Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 69/2021 14.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την Πέμπτη επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • [02] Στόχος των Ελληνοκυπρίων η ένωση με την Ελλάδα, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Θέλουν δύο κράτη για να «σπάσουν» το στάτους κβο, λέει ο Χασίπογλου
  • [04] Σανέρ: Χάλασε όσα είχαν αποστηθιστεί μέχρι σήμερα η πολιτική για το Βαρώσι
  • [05] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια από το καθεστώς
  • [06] Στα 82 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα ? Άλλος ένας νεκρός
  • [07] Στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών
  • [08] Συζητούν διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών»
  • [10] Εσπεριδοειδή και γαλακτοκομικά προϊόντα το βασικό στήριγμα στις εξαγωγές
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πλήρης δέσμευση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [02] Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον ΥΠΕΞ της Μαλτας
  • [03] Τσαβούσογλου: «Αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων στη νέα περίοδος με την Αίγυπτο»
  • [04] Ακάρ: «Η ένταση πρέπει να τερματιστεί στη Μαύρη θάλασσα»
  • [05] Μερικό κλείσιμο στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Έρντογαν μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων
  • [06] Στις 59,187 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [07] To Τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την Πέμπτη επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την G?ne? (14.04.21).

    Ο Τούρκος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο θα προβούν σε εκτιμήσεις για το Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στόχος των Ελληνοκυπρίων η ένωση με την Ελλάδα, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση με την Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Αυστραλία, όπως γράφει η G?ne? (14.04.21).

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «πρόεδρος» μόνο των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αλλά εκπροσωπεί και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή που θα διεξαχθεί στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, είναι αναγκαία για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το μοντέλο που θα αποφέρει αμοιβαίο κέρδος σε όλες τις πλευρές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν αναλωθεί ως αποτέλεσμα της μη επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την ισχύ και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους και των αμέτρητων αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων».

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος τουλάχιστον όσο οι Ελληνοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «κυρίαρχος λαός» και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση, στηριζόμενη στην ΕΕ που δεν είναι μέλος της η Τουρκία.

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον λεγόμενο σύνδεσμο ανάπτυξης Λεύκας, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην μία κυριαρχία εδώ και χρόνια. Υποστήριξε ότι αυτή η έννοια εντός της ΕΕ φέρνει μαζί της την εξουσία της πλευράς που είναι ισχυρή και ισχυρίστηκε ότι αυτό θα δημιουργήσει κινδύνους για τους Τουρκοκύπριους.

    Είπε ότι μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα εξαλείψει όλους τους κινδύνους για τους Τουρκοκύπριους και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με το μοντέλο της ομοσπονδίας, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού, κάτι το οποίο γνωρίζει όλος ο κόσμος συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, όπως υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε θα μπορούσε να επιδειχθεί ελαστικότητα στις παραμέτρους του ΟΗΕ για το Κυπριακό ή να αλλάξουν αυτές οι παράμετροι.

    Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη, κατά την έκφρασή του, για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αυτοδιοικούνται εδώ και 60 χρόνια και αυτό δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί.

    Σημειώνοντας ότι πριν την άτυπη πενταμερή άκουσε τις απόψεις συνταξιούχων γραφειοκρατών, οργανώσεων πολιτών και ακαδημαϊκών, ο Τατάρ ανέφερε ότι τυγχάνει μεγάλης στήριξης απ’ όλους η προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα τέθηκε στο ράφι η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία η λύση δύο κρατών για την σταθερότητα στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τις απόψεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, έστω και αν δεν το δηλώνει αυτό επισήμως.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης Λεύκας, Χασάν Οράν υποστήριξε ότι στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα δόθηκε ένα μήνυμα σε σχέση με την λύση που πρέπει να εξευρεθεί στο Κυπριακό και χαρακτήρισε σημαντικές τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Τατάρ με οργανώσεις πολιτών πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θέλουν δύο κράτη για να «σπάσουν» το στάτους κβο, λέει ο Χασίπογλου

    Την άποψη ότι αν συνεχιστούν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας στην Κύπρο θα δοθεί δυνατότητα συνέχισης του στάτους κβο στο νησί εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου μιλώντας την Τρίτη στον παράνομο Bayrak, όπως γράφει η G?ne? (14.04.21).

    Υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησαν για να «σπάσουν» αυτό το στάτους κβο, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Το μοντέλο που θα σπάσει το στάτους κβο είναι το μοντέλο δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό το μοντέλο επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στο τραπέζι προηγουμένως, όμως δεν έτυχε αποδοχής».

    Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, από τη μια υπάρχει πρόβλημα στις παραμέτρους της ομοσπονδίας και από την άλλη είναι ένα μοντέλο που δεν θα λειτουργήσει επειδή δεν υπάρχει η νοοτροπία του διαμοιρασμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να πειστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Είναι σημαντικά τα βήματα που θα κάνουμε εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα εξαναγκάζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρώτα προτείναμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να μοιραστούμε το πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνοι το απέρριψαν. Κάνοντας συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, δημιουργήθηκε μια δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανοίξαμε και το κλειστό Βαρώσι. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά γνωρίζει ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να πετύχει συμβιβασμό με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάναμε βήματα στην εξωτερική πολιτική με μιαν ενεργητική αντίληψη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

    Σημειώνοντας ότι ενώ κάνουν αυτά τα βήματα δεν σκέφτονται ότι σώνει και καλά πρέπει να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι λένε πως δεν πρόκειται πλέον να συζητήσουν λύση ομοσπονδίας και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τόσο κυρίαρχη όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Απαντώντας στους επικριτές της θέσης των δύο κρατών εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Υπάρχουν κόμματα που έκτισαν τον λόγο ύπαρξής τους πάνω στην ομοσπονδία. Στο σημείο που ήρθαμε αυτή την στιγμή υπάρχει μια διαδικασία για ομοσπονδία που εξαντλήθηκε. Αν συνεχίσουμε την ίδια μέθοδο, θα πάμε σε μη λύση. Αν λέτε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι η ομοσπονδία απλά και μόνο λόγω της φιλοσοφίας του κόμματος, καταδικάζετε τον εαυτό σας στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν είμαστε χωρίς εναλλακτική επιλογή. Έχουμε ένα κράτος όταν σηκωθούμε από το τραπέζι. Δεν μπορεί να είναι η μία πλευρά πρόεδρος κράτους και η άλλη ηγέτης κοινότητας. Πρέπει να εγκρίνουμε αυτή την ισότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σανέρ: Χάλασε όσα είχαν αποστηθιστεί μέχρι σήμερα η πολιτική για το Βαρώσι

    Η πολιτική της τουρκικής πλευράς για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού χάλασε όλα όσα είχαν αποστηθιστεί μέχρι σήμερα, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ ο οποίος ανέφερε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα αυτή την πολιτική τους, όπως γράφει η G?ne? (14.04.21).

    Μιλώντας την Τρίτη στο G?ne? TV, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο κόσμος εμποδίζει τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος χρόνια τώρα καταβάλλει προσπάθεια για λύση στο τραπέζι των Ηνωμένων Εθνών, για να πάρει τα δικαιώματά του και πρόσθεσε:

    «Το Βαρώσι είναι πολιτική που χάλασε όλα όσα είχαν αποστηθιστεί στέλνοντας το μήνυμα προς τον κόσμο ότι αν δεν σκέφτεστε να κάνετε κάτι μαζί μας, τότε και εμείς δεν θα διστάσουμε να προβούμε στα απαραίτητα βήματα εντός της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σανέρ είπε ότι «πηγαίνοντας στην Γενεύη για την 5+1 δεν βλέπω ότι είναι και πολύ δυνατόν να περιμένουμε κάτι από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, η οποία δεν κάνει την απαραίτητη μοιρασιά μαζί μας ακόμα και στο θέμα των εμβολίων».

    Ισχυρίστηκε ότι στη διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετάσχουν στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών και θα αναφέρουν ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έχει χρόνο να χάσει άλλα 50 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπιασε το χέρι που της έτεινε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα του διαμοιρασμού των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από το νησί και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να καθίσουμε να περιμένουμε επειδή εκείνοι δεν δέχτηκαν». Ο Σανέρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι το βασικό πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων είναι ότι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τούρκους στην Κύπρο και υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» και του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εμβόλια ? Επικοινωνία με Οκτάι

    Ο Σανέρ ανέφερε επίσης ότι ψες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο συζήτησαν τις εργασίες τους που συνεχίζονται. Είπε ότι εμβολίασαν το 25% του πληθυσμού με δύο δόσεις με τις 100 χιλιάδες δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 που τους έστειλε η Τουρκία και πρόσθεσε ότι με αυτό το ποσοστό βρίσκονται στην τρίτη θέση στους εμβολιασμούς ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στα «πρωτόκολλα» που υπέγραψαν με την Τουρκία, ο Σανέρ είπε ότι αυτή την στιγμή άρχισαν να εφαρμόζονται ένα-ένα και στο πλαίσιο των «πρωτοκόλλων» άρχισαν εμπράκτως να βελτιώνονται οι δρόμοι στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι αυτές τις εργασίες συζήτησαν ψες με τον Οκτάι, ο Σανέρ είπε ότι το σχέδιο της ανέγερσης «κρατικού» νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και ότι το νοσοκομείο θα ανοίξει το 2023, κατά την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε επίσης ότι εισήλθε στην τελική της φάση η ανέγερση τούνελ μεταφοράς νερού στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαριάς. Υποστήριξε ότι σήκωσαν τα μανίκια για μιαν νέα «ΤΔΒΚ» και ότι στόχος τους είναι μια πιο ευημερούσα «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Πολιτογραφήσεων» συνέχεια από το καθεστώς

    Η Detay (14.04.21) γράφει ότι σε 1,012 άτομα παραχωρήθηκε η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η λεγόμενη κυβέρνηση των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Αναγέννησης και Δημοκρατικού (UBP-YDP-DP) παραχώρησε 1,012 νέες «υπηκοότητες» κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

    Τα 178 άτομα έλαβαν την «υπηκοότητα» λόγω γάμου, τα 755 με «άδεια εργασίας» και τα 79 κατόπιν απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 82 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα ? Άλλος ένας νεκρός

    H Vatan (14.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε έναν θάνατο ατόμου με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 28 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,132 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 82 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 51 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα εφτά έφθασαν από το εξωτερικό αεροπορικώς και τα 24 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 51 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 14 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 25, στην Κερύνεια 8, στο Τρίκωμο 3 και στην Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 13 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 845,542 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 5,190 κρούσματα Covid-19, 4,448 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 714 ασθενών, 89 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 619 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών

    H Vatan (14.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ μετέβη χθες Τρίτη στην Άγκυρα για επαφές.

    Ο Ογούζ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Χαρτοφυλακίου και Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, την Υπουργό Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζιάν, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

    Αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συζητούν διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών»

    H K?br?s (14.04.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να διεξαχθούν πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» αντί αναπληρωματικές «εκλογές» για ανάδειξη ενός μόνο «βουλευτή» που θα πληρώσει την «έδρα» του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι το κόστος εκλογής ενός μόνο «βουλευτή» θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα ο πρόεδρος του UBP και λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι αντιτίθενται στη διεξαγωγή αναπληρωματικών «εκλογών» και ότι είναι αποφασισμένοι να συναντηθούν με τους εταίρους τους στην «κυβέρνηση» και να καθορίσουν ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», την οποία θα υποβάλουν αργότερα στη «βουλή» προς έγκριση. Ανάφερε επίσης ότι το UBP ζήτησε την άποψη του «γενικού εισαγγελέα» σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (14.04.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε δηλώσεις σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια περιοδείας στο κατεχόμενο Τρίκωμο, ο Σανέρ ανέφερε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι να διεξαχθούν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» τον Απρίλιο του 2022 και ότι αυτή την πρόταση θα καταθέσει στο «υπουργικό συμβούλιο».

    Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» διεξήχθησαν στις 7 Ιανουαρίου 2018 και ότι οι επόμενες «εκλογές» θα πρέπει κανονικά να γίνουν εντός του Ιανουαρίου του 2023.

    H Yeni Bak?? (14.04.21) γράφει ότι αναμένεται πως η «βουλή» θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών» μέχρι τις 20 Απριλίου.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε ότι χρειάζεται να ανανεωθεί η «βούληση του λαού» το συντομότερο και ότι το κόμμα του θεωρεί πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν πρόωρες «εκλογές» εντός Ιουνίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα αδιέξοδα θα αυξηθούν σε περίπτωση που παραμείνει η υφιστάμενη «κυβέρνηση» ακόμα έναν χρόνο στην «εξουσία».

    Η γενική γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου ανέφερε στην εφημερίδα ότι αναμένουν να ξεκαθαρίσει εντός μερικών ημερών η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών». Υποστήριξε ότι η υφιστάμενη «κυβέρνηση» είναι μόνο κατ’ όνομα και ότι θα δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον με τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης».

    Η Αφέτ Όζτζαφερ, γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) που συμμετέχει στην «κυβέρνηση», υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ισχυρή «κυβέρνηση» μετά από πρόωρες «εκλογές», ενώ χαρακτήρισε δύσκολη και την συμμετοχή του κόμματός της στην «κυβέρνηση» αυτή την περίοδο.

    Τέλος, η Halk?n Sesi (14.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι αυτή η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξασφαλίσει απαρτία στην «βουλή» για να διεξάγονται κανονικά οι συνεδριάσεις του «σώματος» και πρόσθεσε ότι εντός μίας εβδομάδας πρέπει να ληφθεί απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρικλί ανέφερε και τα εξής: «Αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει μέχρι τον Μάρτιο. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός και λογικός λόγος για παράταση της διαδικασίας. Δεν μπορώ να δω την δικαιολογία. Στο κυβερνητικό πρωτόκολλο γράφει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι τον Οκτώβριο και γι’ αυτό τον λόγο εντός μίας εβδομάδας πρέπει να ληφθεί απόφαση σε σχέση με την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εσπεριδοειδή και γαλακτοκομικά προϊόντα το βασικό στήριγμα στις εξαγωγές

    Η Halk?n Sesi (14.04.21) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 22,60% παρουσίασαν οι εξαγωγές του κατοχικού καθεστώτος εντός του 2020 σε σύγκριση με το 2019, ανερχόμενες από τα 82,465,379 δολάρια στα 101,105,374 δολάρια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα 72,000,000 δολάρια (ή 71% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές) κατά το 2020 προήλθαν από εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και εσπεριδοειδών. Την τρίτη θέση στις εξαγωγές του καθεστώτος καταλαμβάνουν τα «παλιοσίδερα» με 7,000,000 δολάρια. Την σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών είχαν τα εσπεριδοειδή με 42,2%.

    Το 49% των εξαγωγών έγιναν στην Τουρκία, το 2% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 0,16% σε χώρες της Άπω Ανατολής και το 31,2% σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πλήρης δέσμευση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζει ο Ερντογάν

    Διατυπώνοντας εκ νέου ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη με το στόχο της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και στις υποσχέσεις σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Το μόνο μας αίτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μας αντιμετωπίζουν με τις ίδιες διαδικασίες και πρακτικές, όπως και στις άλλες χώρες που η δική τους υποψηφιότητα για ένταξη έγινε αποδεκτή. Επιθυμώ να το επαναλάβω αυτό υπογραμμίζοντας το. Οι προσπάθειες της Τουρκίας σε θέματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου καθώς και η ασφάλεια και σταθερότητα στην οικονομία, στοχεύουν στο να αυξήσουν κυρίως το επίπεδο των δικαιωμάτων, ελευθεριών και της ευημερίας των δικών της πολιτών. Θα είμαστε περισσότεροι ικανοποιημένοι εάν διεξήγαμε αυτή τη διαδικασία με την ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο για τους πολίτες μας, που έτσι και αλλιώς πράττουμε», γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (13.04.21, Daily Sabah).

    Σε διάγγελμα μετά το πέρας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν σημείωσε ότι φιλοξένησαν την περασμένη εβδομάδα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρζ Μισιέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που βρίσκονται στην ατζέντα, από την Τελωνειακή Ένωση μέχρι την κατάργηση της βίζα, από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι Αιγαίο και Κύπρο, από τη Συμφωνία της 18 Μαρτίου μέχρι την ημερήσια διάταξη. Ελπίζοντας ότι αυτή η συνάντηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων να αποτελέσει σημείο καμπής για τις σχέσεις τους με την ΕΕ, ο Ερντογάν εξέφρασε τα εξής:

    «Εκτός από αυτά τα κοινά θέματα, ενημερώσαμε λεπτομερώς τους συνομιλητές μας για τα θέματα που μετέφεραν στην ατζέντα. Όπως λέμε πάντα, η Τουρκία είναι πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Από την αρχή, κάναμε βήματα, ένα-ένα, για να ανταποκριθούμε στις απαραίτητες προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Από άποψη δημοκρατικών και οικονομικών κριτηρίων, είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ένωση, παρόλο που είχαν αιτηθεί μετά από εμάς. Έχοντας εκπληρώσει το ρόλο μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, εμποδίσαμε κύμα άτυπων μεταναστών που θα άνοιγε το δρόμο για σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη. Οι αντιδράσεις κατά της δημοκρατίας και των αρχών του κράτους δικαίου, που ξέσπασαν στις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφάνισαν πάλι την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι στην Τουρκία».

    Αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε μια παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συζήτησαν αρκετά θέματα από τον τουρισμό μέχρι την κρίση της Ουκρανίας και από την Συρία μέχρι το Καραμπάχ. «Πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των περιστάσεων διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ρωσία, τα οποία έχουν συμβάλει στην πρόληψη κρίσεων στην περιοχή μας πριν φθάσουν σε επικίνδυνες διαστάσεις. Αξιολογώ ότι αυτή η ισχυρή, εποικοδομητική και διπλωματική συνεργασία είναι ένα καλό παράδειγμα για επίλυση αρκετών προβλημάτων στην περιφέρεια μας και παγκόσμια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [02] Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον ΥΠΕΞ της Μαλτας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.04.21), το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ και οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης της συνάντησης που είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα.

    Τη συνάντηση του με τον Μαλτέζο ομόλογό του ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμού στο Twitter.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Μπαρτόλο τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της υγείας καθώς επίσης και τις επιχειρηματικές επενδύσεις Τουρκικών εταιρειών στη Μάλτα. Πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον ομόλογό του της Μάλτας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που προγραμματίζεται να γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων στη νέα περίοδος με την Αίγυπτο»

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε την έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις με την Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν αμοιβαίες επισκέψεις και συναντήσεις, μεταδίδει το τουρκικό κανάλι CNNT?rk (14.04.21).

    Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο επίπεδο των υφυπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι δεν καθορίσθηκε ακόμη η ημερομηνία αλλά ο προγραμματισμός συνεχίζεται.

    Επισημαίνοντας ότι δεν συζητήθηκε ακόμη το θέμα διορισμού Πρέσβη στην Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντας της συνάντησης των υφυπουργών.

    Αξιολογώντας χθες την ημερήσια διάταξη σε κάποιους δημοσιογράφους μετά το πέρας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, ο Τσαβούσουγλου είπε ότι λόγω σύσκεψης του ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και η επίσκεψή του στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ρωσίας για περιορισμό στις πτήσεις προς και από την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλοντας και μη αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι δεν θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική πρόφαση για αυτή την απόφαση της Ρωσίας. «Οι Ρώσσοι θέλουν πολύ να έλθουν, η απόφαση λήφθηκε για λόγους υγείας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι διεξάγονται εργασίες σχετικά με την επανεκκίνηση των πτήσεων.

    Στο μεταξύ, η Ak?am (14.04.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ.

    (ΔΨ)

    [04] Ακάρ: «Η ένταση πρέπει να τερματιστεί στη Μαύρη θάλασσα»

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης το συντομότερο δυνατόν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, γράφει η H?rriyet (14.04.21, Daily Sabah).

    Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, ο Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς των ενόπλων τουρκικών δυνάμεων, ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, σημειώνοντας τα εξής:

    «Έχουμε πει ότι δεν αναγνωρίζουμε την κατοχή της Κριμαίας. Έχουμε πει ότι νοιαζόμαστε για το μέλλον και την ύπαρξη των Τατάρων της Κριμαίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τασσόμαστε υπέρ του άμεσου τερματισμού της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα. Ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε το διάλογο και τις συνομιλίες στις δύο πλευρές και θα παρέχουμε κάθε είδους στήριξη ώστε αυτό το θέμα να επιλυθεί με ειρηνευτικές μεθόδους το συντομότερο δυνατόν».

    (ΔΨ)

    [05] Μερικό κλείσιμο στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Έρντογαν μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων

    Σύμφωνα με την Aksam (14.04.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα στη χώρα μετά τη δραματική αύξηση που σημειώνεται καθημερινά στον αριθμό των κρουσμάτων του COVID-19.

    Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ενόψει και του μήνα του Ραμαζανιού που άρχισε χθες στην Τουρκία, χαρακτηρίζονται ως μερικό κλείσιμο της χώρας.

    Τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται και στο Διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας το οποίο και απεστάλη στις 81 επαρχίες της χώρας, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει τα εξής:

    -H γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα αρχίζει από τις 19.00-05.00 και απαγορεύονται οι μετακινήσεις από επαρχία σε άλλη επαρχία,

    -Ο κατ΄οίκον περιορισμός που τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Απριλίου κατά τα Σαββατοκύριακα, επεκτείνεται μέχρι και τις 17 Μαΐου,

    -Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο για υπηρεσίες κατ’οίκον διανομής και takeaway,

    -Αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια, πισίνες και παιχνιδότοποι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού,

    -Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους εκδηλώσεις από μη Κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς,

    -Απαγορεύονται οι γάμοι και άλλου είδους εκδηλώσεις καθώς επίσης και οι επισκέψεις σε κλινικές και νοσοκομεία μέχρι το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού,

    -Η χωρητικότητα στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών περιορίζεται στο 50%,

    -Εφαρμόζεται ευέλικτο κυλιόμενο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία μέχρι και τις 16.00,

    -Επιτρέπεται η κυκλοφορία χωρίς χρήση αυτοκινήτου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 και κάτω των 18 σε συγκεκριμένες ώρες εντός του Σαββατοκύριακου,

    -Εφαρμόζεται εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις τάξεις εκτός από την προδημοτική εκπαίδευση και την 8η και 12 τάξη,

    -Τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο με τους υφιστάμενους πελάτες τους,

    -Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε σπίτια και μαζικές συναθροίσεις τύπου iftar και άλλες.

    Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, προσφωνώντας το Τουρκικό Έθνος, κάλεσε για μια ακόμη φορά στη πιστή εφαρμογή των μέτρων και υπογράμμισε ότι η Τουρκία η οποία έχει εμβολιάσει συνολικά 19 εκ. πολίτες της, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

    O Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα τεθούν σε εφαρμογή για περίοδο δύο εβδομάδων και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν σε εξαγγελία περαιτέρω αυστηρών μέτρων σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πτώση στα κρούσματα.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 59,187 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.04.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 59,187 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 306,563 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 273 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 52,104. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,723 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,962,760 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 34,455. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,424,733.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 42,199,485 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,951 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,3 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 34,9%.

    (ΑΚ)

    [07] To Τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.04.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία για τη χρήση χημικών όπλων, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεύθυνοι για της επιθέσεις δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει αναφορά στην δεύτερη έκθεση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χρήσης Χημικών Όπλων σχετικά με τις επιθέσεις χημικών όπλων στην πόλη Serakib στη Συρία το 2018, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου.

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη συγκεκριμένη πόλη, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι η οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι οποίοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι για αυτές τις επιθέσεις.

    Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, θα συνεχίσει μαζί με τα ΗΕ και τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χρήσης Χημικών όπλων να στηρίζει τις προσπάθειες έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις να τιμωρηθούν.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 14 April 2021 - 11:19:17 UTC