yeni Safak (28.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιδρυτή της Tesla και της SpaceΧ, Έλον Μασκ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι δύο άντρες συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας,.

    Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής Προεδρίας ο Ερντογάν και ο Μασκ μίλησαν και για άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού κράτους, τουρκικών ιδιωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών του Μασκ.

    (ΚΣ)

    [07] Ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία

    H Yeni Safak (28.01.21) γράφει ότι ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία, που άρχισαν πριν από 13 ημέρες. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για την «Εθνική Στρατηγική Εφαρμογής Εμβολίων Covid-19» που καθορίστηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας "covid19asi.saglik.gov.tr", ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων ξεπέρασε τα 1,5 εκατομμύρια.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 7,489 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Turkiye (28.01.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,103 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 179,419 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 132 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,108. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 671 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,449,839 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 25,476. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,331.314.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 29,007,915 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,765 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,01%.

    (ΚΣ)

    [09] Δημοσκόπηση της ΜΑΚ στην Τουρκία

    Η Sozcu (28.01.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την ερευνητική εταιρεία MAK Arast?rma τον μήνα Ιανουάριο.

    Στο ερώτημα «αν διεξάγονταν αύριο γενικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», μετά την διανομή των ψήφων των αναποφάσιστων, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 35.6%, ενώ το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μόνο 8.5%. Συνολικά το ποσοστό της Συμμαχίας της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifak?) μειώνεται από 45% σε 44.1%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει 24.9% των ψήφων, το Καλό Κόμμα (IYI Parti) 13.6%, ενώ το φιλο-κουρδικό κόμμα Δημοκρατία των Λαών (HDP) 8.9%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 28 January 2021 - 13:40:30 UTC