Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 42/2021 03.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιμένει σε λύση δύο κρατών ο Οκτάι – Άλλες 20,000 εμβόλια και 2,5 δισ. ΤΛ στα κατεχόμενα
  • [02] Στις 100 χιλιάδες ανήλθαν τα εμβόλια που διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Σανέρ
  • [03] Στα 35 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [04] Ουστέλ: Μάιο θα τελειώσουν οι εμβολιασμοί, προσπάθειες για καραντίνα στο σπίτι
  • [05] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε άτομα προερχόμενα από πέντε χώρες
  • [06] Άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας σε 40 αλλοδαπούς
  • [07] Αντιδράσεις για προσπάθεια παραχώρησης άδειας σε νέο μεταλλείο στην Λεύκα
  • [08] Επιχείρηση στα Άδανα για «παράνομο τζόγο στην ΤΔΒΚ»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συμβάλλουν στη σταθερότητας της περιοχής»
  • [02] Ο Ερντογάν εξήγγειλε «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδηλώσεις για το θέμα του κλεισίματος του HDP
  • [04] «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία γίνεται στόχος με εμπάργκο»
  • [05] Στις 11,837 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [06] Εισαγγελέας ζητά φυλάκιση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιμένει σε λύση δύο κρατών ο Οκτάι – Άλλες 20,000 εμβόλια και 2,5 δισ. ΤΛ στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (03.03.21) (03.03.21), o Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκταϊ, μιλώντας σήμερα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν και την «υπογραφή του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», αναφερόμενος στην «πρωτόκολλο συνεργασίας», υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι οι επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ» και να στηρίξει διάφορους τομείς της «ΤΔΒΚ», όπως τις «μεταφορές, την υγεία, τη βιομηχανία, τους νέους, τον αθλητισμό και την ενδυνάμωση των δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση».

    Ευχαριστώντας τον λεγόμενο πρωθυπουργό Σανέρ και την αντιπροσωπεία του για την επίσκεψη τους στην Άγκυρα, ο Οκταϊ υπενθύμισε τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες μέρες Τούρκοι αξιωματούχοι με τους «ομολόγους» τους στο ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα των «στενών επαφών» τους προχώρησαν στην «υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας» που στόχο έχει την «ενίσχυση» του «πραγματικού τομέα της οικονομίας», προκειμένου να «μπορέσει η οικονομία της ΤΔΒΚ να σταθεί στα πόδια της».

    Ο Οκταϊ ανακοίνωσε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα «παραχωρήσει επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 2,5 δις στην ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί ως συμβολή της Τουρκίας στον «προϋπολογισμό της ΤΔΒΚ» ανέρχεται σε 3 δις 250 εκ. ΤΛ. Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος είναι η ανέγερση «νέας οργανωμένης βιομηχανικής ζώνης στη ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην «απόφαση» τους για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Οκταϊ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από αυτή την απόφαση και ισχυρίστηκε ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος που ανήκει στην «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» για να διασφαλίζει την «ειρήνη, γαλήνη και ευημερία» των Τουρκοκυπρίων, ο Οκτάϊ είπε ότι «Τουρκία και ΤΔΒΚ θα συνεχίζουν να βαδίζουν μαζί, και μαζί θα κερδίσουν» «Το ανακοινώνουμε σε όλο τον κόσμο, είμαστε σε πλήρη συναντίληψη», πρόσθεσε.

    Σχετικά με την πανδημία, ο Οκταϊ υποστήριξε ότι ο «λαός της ΤΔΒΚ» δεν αφέθηκε ποτέ μόνος στον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. «Τα εμβόλια που έχουν σταλεί είναι εκεί. Η ΕΕ έχει στείλει ένα ασήμαντο ποσοστό εμβολίων», ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι αυτή τη εβδομάδα θα σταλούν ακόμη 20,000 δόσεις εμβολίων στην «ΤΔΒΚ». Με αυτά τα εμβόλια είπε, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που στάλθηκαν από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» θα ανέλθει στις 100.000.

    Ο Οκταϊ ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει «επίσκεψη εργασίας στην ΤΔΒΚ» η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτζιάν με στόχο την ενίσχυση του «εμπορίου» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, ο Οκτάϊ είπε ότι η προσέγγιση τους είναι ξεκάθαρη: «Ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι το μοντέλο δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα».

    «Τώρα βλέπουμε ότι η ΕΕ που αποτελεί την αιτία για να μετατραπεί το κυπριακό πρόβλημα σε γάγγραινα, αναμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη. Η ΕΕ δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία, συνεπώς και εμείς δεν αποδεχόμαστε την συμμετοχή τους στην άτυπη πενταμερή», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους «τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για την διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων του στην εθνική του υπόθεση αλλά και τα δικαιώματά του για τη διασφάλιση της πολιτικής ισότητας στο νησί», ο Οκτάϊ πρόσθεσε «η Τουρκία και ΤΔΒΚ θα συνεχίζουν να βαδίζουν μαζί, και μαζί θα κερδίσουν. Το ανακοινώνουμε σε όλο τον κόσμο, είμαστε σε πλήρη συναντίληψη», είπε.

    Ο Οκτάϊ υποστήριξε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη βούληση τους για λύση δύο κρατών στο νησί αλλά ούτε και από τις προσπάθειες τους για «άρση των άδικων εμπάργκο που εφαρμόζονται στην ΤΔΒΚ», όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία από το 1571 μέχρι σήμερα στήριζε τον αγώνα για δικαιοσύνη που διεξήγαγε ο τουρκικός λαός που αποτελεί βασικό στοιχείο αυτού του νησιού, ο Οκταϊ ισχυρίστηκε ότι, όπως και σήμερα, έτσι και στο εφεξής, θα συνεχίσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να βρίσκονται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ και του τουρκικού λαού της Κύπρου και θα συνεχίσουν μαζί ώμο με ώμο».

    «Αυτοί που σκέφτονται κάτι διαφορετικό από αυτό, όπως πάντοτε είναι καταδικασμένοι και θα απογοητευθούν», είπε.

    (ΑΚ)

    [02] Στις 100 χιλιάδες ανήλθαν τα εμβόλια που διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Σανέρ

    Η K?br?s Postas? (03.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος Ερσάν Σανέρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για την στήριξη που παρέχει στους Τουρκοκύπριους. «Οι χώρες του κόσμου έχουν το ΔΝΤ, εμείς δεν έχουμε ΔΝΤ, έχουμε μητέρα πατρίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2021 την Τετάρτη στην Άγκυρα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σανέρ είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το 1958 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι «με την δύναμη που παίρνουμε από την μητέρα πατρίδα μας είμαστε έτοιμοι για μιαν συμφωνία δύο χωριστών κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα».

    Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι στο θέμα των δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» εξέφρασαν την βούλησή τους πάνω σε αυτό το θέμα εκλέγοντας τον Ερσίν Τατάρ. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θέλω να αναφέρω ξεκάθαρα ότι δεν συνάδει με καμία δικαιοσύνη στον κόσμο το να υποφέρει ο λαός της ΤΔΒΚ το κόστος αυτής της μη λύσης που συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορεί να είναι η μοίρα του τουρκοκυπριακού λαού να είναι μια χώρα που βρίσκεται κάτω από απομόνωση σε μιαν γωνιά του κόσμου και δεν έχει απευθείας επαφή με καμία άλλη χώρα εκτός από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την κάθε είδους στήριξη που μας παρέχει η μητέρα πατρίδα, όπως πάντα. Οι χώρες στον κόσμο έχουν το ΔΝΤ, εμείς δεν έχουμε ΔΝΤ, έχουμε μητέρα πατρίδα».

    Υπενθυμίζοντας ότι παράλληλα με την οικονομική στήριξη, υπάρχουν και τέσσερα χωριστά «πρωτόκολλα» που υπογράφηκαν κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Οκτάι και του επιτελείου του στα κατεχόμενα, ο Σανέρ υποστήριξε ότι αυτό θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εξελιχθούν οι υποδομές στα κατεχόμενα και να γίνει η «ΤΔΒΚ» μια «χώρα» που ανταγωνίζεται με τον υπόλοιπο κόσμο σε υποδομές.

    Σημειώνοντας ότι αποτελεί «πηγή περηφάνιας» το γεγονός ότι θα φτιαχτούν με τη βοήθεια της Τουρκίας δρόμοι συνολικού μήκους 322 χιλιομέτρων, ο Σανέρ είπε ότι είναι πολύ σημαντικά για τους ίδιους τα βήματα που θα κάνουν για να φτάσουν τα γεωργικά τους προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Σανέρ εξέφρασε την τουρκική θέση ότι τα βήματα που έγιναν στο Βαρώσι θα «μεταφέρουν την τουρκική πλευρά πιο πέρα στο πλαίσιο του κυπριακού προβλήματος».

    Για το θέμα της πανδημίας, ο Σανέρ είπε ότι είναι σημαντική γι' αυτούς η στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία και πρόσθεσε: «Μας δίνετε ξανά στήριξη με 20 χιλιάδες εμβόλια. Η συνολική ποσότητα των εμβολίων μας γίνεται 100 χιλιάδες. Αν αναφέρω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφτασε στις 110 χιλιάδες εμβόλια, όταν κοιτάξει κανείς έναν πληθυσμό σε εκείνη την κλίμακα, φαίνεται πόση αξία αποδίδει η μητέρα πατρίδα στην ΤΔΒΚ. Αυτή η κατάσταση μας μεταφέρει πολύ πιο μπροστά από την άποψη του ανταγωνισμού».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 35 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,435 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 35 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 27 είναι εγχώριες μολύνσεις, τρία κρούσματα ήρθαν από το εξωτερικό και πέντε αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 54 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 23 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα οκτώ στην Κερύνεια και το ένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 555,484 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,492 κρούσματα Covid-19, 3,061 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 408 ασθενών, 69 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 336 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ουστέλ: Μάιο θα τελειώσουν οι εμβολιασμοί, προσπάθειες για καραντίνα στο σπίτι

    Η Gunes (03.03.21) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι άρχισαν προσπάθειες για εφαρμογή της πρακτικής του κατ' οίκον περιορισμού και ότι οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ουστέλ ανέφερε ότι αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί πρώτα στα άτομα που πάσχουν με χρόνιες ασθένειες και στα άτομα που έχουν παιδιά. Είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική επειδή κρύβονται και δεν μπαίνουν σε καραντίνα κάποια άτομα που αποτελούν επαφές κρουσμάτων.

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο Ουστέλ είπε ότι ετοιμάζουν ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κάνουμε, τελειώνει την Πέμπτη το ψηφιακό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Θα ετοιμάσουμε ένα διαφανές, αξιόπιστο πρόγραμμα. Εργαζόμαστε για να τελειώσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε την κοινωνία με γοργούς ρυθμούς».

    Σύμφωνα με τον Ουστέλ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα τελειώσει εντός Μαΐου περίπου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε άτομα προερχόμενα από πέντε χώρες

    Η Avrupa (03.03.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι δήλωσε ότι δημοσιεύθηκε μια νέα ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται ο αριθμός των πτήσεων προς τα κατεχόμενα και απαγορεύεται για τις επόμενες 14 ημέρες η είσοδος στην κατεχόμενη Κύπρο σε άτομα που προέρχονται από την Βρετανία, την Ολλανδία, την Δανία, την Νότιο Αφρική και την Βραζιλία. Η απαγόρευση δεν θα περιλαμβάνει τους φοιτητές, όσους διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα και όσους η οικογένειά τους κατέχει «ταυτότητα της ΤΔΒΚ».

    Η Τζαναλτάι ανέφερε ότι σύμφωνα με αίτημα του «υπουργείου» παιδείας, θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν ΝΟΤΑΜ και να περιορίζουν τις πτήσεις προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι φοιτητές δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο νησί, θα στέλνονται πίσω ή δεν θα γίνονται δεχτοί στο αεροπλάνο από τις αεροπορικές εταιρείες. «Η πρακτική της καραντίνας 10 και 14 ημέρες θα συνεχίσει ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την τάση στην χώρα. Δεν θα υπάρξουν ποτέ παραχωρήσεις», είπε.

    Σύμφωνα με την Τζαναλτάι, όταν λήφθηκαν υπόψη οι δυνατότητες των ξενοδοχείων για καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, αποφασίστηκε ότι ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός πτήσεων θα είναι τρεις και ότι σε κάθε πτήση θα βρίσκονται το πολύ 200 άτομα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας σε 40 αλλοδαπούς

    Η Avrupa (03.03.21) γράφει ότι με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου δόθηκε άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα σε 40 αλλοδαπούς. Η σχετική ανακοίνωση στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος αναφέρει το εξής:

    «Σύμφωνα με τον Νόμο Απόκτησης Ακίνητης Περιουσίας και Μακροπρόθεσμης Ενοικίασης (Αλλοδαποί) Νο 52/2008, το υπουργικό συμβούλιο, υπό το φως των όσων αναφέρονται στην πρόταση, αποφάσισε την παραχώρηση της απαραίτητης άδειας σε 40 αλλοδαπούς, τα ονόματα των οποίων και οι λεπτομέρειες του της ακίνητης περιουσίας που επιθυμούν να αγοράσουν αναφέρονται στον συνημμένο στην πρόταση κατάλογο».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιδράσεις για προσπάθεια παραχώρησης άδειας σε νέο μεταλλείο στην Λεύκα

    Η Vatan (03.03.21) γράφει ότι οι οργανώσεις πολιτών της κατεχόμενης Λεύκας προειδοποίησαν την «κυβέρνηση» να μην παραχωρήσει άδεια λειτουργίας σε νέο μεταλλείο στην περιοχή. Η λεγόμενη πλατφόρμα οργανώσεων πολιτών της περιοχής Λεύκας δήλωσε ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα αποδεχθεί το άνοιγμα νέου μεταλλίου στη Λεύκα και κάλεσε την «κυβέρνηση» να λύσει τα προβλήματα της περιοχής που έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα αντί να την οδηγεί στην καταστροφή με νέα μεταλλευτική δραστηριότητα.

    «Η κοιλάδα που υπάρχουν σκέψεις να γίνει νέος χώρος μεταλλείων στη Λεύκα, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του εξωτικού ιστού πρασίνου της Λεύκας. Έγκριση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή ισούται με αποδοχή του αφανισμού της Λεύκας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πλατφόρμας που επισημαίνει επίσης ότι άλλο είναι ο καθαρισμός και η αξιοποίηση των μεταλλικών αποβλήτων και άλλο η έναρξη νέας μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο «δήμος» Λεύκας, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας και η πλατφόρμα οργανώσεων πολιτών της περιοχής Λεύκας πρέπει να έχουν λόγο στην διαχείριση και αξιοποίηση των μεταλλικών αποβλήτων της περιοχής και δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση χωρίς την έγκρισή τους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επιχείρηση στα Άδανα για «παράνομο τζόγο στην ΤΔΒΚ»

    Η Yeni Duzen (03.03.21) γράφει ότι η ομάδα για την καταπολέμηση ηλεκτρονικού εγκλήματος της Διεύθυνσης Aσφαλείας στα Άδανα άρχισε πριν από 6 μήνες έρευνες εναντίον εγκληματικής οργάνωσης που συνδέεται με ηλεκτρονικό τζόγο στην «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Άδανα, Σμύρνη και στην περιοχή Οσμανιγιέ στην Τουρκία με στόχο να συλλάβει 72 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Στα πλαίσια των επιχειρήσεων, συνελήφθη ο επικεφαλής της οργάνωσης και άλλα 53 άτομα εκ των οποίων οι 6 γυναίκες. Στις έρευνες που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν επίσης στην κατοχή των υπόπτων 100 ευρώ, 73,000 ΤΛ, 2 περίστροφα χωρίς άδεια, 83 σφαίρες και μια αντιαεροπορική σφαίρα και διάφορα ηλεκτρονικά αντικείμενα.

    Επίσης, κατά τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ύποπτοι κατείχαν 199 τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους τους τελευταίους 6 μήνες διενεργήθηκαν πράξεις ύψους 300 εκ. ΤΛ.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συμβάλλουν στη σταθερότητας της περιοχής»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.03.21, Sabah) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας και περιφερειακά θέματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε ότι μετά από ένα μακρύ διάλλειμα ξανασυναντιόνται πάλι με τον Πρόεδρο Μακρόν και χαιρετίζει τον γαλλικό λαό.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι η επέτειος 100 χρόνων της Συμφωνίας της Άγκυρας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες διαδραμάτιζε πάντα ένα σημαντικό ρόλο στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η σχέση φιλίας των δύο χωρών, που έχει τα θεμέλια της στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Γάλλου Βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ και του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ [γνωστού ως Κανουνί] έχει περάσει πολλά εμπόδια με επιτυχία, τονίζοντας ότι πιστεύει πως η συνεργασία Τουρκίας-Γαλλίας έχει μια πολύ σοβαρή δυναμική.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν είπε: «Σαν δύο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σημαντικά στις προσπάθειες για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπάρχουν βήματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε από κοινού, για να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τις χώρες μας, την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών μας. Επιθυμούμε η Τουρκία και η Γαλλία να δράσουν με αλληλεγγύη σε όλα αυτά τα θέματα».

    (ΔΨ)

    [02] Ο Ερντογάν εξήγγειλε «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

    H Hurriyet (02.03.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», με 9 τομείς, 50 στόχους και 393 δραστηριότητες, σημειώνοντας ότι είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης δύο χρόνων που εκπόνησε η ομάδα του Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ.

    Σημειώνοντας ότι θέλει να ανακοινώσει μόνο τις κύριες γραμμές των αρχών, των στόχων και των δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης, ο Ερντογάν είπε ότι το «Σχέδιο Δράσης», που θα προσδιορίσει την Τουρκία, ως μια δημοκρατικότερη χώρα, με ισχυρή κοινωνία και ατομικές ελευθερίες, αρχίζει με τις εξής 11 θεμελιώδεις αρχές:

    Καθήκον του κράτους είναι η προστασία και η εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η ανθρώπινη υπόληψη, ως η ουσία όλων των δικαιωμάτων, πρέπει να είναι υπό την ενεργή προστασία του νόμου.

    Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος τους λόγω γλώσσας, θρησκείας, χρώματος, φυλής, φύλου, πολιτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων ή άλλων παρόμοιων λόγων.

    Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε όλους με ίσο, αμερόληπτο και ειλικρινή τρόπο, είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό όλων των διοικητικών δραστηριοτήτων,.

    Η νομοθεσία περιέχει προβλέψιμους, ξεκάθαρους κανόνες, που δεν γεννούν αμφισβητήσεις και όλοι οι δημόσιοι φορείς τους εφαρμόζουν χωρίς να συμβιβάζονται στις αρχές της νομικής ασφάλειας.

    Δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση που θα αντίκειται την σύμβαση για τις ελευθερίες, την αρχή της ασφάλειας του δικαίου και την αρχή της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων.

    Το κράτος προστατεύει και αναπτύσσει την πρωτοβουλία και την ελευθερία της εργασίας στο πλαίσιο της αρχής του κοινωνικού κράτους με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς στη βάση του ανταγωνισμού.

    Η δικαστική αρχή θα έχει μια προσέγγιση που θα ενδυναμώνει και θα προστατεύει τις ατομικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αθώωσης χωρίς να αμαυρώνει το άτομο.

    Κανείς δεν θα στερείται το δικαίωμα της ελευθερίας εξαιτίας του ότι επέκρινε ή εξέφρασε τη γνώμη του καθώς σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των άλλων.

    Το κράτος δικαίου θα ενισχυθεί σε κάθε τομέα ως η εγγύηση της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

    Όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε νομικές διαδικασίες και στη δικαιοσύνη στη βάση του σεβασμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο έβδομος στόχος του «Σχεδίου Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι η «δραστική προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας», ο Ερντογάν είπε ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που διασφαλίζει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πολιτών. Σημείωσε ότι η προστασία αυτού του δικαιώματος είναι ένα από τα καθήκοντα του κράτους, προσθέτοντας ότι η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αποφεύγει πρακτικές που δυσκολεύουν τη χρήση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

    Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News (03.03.21) Σερκάν Ντεμιρτάς υποστηρίζει στο άρθρο του, ότι το Σχέδιο Δράσης που εξήγγειλε ο Ερντογάν είναι η αρχή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι οι βασικές του αρχές είναι αδιαμφισβήτητα παγκόσμιες διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, υπογραμμίζει χρειάζονται πιο απτά βήματα για το πώς θα εφαρμοσθούν αυτές οι ελευθερίες. «Στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης και αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας είναι περισσότερο ένας ασαφής οδικός χάρτης», διαπιστώνει ο αρθρογράφος.

    Τα δύο βασικά σημεία του Σχεδίου, κατά τον αρθρογράφο, είναι ότι πρώτο η κυβέρνηση αναγνωρίζει υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της δημοκρατίας και δεύτερο είναι ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες ανέμεναν εδώ και καιρό την εξαγγελία των μεταρρυθμίσεων.

    (ΔΨ)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδηλώσεις για το θέμα του κλεισίματος του HDP

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (03.03.21) μετέδωσε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP). Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας αντίγραφο της έκθεσης που εκπονήθηκε σχετικά με το κατηγορητήριο του Κομπάνι και τους βουλευτές του HDP.

    Στο πλαίσιο της έρευνας για το Κομπανί συντάχθηκε μια έκθεση για περίπου 9 βουλευτές του HDP, συμπεριλαμβανομένου της συμπροέδρου του HDP, Περβίν Μπουλντάν. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε επίσης ένα δείγμα αυτών των εκθέσεων. Οι πηγές του Γενικού Εισαγγελέα τόνισαν ότι παρακολουθούνται οι δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων και ζητήθηκαν τα εν λόγω έγγραφα στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης.

    Εάν διαπιστωθεί ότι το HDP είναι το «επίκεντρο τρομοκρατικών ενεργειών», ως αποτέλεσμα της εξέτασης που θα διενεργηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων, μπορεί να ασκηθεί αγωγή κλεισίματος κατά του HDP, σημειώνει το NTV.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.03.21) γράφει ότι Τζαχίτ Οζκάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αναφερόμενος στις διεργασίες που αφορούν στο κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), είπε ότι μετά το πολιτικό κλείσιμο του Κόμματος, θα υπάρξει και νομικό κλείσιμο.

    Ο Οζκάν, που μιλούσε σε συνέντευξη τύπου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, είπε πως HDP θα κλείσει στην συνείδηση ??του Τουρκικού έθνους.

    Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η Milliyet (03.03.21) ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξήγησε τη στάση του κόμματός του σχετικά με το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών του HDP και ανέφερε ότι είναι απαραίτητη μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική αρχή για εξετάσει το ζήτημα. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε πως με την συζήτηση που γίνεται για το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών του HDP, γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας από όλα πιο σοβαρά ζητήματα. Τόνισε επίσης ότι σε μια χώρα όπου η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη, οι βουλευτές δεν έχουν άλλες εγγυήσεις από την ασυλία τους, άρα αυτή δεν πρέπει να γίνετε άρση της ελαφρά τη καρδία.

    (ΚΣ)

    [04] «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία γίνεται στόχος με εμπάργκο»

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (03.03.21) γράφει ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία γίνεται στόχος εμπάργκο τόσο φανερών όσο και μυστικών, ανέφερε η Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών σε γραπτή δήλωση την Τρίτη.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει έναν πλήρως ανεξάρτητο αμυντικό κλάδο με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει εθνικά και αυτόχθονα συστήματα και τεχνολογίες, τόνισε η δήλωση μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας.

    Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε νέα στρατιωτικά συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    «Ως μέρος αυτού, αποφασίστηκαν διάφορα έργα για συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, πυρομαχικά και πυραύλους, διάφορες πλατφόρμες, εκσυγχρονισμός και νέες τεχνολογίες», ανέφερε η δήλωση.

    Τα τελευταία χρόνια, οι αμυντικές και αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στην παραγωγή και τις εξαγωγές. Η Τουρκία είναι μεταξύ έξι χωρών στον κόσμο που μπορούν να παράγουν τα δικά τους UAV.

    Αφού ορισμένοι ξένοι προμηθευτές άρχισαν να επιβάλλουν εμπάργκο λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ του περασμένου έτους, οι τουρκικές εταιρείες άρχισαν να εστιάζουν περισσότερο στην τοπική παραγωγή.

    «Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές ορισμένων αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία για ισχυρισμούς ότι η τεχνολογία του χρησιμοποιούταν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρει το ΑΑ.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 11,837 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 11,837 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 135,291 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 68 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,892. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 668 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,723,316 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,706. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,586,073.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 33,440,843 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,227 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 28,3%.

    (ΔΨ)

    [06] Εισαγγελέας ζητά φυλάκιση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης

    H Cumhuriyet (03.03.21) γράφει ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης από έξι μήνες έως δύο χρόνια στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπόθεση σχετικά με τον Ιμάμογλου ανοίχθηκε πριν δύο μήνες με τον ισχυρισμό ότι ο Ιμάμογλου πρόσβαλε τον πρώην κυβερνήτη της Ορντού, Σεντάρ Γιαβούζ.

    Σημειώνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου το 2019 στο αεροδρόμιο, όταν ο Ιμάμογλου είχε επισκεφθεί την περιοχή Ορντού στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Είχε διαπληκτιστεί με τον εν λόγω τότε κυβερνήτη της περιοχής.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 3 March 2021 - 15:17:47 UTC