Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 106/2021 05-07.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ζητούν εξαετή φυλάκιση δημοσιογράφων για αποκάλυψη μαζικής παραχώρησης «υπηκοοτήτων»
  • [02] Αντιδράσεις για δίωξη δημοσιογράφων λόγω μαζικής παραχώρησης «υπηκοοτήτων»
  • [03] Έκκληση προς ΕΕ για τήρηση των υποσχέσεων της προς Τουρκοκυπρίους απηύθυνε ο Τατάρ
  • [04] Όραμα δύο κρατών στην Κύπρο, υποστήριξε εκ νέου ο Τατάρ
  • [05] Μεγάλη διπλωματική αποτυχία η πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό, λέει ο Έρχουρμαν
  • [06] Σε Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη ο Αρικλί
  • [07] Υπάρχουν θετικά σημάδια από τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, λέει ο Ντονμέζ
  • [08] Αντιδράσεις για τους περιορισμούς στις διελεύσεις τουριστών στα κατεχόμενα
  • [09] Στα 13 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χτες στα κατεχόμενα
  • [10] Μαύρο στεφάνι στην Avrupa από τους συμμετέχοντες στην εισβολή το 1974
  • [11] Πρόσφυγες συνελήφθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι Αμμοχώστου
  • [12] Η μικρού μήκους ταινία «Teslimat» κέρδισε δύο βραβεία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Υπουργός Εμπορίου: Πολύ ανησυχητικό που το ΕΛΑΜ αύξησε τις ψήφους του
  • [02] Ακάρ: «Όλοι να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο πέραν από τα δύο κράτη»
  • [03] Ακάρ: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δίκαια συμφέροντα και δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου»
  • [04] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 135 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα
  • [05] Αισιοδοξία για εντοπισμό και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξέφρασε ο Ντονμέζ
  • [06] Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ο Τσαβούσογλου
  • [07] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [08] Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ ως την πιο αναξιόπιστη χώρα
  • [09] Οι Τούρκοι ψηφοφόροι πιστεύουν πως η μαφία προστατεύεται στην Τουρκία
  • [10] Στις 5,386 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ζητούν εξαετή φυλάκιση δημοσιογράφων για αποκάλυψη μαζικής παραχώρησης «υπηκοοτήτων»

    Κάτω από τον τίτλο «Δικαζόμαστε στο κακουργιοδικείο», η Yeni Bak?? (05.06.21) γράφει ότι προσήχθησαν την Παρασκευή ενώπιον «δικαστηρίου» η διευθύντρια ειδήσεων της εφημερίδας Ντενίζ Αμπιντίν, ο αρθρογράφος Καζίμ Ντενιζτζί και η δημοσιογράφος Εσενγκιούλ Αϊκάτς, επειδή δημοσίευσαν ηχογραφημένη συνομιλία βάσει της οποίας παραχωρούνται «υπηκοότητες» του καθεστώτος προς 13 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Στους δημοσιογράφους απαγγέλθηκε κατηγορία στο πλαίσιο του «νόμου» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής, απαγορεύθηκε η έξοδος τους από τα κατεχόμενα και αφέθηκαν ελεύθεροι για να δικαστούν καταβάλλοντας από τρεις χιλιάδες ΤΛ ως εγγύηση. Επίσης δύο άτομα εγγυήθηκαν τον καθένα τους προς 75 χιλιάδες ΤΛ. Αποφασίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εμφανίζονται στο «αστυνομικό τμήμα» για να υπογράφουν μία φορά την εβδομάδα.

    Οι δημοσιογράφοι δικάζονται με αίτημα την φυλάκισή τους μέχρι και έξι χρόνια.

    Εξάλλου, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι προσήχθη στο «δικαστήριο» και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ο Κεμάλ Μπαϊράμογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά από ψευδή καταγγελία της Μπενγκιούλ Ινέμπεϊλι, της γυναίκας της οποίας ακούγεται η φωνή στην ηχογράφηση να αναφέρει ότι με 10 χιλιάδες ΤΛ τελειώνει τις διαδικασίες για παραχώρηση «υπηκοότητας», ότι η Τουρκία ζήτησε την παραχώρηση «υπηκοότητας» σε 50 χιλιάδες άτομα και ότι μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα έναντι χρημάτων. Η Ινέμπεϊγλί είχε ισχυριστεί ψευδώς, όπως αποδείχθηκε, ότι προέβη στην ηχογράφηση επειδή την απειλούσε με όπλο ο Μπαϊράμογλου.

    Ο δικηγόρος Ουνβέρ Μπεντεβί ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Μπενγκιούλ Ινέμπεϊλι προέβη σε ψευδή δήλωση και πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν την είδηση στο πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου και του δημοσίου συμφέροντος.

    Η Yeni Bak?? (07.06.21) δημοσιεύει δηλώσεις της αρχισυντάκτριάς της, Ντενίζ Αμπιντίν, η οποία επισημαίνει ότι ο τουρκοκυπριακός Τύπος βρίσκεται υπό απειλή. Σημείωσε ότι ένα μέρος των εφημερίδων και των τηλεοράσεων πέρασε στα χέρια «κάποιων δυνάμεων» και δημιουργήθηκε μια «δεξαμενή ΜΜΕ» όπως στην Τουρκία. Είπε ότι ζητείται από αυτά τα ΜΜΕ να δημοσιεύουν πιο πολύ ειδήσεις με επίκεντρο την «κυβέρνηση». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν επιθυμείται να γίνονται ειδήσεις που θα πλήξουν την τάξη πραγμάτων, το υφιστάμενο σύστημα και θα περιέχουν ατασθαλίες και αυθαιρεσίες. Δεν επιθυμούνται δημοσιεύματα που θα ενοχλήσουν άτομο ή κάποια άτομα και θα τα αποδιοργανώσουν. Αρχίσαμε να το νιώθουμε πολύ περισσότερο αυτό τις τελευταίες περιόδους. Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον όσων μένουν εκτός των ΜΜΕ δεξαμενή που δημιουργήθηκαν. [?]»

    Η Αμπιτίν ανέφερε επίσης είναι θύματα του «νόμου» προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ότι πλήττεται η ελευθεροτυπία και ότι ο «νόμος» αυτός χρησιμοποιείται ως μέσον απειλών και εκβιασμού και αν δεν αλλάξει θα γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία του προσεχώς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις για δίωξη δημοσιογράφων λόγω μαζικής παραχώρησης «υπηκοοτήτων»

    Η Yeni Bak?? (05.06.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού καταδίκασε και χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο «κακουργιοδικείο» σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Yeni Bak?? με αίτημα την ποινή φυλάκισή τους μέχρι και έξι χρόνια, επειδή δημοσίευσαν η ηχογραφημένη συνομιλία και ενημέρωσαν την κοινή γνώμη σε σχέση με την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» έναντι χρημάτων.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Νταβουλτζού επεσήμανε ότι κατάργησε την ελευθεροτυπία η αγωγή που καταχωρήθηκε με βάση τον «νόμο» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής με αριθμό 32/2014. Εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο εν λόγω «νόμος» ο Νταβουλτζού υπογράμμισε ότι δεν θεωρείται ιδιωτική ζωή κανενός η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» έναντι χρημάτων, η οποία αντιθέτως αφορά ευθέως τη δημόσια ζωή. Επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι πολιτικοί της «θεσμοί» αντί να φυλακίσουν τους δημοσιογράφους που έφεραν στην ημερήσια διάταξη «ένα ντροπιαστικό θέμα», τους χρωστούν ευχαριστίες.

    Είπε ότι ειδικά το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), που πρωτοστάτησε στην ετοιμασία και έγκριση του εν λόγω «νόμου», και όλα τα κόμματα εντός «βουλής» πρέπει να τροποποιήσουν τα «άρθρα» που καταργούν την ελευθεροτυπία, διότι, όπως υποστήριξε, αν δεν υπάρχει ελεύθερος Τύπος θα αφανιστεί και η δικαιοσύνη.

    Εξάλλου, την σύλληψη και προσαγωγή των δημοσιογράφων της Yeni Bak?? σε δίκη καταδίκασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν, ο οποίος επισήμανε ότι η «αστυνομία» δεν κουνάει το δαχτυλάκι της την ώρα που γίνονται χίλιες δυο παρανομίες και δρα ελεύθερα η μαφία στα κατεχόμενα, αλλά συλλαμβάνει δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολούθησαν μιαν πραγματική είδηση. Σύμφωνα με τον Ιζτζάν, το καταπιεστικό καθεστώς κάνει την παρουσία του ολοένα και πιο πολύ αισθητή.

    Ο Ιζτζάν υποστήριξε ότι θα προκαλέσει και άλλους μπελάδες αυτός ο «νόμος» που είχε περάσει ομόφωνα από τη «βουλή» και αποδείχθηκε πόσο δίκαιο είχε το κόμμα του όταν τασσόταν εναντίον.

    Στο μεταξύ, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) ανέφερε ότι ο «νόμος» που εγκρίθηκε το 2014 πλήττει την ελευθερία των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν ειδήσεις. Σημειώνει ότι αυτός ο «νόμος», τον οποίο «χάρισε» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το CTP, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή του ατόμου σε πολλούς τομείς, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ελευθεροτυπία και την αποκάλυψη ατασθαλιών. «Επομένως, με τον νόμο πλήττεται και η ελευθερία ενημέρωσης του λαού», αναφέρει η συντεχνία προσθέτοντας ότι ο εν λόγω «νόμος» πρέπει να τροποποιηθεί το συντομότερο κατά τρόπο που δεν θα περιορίζει την ελευθεροτυπία. Η συντεχνία υπογραμμίζει επίσης ότι στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων της που αντιμετωπίζουν τις πιο πάνω αγωγές.

    Η Yeni Bak?? (06.06.21) γράφει ότι στήριξη στην εφημερίδα και στους εργαζόμενούς της εξέφρασαν με δηλώσεις τους το κίνημα Δρόμος Ανεξαρτησίας και το Αριστερό Κίνημα.

    Ο Δρόμος Ανεξαρτησίας επισημαίνει ότι δεν αποδέχεται τον περιορισμό του δικαιώματος της ενημέρωσης και την προσαγωγή της ελευθεροτυπίας σε δίκη στο πλαίσιο του «νόμου» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και καλεί τα κόμματα να τροποποιήσουν τον εν λόγω «νόμο».

    Ο οργανωτικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Ορχάν Ερόνεν εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την σύλληψη και την προσπάθεια επιβολής τιμωρίας σε δημοσιογράφους που δημοσίευσαν μιαν είδηση λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον. Ο Ερόνεν χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι πρόσφατα η «αστυνομία» ενέτεινε τις προσπάθειές της να καταπνίξει την ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ενημέρωσης.

    Υπενθυμίζοντας ότι δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις, πιέσεις και απειλές που αποσκοπούσαν στην φίμωσή τους ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και εφημερίδες όπως οι ?zg?r K?br?s και Gazedda K?br?s, ο Ερόνεν σημείωσε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα σκοτεινό καθεστώς στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και να αφανιστεί η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ενημέρωσης του «λαού».

    Η Yeni Bak?? (07.06.21) γράφει ότι την καταδίκη του για την προσαγωγή δημοσιογράφων ενώπιο «δικαστηρίου» εξέφρασε και ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KAMU-SEN), Μετίν Ατάν, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται στο πλαίσιο του «άρθρου» περί μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής ειδήσεις σε σχέση με την παραχώρηση «υπηκοότητας» και πρέπει γρήγορα να τροποποιηθεί το μέρος του «νόμου» που περιορίζει την ελευθεροτυπία.

    «Ο μεταφερόμενος πληθυσμός ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνά τον αυθεντικό πληθυσμό», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι με την παραχώρηση «υπηκοότητας» δεν πρέπει να δίδεται το δικαίωμα του εκλέγειν και ότι με την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» γίνεται «αδικία στην βούληση των υφιστάμενων πολιτών».

    Η K?br?s (05.06.21) σχολιάζει το θέμα στο κύριο της άρθρο με τίτλο «Να πάψουμε να ακολουθούμε τις ατασθαλίες, τια αυθαιρεσίες;» και γράφει ότι ο «νόμος» του 2014 για προστασία της ιδιωτικής ζωής πλήττει την ελευθερία ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    «Αν οι ηχογραφήσεις ή οι εικόνες βίντεο που πήραν στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι διασφαλίζουν την αποκάλυψη ενός εγκλήματος, αυτό βγαίνει από την [σφαίρα] της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι καθήκον των δημοσιογράφων είναι να παρακολουθούν τις ατασθαλίες, τις αυθαιρεσίες και τα λάθη και να τα γνωστοποιούν στην κοινή γνώμη.

    «Αν δεν γίνει η απαραίτητη ρύθμιση στον νόμο και συνεχίσει αυτή η κυριαρχία του φόβου, η δημοσιογραφία στη βόρεια Κύπρο θα βρίσκεται πάντα υπό απειλή και κίνδυνο», αναφέρει η εφημερίδα.

    Ο διευθυντής της Yeni D?zen (07.06.21), Τζενκ Μουτλούγιακαλί σχολιάζει το θέμα στο άρθρο του με τίτλο «Ντροπή υπηκοοτήτων και αγωγή σε δημοσιογράφους» και γράφει ότι καλά έκανε η εφημερίδα που δημοσίευσε την είδηση, διότι «βλέπουμε ότι δημιουργήθηκε μια ‘συμμορία υπηκοοτήτων’ στην χώρα μας και υπάρχει ένα ‘εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών’ σε σχέση με αυτό».

    «Για κάποιο λόγο, η αστυνομία, αντί να διώξει τις υποθέσεις των ‘πλαστών υπηκοοτήτων’, δίωξε τους δημοσιογράφους», γράφει ο Μουτλούγιακαλί προσθέτοντας ότι λέγεται ότι υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στον «διευθυντή της αστυνομία» και στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας.

    Επισημαίνοντας ότι η «χρυσή έννοια» είναι το «δημόσιο συμφέρον», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι αν υπάρχει δημόσιο συμφέρον στη μέση, ο δημοσιογράφος πρέπει να προστατεύεται, ενώ αν δεν υπάρχει πρέπει να προστατεύεται η κοινωνία και το άτομο απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων και των δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στην επίδικο δημοσίευμα, ο Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι δεν έχει σχέση με την ιδιωτική ζωή και ασκήθηκε δημοσιογραφία για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Η αγωγή που απαγγέλθηκε κατά των δημοσιογράφων πρέπει να είναι ντροπή για όσους το έφεραν αυτό στην ημερήσια διάταξη», αναφέρει.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έκκληση προς ΕΕ για τήρηση των υποσχέσεων της προς Τουρκοκυπρίους απηύθυνε ο Τατάρ

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Κύπρο, ο Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την Παρασκευή, γράφει η Haber K?br?s (05.06.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρουγιόλ, κατά τη συνάντηση ο Τατάρ υπενθύμισε στους αξιωματούχους της ΕΕ την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, με ημερομηνία 26 Απριλίου 20024, αμέσως μετά το δημοψήφισμα Ανάν, που αναφερόταν σε άρση της «άδικης και αβάσιμης απομόνωσης» και των περιορισμών που επιβάλλονται στους Τουρκοκυπρίους και τους κάλεσε να εκπληρώσουν αυτή την υπόσχεσή τους.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψή του ότι λύση, σταθερότητα και συνεργασία θα μπορούσε να είναι εφικτή στην Κύπρο με σεβασμό προς τα δικαιώματα και στην βάση της απόλυτης ισότητας των δύο πλευρών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και έχει υιοθετήσει μια πολιτική στάση που δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην επίλυση του προβλήματος. Στη συνέχεια, ο Τατάρ είπε ότι αναμένει από την ΕΕ να αναθεωρήσει την πολιτική της για το Κυπριακό και να επιδείξει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά τους.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί οι σχέσεις τους με την ΕΕ να αναπτυχθούν σε ένα νέο όραμα που θα σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη βάση της ισότητας.

    Ο Μάριο Νάβα, από πλευράς του, δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

    (ΔΨ)

    [04] Όραμα δύο κρατών στην Κύπρο, υποστήριξε εκ νέου ο Τατάρ

    «Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων έγινε με την υπογραφή μας και η Αμμόχωστος θα αναπτυχθεί περαιτέρω», επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η G?ne? (07.06.21).

    Σε δηλώσεις του σε εγκαίνια καταστήματος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ενώ βιώνουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, επιθυμούν από την άλλη να ενθαρρύνουν τις νέες επιχειρήσεις και συνεχάρη τον διευθυντή του καταστήματος.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όπως έχουν πει και στη Γενεύη, τάσσονται υπέρ δύο ανεξάρτητων κρατών και ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη πρέπει να συνεχίσουν χωρίς να ενδίδουν στην απαισιοδοξία.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τατάρ, που συμμετείχε σε μια συνάντηση στην κατεχόμενη Ακανθού, υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει [παράνομη] επίσκεψη στο νησί [στα κατεχόμενα] στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, υποστηρίζοντας ότι ζουν ειρηνικά στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας.

    Επικρίνοντας εκ νέου την ΕΕ επειδή, όπως υποστήριξε, δεν κράτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους μετά το δημοψήφισμα του Ανάν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη έχει αναπτυχθεί το νέο όραμα των Τουρκοκυπρίων με κριτήρια δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και ότι αυτό το όραμα θα τους ενδυναμώσει στους διπλωματικούς κύκλους. Υποστήριξε ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο λαοί στην Κύπρο» και ότι θα προβούν σε σημαντικά βήματα, ώστε να μπορούν να διοικούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

    Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τατάρ έλαβε μέρος σε εκδήλωση σχετικά με έργο για τη «διαχείριση των αποβλήτων» στην κατεχόμενη Ακανθού.

    Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το έργο δίνει ελπίδα για το μέλλον και έχει σημασία ότι χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα ο «νάνος ελέφαντας» και η «μεσογειακή φώκια».

    (ΔΨ)

    [05] Μεγάλη διπλωματική αποτυχία η πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (07.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι πρόσφατα λόγω της θέσης υπέρ της λύσης δύο κρατών, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα εμπορικά κέρδη που αποκόμισαν διεθνώς από το 2004 λέγοντας «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και επιδεικνύοντας βούληση για λύση.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι τα δύο πρώτα άρθρα της πρότασης έξι σημείων που έθεσε στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης αφορούν σε αίτημα να εξισωθεί το καθεστώς των δύο πλευρών εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Η Γενεύη μετατράπηκε σε μιαν μορφή που η τουρκοκυπριακή πλευρά πήγε με τη θέση ‘η μη λύση είναι λύση’», είπε ο Έρχουρμαν προσθέτοντας ότι λόγω των θέσεων που υποβλήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι έγιναν η πλευρά που δεν θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι η πλευρά που θέλει λύση. Ανέφερε ότι είχαν προβεί σε διάφορες προειδοποιήσεις πριν την Γενεύη, όμως δεν λήφθηκαν υπόψη.

    Πρόσθεσε ότι τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αρχίσει να εξηγεί στον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν λύση και υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Ο Έρχουρμαν επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι η πιο λογική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί αυτή η λύση το συντομότερο.

    Υποστήριξε ότι με τις θέσεις που προβάλλει τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά τους ανησυχεί το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν κέρδη όπως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ο Κανονισμός Οικονομικής Βοήθειας της ΕΕ.

    Εξέφρασε την άποψη ότι «προσφέρθηκε σε χρυσό ταψί» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η θέση της πλευράς που επιθυμεί λύση και ότι αυτό αποτελεί μεγάλη διπλωματική αποτυχία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σε Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη ο Αρικλί

    Μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ερχάν Αρικλί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η Vatan (07.06.21).

    Σε γραπτή ανακοίνωση του «υπουργείου οικονομικών και ενέργειας» αναφέρεται ότι ο Αρικλί θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι τη Σύνοδο θα προσφωνήσει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και θα συζητηθούν η ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [07] Υπάρχουν θετικά σημάδια από τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, λέει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (07.06.21, brtk.net), απευθυνόμενος σε Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι διενεργήθηκαν οκτώ γεωτρήσεις μέχρι σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» αδειοδότησαν την Εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια (ΤΡΑΟ).

    Ο Σονμέζ σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια «θετικά σημάδια» κατά τις μέχρι στιγμής γεωτρήσεις και πρόσθεσε:

    «Μπορεί να ανοίξουμε νέα πηγάδια γεωτρήσεων σε χώρους κοντά σε αυτά. Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ έχει μακράς διάρκειας εργασίες συντήρησης. Αυτή την στιγμή σε αυτή την περίοδο είμαστε. Αφότου τελειώσει αυτό, θα αρχίσουμε γεωτρήσεις και εκεί».

    Αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και της πρόσβασης σε αυτές, ο Σονμέζ είπε ότι οι πόροι αυτοί είναι ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών και επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ομοεθνών τους στην «ΤΔΒΚ» που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Είπαμε ότι δεν είμαστε η πλευρά που φεύγει από το τραπέζι», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αντιδράσεις για τους περιορισμούς στις διελεύσεις τουριστών στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Θανατηφόρο κτύπημα στον τουρισμό», η Halk?n Sesi (07.06.21) γράφει ότι οι κανόνες που έθεσε η «κυβέρνηση» για τις διελεύσεις τουριστών προκάλεσαν αντιδράσεις στον τουριστικό τομέα. Η «Ένωση Τουρκοκύπριων Ξενοδόχων» (KTOB) και οι «Τουρκοκύπριοι Ταξιδιωτικοί και Τουριστικοί πράκτορες» (KTTSA) υποστήριξαν ότι ενώ ανοίχθηκαν οι διελεύσεις ανάμεσα στις δύο «πλευρές» [ανάμεσα στα κατεχόμενα και τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] για τους ντόπιους, τα οδοφράγματα παραμένουν κλειστά για τους τουρίστες.

    Σε κοινή τους γραπτή ανακοίνωση, επικρίνοντας την «κυβέρνηση» ότι έχει θυσιάσει την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο 2021, οι δύο ενώσεις χαρακτηρίζουν τα εμπόδια, που τέθηκαν για τις διελεύσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, ως «θανατηφόρα» για τον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη πληγεί και προσπαθεί να απελευθερωθεί από τις επιπτώσεις της επιδημίας. Επισημαίνουν ότι αυτή η στάση της «κυβέρνησης» θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και γενικά την οικονομία της «χώρας» και τους καθιστούν πρωταρχικά υπεύθυνους γι’ αυτό. Στη συνέχεια, κατηγορούν την «κυβέρνηση» ότι είναι σχεδόν ανέφικτο να φέρει τουρίστες από την Τουρκία.

    Η δε πλατφόρμα εργαζομένων στο τουριστικό τομέα υποστηρίζει ότι το σλόγκαν της «κυβέρνησης» «διπλό εμβόλιο, διπλό PCR» δεν αντικαθρεφτίζει την πραγματικότητα, γιατί πάλι βάζουν βραχιόλι σε όσους φθάνουν στα κατεχόμενα με ναυλωμένες πτήσεις και δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το ξενοδοχείο, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» ψεύδεται όταν λέει ότι έγινε άνοιγμα προς τον τουρισμό.

    Η πλατφόρμα κάλεσε την «κυβέρνηση» να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν αυτές τις πρακτικές που εφαρμόζει για τους τουρίστες, που ταξιδεύουν στα κατεχόμενα με ναυλωμένες πτήσεις. Στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν «λανθασμένες εντυπώσεις» στους τουρίστες εάν αρχίζουν να βάζουν χειροπέδες στους τουρίστες, που έρχονται από το «νότο» και ήδη ξεκίνησε εκστρατεία για «τουριστικές περιηγήσεις στην κατεχόμενη περιοχή», η πλατφόρμα προειδοποίησε για τον κίνδυνο που θα δημιουργήσουν αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις της «κυβέρνησης».

    Η πλατφόρμα εξήγησε ότι η «κυβέρνηση» με αυτές τις πρακτικές θα δώσει την εντύπωση ότι είναι ένα καταπιεστικό καθεστώς, όπως η Βόρεια Κορέα, καλώντας την να σταματήσει να εφαρμόζει αυτούς τους «κανονισμούς της γκεστάπο» προς τους φιλοξενούμενους της.

    (ΔΨ)

    [09] Στα 13 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χτες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,280 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 13 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 12 είναι εγχώριες μολύνσεις και το ένα αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Χθες 216 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 3 κρούσματα, στην Κερύνεια 3, στην Αμμόχωστο 3 και στην Λεύκα 3.

    Μέχρι τις 6 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,265,913 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,422 κρούσματα Covid-19, 7,098 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 291 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 261 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (ΔΨ)

    [10] Μαύρο στεφάνι στην Avrupa από τους συμμετέχοντες στην εισβολή το 1974

    Η Avrupa (06.06.21) γράφει ότι μαύρο στεφάνι τοποθέτησαν στην πόρτα της εφημερίδας μέλη του συνδέσμου «παλαιών πολεμιστών των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αποκαλείται ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Κύπρο, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας κρατώντας σημαίες.

    Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτύρονταν για άρθρο που έγραψε πρόσφατα ο Σενέρ Λεβέντ με τίτλο «Τελικά ήταν δολοφόνος ο θρυλικός αντισυνταγματάρχης». Στο άρθρο γινόταν αναφορά στον Κορκούτ Εκέν, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σχεδίασε την δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Ο Εκέν είχε λάβει μέρος στην τουρκική εισβολή του 1974 και έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «θρυλικός αντισυνταγματάρχης».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Πρόσφυγες συνελήφθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι Αμμοχώστου

    Η K?br?s (07.06.21) γράφει ότι δεκατρείς πρόσφυγες από την Συρία συνελήφθηκαν από την «αστυνομία» σε εμπορευματοκιβώτιο σε φορτηγό πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου. Το πλοίο με την ονομασία «Ριζοκάρπασο» ήρθε στην Αμμόχωστο από το λιμάνι της Μερσίνας.

    Ο μεγαλύτερος πρόσφυγας είναι ηλικίας 30 χρόνων και ο νεαρότερος 16 χρόνων. Τοποθετήθηκαν σε φοιτητικές εστίες και τους δόθηκε φαγητό και νερό.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Η μικρού μήκους ταινία «Teslimat» κέρδισε δύο βραβεία

    Η τουρκοκυπριακή παραγωγή μικρού μήκους ταινία «Teslimat» (Η Παράδοση) σκηνοθεσίας Ντογούς Όζουκουταν [Do?u? ?zokutan] κέρδισε δύο βραβεία στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών Πουέρτο Ρίκο, γράφει η K?br?s Man?et (07.06.21).

    Η μικρού μήκους ταινία «Teslimat» ήταν μια από τις 8 ταινίες μικρού μήκους από την Ευρώπη, που επιλέγηκαν για το τελικό στο φεστιβάλ στο Πουέρτο Ρίκο, που διεξάχθηκε από τις 5 μέχρι τις 27 Μαΐου.

    Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2020 και έχει προβληθεί μέχρι στιγμής σε 13 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου σε Ιταλία, Γαλλία, Χιλή, Ιορδανία, Πουέρτο Ρίκο και ΗΠΑ.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Υπουργός Εμπορίου: Πολύ ανησυχητικό που το ΕΛΑΜ αύξησε τις ψήφους του

    Το Ankara Anatolia (06.06.21) δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο οποίος αξιολόγησε την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα και αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις Βουλευτικές Εκλογές που έγιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την αύξηση των ποσοστών του ΕΛΑΜ.

    Ο Μους δήλωσε πως είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ, «που είναι κόμμα ακροδεξιό και ρατσιστικό και ενάντια στην Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους», έχει σχεδόν διπλασιάσει τις ψήφους του. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ομάδες με την ίδια κατανόηση, ιδεολογία και γνώμη, και ίσως αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 30%. Επομένως, αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, είναι μια φασιστική, ρατσιστική δομή, στόχος του είναι να εξαλείψει την ΤΔΒΚ. Αυτή είναι η ιδεολογία. [?]. Όταν κοιτάζουμε τις πολιτικές φατρίες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει 7%, αλλά 30%, που έχουν αυτές τις θέσεις», είπε.

    Ο Μους είπε επίσης πως δεν θα κάνουν ούτε ένα χιλιοστό πίσω από την κυριαρχία του ψευδοκράτους και υποστήριξε ότι «η ρατσιστική νοοτροπία στην ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί και δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ και θέλει να στείλει τους ανθρώπους εδώ έξω από το νησί». Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως είναι οι πρακτικές και οι προσεγγίσεις της που έφεραν αυτό το θέμα σε αυτό το σημείο. Είπε επίσης πως η πολιτική αυτή αυξάνεται με την ανοχή της ΕΕ, παρά τις εξελίξεις που έγιναν με το σχέδιο Ανάν.

    «Η πολιτική των δύο κρατών που ακολουθούν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία, φαίνεται τώρα, με την άνοδο των ρατσιστικών κομμάτων πόσο σωστή είναι. Εάν δεν υπήρχε κράτος εδώ, θα γίνονταν άλλα πράγματα, γι’ αυτό η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να υπάρχει αδιαμφισβήτητα και εάν υπάρξει μια λύση, αυτή θα είναι λύση δύο κρατών», υποστήριξε. Πρόσθεσε επίσης πως το «κράτος», θα υπάρχει εδώ και θα διαφυλάσσει την κυριαρχία του και την ζωή όσων μένουν εδώ, θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλειά τους.

    Ο Μους δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι με τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες που υπόγραψε η Τουρκία με την «ΤΔΒΚ», έχει ανοίξει ο δρόμος για την «ΤΔΒΚ», τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και την είσοδο στην τουρκική αγορά.

    (ΚΣ)

    [02] Ακάρ: «Όλοι να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο πέραν από τα δύο κράτη»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον αρθρογράφο της εφημερίδας, Φατίχ Τσιεκιργκέ, ο οποίος τον συνόδευσε στα πλαίσια της επίβλεψης της άσκησης Θαλασσόλυκος 2021, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας τα εξής: «Είναι πολύ απλό, όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο πέραν από τη λύση στη βάση δυο κρατών. Για μας δεν υπάρχει άλλη λύση».

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα και απαντώντας στις αναφορές που γίνονται για την Τουρκία αποκαλώντας την «επεκτατική δύναμη», ο Ακάρ είπε: «Η Ελλάδα μας αποκαλεί επεκτατικούς. Ξεκίνησε το 1821 και έφτασε στη σημερινή της κατάσταση. Αυτή που είναι επεκτατική είναι η ίδια. Αυτοί που δεν το πιστεύουν αυτό, καλύτερα ας κοιτάξουν στον χάρτη την Ελλάδα από το 1821 μέχρι και σήμερα».

    Αναφορικά με τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, ο Ακάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές θα αναπτυχθούν.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη του στον ίδιο αρθρογράφο της εφημερίδας Hurriyet (05.06.21), ο Ακάρ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο Ακάρ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε επίσης στη συνθήκη της Λοζάνης, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Εμείς υπερασπιζόμαστε μόνο το δίκαιο και τα συμφέροντα μας. Και ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Συνθήκη της Λοζάνης; Λέει ‘ότι δεν μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν τα νησιά’, όμως βλέπετε ότι το έχουν κάνει. Σε ποιο σημείο του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα έξι μίλια και εναέριος χώρο δέκα μίλια; Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι σε αυτό το νησί έχουν 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε δίκαιο ούτε δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους τετελεσμένα. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε τίποτε άλλο παρά μόνο τα δικαιώματά μας».

    (ΑΚ)

    [03] Ακάρ: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δίκαια συμφέροντα και δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου»

    Σύμφωνα με τη Sabah (05.06.21), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ και τους αρχηγούς των όπλων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησε τις δραστηριότητες «ημέρας επίλεκτου παρατηρητή» της Άσκησης «Θαλασσόλυκος 2021- Denizkurdu-2021» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ακάρ στην ομιλία που εκφώνησε προς το προσωπικό και στο κοινό που παρακολούθησε την άσκηση, εξέφρασε έντονη κριτική σε αυτούς που στοχοποιούν τον τουρκικό στρατό, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και ειρήνη στην Τουρκία, το έθνος και την ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε ότι με επιμονή και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν τη μάχη τους τόσο εντός των συνόρων της Τουρκίας όσο και πέρα από τα σύνορα τους για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής και κίνδυνου από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» FET?, την PKK/YPG και DAE?.

    Κάνοντας αναφορά στη Γαλάζια Πατρίδα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι ένας από τους σκοπούς της Άσκησης Θαλασσόλυκος -2021 που διεξάγεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι να δείξει ότι Τουρκία «είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δίκαια συμφέροντα και δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου».

    Ο Ακάρ σημείωσε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σε περιοχές όπως το Κόσσοβο, η Βοσνία, το Κατάρ, η Λιβύη, η Σομαλία, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες και πρόσθεσε πως εκτός από τις δραστηριότητες συνεχίζουν τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού του στρατού προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις συνθήκες τις εποχής.

    Υπενθυμίζοντας ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα πραγματοποίησαν με επιτυχία 26 συνολικά διαφορετικές ασκήσεις, ο Ακάρ πρόσθεσε και τα εξής: «Η άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 είναι μια από αυτές. Η άσκηση μας που διεξάγεται σχεδιασμένα, βασίζεται σε ένα γενικό σενάριο. Ένας από τους σκοπούς αυτών των ασκήσεων που διεξάγονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να δείξουν την επιμονή και την αποφασιστικότητα μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παρέχουν ασφάλεια μόνο στη χώρα αλλά αγωνίζονται για την ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία και άλλων φιλικών χωρών, ο Ακάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αδελφικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Λιβύη και είπε ότι θα συνεχίσουν μέσα σε αυτά τα πλαίσια να προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης και θα συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος για τον λιβυκό λαό όπου θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα.

    Ο Ακάρ συνεχίζοντας, εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία πάντοτε τασσόταν και τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διεθνών προβλημάτων και των προβλημάτων στην περιοχή μέσω ειρηνικών μεθόδων και στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και με βάση των διεθνές δίκαιο. «Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και για αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και στις συναντήσεις που πραγματοποιούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Ακάρ ανέφερε τα εξής:

    «Εμείς επιθυμούμε πάντοτε να επικεντρωνόμαστε σε μια θετική ατζέντα. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι ο πιο σωστός τρόπος για να την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας είναι να καταστεί εφικτό να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στα πλαίσια της καλής γειτονίας και να επιδείξουμε η μια στην άλλη σεβασμό στα δικαιώματα και δίκαια μας. Όπως δηλώνουμε πάντοτε, εμείς τασσόμαστε υπέρ της οικοδόμησης ενός ειρηνικού μέλλοντος ευδαιμονίας όπου θα γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ σε κανένα παραβλέψει τα δικαιώματα μας στην περιοχή. Και είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και δίκαια συμφέροντα μας και αυτά της Γαλάζιας Πατρίδας και της Κύπρου».

    (ΑΚ)

    [04] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 135 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα

    Η Sabah (05.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ανακαλύφθηκαν 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, η ανακάλυψη έγινε στο πηγάδι Amasra-1 στο πεδίο αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Φατίχ. Μαζί με την ανακάλυψη 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πέρυσι, ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στα εγκαίνια του λιμανιού Φίλιος.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα αρχίσει να παραδίδεται στα σπίτια των πολιτών το 2023. Η τελευταία ανακάλυψη στην ενέργεια, ένα από τα μεγαλύτερα προϊόντα εισαγωγής της Τουρκίας, θα πλήξει επίσης το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Έχει προγραμματιστεί επίσης η διάνοιξη 30-40 περισσότερων πηγαδιών τα επόμενα χρόνια στο πεδίο αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα για τα οποία υπάρχουν ελπίδες ότι θα έχουν κοιτάσματα, γράφει το δημοσίευμα.

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Φίλιο που είναι το πρώτο σημείο όπου θα φτάσει το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας. Είπε επίσης πως η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων συνεχίζεται και ότι αύξησαν την παραγωγή τους σε πάνω από 60 χιλιάδες βαρέλια. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου μας κατά μέσο όρο σε 100 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως έως το 2023», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Αισιοδοξία για εντοπισμό και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξέφρασε ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με την Aksam (07.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα πλαίσια της «4ης Συνόδου της Τουρκίας για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους», είπε ότι ενδέχεται να βρουν επιπρόσθετα κοιτάσματα φυσικού αερίου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε επιπρόσθετα αποθέματα και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Φέτος θα ανοίξουμε ακόμη ένα πηγάδι σε ένα νέο οικόπεδο», δήλωσε.

    «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στα βορειοδυτικά του οικοπέδου Sakarya. Ίσως προχωρήσουμε φέτος και σε νέα γεώτρηση στα νότια και ανατολικά αυτού του οικοπέδου με στόχο τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι σε σχέση με πριν ότι θα εντοπίσουμε επιπρόσθετα κοιτάσματα. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο», δήλωσε ο Ντονμέζ.

    Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι δραστηριότητες και οι εργασίες τους εκεί συνεχίζονται και ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις.

    Ο Ντονμέζ ανέφερε ακόμη ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις ξανά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για συντήρησή του. «Πραγματοποιήσαμε 8 γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποκτήσαμε σοβαρή πείρα. Αυξήσαμε επίσης τον αριθμό του στόλου μας. Κάθε μέρα επιταχύνουμε έστω και λίγο τις εργασίες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα ασφάλειας της εργασίας μας. Είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη μεγαλύτερη ποιότητα σε υπηρεσίες. Έχουμε αγγίζει πολύ ψηλά επίπεδα», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στον εντοπισμό κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ είπε ότι κάθε φορά που εντοπίζουν νέα κοιτάσματα, μειώνουν και τις ανάγκες τους για εισαγωγή φυσικού αερίου καθώς επίσης και την εξάρτηση τους από το εξωτερικό. «Με κάθε βαρέλι πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίζουμε μειώνουμε ακόμη περισσότερο την εξάρτηση μας από ξένους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πράξουμε αφού θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της τουρκικής οικονομίας», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [06] Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ο Τσαβούσογλου

    Σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-06.05.21) αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία από τις 6-7 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από το Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian.

    Κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (06.06.21), το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, πριν τη μετάβαση του Έρντογαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

    Στα πλαίσια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της πανδημίας, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Τουρκία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα.

    Κατά τη συνεδρία, αναμένεται να συζητηθούν επίσης θέματα ασφάλειας, οι επιχειρήσεις που συνεχίζονται τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και θέματα εξωτερικών πολιτικής.

    Η Hurriyet (06.06.21) γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα μεταβεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της διήμερης παραμονής του εκεί, ο Έρντογαν θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση Έρντογαν-Μπάιντεν θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, το θέμα των F-35 και των S-400, ο αγώνας για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων FET?, PKK/PYD και οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Η Άγκυρα αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί την ενδυνάμωση της συμμαχίας συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

    (ΑΚ)

    [08] Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ ως την πιο αναξιόπιστη χώρα

    Η Yeni ?afak (07.05.21) αναφέρεται σε δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Areda Survey και υποστηρίζει ότι η έρευνα δείχνει πως οι ΗΠΑ «οι οποίες υποστήριξαν τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK / PYD και FETO και συνεργάστηκαν με τους εχθρούς της Τουρκίας είναι η πιο αναξιόπιστη χώρα» για τους Τούρκους πολίτες που δεν επιθυμούν συνεργασία με την Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική.

    Η έρευνα «Τουρκική εξωτερική πολιτική» διενεργήθηκε από την εταιρεία Areda Survey, με 2.100 συμμετέχοντες μεταξύ 1-3 Ιουνίου.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα αλλάξουν οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, το 50% απάντησε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή, το 37,6% ότι θα χειροτερέψουν και το 12,4% ότι θα βελτιωθούν.

    Στη ερώτηση, «ποια φράση περιγράφει καλύτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία;», το 35,5% των ερωτηθέντων περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «αναξιόπιστη χώρα», το 32,8% τη χαρακτήρισε ως «αποικιακή».

    Σε ερώτηση «ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής;», το 56,8% απάντησε «Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην PYD». Ενώ το 46,7% των συμμετεχόντων απάντησε «οι πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», το 42,5% δήλωσε ότι είναι το γεγονός ότι «η Τουρκία αγοράζει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία».

    Σε ερώτηση αν πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της, το 72,2% απάντησε αρνητικά.

    Σε ερώτηση, «εάν επρόκειτο να επιλέξετε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με ποια χώρα θα θέλατε η Τουρκία να αναπτύξει περισσότερες σχέσεις;» το 78,9% των ερωτηθέντων απάντησε Ρωσία, ενώ μόνο το 21,1% απάντησε ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση αν πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί με την Ρωσία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της, το 64,1% απάντησε θετικά.

    Σε ερώτηση «Τι πιστεύετε για την επιλογή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 και τα F-35 στον αμυντικό τομέα;», το 69,3% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η αγορά των S-400 ήταν η σωστή απόφαση. Το 30,7% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας F-35 με τις ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση «Πώς αξιολογείτε την πορεία των σχέσεων μας με την Ελλάδα;», το 57,9% των συμμετεχόντων είπε «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», το 24,3 % είπε «χειροτερεύει» και το 17,8 τοις εκατό είπε «Γίνονται όλο και καλύτερες». Σε ερώτηση «Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μεταξύ μας και της Ελλάδας;» το 49,6% των συμμετεχόντων απάντησαν «Η τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν είναι επιθυμητή», το 34,6% δήλωσε «τα νησιά του Αιγαίου και παραβιάσεις των συνόρων». Κάποιοι από τους συμμετέχοντες αναφέρθηκαν «στα όνειρα της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα για την Αγία Σοφία» και στο «πρόβλημα των μεταναστών-προσφύγων».

    (ΚΣ)

    [09] Οι Τούρκοι ψηφοφόροι πιστεύουν πως η μαφία προστατεύεται στην Τουρκία

    Η Cumhuriyet (07.06.21) αναφέρεται στην δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Μετροπόλ, με τίτλο «Ο παλμός της Τουρκίας στο Μάιο 2021» και σημειώνει ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο αριθμός ατόμων, ομάδων και περιστατικών που σχετίζονται με τη μαφία έχει αυξηθεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον το 61% των ψηφοφόρων εξέφρασε την άποψη ότι οι οργανώσεις της μαφίας προστατεύονται από κάποιον.

    Ο πρόεδρος της ερευνητικής εταιρείας Οζέρ Σεντζάρ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στην έρευνα, γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι το 44,7% των ψηφοφόρων του AKP δήλωσε ότι οι οργανώσεις μαφίας προστατεύονται από κάποιον.

    Το 34% του ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μαφία και οι εγκληματικές οργανώσεις καταπολεμούνται αποτελεσματικά. Από την άλλη, το 47% πιστεύει πως ο αγώνας εναντίον τους δεν είναι αποτελεσματικός Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο αγώνας ενάντια στην μαφία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΡ είναι 23,6%.

    (ΚΣ)

    [10] Στις 5,386 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,386 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 204,827 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 96 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,003. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 482 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,287,980 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,164. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,160,774.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 55,455,452 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,096 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,8 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,6 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 7 June 2021 - 12:59:39 UTC