Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 52/2021 18.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Τατάρ με την Γαλλίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία
  • [02] Τηλεδιάσκεψη Τατάρ με Τουρκοκύπριο καθηγητή που ζει στον Καναδά
  • [03] Συνάντηση Αρικλί με τον Τούρκο Υφυπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
  • [04] Δημοσκόπηση: Ομοσπονδία θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, προσάρτηση οι έποικοι
  • [05] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια από το καθεστώς
  • [06] Στα 37 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Νέο πλάνο εμβολιασμών στα κατεχόμενα
  • [08] Νέοι περιορισμοί πτήσεων στα κατεχόμενα
  • [09] Συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία του τουρκικού στρατού ASELSAN B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την απαγόρευση του φιλο-κουρδικού HDP ζήτησε Τούρκος Εισαγγελέας
  • [02] Πλήγμα στην Δημοκρατία οι ενέργειες για κλείσιμο του HDP, υποστηρίζουν οι συν-πρόεδροι του Κόμματος
  • [03] Αφαίρεσε την βουλευτική ιδιότητα βουλευτή του HDP η Εθνοσυνέλευση
  • [04] Αντιδράσεις για την υποβολή μήνυσης για κλείσιμο του HDP
  • [05] ΕΕ και ΗΠΑ αντιδρούν στο υποβολή μήνυσης για κλείσιμο του HDP
  • [06] Πως διαμορφώνεται η κατανομή των εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [07] Επανεκλογή Μπαχτσελί στην προεδρία του MHP-Νέα έκκληση για κλείσιμο του HDP
  • [08] Κοινές ασκήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [09] Στις 18,912 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Τατάρ με την Γαλλίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία

    Συνάντηση με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Λευκωσία Salina Grenet-Catalano είχε χθες στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η Gunes (18.03.21). Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ εξήγησε στην συνομιλητή του την πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία μιας συμφωνίας στη βάση του αμοιβαίου κέρδους για να καταστεί δυνατή η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο και στην περιοχή.

    Ο Τατάρ επεσήμανε και την σημασία της συμβολής της Γαλλίας, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στα θέματα της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης της τουρκοκυπριακής πλευράς διεθνώς και της άρσης της «πολιτικής και οικονομικής ανισορροπίας», κατά την έκφρασή του, ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι θα μεταβούν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με το «όραμα» της διαρκούς σταθερότητας και συνεργασίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα υπερασπιστούν αυτό το «όραμά» τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τηλεδιάσκεψη Τατάρ με Τουρκοκύπριο καθηγητή που ζει στον Καναδά

    Τηλεδιάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο οικονομολόγο καθηγητή Δρ. Οζάι Μεχμέτ που ζει στον Καναδά είχε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η Gunes (18.03.21). Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα νιώσει πολύ ευτυχής να επωφεληθεί από τις μελέτες που διεξάγουν για το Κυπριακό οι Τουρκοκύπριοι επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό και από την αξιοποίηση των απόψεών τους.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι χρειάζεται μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι η ομοσπονδία συζητήθηκε για περίοδο πέραν του μισού αιώνα, έχει πλέον εξαντληθεί και έγινε αντιληπτό πολύ καλά ότι δεν αποτελεί μορφή λύσης.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αυτοδιοικούνται για ένα χρονικό διάστημα 60 χρόνων περίπου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι θεώρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ως εφαλτήριο για την ένωση με την Ελλάδα.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι ότι έγιναν μονομερώς δεχτοί στην ΕΕ το 2004, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρά τις αδικίες που υπέστησαν, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να αντιστέκονται.

    Σημειώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητα σε μια θαλάσσια ζώνη 30 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Τατάρ επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να «περιφρονεί» το θέμα των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας.

    Στη δική του παρέμβαση, ο καθηγητής Οζάι Μεχμέτ ισχυρίστηκε ότι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τονίζονται τα δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο και παράλληλα με το ψήφισμα 2843 με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2019, στο ψήφισμα 716 με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 1991 και στα πρακτικά με αριθμό S/21183 και ημερομηνία 8 Μαρτίου 1990 γίνεται αναφορά σε δύο ίσους λαούς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να συσταθεί στην Κύπρο ένα συνομοσπονδιακό κράτος παρόμοιο με εκείνο της Ελβετίας στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, όπως συμβαίνει στην Ελβετία, στο Βέλγιο και στον Καναδά.

    Επισημαίνοντας τους «κινδύνους» που πρέπει να προσεχθούν σε μιαν πιθανή συμφωνία, ο Μεχμέτ εξέφρασε την θέση ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα αποκοπής της «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία από οικονομικής άποψης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Αρικλί με τον Τούρκο Υφυπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας

    Αν μιλάμε για λύση δύο κρατών υποχρεούμαστε να γίνουμε μια κοινωνία που παράγει, υποστήριξε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί μιλώντας πριν από συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο Υφυπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Χασάν Μπουγιούκντεντε, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Hakikat (18.03.21).

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» χάραξε τον δικό της δρόμο και έβαλε τέλος στην ομοσπονδία, ο Αρικλί επανέλαβε την ανάγκη να γίνουν μια κοινωνία που παράγει όταν αναφέρονται σε λύση δύο κρατών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα παράσχει στην «ΤΔΒΚ» την στήριξη που χρειάζεται. Ανέφερε και τα εξής:

    «Τα χρήματα που αφιερώνονται για τις βιομηχανικές περιοχές είναι πέραν των 100 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ). Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία μας αφιερώνει ένα τόσο μεγάλο ποσό χρημάτων, ενώ βρίσκεται σε αυτές τις οικονομικές δυσκολίες. Ανοίγουν τον δρόμο της βιομηχανίας μας, της ανάπτυξής μας, του να γίνουμε μια κοινωνία που παράγει. Διαβιβάζουμε τις ευχαριστίες μας για άλλη μια φορά».

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, κατά την διάρκεια της τριήμερης παράνομης επίσκεψης του Μπουγιούκντεντε και της αντιπροσωπείας του στα κατεχόμενα θα συζητήσουν θέματα βιομηχανίας και τεχνολογίας, αλλά το σημαντικότερο, θα συζητήσουν τις απαραίτητες εργασίες για τις υποδομές προκειμένου να αναπτυχθούν οι οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές και να συσταθεί οργανωμένη βιομηχανία με στόχο τις εξαγωγές, όπως προνοείται στο «οικονομικό πακέτο» που υπογράφηκε με την Τουρκία. Είπε ότι θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες συμφωνίες κατά την διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αργότερα ο ίδιος στην Τουρκία.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υφυπουργός ανέφερε ότι θα αξιολογήσουν το πώς η «ΤΔΒΚ» θα μπορέσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της και να πάρει θέση στο παγκόσμιο εμπόριο. Σημείωσε ότι ανάλαβαν το καθήκον να καταστεί αυτάρκης η «αδελφή πατρίδα» Κύπρος και να μεταφέρουν σε αυτήν τις γνώσεις τους για να μπορέσει να αποκτήσει μιαν σεβαστή στον κόσμο βιομηχανική υποδομή και εμπορική υποδομή. Είπε ότι η Τουρκία πέρασε αυτό το στάδιο πριν από 40-50 χρόνια.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δημοσκόπηση: Ομοσπονδία θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, προσάρτηση οι έποικοι

    Ομοσπονδία προτιμά ως λύση στο Κυπριακό η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και προσάρτηση στην Τουρκία η πλειοψηφία των εποίκων, σύμφωνα με μελέτη την οποία διεξήγαγαν οι ακαδημαϊκοί Σερντάτς Σονάν, Εμπρού Κιουτσιούκ Σενέρ και Ενίς Ποράτ, όπως γράφει η Yeni Duzen (18.03.21).

    Κάτω από τον τίτλο «Ομοσπονδιακή λύση ή προσάρτηση», η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα με τίτλο «Πολιτική και Κοινωνία στη βόρεια Κύπρο: Μια μελέτη δημοσκόπησης 2021» μελετά την στάση των διαμενόντων στα κατεχόμενα σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και αποκαλύπτει ειδικά τις διαφορές και τις ομοιότητες των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων, που ήρθαν από την Τουρκία στο νησί μετά το 1974. Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε το 2021, βασίζεται σε δημοσκόπηση που έγινε με την μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων με συμμετοχή 1,665 ατόμων εκ μέρους της εταιρείας Lipa μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2018 και χρηματοδοτήθηκε από το γραφείο του Freidrich-Ebert-Stiftung στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες στο δείγμα της δημοσκόπησης κατηγοριοποιήθηκαν σε «Τουρκοκύπριους» γεννηθέντες στην Κύπρο πριν από το 1974 και «πρόσφυγες» που οι ίδιοι και/ή και οι δύο γονείς τους κατάγονται από την Τουρκία.

    Το 60,4% των Τουρκοκυπρίων και το 51,9% των εκ Τουρκίας που έγιναν «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» δήλωσαν ότι τους ενοχλεί το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μοιρασμένη, όμως όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας», εξέφρασαν τις εξής απόψεις:

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 42,5% και έποικοι 32,6%

    «Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση»: Τουρκοκύπριοι 26% και έποικοι 17,9%

    «Οπωσδήποτε δεν την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 22,8% και έποικοι 39,8%

    Στην δημοσκόπηση αρχικά υποβλήθηκε η ερώτηση «πώς χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας κατά προτεραιότητα». Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι εξής:

    «Κύπριο»: Τουρκοκύπριοι 33,7%, έποικοι 4,5%

    «Τουρκοκύπριο»: Τουρκοκύπριοι 55,6%, έποικοι 27%

    «Τούρκο»: Τουρκοκύπριοι 5,8%, έποικοι 53%

    «Μουσουλμάνο»: Τουρκοκύπριοι 3,5%, έποικοι 13,3%

    Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη αναφέρουν ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα δείχνουν πως για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι σημαντικός από μόνος του ο «τουρκισμός» ανεξαρτήτως από τον «κυπριωτισμό». Σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι δεμένοι με το νησί, τα χώματά του, την γεωγραφία του και τον κυπριωτισμό. Από την άλλη οι εκ Τουρκίας έποικοι διαθέτουν το ισχυρό αίσθημα μιας εθνικής ταυτότητας ή του ότι ανήκουν στον «Τουρκισμό». Οι ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σε κοινωνίες που είναι εθνικά ετερογενείς ή φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες, ο τόπος που υιοθετείται ως πατρίδα είναι μια συμπληρωματική ένδειξη της αντίληψης της ταυτότητας.

    Στην ερώτηση «ποιο μέρος χαρακτηρίζετε πατρίδα σας», το 62,2% των Τουρκοκυπρίων απάντησε «την βόρεια Κύπρο» και το 31% ολόκληρη την Κύπρο. Μόνο το 5,8% των Τουρκοκυπρίων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση χαρακτήρισαν την Τουρκία ως πατρίδα τους.

    Αντιθέτως, το 59,7% των εκ Τουρκίας εποίκων χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως την πατρίδα τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των εκ Τουρκίας εποίκων δήλωσαν ότι θεωρούν πατρίδα τους την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, ενώ δεν θεωρούν ολόκληρη την Κύπρο ως πατρίδα τους με ένα ποσοστό της τάξης του 93,9%.

    Οι αριθμοί κατέδειξαν τον δεσμό όλων των Τουρκοκυπρίων με το νησί με ένα ποσοστό της τάξης του 93,2%, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας όμως ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Τουρκοκυπρίων θεωρούν μόνο την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ως πατρίδα τους και όχι ολόκληρο το νησί. Αυτό ερμηνεύεται από τους ακαδημαϊκούς ως «ισχυρή αφομοίωση» της διζωνικότητας εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

    Η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες χαρακτηρίζει «κακή» ή «πολύ κακή» την σχέση των Τουρκοκυπρίων με τους εκ Τουρκίας εποίκους που ζουν στο νησί, ενώ μόνο ένα στα είκοσι άτομα θεωρεί πως η σχέση αυτή είναι «καλή» ή «πολύ καλή». Στην ερώτηση «πώς χαρακτηρίζετε γενικά την σχέση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους πρόσφυγες από την Τουρκία», λήφθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    «Πολύ καλή»: Τουρκοκύπριοι 1,2%, έποικοι 2,4%

    «Καλή»: Τουρκοκύπριοι 4%, έποικοι 3,9%

    «Μέτρια»: Τουρκοκύπριοι 41,2%, έποικοι 38,1%

    «Κακή»: Τουρκοκύπριοι 46,8%, έποικοι 51,9%

    «Πολύ κακή»: Τουρκοκύπριοι 6,6%, έποικοι 3,9%

    Στην ερώτηση «πώς χαρακτηρίζετε τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες/τους Τουρκοκύπριους», δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    «Έμπιστους»: Τουρκοκύπριοι 13,9%, έποικοι 21,7%

    «Φίλους»: Τουρκοκύπριοι 45,1%, έποικοι 44,2%

    «Διαφορετικούς»: Τουρκοκύπριοι 29,2%, έποικοι 17,8%

    «Επικίνδυνους»: Τουρκοκύπριοι 3,2%, έποικοι 2,5%

    «Αγνώμονες»: Τουρκοκύπριοι 2,1%, έποικοι 7,7%

    «Ποικίλει από άτομο σε άτομο»: Τουρκοκύπριοι 6,4%, έποικοι 6,1%

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια από το καθεστώς

    Κάτω από τον τίτλο «Ο στόχος πόσοι πολίτες της ΤΔΒΚ είναι;» ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου στην Yeni Duzen (18.03.21) γράφει ότι «υπηκοότητα» του καθεστώτος σε πέραν των 1000 ατόμων δόθηκε από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Κουτλού Εβρέν, όπως ο ίδιος δήλωσε την περασμένη βδομάδα στο Kanal SIM.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η φούρια συνεχίζεται» χωρίς σταματημό, έστω και αν τώρα έχει κλείσει το «γραφείο μετανάστευσης» για μερικές μέρες λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Σε μια «κανονική μέρα» δίδεται «υπηκοότητα» σε τουλάχιστον 50 άτομα, σημειώνει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως «φαίνεται να υπάρχει μια βιασύνη» στο θέμα αυτό. Προσθέτει το εξής:

    «Ο υπουργός λέει 'τι να κάνω, στοιβάχτηκαν μπροστά μας'. Λέει ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις όσων έχουν φυσιολογικό δικαίωμα υπηκοότητας που πηγάζει από γάμο. Παράλληλα σημειώνει ο Κουτλού Εβρέν ότι τοποθετήθηκαν στην σειρά και εκείνοι που κάνουν αίτηση με 'άδεια εργασίας' και όσοι έχουν άδεια πέραν των 10 χρόνων.

    Λέει ότι ακόμα δεν δίδονται 'κατ' εξαίρεση υπηκοότητες' μέσω του υπουργικού συμβουλίου, όμως μετά προσθέτει: 'Όταν έρθει η μέρα, θα το κάνω και αυτό. Διότι υπάρχουν παιδιά που η μητέρα και ο πατέρας τους δεν έγιναν πολίτες, όμως τα ίδια γεννήθηκαν εδώ και έγιναν 18 χρόνων'. Δηλαδή, συνδέει το θέμα με την 'ανθρωπιστική διάσταση' και δεν έχει άδικο απ' αυτή την άποψη. Όμως, το γεγονός έχει και άλλες σοβαρές διαστάσεις. [...]»

    Σημειώνοντας ότι από τη μια υπάρχει το ερώτημα γιατί έχει τόση μεγάλη αξία η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» που δεν είναι αναγνωρισμένη, ο Όζουσλου επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε και να δεχτούμε ότι το ζήτημα της υπηκοότητας είναι πρόβλημα γι' αυτή την κοινότητα» [την τουρκοκυπριακή].

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αρκεί να εξετάζεται το ζήτημα αυτό μόνο από την «ανθρωπιστική του διάσταση», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι υπάρχουν για παράδειγμα πολλές «παραβιάσεις δικαιωμάτων», όταν εξεταστεί το θέμα από την άποψη του «κοινωνικού οφέλους» και ότι ανάμεσα σε αυτές τις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνονται η αλλαγή της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων και η διάβρωση του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους. Γράφει και τα εξής ο Όζουσλου:

    «Υπάρχουν δύο θεμελιώδη πολιτικά κίνητρα για τις συνεχείς πολιτογραφήσεις. Το πρώτο είναι η έγνοια των κομμάτων της δεξιάς να 'δημιουργήσουν νέους ψηφοφόρους που θα τα ψηφίσουν'. Και είναι εμφανές ότι αυτή η διαδικασία θα ωφελήσει μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα άλλα πολιτικά κόμματα, που κάνουν πολιτική με βάση την 'εθνική καταγωγή' όπως για παράδειγμα το YDP, και θα πάρουν το μερτικό τους απ' αυτό και τα κόμματα της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του UBP.

    Ένας άλλος λόγος είναι να αποδείξει ότι ο τουρκικός πληθυσμός δεν είναι μειονότητα στην Κύπρο στο πλαίσιο του 'Σχεδίου Ανάκτησης' που συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1950. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 37 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    H Yeni Duzen (18.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,405 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 37 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 29 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι κρούσματα που ήρθαν αεροπορικώς από το εξωτερικό και τα 4 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 19 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 14 κρούσματα, στην κατεχόμενη Κερύνεια 11, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 3 και στην Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 17 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 645,513 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,913 κρούσματα Covid-19, 3,509 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 380 ασθενών, 80 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας και 298 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Νέο πλάνο εμβολιασμών στα κατεχόμενα

    H Halk?n Sesi (18.03.21) αναφέρεται σε ένα νέο πλάνο εμβολιασμών στα κατεχόμενα και γράφει ότι θα δίδεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για ραντεβού σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 και ότι χθες ενεργοποιήθηκε ένα σύστημα πληροφόρησης για τους εμβολιασμούς, το οποίο παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και τον «υπουργό» υγείας, Ουνάλ Ουστέλ.

    Στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε δίδονται πληροφορίες για τα κέντρα εμβολιασμού, διευθέτηση ραντεβού διαδικτυακά, τα είδη εμβολίων, τις παρενέργειες που υπάρχουν και τους τρόπους προστασίας από τον ιό, ενώ υπάρχει και ένας πίνακας εμβολιασμών.

    Ο Ουστέλ είπε ότι έχουν τρεις στόχους εκ των οποίων ο ένας είναι η δημιουργία διαδικτυακού συστήματος πληροφόρησης για τους εμβολιασμούς και οι άλλοι δύο να περάσουν στην πρακτική της κατ' οίκον καραντίνας και του διαδικτυακού προγράμματος φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τον Ουστέλ, με την εξασφάλιση 100 χιλιάδων εμβολίων από την Τουρκία και 10 χιλιάδων εμβολίων από την ΕΕ θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 60 χιλιάδων ατόμων με την δεύτερη δόση.

    Η Detay (18.03.21) γράφει ότι ο Ουστέλ δήλωσε επίσης ότι 1,500 άτομα στα κατεχόμενα εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca και 2,200 με το εμβόλιο της Biontech. Σημείωσε ότι μετά την προειδοποίηση από την ΕΕ σταμάτησαν η εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca και ότι παρακολουθούνται στενά οι «πολίτες» που έλαβαν αυτό το εμβόλιο, χωρίς να έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νέοι περιορισμοί πτήσεων στα κατεχόμενα

    H Avrupa (18.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών και έργων εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ επεκτείνοντας τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε επιβάτες οι οποίοι φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα από χώρες στις οποίες ο Covid-19 υπέστη μετάλλαξη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, προστέθηκαν και όλες οι χώρες της Αφρικής στον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιβάλλεται περιορισμός. Υπενθυμίζεται ότι στον κατάλογο αυτό υπήρχαν ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Δανία και η Βραζιλία.

    Άτομα που προέρχονται από τις εν λόγω χώρες θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα αφού υποβληθούν σε καραντίνα 14 μέρες, σε περίπτωση που είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», ένας από τους δύο γονείς τους είναι «πολίτης» της «ΤΔΒΚ», διαθέτουν «άδεια» να συστήσουν επιχείρηση, να κατοικίσουν ή να εργαστούν στα κατεχόμενα, φοιτούν σε «πανεπιστήμιο» στα κατεχόμενα, διαθέτουν ή ενοικιάζουν σπίτι στα κατεχόμενα ή έχουν περάσει τους έξι από τους τελευταίους 12 μήνες στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία του τουρκικού στρατού ASELSAN

    H Halk?n Sesi (18.03.21) γράφει ότι «πρωτόκολλο» συνεργασίας υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο λεγόμενο υπουργείο οικονομίας και ενέργειας και την εταιρεία ASELSAN, που ανήκει στον τουρκικό στρατό, για έναρξη έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «ΤΔΒΚ» στον τομέα της ενέργειας.

    Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής του «πρωτοκόλλου», ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας και οικονομίας, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε την ASELSAN ως «παγκόσμιο σήμα» και υπογράμμισε την σημασία της παρουσίας της στα κατεχόμενα και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Είπε ότι λόγω των τεχνολογικών ελλείψεων που έχουν δεν μπορούν να επωφεληθούν ικανοποιητικά από την ηλιακή ενέργεια στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι με τις μελέτες που θα κάνουν θα ανοίξουν τον δρόμο της «ΤΔΒΚ» και θα συμβάλουν στην κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος χάρη στη συνεργασία τους.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Την απαγόρευση του φιλο-κουρδικού HDP ζήτησε Τούρκος Εισαγγελέας

    Η Yeni Safak (18.03.21) γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, Μπεκίρ Σαχίν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας να απαγορευτεί το φιλο-κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ετοίμασε ο Σαχίν, τα μέλη του HDP είχαν ως στόχο «να διαταράξουν και να εξαλείψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους μέσω των δηλώσεων και των ενεργειών τους».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Τούρκος Εισαγγελέας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι τα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία της δημοκρατικής πολιτικής ζωής, είναι θεσμοί που στοχεύουν να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κοινωνίας. Υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο για τα πολιτικά κόμματα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους ειρηνικά στο πλαίσιο των καθολικών και δημοκρατικών κανόνων δικαίου, ο Σαχίν είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 του νόμου για τα πολιτικά κόμματα, αυτά πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των διατάξεων του νόμου.

    Η Cumhuriyet (17.03.21, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι στο κατηγορητήριο ο Τούρκος εισαγγελέας ζητά την απαγόρευση της πολιτικής δράσης πέραν των 600 μελών του HDP, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι νυν συμπρόεδροι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης.

    (ΚΣ)

    [02] Πλήγμα στην Δημοκρατία οι ενέργειες για κλείσιμο του HDP, υποστηρίζουν οι συν-πρόεδροι του Κόμματος

    Η Cumhuriyet (18.03.21) γράφει ότι οι συν-πρόεδροι του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ, χαρακτήρισαν πλήγμα στην Δημοκρατία την ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα, Μπεκίρ Σαχίν να κινήσει διαδικασίες για να απαγορευτεί το HDP.

    Είπαν επίσης πως δεν είναι τυχαίο που η ενέργεια αυτή έγινε μετά την απομάκρυνση του Βουλευτή του Κόμματος Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου από την βουλευτική του έδρα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι χρησιμοποιεί μεροληπτικά το δικαστικό σώμα, «ως ραβδί στον σχεδιασμό της δικής του πολιτικής».

    «Η υπόθεση κλεισίματος εναντίον του κόμματός μας είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία και το δίκαιο της χώρας. Το AKP έδωσε δώρο στο συνέδριο στο Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μέσω του δικαστικού σώματος με την υπόθεση κλεισίματος και οι εισαγγελείς ενήργησαν βάσει πολιτικών εντολών. Αυτό που συνέβη δείχνει επίσης τη βαθιά αδυναμία που έχει περιέλθει το κυβερνών μπλοκ AKP-MHP. [...] Αυτή η επιθετικότητα οφείλεται στον βαθύ φόβο που βιώνουν. Το HDP δεν είναι απλώς ένα κόμμα, είναι μια ιδέα. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι ενωμένοι γύρω από αυτήν την ιδέα. Εκατομμύρια άνθρωποι θα διεκδικήσουν την πολιτική βούληση και το μέλλον τους. Η κυβέρνηση του AKP-MHP, από την άλλη πλευρά, έχει χάσει τη δημοκρατική της νομιμότητα και προσπαθεί να επιβιώσει με δύναμη και πίεση. Η κυβέρνηση AKP-MHP πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πως ό,τι και να κάνει, δεν θα υποκύψουμε ποτέ, δεν θα γονατίσουμε και δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις από τη δημοκρατική πολιτική, θα συνεχίσουμε τη δημοκρατική μας αντίσταση με αποφασιστικό αγώνα», ανέφεραν και πρόσθεσαν το εξής:

    «Καλούμε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης και του λαού μας σε έναν κοινό αγώνα ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα, την ανοιχτή εκκαθάριση του νόμου και τη δημοκρατία. [...] Με την ιστορική παράδοση αγώνα που έχουμε, θα περάσουμε απ' αυτήν τη σκοτεινή διαδικασία. Είμαστε πεπεισμένοι και αποφασισμένοι. Θα κερδίσουμε σίγουρα».

    Εξάλλου η Yeni Safak (18.02.21) γράφει ότι σχολιάζοντας την εξέλιξη, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP Μεράλ Βεστάς, δήλωσε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε για να μπουν εμπόδια στις προσπάθειες του κόμματος να συνάψει πολιτικές συμμαχίες (ενόψει των εκλογών). Η εφημερίδα τονίζει ότι στις δηλώσεις της η Βεστάς δεν αναφέρθηκε «στις στενές σχέσεις του κόμματος με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, η οποία αποτελεί τη βάση του κατηγορητηρίου».

    (ΚΣ)

    [03] Αφαίρεσε την βουλευτική ιδιότητα βουλευτή του HDP η Εθνοσυνέλευση

    Η T24 (18.03.21) γράφει ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε την βουλευτική ιδιότητα του Βουλευτή του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου μετά την επικύρωση της καταδίκης του για «διάδοση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης». Η απόφαση για επικύρωση της καταδίκης διαβάστηκε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και μετά από την ενέργεια αυτή αφαιρέθηκε η ιδιότητα του Βουλευτή από τον Γκεργκερλίογλου.

    Οι Βουλευτές του Κόμματος διαμαρτυρήθηκαν έντονα χτυπώντας δυνατά τα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης, σημειώνει το Τ24, που αναφέρει επίσης ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζελάν Αντάν, ο οποίος προέδρευε της συνέλευσης, ζήτησε από τον Γκεργκερλίογλου να αποχωρήσει από την συνεδρίαση, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Είμαι στην καρδιά του έθνους μου, είμαι στην αγκαλιά του έθνους μου. Δεν πηγαίνω πουθενά».

    Ο Γκεργκερλίογλου, ανέφερε επίσης πως η απόφαση εναντίον του ήταν πολιτική και παραβιάζει το Τουρκικό Σύνταγμα. Οι βουλευτές του HDP εμπόδισαν την απομάκρυνση του Γκεργκερλίογλου από την αίθουσα της Βουλής δημιουργώντας μιαν ασπίδα γύρω του και φωνάζοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι πραξικοπηματικό.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι Βουλευτές του HDP προέβησαν σε διαμαρτυρία εντός της αίθουσας της Βουλής. Ο Γκεργκερλίογλου ανάρτησε τη φωτογραφία για την εκδήλωση στο Twitter και έγραψε: «Δεν αφήνουμε το Κοινοβούλιο! Το κόμμα AKΡ, το MHP και η Λαϊκή Συμμαχία έχουν φύγει από το Κοινοβούλιο. Είμαστε εδώ για μια λύση, δεν αφήνουμε το Κοινοβούλιο για την επίλυση των προβλημάτων».

    (ΚΣ)

    [04] Αντιδράσεις για την υποβολή μήνυσης για κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.03.21), ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Φαχρεττίν Αλτούν υποστήριξε ότι είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει οργανικούς δεσμούς με το PKK που θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    Σχολιάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tw?tter το αίτημα που υπέβαλε ο Ανώτατος Εισαγγελέας της Τουρκίας την Τετάρτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου κατέθεσε κατηγορητήριο ζητώντας τη διάλυση του HDP το οποίο χαρακτήρισε ως μη δημοκρατικό κόμμα που συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και επιδιώκει να καταστρέψει την ενότητα του κράτους, ο Αλτούν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και υποστήριξε τα εξής:

    «Ένας δικαστής, υπέβαλε αίτημα σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο απαιτώντας το κλείσιμο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι το HDP έχει οργανικούς δεσμούς με το PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του HDP έχουν αποδείξει με τις δηλώσεις τους και τις εκφράσεις τους δεκάδες φορές ότι αποτελούν πολιτικό παρακλάδι του PKK. Το κατά πόσο η διασύνδεση τους αυτή δικαιολογεί το κλείσιμο του HDP ή τη λήψη άλλων μέτρων, αποτελεί μια ερώτηση που μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Cumhuriyet (18.03.21), ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζιάν, σχολιάζοντας την προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του HDP, χαρακτήρισε ως ασέβεια προς τον λαό που ψήφισε το κόμμα, αυτή την προσπάθεια μέσω της δικαστικής οδού για να κλείσει ένα κόμμα που εξασφάλισε 6 εκ. ψήφους. «Το να κλείνεις τον δρόμο στην πολιτική σημαίνει ότι καταδικάζεις τη χώρα σε μη λύση», υποστήριξε.

    Σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπαμπατζιάν επέκρινε επίσης την αφαίρεση της βουλευτικής έδρας του βουλευτή του HDP Ομέρ Φαρούκ Γερκερλίογλου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή της Βουλής, η οποία βασίζεται σε δήθεν ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική απόφαση, δεν συνάδει με τις αρχές και το καθεστώς μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Επίσης, την αντίδραση του για την υποβολή μήνυσης στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του HDP εξέφρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Αχμέτ Νταβούντογλου, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων στη χώρα και η αφαίρεση της βουλευτικής έδρας εκλεγμένων βουλευτών, είναι θέματα που θα ανοίξουν το δρόμο για την διατάραξη της ειρήνης στη χώρα.

    Σύμφωνα με την Turkiye (17.03.21), ο Νταβούντογλου είπε: «Αυτοί που έθεσαν στόχους για το 2053, αυτοί που κάνουν αναφορές για νέο Σύνταγμα, επιθυμούν να οδηγήσουν την Τουρκία στα επικίνδυνα μονοπάτια της δεκαετίας του 1990. Θα υπερασπιστούμε την πολιτική και τη δημοκρατία μέχρι τέλους».

    Στο ίδιο θέμα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.03.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να σταματήσει τις διαδικασίες για κλείσιμο πολιτικών κομμάτων αν υπερασπίζεται πράγματι τη δημοκρατία στη χώρα.

    «Το Σύνταγμα προνοεί ότι τα πολιτικά κόμματα είναι αναπόσπαστα στοιχεία της δημοκρατίας. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολιτικό κόμμα μπορεί να μοιράζεται με την κοινή γνώμη τις θέσεις και τις απόψεις του για θέματα πολιτικής και οικονομίας. Ένα κόμμα που τυγχάνει της στήριξης του λαού μπορεί να επιβιώσει, ένα κόμμα που δεν τυγχάνει της στήριξης του λαού ρίχνεται στον κάδο των αχρήστων. Συνεπώς, εμείς θα πρέπει να αφήσουμε πίσω οποιεσδήποτε διαδικασίες αφορούν στο κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, αν πράγματι υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε.

    (ΑΚ)

    [05] ΕΕ και ΗΠΑ αντιδρούν στο υποβολή μήνυσης για κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με την Aksam (18.03.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price ανακοίνωσε χθες ότι η ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά στην αφαίρεση της βουλευτικής έδρας του βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Ομέρ Φαρούκ Γκερκερλίογλου, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το κλείσιμο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Σε ανακοίνωση του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ενέργειες για κλείσιμο του HDP υποβαθμίζουν τη δημοκρατία στην Τουρκία, υποτιμούν την βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων και το δικαίωμα τους να εκλέγουν αυτούς που τους εκπροσωπούν. «Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα τη ελευθερίας της έκφρασης με βάση το Τουρκικό Σύνταγμα και τις διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Sozcu (17.03.21), την αντίδραση του για τις εξελίξεις με το HDP στην Τουρκία και για το θέμα της αφαίρεσης της βουλευτικής έδρας του Γκερκερλίογλου εξέφρασαν και ο νέος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Nacho Sanchez Amor, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, Sergey Lagodinsky.

    Σε μήνυμα τους, οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν ένα άλλο παράδειγμα για την άσκηση πίεσης στην αντιπολίτευση της Τουρκίας. Χαρακτήρισαν επίσης ως μια «οδυνηρή πραγματικότητα» την απόφαση για αφαίρεση της βουλευτικής έδρας του βουλευτή του HDP, ειδικότερα μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν του Σχεδίου Δράσης του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Στο μήνυμα τους, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη σύλληψη του Βουλευτή και την αφαίρεση της βουλευτικής του έδρας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια είναι ένα άλλο σοβαρό βήμα που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την δημοκρατία στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [06] Πως διαμορφώνεται η κατανομή των εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Η Yeni Safak (18.03.21) αναφέρεται στην αναδιανομή των εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις παραιτήσεις Βουλευτών από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Party) και την αφαίρεση την βουλευτικής ιδιότητας από τον Βουλευτή του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

    Ο αριθμός των εδρών του CHP στο Κοινοβούλιο μειώθηκε από 138 σε 135. Ο αριθμός των βουλευτών του CHP έγινε 136 μετά την προσχώρηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Κανγκανίρ Ισλάμ στο κόμμα.

    Οι έδρες του Καλού Κόμματος μειώθηκαν από 38 έδρες σε 36 μετά τις παραιτήσεις των Βουλευτών Ισμαήλ Κοντζούκ και Ιστανμπουλμίτ Οζντάγ.

    Μετά τις εξελίξεις στο HDP, ο αριθμός των εδρών του Κόμματος στο Κοινοβούλιο μειώθηκε σε 54.

    Τέλος, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) διαθέτει 289 έδρες, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 48 έδρες.

    (ΚΣ)

    [07] Επανεκλογή Μπαχτσελί στην προεδρία του MHP-Νέα έκκληση για κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με τη Milliyet (18.03.21), πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα το 13ο συνέδριο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) για την εκλογή του προέδρου του Κόμματος.

    Ο νυν πρόεδρος του Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατέρχεται ως μόνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος και σε περίπτωση που εκλεγεί τότε θα πρόκειται για τη 10η θητεία του στην προεδρία του κόμματος, αφού την κατέχει από το 1997.

    Στο συνέδριο του κόμματος προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Νουμάν Κουρτουλμούς και Ομέρ Τσιελίκ ως αντιπρόσωποι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς επίσης και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι από το Καλό Κόμμα (IYI Parti) και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    H Aksam (18.03.21) γράφει ότι μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του κόμματος, ο Μπαχτσελί, αναφερόμενος στην διαδικασία που άρχισε για το κλείσιμο του HDP, τόνισε την ανάγκη άμεσης τροποποίησης στον κανονισμό που αφορά στα πολιτικά κόμματα αλλά και στον εσωτερικό κανονισμό της Βουλής σε σχέση με την βουλευτική ασυλία.

    Σχετικά με το HDP, o Μπαχτσελί είπε ότι είναι ένα διχοτομικό κόμμα, ένα κόμμα που αποτελεί παρακλάδι του PKK και στηρίζει τους τρομοκράτες. Υποστήριξε τα εξής ο Μπαχτσελί:

    «Το HDP είναι μια τρομοκρατική οργάνωση στο πολιτικό σκηνικό. Το κλείσιμο του, χωρίς να επιτραπεί ξανά να ανοίξει με άλλο όνομα, είναι ένα καθήκον τιμής προς την ιστορία, τη δικαιοσύνη. Είναι ένα καθήκον προς το έθνος μας και τις επόμενες γενεές.

    Το διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα και το κατηγορητήριο που υπεβλήθη στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, αποτελεί τη φωνή της δικαιοσύνης. Αυτή η εξέλιξη έχει καθησυχάσει το τουρκικό έθνος. Το HDP είναι το PKK, ένας δολοφόνος, μια παγίδα θανάτου για αθώα παιδιά, νέους και γυναίκες».

    (AK)

    [08] Κοινές ασκήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (17.03.21), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, η κοινή άσκηση Τουρκίας – ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε χθες και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ (το οποίο πραγματοποίησε ασκήσεις και με ελληνικά μαχητικά και με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού).

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα Gemlik συνάντησε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νοτίως της Ρόδου χθες και έχουν ήδη ξεκινήσει δραστηριότητες.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 18,912 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,912 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 167,526 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 73 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 17,161. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 869 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,930,554 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,696. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,752,023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 35,603,028 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,484 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,8%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (18.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση που σημειώνεται στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις επαρχίες τονίζοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

    Σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα 60-65. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυτό το μήνα αναμένουν να παραλάβουν 4,5 εκ. εμβόλια της BioNTech.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 2021 - 14:22:02 UTC