Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 94/2021 20.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα δώσει τα «απαραίτητα μηνύματα» από την Κύπρο στις 20 Ιουλίου, λέει ο Έρντογαν
  • [02] Έρχουρμαν: Αντίθετες με τις παραμέτρους του ΟΗΕ οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς
  • [03] Έτοιμος μέχρι τις αρχές του 2022 ο νέος τερματικός σταθμός στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, δήλωσε ο Σανέρ
  • [04] Για την ανάγκη να ανοίξουν τα οδοφράγματα και ο «τουρισμός», μίλησε Ατάογλου
  • [05] Αλλαγή που θυμίζει Τουρκία στην «τοπική αυτοδιοίκηση» στα κατεχόμενα
  • [06] Αρθρογράφος για την πολιτική αύξησης του πληθυσμού στα κατεχόμενα
  • [07] Την επανέναρξη των ερευνών για το θάνατο του Κουτλού Ανταλί ζητά το CTP
  • [08] Στα 36 ανήλθαν χθες τα θετικά περιστατικά με COVID-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική υπέρ της Ελληνικής και Ελληνοκυπριακή πλευράς η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [02] Απορρίπτει τις Αμερικανικές κατηγορίες για αντισημιτισμό ο Ερντογάν
  • [03] Η Άγκυρα απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες περί αντισημιτικές δηλώσεις του Ερντογάν
  • [04] Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [05] Σκληρή απάντηση Ερντογάν στην Άκσενερ η οποία τον παρομοίωσε με τον Νετανιάχου
  • [06] Στις 11,553 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα δώσει τα «απαραίτητα μηνύματα» από την Κύπρο στις 20 Ιουλίου, λέει ο Έρντογαν

    Κάτω από τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Λευκόνοικο θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις», η Avrupa (20.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι στο ένα από τα δύο αεροδρόμια στην κατεχόμενη Κύπρο τοποθέτησαν μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) και ένοπλα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα επειδή πρέπει να είναι ισχυροί σε οποιανδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή.

    Ο Έρντογαν απάντησε χθες σε ερωτήσεις νέων κατά τη διάρκεια «συζητήσεων σε βιβλιοθήκη» που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου, που οι Τούρκοι ονόμασαν Ημέρα Μνήμης Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού.

    Σε μια απάντησή του, ο Έρντογαν ανέφερε τα εξής:

    «Για εμάς η Τουρκία δεν είναι 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για εμάς Τουρκία είναι το κάθε μέρος. Γι’ αυτό υπάρχουμε στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ιράκ. Αν τα πρόσωπα που μας υποβάλλουν τώρα αυτές τις ερωτήσεις, η αντιπολίτευση βρίσκονταν αυτή την στιγμή στην εξουσία, η κατάστασή μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν καταστροφή. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, παίρνουμε ωραίες χαρμόσυνες ειδήσεις. Αν θέλει ο Θεός, αν σύντομα πάρετε την είδηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μην εκπλαγείτε. Αυτή την στιγμή, ο κόσμος μας ζηλεύει. Και έχουν δίκαιο να ζηλεύουν, ας ζηλεύουν. Γιατί ενοχλείται η νότια Κύπρος; Διότι τα πλοία μας είναι εκεί. Αν θέλει ο Θεός, στις 20 Ιουλίου θα είμαι στην Κύπρο. Αν θέλει ο Θεός θα δώσω προς όλο τον κόσμο τα απαραίτητα μηνύματα από την βόρεια Κύπρο. Η παρουσία μας στην βόρεια Κύπρο, τα μηνύματα που θα δώσουμε ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο, όχι μόνο το νησί. Αν δεν δείξετε αυτή την αποφασιστικότητά σας, αν δεν επιδείξετε αυτή την στάση σας, κανείς δεν θα σας υπολογίζει. Κάνουμε τα βήματά μας διευρύνοντάς τα στο νησί. Υπάρχουν δύο αεροδρόμια στην Κύπρο. Το ένα είναι το Ερτζιάν και το ένα είναι ένας χώρος που υπήρχε εκεί προηγουμένως. Όπου έλαβαν θέση τα ένοπλα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα μας και τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα μας, ωθώντας το μέρος εκείνο σε αλλαγή με ένα νέο όνομα. Άραγε γιατί τα κινητοποιούμε τόσο πολύ αυτά; Πρέπει να είμαστε ισχυροί σε οποιανδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή. [?]».

    Αναφερόμενος στις ίδιες δηλώσεις, ο παράνομος Bayrak (19.05.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Έρντογαν είπε και τα εξής σε σχέση με την τουρκική παρουσία στην Κύπρο:

    «[?] Για να είσαι ισχυρός, θα υπάρχεις με τα όλα σου και στον αέρα και στην ξηρά και στη θάλασσα. Καλά, εμείς υπάρχουμε; Ναι, υπάρχουμε. Επιπλέον, βάλε τα πάντα στην άκρη, εμείς ούτως ή άλλως όταν απογειώσουμε τα αεροπλάνα μας αμέσως από εδώ, από το Αναμούρ, από τη Μερσίνα, όταν τα απογειώσουμε από τα Άδανα, πού είναι στη στιγμή τα αεροπλάνα μας; Είναι εκεί. Δηλαδή, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει η έννοια του χρόνου για εμάς εδώ. Ποιο είναι το όλο ζήτημα; Εσείς θα πατάτε γερά στην γη, θα έχετε αυτοπεποίθηση. Εμείς υπάρχουμε ως Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έρχουρμαν: Αντίθετες με τις παραμέτρους του ΟΗΕ οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς

    Η Yeni D?zen (20.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι είναι αντίθετες με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για το Κυπριακό οι προτάσεις που υπέβαλε στην Γενεύη η τουρκοκυπριακή ηγεσία και επεσήμανε ότι αν δεν αλλάξουν αυτές οι προτάσεις οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να βιώσουν μεγάλες απώλειες.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματός του στις συντεχνίες Kamu-Sen, Kamu-?? και KTAMS, ο Έρχουρμαν είπε ότι οι θέσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη σημαίνουν είτε αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» είτε τερματισμό της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτό κάτι τέτοιο.

    Χαρακτηρίζοντας αυτή την συμπεριφορά ως «η μη λύση είναι λύση», ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η στάση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από αναβολή της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας για ένα ακαθόριστο μέλλον.

    Σημειώνοντας ότι οι προτάσεις που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ στην Γενεύη «έχουν τον χαρακτήρα υλικού» για να καταστούν μη κατανοητοί οι Τουρκοκύπριοι εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και για να μην αρθεί η λεγόμενη απομόνωσή τους, ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτό το σημείο τους ανησυχεί.

    Επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν αντίκειται στις παραμέτρους του ΟΗΕ, ο Έρχουρμαν υποστήριξε: «Αν επιδειχθεί η ίδια στάση σε μιαν σύνοδο κορυφής που πιθανώς να διοργανωθεί στο μέλλον και καταγραφεί επισήμως ότι μένουμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, αυτό μπορεί να κάνει τον τουρκοκυπριακό λαό να βιώσει μεγάλες απώλειες».

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο Έρχουρμαν έκανε λόγο για ένα πενταετές μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να περάσει από τη «βουλή» και να βρίσκεται σε ισχύ ακόμα και αν αλλάζουν οι «κυβερνήσεις». Υποστήριξε ότι αν θα υπογράφονται «πρωτόκολλα» με την Τουρκία, οι οικονομικές προβλέψεις πρέπει να γίνονται βάσει του εν λόγω σχεδίου.

    Σημειώνοντας ότι η συνεδρία της «βουλής» συνεχιζόταν χθες μέχρι αργά σε σχέση με την πληρωμή του επιδόματος του κόστους ζωής, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» σχεδιάζει να κάνει εξοικονομήσεις, όμως αυτό θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την αγορά. Υποστήριξε ότι αντί η «κυβέρνηση» να προβαίνει σε εξοικονομήσεις με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να ανοίξει τα οδοφράγματα και να ανακουφίσει τους καταστηματάρχες. Είπε ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομία ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι που θα περνούν στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έτοιμος μέχρι τις αρχές του 2022 ο νέος τερματικός σταθμός στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, δήλωσε ο Σανέρ

    Περί τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 το αργότερο θα είναι έτοιμος ο νέος «τερματικός σταθμός» στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, δήλωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο παράνομο αεροδρόμιο για να επιβλέψει τις εργασίες ανέγερσης του νέου τερματικού, σύμφωνα με τη Vatan (20.05.21).

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της λεγόμενης πρωθυπουργίας, αναφέρει ότι συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, ο Σανέρ επισκέφθηκε χθες το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου ενημερώθηκε επί τόπου για τις εργασίες ανέγερσης του νέου σταθμού.

    Σε δηλώσεις του, ο Σανέρ είπε και τα εξής:

    «Οι εργασίες για την ανέγερση του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Έρτζιαν συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με την πλήρη συνεργασία του υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών. Αυτή τη στιγμή επιβλέψαμε τις εργασίες που γίνονται για την ανέγερση του δρόμου και του τούνελ στο αεροδρόμιο και το συντομότερο θα διατεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την ολοκλήρωση του έργου. Στοχεύουμε όπως μέχρι τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 να δοθεί στη υπηρεσία του λαού για χρήση».

    (ΑΚ)

    [04] Για την ανάγκη να ανοίξουν τα οδοφράγματα και ο «τουρισμός», μίλησε Ατάογλου

    Η Vatan (20.05.21) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να γίνει άμεσα προγραμματισμός για το άνοιγμα του τουρισμού στα κατεχόμενα τον Ιούνιο, παραθέτοντας επίσης και παράδειγμα με την κινητικότητα που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της εορτής του Μπαϊραμιού, που εφάρμοσαν το «μοντέλο του κλειστού τουρισμού».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ατάογλου αναφέρθηκε στην άφιξη τουριστών στα κατεχόμενα κατά την περίοδο του Μπαϊραμιού και υποστήριξε ότι τα μικρά ξενοδοχεία και οι πανσιόν ειδικότερα στην περιοχή του Τρικώμου-Καρπασίας ήταν υπερπλήρη.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο «τουρισμός» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της «οικονομίας της ΤΔΒΚ», ο Ατάογλου είπε ότι πρέπει να γίνει προγραμματισμός, λαμβάνοντας υπόψη και την «επιδημιολογική εικόνα» για να γίνουν περισσότερα ανοίγματα τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, είπε ότι στην «ΤΔΒΚ» θα μπορούν να εισέρχονται άτομα που έχουν διπλό εμβολιασμό ή με διπλό PCR τεστ και πρόσθεσε ότι πρέπει να οργανωθούν ναυλωμένες πτήσεις και να συνεχιστεί το μοντέλο του «κλειστού τουρισμού».

    Για το ίδιο θέμα, η Halk?n Sesi (20.05.21) γράφει ότι προγραμματίζεται το άνοιγμα του «τουρισμού» στα κατεχόμενα μετά από τις 3 Ιουνίου με διπλό εμβολιασμό ή διπλό PCR τεστ, προσθέτοντας ότι αναμένεται σήμερα ή αύριο ανακοίνωση από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ για το θέμα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ατάογλου ανέφερε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα αυτό με τον «πρωθυπουργό» Σανέρ, ο οποίος του ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε άνοιγμα του τουρισμού από τις 3 Ιουνίου.

    Ο Ατάογλου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να προχωρήσουν στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, υπογραμμίζοντας τα εξής:

    «Έχει περιληφθεί και στην ημερήσια διάταξη θέμα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Υποβάλαμε πρόταση για να μπορούν να περνούν στο βορρά άτομα που έχουν διπλό εμβολιασμό και αν χρειάζεται να υποβάλλονται και σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Ο κ. πρωθυπουργός θα συζητήσει αυτά τα θέματα με το ανώτερο επιστημονικό συμβούλιο και θα προβεί σε δήλωση είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στον κ. πρωθυπουργό».

    (ΑΚ)

    [05] Αλλαγή που θυμίζει Τουρκία στην «τοπική αυτοδιοίκηση» στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Η διοίκηση είτε στο υπουργείο είτε σε επίτροπο», η Yeni D?zen (20.05.21) γράφει ότι τροποποιητικό «νομοσχέδιο» για τους «δήμους» που πυροδότησε συζητήσεις για την αυτονομία της «τοπικής αυτοδιοίκησης» δημοσιεύθηκε χθες στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος από την «κυβέρνηση» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού-Αναγέννησης (UBP-DP-YDP).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, έστω και αν στο «νομοσχέδιο» αναφέρεται ότι στόχος είναι μια δομή «αυτόνομη και που θα μπορούσε να ελεγχθεί», σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το «νομοσχέδιο» ανοίγεται ο δρόμος για να μεταβιβάζονται με «δικαστική απόφαση» οι εξουσίες του «δήμου» είτε στο «υπουργείο» είτε σε έναν «επίτροπο» που θα διορίζει το «δικαστήριο».

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, «δήμαρχοι» εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εν λόγω «νομοσχέδιο» και χαρακτηρίζουν «αντιδημοκρατικό βήμα» και «παρέμβαση στην αυτονομία» ειδικά την μεταβίβαση της «διοίκησης του δήμου» με «δικαστική απόφαση» είτε στο λεγόμενο υπουργείο είτε σε «επίτροπο» που θα διορίζει το «δικαστήριο».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εν λόγω διαδικασία θα εφαρμόζεται για «δήμους» που δεν πλήρωσαν τους μισθούς των εργαζομένων τους για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το «νομοσχέδιο».

    Εξάλλου, θα μπορεί να γίνεται συνένωση «δήμων» σε περίπτωση που το «υπουργείο εσωτερικών» εκτιμήσει ότι αντιμετωπίζει οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες ένας «δήμος» του οποίου ανέλαβε προσωρινά την διοίκηση, ότι δεν διαθέτει μιαν βιώσιμη δομή ή ότι η συνένωση δύο ή περισσότερων «δήμων» θα δημιουργήσει δυνατότητα πιο αποτελεσματικής και παραγωγικής χρήσης των πόρων. Το «υπουργείο» μπορεί να προτείνει στο «υπουργικό συμβούλιο» την συνένωση των εν λόγω «δήμων» με τον γειτονικό τους «δήμο» που διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αρθρογράφος για την πολιτική αύξησης του πληθυσμού στα κατεχόμενα

    Τρία «κρίσιμα βήματα» στο θέμα της μετανάστευσης έκανε η «κυβέρνηση» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας - Δημοκρατικού - Αναγέννησης (UBP-DP-YDP), σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Yeni D?zen (20.05.21), Σαμί Όζουσλου, ο οποίος γράφει ότι το ένα εγκρίθηκε από την «κυβέρνηση» ως «νομοσχέδιο» και εστάλη στην «βουλή», το άλλο, επειδή είναι «κανονισμός», εγκρίθηκε από το «υπουργικό συμβούλιο» και τέθηκε σε ισχύ και το τρίτο διευθετήθηκε με εσωτερική ρύθμιση στο «υπουργείο εσωτερικών».

    «Το σύνολο αυτών των τριών κρίσιμων βημάτων που έκανε η κυβέρνηση αφορούν τον πληθυσμό», σημειώνει ο Όζουσλου προσθέτοντας και τα εξής:

    «Η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την αμνηστία όσων έγιναν ‘παράνομοι’. Με τον ‘Κανονισμό περί Αδειών Παραμονής και Βίζας’ που τροποποίησε το υπουργικό συμβούλιο δίδονται σχεδόν ‘σουλτανικές εξουσίες’ στον υπουργό εσωτερικών στο θέμα της εισόδου στη χώρα και της άδειας παραμονής. Η δε ρύθμιση την οποία έκανε το υπουργείο, αύξησε τη δυνατότητα του ‘τμήματος υπηκοοτήτων’.

    Δηλαδή, συνοπτικά με αυτά τα τρία βήματα έγιναν τα εξής: Επιταχύνθηκαν και διευκολύνθηκαν και η είσοδος στην ΤΔΒΚ και η διαμονή στη χώρα και η πολιτογράφηση! Από πού; Φυσικά όχι από την Νορβηγία. Από την Τουρκία.

    Αυτά είναι τα επείγοντα θέματα του συνασπισμού UBP-DP-YDP, την ώρα που υπάρχει ο κορωνοϊός και τα χίλια δυο προβλήματα που αυτός προκάλεσε και την ώρα που υπάρχουν τόσες σημαντικές αποφάσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όποιος δεν ξέρει θα νομίσει ότι είναι δύσκολη η είσοδος στην ΤΔΒΚ και ότι η χώρα δεν είναι ‘ξέφραγο αμπέλι’! Όποιος το ακούσει θα νομίσει ότι ελέγχονται πολύ αυστηρά όσοι εισέλθουν με βίζα στην βόρεια Κύπρο και απελαύνονται όταν λήξει η διάρκειά της. Και ωσάν να έχει αναζωογονηθεί η οικονομία και πετάει, οι πολίτες και οι ξένοι εργάτες που βρίσκονται εδώ επέστρεψαν στην δουλειά τους και δημιουργήθηκε έλλειψη εργατών και χρειάστηκε επειγόντως να έρθει εργατικό δυναμικό. Είναι πραγματικά απίστευτο.

    Ένα άλλο απίστευτο θέμα είναι και το εξής: Με τον κανονισμό που εκδόθηκε δίδονται και πολύ ενδιαφέρουσες εξουσίες στον υπουργό εσωτερικών. Χάρη στα άρθρα που προστέθηκαν στον ‘Κανονισμό περί Αδειών Παραμονής και Βίζας’, ο υπουργός εσωτερικών θα μπορεί πλέον μόνος του να δίνει άδεια διαμονής σε όποιον θέλει και να την παρατείνει μέχρι και έναν χρόνο. Και μάλιστα σε ποιους λέτε; Σε όσους θέλουν να έρθουν στο νησί για ‘τουρισμό πίστης’ και να γυρίσουν θρησκευτικά δόγματα και χώρους λατρείας. [?] Μήπως υπάρχει κάποιο μέρος όπως την Κάαμπα στο βόρειο μέρος του νησιού και εμείς δεν το ξέρουμε; Τι σημαίνει ‘επίσκεψη σε θρησκευτικά δόγματα’; Αν είναι ‘τουρίστας’ αυτός που έρχεται, να γυρίσει όπου θέλει, τι μας νοιάζει; Σε τι δεν τον αρκεί η ‘τουριστική βίζα’; Και μάλιστα, πού αλλού ξανακούστηκε ‘τουρίστας για έναν χρόνο’; [?]

    Στον ίδιο κανονισμό υπάρχει άλλο ένα άνοιγμα. Είναι και αυτό ενδιαφέρον. Θα εξαιρούνται από κάθε είδους διαδικασία για βίζα όσοι από την Τουρκία θέλουν να ‘γυρίσουν ταινία’ για την ΤΔΒΚ και ‘να κάνουν ντοκιμαντέρ’. Άρχισαν με την σειρά του TRT και θα υπάρξουν και άλλοι όπως φαίνεται. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Την επανέναρξη των ερευνών για το θάνατο του Κουτλού Ανταλί ζητά το CTP

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (20.05.21), ο «βουλευτής» του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στα κατεχόμενα Ασίμ Ακάνσοϊ, ζήτησε σήμερα από το βήμα της «βουλής» όπως επαναρχίσουν οι έρευνες από την «αστυνομία» όσον αφορά στη δολοφονία του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ αλλά και σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, στο οποίο γίνεται αναφορά στη δολοφονία Ανταλί, ο Ακάνσοϊ κάλεσε την λεγόμενη αστυνομία να επαναρχίσει τις έρευνες για τη στυγερή δολοφονία, αφού, όπως υποστήριξε, στο εν λόγω βίντεο γίνεται αναφορά σε διάφορα ονόματα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η σύζυγος του δολοφονηθέντος, Ιλκάϊ Ανταλί είχε προσφύγει για τη δολοφονία του συζύγου της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν γίνει επαρκείς έρευνες για την δολοφονία του συζύγου της, ο Ακάνσοϊ τόνισε ότι είναι πλέον αναγκαιότητα να επαναρχίσουν οι έρευνες για την υπόθεση.

    «Είναι και από ανθρωπιστική απόψεως δικαίωμα του καθενός μας η διαλεύκανση αυτής της δολοφονίας, είναι υποχρέωση όλων μας να εξεταστεί ξανά η υπόθεση», ανέφερε ο Ακάνσοϊ.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο τότε αρμόδιος «αστυνομικός» που ερευνούσε την υπόθεση είναι σήμερα «αρχηγός της αστυνομίας», ο Ακάνσοϊ πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να δοθεί οποιαδήποτε εντολή στην «αστυνομία» για να αρχίσει τις έρευνες, αλλά αποτελεί υποχρέωση της να το πράξει αυτόματα, αφού προκύπτουν νέα στοιχεία, όπως είναι το σχετικό βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 36 ανήλθαν χθες τα θετικά περιστατικά με COVID-19 στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (20.05.21), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,319 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 36 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 31 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 4 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 27 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 11 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 2 και στην Κερύνεια 18.

    Μέχρι τις 19 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,132,768 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,995 κρούσματα Covid-19, 6,588 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 374 ασθενών, 26 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 337 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 10 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική υπέρ της Ελληνικής και Ελληνοκυπριακή πλευράς η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Σε ανακοίνωση του στην ιστοσελίδα του Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (20.05.21) χαρακτηρίζει μεροληπτική την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    «Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται προσπάθεια για αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας ? ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας στη βάση της προοπτικής της ένταξης της ΕΕ, είναι απαράδεκτη η αποδοχή της εν λόγω πρότασης η οποία είναι μονομερής και πόρρω απέχει από του να είναι αντικειμενική», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται επίσης ότι η Τουρκία απορρίπτει το έγγραφο το οποίο θεωρεί ότι μεροληπτεί και ότι περιέχει ψευδείς ισχυρισμούς όσον αφορά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή της διακυβέρνησης και τα πολιτικά κόμματα.

    Επιπλέον αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τα επιχειρήματα των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων άδικα και μεροληπτικά στα θέματα του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και επιπλέον ότι στηρίζει «τις ασυνεπείς αρμένικες αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915».

    «Στην έκθεση, βλέπουμε τις εκφράσεις που αποσκοπούν στο άνοιγμα του μέλλοντος της διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως μια προσπάθεια παρέκκλισης από την αρχή της έλλειψης οράματος και πίστης. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ γνωρίζουν καλύτερα ότι η παύση στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας, δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρύθμιση ή στην αδυναμία της να αναλάβει το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προσχώρησης ως μέσο πολιτικής κατάχρησης εναντίον της Τουρκίας από την αρχή. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι μια νίκη για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο με αποφασιστικότητα.

    Ενώ η πλευρά της ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειές μας για τη μετανάστευση στο πλαίσιο της συναίνεσης Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου, στην οποία εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, θα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της αποτυχίας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών σε ακολουθία με την Συμφωνία της 18ης Μαρτίου, από τη διαδικασία προσχώρησης έως τη συνεργασία για τη μετανάστευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγοντας σημειώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, προσδοκάει την διεξαγωγή μελετών για το πώς να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας ?ΕΕ».

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (20.05.21) μετέδωσε ότι Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζτού Μπιλγκίτς σε δηλώσεις του σχετικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και με το θέμα της προσθήκης του Ιδεαλιστικού Κινήματος στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είπε πως η έκθεση «αποκάλυψε τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις του ΕΚ, το οποίο θα έπρεπε να είναι υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης».

    (ΚΣ)

    [02] Απορρίπτει τις Αμερικανικές κατηγορίες για αντισημιτισμό ο Ερντογάν

    Η Yeni Safak (20.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε ξανά στις επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους καθώς και στην κατηγορία του αντισημιτισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, σκοτώνονται στην Παλαιστίνη μπροστά σε όλους, με την τελευταία τεχνολογία, και με βαριά όπλα κι εμείς λέμε ‘ο Ερντογάν δεν πρέπει να μιλάει με αυτόν τον τρόπο’. Τι να κάνω; Να χειροκροτώ;» είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται.

    «Εάν πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα για να αντισταθούμε στην καταπίεση και να προστατεύσουμε τους καταπιεσμένους, δεν θα διστάσουμε ποτέ να το πληρώσουμε», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκδήλωση για την χθεσινή εκδήλωση για την Ημέρα Αθλητισμού και Νεολαίας που εορτάζεται στις 19 Μαΐου στην Τουρκία. (Σημ. Μετ. Ημερομηνία απόβασης του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα το 1919).

    «Δεν είναι τα παιδιά που πέθαναν στην Ιερουσαλήμ ή τη Γάζα, αλλά η ίδια η ανθρωπότητα. Διεθνείς θεσμοί και κράτη που κηρύττουν δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, νόμο, δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια παρακολουθούν σιωπηλά αυτή τη δίωξη», ανέφερε επίσης ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι όσοι αγνοούν τις κραυγές των αθώων που κλαίνε κάτω από τις διώξεις του Ισραήλ προετοιμάζουν πραγματικά το έδαφος για τις δικές τους καταστροφές. «Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε ότι αύριο θα είναι η σειρά μας προς άλλες ιερές πόλεις», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [03] Η Άγκυρα απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες περί αντισημιτικές δηλώσεις του Ερντογάν

    Απορρίπτοντας έντονα και άμεσα τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε αντισημιτικές δηλώσεις μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.05.21).

    Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου δεν αφορούσαν τους Εβραίους, αλλά την κυβέρνηση του Ισραήλ, που προκάλεσε το θάνατο σε τόσους αθώους Παλαιστίνιους.

    Σημειώνει ότι η τουρκική κοινωνία σέβεται όλες τις θρησκείες και έχει ένα πολιτισμό ειρηνικής συνύπαρξης διαφόρων θρησκειών, υπενθυμίζοντας ότι Τούρκοι διπλωμάτες διέσωσαν αρκετούς Εβραίους κατά το Ολοκαύτωμα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον αντισημιτισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

    Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η έννοια αντισημιτισμός δεν πρέπει να γίνεται θέμα εκμετάλλευσης, ώστε η παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση να απαλλάσσεται από οποιαδήποτε κριτική.

    Τέλος, το ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό αντί να προβαίνει σε άδικες και αβάσιμες κατηγορίες. «βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni ?afak (19.05.21).

    «Αντί να ανταποκρίνονται στη δίκαιη θέση του Προέδρου μας με αβάσιμες κατηγορίες, προσκαλούμε τις ΗΠΑ να δώσουν λογαριασμό στην άδικη στάση τους απέναντι της Παλαιστίνης. Οι σφαγές που διαπράττει το Ισραήλ δεν πρέπει να κουκουλώνονται με την ετικέτα του αντισημιτισμού», υποστήριξε ο Καλίν.

    Επικρίνοντας το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ είπε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ στοχοποίησε τον Πρόεδρο Ερντογάν, επειδή έχει δείξει σφοδρή αντίδραση σε όλες τις πλατφόρμες κατά των σφαγών και επιθέσεων του κατακτητή Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. «Το να κατηγορούν τον Πρόεδρο μας για αντισημιτισμό είναι μια παράλογη και λανθασμένη προσέγγιση», ανάρτησε στο Twitter ο Τσελίκ, σύμφωνα με την Yeni ?afak (19.05.21).

    (ΔΨ)

    [04] Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.05.21), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διέπραξε απάνθρωπες θηριωδίες στις 19 Μαΐου 1919 και ότι με τις εκδηλώσεις που διεξάγει επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία.

    Απηύθυνε έκκληση στην ελληνική ηγεσία να αποδεχτεί τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Καταληκτικά, κάλεσε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη και σταθερότητα αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.

    (ΔΨ)

    [05] Σκληρή απάντηση Ερντογάν στην Άκσενερ η οποία τον παρομοίωσε με τον Νετανιάχου

    Η Hurriyet (20.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε έντονα στην κριτική που του άσκησε η ηγέτης του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράκ Ακσενέρ η οποία αναφερόμενη στον Πρόεδρο του Ισραήλ Βενιαμήν Νετανιάχου, είπε πως «κατά μίαν έννοια είναι η Ισραηλινή εκδοχή του Ταγίπ Ερντογάν».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε νέους σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Τουρκίας.

    Ο Ερντογάν ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως υπάρχει μια πολιτικός στην Τουρκία που υιοθετεί μια ανήθικη στάση και δεν διστάζει να τον βάλει στην ίδια κατηγορία με τον Νετανιάχου. Πρόσθεσε πως δεν θα προχωρήσει και δεν θα πει περισσότερα επειδή η πολιτικός αυτή είναι γυναίκα. Ωστόσο σημείωσε δεν γνώρισε άλλο πολιτικό όπως τον Νετανιάχου και αναφέρθηκε στον τρόπο που του είχε απευθυνθεί στο Νταβός όπου τον κατηγόρησε ότι το Ισραήλ σκοτώνει γυναίκες και παιδιά. Προέτρεψε επίσης την Άκσενερ να ενημερωθεί για την ανθρωπιστική βοήθεια που η Τουρκία παρέχει στους Παλαιστινίους και είπε: «Ο Νετανιάχου δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι φίλος μας, και θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας παλεύοντας τον ίδιο αγώνα που κάναμε ενάντια στον Νετανιάχου μέχρι τώρα».

    Αναφερόμενος στην οργάνωση FETO είπε πως προχώρησαν στην σύλληψη ενός πολύ γνωστού ατόμου που ανήκει στην οργάνωση και ότι το όνομα του θα ανακοινωθεί σύντομα.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 11,553 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (20.05.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 11,553 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 218,683 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 233 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 9,271. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 902 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,151,038 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 45,419. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,980,516.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 51,512,691 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,161 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 20 May 2021 - 12:52:02 UTC