Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 115/2021 18.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Η ‘προσάρτηση’ είναι η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο»
  • [02] Ξεπουλούν τα πάντα στην Τουρκία, λέει ο Όζγιγιτ
  • [03] Επιμελητήριο γεωλόγων: Αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα
  • [04] KT?S: Οι σχέσεις με το ΑΚΡ απειλούν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων
  • [05] Ωφέλιμη η δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης, λέει ο Τορέ
  • [06] Διασπάται το κόμμα των εποίκων
  • [07] Παρέλαβαν 50,000 δόσεις εμβολίων Sinovac από την Τουρκία
  • [08] Στα 28 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 ? Άλλος ένας θάνατος σήμερα
  • [09] «Προεδρία»: Εγκρίθηκε το εμβόλιο Sinovac από την ελληνοκυπριακή πλευρά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δολοφονική επίθεση στα γραφεία του HDP στη Σμύρνη-Τούρκος αρθρογράφος μιλά για ξεκάθαρη πολιτική επίθεση
  • [02] HDP για την επίθεση: «Αυτό εννοούσε ο Πρόεδρος λέγοντας πως θα έρθουν καλύτερες μέρες;»
  • [03] Αντιδράσεις για την επίθεση στα γραφεία του HDP
  • [04] Ερντογάν: Θέλουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [05] Αντιδρά το Τουρκικό ΥΠΕΞ στην φυλάκιση του Μουφτή της Ξάνθης
  • [06] Συνάντηση με τον Μπορέλ θα έχει αύριο στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου
  • [07] Συνάντηση Ακάρ με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας
  • [08] Στις 5,904 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Η ‘προσάρτηση’ είναι η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο ο αρθρογράφος Ουνάλ Φιντίκ στην Yeni D?zen (18.06.21) γράφει ότι μετά την κατάρρευση της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα το 2017 εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως υποστηρίζει, η τουρκική κυβέρνηση μέσω του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά το μήνυμα ότι «τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως παλιά».

    «Και δεν ήταν. Η Τουρκία πλέον άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική της ‘προσάρτησης’ του βόρειου τμήματος της Κύπρου και όχι την λύση στο κυπριακό πρόβλημα», επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι άρχισε η άσκηση πιέσεων για να τεθούν στο περιθώριο όλα τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και πολιτικοί που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική.

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπό την σκιά αυτής της αντίληψης διεξήχθησαν «προεδρικές εκλογές» στις οποίες «η Τουρκία παρενέβη με όλους τους θεσμούς της» και στο τέλος εξέλεξε «πρόεδρο της δημοκρατίας» τον Ερσίν Τατάρ, που ήταν βέβαιη ότι δεν θα παρέλειπε να δηλώνει υποταγή στην ίδια.

    Σημειώνοντας ότι κατόπιν τούτου η Τουρκία σχημάτισε την «κυβέρνηση» μειοψηφίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) που ταιριάζει με την αντίληψη της υποταγής, ο Φιντίκ υποστηρίζει:

    «[?] Έτσι σχηματίστηκε μια υποτελής διοίκηση, η οποία θα προωθήσει την πολιτική της προσάρτησης της Άγκυρας. Και ύστερα χάρη σε αυτή την υποτελή διοίκηση άρχισε να διοικεί την ΤΔΒΚ από την Άγκυρα όπως θέλει.

    Πλέον τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Η διοίκηση είχε υπαχθεί εντελώς στην Άγκυρα. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στην Άγκυρα και αυτό που αναλογούσε στην υποτελή διοίκηση ήταν να τις εφαρμόσει.

    Η προεδρία της ΤΔΒΚ ασκεί πολιτική στο πλαίσιο που χαράσσουν οι γραφειοκράτες του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας και η λεγόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας έχει ευθύνη να εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

    Πλέον όλα τα έργα που θα ανεγερθούν στην ΤΔΒΚ σχεδιάζονται εκ μέρους αρχιτεκτόνων και μηχανικών από την Τουρκία στην Άγκυρα. Αφήνονται εκτός οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (ΚΤΜΜΟΒ).

    Όλες οι προσφορές, ακόμα και οι αγροτικοί δρόμοι, εξαρτώνται από την Άγκυρα και ο εργολάβος έρχεται με διορισμό από την Άγκυρα. Ακόμα και οι ελεγκτές μηχανικοί στέλνονται από την Άγκυρα.

    Η γη που αφιερώθηκε για το έργο του νοσοκομείου 500 κλινών στην Λευκωσία μεταβιβάζεται στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Λευκωσία εξ ονόματος του Υπουργείου Υγείας τη Τουρκίας.

    Τίποτα πλέον δεν γίνεται όπως παλιά. Η Άγκυρα δείχνει φωνάζοντας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου ότι δεν βλέπει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως χωριστό κράτος.

    Κανείς να μην κάνει όνειρα, η Άγκυρα δεν θέλει να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ. Δεν είχε ποτέ μιαν τέτοια πολιτική. Ξέρει ότι δεν θα αναγνωριστεί. Ο βασικός σκοπός της είναι να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου με έναν τρόπο. Ο βασικός σκοπός της δεν είναι να γίνουν ισότιμοι εταίροι στο σύνολο της Κύπρου οι Τουρκοκύπριοι, αλλά να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ένα τουρκικό κομμάτι γης υπαγόμενο στην Τουρκία, απαλλαγμένο από Κύπριους.

    Αυτή η πολιτική δεν είναι η πολιτική μόνο του συνασπισμού ΑΚΡ-ΜΗΡ. Δεν σκέφτονται διαφορετικά σε αυτό το θέμα και το CHP της αξιωματική αντιπολίτευσης και το Καλό Κόμμα. Το επαληθεύουν αυτό πλήρως οι απόψεις προς την κατεύθυνση ότι ‘η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση’ που εξέφρασε την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Δεν είναι κανένας άλλος εκτός από τους Τουρκοκύπριους αυτός που θα πει ‘σταμάτα’ στην αντίληψη της προσάρτησης. Η αντιπολίτευση πρέπει πλέον να φέρει στην ημερήσια διάταξη νέες πολιτικές, νέες ρητορικές και το σημαντικότερο νέες δράσεις που θα πάρουν με το μέρος της τον κυπριακό λαό εναντίον της πολιτικής της προσάρτησης, προτάσσοντας τον Κυπριωτισμό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ξεπουλούν τα πάντα στην Τουρκία, λέει ο Όζγιγιτ

    Κάτω από τον τίτλο «Τα χώματα της χώρας μεταβιβάζονται τμηματικά», η Halk?n Sesi (18.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» μειοψηφίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) ότι ενεργεί κατά παράβαση των «νόμων» για να παραμείνει στην εξουσία, δεν εκπληρώνει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, δεν παίρνει τους φόρους που πρέπει, δεν εμποδίζει την «παρανομία» και έτσι βάζει σε δυσκολότερη θέση τον «προϋπολογισμό» δανειζόμενη.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζγιγιτ είπε πως με μιαν τέτοια αντίληψη, η «κυβέρνηση» δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις και επομένως συμπεριέλαβε τα πάντα, ακόμα και την επισκευή τοίχων σε σχολεία, στο «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία και πλέον προκηρύσσονται στην Άγκυρα ακόμα και οι προσφορές για ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων.

    Σημείωσε επίσης ότι μετά την έλευση του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, μεταβιβάστηκαν τα εδάφη από τα οποία περνάει ο αγωγός και τώρα μεταβιβάστηκε η γη στην οποία θα κτιστεί το νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Μεταβιβάζονται τα εδάφη της χώρας τμηματικά. Μήπως μεταβιβάστηκε και το φράγμα των Πανάγρων; Μεταβιβάστηκε και ένα πανεπιστήμιο εδώ. Μεταβιβάστηκε και η γη; Υπάρχουν έργα για τα σχολεία του Ιδρύματος Παιδείας. Θα μεταβιβαστούν και εκείνα τα μέρη;»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επιμελητήριο γεωλόγων: Αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα

    Η Vatan (18.06.21) γράφει ότι το επιμελητήριο των Τουρκοκυπρίων γεωλόγων επέκρινε την δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Εσράν Σανέρ ότι έχει τελειώσει η μελέτη του εδάφους που αποτελεί την πρώτη φάση της ανέγερσης του νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία εκ μέρους του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα.

    «Αυτό που τελειώνει δεν είναι μόνο οι μελέτες του εδάφους είναι και οι Τουρκοκύπριοι μηχανικοί και η κοινότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ογούζ Βατιλί, ο οποίος σημειώνει ότι βάσει του «νόμου», οι υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και μηχανικής στα κατεχόμενα παρέχονται κάτω από την αιγίδα της Ένωσης Επιμελητήριων Τουρκοκυπρίων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (ΚΤΜΜΟΒ), μέλη του οποίου είναι και οι γεωλόγοι.

    Σημειώνοντας ότι το επιμελητήριο πιστεύει ότι το νοσοκομείο πρέπει να γίνει υπό τον όρο ότι εξυπηρετείται το «δημόσιο συμφέρον» και τηρείται η εγχώρια «νομοθεσία», ο Βατιλί αναφέρει ότι παρά τις προειδοποιήσεις τους, δεν εφαρμόστηκε η «νομοθεσία» και οι μελέτες του εδάφους διενεργήθηκαν εκ μέρους της εταιρείας στην οποία ανέθεσε το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας την προσφορά για την βιωσιμότητα και τον σχεδιασμό του έργου. Υπογραμμίζει επίσης ότι η γεωφυσική μελέτη στο πλαίσιο της μελέτης του εδάφους έγινε από μηχανικούς και εξοπλισμό από την Τουρκία, παρά την ύπαρξη αυτού του τεχνικού εξοπλισμού και μηχανικών που είχαν αυτή την δυνατότητα στα κατεχόμενα.

    Επικρίνοντας του πολιτικούς και τους γραφειοκράτες της «χώρας» ότι δεν εφαρμόζουν την «νομοθεσία» και δεν στηρίζουν τους ντόπιους μηχανικούς, ο Βατιλί σημειώνει ότι με την στάση τους να λένε «εντάξει κύριε» σε όλα μπορεί να κατάφεραν να φέρουν δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία στα κατεχόμενα, όμως θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της κοινότητας, αφού μόνο οι κοινωνίες που παράγουν μπορούν να μείνουν όρθιες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] KT?S: Οι σχέσεις με το ΑΚΡ απειλούν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων

    Η Halk?n Sesi (18.06.21) γράφει ότι ο γραμματέας εκπαίδευσης της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Μπουράκ Μαβίς ανέφερε ότι η συνέχιση των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα, η μεταφορά παιδιών σε κατασκηνώσεις στα Δαρδανέλια και η πολιτική απαίτηση για άνοιγμα περισσότερων θρησκευτικών σχολείων αποτελούν αποτέλεσμα των βαθιών σχέσεων που έχουν συναφθεί με το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Σε γραπτή δήλωση, ο Μαβίς σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικοί, που είναι «το φωτεινό πρόσωπο της κοινωνίας», δεν θα αφήσουν κανέναν πολιτικό, καμία θρησκευτική κοινότητα ή θρησκευτικό δόγμα να παραβιάσει την κοσμικότητα. Αναφέρει επίσης ότι η «υποκριτική» σχέση της «κυβέρνησης» μειοψηφίας με το ΑΚΡ πλήττει την κουλτούρα, την ταυτότητα, την ύπαρξη και την κοσμικότητα των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Μαβίς σημειώνει ότι το ΕΒΚΑΦ υπόσχεται να χαρίσει ένα ποδήλατο σε όποιο παιδί πηγαίνει στο τζαμί για να προσευχηθεί, κάτι το οποίο δείχνει ότι «οι οπισθοδρομικές δραστηριότητες συνεχίζονται με τη μέθοδο του καρότου». Επισημαίνει ότι η ανάρτηση αφισών με την εν λόγω ανακοίνωση από το ΕΒΚΑΦ σε όλα τα τζαμιά, παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις, αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι «οι διορισμένοι είναι πάνω από τους εκλεγμένους».

    Σύμφωνα με τον Μαβίς, γραφειοκράτες του ΑΚΡ, που τοποθετήθηκαν στο «υπουργείο» παιδείας εκ μέρους της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενά, προσπαθούν να κάνουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες να μοιάζουν με εκείνες που διεξάγονται στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα επιβάλλοντας οπισθοδρομικές δράσεις.

    «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, των θρησκευτικών σχολείων που επιθυμείται να ανοίξουν και των φανατικών πολιτικών», αναφέρει ο Μαβίς.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ωφέλιμη η δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης, λέει ο Τορέ

    Η Avrupa (18.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου εθνικού αγώνα και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου υπέφεραν πολύ αλλά δεν λύγισαν.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Τορέ μίλησε για «βουλευτές» που αναφέρονται στον τουρκικό στρατό και στην Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» χρειάζεται την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας για να προστατεύσει την κυριαρχία του.

    Αναφερόμενος στα «οφέλη» που, όπως υποστήριξε, θα έχει η δημιουργία ναυτικής βάσης και αεροπορικής βάσης με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα και ένοπλα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα στα κατεχόμενα, ο Τορέ είπε ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι χρήσιμες όχι μόνο κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά και σε διάφορους τομείς σε καιρό ειρήνης.

    «Δεν μπορείτε να αποκαλείτε κατοχική δύναμη την Τουρκία από αυτό το βήμα», ανέφερε ο Τορέ ισχυριζόμενος ότι αν σήμερα είναι ασφαλείς, αυτό το προστατεύουν οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας, ο τουρκικός κατοχικός στρατός και οι οργανώσεις που υπάγονται σε αυτόν.

    Χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» την ίδρυση «κράτους» και υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί η «θεσμική δομή» στην «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Διασπάται το κόμμα των εποίκων

    Η K?br?s (18.06.21) γράφει ότι ο έποικος Μπερτάν Ζάρογλου, «βουλευτής» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, συνεχίζει τις προσπάθειες σύστασης ενός νέου πολιτικού σχηματισμού στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας χθες Πέμπτη στην KIBRIS TV, ο Ζάρογλου δήλωσε ότι τελείωσε κατά το ήμισυ την δουλειά για δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος και ότι «θα προκύψουν τρομερά στελέχη».

    Είπε ότι θα αποχωρήσει από το YDP μαζί με 2,000 μέλη και απέρριψε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους θα προσχωρήσει στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), αποδίδοντάς τους σε προσπάθεια του Ερχάν Αρικλί να εξαπατήσει τον «λαό» παρουσιάζοντας τον ίδιο ότι σχετίζεται με το UBP.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρέλαβαν 50,000 δόσεις εμβολίων Sinovac από την Τουρκία

    Η Halk?n Sesi (18.06.21) γράφει ότι η Τουρκία έστειλε χθες στην κατεχόμενη Κύπρο 50,000 δόσεις του εμβολίου Sinovac. Τα εμβόλια ήρθαν με δύο πτήσεις με διάστημα 3,5 ωρών μεταξύ τους. Το πρώτο αεροπλάνο έφτασε στα κατεχόμενα στις 21.30 το βράδυ μεταφέροντας 26,000 δόσεις και το δεύτερο προσγειώθηκε στη 01.00 το πρωί με 24,000 δόσεις.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι στο εξής θα έρχονται κάθε βδομάδα εμβόλια από την Τουρκία και ότι στόχος τους είναι να εμβολιάζουν 40-45,000 άτομα εβδομαδιαίως. Είπε ότι τώρα γίνονται περίπου 2,000 εμβολιασμοί κάθε βδομάδα και ότι με την επίτευξη του στόχου των 40-45,000 εμβολιασμών εβδομαδιαίως, θα εμβολιαστούν ακόμα 150,000 άτομα επιπλέον των 80,000 που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεργάζονται με το νοσοκομείο του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής για τους εμβολιασμούς, ο Ουστέλ ανέφερε ότι θα εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού με τα εμβόλια που θα έρθουν. «Αρχίζουμε εκστρατεία εμβολιασμού. Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε το 70% μέχρι τα τέλη Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων άνω των 20 χρόνων», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 28 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 ? Άλλος ένας θάνατος σήμερα

    Η Vatan (18.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,640 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 28 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 27 είναι εγχώριες μολύνσεις και το 1 έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς. Εξάλλου, χθες 26 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 4 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 16, στην Αμμόχωστο 3 και στο Τρίκωμο 4.

    Μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,361,223 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,695 κρούσματα Covid-19, 7,374 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 287 ασθενών, 22 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 248 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 16 περιστατικών και 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 34.

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (18.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί ακόμα έναν θάνατο ασθενούς με αιτία τον Covid-19. Πρόκειται για 59χρονο άνδρα με υποκείμενα νοσήματα που βρισκόταν στη μονάδα εντατικής φροντίδας του νοσοκομείου για την πανδημία από τις 27 Μαΐου 2021. Με τον θάνατο του 57χρονου ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία στην κατεχόμενη Κύπρο ανήλθε στα 35.

    (Ι/Τσ.)

    [09] «Προεδρία»: Εγκρίθηκε το εμβόλιο Sinovac από την ελληνοκυπριακή πλευρά

    Η K?br?s (18.06.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προσπάθεια να περνούν από τα σημεία διέλευσης τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

    Σε γραπτή δήλωση χθες, η «προεδρία» ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους γνωστοποίησε προχθές μέσω του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή ότι ενέκρινε ως αποτελεσματικό το εμβόλιο Sinovac.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι εργασίες από το «υπουργείο υγείας» σε σχέση με τους κανόνες που θα ισχύουν για τα εμβολιασμένα άτομα κατά την διέλευσή τους από τα οδοφράγματα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δολοφονική επίθεση στα γραφεία του HDP στη Σμύρνη-Τούρκος αρθρογράφος μιλά για ξεκάθαρη πολιτική επίθεση

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.06.21) ένοπλη επίθεση σημειώθηκε χθες στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Σμύρνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μίας υπαλλήλου του κόμματος, της Ντενίζ Ποϊράζ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση σημειώθηκε από τον 27χρονό Ονούρ Γκεντσέρ ο οποίος εισήλθε στα γραφεία του κόμματος και άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα, σκοτώνοντας την υπάλληλο του κόμματος, η οποία μετέβη στην εργασία της μητέρας ως σερβιτόρα για να την αντικαταστήσει μόνο για μια μέρα.

    Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και στην πρώτη του κατάθεση ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε κανέναν και ότι δεν έχει δεσμούς με καμιά οργάνωση. Ανέφερε ακόμη ότι ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα είναι επειδή αισθάνεται μίσος για την «τρομοκρατική», όπως την χαρακτήρισε, οργάνωση PKK. «Μπήκα στο κτήριο και άρχισα να πυροβολώ ανεξέλεγκτα. Στην συνέχεια παραδόθηκα», ανέφερε.

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Βirgun (17.06.21) γράφει ότι ο βουλευτής του HDP Χιουντάϊ Καγιά δήλωσε πως ο ύποπτος Ονούρ Γκεντσέρ έχει εκπαιδευτεί για ένοπλες επιθέσεις στη Συρία από την οργάνωση SADAT.

    Σε δηλώσεις του στο Yol TV, ο Καγιά ανέφερε ότι έχουν πληροφορίες ότι ο ύποπτος είχε εκπαιδευτεί στην οργάνωση SADAT στη Συρία και ότι πρόκειται για άτομο που από τις αναρτήσεις του και το προφίλ του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτρεφε μίσος εναντίον τον μελών του HDP, των Αλεβιτών, των Κούρδων κλπ. Ανέφερε επίσης ότι ο ύποπτος δημοσίευε φωτογραφίες με χειρονομίες και σύμβολα των Γκρίζων Λύκων.

    Επικρίνοντας την επίθεση εναντίον του Κόμματος, ο Καγιά είπε: «Θα πουν και πάλι ότι είναι ένας τρελός, ένας μεθυσμένος, αλλά εμείς έχουμε πάρει τις πληροφορίες μας για το ποιο είναι αυτό το άτομο».

    Εξάλλου, σχολιάζοντας την επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο αρθρογράφος της Hurriyet (18.06.21) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο: «Πρέπει να διαλευκανθεί η επίθεση στο HDP», επικρίνει την επίθεση υποστηρίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική επίθεση.

    «Αυτή η επίθεση, δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον του HDP, αλλά είναι μια επίθεση που πλήττει τη δημοκρατία και την εσωτερική ειρήνη στη χώρα. Πρέπει να διαλευκανθεί κατά πόσο πίσω από αυτή κρύβεται μια οργανωμένη δομή. Αν ο Ονούρ Γκεντζιέρ διέπραττε αυτή την επίθεση στο κτήριο του HDP και παρευρίσκονταν εκεί για σύσκεψη 40 άτομα, τότε θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για μια αιματηρή επίθεση», αναφέρει ο Σελβί, προσθέτοντας ότι «αυτό το έργο» το έχουν δει ξανά στο παρελθόν στην Τουρκία.

    Ο Σελβί προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να είναι καταστροφικές για τη χώρα και να οδηγήσουν σε χάος και τονίζει την ανάγκη εξιχνίασης αυτής της υπόθεσης.

    (ΑΚ)

    [02] HDP για την επίθεση: «Αυτό εννοούσε ο Πρόεδρος λέγοντας πως θα έρθουν καλύτερες μέρες;»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.06.21) μετέδωσε ότι η συν-πρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν, σε δηλώσεις της για την επίθεση ενάντια στο Κόμμα, αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που είχε πει πως θα έρθουν καλύτερες μέρες στην Τουρκία και δήλωσε: «Μήπως ο Πρόεδρος εννοούσε την σημερινή μέρα; Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες σας;».

    Είπε ακόμα πως αν μέλη του Κόμματος είχαν πάει στο κτίριο μισή ώρα νωρίτερα ή αν ο δολοφόνος είχε έρθει μισή ώρα αργότερα, θα είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη σφαγή και τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα.

    Ανέφερε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν τέτοιες δολοφονίες. «Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν γονάτισαν ποτέ μπροστά σε εκείνους που τους έλεγαν να γονατίσουν και ούτε και τώρα θα το κάνουν.

    (ΚΣ)

    [03] Αντιδράσεις για την επίθεση στα γραφεία του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ επέκρινε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η οποία οδήγησε στη δολοφονία μιας υπαλλήλου του κόμματος και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται η δικαιοσύνη να αφήσει το σκοτάδι να επικρατήσει και ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Επίσης, σε μήνυμα του για την επίθεση, ο Αντιπρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς επέκρινε έντονα την επίθεση αναφέροντας ότι έχουν δει και στο παρελθόν αυτά τα παιχνίδια στην Τουρκία. «Δεν πρόκειται να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να διαταράξουν την ηρεμία της χώρας και του έθνους μας να το πράξουν», δήλωσε.

    Την επίθεση στα γραφεία του HDP επέκρινε επίσης με τη σειρά του και ο Πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (17.06.21), ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συμπρόεδρο του Κόμματος, Μιτζάτ Σαντζιαρ και την οικογένεια του θύματος, στους οποίους και έχει διαβιβάσει τα συλλυπητήρια του.

    Σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε την επίθεση προβοκάτσια και κάλεσε το λαό να μην δεχθεί αυτή την φορά αυτό το σενάριο που έχουν βιώσει ξανά στο παρελθόν.

    Η Aydinlik (17.06.21) γράφει ότι σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αξιολογώντας την επίθεση στο HDP, χαρακτήρισε την επίθεση «σαν μια αιματηρή πρόβα και ως ένα ύπουλο σχέδιο που δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας».

    Υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση διαπράχθηκε από «σκοτεινά στοιχεία» που επιθυμούν να διαταράξουν και να σαμποτάρουν την εσωτερική ειρήνη και την ηρεμία στη χώρα, ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργηθεί μια ρήξη μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων. «Καλώ τους Κούρδους αδελφούς μου να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα και να μην υποκύψουν σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

    (ΑΚ)

    [04] Ερντογάν: Θέλουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    Η Hurriyet (18.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι παρά τις αδικίες που έχει αντιμετωπίσει, η Τουρκία επιθυμεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο αγώνας της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία ζητά επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια.

    «Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω σε σταθερά θεμέλια, ξεκινήσαμε τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειό της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή αποσκοπούσε πέραν της ενίσχυσης της συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των μερών και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων.

    «Ως Τουρκία, έχουμε υιοθετήσει αυτές τις αρχές ως οδηγό μας στις μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε: «Παρ’ όλες τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, θέλουμε να ολοκληρωθεί η πλήρης διαπραγμάτευση για την ένταξη, την οποία συνεχίσαμε επίμονα για μισό αιώνα».

    Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγωγός TANAP «ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και της υπόλοιπης Ευρώπης».

    (ΚΣ)

    [05] Αντιδρά το Τουρκικό ΥΠΕΞ στην φυλάκιση του Μουφτή της Ξάνθης

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του MFA (17.06.21), επικρίνει την ποινή φυλάκισης 15 μηνών που επιβλήθηκε στον Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ από το Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η ποινή αποτελεί «άλλη μια απόδειξη της άσκησης νομικής πίεσης» και των «πολιτικών εκφοβισμού» που εφαρμόζει η Ελλάδα εναντίον του Μουφτή, ο οποίος εξελέγη με τη βούληση της «Τουρκικής Μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

    «Η Ελλάδα, η οποία έχει καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις ενέργειες και δραστηριότητες του Μουφτή, αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους Μουφτήδες από την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και ασκεί εναντίον τους νομικές διαδικασίες στη βάση αβάσιμων κατηγοριών», αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    «Ελπίζουμε ότι αυτή η άδικη απόφαση θα διορθωθεί στο επόμενο στάδιο της νομικής διαδικασίας. Καλούμε επίσης για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να τερματίσει τις επιθετικές τις πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας και των εκλεγμένων Μουφτήδων. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Δυτική Θράκη τα οποία βρίσκονται υπό την εγγύηση διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [06] Συνάντηση με τον Μπορέλ θα έχει αύριο στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου

    Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ θα έχει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (17.06.21).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Μπορέλ στις 18 Ιουνίου.

    Ο Μπορέλ επισκέπτεται την Τουρκία για να εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Πλατφόρμας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), στην Αττάλεια από τις 17-20 Ιουνίου 2021.

    Κατά τη συνάντηση, θα γίνει μια ανασκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πριν την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 24-25 Ιουνίου. Θα συζητηθούν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για ενδυνάμωση της συνεργασίας της Τουρκίας με την ΕΕ στη βάση της προοπτικής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [07] Συνάντηση Ακάρ με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (18.06.21) αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με την Γερμανίδα ομόλογο του Άννγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer).

    Ο Άκαρ μιλώντας μετά την συνάντηση χαρακτήρισε την Γερμανία «φίλο, συνεργάτη και έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Δίνοντας έμφαση στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ο Ακάρ είπε: «Όπως και κατά την επίσκεψή μας στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, ολοκληρώσαμε τη συνάντησή μας εδώ με εξαιρετικά εποικοδομητικό, θετικό τρόπο με αμοιβαία κατανόηση και προσέγγιση».

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, ανταλλάχθηκαν απόψεις «για διμερή, περιφερειακά, παγκόσμια ζητήματα και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ».

    Αναφερόμενος σε συναντήσεις που είχε με άλλους ομολόγους του, όπως με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin τον Πολωνό Υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία διεξάγει πόλεμο «ενάντια στην τρομοκρατία» και υποστήριξε:

    «Είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε τον τρόμο που έχει βλάψει τη χώρα μας για 40 χρόνια και έχει καταναλώσει την ενέργεια της χώρας μας, έως ότου εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης. Τονίσαμε εδώ ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί».

    (ΚΣ)

    [08] Στις 5,904 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet(17.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,904 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 225,064 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 62 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,143. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 509 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,354,153 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,012. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,212,797.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 57,899,862 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 860 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,4 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,9 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 18 June 2021 - 13:18:06 UTC