Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 12 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 58/2021 27-29.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ιστορικό βήμα η συζήτηση των δύο κρατών στη Γενεύη, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Χασίπογλου: «Το μοντέλο ομοσπονδίας τελείωσε»
  • [03] Το λεγόμενο ΥΠΕΞ λέει πως δεν υπάρχει χώρος για την ΕΕ στην πενταμερή
  • [04] ΗΠΑ: Στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ να είναι η διαδικασία της λύσης στην Κύπρο
  • [05] Προσάρτηση στην Τουρκία παρά ομοσπονδία προτιμά στέλεχος του UBP
  • [06] Ακιντζί: Προσάρτηση ο στόχος της πολιτικής μεταφοράς Τούρκων εποίκων
  • [07] Όζερσαϊ: Δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανέναν
  • [08] «Η πολιτική του μεταφερόμενου πληθυσμού είναι πολιτική προσάρτησης»
  • [09] Δίωξη του ηγέτη του «Αριστερού Κινήματος» μετά από καταγγελία του Τατάρ
  • [10] Στηρίζει τον Κορκμαζχάν η Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [11] Στα 4,295 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [12] Δημοσκόπηση: Μόνο το 3% του πληθυσμού θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το Κυπριακό B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανοικτή πρόσκληση Τατάρ στον Jack Straw να επισκεφθεί τα κατεχόμενα
  • [02] Μπαχτσελί για την επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό: «Μην εξαντλείτε την υπομονή μας»
  • [03] Διάφορες εναλλακτικές συζητά το HDP στο ενδεχόμενο για κλείσιμο του
  • [04] Με ταυτότητα θα ταξιδεύουν στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία οι πολίτες τους, λέει το ΥΠΕΞ
  • [05] Η Κινέζικη εταιρεία Xiaomi ανοίγει εργοστάσιο στην Τουρκία
  • [06] Στις 29,058 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ιστορικό βήμα η συζήτηση των δύο κρατών στη Γενεύη, δηλώνει ο Τατάρ

    Ιστορικό βήμα στο Κυπριακό χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την λύση δύο κρατών που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στα τέλη Απρίλιου, σύμφωνα με την Vatan (29.03.21).

    Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους οργανώσεων πολιτών, ο Τατάρ επανέλαβε ότι συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για την άτυπη πενταμερή και ότι οι Τουρκοκύπριοι ως ένας «κυρίαρχος λαός» και ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαίωμα λόγου στην Κύπρο τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

    Υποστηρίζοντας ότι η μία κυριαρχία που προβλέπεται σε μιαν ομοσπονδιακή συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για εξάπλωση της επικυριαρχίας των Ελληνοκυπρίων στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ επανέλαβε την ανάγκη, κατά την έκφρασή του, να υπάρξει μια συμφωνία που προβλέπει την συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν εξαρτάται από τον πληθυσμό και ισχυρίστηκε ότι η ίση κυριαρχία και οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν εγγύηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτα τα ούτω καλούμενα εμπάργκο και την «απομόνωση» που κατ’ ισχυρισμό επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες να ξεπεραστούν αυτά σε όλους τους τομείς.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, βήμα που έκανε εκεί η τουρκική πλευρά κατάργησε την προσδοκία για συμφωνία μόνο στη βάση της ομοσπονδίας και την επιστροφή της πόλης που αποτελούσε προσδοκία των Ελληνοκυπρίων. Επανέλαβε ότι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσίες στο Βαρώσι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» και ότι το Βαρώσι θα γίνει τουριστικό κέντρο, αφού, παρά την πανδημία, οι επισκέπτες του ξεπέρασαν τις εκατό χιλιάδες μέχρι αυτή την στιγμή.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Χασίπογλου: «Το μοντέλο ομοσπονδίας τελείωσε»

    Η Diyalog (27.03.21) γράφει ότι το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της τουρκοκυπριακής πλευράς, λεγόμενος βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι εξαντλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση, λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία στην Κύπρο.

    Ο Χασίπογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συλλόγων (CTCA), την Ένωση Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA) και το Τουρκικό Ίδρυμα Think Tank Circle.

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εγγενή κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο και δήλωσε ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ «είναι προς την κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η ομοσπονδία μπορεί να είναι ένα καλό μοντέλο για άλλες χώρες, «αλλά όχι ένα κατάλληλο μοντέλο για την Κύπρο» και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους. «Ο νέος μας ηγέτης επιλέχθηκε επειδή υιοθέτησε το όραμα μιας λύσης δύο κρατών. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο τουρκοκύπριος λαός επέλεξε τον Τατάρ», δήλωσε ο Χασίπολου.

    Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι με την απόρριψή του η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διοίκηση του νησιού με τους Τουρκοκύπριους.

    (ΚΣ)

    [03] Το λεγόμενο ΥΠΕΞ λέει πως δεν υπάρχει χώρος για την ΕΕ στην πενταμερή

    Η G?ne? (27.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα, αναφερόμενο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι λυπάται να βλέπει σε αυτήν, όπως και σε προηγούμενες αποφάσεις, την επίδραση αυτών που αρνούνται, κατά την έκφρασή του, να δουν αυτό που αποκάλεσε δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση του το «υπουργείο», υποστηρίζει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί τη στάση της «υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών», και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να είναι ουδέτερη με αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνει.

    «Στη δήλωση, είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους Τουρκοκύπριους μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν έχει θέση στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + Ηνωμένα Έθνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Οι διμερείς αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τη δέσμευσή μας για προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας σε συνεργασία με τη μητέρα μας πατρίδα. Δεν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξαναρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν και ότι είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία βασισμένη στην κυρίαρχη ισότητα για μια βιώσιμη συμφιλίωση», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [04] ΗΠΑ: Στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ να είναι η διαδικασία της λύσης στην Κύπρο

    Τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν εξήγησε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκ. Γκάρμπερ σε ομιλία της στο πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων μέσω τηλεδιάσκεψης που θα διοργανώσουν το «Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής», το NEU American Corner και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ούτω καλούμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής (YD?) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (29.03.21).

    Αναφερόμενη στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, η Πρέσβειρα είπε ότι το βασικό για τις ΗΠΑ είναι η διαδικασία της λύσης να διεξαχθεί εκ μέρους των Κυπρίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Γκάρμπερ χαρακτήρισε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη ως ένα βήμα «κρίσιμης σημασίας» για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι νιώθουν ικανοποίηση από τις επιτυχημένες συνεργασίες με σκοπό την περαιτέρω προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο των παγκόσμιων αξιών και της δέσμευσης στην εκπαίδευση.

    Το δεύτερο σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 7 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Προσάρτηση στην Τουρκία παρά ομοσπονδία προτιμά στέλεχος του UBP

    Την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να προτιμήσουν την προσάρτηση στην Τουρκία παρά να γίνουν μια «επαρχία μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους» με την λύση της ομοσπονδίας εξέφρασε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου Bayrak, Οζέρ Κανλί, όπως γράφει η Halk?n Sesi (29.03.21).

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κανλί υποστηρίζει τα εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ λένε μέσω των εκπροσώπων τους και των συνεργατών τους που διείσδυσαν ανάμεσά μας με τον ένα ή τον άλλο μανδύα ότι ‘θα υπάρξει είτε ομοσπονδία είτε προσάρτηση στην Τουρκία’. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να αμαυρωθούν και να καταστούν αναποτελεσματικές εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, της ΕΕ και των προεκτάσεών τους που υπάρχουν ανάμεσά μας οι απόψεις της ΤΔΒΚ και της κυβέρνησης της Τουρκίας ότι ‘η ΤΔΒΚ θα ζήσει, είναι εφικτή μια λύση δύο κρατών’. Όμως, η πραγματικότητα είναι η εξής: Η ΤΔΒΚ ζει και θα ζήσει. Για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ η πιο ορθή επιλογή είναι η επιβίωση της ΤΔΒΚ και η οικονομικής της ανάπτυξη. Όμως, εγώ ως Οζέρ Κανλί λέω ότι αν θα γίνουμε μια μικρή επαρχία μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους για την ομοσπονδία, αν δηλαδή θα μας προσαρτήσουν οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ, πρέπει να προτιμήσουμε να ενωθούμε με την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακιντζί: Προσάρτηση ο στόχος της πολιτικής μεταφοράς Τούρκων εποίκων

    Την άποψη ότι η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία είναι ο στόχος της πολιτικής μεταφοράς πληθυσμού που ακολουθείται εδώ και χρόνια εξέφρασε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως γράφει η Detay (29.03.21). Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί υπενθυμίζει μιαν συνάντηση που είχε την δεκαετία του 1990 στην Κωνσταντινούπολη με έναν Τούρκο Βουλευτή και μετέπειτα Υπουργό καθοδόν προς το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Ακιντζί σημείωσε ότι ο Βουλευτής εκείνος, που ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, «αξιολογούσε ως φυσιολογική εξέλιξη την προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία», κατά τρόπο πολύ αντίθετο από την «λεγόμενη πολιτική φιλοσοφία στην οποία ανήκε». Προσθέτει και το εξής ο Ακιντζί:

    «Πίστευε ότι αυτό θα πραγματοποιείτο όταν το επιθυμούσε η πλειοψηφία στην Κύπρο. Νομίζω ότι ο σκοπός της ακολουθούμενης εδώ και χρόνια πολιτικής για τον πληθυσμό ήταν πάντα να δημιουργήσει μιαν τέτοια πλειοψηφία. Ίσως να μην έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο ακόμα, όμως είναι μια πραγματικότητα ότι συρόμαστε βήμα με βήμα προς τα εκεί. Γι’ αυτό τον λόγο, αρχίσαμε να ακούμε πιο ανοικτά την λέξη προσάρτηση. Δεν ήταν χωρίς βάση που τονίζαμε επίμονα ότι στην Κύπρο βιώναμε το δίλημμά λύση ή προσάρτηση. Δεν ήταν χωρίς σκοπό και η προσπάθειά μας να εξηγήσουμε ότι η ρητορική των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι θα αποτελέσει καμουφλάζ, δεν υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί και θα βοηθήσει μόνο στο να στρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στην προσάρτηση. Τώρα στο σημείο που φτάσαμε υπάρχει επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης για μια ομοσπονδιακή λύση στην οποία οι δύο κοινότητες θα ζουν με ισότητα, όχι μόνο η μία πλευρά».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Όζερσαϊ: Δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανέναν

    Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να διοικούνται όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους, αλλά από κανέναν άλλον δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουτρέτ Όζερσαϊ, όπως γράφει η Detay (29.03.21). Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι το κόμμα του διατηρεί τις απόψεις που είχε εκφράσει πριν από πέντε χρόνια στο θέμα της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία.

    Με αφορμή σχετική συζήτηση που άρχισε εντός του Σαββατοκύριακου για το θέμα, ο Όζερσαϊ επανέλαβε δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί στις 24 Νοεμβρίου 2016 και στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο και το κόμμα του δεν είναι δυνατό να ενωθούν οι Τουρκοκύπριοι με το υφιστάμενο «ελληνοκυπριακό κράτος», αλλά ούτε και η προσάρτηση στην Τουρκία αποτελεί επιλογή γι’ αυτούς.

    «Θέλουμε να διοικούμε τον εαυτό μας. Δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανένα, όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι στην «ανακήρυξη ανεξαρτησίας» της «ΤΔΒΚ» σημειώνεται ότι η «ΤΔΒΚ» δεν θα ενωθεί με κανένα άλλο κράτος.

    «Αν δεν βρίσκεται λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί εναλλακτικό σενάριο για μένα», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Η πολιτική του μεταφερόμενου πληθυσμού είναι πολιτική προσάρτησης»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Avrupa (29.03.21) αναφέρεται στη συζήτηση περί προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, που όπως σημειώνει, ήρθε στην ημερήσια διάταξη με δημοσκόπηση που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Yeni D?zen, δηλώσεις «Τούρκων φιλελευθέρων», όπως τους χαρακτηρίζει, που υποστήριξαν ότι «ο Έρντογαν θα προσαρτήσει την ΤΔΒΚ για να κερδίσει τις εκλογές», αναφορά του μέλους της κεντρικής επιτροπής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και διευθυντή του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου Bayrak, Οζέρ Κανλί και δηλώσεις του Βρετανού πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρόου περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

    «Πρώτα και κύρια, αυτή η ημερήσια διάταξη της προσάρτησης δημιουργείται ενσυνείδητα. Πρόκειται για σφυγμομέτρηση», υποστηρίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι η επίσημη πολιτική της Τουρκίας είναι «η ολική ανάκτηση της Κύπρου».

    «Όσοι λένε ότι ‘η Τουρκία δεν έχει πολιτική προσάρτησης’, είναι οι φιλελεύθεροι που θεωρούν τις παραμέτρους του ΟΗΕ αμετάβλητο κανόνα του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει:

    «Όσοι λένε δεν μπορεί να το κάνει, αν μπορούσε, θα το έκανε, έχουν δίκαιο λίγο πολύ. Διότι αυτού του είδους τα ζητήματα είναι συγκυριακά. Όμως, συγκυριακή είναι και η γνώμη ότι δεν μπορεί να το κάνει. Όσοι λένε ‘ο Έρντογαν μπορεί να επιχειρήσει κάθε είδους παράλογο αλυτρωτισμό (κατακτητική πολιτική προσάρτησης)’ είναι οι τυφλοί φιλελεύθεροι που νομίζουν ότι το ζήτημα είναι ο Έρντογαν. Ούτως ή άλλως η τουρκική κρατική παράδοση βασίζεται στον αλυτρωτισμό. Οι Οθωμανοί και η Τουρκία το έκαναν αυτό μέσω του πληθυσμού που εγκαταστάθηκε στην ‘Μεθοριακή Πατρίδα’. Προτού ενωθεί η Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, άλλαξαν τον πληθυσμό της, μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις έκαναν άνω κάτω την πολυεθνική δομή της βόρειας Συρίας.

    Όταν ήρθε ο Φουάτ Οκτάι στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2019 είπαν κάτι: ‘Η ΤΔΒΚ δεν είναι πλέον θυγατέρα πατρίδα, είναι μεθοριακή πατρίδα’. Μεθοριακή πατρίδα σημαίνει κατά μήκος των συνόρων. Οι Οθωμανοί διεξήγαγαν την επεκτατική τους πολιτική μέσω του πληθυσμού που εγκαθιστούσαν ‘κατά μήκους των συνόρων’. [?]

    Για τον λόγο αυτό, ο πρώτος πληθυσμός που εστάλη στην Κύπρο μετά το 1974 είχε επιλεγεί από του εθνικιστές φασίστες του ΜΗΡ. Οι φασίστες εγκαταστάθηκαν στα χωριά από τα οποία εκδιώχθηκαν οι Ελληνοκύπριοι κατά μήκος της ‘μεθοριακής πατρίδας’. [?]

    Σήμερα υπάρχει μια φανερή πολιτική προσάρτησης. Και αυτή είναι η πολιτική μεταφοράς πληθυσμού. Ο εποικισμός ? αποικιοκρατία που συνεχίζεται από το 1974 είναι το πρώτο σκέλος της πολιτικής της προσάρτησης. [?]

    Συνεχίζουν να υπερασπίζονται την αποικιοκρατική πολιτική του πληθυσμού μιλώντας για ‘δικαίωμα υπηκοότητας’ στο κατοχικό καθεστώς, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα μετά από πόλεμο εμπίπτει στο πεδίο των ‘εγκλημάτων πολέμου’, ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ότι αυτός ο πληθυσμός μεταφέρθηκε στη θέση εκείνων που εκδιώχθηκαν από τους τόπους τους. [?]

    Η αντίθεση στην προσάρτηση αρχίζει με την αντίθεση στα βήματα που γίνονται για προσάρτηση. Το πρώτο σκέλος της προσάρτησης είναι η πολιτική μεταφοράς πληθυσμού. Το μυαλό του αποικιοκράτη είναι ξεκάθαρο όταν εγκαθιστά πληθυσμό στην ‘μεθοριακή πατρίδα’. Το δικό σας; Αν δεν αντιτίθεστε στην πολιτική του πληθυσμού, δεν αντιτίθεστε στην προσάρτηση!»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δίωξη του ηγέτη του «Αριστερού Κινήματος» μετά από καταγγελία του Τατάρ

    Η Avrupa (27.03.21) γράφει ότι ο ηγέτης της Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket) Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν συνελήφθη από τη λεγόμενη αστυνομία και οδηγήθηκε σε «δικαστήριο» μετά από σχετική καταγγελία που έγινε εναντίον του από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, o Κορκμαζχάν «συνελήφθη για προσβολή ενάντια στον Τατάρ και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών».

    Γράφει ακόμα η εφημερίδα ότι κλιμακώνεται η ένταση που είχε ξεκινήσει στα κατεχόμενα με τις αφίσες που έγραφαν «Αγαπώ τον Ερντογάν».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κορκμαζχάν κατηγορείται ότι σε ομιλία του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 20 Μαρτίου είχε πει αναφερόμενος στον Τατάρ: «Έγινε πρόεδρος σε αυτή τη χώρα ο απατεώνας που καταζητείται από το Γραφείο Οικονομικού Εγκλήματος της Βρετανίας» και για ανάλογη ανάρτηση του στο Twitter. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος, πληρώνοντας αποζημίωση 25,000 Τουρκικών Λιρών και με την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε «αστυνομικό τμήμα» κάθε βδομάδα.

    Σε δηλώσεις του, ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι αυτή δίωξη δεν αφορά μόνο τον ίδιο και το Αριστερό Κίνημα, αλλά στρέφεται ενάντια σε όλα τα σκεπτόμενα άτομα της κοινότητας. «Μας λένε ξεκάθαρα: Πρέπει να σιωπήσετε, δεν πρέπει να μιλάτε, δεν πρέπει να σκέφτεστε και δεν πρέπει να λέτε την άποψη σας», είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να φοβούνται αλλά να συνεχίσουν να κάνουν βήματα ενάντια στο σκοτεινό καθεστώς που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι (στα κατεχόμενα).

    (ΚΣ)

    [10] Στηρίζει τον Κορκμαζχάν η Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η K?br?s (29.03.21) γράφει ότι την στήριξη της στον ηγέτη του Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket) Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν εκφράζει με ανακοίνωση της η Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην ανακοίνωση, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι η δίωξη του Κορκμαζχάν παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να προστατεύεται προσεκτικά ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η Πλατφόρμα καλεί επίσης τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μείνει μακριά από τέτοιες προσεγγίσεις που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σοβαρά τη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τον καλεί επίσης να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

    Οι συνιστώσες της πλατφόρμας για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούνται από τον «Σύνδεσμο Queer Κύπρου, την Πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, τον Σύνδεσμο Δικαιωμάτων των Προσφύγων, το Τουρκοκυπριακό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Κύπρου - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    (ΚΣ)

    [11] Στα 4,295 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    H Yeni D?zen (29.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,078 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 35 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 17 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 18 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 36 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 7 κρούσματα, στην κατεχόμενη Κερύνεια 4, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 4 και στο Τρίκωμο 20.

    Μέχρι τις 28 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 723,656 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,295 κρούσματα Covid-19, 3,839 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 431 ασθενών, 61 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 367 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα έχουν αποβιώσει 25 άτομα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΚΣ)

    [12] Δημοσκόπηση: Μόνο το 3% του πληθυσμού θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το Κυπριακό

    Η K?br?s Postas? (29.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι κακή χαρακτηρίζει την πορεία των πραγμάτων στα κατεχόμενα το 65,4% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση με τίτλο «Κοινωνικοοικονομική Ανάλυση της Κατάστασης στην Βόρεια Κύπρο και η Εντύπωση για τη Διαχείριση της Πανδημίας του Covid-19», που διεξήγαγε η εφημερίδα σε συνεργασία με την εταιρεία Lipa Consultancy. Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά την περίοδο 12-16 Μαρτίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με 500 άτομα. Μόνο το 27% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν «καλή» την πορεία των πραγμάτων στα κατεχόμενα, ενώ το 7,6% δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.

    Εξάλλου, το 64,2% δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις προσδοκίες του η πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και το 24,2% ότι ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες του.

    Στην ερώτηση «κατά την άποψή σας ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της ΤΔΒΚ αυτή την στιγμή», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    Οικονομία 24,7%, υγεία 18%, ανεργία 14,8%, πανδημία κορωνοϊού 11,7%, αύξηση των τιμών/ακρίβεια 9,5%, εκπαιδευτικό σύστημα 9,1%, Κυπριακό 3%, ατασθαλίες 2,6%, φορολογία 1,4%, έγκλημα 0,4%, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή 0,4%, «δεν ξέρω» 0,1%, κανένα 0,1% και άλλο 4%.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανοικτή πρόσκληση Τατάρ στον Jack Straw να επισκεφθεί τα κατεχόμενα

    Την άποψη ότι δεν επιθυμούν έναν συνεταιρισμό που θα μείνει στα χαρτιά εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι θα μείνουν στα χαρτιά οι συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια στη βάση της ομοσπονδιακής αντίληψης, δηλαδή η συνταγματική τάξη και η ισότητα που θα δημιουργηθεί για να οικοδομήσουν το μέλλον τους οι δύο «λαοί» σε ένα συνεταιρικό οικοδόμημα στη βάση της μίας κυριαρχίας.

    Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Milliyet (29.03.21), ο Τατάρ αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στέλνοντας το μήνυμα ότι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο είναι η λύση των δύο κρατών.

    Στις δηλώσεις του ο Τατάρ, ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή στο τέλος της ημέρας, βλέποντας και τις πραγματικότητες στην Κύπρο και με μια σειρά ενεργειών που γίνονται από το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ειδικότερα μέσα στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου θα έχουν την απόλυτη κυριαρχία και δύναμη και όπου με το πέρασμα του χρόνου η Τουρκία θα αποχωρήσει από την Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι θα απομονωθούν και συνεπώς με την κυριαρχία στο νότο και την εξουσία που θα ασκούν στο βορρά θα έλθουν δυσκολίες για τους Τουρκοκύπριους και ίσως επιστρέψουμε σε καταστάσεις της περιόδου πριν από το 1974 και το 1960. Και τελικά, μιλάμε για τους στόχους των Ελληνοκυπρίων τους οποίους δεν απέκρυψαν, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία να πετύχει την Ένωση εντός της ΕΕ. Ως άτομο που παρακολουθεί το κυπριακό πρόβλημα, που γνωρίζει τις λεπτομέρειες, που μπορεί να διαβάζει το μυαλό της άλλης πλευράς και να αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια τους, βλέπω αυτά τα πράγματα ξεκάθαρα.

    Γνωρίζετε ότι το 1960 συστάθηκε ένας συνεταιρισμός τύπου λειτουργικής ομοσπονδίας που έφερε την υπογραφή των δύο ιδρυτικών εταίρων στο νησί, των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων και με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκική Δημοκρατία, η Αγγλία και η Ελλάδα είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. Όμως, όπως γνωρίζετε, αυτή η συμφωνία κράτησε λιγότερο από 3 χρόνια. Επειδή, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του 1960 και προτού καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής τους, ο Μακάριος δήλωνε ότι ‘εμείς την υπογράψαμε πιστεύοντας αυτό, εμείς θεωρούσαμε ότι θα έφευγε η Αγγλία απ’ εδώ, και αφότου θα έφευγε η Αγγλία απ’ εδώ και θα μεταβίβαζε την εξουσία θα βλέπαμε στη συνέχεια πως θα ενώναμε την Κύπρο με την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το παρών, και πάλι καταβάλλουν προσπάθειες έχοντας το όραμα της μεγάλης Ελλάδας. Ο Τουρκοκυπριακός λαός θα πρέπει να αντισταθεί σε αυτό, και εμείς είναι αυτό που κάνουμε».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Jack Straw, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Αγγλία γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση της Κύπρου, το παρελθόν της και επιπρόσθετα με αυτά, σήμερα ακούει και σέβεται τη φωνή των Τουρκοκυπρίων στη Βρετανία και τις ενέργειες λόμπι που κάνουν εκεί. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο Jack Straw είναι ένας από αυτούς. Ο Straw διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας για 5 χρόνια. Ήταν ένα ενεργό όνομα μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών. Στο κυπριακό πρόβλημα, ο Straw μίλησε για την ανάγκη λύσης δύο κρατών σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, επειδή γνωρίζει τις αδικίες που βίωσαν οι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζει ότι επί της ουσίας οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα, επειδή οι συμφωνίες του 1960 έγιναν με καλή θέληση, αλλά ο Μακάριος και οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν ήθελαν αυτές να καταστούν βιώσιμες, γνωρίζει για την μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ μετά το Σχέδιο Ανάν και ότι διαπράχθηκε μεγάλη αδικία έναντι των Τουρκοκυπρίων, και γνωρίζει ότι ο λόγος που συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα στην Κύπρο και ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε ακόμη λύση είναι επειδή η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση του Συντάγματος. Πιστεύει ακριβώς αυτά που λέμε εμείς. Ο Jack Straw σε συμμετοχή του σε μια διαδικτυακή εκπομπή ψες δήλωσε ξεκάθαρα και ανοικτά την πολιτική του. Δεν μπορεί πλέον να καταστεί εφικτή μια συμφωνία που να βασίζεται στην ομοσπονδία μετά απ’ όλα όσα βιώσαμε στην Κύπρο, αλλά και να υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να είναι όπως αυτή που λέμε εμείς. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας το δήλωσε ξεκάθαρα ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία και μια λύση που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και θα υπάρχει συνεργασία των δυο κρατών στο νησί που θα μπορούν να ζουν πλάι πλάι»

    Υποστηρίζοντας ότι ο Straw κατά τη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να καταλάβει καλά την «μεγάλη αδικία» που γίνεται σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι προέβη στη λήψη διαφόρων βημάτων για να παρεμποδίσει τις αδικίες έναντι των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή άλλαξε και την αντίληψη του για την Κύπρο.

    «Για παράδειγμα, ο Jack Straw δήλωσε ανοικτά και ξεκάθαρα ότι έγιναν προσπάθειες για τους Τουρκοκύπριους που ζουν στη Βρετανία, για να μπορέσουν να γίνονται απευθείας πτήσεις στην Κύπρο και να αρθούν τα εμπάργκο αλλά και επί μιας σειράς μέτρων για να μπορούν οι Βρετανοί που επισκέπτονται το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως τουρίστες να ταξιδεύουν ελεύθερα. Εγώ συγκινήθηκα πολύ και είμαι πολύ χαρούμενος. Αλλά σε αυτές τις εθνικές υποθέσεις είναι πράγματι πολλές οι δυσκολίες που υπάρχουν και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να μην χάνουμε το ηθικό μας. Αυτό όμως είναι ένα στάδιο», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η στήριξη που εξέφρασε ο Jack Straw στο θέμα της λύσης στη βάση δύο κρατών είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς και αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας τους να θέσουν στην ημερήσια διάταξη ζήτημα των δύο κρατών, ο Τατάρ είπε ότι θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον Jack Straw για να τον ευχαριστήσει, ενώ την ίδια στιγμή απέστειλε μέσω της Μilliyet προφορική πρόσκληση στον Straw να επισκεφθεί τη «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι ιδρυτικές συμφωνίες της Κύπρου φέρουν την υπογραφή και της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται και παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση της Κύπρου για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, όπως υποστήριξε ο Τατάρ, είναι επειδή θέλει να προστατεύσει τις βάσεις της στην Κύπρο και ο δεύτερος λόγος επειδή οι Βρετανοί θέλουν να συμμετέχουν απευθείας σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αποτελούν πλέον μέλος της ΕΕ.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι οι αναφορές πλέον σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έχουν στόχο να παγιδεύσουν τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ επεσήμανε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας είναι ήταν θέμα διαφωνιών τα τελευταία 40-45 χρόνια.

    Κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι θέλουν να επιβάλουν την μία κυριαρχία στο νησί και να καταστήσουν τους Τουρκοκύπριους μειονότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν και να μετέχουν σε αυτή «την σκευωρία», όπως την χαρακτήρισε. «Όπως δήλωσε και ο Jack Straw, η Κύπρος έχει πλέον ανάγκη για μια συμφωνία που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο λαών στην Κύπρο που θα ζουν πλάι πλάι. Αυτή η συμφωνία θα είναι μια δίκαιη συμφωνία όπως ήταν και οι συμφωνίες του 1960. Θα είναι δίκαιη και βιώσιμη αλλά και περιεκτική. Όλα αυτά τα κριτήρια θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθούν», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη μια συμφωνία στην Κύπρο που να μην περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές κυριαρχίες, ο Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο ακόμη και αν περιλαμβάνει τη διζωνικότητα και προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν και πάλι συγκρούσεις στο νησί.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι χωρίς την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν θα υπήρχε ειρήνη στο νησί και οι διακοινοτικές συγκρούσεις θα συνεχίζονταν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στην παρούσα φάση, υπάρχει ανάγκη για μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα για να μπορέσει, όπως είπε, να υπάρξει ειρήνη και γαλήνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου. «Ο μοναδικός μας στόχος είναι να υπογραφεί μια βιώσιμη συμφωνία. Αυτό το είπε και ο Straw και γι’ αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε ο Τατάρ.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα διεξαχθεί στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή γι’ αυτή τη συνάντηση και βρίσκονται σε πλήρη ομοφωνία με την Τουρκία.

    «Μεταβαίνοντας εκεί, θα προσπαθήσουμε για πρώτη φορά να εξηγήσουμε στις εμπλεκόμενες πλευρές και στα ΗΕ να καταλάβουν γιατί εμμένουμε στη θέση για δύο κράτη και κυριαρχία. Για πρώτη φορά και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυτή η πρόσκληση έγινε σε εμάς και είναι δεσμευτική σε αυτά που λέμε. Επειδή αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά σε αυτή την άτυπη διάσκεψη ο καθένας θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις θέσεις και απόψεις του, θα μπορέσει να θέσει επί τάπητος τις προσδοκίες του υπό το φως των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και στη συνέχεια θα δούμε κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για να μπορέσουμε να περάσουμε σε επίσημες συνομιλίες και κατά πόσο υπάρχει κοινή βάση. Συνεπώς, πηγαίνουμε σε μια ιστορική συνάντηση. Απ’ αυτή την άποψη, θεωρώ πολύ σημαντικές τις δηλώσεις που έκανε ο Jack Straw σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Επίσης, από αυτή την άποψη, οι δηλώσεις του Straw θεωρώ ότι είναι μια σωστή μέθοδος τόσο για την ΤΔΒΚ όσο και για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για να αξιολογήσουν τη μετέπειτα πολιτική που θα αναπτύξουν. Για αυτό θεωρώ ότι όσους περισσότερους Jack Straw μπορέσουμε να βρούμε τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον αγώνα που δίνουμε», υποστήριξε ο Τατάρ στις δηλώσεις του.

    (ΑΚ)

    [02] Μπαχτσελί για την επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό: «Μην εξαντλείτε την υπομονή μας»

    Σύμφωνα Milliyet (28.03.21), o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter την επίθεση στο τζαμί στην Επισκοπή στη Λεμεσό χαρακτηρίζοντας ποταπά, εξευτελιστικά και τρομακτικά τα όσα αναγράφηκαν στους τοίχους τους τζαμιού επ’ ευκαιρία της 200ης επετείου της επανάστασης του 1821.

    Ο Μπαχτσελί στην ανάρτησή του έγραψε και τα εξής: «Καταδικάζω τις επιθέσεις μίσους σε τέμενος στη Λεμεσό στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Εκείνοι που φώναζαν το σύνθημα θάνατος στους Τούρκους και ζωγράφισαν σταυρούς με μπλε χρώμα στους τοίχους των τεμενών, επ’ ευκαιρία της 200ής επετείου της εξέγερσης στον Μοριά το 1821, είναι απαίσιοι, δειλοί και αμαρτωλοί [?]

    Η εξέγερση στον Μοριά αποτελεί μία από τις αιματηρές και ολέθριες καταστροφές, που σημάδεψαν την ιστορία του τουρκικού έθνους. Και σημειώθηκε πραγματική γενοκτονία σε αυτήν την εξέγερση. Πέραν των 40.000 Τούρκων Μουσουλμάνων σφαγιάστηκαν. Ειρωνικά, η ανθρωπότητα ακόμα σιωπά γι’ αυτήν τη μαζική δολοφονία. Η συμβουλή μου στους απογόνους των κακοποιών, που τρέφονται με το αίμα των Μουσουλμάνων Τούρκων, είναι να μην μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας και να σταματήσουν αμέσως την υποκίνηση και την παρενόχληση. Επειδή η σελίδα του επαναληπτικού αγώνα για την εξέγερση στον Μοριά δεν έχει ακόμη ιδωθεί, αυτός ο λογαριασμός δεν έχει ακόμη κλείσει. Το αίμα μας είναι ακόμη εκεί και όταν έρθει η μέρα φυσικά θα πληρώσουν το τίμημα».

    (ΑΚ)

    [03] Διάφορες εναλλακτικές συζητά το HDP στο ενδεχόμενο για κλείσιμο του

    Διάφορες εναλλακτικές λύσεις συζητά το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχοντας ενώπιον του το ενδεχόμενο κλεισίματος του ενόψει της προσεχούς συνεδρίας που θα πραγματοποιήσει για το θέμα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου όπου θα εξετάσει την υπόθεση που αφορά στο HDP, γράφει η Milliyet.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει αυτή τη βδομάδα κατά πόσο θα αποδεχθεί το διάταγμα που αφορά στο κλείσιμο του κόμματος και σημειώνει ότι τα αρμόδια όργανα του HDP στη συνεδρία τους, αξιολογώντας την κατάσταση, υιοθέτησαν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν το δρόμο τους με ένα άλλο κόμμα. Αυτή τη στιγμή, οι βουλευτές του HDP, κατά πάσα πιθανότητα, θα προσχωρήσουν στο Κόμμα Δημοκρατικών Περιοχών (Democratic Regions Party - DBP) που εκπροσωπείται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την Σαλιχιέ Άϊντενίζ, βουλευτή στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Από την άλλη, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Μιτχάτ Σαντζιάρ εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνώντες δεν θα μπορέσουν να κλείσουν το κόμμα και ότι οι προσπάθειες για κλείσιμο του κόμματος θα πέσουν στο κενό.

    (ΑΚ)

    [04] Με ταυτότητα θα ταξιδεύουν στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία οι πολίτες τους, λέει το ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου 2021 πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν και προβλέπει ότι οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με τις ταυτότητές τους ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.03.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρωτόκολλο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στις 10 Δεκεμβρίου 2020 για να μπορούν οι πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν με ταυτότητα, έχει επικυρωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου 2021.

    (ΑΚ)

    [05] Η Κινέζικη εταιρεία Xiaomi ανοίγει εργοστάσιο στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-29.03.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε ότι η κινέζικη εταιρεία Xiaomi προτίθεται να ανοίξει εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα ανά το παγκόσμιο που επιλέγει η εταιρεία για να ανοίξει εργοστάσια παραγωγής, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια τελετής εγκαινίων στην Τουρκία, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες σε ξένους επενδυτές εξαιτίας τους δυνατού εργατικού της δυναμικού και της στρατηγικής της θέσης.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Xiaomi θα τεθούν σε λειτουργία τον Φεβρουάριο, είπε ότι το εργοστάσιο θα καλύπτει ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων και με τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν συνολικά 2,000 θέσεις εργασίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 29,058 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.03.21),o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 29,058 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 220,109 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 153 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 17,164. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,305 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,208,173 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 31,076. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,957,093.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 37,877,236 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,968 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 23,3%.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη H?rriyet (29.03.21), σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία, υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, προκειμένου να εξετάσει αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

    Στα πλαίσια της συνεδρίας, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας θα υποβάλει στον Τούρκο Πρόεδρο χάρτη με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε πόλης και επαρχίας. Στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι η έγκαιρη αυστηροποίηση των μέτρων πριν την εορτή του Ραμαζανιού που αρχίζει στις 13 Απριλίου.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2021 - 15:16:31 UTC