Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 110/2021 11.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επαφές Κιλιτσντάρογλου στα κατεχόμενα
  • [02] Έκθεση για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας με στόχο την απομάκρυνση του Ακιντζί
  • [03] Εργάζονται να μετατρέψουν το Βαρώσι σε «φυσιολογική πόλη», δηλώνει ο Αρτέρ
  • [04] Δεν αποφασίστηκε η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο, λέει ο Σανέρ
  • [05] Στα 20 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες
  • [06] Παρέλαβαν 21,000 δόσεις Johnson & Johnson
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με Όστιν ? Οι λογικές λύσεις είναι πάντα εφικτές
  • [03] Συνάντηση Τζαναλτάι με Οκτάι για έργα υποδομής στα κατεχόμενα
  • [04] Στις 6,408 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επαφές Κιλιτσντάρογλου στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.06.21) γράφει ότι μονοήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε χθες Πέμπτη ο Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον «πρόεδρο της βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου και τους αρχηγούς των εντός «βουλής» κομμάτων. Ο Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε επίσης στεφάνι στους τάφους των Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς.

    Κιλιντσντάρογλου: Εθνική υπόθεση η πολιτική στο Κυπριακό

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τατάρ, ο Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε ότι ο Τατάρ διεξάγει έναν «σοβαρό αγώνα» και υπενθύμισε την διάσκεψη της Γενεύης. Είπε ότι ο αγώνας που διεξάγουν οι Τούρκοι της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια εκφράζεται με διαφορετική γλώσσα, αλλά ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Υπενθυμίζοντας ότι στον τάφο του Δρ. Κιουτσιούκ αναγράφεται ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν να ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι», ο Κιλιντσντάρογλου σημείωσε ότι «πράγματι επιθυμούμε να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, είναι η μεγαλύτερή μας επιθυμία». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αν υπάρχει κάποιο καθήκον που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να το εκπληρώσουμε. Η πολιτική για την Κύπρο είναι εθνική υπόθεση στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. [?]»

    Τατάρ: Δύσκολο να ξανάρθει η Τουρκία αν αποσυρθεί

    Απαντώντας στον Κιλιτσντάρογλου ο Τατάρ ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι αγώνας του τουρκοκυπριακού «λαού» και μια σημαντική υπόθεση, όμως ταυτοχρόνως είναι ένα εθνικό ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι το σημαντικό είναι να καταστεί δυνατός ο δίκαιος διαμοιρασμός της διοίκησης και των πόρων στην Κύπρο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι όλοι γνωρίζουν πως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας εδώ και 50 χρόνια και ότι στο Σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε την καλή της θέληση ψηφίζοντας «ναι», αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχτηκε το σχέδιο. Υποστήριξε ότι η ΕΕ επιβράβευσε τους Ελληνοκύπριους για το «όχι» τους, εντάσσοντάς τους στους κόλπους της και ότι μετά απ’ αυτό Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε ο στόχος της ένωσης που είχαν για χρόνια.

    Ο Τατάρ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο με μια συμφωνία, δεν θα μπορεί να εισέλθει ξανά στο νησί. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Σκεφτείτε τώρα ότι το μέρος αυτό μπήκε ως ενιαίο σύνολο στην ΕΕ. Αν η Τουρκία φύγει σε εκείνες τις συνθήκες, κατά την γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο να έρθει ξανά. Δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για ένα τέτοιο λάθος. Σίγουρα δεν θα την δώσουμε.

    Απ’ εδώ και μπρος πρέπει να υποστηρίξουμε μαζί την πολιτική των δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα, διότι εμείς πάντοτε δίναμε ευκαιρία στην ομοσπονδία. Η τουρκική πλευρά επέδειξε την καλή της βούληση στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονταν [?] στη βάση της ομοσπονδίας. Όμως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα. Ούτε στο Σχέδιο Ανάν, ούτε στο Κραν Μοντάνα. Το λένε και Ελληνοκύπριοι: 15 φορές ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διάφορα σχέδια, προτάσεις. Σχεδόν σε όλα η τουρκική πλευρά είπε ‘ναι’, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά τα απέρριψε όλα. Επομένως, η νοοτροπία στην άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο μαζί μας. Είμαστε αντιμέτωποι με την αντίληψη και την νοοτροπία της ένωσης. [?] Είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω μας η Τουρκία στην κοινή και εθνική μας υπόθεση».

    Σεννάρογλου

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κιλιτσντάρογλου, ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι εθνική τους υπόθεση και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τους ίδιους την ευαισθησία του CHP πάνω σε αυτό το θέμα. Υποστηρίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τον τουρκοκυπριακό «λαό» το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία ομοφωνούν όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ο Σεννάρογλου ευχήθηκε να έχει μιαν παραγωγική επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Κιλιτσντάρογλου.

    Σανέρ: Υπάρχει ειρήνη από το 1974

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σανέρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε γκέτο κατά την περίοδο 1963-74 και ισχυρίστηκε: «Όμως, δόξα των Θεώ, το 1974 η μητέρα πατρίδα Τουρκία άσκησε τα εγγυητικά της δικαιώματα και διασφάλισε την ειρήνη στο νησί. Από εκείνη την ημέρα ζούμε με ηρεμία».

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Σανέρ επανέλαβε την θέση ότι τα κατεχόμενα είναι μια από τις «χώρες» που διαχειρίστηκαν την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο και πρόσθεσε ότι τώρα προσπαθούν να μετατρέψουν αυτή την επιτυχία σε πλεονέκτημα στους τομείς του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης.

    Κόμμα του Λαού

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), στη συνάντηση που είχε με τον Κουτρέτ Όζερσαϊ και τους «βουλευτές» του ΗΡ, ο Κιλιτντάρογλου χαρακτήρισε το ΗΡ ως ένα σημαντικό κόμμα στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Κύπρος και επεσήμανε ότι ενόσω αναπτύσσεται η δημοκρατία και οι άνθρωποι εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, θα υπάρχουν πολλά οφέλη τόσο για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» όσο και για την εδραίωση της δημοκρατίας.

    Ατάογλου: Νιώθουν δυνατοί με την Τουρκία δίπλα τους

    Μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου είπε ότι τους κάνει πιο δυνατούς το γεγονός ότι νιώθουν πως η Τουρκία τους υπερασπίζεται και βρίσκεται δίπλα τους για πάνω από 50 χρόνια. «Νιώθουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία εκφράζει τον δίκαιο αγώνα της ΤΔΒΚ σε κάθε πλατφόρμα. Επιμένουμε για να κερδίσουμε τον αγώνα, προσπαθούμε πολύ», ανέφερε.

    Αρικλί: Όλοι στην Τουρκία στηρίζουν δύο κράτη

    Μετά την συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τους προκαλεί μεγάλη ευτυχία το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην Τουρκία στηρίζουν το μοντέλο λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

    Έρχουρμαν: Να εξηγήσουμε στον κόσμο την πολιτική μας ισότητα

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε στον Κιλιτσντάρογλου ότι οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν αγώνα για την ύπαρξή τους και για να μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια. Χαρακτήρισε σημαντική την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, πρέπει να υπάρχει ορισμένη ισορροπία ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή οικονομία και την ελληνοκυπριακή οικονομία.

    Ο Έρχουρμαν είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι, που είναι ο ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους αυτού του νησιού, πρέπει να μπορέσουν να βρίσκονται στο σημείο που τους αξίζει, να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο και να γίνουν αποδεχτοί ως ισότιμο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

    Σημειώνοντας ότι σκοπός τους είναι να μένουν στο νησί και όχι να μεταναστεύουν οι Τουρκοκύπριοι νέοι, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι στόχος τους είναι η δημιουργία μιας οικονομίας που να στέκεται στα δικά της πόδια.

    Αναφερόμενος στον αγώνα που διεξάγουν για πολιτική ισότητα, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους του νησιού και ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά γεγονός που διαπιστώθηκε με νομικά κείμενα. Είπε ότι με βάση αυτή την πραγματικότητα διεξάγουν εδώ και χρόνια τον αγώνα για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και ισχυρίστηκε επίσης ότι το 2017 στο Κραν Μοντάνα τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία επέδειξαν την βούλησή τους για λύση, όμως «αναποδογύρισε το τραπέζι» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στον λαό του την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε και τα εξής ο Έρχουρμαν:

    «Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να εξηγήσουμε στον κόσμο την έννοια της πολιτικής ισότητας που βρίσκεται εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και περιγράφηκε πολύ καθαρά στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν πρέπει να δυσκολευτούμε να το εξηγήσουμε στον κόσμο αυτό, διότι αυτά είναι γραμμένα στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. [?]»

    Επίσκεψη στον τάφο του Κουλού Ανταλί

    Η Diyalog (11.06.21) γράφει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου επισκέφτηκε επίσης τον τάφο και το σπίτι του δολοφονηθέντος Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε στο πρόγραμμά του μια τέτοια επίσκεψη. Ο Κιλιτσντάρογλου εναπόθεσε γαρύφαλλα στον τάφο και δήλωσε ότι αποκαλύφθηκαν οι δολοφόνοι μετά από χρόνια. «Με την αποκάλυψη των δολοφόνων είναι χρέος τιμής των πολιτικών και των εισαγγελέων στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ να διεξάγουν μιαν σωστή ανάκριση», ανέφερε και υπογράμμισε την σημασία σύλληψης και τιμωρίας των ενόχων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έκθεση για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας με στόχο την απομάκρυνση του Ακιντζί

    Η Avrupa (11.06.21) γράφει ότι δημοσιεύθηκε έκθεση σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο του 2020. Την έκθεση ετοίμασαν η ερευνήτρια Μινέ Γιουτζέλ, ο ακαδημαϊκός Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, ο επιχειρηματίας/ακτιβιστής Ορχάν Ερόνεν, η δικηγόρος Μινέ Ατλί και η διεθνής σύμβουλος Ντεριά Μπεγιατλί. Εισηγητής της έκθεσης είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ.

    Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της έκθεσης λήφθηκαν συνεντεύξεις από εφτά άτομα: τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον διευθυντή του γραφείου του Ακιντζί Τζενκ Γκιούρτζαγ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο στις «εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν και τους δημοσιογράφους Αλί Κισμίρ, Πινάρ Μπαρούτ και Ρασίχ Ρεσάτ. Η εφημερίδα γράφει ότι από τους υποψήφιους στις «εκλογές», οι συντάκτες της έκθεσης δεν μίλησαν με το «όργανο του πραξικοπήματος» Ερσίν Τατάρ, τον «φασίστα ραβδί του κατακτητή», Ερχάν Αρικλί και τον «ντόπιο συνεργάτη του», Κουτρέτ Όζερσαϊ. Αναφέρει ότι μίλησαν με τον Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος τους πρώτα διηγήθηκε όσα έζησε, όμως ύστερα αρνήθηκε την δημοσιοποίησή τους.

    Η έκθεση συζητά το πώς έγιναν οι παρεμβάσεις στις «εκλογές» εκ μέρους των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) και της «πρεσβείας» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης, ο Γκιούρτζαγ διηγήθηκε τις λεπτομέρειες συνάντησης που είχε τον Σεπτέμβριο του 2020 με άτομα που του συστήθηκαν ως μέλη της ΜΙΤ. Είπε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, του τηλεφώνησε ένα άτομο ονόματι Αχμέτ εκ μέρους της ΜΙΤ και τον προσκάλεσε να συναντηθεί με προϊστάμενούς του. Κατόπιν επιθυμίας του ιδίου να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο, διευθέτησαν ραντεβού σε εστιατόριο στην κατεχόμενη Κερύνεια, είπε ο Γκιουρτζιάγ, σύμφωνα με τον οποίο όταν πήγε στο εν λόγω εστιατόριο μια γυναίκα, η οποία του ανέφερε ότι ήταν μέλος της ΜΙΤ, τον μετέφερε σε άλλο εστιατόριο στο ξενοδοχείο Μέριτ Παρκ, όπου δεν υπήρχαν άλλοι θαμώνες εκτός από τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΜΙΤ στο εξωτερικό, ονόματι Κεμάλ, που είχε έρθει από την Άγκυρα, τον επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της ΜΙΤ, ονόματι Αλί και κάποιον που συστήθηκε ως Ουζμάν Χακάν.

    Όταν ο Γκιούρτζαγ τους ρώτησε «γιατί είστε εδώ», του απάντησαν ότι ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών και ότι χρειάζονται άτομα που αγαπούν την Τουρκία, δεν θα την προδώσουν και θα συνεργάζονται μαζί της. Του είπαν επίσης ότι ο Ακιντζί έχει μια «φαρμακερή γλώσσα» και του ζήτησαν να αποσυρθεί από τις «εκλογές». Ανέφεραν και τα εξής τα μέλη της ΜΙΤ σύμφωνα με τον Γκιούρτζαγ:

    «Δεν θέλουμε τον Ακιντζί εκεί. Δεν θα μπορέσει να κερδίσει. Θα διασφαλιστεί να μην κερδίσει. Έστω και αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Είμαστε ενήμεροι μέχρι και για το πώς αναπνέουν όσοι βρίσκονται κοντά του. Σε παρακαλώ να το διαβιβάσεις ειδικά στον Μουσταφά Ακιντζί. Η απόσυρσή της υποψηφιότητάς του θα είναι το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσους εργάζονται κοντά του. Πες του να το γράψει απόψε στο Facebook. Εμείς ερχόμαστε από τα πιο ψηλά δώματα. Κανείς και τίποτα δεν είναι σημαντικότερος από τη διαιώνιση της Τουρκίας».

    Σύμφωνα με την έκθεση, όταν έμαθε από τον Γκιουρτάγ τι συνέβη, ο Ακιντζί τηλεφώνησε στον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα και τον κάλεσε στο γραφείο του, όμως ο «πρέσβης» αρνήθηκε την πρόσκληση λέγοντας «είναι οδηγία της Άγκυρας, δεν μπορώ να έρθω». Ο Ακιντζί ανέφερε ότι κατόπιν τούτου κάλεσε τον διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας και τον ενημέρωσε λέγοντάς του ότι αν βρίσκονταν σε μιαν «φυσιολογική χώρα» θα τον διέταζε να συλλάμβανε εκείνους που τον απείλησαν. Ο Ακιντζί είπε στους συντάκτες της έκθεσης ότι έμεναν πάντα μυστικές τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όμως μετά το περιστατικό με τον Γκιούρτζαγ, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να μένουν άλλο μυστικές αυτές οι απειλές.

    Η συνάντηση των συντακτών της έκθεσης με τον Ακιντζί πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα άρχισε να πλήττεται η υπόληψή του και δρομολογήθηκε η διαδικασία των παρεμβάσεων στις «προεδρικές εκλογές». Είπε επίσης ότι στη συνάντηση που είχαν «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα σε στρατιωτική λέσχη στην Κερύνεια, παρών ήταν και ο διοικητής του σώματος στρατού και ο υπεύθυνος της ΜΙΤ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε γίνει αναφορά σε αυτούς στα δημοσιεύματα του Τύπου τότε. Στην συνάντηση τους ελέχθη ότι η Τουρκία δεν ήθελε τον Ακιντζί και ότι επιθυμία της ήταν να εκλεγεί οπωσδήποτε ο Τατάρ. Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η ΜΙΤ απειλούσε ανοικτά και έλεγε ότι ακόμα και αν κέρδιζε ο ίδιος δεν θα έμενε εκεί και διαμήνυε ότι θα μπορούσε να πάθαινε κάποιο ατύχημα. Επεσήμανε ακόμα ότι έδρασαν επί του εδάφους βουλευτές του ΑΚΡ και του ΜΗΡ υπέρ του Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εργάζονται να μετατρέψουν το Βαρώσι σε «φυσιολογική πόλη», δηλώνει ο Αρτέρ

    Η K?br?s Postas? (11.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαϊλ Αρτέρ δήλωσε ότι εργάζονται για μετατροπή του Βαρωσιού σε μιαν φυσιολογική πόλη. Μιλώντας πριν από συνάντηση με ομάδα τεχνοκρατών της Ένωσης Δήμων Τουρκίας, ο Αρτέρ είπε ότι στόχος τους είναι να προκύψει μια πόλη η οποία θα είναι ζωντανή και πρόσθεσε:

    «Οι εργασίες που κάνουμε εμείς είναι καθαριότητα και διαρρύθμιση στις περιοχές που είναι ανοικτές και ανήκουν στο δημόσιο. Εκτός αυτού δεν κάνουμε τίποτα. Δεν έγινε και δεν θα γίνει έστω και η παραμικρή παρέμβαση στις ιδιωτικές περιουσίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των ξένων».

    Ο Αρτέρ επανέλαβε ότι ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού ξεπέρασε τις 140 χιλιάδες και ότι κατά τα σαββατοκύριακα οι επισκέπτες ανέρχονται στις τέσσερις χιλιάδες. Είπε επίσης ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες επισκέπτονται την περιοχή και φιλοξενούμενοι από τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    Υποστηρίζοντας ότι όταν συζητούν με τους επισκέπτες από τις ελεύθερες περιοχές δεν βλέπουν να υπάρχει ενόχληση, ο λεγόμενος δήμαρχος ανέφερε:

    «Έγιναν και τέλειωσαν όσα συνέβησαν το 1974 και το 1963. Μακάρι να μην συνέβαιναν, όμως ποιος θα τα γυρίσει πίσω αυτά. Το σημαντικό από εδώ και μπρος είναι πώς θα βγούμε στο ξέφωτο με μια συμφωνία σε αυτό το νησί και πώς θα μπορέσουμε να αφήσουμε ένα λαμπρό μέλλον στα παιδιά μας, στους νέους μας. Πρέπει να πάμε σε μιαν λύση σκεφτόμενοι τα δικαιώματα και της άλλης πλευράς και αυτής. Αν υπάρχει η άποψη ότι μας συμφέρει πιο πολύ να μείνει έτσι, σημαίνει ότι το Βαρώσι θα μείνει έτσι για πολλά χρόνια ακόμα. Πάντα πίστευα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συμβάλει θετικά στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό».

    Ο αναπληρωτής Δήμαρχος της Γκαζίαντεπ Οσμάν Τοπράκ ανέφερε στον Αρτέρ ότι του μεταφέρει τα χαιρετίσματα της Δημάρχου Φατμά Σαχίν και ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν την συνεργασία μεταξύ της Γκαζίαντεπ και της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο Τοπράκ είπε ότι επιθυμούν να κάνουν το πρώτο βήμα στη συμφωνία αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν αποφασίστηκε η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο, λέει ο Σανέρ

    Η K?br?s (11.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο και δεν δόθηκε καμία εξουσιοδότηση. Ερωτηθείς στη «βουλή» από την «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά ποιος αποφάσισε την χρήση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για στρατιωτικούς σκοπούς, ο Σανέρ ανέφερε ότι συζητείται το θέμα και το άνοιγμα του αεροδρομίου σε οπλισμένα και μη οπλισμένα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα για λόγους ασφαλείας, όμως δεν έχει υπογραφτεί οτιδήποτε.

    Η Yeni D?zen (11.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι έχει γίνει μια δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας σε σχέση με το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο και πρόσθεσε: «Μετά από 40 μέρες είναι πιθανόν να υπάρχει αεροπορική βάση στην χώρα. Η βουλή δεν έχει ιδέα».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 20 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες

    Η Vatan (11.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,230 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 20 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 7 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 10 αποτελούν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν σε απομόνωση. Εξάλλου, ένα άτομο έχασε την ζωή του με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 χθες, ενώ 10 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, στην Κερύνεια 1, στην Λεύκα 2 και στην Αμμόχωστο 1.

    Μέχρι τις 10 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,300,449 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,493 κρούσματα Covid-19, 7,230 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 229 ασθενών, 26 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 197 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η παρακολούθηση 4 περιστατικών και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανήλθε στους 34.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Παρέλαβαν 21,000 δόσεις Johnson & Johnson

    Η K?br?s Postas? (11.06.21, kibrispostasi.com) γράφει 21,000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρέλαβε σήμερα στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Δρ. Τζενκ Σοϊντάν.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Σοϊντάν ανέφερε ότι το εμβόλιο αυτό παρέχει μεγάλο πλεονέκτημα επειδή είναι μόνο μίας δόσης, δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες φύλαξης και μπορεί να φυλάσσεται σε ψυγείο σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς.

    Είπε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που παρέλαβαν μέχρι σήμερα από την ΕΕ. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα παρέλαβαν 50,000 εμβόλια Sinovac από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Τουρκία εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Μέχρι στιγμής παραλήφθηκαν 190,000 εμβόλια από την Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είχε αποστείλει στους Τουρκοκύπριους 24,700 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 10,350 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Με την σημερινή παραλαβή ο αριθμός των εμβολίων που εστάλησαν από την ΕΕ στα κατεχόμενα ανήλθε στις 56,050, καταλήγει.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν

    Υπό τον τίτλο «Τα εννιά κρίσιμα σημεία της συνάντησης Ερντογάν ? Μπάιντεν», το CNNT?rk (11.06.21) μεταδίδει ότι στη συνάντηση της «νέας περιόδου», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα υπάρχουν εννέα κρίσιμα θέματα στην ατζέντα.

    Στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν θα ζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων βημάτων στον αγώνα κατά της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FET?), καθώς και η διακοπή της στήριξης στις κουρδικές οργανώσεις PKK/YPG. Θα συζητηθεί το θέμα των F-35 και των S-400, η Συρία, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο εμπορικός στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Κυριακή, όπου θα έχει διμερείς επαφές με αρκετούς αρχηγούς κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν ? Μπάιντεν, αναφέρει το κανάλι.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (11.06.21), ο Ερντογάν θα έχει διμερείς συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμαννουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στο σημερινό άρθρο του, ο Σεντάτ Εργκίν της HDN (11.06.21) γράφει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν κολλήσει ανάμεσα στην υφιστάμενη «κρίση» και στις προσδοκίες της νέας περιόδου.

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (11.06.21), Αμπτουλλάχ Καράκους γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει, ο Ερντογάν έχει ετοιμάσει ξεχωριστά ντοσιέ για κάθε θέμα, που θα συζητήσει με τους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Η τσάντα του Ερντογάν για το ΝΑΤΟ περιέχει την ανάπτυξη των διμερών και εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Μεσόγειος, η Κύπρος, η Λιβύη και η Συρία.

    Ο ανταποκριτής της Milliyet (11.06.21) στις Βρυξέλλες Γκιουλτενέρ Σονούμουτ, υπό τον τίτλο «Έντονη διπλωματία στη Σύνοδο Κορυφής», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει στην αναζωογόνηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, ενώ σε σχέση με τους αρχηγούς των κρατών της Ευρώπης σημειώνει τα εξής:

    «Ο Ερντογάν, που θα συναντηθεί και με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, θα αξιολογήσει τα αμοιβαία βήματα που θα ληφθούν, με σκοπό την επίσπευση μιας ‘ηπιότερης περιόδου’ ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα. Στη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται ότι θα συζητηθούν λεπτομερώς η αμυντική συνεργασία και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Άγκυρα μετά το Brexit. Αναμένεται ακόμη ότι θα συζητηθεί και η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος από τους δύο ηγέτες.

    Υπολογίζεται ότι ο Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ θα συζητήσει τα θέματα που αφορούν την Τουρκία σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα είναι η αναζωογόνηση των σχέσεων Άγκυρας και Βρυξελλών, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για τους Σύριους πρόσφυγες. [?] Στο μεταξύ, ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών που ζήτησαν συνάντηση με τον Ερντογάν είναι και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η νεοεκλεγείσα Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίτα Σιμονίτε.

    (ΔΨ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με Όστιν ? Οι λογικές λύσεις είναι πάντα εφικτές

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες (Πέμπτη) με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Όστιν, γράφει η Milliyet (10.06.21, Daily Sabah).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διμερή θέματα ασφάλειας και άμυνας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ, το κρατικό κανάλι TRTHaber (11.06.21) μεταδίδει ότι ο Ακάρ, σε ομιλία του στα εγκαίνια της Διοίκησης Αριστείας για Ναυτική Ασφάλεια, υποστήριξε ότι οι όροι των συμφωνιών δεν έχουν εκπληρωθεί και ότι η Τουρκία αφέθηκε μόνη να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι παρ’ όλο που οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ έχουν αγωνιστεί με αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων σε αρκετά μέρη του κόσμου, δυστυχώς δεν έδειξαν την ίδια αποφασιστικότητα εναντίον της «τρομοκρατικής οργάνωσης» PKK/YPG.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι και οι απειλές σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, ο Ακάρ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπεραμυνθούν του σκεπτικού ύπαρξης του ΝΑΤΟ καθώς και να αυξήσουν τη σημασία του. «Γι’ αυτό πρέπει να ενδυναμωθεί περισσότερο η συμμαχία και να διασφαλιστεί η αποστολή του ΝΑΤΟ εντός ενός πραγματικού συμμαχικού πνεύματος», ανέφερε ο Ακάρ.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή και παγκόσμια επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και εντός των σχέσεων καλής γειτονίας και με ειρηνικές μεθοδεύσεις, ο Ακάρ υποστήριξε: «Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα όσα μας ενδιαφέρουν στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

    Αναφορικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, ο Ακάρ επανέλαβε ότι σε περίοδο που υπήρχαν αυξημένοι κίνδυνοι και απειλές για τη χώρα του, διαπραγματεύτηκαν με τους συμμάχους τους για αγορά συστημάτων αεράμυνας, Patriot από τις ΗΠΑ και SAMP-T από τη Γαλλία και την Ιταλία. Όμως, υποστήριξε, αυτό δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί για διάφορους λόγους, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο, προχώρησαν στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας τους όρους που επιθυμούσαν. «Δεν το πράξαμε αυτό στα κρυφά, δεν είχαμε ποτέ κρυφή ατζέντα», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ υποστήριξε ότι έχουν αναφέρει δεκάδες φορές στους συμμάχους τους ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας και ότι οι λογικές λύσεις είναι πάντα εφικτές, σημειώνοντας ότι πάντα ενεργούσαν με διαφάνεια στις συναντήσεις. Τέλος, είπε καταληκτικά ότι η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι βαθύτερη και περιεκτικότερη από τους F-35 και τους S-400.

    (ΔΨ)

    [03] Συνάντηση Τζαναλτάι με Οκτάι για έργα υποδομής στα κατεχόμενα

    Η H?rriyet (10.06.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός συγκοινωνιών και έργων Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι είχε συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, στο πλαίσιο των επαφών της στην Άγκυρα.

    Κατά την συνάντηση, ο Οκτάι ενημερώθηκε από την Τζαναλτάι για τις εργασίες σχετικά με την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων και περιφερειακών δρόμων στα κατεχόμενα. Συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση εντός του 2021 τμήματος δρόμου μήκους 53 χιλιομέτρων από συνολικό μήκος 322 χιλιομέτρων, που οι εργασίες του συνεχίζονται και έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο του «οικονομικού πρωτοκόλλου» που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Συζήτησαν ακόμη την λειτουργία του νέου «αεροδρομίου» στην Τύμπου με την ολοκλήρωση των εργασιών του, καθώς και την επίσπευση των εργασιών για την ανέγερση του κτιρίου με κέντρο δεδομένων, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του «e-government» [ψηφιακής διακυβέρνησης]. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε το έργο σχετικά με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της «ΤΔΒΚ» σύμφωνα με το μοντέλο ΒΟΤ [Build-Operate-Transfer, Κατασκευή, Λειτουργία, Μεταβίβαση].

    (ΔΨ)

    [04] Στις 6,408 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την S?zc? (10.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,408 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 223,320 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 96 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,895. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 563 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,313,098 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,524. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,186,728.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 56,346,656 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,009 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,7 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,8 %.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2021 - 14:20:01 UTC