Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 86/2021 08-10.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημά μας για κυριαρχία»
  • [02] Ο Τατάρ ενημερώνει τα τουρκοκυπριακά κόμματα για την Γενεύη - Τί δηλώνουν TDP και HP
  • [03] Αρνήθηκε να παραστεί στην ενημέρωση Τατάρ το CΤP
  • [04] Απορρίπτει τις κατηγορίες για ελλιπή ενημέρωση στη Γενεύη ο Τατάρ
  • [05] Έρχουρμαν: Η τουρκική πλευρά δεν θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις
  • [06] Τσακιτζί: Οι προτάσεις Τατάρ οδήγησαν σε κατάρρευση τις συνομιλίες στη Γενεύη
  • [07] Προσπαθούν να διασαλεύσουν την άνεση των Ελληνοκυπρίων, λέει ο Ολγκούν
  • [08] Όζγιγιτ: «Ιστορικό λάθος να μην δεχτούμε το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, έναντι των Βαρωσίων»
  • [09] Άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητά το ΗΡ
  • [10] Να βοηθήσει στην διαλεύκανση του φόνου του Ανταλί, καλεί τον Τατάρ το CΤP
  • [11] Σήμερα παραλαμβάνουν 6,000 εμβόλια Astra Zeneca
  • [12] Στις 6,681 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [13] Ο Τατάρ υποχώρησε στο θέμα της μετονομασίας του «αεροδρομίου Ερτζάν»
  • [14] Πλοίο που έλαβε μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974 μετατρέπεται σε μουσείο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχική μας ισότητα», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Τούρκος Πρέσβης καλεί την ΕΕ να μη θυσιάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία για το Κυπριακό
  • [03] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ακάρ
  • [04] Κουρτουλμούς: «Η Τουρκία έχει κατοχυρώσει τα χωρικά της ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [05] «Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστική της στάση για την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ», αναφέρει ο Έρντογαν
  • [06] Κράτος τρομοκρατίας χαρακτήρισε ο Ερντογάν το Ισραήλ
  • [07] Καταγγελία για παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους
  • [08] Στις 15,191 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημά μας για κυριαρχία»

    Η Avrupa (10.05.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημα του τουρκοκυπριακού «λαού» για κυριαρχία και απηύθυνε έκκληση προς την Ένωση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον τουρκοκυπριακό «λαό» κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν.

    Σε μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στο Κυπριακό η ΕΕ απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αρχές της και ενεργεί αντίθετα με αυτές.

    «Η μεροληπτική στάση που ακολουθεί η ΕΕ στο Κυπριακό είναι ανησυχητική και προκαλεί μεγάλη ζημιά στις προσπάθειες λύσης», υποστήριξε ο Τατάρ ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, χρησιμοποιεί ως στοιχείο εκβιασμού την «μονομερή», κατά την έκφρασή του, ένταξή της στην ΕΕ και συνεχίζει την «αδιαλλαξία» της με την δύναμη που παίρνει από την ΕΕ. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Αυτό είναι απαράδεχτο και η προσδοκία και η επιθυμία μας από την ΕΕ είναι, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού του δικαιώματος κυριαρχίας των λαών που καταλαμβάνει σημαντική θέση ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές της, να λάβει υπόψη το αίτημα για κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού που είναι ένας χωριστός λαός στην Κύπρο και να ενεργήσει σε αρμονία με αυτό. Μια άλλη μας επιθυμία είναι η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τον λόγο που έδωσε στον τουρκοκυπριακό λαό κατά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2004. Κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, η ΕΕ είχε υποσχεθεί ότι αν οι Τούρκοι της Κύπρου πουν ναι θα αρθούν τα εμπάργκο και η απομόνωση και δεν θα μείνουν εκτεθειμένοι και στο κρύο οι Τουρκοκύπριοι, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι αν πουν ναι οι Τουρκοκύπριοι το Κυπριακό δεν θα τεθεί ξανά ως εμπόδιο μπροστά στην Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.

    Όμως, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 17 χρόνια από τότε, δεν εκπληρώθηκε έστω και μία υπόσχεση που δόθηκε και ο τουρκοκυπριακός λαός εξαναγκάζεται να γίνει μειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Συνεχίζονται τα αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα εμπάργκο και η απομόνωση και το Κυπριακό τίθεται ως εμπόδιο μπροστά στην Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ. Όλα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΕ και προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ ενημερώνει τα τουρκοκυπριακά κόμματα για την Γενεύη - Τί δηλώνουν TDP και HP

    Η Yeni D?zen (10.05.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενημερώνει σήμερα τα τουρκοκυπριακά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στην «βουλή» για τις εξελίξεις στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την αντιπολίτευση μόνο το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και το Κόμμα του Λαού (HP) θα παραβρεθούν στην ενημέρωση, αφού το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CΤP) δήλωσε πως δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση με την δικαιολογία ότι η ενημέρωση «έχει χάσει το νόημά της».

    Ο Πρόεδρος του TDP Τζεμάλ Όζγιητ, υπενθύμισε ότι το κόμμα του δήλωσε ότι η στάση του Τατάρ πριν και μετά τη Γενεύη θα κόστιζε πολύ στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Είπε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και ότι το κόμμα επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση.

    Είπε ότι παρά το γεγονός αυτό, το TDP μετέβηκε στην Γενεύη, ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα μετά που αυτά έγιναν και ότι το TDP θα είναι στη συνεδρίαση που θα παρευρεθεί σήμερα ο Τατάρ για να λάβει εξηγήσεις για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ανέφερε επίσης πως στην Γενεύη τα κόμματα δεν τύγχαναν ενημέρωσης όπως σε προηγούμενες διαδικασίες.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης του ΗΡ, Κουντρέτ Όζερσαϊ, υποστήριξε ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να γίνει πριν την Γενεύη. Ωστόσο, όπως δήλωσε, θα συμμετάσχουν στην έκτακτη συνάντηση και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη διαδικασία με τις προτάσεις και τις επικρίσεις τους. Υποστήριξε επίσης πως ήταν το HP που απεύθυνε την έκκληση να γίνει ενημέρωση στη «βουλή» και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετάσχουν στην συνεδρίαση. Υπενθυμίζοντας ότι υπέβαλαν προτάσεις και άσκησαν κριτική από την αρχή της διαδικασίας, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι συνεχίζουν να εκφράζουν τις απόψεις τους για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι.

    (ΚΣ)

    [03] Αρνήθηκε να παραστεί στην ενημέρωση Τατάρ το CΤP

    Η Yeni D?zen (10.05.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CΤP) δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή ενημέρωση που θα κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στα τουρκοκυπριακά εντός «βουλής» κόμματα για τις συνομιλίες στην Γενεύη δηλώνοντας ότι η ενημέρωση «έχει χάσει το νόημά της».

    «Αυτή η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αφού όλα έγιναν χωρίς τις απαραίτητες έγκαιρες διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα, έχει χάσει εντελώς τη σημασία της κατά τη γνώμη μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το CTP, τονίζοντας πως η ενημέρωση γίνεται για το «θεαθήναι».

    Το Κόμμα αναφέρει πως ο Τατάρ δεν εκπλήρωσε την «προεκλογική» του δέσμευση να δημιουργηθεί ένα «εθνικό συμβουλευτικό συμβούλιο». Πρόσθεσε επίσης πως ο Τατάτ ήταν απρόθυμος να ενημερώσει τη «βουλή» και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη «βουλή», όπως έκαναν οι προηγούμενοι «πρόεδροι» και ότι οι συναντήσεις διαβούλευσης κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν μόνο μετά από επίμονες εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη «βουλή».

    «Παρ’ όλα αυτά, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα διατήρησε την υπεύθυνη στάση του με την αποδοχή ότι θα ήταν στη Γενεύη με την παρουσία του προέδρου και του γραμματέα εξωτερικών υποθέσεων [?] και θα μπορούσε να συμβάλει στη διαδικασία κοινοποιώντας τις απόψεις του κατά τις διαβουλεύσεις εκεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι όταν ο Τύπος έγραψε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση έξι έως επτά σημείων, ο Τατάρ διέψευσε την πληροφορία αυτή σε συνάντηση που είχαν μαζί του.

    «Ωστόσο, την επομένη της συνάντησης, η τουρκοκυπριακή πλευρά όντως υπέβαλε πρόταση έξι σημείων στο τραπέζι και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη Γενεύη υποχρεώθηκαν να μάθουν αυτές τις προτάσεις από τον τύπο», τονίζει το CTP.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως το Κόμμα ενημέρωσε τον Τύπο ότι οι προτεινόμενες προτάσεις είναι εντελώς αντίθετες με τις απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος σχετικά με τη συνολική λύση του Κυπριακού και τη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» για λύση και απέχουν πολύ από το να είναι ρεαλιστικές. Αναφέρει επίσης πως με την στάση του, ο Τατάρ στράφηκε ενάντια στη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δεν είναι φυσικά αντίθετο στη διοργάνωση αυτής της συνάντησης [?]. Ωστόσο, στο πλαίσιο των προαναφερθεισών εξελίξεων, αυτή η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των πάντων χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα εγκαίρως, έχει χάσει εντελώς το νόημα κατά τη γνώμη μας. [?]», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [04] Απορρίπτει τις κατηγορίες για ελλιπή ενημέρωση στη Γενεύη ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (10.05.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις επικρίσεις ότι δεν ενημέρωσε τη «βουλή» πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, σημειώνοντας ότι κάλεσε τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο «προεδρικό μέγαρο» σε μια προσπάθεια να τις ενημερώσει.

    Μιλώντας την Δευτέρα το πρωί κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου πριν την έναρξη της συνεδρίασης του «σώματος» κατά την οποία το ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «τα πάντα μας είναι ξεκάθαρα, κάναμε ό,τι είπαμε» και πρόσθεσε ότι πριν την μετάβαση στη Γενεύη ήταν πολύ προσεχτικοί λόγω του Covid-19.

    «Θα ήταν ανευθυνότητα να θέταμε σε ρίσκο μιαν συνάντηση όπως η Γενεύη, το τίμημα θα ήταν πολύ βαρύ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι τότε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ ήταν επαφή κρούσματος και υπήρξαν κάποιες ανησυχίες.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έρχουρμαν: Η τουρκική πλευρά δεν θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις

    Η Yeni D?zen (08.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι λόγω της στάσης που επέδειξε η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατά την πρόσφατη άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, οι Τουρκοκύπριοι απομακρύνθηκαν από τη θέση της πλευράς που επιθυμεί λύση και εξέφρασε την ανησυχία ότι θα μπορούσε να αποκοπεί η σύνδεσή τους με τον κόσμο.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με το επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνητών στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων με οργανώσεις και συντεχνίες για την άτυπη πενταμερή, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα τύγχανε αποδοχής η πρόταση για «δύο κράτη και ίση κυριαρχία» με την οποία είχε μεταβεί στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Επισημαίνοντας ότι οι άλλες πλευρές της διάσκεψης υποστήριξαν την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο, ο Έρχουρμαν είπε ότι η πρόταση Τατάρ δεν έγινε αποδεχτή, όπως ήταν αναμενόμενο.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, ο Τατάρ δεν ενημέρωσε την «βουλή» πριν μεταβεί στη Γενεύη προβάλλοντας ως δικαιολογία την πανδημία. Είπε ότι ανέμεναν ενημέρωση στη Γενεύη και όταν εμφανίστηκε η πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε αργότερα ο Τατάρ, τον ρώτησαν κατά πόσον θα την υπέβαλλε στην διάσκεψη. Σημείωσε ότι ο Τατάρ τους απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, αυτές είναι ψευδείς ειδήσεις», όμως την επόμενη μέρα το έγγραφο υποβλήθηκε.

    Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη παράγραφο του εγγράφου που υπέβαλε ο Τατάρ και η ομάδα του στον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι πρέπει να εξισωθεί το καθεστώς των δύο πλευρών, ο Έρχουρμαν είπε ότι «αφού όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο που υποβλήθηκε σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις».

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι χάρη σε αυτό το έγγραφο η ελληνοκυπριακή πλευρά, που από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν «είχε το καθεστώς της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση», φαίνεται πλέον ως η πλευρά που επιθυμεί λύση, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έγινε η πλευρά που υποβάλλει εισηγήσεις οι οποίες «βγαίνουν εκτός της λύσης και δεν είναι ρεαλιστικές». Είπε ότι το CTP δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο.

    Ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι το δικαίωμα των ντόπιων παραγωγών να διεξάγουν εμπόριο μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και να εισάγουν αδασμολόγητα προϊόντα από την ΕΕ πηγάζουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν η πλευρά που ήθελε λύση. Είπε ότι βασιζόμενοι στην βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση ζητούσαν και βοήθεια από την ΕΕ κατά την περίοδο της πανδημίας. «Διότι ρωτούσαμε ‘μήπως μας τιμωρείτε επειδή εμείς θέλουμε λύση και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει;» σημείωσε προσθέτοντας ότι τώρα δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αυτή την ερώτηση. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και να έρθουν στο σημείο να αποκοπεί η σύνδεση των Τουρκοκυπρίων με τον κόσμο.

    Ανέφερε ότι μετά τις εξελίξεις στη Γενεύη δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Είπε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο θέμα των εμβολίων που αποστέλλονται στους Τουρκοκύπριους από την ΕΕ και υποστήριξε ότι ενώ έπρεπε να είχε αποσταλεί στους Τουρκοκύπριους το 20% των εμβολίων που εστάλησαν για την Κύπρο, τους δόθηκε μόνο το 6,2%.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τσακιτζί: Οι προτάσεις Τατάρ οδήγησαν σε κατάρρευση τις συνομιλίες στη Γενεύη

    Η Haberat?r (10.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ οδήγησε σε κατάρρευση τις συνομιλίες στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη με την πρόταση για μη λύση που κατέθεσε. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τσακιτζί κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης ότι «έμειναν θεατές» σε αυτό το γεγονός.

    «Στην διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο που έγινε στη Γενεύη, ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δυστυχώς κατάφερε να αναποδογυρίσει το τραπέζι λέγοντας δεν θέλω ομοσπονδία», ανέφερε διερωτώμενος «προϊόν ποιου μυαλού» ήταν η μετάβαση στη Γενεύη λέγοντας στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι «θέλουμε να γίνουμε ένα αναγνωρισμένο κράτος». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Πρέπει να ρωτήσουμε επίσης ποιου μυαλού προϊόν μπορεί να είναι το αίτημα για αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ υπάρχουν εκεί τα ψηφίσματα μη αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και μάλιστα να αναμένεται αναγνώριση από την ΕΕ, παρά την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος της ΕΕ. Όμως, γίνεται αντιληπτό ότι έγινε η μετάβαση στη Γενεύη για να δημιουργηθούν προβλήματα. Στο τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρρες, που ανέγνωσε το κείμενο των συμπερασμάτων λέγοντας ότι ‘θα προβώ σε σφυγμομέτρηση τρεις μήνες και δεν θα παραιτηθώ’, αν δει ότι δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί έδαφος, θα μας ανακηρύξει ως την πλευρά που υποστηρίζει τη μη λύση και δημιουργεί πρόβλημα, θεωρώντας ότι η πλευρά που αναποδογύρισε το τραπέζι είναι κυρίως ο πρόεδρος Τατάρ. [?] Πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο μας από το σημείο που αφέθηκε στο Κραν Μοντάνα [?]».

    Σημειώνοντας ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί μετέβησαν στη Γενεύη οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχουρμαν και Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο Τσακιτζί υποστήριξε ότι αμφότεροι «μπόρεσαν να γίνουν μόνο μανεκέν για την πρόταση έξι σημείων του κ. Τατάρ για μη λύση». Ανέφερε και τα εξής:

    «Ήξεραν ότι θα υποβαλλόταν η πρόταση έξι σημείων του κ. Τατάρ. Πήγαν στη Γενεύη και έγιναν και παίκτες και θεατές της υποβολής αυτών των προτάσεων του Τατάρ στο ξενοδοχείο. Θα μπορούσαν να διοργάνωναν μιαν διάσκεψη Τύπου μαζί, να έλεγαν ότι δεν το θεωρούν ορθό αυτό και να αναχωρούσαν νωρίτερα από εκεί. Όμως, το γεγονός ότι έμειναν σιωπηλοί εκεί και αντέδρασαν μόλις επέστρεψαν στην Κύπρο, μόνο μια ανειλικρινής αντίθεση μπορεί να είναι. Ήταν πολύ λάθος να πάνε σε αυτό το σημείο που φτάσαμε [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Προσπαθούν να διασαλεύσουν την άνεση των Ελληνοκυπρίων, λέει ο Ολγκούν

    Η Halk?n Sesi (10.05.21) γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Όλγκούν δήλωσε ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στην Κύπρο χωρίς να διασαλευθεί «το πεδίο άνεσης» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά κάνει προσπάθειες για να διασαλεύσει αυτό το πεδίο άνεσης. Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Ολγκούν είπε ότι θα δείξουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα έχει απώλειες στο θέμα του Βαρωσιού και των υδρογονανθράκων ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και ότι θα προκύψουν καταστάσεις «θλιβερές» γι’ αυτήν.

    Υποστήριξε ότι θα διασαλεύσουν την άνεση των Ελληνοκυπρίων στα θέματα του Βαρωσιού και των υδρογονανθράκων, ότι η τουρκική πλευρά αυτό προγραμματίζει αυτή την στιγμή και ότι δουλεύει πάνω σε παρόμοια σχέδια.

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει και αυτή κόστος, ο Ολγκούν ισχυρίστηκε: «Πρέπει να δουν ότι το υφιστάμενο στάτους κβο θα προκαλέσει κόστος και σε αυτούς. [?] Στο σημείο αυτό θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός».

    Υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή και ότι «αν εσύ βγαίνεις απέναντί μου ως κράτος, εισέρχομαι και εγώ σε σχέση μαζί σου ως κράτος», διότι «σε αντίθετη περίπτωση θα είναι μια σχέση ανώτερου κατώτερου».

    Εξηγώντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά, ο Ολγκούν είπε:

    «Εδώ η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία άρχισαν να χρησιμοποιούν δύο στοιχεία. Πρώτον, θα απαντήσουμε στη μονομερή ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων. Θα φανεί ότι είναι αμφισβητούμενες οι ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας που περιτριγυρίζουν την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Λέγοντας ‘συγνώμη, δεν είστε οι μόνοι αρμόδιοι’, θα δοθεί μήνυμα τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και στις διεθνείς εταιρείες. Θα γίνει κατανοητό εδώ ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι μόνοι κυρίαρχοι. Εμφανίζεται μια ανάγκη και πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα, θα λεχθεί. [?]»

    Σημειώνοντας ότι το δεύτερο όργανό τους είναι το κλειστό Βαρώσι, ο Ολγκούν υποστήριξε:

    «Το Βαρώσι είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που διασάλευσε το πεδίο άνεσης για τους Ελληνοκύπριους, διότι χάνουν κάτι πολύ σοβαρό. Ίσως και να το έχασαν. Αυτό έχει ένα τίμημα. Επομένως, τι υπάρχει όταν κοιτάμε τώρα; Υπάρχουν καταστάσεις που πονάνε από την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Επισημαίνοντας ότι μελετούν και άλλα στοιχεία εκτός των υδρογονανθράκων και του Βαρωσιού, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι υποχρεούνται να θέσουν επί τάπητος στοιχεία που θα εξαναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ότι αν κάποιος είναι άνετος δεν έχει κίνητρο να φτάσει σε συμφωνία.

    Ανέφερε επίσης ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το Κυπριακό βγήκε εκτός των συνόρων της Κύπρου και προκαλεί αστάθεια στους διεθνείς παίκτες, στις χώρες της περιοχής και στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Όζγιγιτ: «Ιστορικό λάθος να μην δεχτούμε το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, έναντι των Βαρωσίων»

    Η Avrupa (08.05.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ, δήλωσε ότι αποτελεί ιστορικό λάθος η απόρριψη της πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνείς πτήσεις με αντάλλαγμα το Βαρώσι.

    Επισημαίνοντας ότι τέτοιες προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν αντί να απορρίπτονται, ο ηγέτης του TDP είπε πως εδώ και χρόνια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερασπίζεται το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στο διεθνές εμπόριο και του αεροδρομίου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις με αντάλλαγμα την επιστροφή του Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και η Ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριπτε επίμονα, ενώ τώρα που έγινε αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δήλωσε ότι ο λόγος απόρριψης αυτών των προτάσεων πρέπει να κοινοποιηθεί στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Γιατί αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν χωρίς καν να αξιολογηθούν, ποιοι είναι οι λόγοι απόρριψης; Όλα αυτά πρέπει να κοινοποιούνται στο κοινό με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

    «Εάν τα αεροπλάνα από διάφορα μέρη του κόσμου θα έρθουν στη χώρα μας, εάν τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Τύμπου πάνε παντού, εάν το λιμάνι της Αμμοχώστου θα ανοίξει στο διεθνές εμπόριο, ποια θα μπορούσε να είναι η αρνητική πλευρά της αποδοχής αυτής της πρότασης εκ μέρους μας;», αναρωτήθηκε και τόνισε: «Ή μήπως είναι ο στόχος να διαχωριστούν εντελώς οι Τουρκοκύπριοι από τον κόσμο; Είναι η πρόταση 6 σημείων, [?] μέρος αυτού του σχεδίου;»

    Ο Όζγιγιτ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτικές που θα φέρουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» στον κόσμο και θα τον κάνουν να εισέλθει στο διεθνές δίκαιο, όχι πολιτικές που θα τον αποσπάσουν ακόμη περισσότερο από τον κόσμο. «Ωστόσο, σε αντίθεση, με την πολιτική που ακολουθείται και με τις προτάσεις που έκανε ο Τατάρ στη Γενεύη, θα απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [09] Άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητά το ΗΡ

    Η Halk?n Sesi (10.05.21) γράφει ότι το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) απηύθυνε έκκληση προς την «κυβέρνηση» να ακούσει την φωνή των καταστηματαρχών και να ανοίξει τα οδοφράγματα για ημερήσιες διελεύσεις μετά το μπαϊράμι.

    Αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κουτρέτ Όζερσαϊ επισκέφτηκε τις ανοικτές αγορές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην κατεχομένη Λευκωσία.

    Σε γραπτή δήλωση μετά τις επισκέψεις, το ΗΡ επεσήμανε ότι η οικονομία και η δυσκολία στην επιβίωση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του λαού και ότι λόγω της πανδημίας η κατάσταση των καταστηματαρχών είναι πραγματικά θλιβερή. «Πάρα πολλά καταστήματα δεν ανοίγουν καν», αναφέρει το ΗΡ και προσθέτει:

    «Υπενθυμίζουμε ξανά την έκκληση που είχαμε κάνει προηγουμένως στην κυβέρνηση. Πρέπει να ακούσουν την φωνή των καταστηματαρχών. Μετά το μπαϊράμι πρέπει να ανοίξουν οι ημερήσιες διελεύσεις με τη νότια Κύπρο για όσους κατέχουν εξέταση PCR. Όταν ληφθεί υπόψη και η διαφορά ανάμεσα στο συνάλλαγμα και την τουρκική λίρα, με την διασφάλιση ελεγχόμενων και μικρής διάρκειας διελεύσεων από τις πύλες, θα υπάρξει μια κινητικότητα στην ανοικτή αγορά κατά τρόπο που θα ανακουφίσει τους καταστηματάρχες μας τόσο στο παζάρι τόσο και στις ανοικτές αγορές. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα φανούν οι θετικές συνέπειες και στα πρατήρια βενζίνης και στις υπεραγορές, καθώς και στις πωλήσεις φαρμάκων [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Να βοηθήσει στην διαλεύκανση του φόνου του Ανταλί, καλεί τον Τατάρ το CΤP

    H Yeni D?zen (10.05.21) γράφει ότι η σκοτεινή δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Σεντάντ Πεκέρ στην Τουρκία για το θέμα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερντογάν Σορακίν κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να βοηθήσει στην διαλεύκανση της δολοφονίας του Ανταλί, ο οποίος, όπως τονίζει, ήταν ένας πατριώτης που αγωνίστηκε για την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπερασπίστηκε μια καθαρή και λαμπρή κοινωνία και έπεσε θύμα δολοφονίας σε μία περίοδο που διερευνούσε σκοτεινές υποθέσεις.

    (ΚΣ)

    [11] Σήμερα παραλαμβάνουν 6,000 εμβόλια Astra Zeneca

    Η K?br?s Postas? (10.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Τζενκ Σοϊντάν δήλωσε ότι την Δευτέρα 10 Μαΐου παρέλαβαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έξι χιλιάδες δόσεις εμβολίων της εταιρείας Astra Zeneca για τον κορωνοϊό μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι σήμερα εστάλησαν συνολικά 30,050 δόσεις εμβολίων από την ΕΕ στα κατεχόμενα, εκ των οποίων οι 10,350 είναι της εταιρείας Pfizer/BioNTech και οι 19,700 της Astra Zeneca. Εξάλλου, η Τουρκία έχει αποστείλει στα κατεχόμενα 140 χιλιάδες δόσεις εμβολίων Sinovac.

    Η K?br?s Postas? (09.05.21, kibrispostasi.com) γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουμαν ανέφερε ότι η ΕΕ απέστειλε 482,965 δόσεις εμβολίων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ότι οι 30,050 δόσεις που δόθηκαν στα κατεχόμενα αποτελούν μόνο το 6,3% αυτής της ποσότητας, αντί 20% που έπρεπε να ήταν. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι «ούτε η στάση της ΕΕ είναι αποδεχτή ούτε εκείνων που δεν κατάφεραν να πάρουν την ποσότητα που δικαιούται ο τουρκοκυπριακός λαός».

    (Ι/Τσ.)

    [12] Στις 6,681 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,060 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 22 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία είναι άτομα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 9 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 47 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 9 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 8, στην Κερύνεια 4 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 09 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,058,041 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,681 κρούσματα Covid-19, 6,121 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 529 ασθενών, 57 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 445 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 25 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Ο Τατάρ υποχώρησε στο θέμα της μετονομασίας του «αεροδρομίου Ερτζάν»

    H Yeni D?zen (10.05.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποχώρησε όσον αφορά την μετονομασία του «αεροδρομίου Τύμπου» από Ερζτάν σε «αεροδρόμιο Φαζίλ Κουτσούκ».

    Ο Τατάρ ανέφερε πως η πρόταση για μετονομασία του αεροδρομίου δεν ήταν δική του, αλλά ήρθε από το ίδρυμα Φαζίλ Κουτσούκ και πρόσθεσε ότι μπορεί να πάρει το όνομα Κουτσούκ το νέο αεροδρόμιο που θα κτιστεί στην (κατεχόμενη) Λευκωσία.

    Δήλωσε επίσης πως σέβεται τον πιλότο Φεχμί Ερτζάν «ήρωα του 1974», που έδωσε το όνομα του στο «αεροδρόμιο».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (10.08.21) γράφει ότι ο Χακάν Ερτζάν, γιος του Φεχμί Ερτζάν, εξέφρασε την ικανοποίηση του, όχι μόνο για την μη αλλαγή του ονόματος, αλλά και για τον τρόπο που επιλύθηκε το ζήτημα.

    (ΚΣ)

    [14] Πλοίο που έλαβε μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974 μετατρέπεται σε μουσείο

    Κάτω από τον τίτλο: «Μουσείο κατοχής», η Avrupa (08.05.21) γράφει ότι ανοίγει μουσείο με πλοίο που έλαβε μέρος στην απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων, κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, το πλοίο το οποίο μεταφέρθηκε από την Τουρκία στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου διαμελισμένο σε 19 κομμάτια, θα συναρμολογηθεί, θα τοποθετηθεί σε ειδική πλατφόρμα στην Κερύνεια και θα ανοίξει ως μουσείο για το κοινό.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η αγγλόφωνη Cyprus Today (08.05.21) γράφει ότι τα εγκαίνια του μουσείου για το πλοίο, που συμμετείχε στην απόβαση στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Καραβάς, ίσως γίνουν στους «εορτασμούς για την 47η επέτειο» της εισβολής.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχική μας ισότητα», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.05.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει να προστατεύει μέχρι τέλους το θέμα της «κυριαρχικής της ισότητας».

    Σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη (5+1) της Γενεύης και το όραμα για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία της κοινότητας διεθνών σχέσεων της ΕΕ, αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, υποστήριξε τα εξής:

    «Ποτέ δεν πιστέψαμε στην ομοσπονδία. Με την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί το κράτος που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και μαζί και οι Τουρκοκύπριοι. Συνεχίζουν τον στόχο τους που είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί. Στις συνομιλίες που έγιναν στην Γενεύη, ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της κυριαρχίας. Εμείς, ως Τουρκοκυπριακός λαός απαιτήσαμε την κυριαρχική ισότητα. Είμαστε ένας χωριστός λαός, έχουμε μια χωριστή ιστορία και με τις σχέσεις μας που έχουμε με την Τουρκία και με τους ενεργειακούς μας πόρους, είμαστε ένας διαφορετικός κόσμος. Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε τη δική μας διακυβέρνηση εδώ και 60 χρόνια. Εκφράσαμε στη Γενεύη τη θέση ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και ότι θα αναζητηθεί ξανά μια κοινή βάση».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ στα πλαίσια της διάλεξης, απάντησε θετικά και στο αίτημα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το όραμα του Πανεπιστημίου να ανοίξει πανεπιστημιούπολη στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση έχει και την στήριξη τόσο του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν όσο και του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Y?K).

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sabah (08.05.21), μιλώντας ως προσκεκλημένος σε άλλη διάλεξη με θέμα: «Η Κύπρος του σήμερα: το όραμα λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» που διοργανώθηκε από την ένωση νεολαίας του Πανεπιστημίου 19ης Μαΐου της Σαμψούντας, ο Τατάρ, αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) της Γενεύης, υποστήριξε ότι εκεί ένιωσε για πρώτη φορά υπερήφανος, αφού έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών για πρώτη φορά τη λύση στη βάση δύο κρατών.

    «Επειδή μέχρι σήμερα, αυτοί που πήγαιναν εκεί ακόμη και ο κ. Ραούφ Ντενκτάς πήγαιναν για να συζητήσουν την ομοσπονδία. Επειδή αυτή ήταν η προσδοκία τότε και αυτή ήταν η μορφή της διαδικασίας. Εγώ ανάλαβα καθήκοντα γι’ αυτό τον σκοπό. Εγώ πήγα εκεί έχοντας φυσικά την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και είπα ότι ‘το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά. Και αυτό επειδή ξεγελάσατε την διεθνή κοινότητα στο σχέδιο Ανάν», υποστήριξε.

    Χαρακτηρίζοντας ως «άκυρες» τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για λύση στη βάση ομοσπονδίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ξεγελάστηκαν στο παρελθόν αφού τους γέμισαν με ψέματα όπως «ότι θα αρθεί η απομόνωση, ότι θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις, ότι θα αρθούν τα εμπάργκο», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ξανά τέτοιο εμπαιγμό.

    «Το 2017 ζήσαμε περίπου τα ίδια. Και πάλι εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία. Συνεπώς, εγώ έχω εκλεγεί στηρίζοντας τη θέση για λύση δυο κρατών. Και από εδώ και πέρα θα συνεχίσω να πηγαινοέρχομαι σε ολόκληρο τον κόσμο και να εξηγώ σε όλους γιατί επιμένω στα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση που είχε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο Τσαβούσογλου «ξεσκέπασε όλα τα ψέματα» του Προέδρου Αναστασιάδη, παραθέτοντας του «έγγραφα του 2017», που αποδεικνύουν ότι ο Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε την εκ περιτροπής προεδρία.

    «Χαρακτηρίζοντας ως ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Αναστασιάδη» του χειρισμούς του Τσαβούσογλου στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι και ο ίδιος έδωσε πολλές απαντήσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη.

    «Και εγώ του είπα μπροστά από ολόκληρο τον κόσμο ότι ‘όσο κυρίαρχος είσαι εσύ, τόσο κυρίαρχος είμαι και εγώ. Όσο κράτος είσαι και εσύ, τόσο κράτος είμαι και εγώ. Εγώ πλέον έχω πίσω μου μια Τουρκία 85 εκατομμυρίων. Η οποία είναι μόνο 40 μίλια μακριά από εδώ. Συνεπώς, να μην ξεχνάς ποτέ τους δεσμούς μας με την Τουρκία, τις στενές μας σχέσεις, ότι η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια χώρα και ότι θα είναι πάντοτε για μας μητέρα Πατρίδα. Εσείς διαπράξατε το μεγαλύτερο λάθος όταν ενταχθήκατε μονομερώς στην ΕΕ. Χωρίς να πάρετε τη δική μας έγκριση και χωρίς να πάρετε την έγκριση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τους είπα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη μας και τις δηλώσεις που γίνονται ότι ‘η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει από εδώ, ότι πρέπει να τερματιστούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις [?]», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [02] Τούρκος Πρέσβης καλεί την ΕΕ να μη θυσιάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία για το Κυπριακό

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί αξιολόγησε τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu (08.05.21, ΑΑ), επ’ ευκαιρίας της Ημέρας της Ευρώπης.

    Αναφέροντας ότι στοχεύουν να δουν εξελίξεις σε όλους τους τομείς με την ΕΕ από τον Ιούνιο, ο Τούρκος Πρέσβης Καϊμακτσί είπε:

    «Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της ΕΕ δεν θα ανάγει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μόνο σε θέμα Κυπριακού και ότι δεν θα βάλει σε υποθήκη αυτή τη σχέση εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος. Επειδή, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, στην πραγματικότητα, θα συμβάλουν σοβαρά και θα δώσουν αρκετά πλεονεκτήματα και στις χώρες της ΕΕ, αλλά και την ένταξη της Τουρκίας τόσο κατά τη διάσταση της ένταξής της όσο και στη διαδικασία συνεργασίας που θα οδηγήσει στην ένταξή της. Ελπίζουμε να μη θυσιάσουν αυτές τις σχέσεις εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος ή εξαιτίας των μαξιμαλιστικών και άτοπων απαιτήσεων ενός ή δύο κρατών μελών της ΕΕ».

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν έξι παράμετροι για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καϊμακτσί είπε ότι η πρώτη παράμετρος είναι η ενδυνάμωση της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Όσο επιταχύνει η Τουρκία την πρόοδο της, είναι σημαντικό να ανοίγουν και να κλείνουν τα κεφάλαια», σημείωσε ο Τούρκος Πρέσβης.

    Η δεύτερη παράμετρος είναι η αποκατάσταση του μηχανισμού του διαλόγου σε διάφορους τομείς μεταξύ της Τουρκίας της και της ΕΕ, όπως η ενέργεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η εξωτερική πολιτική και η γεωργία, ανέφερε ο Καϊμακτσί, προσθέτοντας ότι η τρίτη παράμετρος είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης.

    Τέταρτη παράμετρος είναι ο κοινός αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, πέμπτη παράμετρος η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ και η τελευταία παράμετρος είναι η επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ, σημειώνει ο Τούρκος Πρέσβης Καϊμακτσί.

    (ΔΨ)

    [03] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (08.05.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του μετά από δείπνο με το πέρας της ημερήσιας νηστείας στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους μέσα σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής ή απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα από διάφορες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

    «Η Τουρκία συνεχίζει από τη μια τον αγώνα της ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ, και από την άλλη συνεχίζει μέρα και νύκτα τον αγώνα της για να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της χώρας του με την Ελλάδα, ο Ακάρ ανέφερε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του δρόμου του διαλόγου, ισχυριζόμενος ότι δεν αναγνωρίζουν κανένα άλλο δρόμο πέραν από αυτόν.

    Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την «επιθετική και προκλητική» στάση που ακολουθεί η Ελλάδα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αντιληφθεί ότι αυτή της η προσέγγιση δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

    Υπενθυμίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία αναμένει ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    (ΑΚ)

    [04] Κουρτουλμούς: «Η Τουρκία έχει κατοχυρώσει τα χωρικά της ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κορτουλμούς επανέλαβε ότι η Τουρκία με την ενεργή πολιτική της κατάφερε να αλλάξει την εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.05.21).

    «Παρόλο που επιθυμούν να μας φυλακίσουν στις δικές μας ακτές, η Τουρκία συνάπτοντας συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή με τους σωστούς συμμάχους, έχει κατοχυρώσει τα χωρικά της ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι σε θέση να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα», υποστήριξε ο Κουρτουλμούς.

    Ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν κύκλοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να παραγνωρίσουν τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ», ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε εκδήλωση «ανοίγματος» της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων σπάζοντας τις αλυσίδες τριάντα χρόνων, όπως ισχυρίστηκε. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η πολιτική ανεξαρτησία εξαρτάται από την οικονομική ανεξαρτησία, προσθέτοντας ότι οι έρευνες της για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

    (ΔΨ)

    [05] «Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστική της στάση για την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ», αναφέρει ο Έρντογαν

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε μήνυμα του που εξέδωσε για τη Μέρα της Ευρώπης χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-09.05.21).

    Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ΕΕ για να καταστεί ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής, πηγάζει από την έλλειψη οράματος εκ μέρους της αλλά και από την έλλειψη στρατηγικής υπομονής. «Το μπλοκ των 27 χωρών μελών χρειάζεται να αναθεωρήσει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε ο Έρντογαν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται νέες θεσμικές δομές και νέο όραμα.

    Τονίζοντας ότι η ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όπως το θέμα της κρίσης στο προσφυγικό, την ξενοφοβία, τη Ισλαμοφοβία, την πανδημία του COVID-19, την οικονομική αστάθεια,, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, χρειάζεται ενότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη.

    «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει και να αναλάβει ρόλο προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να επιλύσει τα προβλήματά της. Είναι πασιφανές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ενδυναμωθεί χωρίς την συμβολή και τη στήριξη της χώρας μας», πρόσθεσε.

    Ο Έρντογαν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία παρά την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και τα εμπόδια που παρεμβάλει η ΕΕ, διατηρεί την αποφασιστική της στάση και τις προσπάθειες της για την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [06] Κράτος τρομοκρατίας χαρακτήρισε ο Ερντογάν το Ισραήλ

    Επικρίνοντας σφοδρά τα πρόσφατα επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ Άκσα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Το απάνθρωπο Ισραήλ, κράτος τρομοκρατίας επιτίθεται με αγριότητα και ανήθικα στους μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ, που δεν έχουν άλλη έγνοια, εκτός από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους, τη χιλιετή γη τους και τις ιερές αξίες τους», γράφει η Cumhuriyet (08.05.21).

    Σε ομιλία του από το Ντιγιάρμπακιρ, ο Ερντογάν κάλεσε όλο τον κόσμο και προπάντων τις ισλαμικές χώρες να κινηθούν εναντίον του Ισραήλ, με ένα τρόπο που θα είναι αποτελεσματικός έναντι των επιθέσεων του Ισραήλ στα σπίτια των Παλαιστινίων, γράφει η Yeni ?afak (08.05.21).

    Καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένουν να δοθεί ένα τέλος σε όλες αυτές τις ενέργειες που σπρώχνουν τους Παλαιστινίους έξω από τα σπίτια τους. «Αλλιώς, θα ενεργήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να δείξουμε σε αυτούς που πράττουν λανθασμένα την τύχη που τους αξίζει. Ο Αλλάχ βοηθά τα θύματα και όσους καταπιέζονται», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, Τούρκοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξής (AKP) καταδίκασαν τις επιθέσεις της Ισραηλινής αστυνομίας εναντίον των Παλαιστινίων, γράφει η Yeni ?afak (08.05.21).

    (ΔΨ)

    [07] Καταγγελία για παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους

    Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φετχί Άτσικελ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι με την λανθασμένη πολιτική του για τη Συρία έχει αλλάξει την κοινωνική και πολιτιστική δομή της Τουρκίας, παραχωρώντας την τουρκική υπηκοότητα ακόμη και σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους (I??D), γράφει η Cumhuriyet (10.05.21).

    Σύμφωνα με έκθεση με τίτλο «Η χρεωκοπημένη πολιτική του AKP για τη Συρία και το προσφυγικό», που ετοίμασε ο Άτσικελ, το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει την Τουρκία στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρωπαϊκή ακτή. Η έκθεση σημειώνει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι γύρω στα 3.6 εκατομμύρια, αλλά ο συνολικός αριθμός των Σύρων, που βοήθησε η χώρα είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια.

    Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων έχει αλλάξει την κοινωνική και πολιτιστική δομή της Τουρκίας και σημειώνει ότι εξαιτίας της συριακής κρίσης η Τουρκία έχει μετατραπεί σε περιοχή που διαπράττεται κάθε είδους παρανομία. Αναφέρει ακόμη ότι η παράνομη απασχόληση έχει κατά κάποιο τρόπο «ομαλοποιηθεί» αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    «Έχει παραχωρηθεί η [τουρκική] υπηκοότητα σε 150 χιλιάδες Σύρους, χωρίς να αποδεικνύονται οι λόγοι για την παραχώρηση της. Οι συμμορίες των τζιχαντιστών κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τουρκία. Μάλιστα, κάποια μέλη του Ισλαμικού Κράτους (I??D) έχουν λάβει και υπηκοότητα», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του CHP στην έκθεσή του.

    (ΔΨ)

    [08] Στις 15,191 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (10.05.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 15,191 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 197,468 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 283 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,694. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,102 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,031,332 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 43,029. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,716,918.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 49,390.141 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,081 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 33,8%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 10 May 2021 - 13:20:17 UTC