Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 37/2021 24.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Βρετανοί παρακολουθούν «με ενδιαφέρον» την πρόταση λύσης δύο κρατών
  • [02] Συναντήθηκε με εκπροσώπους των Μαρωνιτών ο Τατάρ
  • [03] Πενταμερή και εμβόλια συζήτησε το TDP με την Σπέχαρ
  • [04] Ετοιμότητα να συμβάλει στην άτυπη πενταμερή εξέφρασε το DP στην Σπέχαρ
  • [05] Ο Τατάρ εμποδίζει την παραλαβή εμβολίων από την ΕΕ
  • [06] Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο»
  • [07] Συναντήθηκαν με Οκτάϊ μέλη της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων»
  • [08] Δεν θα γίνουν αποκοπές σε «μισθούς του δημοσίου», υποστηρίζει ο Ογούζ
  • [09] Στα 16 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [10] Άρχισε η ανάπλαση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας
  • [11] Συνεχίζεται η έλευση φοιτητών από το εξωτερικό-Αντιδράσεις για την απόφαση κάλυψης των εξόδων από το «κράτος»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: «Πρέπει να συζητηθεί πλέον λύση δύο κρατών στην Κύπρο»
  • [02] Ακάρ: «Οι Έλληνες γείτονες μας παρενοχλούν συχνά»
  • [03] Επικρίνει τις δηλώσεις του Στάνο ο Καλίν
  • [04] Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για το προσφυγικό
  • [05] Δημοσκόπηση δείχνει την Συμμαχία της Δημοκρατίας να ξεπερνά το 53%
  • [06] Νέες επιχειρήσεις για σύλληψη μελών FETO στην Τουρκία
  • [07] Στις 9,107 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Βρετανοί παρακολουθούν «με ενδιαφέρον» την πρόταση λύσης δύο κρατών

    Η Gunes (24.02.21) γράφει ότι Βρετανοί Βουλευτές απέστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την νίκη τους στις «προεδρικές εκλογές». Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον Λόρδο Northbrook, συμπρόεδρο της ομάδας φιλίας με την «ΤΔΒΚ» (APPG-KKTC) που αποτελείται από όλα τα κόμματα, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη Τατάτ στο Λονδίνο όταν ήταν «πρωθυπουργός» και στην πολιτική που εξήγησε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο περί δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Επισημαίνοντας ότι τον περιμένουν ξανά στο Λονδίνο, οι βρετανοί βουλευτές σημειώνουν ότι «θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την λύση δύο κρατών που προτείνατε».

    Απαντώντας στην επιστολή, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της εν λόγω ομάδας κατά «της απάνθρωπης απομόνωσης που εφαρμόζεται στον τουρκοκυπριακό λαό και των αδικιών». Ο Τατάρ ανέφερε και τα εξής:

    «Αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνέχιση συντονισμένων εργασιών λόμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη διερεύνηση νέων ευκαιριών σε θέματα όπως το εμπόδιο και οι απευθείας πτήσεις μετά το BREXIT. Με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab συζητήσαμε και αυτά τα θέματα μαζί με άλλα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά που υποστηριζόμαστε πλήρως από την Τουρκία θέτουμε επί τάπητος τη θέση ότι οποιαδήποτε βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι σε συνεργασία».

    Υπενθυμίζοντας ότι δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσης με το Σχέδιο Ανάν το 2004 και στο Κραν Μοντά να το 2017, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα λάθος η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης, οι οποίες τελείωσαν λόγω του γεγονότος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τον διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με την «αδιάλλακτη και ηγεμονική της επιθυμία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συναντήθηκε με εκπροσώπους των Μαρωνιτών ο Τατάρ

    Η Gunes (24.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με τον διορισθέντα προσωρινά στην διοίκηση της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών Selim Sfeir, τον Ατιπρόεδρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη Αντώνη Χατζηγιάννη και τον Πατέρα Ιωσήφ Ταρτάκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Τατάρ εξέφρασε τον μεγάλο σεβασμό των Τουρκοκυπρίων στην πίστη των Μαρωνιτών και σε όλες τις άλλες διαφορετικές πίστεις και επεσήμανε την σημασία του να πιστεύει κανείς στην κοινή έννοια της ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των διαφορετικών πίστεων και θρησκειών στο νησί, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ποικιλότητα και ο πλούτος πολιτισμών, πίστεων και θρησκειών καθιστά πιο ζωντανή σε χρώματα την ζωή στο νησί.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Selim Sfeir επεσήμανε την σημασία των δεσμών φιλίας, του διαλόγου, της ειρήνης και των καλών σχέσεων στο νησί στο οποίο ζουν για πάνω από χίλια χρόνια και ευχαρίστησε τον Τατάρ για την προσπάθεια που καταβάλλει και την κατανόησή του για ενίσχυση των καλών σχέσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πενταμερή και εμβόλια συζήτησε το TDP με την Σπέχαρ

    Η K?br?s (24.02.21) γράφει ότι το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη καθώς και το θέμα των εμβολίων συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο πρόεδρος Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιτγιτ και ο «βουλευτής» του ίδιου κόμματος Ζεκί Τσελέρ.

    Σε γραπτή δήλωση του TDP αναφέρεται πως ελέχθη στην Σπέχαρ ότι η στάση του κόμματος για το Κυπριακό και την πενταμερή διάσκεψη είναι ξεκάθαρη και ότι η πιο εφικτή και ρεαλιστική μορφή λύσης στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία για την οποία έχουν συμφωνήσει οι πλευρές. Διαβιβάστηκε στην Σπέχαρ ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του κειμένου που προέκυψε στην Συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου και του Πλαισίου Γκουτέρρες της 30ης Ιουνίου.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι στο θέμα του Βαρωσιού η θέση του TDP ήταν από την αρχή ότι πρέπει να γίνονται βήματα εντός του διεθνούς δικαίου και ότι αυτά τα βήματα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη συνολικής λύσης.

    Στην συνάντηση ελέχθη στην Σπέχαρ ότι είναι σημαντικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ότι πρέπει να αυξηθούν και προβλήθηκε η άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν ξεκάθαρα την στάση τους υπέρ της λύσης κατά την διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τονίστηκε επίσης ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να καθορίσει την προσέγγισή της λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις «πραγματικότητες».

    Σε σχέση με το θέμα των εμβολίων, ελέχθη ότι στην Κύπρο εστάλησαν 60,000 δόσεις και ζητήθηκε αύξηση των δόσεων που δίδονται στα κατεχόμενα, αφού μέχρι σήμερα τους παραδόθηκαν μόνο 6,600 δόσεις.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην Σπέχαρ ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επωφεληθεί και η τουρκοκυπριακή κοινότητα από τους οικονομικούς πόρους που παρέχουν η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί στις χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ετοιμότητα να συμβάλει στην άτυπη πενταμερή εξέφρασε το DP στην Σπέχαρ

    Η K?br?s (24.02.21) γράφει ότι την ετοιμότητα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) να συμβάλει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί με καθεστώς δύο ίσων πλευρών εξέφρασε χθες κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο πρόεδρος του κόμματος και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στην άτυπη πενταμερή, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως μία από τις δύο ίσες πλευρές στο νησί.

    Σε δήλωση που εξέδωσε χθες το κόμμα αναφέρεται ότι κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Ατάογλου είπε επίσης ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στην πενταμερή διάσκεψη και έναρξης διαπραγματεύσεων, το DP είναι έτοιμο να συμβάλει αν επιτευχθεί μια λύση την οποία θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε επίσης ο επικεφαλής του DP στην Λευκωσία Σαλίχ Τσελικέρ και ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου, συζητήθηκε η άτυπη πενταμερής, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Βαρώσι και η εμβολιαστική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ και ο ΟΗΕ για τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19.

    Ο Ατάογλου ανέφερε στην Σπέχαρ ότι πόρρω απέχει από του να είναι ένδειξη καλής βούλησης και πρέπει αμέσως να αρθεί η πρακτική που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία με απόφαση που έλαβε τις προάλλες απαγορεύει την διέλευση στα κατεχόμενα πολιτών που προέρχονται από χώρες μη μέλη της ΕΕ και φθάνουν στο νησί μέσω αεροδρομίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο Ατάογλου είπε ότι παραδόθηκαν 84,000 εμβόλια στα κατεχόμενα και ότι οι 80,000 ήρθαν από τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και οι υπόλοιπες 4,000 από την ΕΕ μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός τόσο σε σχέση με τα εμβόλια που έλαβε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όσο και με βάση τον πληθυσμό της «ΤΔΒΚ» και ανέφερε στην Σπέχαρ ότι πρέπει η ΕΕ και ο ΟΗΕ να «επιδείξουν πιο ευαίσθητη προσέγγιση» για να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα ο εμβολιασμός στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο Τατάρ εμποδίζει την παραλαβή εμβολίων από την ΕΕ

    Η Halk?n Sesi (24.02.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμποδίζει την παραλαβή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σε γραπτή του δήλωση, ο Ελτσίλ σημειώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα κομμάτι του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ κατά του Covid-19 και ότι κατά την περίοδο της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί είχε συμφωνηθεί να δοθούν 400,000 δόσεις εμβολίων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας.

    Σύμφωνα με τον Ελτσίλ, από δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο μαθαίνουμε ότι ο Τατάρ, ο οποίος, όπως είπε, τοποθετήθηκε στον «προεδρικό θώκο» εκ μέρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εμποδίζει την παράδοση εμβολίων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ελτσίλ υποβάλλει τα εξής ερωτήματα στον Τατάρ: 1) Γιατί δεν λειτουργείτε την Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας; 2) Γιατί δίδετε στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, ένα φτιαχτό εμβολιαστικό πλάνο που περιέχει λανθασμένες και ελλιπείς πληροφορίες; 3) Γιατί αποφεύγετε να πάρετε τις ποσότητες εμβολίων που προτείνονται; 4) Γιατί δεν επιτρέπετε είσοδο στην «βόρεια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα, εμπειρογνωμόνων της εταιρείας Pfizer που θα ενημερώσουν για τα εμβόλια; 5) Γιατί απορρίπτετε τα οχήματα και τον εξοπλισμό υγείας που έρχεται από την ΕΕ;

    «Θέλουμε να τονίσουμε ότι είστε η μόνη διοίκηση που επιβάλλει εμπάργκο στους πολίτες της», σημειώνει ο Ελτσίλ απευθυνόμενος στον Τατάρ, τον οποίο κατηγορεί ότι «παίζει με την υγεία του λαού» λέγοντας «η ΕΕ να μας βοηθήσει απευθείας, οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κυριαρχήσουν».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο»

    Η K?br?s (23.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ θα μεταβεί την Παρασκευή στην Άγκυρα για να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για την «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για το 2021 και να υπογράψει το σχετικό «πρωτόκολλο». Ο «σύμβουλος» στην «πρωθυπουργία Ομέρ Κιοσέογλου και ο λεγόμενος υφυπουργός οικονομικών Τζενγκίζ Τσολί βρίσκονται ήδη στην Άγκυρα για ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών.

    Το «πρωτόκολλο» αναμένεται να περιέχει στήριξη της Τουρκίας προς τον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος και υλοποίηση έργων υποδομής που θα υλοποιηθούν με συμβολή της Άγκυρας, λαμβανομένης υπόψη και της πανδημίας.

    Ο Σανέρ δήλωσε ότι με το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρόεδρος Έρντογαν και την συμβολή του Αντιπροέδρου Οκτάι βρίσκονται στην φάση της υπογραφής της «συμφωνίας» για το 2021 με την οποία θα μπορούν να κοιτάξουν πιο άνετα το μέλλον τόσο στο θέμα της υπερπήδησης των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία τους η πανδημία όσο και τις προσπάθειές βελτίωσης των υποδομών τους.

    Είπε ότι πρώτη προτεραιότητά τους κατά τις συναντήσεις τους στην Άγκυρα θα είναι η διασφάλιση εμβολίων για την πανδημία, όμως θα θέσουν στο τραπέζι και αυτά που θα κάνουν για την οικονομία μετά την πανδημία. Επεσήμανε ότι άρχισαν ήδη τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος στον τουρισμό και στην ανώτατη εκπαίδευση και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η ποσότητα των εμβολίων που έρχονται στην «χώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συναντήθηκαν με Οκτάϊ μέλη της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (23.02.21), τα μέλη της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων» συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάϊ Ντενίζ, ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ και ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσιαγίνερ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών στη οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στην «ΤΔΒΚ» και των συστημάτων διαχείρισης υπό την επίβλεψη και τις εισηγήσεις της Τουρκίας, καθώς επίσης και η στήριξη του συνεδριακού τουρισμού.

    Στην συνάντηση, συζητήθηκε την ίδια στιγμή η συνεργασία και οι κοινές εργασίες μεταξύ των Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών και των Τούρκων εργολάβων οικοδομών και η επιτάχυνση των εργασιών για το έργο που αφορά στην «ηλεκτρονική διακυβέρνησης», με στόχο τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αντιμετωπίζει ο «πραγματικός τομέας της οικονομίας», ενώ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην γρήγορη ανάκαμψη του «πραγματικού τομέα της οικονομίας» μετά τη λήξη της πανδημίας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (24.02.21), τα «μέλη» της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων» προέβησαν σε αξιολόγηση των εντατικών επαφών τους στην Άγκυρα, στον παράνομο Bayrak.

    Σε δηλώσεις του, ο Αβουντούκ εξήγησε ότι κατά τη συνάντηση με τον Οκτάϊ έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα που επέφερε η πανδημία σε κάθε τομέα ξεχωριστά στην «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες όσον αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο Αβουντούκ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες αυτές καταβάλλονται παράλληλα με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα παρακολουθούν μαζί με την Τουρκία τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούν περαιτέρω στον «πραγματικό τομέα της οικονομίας» στα κατεχόμενα προκειμένου να αναπτυχθεί η «δομή της οικονομίας που είναι βασισμένη στις εξαγωγές», ο Αβουντούκ πρόσθεσε ότι διαβίβασαν στον Οκτάϊ τις ανάγκες που έχει ο «πραγματικός τομέας» στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το είδος της στήριξης και συμβολής που θα παρέχει η Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» για την κάλυψη των αναγκών του «βιομηχανικού τομέα».

    Με τη σειρά του, ο «πρόεδρος» της «ένωσης εργολάβων οικοδομών» Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ δήλωσε ότι το κύριο θέμα που συζήτησαν στη συνάντηση με τον Οκτάϊ αφορά στην ανάγκη για «ανάπτυξη της οικονομίας».

    Χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση, ο Γκιούρτζιαφερ τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο απευθείας διάλογος με την Τουρκία και τόνισε ότι με στόχο να πετύχουν την ανάκαμψη της «οικονομίας» δεσμεύτηκαν σε ένα συγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν μαζί με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάϊ Ντενίζ ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας που βρίσκονται, όπως είπε, πάντοτε στο πλευρό του Τουρκοκυπριακού «λαού», ενώ την ίδια στιγμή ευχαρίστησε τον Οκτάϊ και την ομάδα του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αναζωογόνηση της «οικονομίας».

    Επίσης, σε δηλώσεις του, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγίνερ είπε ότι στη συνάντηση με τον Οκτάϊ συζήτησαν την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει καθώς επίσης και τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών.

    Ο Τσαγίνερ είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν επίσης το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις ανάγκες που έχουν για περισσότερα εμβόλια και πρόσθεσε ότι η εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν τον Μάρτιο με στόχο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του «πληθυσμού».

    Ο Τσαγίνερ είπε επίσης ότι κατά τις επαφές τους στην Άγκυρα, συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας. «Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, είδαμε την αγάπη και τα συναισθήματα που νιώθουν για τη βόρεια Κύπρο και κερδίσαμε από τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη τους. Τα καλά νέα που έχουμε είναι ότι οι εργολάβοι οικοδομών της βόρειας Κύπρου μαζί με τους Τούρκους εργολάβους οικοδομών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα βάλουν τις υπογραφές τους για πολλά έργα. Το Κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας και το κράτος της ΤΔΒΚ θα ξεπεράσουν μαζί τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας με το λιγότερο κόστος», υποστήριξε ο Τσαγίνερ.

    (ΑΚ)

    [08] Δεν θα γίνουν αποκοπές σε «μισθούς του δημοσίου», υποστηρίζει ο Ογούζ

    Η Vatan (24.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ντουρσούν Ογούζ σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη που επικρατεί ότι θα γίνουν αποκοπές σε μισθούς του «δημοσίου» υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αποκοπές σε μισθούς.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξήγησε ότι οι μισθοί που θα καταβληθούν θα είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους μισθούς του Ιανουαρίου και υποστήριξε ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τους κονδύλι για την καταβολή μισθών που αντιμετώπιζε η «κεντρική τράπεζα» με εγχώριο δανεισμό ύψους 150 εκ. ΤΛ καθώς επίσης και με μεσοπρόθεσμο δανεισμό ύψους 200 εκ.

    Ο Ογούζ αναφέρθηκε επίσης και στο πακέτο στήριξης που παραχώρησε η «κυβέρνηση» στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο της πανδημίας, αναφέροντας ότι το ποσό των 1,500 ΤΛ θα κατατεθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί στο ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την οικονομικά της «ΤΔΒΚ» ότι ο «μήνας Μάρτιος είναι εφιάλτης», ο Ογούζ τόνισε την ανάγκη να αποφεύγονται τέτοιου είδους δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά την «οικονομία της χώρας» και προκαλούν αρνητική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 16 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,592 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 16 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 14 είναι εγχώριες μολύνσεις, τo ένα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το άλλο αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 46 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 516,670 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,248 κρούσματα Covid-19, 2,877 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 347 ασθενών, 93 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 249 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (ΑΚ)

    [10] Άρχισε η ανάπλαση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας

    Η Diyalog (24.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο δημαρχείο Κερύνειας ανακοίνωσε ότι με τη συνεργασία του «υπουργείου τουρισμού», του «τμήματος αρχαιοτήτων» και του «τμήματος πολεοδομίας» άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης και αναπαλαίωσης όλων των κτηρίων που βρίσκονται εντός του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας Νιντάϊ Γγκιουνγιόρντου είπε ότι η ολοκλήρωση του έργου για την ανάπλαση του λιμανιού της Κερύνειας θα επιφέρει μεγάλη ευημερία στο «λαό». Πρόσθεσε ότι οι εργασίες θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα των κτηρίων του λιμανιού.

    (ΑΚ)

    [11] Συνεχίζεται η έλευση φοιτητών από το εξωτερικό-Αντιδράσεις για την απόφαση κάλυψης των εξόδων από το «κράτος»

    Η K?br?s (24.02.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της γράφει ότι μετά τη ανακοίνωση της απόφασης για επιστροφή των φοιτητών που φοιτούν σε «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα και την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, το λεγόμενο υπουργείο μεταφορών και δημοσίων έργων ήρε την «απαγόρευση» που ίσχυε για τον αριθμό των πτήσεων στην «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις 17,500 φοιτητές που αναμένεται να επιστρέψουν στη δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα, μέσα σε 21 μέρες έφθασαν στα κατεχόμενα 3,000 περίπου φοιτητές, ενώ 4,000 φοιτητές βρίσκονται ήδη στα κατεχόμενα. Επίσης μέχρι και την 1η Απριλίου θα αφιχθούν στα κατεχόμενα ακόμη 10,000 φοιτητές, σημειώνει η εφημερίδα.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα έξοδα των φοιτητών για τη διενέργεια του PCR τεστ και για τη παραμονή τους σε καραντίνα για περίοδο από 10-14 μέρες θα καλυφθούν από το «κράτος».

    Σε δηλώσεις του για ο θέμα, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Ολγιούν Αμτζιάογλου υποστήριξε ότι αυτή η «απόφαση» λήφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου και είναι μια απόφαση που φέρει την υπογραφή του τέως «υπουργού υγείας» Αλί Πιλλί. Εξήγησε επίσης ότι προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα αυτά των φοιτητών, έχει διαχωριστεί ξεχωριστό κονδύλι ύψους 50 εκ. ΤΛ από τον «κρατικό προϋπολογισμό».

    Αναφέροντας ότι στα κατεχόμενα φοιτούν συνολικά 82,000 φοιτητές και ότι απ' αυτούς οι 40,000 βρίσκονται στο εξωτερικό, ο Αμτζιάογλου υποστήριξε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες έτσι ώστε να επιστρέψουν όλοι πίσω.

    Για τις ανάγκες τους σε εμβόλια, ο Αμτζιάογλου είπε ότι υπολογίζονται σε 20,500 περίπου και υποστήριξε ότι ειδικότερα οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αρχίσουν εκπαίδευση στα σχολεία μόνο αφότου εμβολιαστούν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις της σχετικά με την άφιξη φοιτητών από το εξωτερικό στα κατεχόμενα, η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ρεσμιγιέ Τσιαναλτάϊ εξήγησε ότι η «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου» που λήφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου αφορά στην επιστροφή συνολικά 17,500 φοιτητών στα κατεχόμενα και προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε, αποφασίστηκε να διενεργούνται επιπρόσθετες πτήσεις καθημερινά.

    Η Yeni Duzen (24.02.21) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα της άφιξης των φοιτητών υπό τον τίτλο «Θα αυξηθούν οι πτήσεις, τα μάτια στρέφονται στους χώρους καραντίνας». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου δημοσιονομικών ότι τα έξοδα των φοιτητών θα καλύπτονται από το «κράτος», η εφημερίδα σημειώνει ότι τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στους χώρους καραντίνας που θα στέλνονται οι φοιτητές και διερωτάται κατά πόσον υπάρχει πληρότητα σε αυτούς τους χώρους.

    Η Vatan (24.02.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι η «τουρκοκυπριακή συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων» (ΚΤΑΜΣ) με ανακοίνωση της αντέδρασε έντονα στο θέμα της κάλυψης των εξόδων των φοιτητών που θα μεταφερθούν από το εξωτερικό από το «κράτος» και απαίτησε από τη λεγόμενη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτό το κονδύλι προκειμένου να πληρώσει τους εργαζόμενους στον «ιδιωτικό τομέα» και τους άνεργους.

    Υπογραμμίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στα κατεχόμενα εξαιτίας της πανδημίας, ο «πρόεδρος» της «ΚΤΑΜΣ» Γκιουβέν Μπενγκιχάν επέκρινε την «απόφαση» του «υπουργείου δημοσιονομικών» να καλύπτει τα έξοδα των φοιτητών, που θα κοστίσουν, όπως ανέφερε 3,000 ΤΛ ανά φοιτητή, τη στιγμή που χιλιάδες άνεργοι πεθαίνουν από την πείνα και τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής στήριξη στον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά παραχωρείται σε αυτούς το συμβολικό ποσό των 1,500 ΤΛ, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι επαρκές.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ: «Πρέπει να συζητηθεί πλέον λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

    Tο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αναφέρθηκε σε ποικίλα θέματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο δράσης που περιέχει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τσελίκ είπε: «Δεν είναι δυνατόν πια να συνεχίσει να συζητείται ένα παλιό μοντέλο στην Κύπρο, το οποίο δεν υπάρχει».

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί πλέον η λύσης δύο κρατών, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Η αναγνώριση του ελληνοκυπριακού τομέα της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] και η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παραβίαση όλων των κανόνων, είναι παραβίαση του δικαίου, είναι παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των διεθνών σχέσεων. Φυσικά η Τουρκία επιθυμεί να δει να αντιμετωπίζουν την ΤΔΒΚ με την ίδια αναγνώριση, ως ένα κυρίαρχο κράτος. Εκεί υπάρχει ένα κράτος, μια σημαία, ένας πρόεδρος, ένας πρωθυπουργός, υπάρχει μια κυβέρνηση και μια βουλή. Αυτά εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή υπόθεση. Η Τουρκική Δημοκρατία φροντίζει ώστε αυτό το κυρίαρχο κράτος να τύχει του απαραίτητου σεβασμού από την διεθνή κοινότητα. Ο Πρόεδρος μας το έχει εκφράσει δεκάδες φορές αυτό σε διάφορες συναντήσεις και πλατφόρμες. Εξάλλου, αυτή είναι μια πολιτική που συνεχίζεται εδώ και καιρό».

    Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου μετά από διακοπή πέντε χρόνων, ο Τσελίκ είπε ότι υποστηρίζουν σθεναρά την σταθερή πρόοδο αυτών των συνομιλιών.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον διάλογο και το υγιές έδαφος, που δημιούργησαν οι διερευνητικές συνομιλίες, αλλά αυτό δεν πρέπει να το λέμε μόνο εμείς, η μία πλευρά. Κοιτάξτε, οι προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας συνεχίζονται», υποστήριξε ο Τσελίκ,

    Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, ο Τσελίκ ανέφερε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε ζήσει μαζί μέχρι τώρα και θα ζούμε μαζί και μετά από αυτό στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Κι εμείς το γνωρίζουμε κι εσείς το γνωρίζετε ότι δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα οι συμμαχίες που δημιουργείτε με άλλους για να βλάψετε την Τουρκία ή για να την στριμώξετε. Το πιο υγιές πράγμα είναι να καθίσετε με την Τουρκία και να συμφωνήσετε στη βάση 'win-win', στα θέματα που έχουμε αναφέρει. Αλλά εάν συνεχίσετε να κάνετε προκλητικές δηλώσεις, αντί αυτού, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που βλάπτουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που στοχοποιούν τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση αυτών των διπλωματικών διαδικασιών, που επιθυμούμε να διεξαχθούν με υγιή τρόπο. Γι' αυτό καλούμε όλους τους πολιτικούς, ιδιαίτερα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιούν μια υγιέστερη και καθαρότερη γλώσσα».

    Αναφερόμενος στην ναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί στη δυτική Θράκη με τις ΗΠΑ, ο Τσελίκ είπε ότι θα επεκταθεί 20 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων της Τουρκίας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, διατυπώνοντας εκ νέου ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση «ούτε στην θάλασσα [«Γαλάζια Πατρίδα»] ούτε στην ξηρά.

    (ΔΨ)

    [02] Ακάρ: «Οι Έλληνες γείτονες μας παρενοχλούν συχνά»

    Υπό τον τίτλο «Ελληνική προβοκάτσια στο Αιγαίο», η Milliyet (24.02.21, ΑΑ) ισχυρίζεται ότι ενώ η Τουρκία δείχνει τον διάλογο για λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα προχωρά με προβοκατόρικα βήματα, που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρενόχλησαν το πλοίο TCG Cesme του τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, που κάνει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που πλησίασαν το ερευνητικό πλοίο έριξαν σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων «κέλυφος βομβίδας» . Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι δόθηκε η απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο των κανόνων.

    Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας, δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις στις παρενοχλήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από υψόμετρο 1000 μέτρων.

    Σχολιάζοντας το περιστατικό σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την άφιξη του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Δυστυχώς, αυτή είναι μία από τις συχνές ενέργειες παρενόχλησης των Ελλήνων γειτόνων μας. Συνέβη χθες (22 Φεβρουαρίου). Συνεπώς, έχουμε και εμείς τους δικούς μας κανόνες. Στο πλαίσιο των κανόνων μας, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση. Η εκεί εργασία μας είναι μια επιστημονική και τεχνική εργασία σε σχέση με την σεισμολογία. Είναι μια εργασία που έκαναν και οι Έλληνες γείτονες μας προηγουμένως εκεί.

    Καθώς διεξάγουμε επιστημονική και τεχνική μελέτη για εμάς, όλοι μαζί βλέπουμε ότι μια τέτοια παρενόχληση δεν είναι κατάλληλη. Όπως λέμε πάντα, τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Είμαστε υπέρ της εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς από καιρό εις καιρό γίνονται αυτές οι κινήσεις. Η δική μας στάση σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η απόφαση μας είναι ξεκάθαρη, οι εργασίες που θα διεξάγουμε είναι επίσης ξεκάθαρες. Κανείς να μην ανησυχεί γι' αυτό».

    Η Hurriyet (24.02.21, HDN) αναφέρεται στην ίδια είδηση, υπό τον τίτλο «Τα τουρκικά τζετ έδιωξαν τα ελληνικά αεροπλάνα», δημοσιεύοντας χάρτη σχετικά με τις εργασίες του πλοίου TCG Cesme στο Βόρειο Αιγαίο.

    Κληθείς να σχολιάσει την άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), ο Ακάρ είπε ότι είναι μια προγραμματισμένη δραστηριότητα της διοίκησης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.02.21).

    (ΔΨ)

    [03] Επικρίνει τις δηλώσεις του Στάνο ο Καλίν

    H Milliyet (24.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν επέκρινε τις δηλώσεις του Πίτερ Στάνο (Peter Stano), εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις έρευνες εναντίον των βουλευτών του HDP και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες,

    Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Καλίν έγραψε: «Έστω και για μια φορά, θα μπορούσατε να εκφράσετε την ανησυχία σας για την τρομοκρατική οργάνωση που εκτέλεσε βάναυσα 13 ανθρώπους στη Γκάρα και βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ; Ή αυτό θα σας προκαλούσε προβλήματα με το λόμπι του ΡΚΚ;»

    (ΔΨ)

    [04] Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για το προσφυγικό

    Η Yeni Safak (24.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίν Κιράν, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, σε σαφή παραβίαση μιας θεμελιώδους αρχής του νόμου περί ασύλου, ώθησε περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια».

    Σε ομιλία του στο σεμινάριο για το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το δίκαιο για το άσυλο που διοργανώθηκε από την Τουρκική Ακαδημία Δικαιοσύνης, ένα κρατικό όργανο που εκπαιδεύει εισαγγελείς και δικαστές, ο Κιράν τόνισε τη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών για τους πρόσφυγες.

    «Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν διστάζουν να παραβιάσουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι παραβιάζεται μία από τις θεμελιώδεις αρχές του νόμου περί ασύλου, η αρχή της μη επανα-προώθησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα ώθησε πίσω πάνω από 80.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα μας», υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία έχει μοιραστεί τα αποδεικτικά στοιχεία «για τα παράνομα οφέλη της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», και θα συνεχίσει να το κάνει.

    «Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο. Επί του παρόντος, πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,6 εκατομμυρίων από τη Συρία, ζουν στην Τουρκία», είπε και υποστήριξε ότι η χώρα προσπαθεί να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους πρόσφυγες και τους άπορους τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

    (ΚΣ)

    [05] Δημοσκόπηση δείχνει την Συμμαχία της Δημοκρατίας να ξεπερνά το 53%

    Η Yeni Safak (24.02.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Αρέντα, αναφορικά με το ποσοστό των Κομμάτων στην Τουρκία.

    Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν διεξάγονταν στην Τουρκία Βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 41,7% απάντησε ότι θα ψήφιζε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ενώ το 11,6% απάντησε πως θα ψήφιζε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Σύμφωνα με το αποτέλεσμα αυτό, η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifaki), που απαρτίζεται από το AKP και το ΜΗΡ λαμβάνει ποσοστό 53,3%.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 41,7%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 21,8%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 11,6%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 10,3%

    (Φιλοκουρδικό) Κόμμα Δημοκρατίας ων Λαών (HDP): 9,3%

    DEVA: 1,8%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP): 0.8%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 0,8%

    Άλλα Κόμματα: 2,4%

    Η εφημερίδα επισημαίνει πως το φιλοκουρδικό HDP δεν περνά το εκλογικό μέτρο, που ανέρχεται στο 10% ενώ και η Συμμαχία του Έθνους, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Parti) λαμβάνει μόλις 42,2%.

    (ΚΣ)

    [06] Νέες επιχειρήσεις για σύλληψη μελών FETO στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (24.02.21) γράφει ότι μεγάλη επιχείρηση κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης» FETO οργανώθηκε σε 47 επαρχίες με έδρα τη Σμύρνη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 148 ύποπτοι, ανάμεσα στους οποίους είναι και εν ενεργεία στρατιώτες και μαθητές στρατιωτικών σχολείων.

    Η Yeni Safak (23.02.21) έγραψε επίσης ότι επιχείρηση κατά του FETO έλαβε χώρα χθες σε 22 επαρχίες με έδρα το Γκαζίαντεπ, όπου και συνελήφθησαν 50 άτομα.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 9,107 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,107 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 123,734 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 75 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,546. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 633 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,655,633 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,213. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,534,996.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 32,560,732 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,185 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,4%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 24 February 2021 - 19:23:56 UTC