Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 81/2021 29.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν θα είναι η τουρκοκυπριακή η πλευρά που θα διακόψει τη διαδικασία
  • [02] Ντογρούγιολ: Ο Τατάρ εξήγησε γιατί δεν είναι κατάλληλο μοντέλο η ομοσπονδία
  • [03] Ζητά αναγνώριση του καθεστώτος με πρόταση έξι σημείων ο Τατάρ
  • [04] Τσαβούσογλου: «Να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δύο κράτη»
  • [05] Αξιολόγηση των εξελίξεων από Τατάρ και Τσαβούσογλου
  • [06] Όζγιγιτ: «Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη μπορεί να καθορίσει την πορεία του Κυπριακού
  • [07] Δεν υπάρχει παραχώρηση εδαφών, υποστηρίζει ο Σανέρ
  • [08] Μανάβογλου: Τσαβούσογλου και Βρετανοί «μαγειρεύουν κάτι στα κρυφά»
  • [09] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Μπαχτσελί
  • [10] Πενήντα τέσσερα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 ? 6,195 συνολικά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκοκυπριακές πηγές μιλούν για επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους αν δεν συμφωνηθεί κοινή βάση στη Γενεύη
  • [02] Η βάση του Ιντζιρλί ανήκει στην Τουρκία, διαμηνύει το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [03] «Σε έλλειψη συντονισμού και αμέλεια των υπευθύνων της ΕΕ» αποδίδει το Τουρκικό ΥΠΕΞ το θέμα με το Πρωτόκολλο και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
  • [04] Αντίδραση από CHP Καλό Κόμμα και ΑΚΡ για τις δηλώσεις HDP για το Αρμενικό
  • [05] Νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην βουλευτή του HDP, Ομέρ Γκερκερλίογλου
  • [06] Τη συμφωνία με τη Ρωσία για παραλαβή 50 εκ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσε ο Κοτζά
  • [07] Στις 40,444 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν θα είναι η τουρκοκυπριακή η πλευρά που θα διακόψει τη διαδικασία

    Η ιστοσελίδα Haber K?br?s (28.04.21, haberkibris.com) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά εκείνη που θα διακόψει την διαδικασία. Αυτό είπε ο Τατάρ μιλώντας μετά το πέρας της πρώτης συνόδου της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης την Τετάρτη το μεσημέρι στη Γενεύη.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Yeni D?zen (28.04.21, yeniduzen.com) γράφει ότι ο Τατάρ είπε ότι η ομιλία του διήρκεσε 40 λεπτά και ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων εξέφρασαν τις απόψεις τους για το Κυπριακό.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Έγγραφο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που είχαν μείνει, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι από εκείνη την ημέρα άλλαξαν πολλά. «Εμείς δεν έχουμε διάθεση να πάμε πίσω από αυτά που λέμε, δεν υποβάλαμε έγγραφο και άλλα παρόμοια», είπε και υποστήριξε:

    «Η ομιλία διήρκεσε 40 λεπτά. Πριν από εμένα μίλησε ο Αναστασιάδης. Και κατόπιν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών προέβησαν στις εκτιμήσεις τους. Αφότου τα αξιολογήσει αυτά, ο Γενικός Γραμματέας θα περάσει στις διμερείς συναντήσεις. Ο Αναστασιάδης έκανε εκτιμήσεις από την δική του σκοπιά. Σε μεγάλο βαθμό αναφέρθηκε στο Έγγραφο Γκουτέρρες, κατά τρόπο που συνεχίζεται από το σημείο που αφέθηκε. [?]»

    Συμφώνα με τον παράνομο Bayrak (28.04.21, brtk.net), ο Τατάρ είπε και τα εξής:

    «Και εμείς εκφράσαμε ανοικτά και ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Δεν υπάρχει αλλαγή στην θέση μας, δεν θα υπάρξει. Εξηγήσαμε ότι από εκείνη την ημέρα άλλαξαν πολλά, ότι άλλαξε η συγκυρία, εξηγήσαμε τα γεγονότα που έγιναν αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το Κραν Μοντάνα, αυτά που συνέβησαν προηγουμένως στο Σχέδιο Ανάν και τις αδικίες που έκανε ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Τουρκοκύπριους. Όταν τα εξήγησα αυτά σε εκείνο το περιβάλλον, όταν αφουγκράστηκα το κλίμα εκεί είδα ότι όλοι ξέρουν πόσο δίκαιο έχουμε. Όλοι θα δώσουν κατεύθυνση σε αυτή την υπόθεση σύμφωνα με αυτό, διότι όλοι ξέρουν ότι δεν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα με την παλιά έννοια.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Στην ομιλία που έκανε μου παρείχε πλήρη στήριξη. [?]»

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι δεν απάντησε θετικά στη δήλωση περί λύσης δύο κρατών ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Εκείνοι θα λένε ό,τι θέλουν. Ο Γενικός Γραμματέας μας προκάλεσε γνωρίζοντας τι λέμε όταν μας προσκαλούσε. Και ο ίδιος μας είπε χθες ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες, όμως ασκεί πίεση στις συνθήκες για να φέρει μαζί τις δύο πλευρές. Αφού το είπε αυτό, σίγουρα θα πει κάτι. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Δεν έχουμε διάθεση να πάμε πίσω από την θέση που αναφέρουμε».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ντογρούγιολ: Ο Τατάρ εξήγησε γιατί δεν είναι κατάλληλο μοντέλο η ομοσπονδία

    Στην ομιλία που έκανε κατά την κύρια σύνοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης την Τετάρτη στη Γενεύη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επεσήμανε τις προσωπικές του εμπειρίες στο Κυπριακό, το γιατί η ομοσπονδία δεν είναι κατάλληλο μοντέλο συμφωνίας για την Κύπρο, το γιατί πρέπει να στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς το κατάλληλο μοντέλο για δίκαιη και μόνιμη συμφωνία, τον ρεαλιστικό και βιώσιμο δρόμο στο Κυπριακό και τα κέρδη που θα εξασφαλίσει και στις δύο πλευρές αυτός ο δρόμος, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (28.04.21, brtk.net).

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η Ντογρούγιολ ανέφερε ότι τον Τατάρ συνόδευαν στην συνάντηση ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ο ειδικός του αντιπρόσωπος, Εργκιούν Ολγκούν, ο «βουλευτής» και μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας Ογουζχάν Χασίπογλου, ο ειδικός σύμβουλος Οσμάν Ερτούγ, ο συντονιστής για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της Διμερείς Τεχνικές Επιτροπές, Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Σουλέν Καράμπατζιακ.

    Σημειώνοντας ότι η διάρκειας 40 λεπτών περίπου ομιλία του Τατάρ αποτελείτο από έξι μέρη, η Ντογρούγιολ ανέφερε ότι ο Τατάρ ευχαρίστησε όλους του συμμετέχοντες στην άτυπη πενταμερή και τον ΓΓ του ΟΗΕ που την διοργάνωσε για αναζήτηση κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό που συνεχίζονται ανεπιτυχώς για περίοδο πέραν των 50 χρόνων.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η παρούσα διαδικασία πρέπει να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες για να καταστεί δυνατή η επίτευξη προόδου, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα επιτευχθεί διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας το ίδιο πράγμα και υποστήριξε ότι αυτό είναι φανερό από τις παρελθούσες συνομιλίες στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που διεξάγονται από το 1977 χωρίς αποτέλεσμα.

    Ισχυριζόμενος ότι αυτές οι συνομιλίες δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την συνέχιση του στάτους κβο που δημιουργήθηκε σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και είναι «απαράδεχτο», ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένα όραμα συναίνεσης στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη βάση συμφωνίας που θα πάρει μπροστά την Κύπρο και την περιοχή.

    Η Ντογρούγιολ ανέφερε ότι ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα για να συμφωνήσουν για το καθεστώς που τους αξίζει στην διεθνή κοινότητα ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου και για να ζουν έχοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 με κυριαρχική ισότητα και το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους που πήραν από την Βρετανική Αποικιοκρατική Διοίκηση που αποσύρθηκε από το νησί, όμως αυτός ο συνεταιρισμός γκρεμίστηκε το 1963 από τους Ελληνοκύπριους που δεν αποδέχτηκαν το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων και έθεσαν υπό την κατοχή και τον έλεγχό τους την Δημοκρατία. Υποστήριξε ακόμη ότι μετά την ανάγκη που δημιουργήθηκε, οι Τουρκοκύπριοι συνέστησαν την δική τους διοίκηση και ίδρυσαν το κράτος τους το 1983 και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές στο νησί ζουν από το 1963 με κυριαρχία κάτω από τα ανεξάρτητα κράτη τους.

    Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι άλλαξε το καθεστώς της κοινότητας που είχαν οι δύο πλευρές το 1960 και πλέον υπάρχουν δύο λαοί που έχουν κράτος στο νησί.

    «Τονίζοντας ότι υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία πρέπει να συσταθεί υπό το φως των πραγματικοτήτων που υπάρχουν επί του εδάφους, ανέφερε ότι μια σχέση συνεργασίας στη βάση της ισότητας πρέπει να ρυθμιστεί ανάμεσα στα κράτη», σημείωσε η Ντογρούγιολ προσθέτοντας ότι ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν από πολύ δύσκολες συνθήκες, ζουν ανεξάρτητοι και ελεύθεροι και δεν παραιτήθηκαν ποτέ από την κυριαρχία τους και ούτε και πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο καθεστώς τους.

    «Ο πρόεδρός μας ανέφερε ότι αντλώντας διδάγματα από τις αποτυχίες του παρελθόντος στη βάση της ομοσπονδίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να τερματίσει άνευ όρων τις αδικίες που γίνονται στους Τουρκοκύπριους και την αναχρονιστική απομόνωση πριν αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία και ότι αυτή η συνάντηση είναι μια σημαντική ευκαιρία για να βρεθεί κοινό έδαφος για μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων πραγματικοτήτων και αναγκών της Κύπρου και της περιοχής», σημείωσε ο Ντογρούγιολ, η οποία κατέληξε ισχυριζόμενη ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει μεταφερθεί στο τραπέζι μια νέα, εποικοδομητική και ρεαλιστική άποψη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για να καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητά αναγνώριση του καθεστώτος με πρόταση έξι σημείων ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (28.04.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι πρόταση έξι σημείων υπέβαλε κατά την διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΓΓ του ΟΗΕ για να περάσει ένα νέο ψήφισμα από τον διεθνή οργανισμό και να αποκτήσουν ισότιμο διεθνές καθεστώς με τους Ελληνοκύπριους και κυριαρχική ισότητα οι Τουρκοκύπριοι.

    Οι προτάσεις Τατάρ, τις οποίες η εφημερίδα δημοσιεύει και στα τουρκικά και στα αγγλικά, είναι οι εξής:

    [01] Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΓΓ του ΟΗΕ για να κατοχυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών και η κυριαρχική ισότητα. Με το νέο ψήφισμα θα ανοίξει ο δρόμος της ίδρυσης συνεταιρισμού στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών.

    [02] Μετά το εν λόγω ψήφισμα, οι δύο πλευρές να αρχίσουν μιαν διαπραγματευτική διαδικασία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και με χρονικό περιορισμό. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα έχουν στόχο μιαν συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές.

    [03] Αυτές οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κράτη θα συζητήσουν ζητήματα όπως η ΕΕ, οι περιουσίες, η ασφάλεια και οι συνοριακές αναπροσαρμογές και θα ρυθμίσουν τις σχέσεις τους.

    [04] Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχτούν εκ μέρους της Τουρκίας, της Ελλάδας και τις Βρετανίας και αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει μέρος και η ΕΕ ως παρατηρητής.

    [05] Αν τα δύο κράτη συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε πλαίσιο, τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και αυτό θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία.

    [06] Οποιαδήποτε συμφωνία θα υποβληθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσαβούσογλου: «Να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δύο κράτη»

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (28.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση.

    Αναφέροντας ότι έχουν εκφράσει την πλήρη στήριξη τους στην πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το όραμα τους για κυρίαρχη ισότητα και για ίσο καθεστώς εκπροσώπησης, ο Τσαβούσογλου στην ανάρτηση του έγραψε και τα εξής: «Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Εξηγήσαμε επίσης γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτή μια ομόσπονδη λύση».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα haberkibris.com (28.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράμπ.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι έχουν διαβιβάσει την πλήρη στήριξη τους στο νέο όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση στο Κυπριακό. «Διαβιβάσαμε τη θέση ότι η μόνη ρεαλιστική λύση μπορεί να επιτευχθεί με νέες συνομιλίες όχι μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ των δύο κρατών».

    (ΑΚ)

    [05] Αξιολόγηση των εξελίξεων από Τατάρ και Τσαβούσογλου

    Αμέσως μετά τη δεύτερη ολομέλεια των άτυπων συναντήσεων για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ καθώς και το γεύμα που παράθεσε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις αντιπροσωπείες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αξιολόγηση των εξελίξεων, μεταδίδει ο παράνομος σταθμός Bayrak (29.04.21).

    Ο Τατάρ και Τσαβούσογλου, μετά το πέρας της συνάντησης τους διάρκειας γύρω στα 40 λεπτά, ενημέρωσαν τους αρχηγούς και εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στη Γενεύη.

    (ΔΨ)

    [06] Όζγιγιτ: «Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη μπορεί να καθορίσει την πορεία του Κυπριακού»

    Ο αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μπορεί να είναι καθοριστική για την κατεύθυνση της πορείας του μέλλοντος της Κύπρου, γράφει η Vatan (29.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Όζγιγιτ είπε ότι είτε θα προχωρήσουν προς πιθανά μοντέλα λύσης, είτε θα ακολουθήσουν λανθάνοντα σενάρια στις υφιστάμενες συγκυρίες, που θα παγιώσουν περισσότερο τη διχοτόμηση. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες, που θα χρονοτριβούν, δεν θα ωφελήσουν τους Κύπριους.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του κόμματός του, ο Όζγιγιτ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενωθούν πια με τον κόσμο εντός του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι θεωρούν ότι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας είναι ο πιο ρεαλιστικός δρόμος.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Αναστασιάδης δημιούργησε σύγχυση μετά τις δηλώσεις του για διαφορετικά μοντέλα λύσης μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι ο Αναστασιάδης υπέγραψε στη διάσκεψη στο Βερολίνο το 2019, το κείμενο, που περιέχει τη λύση ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και την εκ περιτροπή προεδρία.

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά ο Ερσίν Τατάρ μαζί με την Τουρκία άρχισαν να υπερασπίζονται το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αντί ομοσπονδιακή λύση, ο Όζγιγιτ υποστήριξε: «Την προηγούμενη φορά ήταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, που απομονώθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εύχομαι αυτή τη φορά να μην είμαστε εμείς η πλευρά, που δεν επιθυμεί λύση και απομονωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν και παρουσιάστηκαν ως καινούριες, κατέληξαν ενάντια στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Όζγιγιτ προειδοποίησε ότι υπάρχει παρόμοιος κίνδυνος τώρα.

    (ΔΨ)

    [07] Δεν υπάρχει παραχώρηση εδαφών, υποστηρίζει ο Σανέρ

    Συμφωνία χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι εφικτή, επανέλαβε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, γράφει η K?br?s Postas? (28.04.21).

    Σε δηλώσεις του στο δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς της Κίπρις Ποστασί, ο Σανέρ είπε ότι το πακέτο προτάσεων που υπέβαλλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη αντανακλά πώς πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε μια συμφωνία, που δεν περιέχει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

    Στη συνέχεια, ο Σανέρ σημείωσε ότι το εν λόγω πακέτο προτάσεων δεν ήταν έκπληξη, υποστηρίζοντας ότι εάν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ανάμεσα στις πλευρές, το πακέτο με τις έξι προτάσεις έχει διαμορφώσει ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει εάν θα υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις, ο Σανέρ είπε ότι γίνεται αναφορά στο πακέτο προτάσεων για τις ρυθμίσεις των «συνόρων», αλλά δεν σημαίνει παραχώρηση εδάφους. «Σε περίπτωση, που θα υπάρξουν συνομιλίες και συμφωνία, θα υπάρξει η διαδικασία πάρε-δώσε σε συγκεκριμένα σημεία», σημείωσε ο Σανέρ.

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Σανέρ είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρόταση, φυσικά και θα τη συζητήσουν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

    (ΔΨ)

    [08] Μανάβογλου: Τσαβούσογλου και Βρετανοί «μαγειρεύουν κάτι στα κρυφά»

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (28.04.21), η γενική γραμματέας και «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (HP), Σανβερ Μανάβογλου, η οποία βρίσκεται στην Γενεύη για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, σε αποκλειστικές της δηλώσεις στην εφημερίδα, εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα τα πράγματα ενδέχεται να φθάσουν σε ένα «σοβαρό σημείο». «Ενδέχεται να συμφωνηθεί η βάση αρχών για την συνέχιση των συνομιλιών και ίσως η διάσκεψη παραταθεί για κάποιες μέρες, ή ακόμη μπορεί να υποβληθεί πρόταση για να πραγματοποιηθεί ακόμη μια διάσκεψη σε διαφορετική ημερομηνία», όπως είπε.

    Εξηγώντας ότι υπάρχει σοβαρή βούληση εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας για να δημιουργηθεί μια κοινή βάση, η Μανάβογλου υπενθύμισε ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Τουρκία υπέγραψε μαζί της Συμφωνία Εμπορικής Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. «Αυτή η σοβαρή προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας-Βρετανίας θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ σημαντική από απόψεως της Συνόδου για το Κυπριακό», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μια μακράς διαρκείας συνάντηση με Βρετανούς αξιωματούχους, η Μανάβουγλου ανέφερε και τα εξής: «Κάτι μαγειρεύουν, αλλά θα πρέπει να πείσουν και τους άλλους πρωταγωνιστές γι’ αυτό που μαγειρεύουν. Διεξάγονται σοβαρές προσπάθειες στα κρυφά».

    (ΑΚ)

    [09] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Μπαχτσελί

    Η Yeni Bak?? (29.04.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) Ιζζέτ Ιζτζάν και ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), Μεχμέτ Τσακιτζί επέκριναν τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τις δηλώσεις με τις οποίες επιτέθηκε πρόσφατα ενάντια στον Τουρκοκύπριο τέως ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν χαρακτήρισε απαράδεχτη την επίθεση με βρισιές από αρχηγό ενός κόμματος στην Τουρκία εναντία σε έναν πολιτικό που διατέλεσε ‘πρόεδρος της δημοκρατίας» στα κατεχόμενα. Υπενθύμισε ότι το ίδιο άτομο είπε προσβάλει πρόσφατα και την «πρόεδρο του συνταγματικού δικαστηρίου» και σημείωσε ότι αύριο μπορεί να έρθει η σειρά κάποιου άλλου Τουρκοκύπριου πολιτικού. «Το μήνυμα που επιθυμείται να δοθεί είναι πως τα μέρη αυτά τους ανήκουν και η εικόνα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», επεσήμανε ο Ιζτζάν, καλώντας την «κυβέρνηση» να ανακηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Μπαχτσελί και να του απαγορεύσει την είσοδο στα κατεχόμενα.

    Στη δική του δήλωση, ο Τσακιτζί ανέφερε ότι τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μπαχτσελί θα θεωρούσε επίφοβο να χρησιμοποιήσει ακόμα και κάποιος «εχθρός με ματωμένο μαχαίρι». Σημείωσε ότι αυξάνονται καθημερινά οι βρισιές και οι προσβολές κάποιων κατά των Τουρκοκυπρίων και αυτό επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ».

    «Είναι φανερό πως η πολιτική του καβγά και της επίθεσης τρέφεται δημιουργώντας τεχνητούς εχθρούς και από την ενέργεια που πηγάζει από μιαν επιθετική θέση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάποτε η Κύπρος γίνεται σημαντικό υλικό γι’ αυτούς τους φασιστικούς κύκλους και ξερνούν την ανεξέλεγκτη οργή τους στους Τουρκοκύπριους. Κάθε φορά βγαίνει ένας φασίστας και επιτίθεται στους αξιόλογους ανθρώπους των Τουρκοκυπρίων. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πενήντα τέσσερα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 ? 6,195 συνολικά

    Η Vatan (29.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,665 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 54 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 50 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο άτομα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, και τα δύο αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 44 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 21 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 12, στην Κερύνεια 15 και στη Μόρφου 2.

    Μέχρι τις 28 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 966,794 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,195 κρούσματα Covid-19, 5,395 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 769 ασθενών, 132 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 633 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 31.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκοκυπριακές πηγές μιλούν για επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους αν δεν συμφωνηθεί κοινή βάση στη Γενεύη

    Η Milliyet (29.04.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Έξι προτάσεις από τον Τατάρ», αναφέρεται στο πακέτο 6 προτάσεων που υπέβαλε χθες στο ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Παραθέτοντας τις προτάσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι αν δει κάποιος τις τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στη θέση της Τουρκοκυπριακής πλευράς που αφορά τα «δύο ίσα κυρίαρχα κράτη», τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα βασικά σημεία των συνομιλιών που διεξάγονται στη βάση της ομοσπονδίας, όπως το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, το θέμα των στρατιωτικών μονάδων στο νησί, ο διαμοιρασμός του εδαφικού, ζητήματα ίσης αξίας και περιουσιακό, δεν θα είναι πλέον θέματα προς συζήτηση και διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι «είναι θέμα καθεστώτος η βάση των συνομιλιών στο Κυπριακό». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξευρεθεί μια κοινή βάση στη Γενεύη, τότε χώρες όπως το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ στέλνουν μηνύματα ότι θα πατήσουν το κουμπί για την επίσημη αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

    (ΑΚ)

    [02] Η βάση του Ιντζιρλί ανήκει στην Τουρκία, διαμηνύει το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Η Τurkiye (29.04.21) γράφει ότι πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι η βάση Ιντζιρλίκ που βρίσκεται στα Άδανα, είναι μία από τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) και ότι ανήκει στην Δημοκρατία της Τουρκίας με όλες τις εγκαταστάσεις της.

    Οι πηγές του υπουργείου αξιολόγησαν τις συζητήσεις σχετικά με τη βάση Ιντζιρλίκ οι οποίες περιήλθαν στην ημερήσια διάταξη, μετά της αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και την ανάγκη μείωσης των σημαιών των ΗΠΑ σε αυτή τη βάση, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή.

    ΟΙ ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων στη βάση Ιντζιρλίκ, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη συμφωνία άμυνας και οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στις 29 Μαρτίου 1980.

    Τονίζουν οι πηγές του Υπουργείου Άμυνας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη διάταξη ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας επιτρέπει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει σε κοινά αμυντικά μέτρα στις εγκαταστάσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Ιντζιρλίκ».

    (ΚΣ)

    [03] «Σε έλλειψη συντονισμού και αμέλεια των υπευθύνων της ΕΕ» αποδίδει το Τουρκικό ΥΠΕΞ το θέμα με το Πρωτόκολλο και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (28.04.21) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του, Ταντζιού Μπιλγκίτς αναφορά με τις συζητήσεις και το πρόβλημα που προέκυψε με το πρωτόκολλο κατά την επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Κομισιόν στην Τουρκία.

    Η ανακοίνωση, αναφέρει ότι το πρόβλημα που προέκυψε με το πρωτόκολλο κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία, δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση με το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίοι ή το ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι γυναίκα, αλλά ούτε και με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Είναι επομένως άνευ σημασίας να αποδίδονται κίνητρα ή άσχημες προθέσεις σε αυτό το ζήτημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση αποδίδει την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε στην έλλειψη συντονισμού και σε αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού της ΕΕ που ήταν υπεύθυνο για το πρωτόκολλο. «Η Τουρκία έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα που είχε σε αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση στην Τουρκία όσον αφορά στην εφαρμογή των κανονισμών που διέπουν το παγκόσμιο πρωτόκολλα. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τη φιλοξενία και την πείρα της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα, η οποία έχει βαθιά παράδοση όσον αφορά στη διπλωματία και στη φιλοξενία αντιπροσωπειών».

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανάληψη της Προεδρίας της Κομισιόν από μια γυναίκα για πρώτη φορά, η ανακοίνωση τονίζει ότι αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι είναι λυπηρό το ότι το ζήτημα αυτό έχει τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιες χώρες και υπογραμμίζει την ανάγκη όπως οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί αποφύγουν τέτοιου είδους γεγονότα στο μέλλον.

    (ΑΚ)

    [04] Αντίδραση από CHP Καλό Κόμμα και ΑΚΡ για τις δηλώσεις HDP για το Αρμενικό

    Η Turkiye (29.04.21) γράφει ότι ξέσπασε κρίση στις σχέσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μετά τις δηλώσεις του δεύτερου για την Αρμενική γενοκτονία.

    Το HDP είχε καλέσει τις προηγούμενες μέρες την Τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία, αφού όπως τόνισε η μη αναγνώριση οδηγεί σε ανάλογα εγκλήματα στην χώρα.

    Αντιδρώντας στην δήλωση ο αναπληρωτής πρόεδρος της CHP Φαϊκ Οζτράκ επέκρινε το HDP, το οποίο κατηγορώντας το ότι «ασκεί φτηνή πολιτική στη σκιά των ιμπεριαλιστών».

    Η απάντηση στο Όζτρακ ήρθε από την εκπρόσωπο του HDP Εμπρού Γκουνέι. «Δεν πρόκειται να μάθουμε από εσάς να είμαστε αντιιμπεριαλιστές. Μάθετε τη θέση σας», ανέφερε σε ανακοίνωση της.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει η Yenisafak (29.04.21) η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI parti) Μεράλ Άκσενερ επίσης καταδίκασε τις δηλώσεις του HDP. «Καταραμένοι εκείνοι που το λένε αυτό. Το να είσαι εκτός Τουρκίας σημαίνει να σταματήσεις να έχεις λόγο για το μέλλον αυτού του έθνους»,

    Τέλος, η Milligazete (27.04.21) γράφει ότι και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τη δήλωση του HDP, κατηγορώντας το ότι υιοθέτησε μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στο θέμα.

    (ΚΣ)

    [05] Νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην βουλευτή του HDP, Ομέρ Γκερκερλίογλου

    Σύμφωνα με Hurriyet (28.04.21), η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ετοίμασε νέο κατηγορητήριο εναντίον του βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Ομέρ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος έχασε τη βουλευτική του έδρα τον περασμένο Μάρτιο, προτείνοντας να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη.

    Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, ο Γκερκερλίογλου αντιμετωπίζει κατηγορίες για επίδειξη απρεπούς συμπεριφοράς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και για άρνηση να παραχωρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα και να εγκαταλείψει το γραφείο του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετά την αφαίρεση της βουλευτικής του ιδιότητας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκερκερλίογλου εξαναγκάστηκε μετά βία από την Τουρκική αστυνομία να εγκαταλείψει το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, αφού παρέμενε εκεί για μέρες και νύκτες. Το νέο κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Γκερκερλίογλου συνέχισε παράνομα να ενεργεί ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης και τον κατηγορεί για εγκληματικό παράπτωμα.

    (ΑΚ)

    [06] Τη συμφωνία με τη Ρωσία για παραλαβή 50 εκ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσε ο Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες μετά τη συνεδρία του Επιστημονικού Συμβουλίου στην Τουρκία τη συμφωνία που υπέγραψαν με τη Ρωσία για την παραλαβή 50 εκ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V.

    Στις δηλώσεις του ο Κοτζιά ανέφερε ότι η πρώτη φάση παραλαβής του Ρωσικού εμβολίου θα αρχίσει το Μάϊο και θα διαρκέσει για περίοδο 6 μηνών. Εξήγησε επίσης ότι συμφωνήθηκε μαζί με τη Ρωσία όπως γίνει μεταφορά του τεχνολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να αρχίσει η παραγωγή του Ρωσικού εμβολίου στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εντοπίστηκε σε πέντε άτομα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, η μετάλλαξη του Ινδικού στελέχους του ιού COVID-19.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 40,444 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.04.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 40,444 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 283,261 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 341 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 45,198. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,728 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,751,026 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 39,398. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,212,461.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 46,718,604 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,558 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,4% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 35,2%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 29 April 2021 - 14:06:06 UTC