Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 78/2021 24-26.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στην Γενεύη για να εξηγήσει το «νέο όραμά» του ο Τατάρ ? Δεν υπάρχει χάρτης, λέει
  • [02] Ο Τατάρ ζητά να στηρίξει τα δύο κράτη η Βρετανία ? Πληροφορίες περί αναγνώρισης
  • [03] Ακιντζί: Θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας στη Γενεύη ο Τατάρ
  • [04] Ενόχληση Τατάρ από την αναφορά Ακιντζί ότι θα είναι «παπαγάλος της Άγκυρας»
  • [05] Διχάζει τον «λαό» ο Ακιντζί και τον υποκινεί κατά της Τουρκίας, λέει ο Σανέρ
  • [06] «Έχασαν» τον χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσαν στο Κραν Μοντάνα
  • [07] Μεταβαίνει στην Γενεύη για να στηρίξει τα δύο κράτη, δηλώνει ο Σανέρ
  • [08] Έρογλου: «Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη ? Να αρχίσουν προσπάθειες αναγνώρισης»
  • [09] Έρχουρμαν: «Όλοι επιθυμούν λύση στην Κύπρο»
  • [10] Η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση είναι η λύση ομοσπονδίας, είπε ο Όζγιγιτ
  • [11] Ο Ακάνσοϊ διερωτάται ποιος θα εκπροσωπήσει τους Τουρκοκυπρίους στη Γενεύη
  • [12] Αριστερό Κίνημα: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εκπροσωπηθούν στη Γενεύη»
  • [13] Τατάρ και «ΥΠΕΞ» καταδικάζουν τη δήλωση Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων
  • [14] Μαζική κινητοποίηση υπέρ της λύσης ομοσπονδίας στα κατεχόμενα
  • [15] Στα 71 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες ? 6,025 συνολικά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Έχω την πλήρης στήριξη της Τουρκίας στο όραμα μου για δύο κράτη
  • [02] «Η πόρτα της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά», δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ ένα μοντέλο λύσης που παραβλέπει τις πραγματικότητες στο νησί», δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου πριν την Γενεύη
  • [04] Ο Τσαβούσογλου ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Κυπριακό
  • [05] «Το πεπρωμένο της ΤΔΒΚ είναι και δικό μας πεπρωμένο», δηλώνει ο Αλτούν
  • [06] «Πλατφόρμα για λύση δυο κρατών»: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να χάσουν άλλα 53 χρόνια συνομιλιών»
  • [07] Κάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη για εξηγήσεις το Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν για το Αρμενικό
  • [08] Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκική κυβέρνηση για την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας από τον Μπάιντεν
  • [09] Καταδικάζουν τα πολιτικά Κόμματα της Τουρκίας την δήλωση Μπάιντεν
  • [10] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν-Μπάιντεν πριν την ανακοίνωση περί γενοκτονίας
  • [11] Συλλήψεις για FETO σε 62 επαρχίες της Τουρκίας και στα κατεχόμενα
  • [12] Στις 38,553 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στην Γενεύη για να εξηγήσει το «νέο όραμά» του ο Τατάρ ? Δεν υπάρχει χάρτης, λέει

    Η K?br?s (26.04.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναχώρησε σήμερα για την Γενεύη μέσω Άγκυρας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Η συνάντηση Έρντογαν ? Τατάρ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.00 η ώρα. Ο Τατάρ συνοδεύεται από την διαπραγματευτική του ομάδα και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Ο παράνομος Bayrak (26.04.21, brtk.net) μεταδίδει ότι σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι στην Γενεύη θα εξηγήσουν την «νέα βούληση και το νέο όραμα» της «βόρειας Κύπρου». Ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τον Έρντογαν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αύριο το πρωί θα μεταβεί στη Γενεύη.

    Σημειώνοντας ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξουν συνομιλίες και ότι θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των εγγυητριών δυνάμεων και διμερείς συναντήσεις, ο Τατάρ επεσήμανε ότι «αυτά που θα αναφέρουμε εκεί και η θέση μας συμπίπτουν και είναι σε αρμονία εκατό τοις εκατό με την Τουρκία». Επανέλαβε ότι θα αναφέρουν πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για ομοσπονδία στην Κύπρο και πως μια μόνιμη συμφωνία θα μπορούσε να γίνει με συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Εξέφρασε την θέση ότι μια μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να μπορεί να βοηθήσει τόσο τους δύο λαούς όσο και τις περιφερειακές ισορροπίες και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε με τις αντιπροσωπείες».

    Ο Τατάρ είπε ότι λόγω της πανδημίας ο ίδιος και η ομάδα του δεν θα βγουν έξω από το κτήριο που θα βρίσκονται και θα μεταβούν μόνο στο κτήριο του ΟΗΕ στο πλαίσιο των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Gen? TV (26.04.21, kibrisgenctv.com), απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι στην Γενεύη θα συζητήσουν την «ουσία της υπόθεσης, τις αρχές της υπόθεσης, το ζήτημα της κυριαρχίας». «Επομένως δεν φέρνουμε στην ημερήσια διάταξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που το Βαρώσι μπορεί να είναι μέρος τους. Δεν έχουμε την πρόθεση να συζητήσουμε εκείνα τα θέματα».

    Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πλατεία Ινονού στα κατεχόμενα υπέρ της ομοσπονδίας, ο Τατάρ είπε ότι όλοι είναι «πολίτες τους» και θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με όλους, όμως δεν ήταν «καθόλου καλό» το γεγονός ότι διοργανώθηκε ένα τέτοιο συλλαλητήριο παραμονές μιας τόσο σημαντικής συνάντησης και σε περίοδο πανδημίας που αυξάνονται τα κρούσματα και δυσκολεύονται να τα ελέγξουν, παρά τις δηλώσεις του «υπουργείου υγείας» και της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων».

    «Η συμμετοχή εκεί και οι δηλώσεις που έκανε εκεί ο κ. Ακιντζί είναι διαφορετικό θέμα, αλλά δεν προτίθεμαι να προκαλέσω ένταση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι μεταβαίνουν άνετοι στη Γενεύη και δεν θέλει να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για το συλλαλητήριο, το οποίο ωστόσο θεωρεί ότι δεν ήταν σωστό. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Το σημαντικό είναι η προστασία της ενότητας και της ομοψυχίας του τουρκοκυπριακού λαού. Εγώ είμαι εκπρόσωπος της νέας βούλησης. Έχουμε πει πράγματα. Έχουμε υποσχέσεις. Αφότου τα ξεκαθαρίσαμε αυτά με την Τουρκία, είναι έτοιμοι οι φάκελοί μας και θα μοιραστούμε μαζί τους εκεί λεπτομερώς τις αδικίες που έγιναν στην Κύπρο, το γιατί αδικείται τόσα χρόνια ο τουρκοκυπριακός λαός, το ότι δεν λήφθηκε αποτέλεσμα παρά την καλή θέληση του τουρκοκυπριακού λαού. Και θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο πόσο δίκαιο έχουμε. Υπάρχουν πολλά να λεχθούν. Δεν χρειάζεται να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες τώρα».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν επέδειξε καλή θέληση η ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντάνα παρά την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι επομένως τώρα υπάρχει «ένα νέο όραμα, ένας νέος δρόμος, ένας νέος χάρτης» σε πλήρη συμφωνία με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι όπως λένε τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχει η γενική άποψη διεθνώς ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να εξευρεθεί με την ελεύθερη και ανεξάρτητη βούληση των δύο πλευρών, ο Τατάρ είπε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα αξιολογήσει τα πάντα και είναι αυτός που έχει τον ουσιαστικό λόγο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν συζητούν την ομοσπονδία, η οποία δοκιμάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Επανάλαβε τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί περί τελευταίας ευκαιρίας για ομοσπονδία στο Κραν Μοντάνα και επανέλαβε: «Εμείς πλέον ξεκαθαρίζουμε πιο πολύ το ζήτημα της κυριαρχίας στην Κύπρο, διότι δεν εμπιστευόμαστε την άλλη πλευρά».

    Επεσήμανε ότι η ουσία της κυριαρχικής ισότητας είναι η αυτοδιοίκηση και ότι με την μία κυριαρχία, όσο και αν γίνεται λόγος για κρατίδια, αυτά τα κρατίδια είναι επαρχίες από μια άποψη και η ουσιαστική εξουσία συσσωρεύεται στο κέντρο.

    Σημειώνοντας ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι να εκδιωχθεί η Τουρκία από την Κύπρο, «διότι θα είστε εντός της ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι εντός της ΕΕ και επομένως προς τα πού πάει το πράγμα;» «Εμείς αποδίδουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην κυριαρχία. Αν δεν είστε κυρίαρχος εντός της ΕΕ, σε παίρνουν σε πολύ διαφορετικά μέρη», ισχυρίστηκε.

    Ερωτηθείς για τον χάρτη που υπέβαλε ο Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε:

    «Έθεσα στην ημερήσια διάταξη το θέμα και προηγουμένως. Το τελευταίο ζήτημα του παπαγάλου ήρθε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη. Ο Ακιντζί είπε ‘ο Τατάρ είναι παπαγάλος της Άγκυρας’. Και εγώ είπα ‘όταν έδινες εκείνο τον χάρτη εσύ ποιου ο παπαγάλος ήσουν άραγε’; Διότι εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε αυτό τον χάρτη. Ο αρχιδιαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν, ο σύμβουλός μου Οκάν Ντονανγκίλ, ο διευθυντής της προεδρίας Σερκάν Ίλσεβεν έψαξαν ξανά το βράδυ, δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Δεν μπόρεσαν να βρουν τον γνωστό χάρτη! Ο Εργκιούν Ολγκούν δεν μπόρεσε να βρει ακόμα τα πρακτικά σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου. Αυτή την έκθεση μου υπέβαλαν. Δεν υπάρχει χάρτης».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ ζητά να στηρίξει τα δύο κράτη η Βρετανία ? Πληροφορίες περί αναγνώρισης

    Σε έκκληση προς την κυβέρνηση της Βρετανίας να στηρίξει το μοντέλο λύσης δύο κρατών το οποίο θα θέσει ο ίδιος στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις στην Sunday Express, όπως γράφει η K?br?s (26.04.21), σύμφωνα με την οποία η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε τις αποκλειστικές δηλώσεις Τατάρ υπό τον τίτλο «Η Αγγλία κλήθηκε να ασκήσει τις ελευθερίες της από το Brexit για να αναγνωρίσει την Βόρεια Κύπρο ως μια κυρίαρχη χώρα».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Βρετάνια θα μπορέσει να μεταχειριστεί ισότιμα τις δύο πλευρές στο νησί, κάνοντας το καθήκον της ως ουδέτερη εγγυήτρια δύναμη πλέον μετά την έξοδό της από την ΕΕ.

    «Δεν θέλουμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο. Χάσαμε άδικα χρόνο τόσα χρόνια», είπε.

    Σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στις θάλασσες του νησιού αύξησε την ένταση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι χρονοτριβούν θεωρώντας ότι θα υποχωρήσει η Τουρκία και πρόσθεσε: «Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκε άλλο τόσο η σημασία της Κύπρου. Η Τουρκία ουδέποτε θα υποχωρήσει και δεν θα αλλάξει την άποψή της. Θα υποστηρίξει τους Τουρκοκύπριους μέχρι τέλους».

    Ισχυριζόμενος ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή στο νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι πραγματικότητες στο νησί είναι εκεί και ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές γλώσσες, δύο χωριστές ιστορίες και δύο χωριστές κουλούρες. Ως εκ τούτου, έχουμε το δικαίωμα να ιδρύσουμε το κράτος μας».

    Ο Τατάρ ανάφερε ότι από το 1974 οι δύο «λαοί» στο νησί ζουν χωριστά και ότι οι νέοι των δύο πλευρών μιλούν διαφορετικές γλώσσες και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Υποστήριξε επίσης ότι λόγω του πόνου που βιώθηκε στο παρελθόν είναι αδύνατον να υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση.

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αναγνωριστεί, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι μια λύση δύο κρατών στη βάση της συνεργασίας θα εξασφαλίσει περιβάλλον αμοιβαίου κέρδους και θα εξαλείψει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε πρόσφατα συναντήσεις με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραάμπ και την Βρετανίδα Υπουργό Αρμόδια για την Ευρώπη, Γουέντι Μόρτον, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της σε σχέση με την Κύπρο.

    Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Whitehall, γράφει ότι οι Βρετανοί Υπουργοί σκέφτονται να αναγνωρίσουν την «Βόρεια Κύπρο» ως ανεξάρτητο κράτος. Αναφέρει επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα εξαλείψει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 300 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Βρετανία και θα είναι ωφέλιμη τόσο για τους Βρετανούς που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο όσο και για τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ακιντζί: Θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας στη Γενεύη ο Τατάρ

    Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας», όπως γράφει η K?br?s Postas? (24.04.21, kibrispostasi.com).

    Μιλώντας στην δημοσιογράφο Αϊσεμντέν Ακίν της διαδικτυακής εφημερίδας Bug?n K?br?s, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ο Τατάρ τοποθετήθηκε στον «θώκο» στον οποίο κάθεται εκ μέρους της Τουρκίας με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Στην Γενεύη θα επιδείξει συμπεριφορά κατά τρόπο που θα είναι ο παπαγάλος της Άγκυρας».

    Σημειώνοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» στο Κραν Μοντάνα, ο Ακιντζί είπε ότι «ήταν μια στιγμή που πλησιάσαμε πολύ στη λύση» και υποστήριξε ότι «δεν κατέστη δυνατό να επιδειχθεί βούληση» γι’ αυτό.

    Ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «έχει πετάξει στον κάλαθο των σκουπιδιών» τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι και ο Τατάρ προβαίνει σε δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση. «Είναι βέβαιο πως δεν θα βγει κάτι από τη Γενεύη», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη στο θέμα της πολιτικής ισότητας και ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα συζητούσαν την λύση δύο κρατών, ο Ακιντζί ανέφερε ότι τότε ο ίδιος είχε πει στον Τσαβούσογλου να μην το πιστεύει αυτό. «Τελικά είχα δίκαιο», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί επανέλαβε την θέση ότι «διεξήχθη μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχε πλήρως η κυβέρνηση της Τουρκίας, οι εδώ προεκτάσεις της και η τουρκική πρεσβεία» και με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς έβαλαν να καθίσει στον «θώκο» κάποιον που δεν θα μπορούσε να ανέλθει εκεί με τη δική του δύναμη.

    Σημειώνοντας ότι «η σκιά της Τουρκίας βρίσκεται πάνω στον Τατάρ», ο Ακιντζί επανέλαβε ότι στη Γενεύη ο Τατάρ θα συμπεριφερθεί ως παπαγάλος της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι τα κόμματα, οι συντεχνίες και οι οργανώσεις που πιστεύουν στη λύση πρέπει να καταστούν πιο ορατά τόσο στα κατεχόμενα όσο στις ελεύθερες περιοχές. «Αυτό θα εξασφαλίσει την γέννηση νέων ελπίδων. Αντί να περιμένουμε να τρέξει δάκρυ από το μάτι ενός νεκρού, είναι πιο σώφρον και αναγκαίο να το κάνουμε αυτό», υποστήριξε.

    Ο Ακιντζί είπε ότι θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο που θα διεξαγόταν ταυτοχρόνως το Σάββατο στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και το χαρακτήρισε «ένα καλό μήνυμα για να ακουστεί η φωνή των κοινοτήτων».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ενόχληση Τατάρ από την αναφορά Ακιντζί ότι θα είναι «παπαγάλος της Άγκυρας»

    Έντονα αντέδρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στη δήλωση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι «στη Γενεύη ο Τατάρ θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας», όπως γράφει η G?ne? (26.04.21).

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ απευθύνθηκε στον Ακιντζί και τον ρώτησε «εσύ ποιου παπαγάλος ήσουν άραγε ότι έδιδες τον χάρτη στο Κραν Μοντάνα;» Επικρίνοντας τη δήλωση Ακιντζί, ο Τατάρ είπε ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία» δεν μπόρεσε να βρει τον χάρτη που είχε καταθέσει ο Ακιντζί για το Κυπριακό και διερωτήθηκε: «Εσύ ποιου ο παπαγάλος ήσουν άραγε όταν πήγες και έδωσες χάρτη στους Ελληνοκύπριους;»

    Διερωτώμενος τι εξυπηρετεί να μιλά έτσι ένα άτομο που διετέλεσε «πρόεδρος της δημοκρατίας» σε αυτή την «χώρα», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι πριν τις «εκλογές» ο Ακιντζί είχε δηλώσει ότι απειλείται η ζωή του και υποστήριξε ότι τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ένταση με τη δήλωση περί παπαγάλου.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει εκφράσει την πεποίθησή του προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του «κράτους» του και της «κυριαρχίας» του, ο Τατάρ ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη και κάθε είδους εξέλιξη θα γίνει έχοντας καλές σχέσεις με την Τουρκία για ένα ασφαλές μέλλον με ευημερία. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θα πάω να γίνω μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους; Η αντίληψή τους για ομοσπονδία είναι ξεκάθαρη. Όπως συμβαίνει στα πρακτικά σε όλες τις συνομιλίες, η αντίληψή τους για ομοσπονδία δεν είναι τίποτε άλλο από το να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Τουρκοκύπριοι εγκαταλείποντας το δικό τους κράτος».

    Ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν να ονομαστεί λύση ο εκμηδενισμός όλων των επενδύσεων που έγιναν στη «χώρα» εδώ και 60 χρόνια και να πάνε να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αναξιοπρέπεια, μεγαλύτερη ανεντιμότητα και μεγαλύτερη προδοσία στην υπόθεσή τους απ’ αυτό.

    Χαρακτηρίζοντας ασέβεια τόσο προς τον ίδιο όσο και προς την Τουρκία το να δημιουργείται ένταση πριν από τη Γενεύη, το να οδηγείται ο κόσμος στους δρόμους με «απρεπείς χαρακτηρισμούς» και το να επιδίδονται επιστολές στην άλλη πλευρά και στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζοντας επίμονα την ομοσπονδία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «υπάρχει δημοκρατία» στην Κύπρο και ότι ο «λαός» βλέπει πλέον τις «αλήθειες».

    Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί 50 χρόνια και είναι γνωστό το πού έφτασαν. Είπε ότι μετά το Σχέδιο Ανάν ελέχθη ότι τέλειωσε αυτή η υπόθεση και ότι αργότερα ο Ακιντζί δήλωσε ότι θα έλυνε το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον Τατάρ, έγιναν κάθε είδους υποχωρήσεις από την τουρκική πλευρά και στο τέλος φτάσαμε στο σημείο των μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατευμάτων, χωρίς καν να πάρουν την εκ περιτροπής προεδρία. Κατέληξε λέγοντας:

    «Έδωσαν έναν χάρτη. Πού είναι αυτός ο χάρτης; Είμαι πρόεδρος της δημοκρατίας. Δεν μπόρεσα να βρω αυτό τον χάρτη. Είμαι πολύ περίεργος γι’ αυτό τον χάρτη. Πας και δίνεις χάρτη και εγώ δεν μπορώ να βρω αυτό τον χάρτη. Ποιου παπαγάλος ήσουν άραγε όταν έδινες αυτό τον χάρτη;»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Διχάζει τον «λαό» ο Ακιντζί και τον υποκινεί κατά της Τουρκίας, λέει ο Σανέρ

    Η G?ne? (26.04.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ επέκρινε τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την δήλωση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας στη Γενεύη» και τον κατηγόρησε ότι διχάζει τον «λαό» και τον υποκινεί κατά της Τουρκίας.

    Καλώντας τον Ακιντζί να απαλλαγεί από τις φιλοδοξίες του και να συμπεριφερθεί λογικά, ο Σανέρ διερωτήθηκε πώς θα απαντούσε ο Ακιντζί όταν οι ίδιες κατηγορίες απευθύνονταν και εναντίον του ιδίου όταν υπέβαλλε προτάσεις σε αρμονία με την Τουρκία κατά την διάρκεια της «προεδρικής θητείας» του.

    Ο Σανέρ υποστήριξε ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ο Ακιντζί είχε δηλώσει πως: «Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία. Με την κατάρρευση της διαδικασίας τέλειωσε πλέον η πιθανότητα της δικής μας γενιάς να βρει μιαν ομοσπονδιακή λύση. Πρέπει πλέον να συζητηθούν τα δύο κράτη κάτω από την στέγη της ΕΕ». «Ύστερα τι συνέβη και άλλαξε», διερωτήθηκε.

    Ισχυριζόμενος ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» του περασμένου Οκτωβρίου που νίκησε ο Τατάρ ήταν τόσο «νόμιμα» και «βασισμένα στην βούληση του λαού» όσο και τα αποτελέσματα του 2015, ο Σανέρ υπενθύμισε ότι τα τέσσερα από τα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή» δεν θεωρούν εφικτή πλέον την λύση της ομοσπονδίας και υποστηρίζουν ότι είτε πρέπει να συνεργαστούν τα «δύο κράτη» είτε να βαδίσει το καθένα τον δρόμο του.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Έχασαν» τον χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσαν στο Κραν Μοντάνα

    Κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει τώρα;» η Diyalog (26.04.21) γράφει ότι ο σύμβουλος του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Γκιουρντάλ Χιουντάογλου ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά παράδωσε μέσα σε έναν φάκελο στον σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Οκάν Ντονανγκίλ τον χάρτη που είχε καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

    «Όταν ολοκλήρωσα τα καθήκοντά μου ως προεδρικός σύμβουλος και παρέδιδα στον κ. Οκάν Ντονανγκιλ, του ανέφερα την ευαισθησία του θέματος», επεσήμανε ο Χιουντάογλου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας ότι όλα τα έγγραφα που αφορούν τα πρακτικά των συνομιλιών κατά την περίοδο Ακιντζί καταχωρήθηκαν στο αρχείο της «προεδρίας».

    Ο Χιουντάογλου προέβη σε αυτή την αναφορά μετά την δήλωση του Τατάρ, ο οποίος διερωτήθηκε πού είναι ο χάρτης που επέδωσε ο Ακιντζί στις συνομιλίες. Ο Τατάρ είπε ότι γνωρίζει τις δηλώσεις Χιουντάογλου, αλλά ο ίδιος δεν είδε ακόμα τον χάρτη.

    Στο μεταξύ, σε επικοινωνία με την εφημερίδα από την Γενεύη όπου βρίσκεται, ο Ντονανγκίλ υποστήριξε ότι δεν του παραδόθηκε κανένας χάρτης. «Ισχυρίζεται ότι μου έδωσε τον χάρτη μέσα σε φάκελο. Πώς μπορεί να δίνεται μέσα φάκελο ένα τόσο σημαντικό έγγραφο του κράτους;», διερωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι τέτοια έγγραφα πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένα.

    Εξάλλου, η G?ne? (26.04.21) γράφει ότι ο Αϊντίν Άκκουρτ, σύμβουλος του Τατάρ σε θέματα Τύπου, έρευνας και αρχείου, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός Χιουντάογλου είναι τελείως αναληθής, αφού ο εν λόγω χάρτης δεν βρίσκεται στο αρχείο της «προεδρίας της δημοκρατίας», αλλά ούτε και δόθηκε στον Ντοναγκίλ. Είπε ότι σε αντίθεση με τον ισχυρισμό Χιουντάογλου, τα έγγραφα του αρχείου δεν μπορούν να δοθούν σε κλειστούς φακέλους, αφού δίδονται με υπογραφή και καταχωρούνται.

    «Ο εν λόγω χάρτης και μερικά άλλα έγγραφα και πρακτικά είτε καταστράφηκαν είτε τα πήραν μαζί τους όταν έφευγαν», ανέφερε επισημαίνοντας ότι διεξάγουν έρευνες για το θέμα εδώ και μήνες και συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για έναρξη «νομικής διαδικασίας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μεταβαίνει στην Γενεύη για να στηρίξει τα δύο κράτη, δηλώνει ο Σανέρ

    Η K?br?s (26.04.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ αναχώρησε την Δευτέρα το πρωί για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί για την Γενεύη όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», ο Σανέρ ανέφερε ότι τάσσονται υπέρ των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και ότι αυτό υποστηρίζεται και από τον «λαό». Είπε ότι κατά τις συνομιλίες της Γενεύης θα υπερασπιστούν την λύση δύο κρατών και την συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έχει χρόνο να χάσει με συζήτηση της ομοσπονδίας για άλλα 53 χρόνια κατά τρόπο που βολεύει τους Ελληνοκύπριους.

    Ο Σανέρ επανέλαβε την θέση ότι κατά τις τελευταίες «προεδρικές εκλογές», ο τουρκοκυπριακός «λαός» εξέφρασε την βούλησή του για συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό με μιαν στάση υπέρ της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Έρογλου: «Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη ? Να αρχίσουν προσπάθειες αναγνώρισης»

    Η Vatan (26.04.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, λόγω της συνέχισης της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες είναι να αποδεχθούν την «πραγματικότητα των δύο κρατών» και να συμβάλουν σε μια συμφωνία συνεργασίας αυτών των «δύο κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι στο Κραν Μοντάνα φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ο Έρογλου ισχυρίστηκε:

    «Επειδή έτσι βολεύει κάποιες εξέχουσες χώρες στον κόσμο, δεν μπορούμε να καταδικαστούμε στην συζήτηση της ομοσπονδίας άλλα 50 χρόνια. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την Γενεύη, πρέπει αμέσως να αρχίσει προσπάθεια για αναγνώριση της ΤΔΒΚ σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Αν είμαστε ενωμένοι, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Έρχουρμαν: «Όλοι επιθυμούν λύση στην Κύπρο»

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι όλοι, από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, επιθυμούν λύση στο κυπριακό πρόβλημα, γράφει η K?br?s (24.04.21).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, ο Έρχουρμαν σε δηλώσεις στο παράνομο Bayrak (23.04.21), δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος έχει εισέλθει αυτή την στιγμή σε ένα διαφορετικό δρόμο και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δε θα φέρει αποτέλεσμα και ούτε είναι αποδεκτός απ’ όλους. Επισήμανε ότι όλοι γνωρίζουν ότι το CTP επιθυμεί λύση και πώς θα είναι η λύση.

    Αναφέροντας ότι δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, όλοι επιθυμούν λύση, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι σχετικά με τη διαδικασία λύσης και το κόμμα έχει 50 χρόνια εμπειρίας για το θέμα.

    «Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανάγκη για λύση και στην πραγματικότητα και η Ανατολική Μεσόγειος. Η λύση θα συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία της ειρήνης», είπε ο Έρχουρμαν.

    Σημειώνοντας ότι από την στιγμή που ήλθε στην εξουσία ο Ερσίν Τατάρ διατυμπανίζει ότι οι «συνομιλητές» του κατανοούν τις θέσεις του, ο Έρχουρμαν είπε: «Ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη, ακούσαμε τις θέσεις της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, των ΗΕ της ΕΕ. Έτσι και αλλιώς γνωρίζουμε τις θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα τους, που έχει πει ότι η ‘φόρμουλα βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών’ μπορεί να συζητηθεί ή ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή πλατφόρμα λύσης».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν η πλευρά που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, ο Έρχουρμαν είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμούσε ποτέ λύση δύο κρατών, αλλά ήταν ένα ψέμα για να κερδίσει χρόνο.

    Σχετικά με την επιμονή του Τατάρ για λύση δύο κρατών, ο Έρχουρμαν ανέφερε τα εξής: «Λέμε ότι θέλουμε λύση δύο κρατών και ίσο μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, που θα εξορυχτούν από τον νότο. Πώς θα γίνει αυτό; Η δική σου ΑΟΖ θα είναι στο βορρά και η δική τους ΑΟΖ στο Νότο. Άρα θα παραχωρήσω το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού για τους υδρογονάνθρακες στο Νότο; Ποτέ δεν θα το πράξω αυτό».

    (ΔΨ)

    [10] Η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση είναι η λύση ομοσπονδίας, είπε ο Όζγιγιτ

    Υπάρχει ανάγκη για πολιτικές που ενώνουν τους Τουρκοκύπριους με τον κόσμο και όχι που τους χωρίζουν, είπε ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, γράφει η K?br?s (24.04.21).

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζγιγιτ υπενθύμισε ότι η πολιτική λύση βασισμένη σε δύο κυρίαρχα κράτη, που προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ως νέα και ότι θα την παρουσιάσει στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν με επιζήμια αποτελέσματα για την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας τα εξής: «Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και επιθυμούν να παρουσιάζουν πάλι αντιλήψεις, που ζημιώνουν τους Τουρκοκύπριους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρξουν σωστά (αποτελέσματα) από τα λάθη του παρελθόντος».

    Στη συνέχεια, ο Όζγιγιτ προειδοποίησε τον Τατάρ ότι εάν επιμένει σε αυτή την λανθασμένη πολιτική, τότε θα παρουσιασθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί λύση και αυτό δεν θα ωφελήσει σε τίποτα παρά να μείνουν οι Τουρκοκύπριοι εκτός της διεθνής κοινότητας.

    Η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση είναι η λύση ομοσπονδίας, σημείωσε ο Όζγιγιτ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, στη βάση της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 Έρογλου - Αναστασιάδη, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που συμπεριλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή στο κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως είχε συμφωνήσει ο Ακιντζί με τον Αναστασιάδη το 2019 στο Βερολίνο.

    (ΔΨ)

    [11] Ο Ακάνσοϊ διερωτάται ποιος θα εκπροσωπήσει τους Τουρκοκυπρίους στη Γενεύη

    Οι δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και των αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, που είναι εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, θα μπορούσαν να διακυβεύσουν όλα όσα έχουν κερδίσει, δήλωσε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ, σύμφωνα με την Yeni Bak?? (24.04.21).

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψη ότι ούτε μειονότητα, αλλά ούτε και μπάλωμα οποιουδήποτε επιθυμούν να είναι, ο Ακάνσοϊ είπε: «Μια αξιοπρεπής λύση είναι το μοντέλο ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας. Ένα μοντέλο, με μια κυριαρχία και μια διεθνή ταυτότητα, που η κυριαρχία του πηγάζει από δύο λαούς».

    Στη συνέχεια, ο Ακάνσοϊ διερωτάται ποιος θα εκπροσωπήσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» στη Γενεύη, σημειώνοντας τα εξής:

    «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόεδρο [Τουρκοκύπριο ηγέτη] που εκπροσωπεί τη μειονότητα. Φυσικά, η πολιτική βούληση ανήκει στο λαό και είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού. (?) Εύχομαι, ο Τατάρ να μην αναποδογυρίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (?) Δεν αναμένω οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα από αυτή την διάσκεψη για το Κυπριακό σχετικά με το μέλλον των Τουρκοκυπρίων».

    (ΔΨ)

    [12] Αριστερό Κίνημα: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εκπροσωπηθούν στη Γενεύη»

    Η Yeni Bak?? (24.04.21) γράφει ότι το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket) ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί τη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, δεν θα έχει τη μορφή 5+1, αλλά 4+1.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του αριστερού κινήματος Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν υποστήριξε ότι ο Τατάρ δεν εκλέχθηκε στη θέση του, αλλά διορίσθηκε, προσθέτοντας ότι είναι ο εκπρόσωπος αυτών που διορίζουν και επιβάλλονται με το ζόρι με επεμβάσεις και αυθαιρεσίες.

    «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που οι Τουρκοκύπριοι θα μείνουν εκτός των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τι κρίμα, που η κοινότητα μας δεν θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη. Η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Κορκμαζχάν.

    Καταληκτικά, ο Κορκμαζχάν εξέφρασε τη γνώμη ότι η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσεται υπέρ της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση του στάτους κβο και της πολιτικής της προσάρτησης.

    (ΔΨ)

    [13] Τατάρ και «ΥΠΕΞ» καταδικάζουν τη δήλωση Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

    Ατυχή και απαράδεχτη χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η K?br?s (26.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Τατάρ επέκρινε έντονα αυτή δήλωση, που διαστρεβλώνει, όπως ανέφερε, τις ιστορικές πραγματικότητες. «Το τουρκικό έθνος προστατεύει τις μειονότητες σε όποιο γεωγραφικό χώρο βρίσκονται, διασφαλίζοντας τα κάθε είδους δικαιώματα και ελευθερίες τους», υποστήριξε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε τα εξής: «Εάν κάποιοι προσπαθούν να αμαυρώσουν την ιστορία του τουρκικού έθνους, που είναι γεμάτη με τιμές και δόξα, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε πρέπει να δουν τις θηριωδίες που διέπραξε συστηματικά η ΕΟΚΑ κατά την περίοδο 1963-1974».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα, που χαρακτήρισε τη δήλωση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων ως αβάσιμη, γράφει η Hakikat (26.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το «υπουργείο» καταδίκασε τη δήλωση του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της δήλωσης ήταν να αμαυρώσει το ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους. «Αυτή η δήλωση στερείται ιστορικών και νομικών στοιχείων και είναι πασιφανές ότι έγινε για να ικανοποιήσει κάποιους πολιτικούς κύκλους που τρέφουν μίσος κατά της μητέρας πατρίδας, Τουρκίας», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτή η δήλωση έχει γίνει με σκοπό το πολιτικό κέρδος, το «υπουργείο» ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα και ότι κάθε είδους κοντόφθαλμο και μεροληπτικό βήμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

    (ΔΨ)

    [14] Μαζική κινητοποίηση υπέρ της λύσης ομοσπονδίας στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Μήνυμα για τη Γενεύη», η Yeni D?zen (26.04.21), στο πρωτοσέλιδό της καθώς και σε αρκετές εσωτερικές σελίδες, δημοσιεύει φωτογραφίες από την εκδήλωση «Μαζί στο δρόμο για την ομοσπονδία», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά την πανδημία.

    Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας καθώς και άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την στήριξή τους στη λύση της ομοσπονδίας ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, μεταξύ 27-29 Απριλίου.

    (ΔΨ)

    [15] Στα 71 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες ? 6,025 συνολικά

    H Vatan (26.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,998 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 54 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τέσσερα άτομα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, και τα 13 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 49 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 11, στην Κερύνεια 22 και στη Μόρφου 5.

    Μέχρι τις 25 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 940,709 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,025 κρούσματα Covid-19, 5,179 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 817 ασθενών, 164 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 648 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 29.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: Έχω την πλήρης στήριξη της Τουρκίας στο όραμα μου για δύο κράτη

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (25.04.21) δημοσιεύει συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος δήλωσε πως είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την πλήρης στήριξη της Τουρκίας σε αυτό του το όραμα.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του ΑΑ, λίγο πριν την έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα γίνει στην Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου.

    Ο Τατάρ είπε ότι το όραμά του για δύο κράτη στην Κύπρο έχει αυτή τη στιγμή την πλήρη στήριξη και της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την στήριξη.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε στην συνέντευξη ότι μετά την εκλογή του ως «προέδρου της ΤΔΒΚ», η τουρκική πλευρά παρουσίασε με σιγουριά τη νέα της πολιτική στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις προηγούμενες συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος, ισχυριζόμενος ότι «η ελληνική πλευρά απέρριψε 8 ξεχωριστά σχέδια και η τουρκική πλευρά τα δέχτηκε όλα» και αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν το 2004 όπου οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι».

    Υποστήριξε ότι το 2017 οι Τουρκοκύπριοι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ότι οι συνομιλίες ανατράπηκαν με την αποχώρηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. «Στο Κρανς Μοντάνα, έγινε η αξιολόγηση ότι δεν έμεινε πια καμία ελπίδα για συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση και από δω και μπρος πλέον πιθανότατα θα ακολουθηθεί μια νέα πορεία», είπε.

    «Ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος, ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Τουρκία καθορίζει την πολιτική της ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε ακόμη πως πλέον υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και πως η «ΤΔΒΚ είναι ένα σημαντικό τουρκικό κράτος στην περιοχή» και πρόσθεσε πως πλέον θα υποστηρίζουν ένα ξεχωριστό κρατικό μοντέλο στην Κύπρο. «Αυτό είναι το πιο φυσικό και το πιο σωστό», είπε και υποστήριξε πως με την άφιξη του τουρκικού στρατού το 1974, όπως αναφέρθηκε για την Τουρκική εισβολή, διατηρήθηκε μέχρι σήμερα η ειρήνη στο νησί. «Για να μην διαταραχθεί η ειρήνη θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία», είπε και περιέγραψε αυτή την ισορροπία ως μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική συμφωνία που να βασίζεται σε δύο κράτη στην Κύπρο. «Ο τρόπος μας είναι σωστός τρόπος. Πάμε στην Γενεύη με την πολιτική που αναπτύξαμε και με την στήριξη της Τουρκίας», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τατάρ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το πρόβλημα του Αντόνιο Γκουτέρες είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ που βασίζονται στην δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία. Υποστήριξε ακόμα ο Τατάρ, πως ο Γκουτέρες γνωρίζει πως μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα, δεν υπάρχει ρεαλιστικό έδαφος για το Κυπριακό. Αναφέροντας στην επιστολή που έστειλε στην Τουρκοκυπριακή πλευρά ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ως τους κάλεσε να πάνε με νέες ιδέες για να μην γίνει το ίδιο. «Ξέρει κι αυτός ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη με διαφορετικές ιδέες», είπε ο Τατάρ.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το καθήκον του Γκουτέρες είναι να φέρει τις δύο πλευρές σε ένα κοινό έδαφος και να πετύχει συμφωνία με την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών. Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη θέση της.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μιλούν για το νησί ως να είναι ελληνικό νησί. «Πιστεύω ότι οι πολίτες μας υποστηρίζουν γενικά τη φόρμουλα των δύο κρατών. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο ζήτημα της ομοσπονδίας. Πάντα λένε στους ανθρώπους ότι η ομοσπονδία είναι καλύτερη λύση από την ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό την κυριαρχία και διοίκηση των Ελληνοκυπρίων, εξελισσόμενη εντός της ΕΕ θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Μέσα σε εκείνο το σχέδιο είναι να εξουδετερώσουν τους Τουρκοκύπριοι και να γίνουν κυρίαρχοι και πάλι σε ολόκληρο το νησί», είπε και πρόσθεσε πως πλέον είναι στον σωστό δρόμο «Αυτά τα βλέπει και η Τουρκία και πλέον μετατρέψαμε την πολιτική μας σε πολιτική βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και τα δύο ανεξάρτητα κράτη πλάι πλάι», είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως ακόμα και στις διαπραγματεύσεις περί ομοσπονδίας, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδείκνυε καλή θέληση όσον αφορά την πολιτική ισότητα και εγγυήσεις.

    Ο Τατάρ τόνισε ότι η μόνη θεραπεία για τα εθνικά συμφέροντα, την επιβίωση των Τουρκοκυπρίων και το να ζουν σε αυτή τη χώρα με ασφάλεια είναι να κατέχουν ένα ξεχωριστό κράτος.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τατάρ είπε πως δεν θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών στην Γενεύη και την κατηγόρησε για έλλειψη αμεροληψίας και υποστήριξη προς τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. « Την άποψή μας αυτή ο ΗΕ την έχει αντικρίσει με σεβασμό και για αυτό και η ΕΕ δεν θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] «Η πόρτα της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά», δηλώνει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με το CNNturk.com και Milliyet (25.04.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αξιολογώντας στο CNN T?RK τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι πλέον η πόρτα της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά και ισχυρίστηκε ότι αυτό που στοχεύουν είναι όπως οι Τουρκοκύπριοι καταστούν μειονότητα στο νησί.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Τουρκικό κανάλι, ο Τατάρ πρόβαλε τον γνωστό ισχυρισμό ότι στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ανταποκρίθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στην καλή θέληση που επέδειξε η «ΤΔΒΚ» και ότι συμπεριφέρεται όπως να έχει την «απόλυτη διακυβέρνηση» στο νησί.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε καθεστώς μειονότητας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η πόρτα της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά.

    Ισχυριζόμενος ότι το μοναδικό μοντέλο για λύση είναι αυτό που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη με κυρίαρχη ισότητα, ο Τατάρ είπε ότι βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την Τουρκία ως προς το σκοπό αυτό. «Για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να την επικυρώσουν και η δικής μας επικύρωση θεωρείται πολύ σημαντική. Δεν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία αν εμείς δεν την επικυρώσουμε», δήλωσε ο Τατάρ.

    Υπενθυμίζοντας τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται για χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι παρά τα «εμπάργκο» αυτοί κατάφεραν να ιδρύσουν ένα «κράτος και μια δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Τατάρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι βρίσκονται προς ενός μεγάλου ιστορικού βήματος και υπογράμμισε τη στήριξη που έχουν από την Τουρκία για αυτό. «Μετά από 50 χρόνια συνομιλιών στη βάση της ομοσπονδίας, υπάρχει πλέον ένας νέος δρόμος. Πορευόμαστε και καταβάλλουμε προσπάθειες σε πλήρη συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν πριν να μεταβεί στη Γενεύη, αφού όπως δήλωσε θεωρεί τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου πολύ σημαντικές.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα μεταβεί στη Γενεύη με το ίδιο αεροπλάνο μαζί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι για αυτούς Μητέρα Πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ το καθεστώς μειονότητας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν η Τουρκία δεν τους βοηθούσε, ίσως σήμερα να μην βρίσκονταν σε αυτή τη θέση. «Μαζί με την Τουρκία μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντα μας», ανέφερε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Τζό Μπάιντεν σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τατάρ είπε ότι την απάντηση για αυτό την έχει δώσει η Τουρκική Δημοκρατία.

    Κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι έμεινε σιωπηλοί μπροστά στη «γενοκτονία που σημειώθηκε στην Κύπρο το 1974», ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την «επιχείρηση του 1974 ο Τουρκοκυπριακός λαός σώθηκε. Οι Τούρκοι της Κύπρου βίωσαν γενοκτονία δύο φορές», ισχυρίστηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα γίνουν ανοίγματα στον «τουρισμό» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Τατάρ είπε ότι με την αύξηση του αριθμού των εμβολίων ίσως καταφέρουν να ανοίξουν τις πόρτες τους προς τον τουρισμό, έστω και συγκρατημένα.

    (ΑΚ)

    [03] «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ ένα μοντέλο λύσης που παραβλέπει τις πραγματικότητες στο νησί», δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου πριν την Γενεύη

    Σύμφωνα με την Aksam.com.tr (24.04.21), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, αναφέρθηκε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 27-29 Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία μαζί με την «ΤΔΒΚ» έχουν δηλώσει με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο ποια θα είναι η στάση τους, οι θέσεις τους και ο στόχος τους.

    Υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση για την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+1) είναι πρόταση της Τουρκικής πλευράς, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι τόσο η «ΤΔΒΚ» όσο και η «Μητέρα Πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. «Αποφασίσαμε από κοινού να υπερασπιστούμε την εθνική μας υπόθεση και θα υπερασπιστούμε από κοινού αυτά που υποστηρίζουμε. Σημείο αναφορά αποτελεί το κατά πόσον η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να κακομαθαίνει τους Ελληνοκύπριους», είπε.

    Ο Εργτουγρούλογλου στις δηλώσεις τους υποστήριξε και τα εξής: Η άτυπη διάσκεψη (5+ΗΕ) δεν αποτελεί συνέχιση της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών που συνεχίζονταν εδώ και 53 χρόνια, και δεν πρόκειται να αποτελέσει συνέχεια. Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη (5+ΗΕ) δεν αποτελεί μια συνάντηση στην οποία θα συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα, ούτε και είναι μια συνάντηση που θα περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη 5+BM, προτάθηκε όχι για να ενεργήσουμε κατά τρόπο που να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα που έγιναν στις ανεπιτυχείς διαπραγματευτικές συνομιλίες των 53 τελευταίων χρόνων και τα οποία δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προτάθηκε προκειμένου να καθοριστεί και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπάρχει μια κοινή βάση να διαπραγματευτούμε και να ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορούμε από εδώ και μπρος να πάμε σε συνομιλίες», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι προσδοκία τους, τόσο από τα Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, είναι να θέσουν επί τάπητος κατά τρόπο ξεκάθαρο και ειλικρινή τη θέση τους για το κατά πόσο υπάρχει ή όχι μια κοινή βάση για συνομιλίες στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι αν κριθεί αναγκαίο, ίσως θα μπορούσε και μετά την διάσκεψη 5+1, να ακολουθήσει ακόμη μια διάσκεψη και τότε είπε, θα πρέπει να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν υπάρχει κοινή βάση για συνομιλίες ή όχι.

    «Προσδοκία μας στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, είναι όπως τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα τερματίσουν τις αδικίες και την διάκριση που συνεχίζουν να εφαρμόζουν για χρόνια εις βάρος μας και δηλώσουν ξεκάθαρα κατά πόσον είναι έτοιμοι να ανοίξουν μια νέα σελίδα στο Κυπριακό. Αν και αυτή το φορά έρθουν στη σύνοδο χωρίς εποικοδομητικές ιδέες και συνεχίσουν να εμμένουν στις λανθασμένες θέσεις τους που συνεχίζονται από το 1964, τότε θα είναι η αιτία για ένα ακόμη αδιέξοδο», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις της.

    Χαιρετίζοντας την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ προς τις πλευρές για να μεταβούν στην διάσκεψη με εποικοδομητικές θέσεις, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι είναι κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη σύνοδο με οποιαδήποτε εποικοδομητική θέση και υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί θα μεταβούν στη σύνοδο με τις πιο εποικοδομητικές θέσεις και απόψεις.

    Υποστηρίζοντας ότι «είτε 53 χρόνια είτε 103 χρόνια συνομιλιών με την Ελληνοκυπριακή πλευρά», δυστυχώς βλέπουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίζει την ίδια πολιτική της, που είναι να «θέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον ζυγό του Ελληνοκυπριακού κράτους εις το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει όλα αυτά που έγιναν στο νησί τα τελευταία 53 χρόνια και συνεχίσει να εμμένει σε ομοσπονδία με τους Τουρκοκύπριους.

    Επαναλαμβάνοντας ότι μεταβαίνουν στη Γενεύη μαζί με την Τουρκία για να στηρίξουν την εθνικής τους υπόθεση, ο Ερτουγρούλογλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήματα πίσω όσον αφορά στην διασφάλισης της «κυριαρχίας τους ως κράτος».

    «Εμείς δεν είμαστε μια κοινότητα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελληνικού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε ένας κυρίαρχος λαός και ένα κυρίαρχο κράτος. Πηγαίνουμε στη Γενεύη με αυτή τη στάση. Πηγαίνουμε με καλή θέληση για να αναζητήσουμε μια συμφωνία στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Πηγαίνουμε για να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ ένα μοντέλο λύσης που θα παραβλέπει αυτές τις πραγματικότητες. Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει και το κατά πόσον η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να κακομαθαίνει τους Ελληνοκύπριους».

    Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+1) αλλά θα βρίσκεται στην Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να πουν στην ΕΕ πού θα πηγαίνει και πού όχι, αλλά το σίγουρο είναι ό,τι, η Τουρκική πλευρά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς της ΕΕ, η αποδέχθηκε την μονομερή ένταξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και συμπεριφέρθηκε μεροληπτικά στο Κυπριακό.

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε επίσης ότι το γεγονός ότι υποστηρίζουν και υπερασπίζονται τις ίδιες πολιτικές θέσεις και απόψεις με την Τουρκία τους ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο και εξήγησε ότι η μεγαλύτερη τους δύναμη πηγάζει από την ενότητα και ομοψυχία που έχουν με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Τσαβούσογλου ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη Milliyet (25.04.21) o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να παρουσιάσει (αύριο) σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, αξιολόγηση των σημαντικών εξελίξεων σε θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική.

    Στη παρουσίαση του, ο Τσαβούσογλου θα προβεί σε ενημέρωση σχετικά με το Κυπριακό, πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) της Γενεύης, που θα διεξαχθεί με την συμμετοχή των δύο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο νησί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της οποίας θα προεδρεύσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, και η επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) στο βόρειο Ιράκ.

    Στη συνεδρία του Υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά θα παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για τις εργασίες και δοκιμές που γίνονται επί του εγχώριου εμβολίου, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην παραλαβή του Ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

    Στη συνεδρία του Υπουργικού θα συμμετέχουν για πρώτη φορά οι τρεις νεοδιορισθέντες Υπουργοί, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ντεριγιά Γιανίκ, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βεντάν Μπιλγκίν και ο Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μούς.

    (ΑΚ)

    [05] «Το πεπρωμένο της ΤΔΒΚ είναι και δικό μας πεπρωμένο», δηλώνει ο Αλτούν

    «Το πεπρωμένο της ΤΔΒΚ είναι και δικό μας πεπρωμένο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

    Σύμφωνα με την Sabah (26.04.21), σχολιάζοντας σε ανάρτηση του στο Twitter την συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Ελλάδος, ο Αλτούν έγραψε τα εξής: «Το όραμα μας είναι κοινό. Η υπόθεση των Τουρκοκυπρίων είναι και δική μας υπόθεση. Το πεπρωμένο της Βόρειας Κύπρου είναι και δικό μας πεπρωμένο. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα αλλά και αύριο θα βρισκόμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ με όλες μας τις δυνάμεις».

    (ΑΚ)

    [06] «Πλατφόρμα για λύση δυο κρατών»: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να χάσουν άλλα 53 χρόνια συνομιλιών»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.04.21) η «Πλατφόρμα για λύση δύο κρατών» που εκπροσωπείται από 65 Τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε γραπτή της ανακοίνωση αναφέρει ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για αναζήτηση λύσης που θα αποδέχεται την ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο και υπογραμμίζει ότι οι προσδοκίες τους μέχρι σήμερα από τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ έμειναν χωρίς περιεχόμενο.

    Υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου, όπου και υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη και δύο ξεχωριστές δημοκρατίες, καθώς επίσης και ότι «δεν υπάρχει πλέον άλλο διέξοδος για τη λύση στην Κύπρο παρά μόνο τη λύση στη βάση δύο κυρίαρχων, ίσων, ανεξάρτητων κρατών», η Πλατφόρμα, τονίζει στην ανακοίνωση της τα εξής: «Δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό από τις συνομιλίες που συνεχίζονταν τα τελευταία 53 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκική πλευρά επιδείκνυε πάντοτε εποικοδομητική στάση, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε καμιά ευελιξία και δεν αποδέχθηκε ποτέ να μοιραστεί οτιδήποτε με τον Τουρκοκυπριακό λαό, συμπεριλαμβανομένης και της εξουσίας. Παρά το ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν και προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις στο εδαφικό το 2017 στο Κρανς Μοντανά, η Ελληνοκυπριακή πλευρά τα απέρριψε. Ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 53 χρόνια να χάσει. Η ΤΔΒΚ πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε και να άρει τα εμπάργκο, και οι νέοι μας θα πρέπει πλέον να μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες», υποστηρίζει.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Πλατφόρμα για λύση δύο κρατών», συστάθηκε τον Ιανουάριο στη Βρετανία κάτω από την ομπρέλα του «Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Μεγάλης Βρετανίας».

    Στόχος της «Πλατφόρμας» που συστάθηκε μετά την απόφαση εκ μέρους της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας στην Κύπρο, είναι να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων που ζουν τόσο στην «ΤΔΒΚ, όσο και στην Τουρκία, Αγγλία και άλλες χώρες».

    Ανάμεσα στις βασικές αρχές της πλατφόρμας είναι «ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του διακυβέρνηση, το δικαίωμα να μιλά τη δική του γλώσσα, το δικαίωμα να ζει ελεύθερα, το δικαίωμα να έχει ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς, το δικαίωμα να διακινείται ελευθέρα, το δικαίωμα να έχει τη δική του οικονομική ανεξαρτησία και το δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο».

    (ΑΚ)

    [07] Κάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη για εξηγήσεις το Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν για το Αρμενικό

    Η Cumhuriyet (25.04.21) αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις της Τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα της αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία απορρίπτει εξολοκλήρου την δήλωση. «Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός Νtv (25.04.21) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ για εξηγήσεις, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσιγκτον.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την έντονη αντίδραση του στον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Σεντάτ Αννάλ, σχετικά με την εν λόγω δήλωση. «Αναφέραμε ότι θεωρήσαμε αυτήν τη δήλωση απαράδεκτη, την απορρίπτουμε πλήρως και καταδικάζουμε έντονα αφού στερείται ιστορικής και νομικής βάσης. Η δήλωση είναι άκυρη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και πλήττει βαθιά τον τουρκικό λαό και προκάλεσε ανεπανόρθωτη πληγή στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [08] Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκική κυβέρνηση για την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας από τον Μπάιντεν

    H Hurriyet (25.04.21) γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως η Τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει την εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία, όπως υποστήριξε ο Οκτάι αποτελεί ένδειξη «της παραχάραξη της ιστορίας χάριν πολιτικών υπολογισμών».

    «Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τα δεινά των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους αντάρτες των Αρμενίων, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους θέλουν να δουν τα γεγονότα», είπε.

    Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι η Τουρκία καταδικάζει την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου. «Θεωρούμε άκυρη αυτήν τη δήλωση, η οποία δεν έχει νομική και επιστημονική νομιμότητα. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες, δεν θα βοηθήσει τους Αρμένιους να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση, ούτε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η σκόπιμη εσφαλμένη αναγνώριση της ιστορίας μας δεν θα μας εμποδίσει να αγκαλιάσουμε και να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας με τους οποίους έχουμε κοινό πεπρωμένο», είπε.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ανέφερε ότι η δήλωση Μπάιντεν έγινε υπό την πίεση του ριζοσπαστικού αρμενικού λόμπι. «Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα τη δήλωση που αντανακλά τις συκοφαντίες εκείνων που είναι κακόβουλοι και των οποίων η ατζέντα είναι εχθρική προς τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε πως θα ανοίξει μεγάλη πληγή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με αυτή τη δήλωση.

    (ΚΣ)

    [09] Καταδικάζουν τα πολιτικά Κόμματα της Τουρκίας την δήλωση Μπάιντεν

    Τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας καταδίκασαν την δήλωση Μπάιντεν περί αρμενικής γενοκτονίας.

    Η Cumhuriyet (25.04.21) γράφει ότι και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καταδίκασε την δήλωση Μπάιντεν και ανέφερε ότι εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να σαμποτάρουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

    Η Hurriyet (26.04.21) γράφει πως ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε πως δεν έγινε η αρμενική γενοκτονία. « Η ιστορία μας είναι άψογη σε αυτό το θέμα, όπως είναι σε κάθε θέμα, και δεν οφείλουμε καμία απόδειξη σε κανέναν σε αυτό το πλαίσιο. Η εκστρατεία συκοφαντίας που εγκαθιδρύθηκε γύρω από τα γεγονότα του 1915 είναι αβάσιμη, αναληθής», είπε και κάλεσε όσους το επιθυμούν να μελετήσουν τα οθωμανικά αρχεία. Ανέφερε ακόμα πως θα προκαλέσουν πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ οι δηλώσεις Μπάιντεν.

    Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαίκ Όζτρακ, υποστήριξε πως «η περιγραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν για τα οδυνηρά γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μεγάλο λάθος» και πρόσθεσε κι αυτός πως η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσεις δυσμενώς τις σχέσεις των δύο χωρών. «Τα γεγονότα του 1915 άφησαν το σημάδι τους ως τραγωδία, καταστροφή που προκάλεσε μεγάλο τραύμα στη μνήμη των Τούρκων και των Αρμενίων. Δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτό το τραύμα με τέτοιες εξηγήσεις», είπε.

    Η ηγέτης του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Άκσενερ, Meral Ak?ener ανέφερε πως η δήλωση Μπάιντεν «απέχει πολύ από ιστορικά γεγονότα και είναι μια βαριά επίθεση στην τιμή και τη φήμη του τουρκικού έθνους».

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση της έκφρασης γενοκτονία, η οποία εκφράζεται χωρίς να ληφθεί υπόψη η πολιτική και ηθική ευθύνη, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. [?] Θεωρώ καθήκον μου να καταδικάσω όσους αναφέρονται στη λεγόμενη γενοκτονία, εκείνους που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, [?] και εκείνους που προτιμούν εποχιακά πολιτικά συμφέροντα από τη φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών», είπε.

    (ΚΣ)

    [10] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν-Μπάιντεν πριν την ανακοίνωση περί γενοκτονίας

    Η Hurriyet (23.04.21) έγραψε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

    H Hurriyet (24.04.21) επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο για την πρόθεση του να αναφερθεί στην Αρμενική γενοκτονία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε πως στον Μπάιντεν πως η ενέργεια αυτή θα είναι επιζήμια για τις σχέσεις των δύο χωρών.

    (ΚΣ)

    [11] Συλλήψεις για FETO σε 62 επαρχίες της Τουρκίας και στα κατεχόμενα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (26.04.21) γράφει ότι μεγάλη επιχείρηση σε 62 επαρχίες της Τουρκίας, με έδρα την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη αλλά και στα κατεχόμενα διενεργήθηκε στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την σύλληψη 532 υπόπτων που φαίνεται να έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση FETO.

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, 459 από αυτά τα άτομα είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί που ανήκουν σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [12] Στις 38,553 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (25.04.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 38,553 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 260,280 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 347 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 51,236. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,801 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,629,969 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 38,358. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,073,644.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 45,884,258 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,590 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 35,7%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 26 April 2021 - 13:38:25 UTC