Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 73/2021 17-19.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης οι Τουρκοκύπριοι, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [02] Την ανάγκη για διασφάλιση της «συμφωνίας του Βερολίνου», τονίζει ο Ακιντζί
  • [03] Σκοπός του Τατάρ η συντήρηση του στάτους κβο, λέει ο Ναμί
  • [04] Δεν απαγορεύονται τα μαθήματα Κορανίου, επιμένει ο Σανέρ
  • [05] Για ένα «ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα» και ενάντια στις παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων διαδήλωσαν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι
  • [06] Ενώπιον του Έρντογαν το «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», λέει ο Ογούζ
  • [07] Συμφωνία «YDU» με Ιταλική εταιρεία για παραγωγή ρινικού σπρέι στα κατεχόμενα
  • [08] Ένας θάνατος και 53 νέα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οκτάι: «Θα παρακολουθούμε ώστε να γίνουν οι νομικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα κορανίου»
  • [02] Επέκριναν την απόφαση για τα μαθήματα κορανίου, ο Ερμπάς και Τσελίκ
  • [03] Αλτούν: «Το ΕΛΑΜ στοχεύει στην εξάλειψη της τουρκικής ύπαρξης στην Κύπρο»
  • [04] Προσχεδιασμένη κρίση κατηγορεί η Χουριγιέτ την Ελλάδα
  • [05] Επιτήρηση των δασών στα κατεχόμενα με 4 τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη
  • [06] Στις 55,802 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία-Ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια οι δόσεις του εμβολίου
  • [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης οι Τουρκοκύπριοι, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Οι Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν στην Γενεύη με ένα νέο όραμα που περιέχει την συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και είναι σημαντικό ότι θα μεταβούν ενισχυμένοι με την αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και την στήριξη που αυτή παρέχει στην «ΤΔΒΚ» για να προωθήσουν το «κράτος» τους, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η G?ne? (19.04.21).

    Μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της ΤΔΒΚ» που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος ΕκοΑβράσια», ο Τατάρ υποστήριξε ότι στη βάση του νέου τους οράματος ο «αγωνιστής τουρκοκυπριακός λαός» έχει έναν αγώνα, πεσόντες, κόπο, θυσίες και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

    Επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξει επιστροφή στην διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση της ομοσπονδίας, η οποία τερματίστηκε με την κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα και ότι έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες για ομοσπονδία.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι στο νέο όραμα που βασίζεται στη συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, προβλέπεται ότι τα δύο κράτη θα εργάζονται μαζί σε πολλούς τομείς όπως το νερό, το φυσικό αέριο, η εγκληματικότητα, ο ηλεκτρισμός κλπ.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους για να ψηφίσουν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και ότι υποσχέθηκε στους Ελληνοκύπριους ότι θα ενταχθούν στην Ένωση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο Τατάρ έκανε λόγο για αδικία επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά με τον μικρό πληθυσμό της διαθέτει το δικαίωμα του βέτο εντός της ΕΕ κατά της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αμεροληψία της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, παρά τα λεγόμενα εμπάργκο και την ούτω καλούμενη απομόνωση που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό «λαό», οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα κατεχόμενα κατά τα τελευταία 25 χρόνια και συνεχίζονται οι εξελίξεις ειδικά σε τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στις οικοδομές.

    Υποστηρίζοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων η κατεχόμενη Κύπρος συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, ο Τατάρ είπε ότι φοιτητές από πέραν των 100 χωρών σπουδάζουν στα κατεχόμενα και όταν επιστρέψουν στις χώρες τους γίνονται ο καθένας ξεχωριστά «επίτιμος αντιπρόσωπος» της κατεχόμενης Κύπρου εκεί. Επεσήμανε ότι οι εν λόγω φοιτητές συμβάλλουν τόσο στην προώθηση όσο και στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η σειρά πέτυχε τον σκοπό της να παρουσιάσει σε εκατομμύρια θεατές τον αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού» και τα όσα υπέφερε.

    Ερωτηθείς για την απαγόρευση των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι προσηλωμένος στην θρησκεία του και στην πίστη του και ότι θα συνεχιστούν τα μαθήματα. Ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια «νομική έλλειψη» θα μιλήσει με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό παιδείας» για να συμπληρωθεί και πρόσθεσε ότι τα μαθήματα Κορανίου θα διεξάγονται με αρμοδιότητα της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» και τον έλεγχο του «υπουργείου παιδείας». Υποστήριξε ότι η κοσμικότητα είναι σημαντική από την άποψη του να ζουν όλοι την θρησκεία τους και την ελευθερία συνείδησης.

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού μετά από 46 χρόνια είναι μια υπηρεσία προς την ανθρωπότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες των περιουσιών θα μπορούν να αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και να αποκτούν δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς διακαίου.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι πολλές περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή άλλαξαν χέρια κατά την διάρκεια της Αγγλικής Αποικιοκρατίας κατά παράβαση του κανονισμού του ΕΒΚΑΦ και πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μπορεί να αναζητήσει τα δικαιώματά της αποτεινόμενη στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Την ανάγκη για διασφάλιση της «συμφωνίας του Βερολίνου», τονίζει ο Ακιντζί

    Το μήνυμα ότι η «εγκατάλειψη της συμφωνίας του Βερολίνου θα σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους», έστειλε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Detay (19.04.21), λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της Συνόδου της Γενεύης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατεύσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.

    Ο Ακιντζί υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο και τόνισε ότι η εγκατάλειψη αυτών που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο θα σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους.

    «Το σημείο που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα αυτών που έγιναν στο Βερολίνο. Αν το ρίξουμε στα σκουπίδια, αυτό θα σημαίνει ότι σκοτώνουμε όλες τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού και όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα σημαίνει επίσης ότι χάνονται αυτά που έχει κερδίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά όπως η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα που είχε διασφαλιστεί, καθώς επίσης και η εκ περιτροπής προεδρία. Σημαίνει επίσης ότι δωρίζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα συνεταιρικά μας δικαιώματα στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι προσπαθούν από το 1963 να τα σφετεριστούν. Υπάρχει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή όσον αφορά στην λύση του Κυπριακού: ότι δεν μπορεί να είναι εφικτή μια λύση στην Κύπρο που να βασίζεται σε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη, όπως επίσης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος που να θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα», υποστήριξε ο Ακιντζί.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο της Γενεύης αν οι πλευρές διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αν οι πλευρές συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, τότε αυτό που θα καταφέρουν οι Τουρκοκύπριοι είναι να ενισχύσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και οι ίδιοι να «φορέσουν ξανά το πουκάμισο της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση», όπως είχε γίνει και πριν από το σχέδιο Ανάν.

    «Με αυτή την κατάσταση και μετά από μια διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα, αυτό που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τελικά, είναι να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση αντί να επιτευχθούν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε ο Ακιντζί.

    (ΑΚ)

    [03] Σκοπός του Τατάρ η συντήρηση του στάτους κβο, λέει ο Ναμί

    Ο βασικός σκοπός του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν τατάρ και της ομάδας του δεν είναι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο ή η ομοσπονδία, αλλά η διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής και «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξη στην Yeni D?zen (19.04.21).

    «Βρίσκονται εκεί εκπροσωπώντας μιαν τάξη η οποία αποκόμισε όφελος από αυτή την κατάσταση της ΤΔΒΚ», είπε ο Ναμί αναφερόμενος στον Τατάρ και την ομάδα του και πρόσθεσε: «Αυτή η τάξη δεν είναι δική μας, δεν είναι το φωτεινό πρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το σκοτεινό πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που θέλει να μας σύρει σε ένα μέρος που δεν μας αξίζει».

    Σημειώνοντας ότι οι διανοούμενοι της κοινωνίας πρέπει να διεξάγουν έναν «πολύ σοβαρό αγώνα» κατά αυτού του σκοτεινού προσώπου, ο Ναμί υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη με μιαν έγνοια να απαντήσει στις ανάγκες του «εθνικιστικού και συντηρητικού ρεύματος» στην Τουρκία σε σχέση με την εσωτερική πολιτική εκεί.

    Είπε ότι πρέπει να αγωνιστούν κατά αυτού του «σκοτεινού προσώπου» που αντιτίθεται στον τρόπο ζωής των Τουρκοκυπρίων, στην δημοκρατική τους αντίληψη και στην πίστη τους στο «κράτος δικαίου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν απαγορεύονται τα μαθήματα Κορανίου, επιμένει ο Σανέρ

    Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα, επανέλαβε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, επισημαίνοντας ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» δεν απαγόρευσε τα μαθήματα Κορανίου, σύμφωνα με την G?ne? (19.04.21).

    Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση TGRT, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «μουσουλμανική χώρα», ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των μαθημάτων Κορανίου και ότι το θέμα της «δίκης» αφορούσε το πώς γίνονται τα εν λόγω μαθήματα.

    «Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν ως αποτέλεσμα μιας αγωγής που καταχωρήθηκε σε σχέση με το αν σωστά παίρνουν προαγωγή όσοι παίρνουν την απαραίτητη προαγωγή περνώντας εξετάσεις στο τέλος αυτών των μαθημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα γίνει η απαραίτητη «νομική ρύθμιση» σε σχέση με το πώς θα διεξάγονται τα μαθήματα Κορανίου, σύμφωνα με την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σανέρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι εδώ και 53 χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει άλλα 53 χρόνια να σπαταλήσει στο τραπέζι. «Είναι μια αναγκαιότητα, μια πραγματικότητα να τεθεί στο τραπέζι εκ μέρους μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία ένα νέο μοντέλο που θα μπορούσαν να ιδρύσουν δύο κυρίαρχα ίσα κράτη», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει οποιανδήποτε ομοσπονδιακή λύση στη Γενεύη.

    «Άλλωστε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο τουρκοκυπριακός λαός εξέφρασε την βούλησή του στο θέμα της συνέχισης των συνομιλιών με δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και εξέλεξε πρόεδρο τον Ερσίν Τατάρ», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το επεισόδιο που υπήρξε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, ο Σανέρ χαρακτήρισε ορθή την απάντηση του Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια και υποστήριξε ότι έγινε δεχτή με ικανοποίηση από τον τουρκοκυπριακό «λαό». Ο Σανέρ υποστήριξε ότι η στάση Δένδια κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν μια άλλη εκδοχή της προσπάθειας της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς να στριμωχθεί η τουρκική πλευρά με κλιμάκωση της έντασης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Για ένα «ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα» και ενάντια στις παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων διαδήλωσαν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι

    Την αξίωση τους για τη διασφάλιση της «ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος» στα κατεχόμενα και την έντονη δυσαρέσκεια τους έναντι στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την «απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου» σε σχέση με τα μαθήματα Κορανίου, εξέφρασαν σήμερα μέλη διαφόρων συντεχνιών, οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί μπροστά από το «συνταγματικό δικαστήριο».

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (19.04.21), η εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από την «ένωση δικηγόρων», τους «δικηγορικούς συλλόγους» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μόρφου, Κερύνειας και Αμμοχώστου και έτυχε της στήριξης διαφόρων συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων.

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι συμμετέχοντες αξίωσαν τη διασφάλιση ενός «ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος» στην «ΤΔΒΚ». Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στην «απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου», σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές ως ξεκάθαρη παρέμβαση στην «δικαστική εξουσία».

    Η Avrupa (19.04.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Αυτή η κοινότητα δεν θα υποκύψει στο θρησκευτικό φανατισμό», αναφέρεται στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν διάφορες οργανώσεις που στηρίζουν τη σημερινή εκδήλωση. «Οι αυξανόμενες αντιδράσεις που συνεχίζονται εδώ και κάποιο διάστημα από την κοινότητα μας περί προσάρτησης με την Τουρκία ή να καταστούμε επαρχία της Τουρκίας, έχουν προσλάβει νέες διαστάσεις με τις απειλές του Έρντογαν», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι διάφορες οργανώσεις, οι οποίες τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν σε τέτοιου είδους απειλές και στον θρησκευτικό φανατισμό.

    Για το ίδιο θέμα, η Vatan (19.04.21) γράφει ότι διάφορα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα εξέδωσαν ανακοινώσεις για στήριξη της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας της «ένωσης δικηγόρων», τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του «δικαστικού συστήματος» στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), σε ανακοίνωση του εκφράζει τη στήριξη του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της «ένωσης δικηγόρων» για την διασφάλιση ανεξάρτητου «δικαστικού συστήματος» στην «ΤΔΒΚ» και χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις που έγιναν από Τούρκους αξιωματούχους οι οποίες βλάπτουν το «δικαστικό σύστημα της χώρας».

    Επίσης, το Κόμμα του Λαού (HP) σε γραπτή του ανακοίνωση εκφράζει τη στήριξη του στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέροντας τα εξής: «Αδιαμφισβήτητα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος που αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για την επικράτηση της δικαιοσύνης και την ίδια στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της χώρας μας».

    Επιπλέον, σε ανακοίνωση του δια του προέδρου του Μεχμέτ Τσακιτζί, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων έναντι της απόφασης του «συνταγματικού δικαστηρίου» για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα κατεχόμενα, ως μια ξεκάθαρη παρέμβαση στη δημοκρατία των Τουρκοκυπρίων και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Υποστήριξε επίσης ότι η «απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου» για κατάργηση των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα είναι μια απόφαση εκσυγχρονισμού και μια επιστημονική απόφαση αλλά και μια σωστή απόφαση για την κοσμικότητα και τον κοσμικό χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων.

    Την ίδια στιγμή, το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) σε γραπτή του ανακοίνωση δια του γενικού του γραμματέα Μουράτ Κανατλί υποστηρίζει ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν μετά την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» αποτελούν ένδειξη ότι το «βόρειο» τμήμα της Κύπρου είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας, ότι ο «πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτά που διαδραματίζονται και ότι η θέση του περί «ίσης κυριαρχίας» δεν είναι μια ρεαλιστική αξίωση.

    (ΑΚ)

    [06] Ενώπιον του Έρντογαν το «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», λέει ο Ογούζ

    Ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν βρίσκεται το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ», ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ, όπως γράφει η G?ne? (19.04.21). Αξιολογώντας τις πρόσφατες επαφές του στην Τουρκία, ο Ογούζ επέκρινε όσους λένε ότι υπάρχουν κωλύματα στο «πρωτόκολλο» επειδή η «ΤΔΒΚ» δεν κάνει την «κατ’ οίκον εργασία της» και υποστήριξε ότι οι όροι που υπάρχουν στο «πρωτόκολλο» τέθηκαν από την ίδια την «ΤΔΒΚ» και όχι από την Τουρκία.

    Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην Τουρκία αξιολόγησαν το «πρωτόκολλο», την οικονομική κατάσταση της «ΤΔΒΚ», τα οικονομικά της προβλήματα και τις προσδοκίες της. Είπε ότι μετέφεραν στον Οκτάι και το αίτημα για αποστολή εμβολίων κατά της πανδημίας, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα φτάσουν στα κατεχόμενα το συντομότερο.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Ογούζ είπε ότι τα κατεχόμενα έκλεισαν δύο φορές, αλλά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα τρίτο κλείσιμο. «Γι’ αυτό έρχεται στο προσκήνιο η ατομική ευθύνη και ο έλεγχος», είπε σημειώνοντας ότι εξουσιοδοτήθηκαν οι «δήμοι» για να ασκούν έλεγχο και αυξήθηκαν οι ποινές.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει αύξηση στα έξοδα και μείωση στα έσοδα του καθεστώτος, ο Ογούζ είπε ότι το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» είναι 830 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, αλλά με το δεύτερο κλείσιμο λόγω της πανδημίας προέκυψαν επιπρόσθετα έξοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ΤΛ για στήριξη της οικονομίας. Σημείωσε ότι γι’ αυτό έπρεπε να ανασταλούν κάποια έξοδα και να προσφύγουν σε εσωτερικό δανεισμό.

    Ο Ογούζ επανέλαβε εκ νέου την αντίθεσή του στην διεξαγωγή αναπληρωματικών «εκλογών» για την «βουλευτική έδρα» του Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι το κόστος αυτών των «εκλογών» θα είναι 10 εκατομμύρια ΤΛ και ότι η «χώρα» δεν έχει την πολυτέλεια να δαπανήσει 10 εκατομμύρια ΤΛ για έναν «βουλευτή». Είπε ότι «κυβέρνηση» και αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνήσουν σε ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συμφωνία «YDU» με Ιταλική εταιρεία για παραγωγή ρινικού σπρέι στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (17.04.21) γράφει ότι το «πανεπιστήμιο εγγύς Ανατολής» («YDU) υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλική εταιρεία MAGI group για την παραγωγή ρινικού σπρέι για την καταπολέμηση του COVID-19.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ρινικό σπρέι θα διατεθεί πρώτα στην Ιταλία και στη συνέχεια στην «ΤΔΒΚ» και στην Τουρκία.

    Σε πρώτο στάδιο, το «πανεπιστήμιο εγγύς Ανατολής», το οποίο συνεργάζεται με την Ιταλική εταιρεία MAGI group, το Πανεπιστήμιο της Περούντζια και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιοτεχνολογίας, θα αναλάβει την διεκπεραίωση του σχεδίου παραγωγής του ρινικού σπρέι για την καταπολέμηση του ιού. Η παραγωγή του σπρέι θα αρχίσει σε πρώτο στάδιο στα κατεχόμενα και στη συνέχεια στόχος είναι να συνεχιστεί και στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [08] Ένας θάνατος και 53 νέα κρούσματα στα κατεχόμενα

    H Vatan (19.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,263 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 53 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 46 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τέσσερα είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα τρία αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 71 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 19 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 10, στην Κερύνεια 14 και στο Τρίκωμο 3.

    Μέχρι τις 18 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 883,808 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 5,516 κρούσματα Covid-19, 4,720 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 768 ασθενών, 135 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 628 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Επίσης, χθες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19. Πρόκειται για άτομο ηλικίας 91 ετών που νοσηλευόταν σε μονάδα αυξημένης φροντίδας στο «νοσοκομείο πανδημίας» από τις 13 Απριλίου. Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα ανέρχεται στους 29.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οκτάι: «Θα παρακολουθούμε ώστε να γίνουν οι νομικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα κορανίου»

    Αντιδρώντας στην απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» σχετικά με τα μαθήματα κορανίου στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει ζημιά στην συνείδηση κυρίως του ότι λήφθηκε κατά το μήνα του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τη Milliyet (17.04.21). Στη συνέχεια, τόνισε ότι «τα δικαστήρια που στηρίζονται στην κυριαρχία του έθνους πρέπει να αποφεύγουν πρόνοιες, οι οποίες θα ζημιώσουν την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης του έθνους».

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Οκτάι είπε ότι με οδηγίες του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, όπου αξιολόγησαν αυτή την «δικαστική απόφαση» και τις ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν μετά από αυτή.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει τις αξιολογήσεις του σχετικά με το θέμα αυτό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Οκτάι δήλωσε: «Το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει την ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας σε όλους, με τον έλεγχο και την εποπτεία».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχανε αρκετά χρόνια με προσεγγίσεις, που ζημίωναν την συνείδηση υπό τη μορφή της κοσμικότητας όπως και αυτή, και ότι άφησαν πίσω αυτές τις εποχές με την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Όπως γίνεται και στη χώρα μας, όπως παρέχει η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων θρησκευτική εκπαίδευση υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό να παρέχει και το τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων στη ΤΔΒΚ αυτό. Όπως και σε άλλους τομείς, είμαστε έτοιμοι να μοιρασθούμε με την ΤΔΒΚ, ως μοντέλο παραδείγματος, τις διαδικασίες, τις αρχές, την υποδομή, τη διοίκηση της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων για την θρησκευτική εκπαίδευση και τα μαθήματα κορανίου. Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή της κοσμικότητας δεν έχει παρεμποδίσει ποτέ την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων».

    Αναφέροντας ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν αντιλήψεις, οι οποίες δεν συνάδουν με κανένα τρόπο με το πνεύμα ίδρυσης της «ΤΔΒΚ», τη δομή του τουρκοκυπριακού «λαού» και το πνεύμα του έθνους, ο Οκταί επεσήμανε ότι η κοσμικότητα είναι η εγγύηση της ελευθερίας της συνείδησης και της θρησκείας και πρόσθεσε: «Αναλύοντας την αρχή της κοσμικότητας με ένα τρόπο περιοριστικό και καταπιεστικό, δεν πρέπει κάποιος να την μετατρέψει σε όργανο καταπίεσης των [θρησκευτικών] πεποιθήσεων».

    Ο Οκταί εξέφρασε την άποψη ότι παρόλο που τα μαθήματα κορανίου θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο των βημάτων που λήφθηκαν, δεν είναι ικανοποιητικό και δήλωσε τα εξής:

    «Επιπλέον, δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε με τέτοιες ατζέντες ενόψει της άτυπης διάσκεψης 5+ΗΕ και ενώ συνεχίζεται ο δίκαιος αγώνας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση, που δυστυχώς χαροποίησε αυτούς που καταπιέζουν τον τουρκοκυπριακό λαό, θα διορθωθεί λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και την ελευθερία της θρησκείας. Θεωρούμε σημαντικό να γίνουν οι νομικές διορθώσεις, που θα επιλύσουν στη ρίζα του αυτό το πρόβλημα καθώς να τεθεί υπό εγγύηση η ελευθερία της θρησκείας και συνείδησης στην ΤΔΒΚ. Θα παρακολουθούμε στενά αυτό το ζήτημα».

    (ΔΨ)

    [02] Επέκριναν την απόφαση για τα μαθήματα κορανίου, ο Ερμπάς και Τσελίκ

    Επέκρινε άμεσα την απόφαση «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα σε σχέση με το «γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων» και τα μαθήματα κορανίου και ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, γράφει η S?zc? (16.04.21).

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερμπάς χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η λανθασμένη απόφαση, που επιβουλεύεται την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης και απειλεί την ύπαρξη και ενότητα των Τουρκοκυπρίων. Στη συνέχεια, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να εκμεταλλευτούν την εμπειρία ενός αιώνα της Τουρκίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επικρίσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, γράφει η H?rriyet (16.04.21).

    Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα έξυσε πληγές του παρελθόντας στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η κοσμικότητα δεν μπορεί να σχολιάζεται με τρόπο ενάντια της ελευθερίας της θρησκείας και συνείδησης. «Η κοσμικότητα πρέπει να ερμηνεύεται ως η εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

    (ΔΨ)

    [03] Αλτούν: «Το ΕΛΑΜ στοχεύει στην εξάλειψη της τουρκικής ύπαρξης στην Κύπρο»

    «Ας σβήσουμε τη φωτιά μίσους των Ευρωπαίων ρατσιστών με ένα ειρηνικό μήνυμα του Ισλάμ» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ρατσιστές ότι υποκινούν τη βία κατά των μουσουλμάνων κρυμμένοι πίσω από έννοιες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, γράφει η Milliyet (18.04.21).

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλτούν έκανε αναφορά και στο ΕΛΑΜ ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα ακροδεξιών κομμάτων που έδωσε για διάφορες χώρες στην Ευρώπη, γράφοντας τα εξής:

    «Το ΕΛΑΜ, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, προβαίνει αρκετές φορές σε ενέργειες βίας κατά των Τουρκοκυπρίων και στοχεύει στην εξάλειψη της τουρκικής ύπαρξης στην Κύπρο».

    (ΔΨ)

    [04] Προσχεδιασμένη κρίση κατηγορεί η Χουριγιέτ την Ελλάδα

    Υπό τον τίτλο «Διπλή προβοκάτσια της Ελλάδας», ο αρθρογράφος της H?rriyet (19.04.21) Αμπτουλκαντίρ Σελβί υποστηρίζει ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα καθώς και η αποστολή του ελληνικού ερευνητικού πλοίου με γαλλική σημαία νοτίως της Κρήτης ήταν προσχεδιασμένες κινήσεις της Αθήνας.

    Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι αυτές οι ενέργειες ήταν στρατηγικά σχεδιασμένες και προγραμματισμένες από προηγουμένως από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια, με συνεννόηση με το Γάλλο Πρόεδρο, ώστε να προκαλέσουν κρίση.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σελβί, αυτή η κοινή προβοκάτσια Ελλάδας-Γαλλίας είχε απώτερο σκοπό να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν έπεσε στην παγίδα που της ετοίμασαν ο Μητσοτάκης με το Μακρόν. «Ήταν μια προσπάθεια να φέρουν την ΕΕ απέναντι της Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

    Καταληκτικά, ο Σελβί διερωτάται εάν η αιτία αυτής της προσπάθειας για πρόκληση κρίσης ταυτόχρονα στην Άγκυρα και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μήπως η άτυπη διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

    (ΔΨ)

    [05] Επιτήρηση των δασών στα κατεχόμενα με 4 τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη

    Στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα, θα χρησιμοποιηθούν φέτος τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη (?HA), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκί Πακντεμιρλί, σύμφωνα με τη Milliyet (18.04.21).

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος το καλοκαίρι, εκτός από τις επαρχίες της Τουρκίας, Άδανα, Αττάλεια, Σμύρνης και Μούγλα, τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη θα επιτηρούν επί 24ώρου βάσης και τα δάση στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [06] Στις 55,802 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία-Ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια οι δόσεις του εμβολίου

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (19.04.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 55,802 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 301,243 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 318 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 43,856. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 3,275 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,268,447 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 35,926. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,687,590.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 43,768,759 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,275 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,3 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 34,9%.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (19.04.21) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται στη χώρα για περιορισμό της πανδημίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνου μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα με τον χάρτη που επέδειξε ο Τύρκος Υπουργός αναφορικά με την διασπορά του ιού σε όλη την Τουρκία, ο εβδομαδιαίος αριθμός περιστατικών covid-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα ήταν 920,57 στην Κωνσταντινούπολη, 534,14 στην Άγκυρα και 351,97 στη Σμύρνη.

    Σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία, οι περιοχές των Δαρδανελίων της Κωνσταντινούπολης, της Γιάλοβα και του Κιρκλαρελί, ήταν οι επαρχίες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ψovid-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα, ενώ το Σιρνάκ, το Σιήρτ, το Βαν και το Χακκαρί. ήταν οι επαρχίες με τις λιγότερες περιπτώσεις covid-19 σε 100 χιλιάδες άτομα.

    Τέλος, η Yeni ?afak (18.04.21) γράφει πως ο αριθμός των εμβολίων στην Τουρκία, για την πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια.

    «Από σήμερα, έχουμε κάνει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους πολίτες μας με χρόνιες ασθένειες», ανέφερε ο Κοτζά. Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία θα παραλάβει 30 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου BioNTech μέχρι τον Ιούνιο. Το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 40 ετών τον Ιούνιο, με την επιτάχυνση των διαδικασιών προμήθειας, είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya που δημοσιεύει η Cumhuriyet (18.04.21) η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρουσιάζει σημαντική πτώση. Η έρευνα διεξάχθηκε μεταξύ 11-14 Απριλίου και παρουσιάζει αυξημένο ποσοστό στους αναποφάσιστους.

    Σε ερώτηση ποιο Κόμμα θα ψήφιζαν, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 25.8%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 21,6%

    Καλό Κόμμα (Iyi Parti): 10,4%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 6%

    Κόμμα του Μέλλοντος(Gelecek Partisi): 2,4%

    Deva Partisi: 2.4%

    Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi): 1,4%

    Άλλα: 1,3%

    Αναποφάσιστοι: 20,7%

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε ερώτηση αν θα ψήφιζαν ξανά τον Ταγίπ Ερντογάν σε Προεδρικές εκλογές, το 29% απάντησε θετικά, το 49% απάντησε οπωσδήποτε όχι, το 10,3 απάντησε πως θα ψηφίσει άλλο υποψήφιο και το 11,4% δήλωσε πως δεν απαντά. Τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν σημαντική πτώση σε σχέση με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ίδια ερώτηση τον Ιανουάριο.

    Σε ερώτηση αν συμφωνούν με την δήλωση: «Εμπιστεύομαι την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο ότι θα τερματιστεί η οικονομική κρίση όταν τελειώσει η πανδημία», μόνο το 23,3% απάντησε θετικά ενώ το 59% απάντησε αρνητικά και το 16.7% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οικονομική κρίση στην Τουρκία, το 88% απάντησε θετικά και μόνο το 11% αρνητικά.

    Για το ποιος θα επικρατήσεις ανάμεσα σε μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μανσούρ Γιαβάς, [Δημάρχος Άγκυρας] το 29% υποστηρίζει πως θα κερδίσει ο πρώτος και το 44,5% πως θα κερδίσει ο δεύτερος. Το 48% απάντησε πως θα ψήφιζε στις εκλογές τον Γιαβάς και το 30,5% απάντησε πως θα ψήφιζε τον Ερντογάν.

    Για το ποιος θα επικρατήσει ανάμεσα σε μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εκρέμ Ιμάμογλου [Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης], το 28,2% επέλεξε τον πρώτο και το 43,3% τον δεύτερο. Ατίστοιχα το 48,6% απάντησε πως θα ψήφιζε στις εκλογές τον Ιμάμογλου και μόνο το 30,5% απάντησε πως θα ψήφιζε τον Ερντογάν.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 April 2021 - 11:42:14 UTC