Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 138/2021 20.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αφαίρεση του 3,5% της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [02] Έρντογαν: Μια νέα περίοδος θα αρχίσει στο Βαρώσι
  • [03] Σανέρ: Άνοιξε επισήμως ένα κομμάτι περίπου 3,4% του Βαρωσιού
  • [04] Μοίραζε τσάι και παιχνίδια ερχόμενος προς την Λευκωσία ο Έρντογαν
  • [05] Η Ένωση Δήμων Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [06] Στα 90 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Δεν λέμε πλέον βορράς- νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου»
  • [02] Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε στην Τουρκία η ‘καλή είδηση’ του Έρντογαν
  • [03] Οι Τούρκοι θεωρούν επιτυχημένη τη πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Ράαμπ για το Κυπριακό
  • [05] Στις 7,667 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αφαίρεση του 3,5% της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης εξήγγειλε ο Τατάρ

    Θα περάσουν στο δεύτερο μέρος του ανοίγματός τους για το Βαρώσι αφαιρώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης από μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε την Τρίτη το πρωί κατά την ομιλία του πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (20.07.21).

    «Η απόφασή μας να ανοίξουμε το κλειστό Βαρώσι, που είναι ένα κομμάτι της χώρας μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα, που θα καταστήσει εφικτή την επιστροφή των παλιών του κατοίκων, οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν μπορούν να πάνε στις περιουσίες τους και των δικαιούχων των περιουσιών», είπε ο Τατάρ και πρόσθεσε:

    «Σκοπός μας είναι να ξεπεραστεί η εδώ βλάβη. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού θα υλοποιηθεί κατά τρόπο που σέβεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εναρμονισμένο με το δίκαιο μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση που λήφθηκε εκ μέρους του υπουργικού μας συμβουλίου, θα υπάρξει μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματός μας για το Βαρώσι, αφαιρώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο τρεισήμισι τοις εκατό του κλειστού Βαρωσιού.

    Με αυτό το βήμα, θα διασφαλιστεί η δυνατότητα να αποφασίζει προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για τους δικαιούχους που αποτείνονται με αίτημα την επιστροφή.

    Στο στάδιο αυτό, θέλω να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι είμαστε ευγνώμονες για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατία στις αποφάσεις που έχουμε πάρει για άνοιγμα του Βαρωσιού».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που ξεκίνησαν μετά την τουρκική εισβολή, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούσε μιαν συμφωνία στην βάση ομοσπονδίας ως αφαίρεση των εγγυήσεων της Τουρκίας και απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και δεν ήθελε να μοιραστεί την ισότητα, τη διοίκηση και τον πλούτο με την τουρκική πλευρά.

    «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα, συνέχισε να απαιτεί επίμονα μιαν λύση που θα εξελιχθεί σε ένα ενιαίο κράτος υπό ελληνική κυριαρχία, με μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις», υποστήριξε ο Τατάρ στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι πριν τις «προεδρικές εκλογές του 2020», όταν ήταν «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποστήριζε με επιμονή την συμπερίληψη της λύσης «δύο κρατών» στην ημερήσια διάταξη και έτσι μοιράζεται σήμερα, όπως είπε, με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο του «όραμα».

    «Με τη στήριξη που μου παρείχε ο λαός μου και τη νίκη μου στις εκλογές, προώθησα μιαν νέα επιθυμία. Αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτή την επιτυχία και διαστρεβλώνουν αυτή την πραγματικότητα, συνεχίζουν να βάζουν βούτυρο στο ψωμί των ξένων δυνάμεων», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι Γενικός Γραμματέας των ΗΕ τον προσκάλεσε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου μαζί τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, λέγοντας του ό,τι «αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) των ΗΕ στην Γενεύη, κατέθεσε για πρώτη φορά στα ΗΕ το μοντέλο λύσης που προβλέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

    «Αυτό πέρασε στην ιστορία ως ένα ιστορικό βήμα και ένα σημείο αναφοράς. Σε σχέση με αυτό, στέλνω τις ατέλειωτες μου ευχαριστίες στον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για την δυνατή στήριξη που μας παρείχε στη σύνοδο στη Γενεύης και στις επαφές μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο Τατάρ.

    «Οι ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, το αποτέλεσμα του Σχεδίου Ανάν και αυτά που εκτυλίχθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, έχουν καταδείξει ξεκάθαρα ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη λύσης στη βάση ομοσπονδίας στην Κύπρο», υποστήριξε.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ, παρά το όχι των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, προχώρησε στην μονομερή και άδικη ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και παραμένει παρατηρητής στην πολιτική απειλών και προκλήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία εκμεταλλεύεται την πλήρη ένταξή της», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του απέναντι στην ΕΕ, η οποία όπως υποστήριξε, δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την «άρση των απάνθρωπων εμπάργκο και της απομόνωσης» απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά για να μπορέσει αυτό να γίνει εφικτό αυτό, θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια, δηλαδή η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών.

    Ο Τατάρ, συνεχίζοντας, υποστήριξε και τα εξής:

    «Το βασικό μου καθήκον ως πρόεδρος είναι να προστατεύσω τα κράτος, την κυριαρχία, τα δικαιώματα και συμφέροντα του λαού μου, να παρεμποδίσω οποιαδήποτε διαδικασία που θα μετατρέψει το λαό μου σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων και να ενδυναμώσω ακόμη περισσότερο τις αδιασάλευτες σχέσεις μας με την Τουρκία».

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ο Τατάρ εξέφρασε την αποφασιστικότητα τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους ως συνιδιοκτήτες.

    «Η Γαλάζια Πατρίδα, η οποία ισχυροποιεί τους δεσμούς μας με τη μητέρα παρτίδα Τουρκία, έχει πολύ σημαντική διάσταση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, θα ήθελα να επαναλάβω με αυτή την ευκαιρία ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι η πρόταση μας ως ΤΔΒΚ για συνεργασία με τους γείτονες μας στο νότο για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα πέριξ του νησιού», ανέφερε.

    Υπενθυμίζοντας ότι εδώ και 1,5 χρόνο δίνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα με τη στήριξη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Τατάρ μίλησε για μια νέα περίοδο στην «ΤΔΒΚ» στον τομέα της αναβάθμισης της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για την συνεισφορά τους κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Τατάρ εξέφρασε επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, αφού με τις δικές του εντολές, έχει καταστεί δυνατό να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε δύο μήνες το «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών». Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες τους προς την Τουρκία για την αποστολή εμβολίων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού και υπενθύμισε ότι με τη στήριξη και πάλι της Τουρκίας συνεχίζονται οι εργασίες για ανέγερση ενός νέου «νοσοκομείου» 500 κλινών.

    Ο Τατάρ, συνεχίζοντας, υπογράμμισε τη σημασία της τεράστιας συνεισφοράς, του ενδιαφέροντος και της στήριξης που παρέχει προς την «ΤΔΒΚ» ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος παρακολουθεί επισταμένα όλα τα σχέδια της Τουρκίας για επενδύσεις και αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ».

    Ο Ταταρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η ΤΔΒΚ κατέχει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει στον τομέα του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης, της επιστήμης, στον τομέα των υπηρεσιών ελαφριάς βιομηχανίας, και στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας με το σχέδιο του νερού.

    Σήμερα, μετά το μεσημέρι, μαζί με τον κ. Πρόεδρο Έρντογαν θα κάνουμε τα εγκαίνια διαφόρων νέων σχεδίων για επενδύσεις και θα θέσουμε τις θεμέλιους λίθους με στόχο την ενδυνάμωση των υποδομών της ΤΔΒΚ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι με επιμονή μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ασφάλεια.

    Από την άλλη, ορισμένοι θεωρούσαν ότι η σκέψη για το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ ήταν ένα όνειρο που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2010 με τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν που ήταν πρωθυπουργός τότε.

    Το νερό από την Ανατολία χρησιμοποιείται τόσο για σκοπούς ύδρευσης όσο και για γεωργικούς σκοπούς. [?]. Στο μεταξύ, έγιναν και τα εγκαίνια του τούνελ κοινής υδροδότησης των πεδιάδων της Μόρφου και της Μεσαριάς και μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο, θα συμβάλει σημαντικά στην γεωργικό μας τομέα και θα αυξήσει την παραγωγή και την ευημερία».

    Καλώντας τις ξένες δυνάμεις και ορισμένους κύκλους στο εσωτερικό να αποδεχθούν ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αντλεί τη μεγαλύτερη του δύναμη από την Τουρκική Δημοκρατία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν με μεγάλη επιμονή και χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο και τρόπο, να αποκόψουν τους δεσμούς τους από την Τουρκία.

    «Βασικός τους στόχος είναι να καταφέρουν να απομονώσουν τον τουρκοκυπριακό λαό και να του επιβάλουν τη λύση που επιθυμούν οι ίδιοι. Βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες, που εμείς εορτάζουμε την 47η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, σημειώνονται επιθέσεις και προκλητικές ενέργειες που αποσκοπούν στο να αποκόψουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μέρος αυτών των επιθέσεων και προκλήσεων οργανώνεται από βουλευτές του ΑΚΕΛ. Ο λαός μας θα πρέπει να είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση. Και δεν πρέπει να ξεχνά ότι η συνέχιση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού οφείλεται στη στήριξη της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις προσωπικές του ευχαριστίες και τις ευχαριστίες του τουρκοκυπριακού «λαού» προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για την παράνομη επίσκεψή τους στην «ΤΔΒΚ», ενώ ευχαρίστησε επίσης και τους ξένους από «φιλικές και αδελφικές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, που επισκέπτονται την «ΤΔΒΚ», κάνοντας αναφορά σε βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν.

    «Στέλνω την αγάπη μου, το σεβασμό μου και τα συγχαρητήρια μου για την 20 Ιουλίου, μέρα ειρήνης και απελευθέρωσης και για τη γιορτή των Θυσιών», καταλήγει ο Τατάρ στην ομιλία του.

    Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο Τατάρ ανέφερε ότι γιορτάζουν με μεγάλο ενθουσιασμό «την 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία έφερε στον τουρκοκύπριο λαό, το φως, την ελευθερία και την ανεξαρτησία [?]», ενώ παράλληλα γιορτάζουν επίσης την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Έδωσε τις ευχές «στους αδελφούς στην Τουρκία» και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο με την ευκαιρία της εορτής.

    Ο Τατάρ έκανε ειδική μνεία στους ηγέτες της τουρκοκυπριακής πλευράς που όπως είπε τους κληροδότησαν αυτό που έχουν σήμερα, στο Φαζίλ Κουτσούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και στον Μπουλέντ Ετζεβίτ που ήταν την περίοδο της εισβολής Πρωθυπουργός της Τουρκίας και στον Ντεζμετίν Έρμπακαν που ήταν αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης την περίοδο που έγινε η τουρκική εισβολή.

    «Η ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με την ιδρυτική συνεργασία του τουρκικού και του ελληνικού λαού, διήρκεσε μόνο 3 χρόνια. Θεωρώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘αφετηρία για την ένωση’, η ελληνοκυπριακή ηγεσία ετοίμαζε το Σχέδιο Ακρίτας, γνωστό ως σχέδιο εξόντωσης του τουρκοκυπριακού λαού, ενώ τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στους Τούρκους στο Σύνταγμα καταπατήθηκαν. Ο Μακάριος δήλωσε ανοιχτά ότι ο στόχος της Ένωσης δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί προτού ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση του τουρκοκυπριακού λαού, (που αποτελεί την ) επέκταση του τουρκικού έθνους στην Κύπρο», υποστήριξε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε ότι «το Σχέδιο Ακρίτας, το οποίο είχε ως στόχο να προσαρτήσει την Κύπρο στην Ελλάδα, άρχισε τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων στις 21 Δεκεμβρίου 1963».

    Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο «τουρκοκύπριος λαός αντιστάθηκε στις ελληνοκυπριακές -ελληνικές επιθέσεις για 11 χρόνια, θωρακίστηκε, εκδιώχθηκε από 103 χωριά, συμπιέστηκε στο 3% του νησιού, ζούσε σε σκηνές για χρόνια ως πρόσφυγας [?] αλλά παρά τον πόνο, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ελπίδα για την Μητέρα Πατρίδα» και επίσης δεν έχασε στιγμή από τα μάτια του τα βουνά του Ταύρου και δεν σταμάτησε να κοιτάζει προς την Ανατολία.

    Αναφέρθηκε επίσης ο Τατάρ στην «σφαγή μπάνιου» που αφορούσε την οικογένεια Ιλχάν και είπε πως επηρεάστηκε πολύ ο ίδιος από αυτό το γεγονός που έγινε κατά την διάρκεια των παιδικών του χρόνων και πως το σπίτι της οικογένειάς του ήταν κοντά στο σπίτι αυτής της οικογένειας. «Εγώ και η οικογένειά μου θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει μάρτυρες (να σκοτωθούμε) όπως εκατοντάδες πολίτες μας. Δεν θα ξεχάσουμε όλους τους μάρτυρες μας», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ο Τατάρ πως δημιούργησε μια ανισορροπία που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 και προβλέπει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μετατράπηκε σε ελληνικό κράτος». Ισχυρίστηκε ακόμα ο Τατάρ ότι «το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, ενθαρρυμένο από αυτήν την απόφαση, πραγματοποίησε το ένοπλο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Μακάριου στις 15 Ιουλίου 1974, με την υποστήριξη της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ένωσης και προσπάθησε να προσαρτήσει το νησί στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».

    Υποστήριξε επίσης ότι ενώ η Αγγλία δεν ήθελε να παρέμβει κατά του πραξικοπήματος, «η Τουρκία ξεκίνησε την ειρηνευτική επιχείρηση χωρίς δισταγμό, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά της που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες». Είπε πως είναι αδύνατον να ξεχάσουν την χαρά που ένιωσαν το πρωί της 20ης Ιουλίου, όταν αντίκρισαν τα τουρκικά στρατεύματα και πλέον οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να βλέπουν το λαμπρό μέλλον, όχι το σκοτάδι.

    «Ωστόσο, εκείνες τις μέρες, υπήρξε πλήρης γενοκτονία και σφαγή σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι Τούρκοι στρατιώτες. Ενώ οι λαοί μας θάφτηκαν στον λάκκο της σφαγής στα χωριά υπό ελληνική πολιορκία και κατοχή, εκδηλώθηκαν μεγάλες αγριότητες και βαρβαρότητα. Αυτό που συνέβη στις περιοχές Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρης και Βουνό και άλλες περιοχές είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε, να υπενθυμίζουμε και να λαμβάνουμε υπόψη τι συνέβη στο παρελθόν για να φτάσουμε σε ένα ασφαλέστερο αύριο».

    «Ενώ η δεύτερη φάση της ειρηνευτικής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε με το σύνθημα ‘Η Αϊσέ πάει διακοπές’ ολοκληρώθηκε με μεγάλη νίκη, σχεδιάστηκαν τα σύνορα στα οποία μπορούσαν να ζήσουν το κράτος και οι άνθρωποι μας. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα είναι η συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της Βιέννης το 1975», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε ότι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η «ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, θα υπήρχε μια δεύτερη καταστροφή, όπως και στην Κρήτη και η Κύπρος, που έχει την πιο στρατηγική θέση στην περιοχή, θα είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα και η νότια ακτή της Τουρκίας θα είχε τεθεί υπό πολιορκία.

    Ισχυρίστηκε επίσης πως η κυβέρνηση της χούντας ανατράπηκε με την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή και πως ο ελληνικός λαός κέρδισε την ελευθερία και τη δημοκρατία του. Είπε ακόμα πως «δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους Έλληνες στο νησί της Κύπρου», αφού από το 1974, δεν έχει χυθεί αίμα.

    «Δυστυχώς, παρ’ όλα αυτά τα γεγονότα, εκείνοι που μιλούν εναντίον της Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας με την ειρηνευτική επιχείρηση συνέχισαν να διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Οι ξένες δυνάμεις και ορισμένοι κύκλοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να παρουσιάσουν την Τουρκία ως ‘κατακτητή’. Ωστόσο, ο κύριος κατακτητής στην Κύπρο είναι η ίδια η Ελλάδα, η οποία οργάνωσε την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ, εκπόνησε το Σχέδιο Ακρίτας, πραγματοποίησε το φασιστικό πραξικόπημα και ήθελε επίμονα να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνικό κράτος», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ισχυρίστηκε ακόμα πως ο τουρκοκυπριακός «λαός» που αποκλείστηκε με τη δύναμη των όπλων, όπως υποστήριξε, από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ήταν ισότιμος ιδρυτικός εταίρος, δεν πτοήθηκε, δεν υποτάχτηκε στην κυριαρχία κανενός, σχημάτισε διοικήσεις και στις 15 Νοεμβρίου 1983, ανακηρύχθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

    (ΚΣ/ΑΚ)

    [02] Έρντογαν: Μια νέα περίοδος θα αρχίσει στο Βαρώσι

    Μια νέα περίοδος θα αρχίσει στο Βαρώσι με τη δεύτερη φάση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, δήλωσε την Τρίτη το πρωί κατά την ομιλία του πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (20.07.21).

    Μιλώντας μετά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και αναφερόμενος στην εξαγγελία Τατάρ για το θέμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είπε:

    «Με την απόφαση που μοιράστηκε μαζί μας πριν λίγο ο πρόεδρος Τατάρ, η ζωή στο Βαρώσι θα αρχίσει εκ νέου. Υπό το φως αυτών των εργασιών που διεξάγονται με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, στο Βαρώσι θα ανοίξουν πλέον οι πόρτες μιας νέας περιόδου που θα είναι προς όφελος όλων. Το γεγονός ότι το άνοιγμα πρώτα θα αρχίσει από μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του το κλειστού Βαρώσιου καταδεικνύει με πόση ευαισθησία προσεγγίζουν το θέμα οι τουρκοκυπριακές αρχές. Η περιοχή αυτή που για χρόνια παραμένει αδρανής θα καταστεί σύμβολο του ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος της Κύπρου και όχι της μη λύσης. Με τα βήματα αυτά δεν θα δημιουργηθούν νέες αδικίες στο Βαρώσι, απεναντίας θα ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αδικίες. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος, το δικαίωμα, την περιουσία κανενός. Και κανείς δεν μπορεί να απλώσει το χέρι στα δικά μας δικαιώματα και σε αυτά της βόρειας Κύπρου».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία και η ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια μέχρι σήμερα για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, ο Έρντογαν επανέλαβε την θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έπαψαν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και να απορρίπτουν μιαν λύση στη βάση της ισότητας.

    Επίθεση σε ΕΕ και Ελληνοκύπριους

    «Συνεχίζει να φράσσει τον δρόμο της λύσης η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν το 2004, έφυγε από το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα το 2017, θεωρεί μόνο δικό της δικαίωμα την εξουσία και τον πλούτο του νησιού», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ στην Γενεύη είδαμε για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε αυτή η νοοτροπία που συνεχίζεται εδώ και 56 χρόνια».

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να συνεχίζει την μαξιμαλιστική, ανειλικρινή και κακομαθημένη προσέγγισή της που είναι αποκομμένη από τις πραγματικότητες», ισχυρίστηκε ο Έρντογαν υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν αυτή την προσέγγιση. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που νοσταλγούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο πριν το 1974. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Στο Μπούργκενστογκ διεξαγάγαμε συνομιλίες για το Σχέδιο Ανάν. Ήμουν προσωπικά μέσα στην υπόθεση. Μαζί κάναμε εκείνες τις συνομιλίες εκεί. Και μας υποσχέθηκαν. Δεν τήρησαν την υπόσχεση που έδωσαν. Είπαν δημοψήφισμα. Ο νότος είπε 76% όχι στο δημοψήφισμα, όμως ο βορράς είπε ναι. [?] Τώρα απ’ εδώ απευθύνομαι προς την ΕΕ. Τι έγινε; Εσείς τηρήσατε την υπόσχεσή σας; [?] Ουδέποτε συμπεριφέρθηκαν έντιμα. Πάντα ψέματα. [?] Η ΕΕ θα παρείχε στήριξη στη βόρεια Κύπρο οικονομικώς, διοικητικώς. Δεν παρείχε. Γιατί; Η ζωή τους είναι κτισμένη στο ψέμα. Δεν είναι ειλικρινείς. Τις προάλλες μου τηλεφωνούν. Είπαν το εξής: Άκουσα ότι στις 20 του μηνός θα μιλήσεις στη βόρεια Κύπρο. Ε, σίγουρα δεν θα είναι μια ομιλία που θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί. Σίγουρα δεν θα πάρουμε άδεια απ’ εσάς γι’ αυτό.

    Σήμερα, όσοι εχθροί των Τούρκων υπάρχουν θα συνέλθουν μαζί με τον Μητσοτάκη στην Αμερική ίσως με τηλεδιάσκεψη και θα κάνουν και εκείνοι μιαν ομιλία που θα συνιστά απάντηση σε εμάς. Ας κάνουν. Εμείς δίνουμε το μήνυμά μας. Έχουμε δίκαιο. Και επειδή έχουμε δίκαιο θα υποστηρίξουμε το δίκαιό μας μέχρι τέλους. [?]

    Λύση μόνο με κυριαρχική ισότητα

    Σε αυτή τους την στάση χρησιμοποιούν την ΕΕ στην οποία εντάχθηκαν άδικα. Ζητούν να εγκαταλείψει ο τουρκοκυπριακός λαός το κράτος του το οποίο ίδρυσε με το αίμα του, με την ζωή του, με την αυτοθυσία των πεσόντων του. [?] Να μην περιμένει κανείς από εμάς στο εξής να επιστρέψουμε πίσω. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να σπαταλήσουμε πάνω σε μοντέλα που η ισχύς τους αποδείχτηκε ότι πέρασε. Στη Γενεύη ο πρόεδρος κ. Τατάρ υπέβαλε μιαν πρόταση ρεαλιστική επικεντρωμένη στη λύση. Είναι πλήρης η στήριξή μας σε αυτή την ρεαλιστική νεωτερική πρόταση. Το αναφέρουμε σε κάθε πλατφόρμα αυτό. Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μόνο ανάμεσα σε δύο κράτη μπορεί να διεξαχθεί. Γι’ αυτό, πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου και το ίσο τους καθεστώς. Αυτό είναι το κλειδί της λύσης. Το να λέγεται δεν γίνεται λύση δύο κρατών, σημαίνει παραγνώριση της κυριαρχίας, της ισότητας, της ανεξαρτησίας, του κράτους και των κερδών των Τούρκων της Κύπρου. Κανείς να μην περιμένει να αποδεχτούν οι Τούρκοι της Κύπρου να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους, το κράτος τους, το ίσο καθεστώς τους, την κυριαρχία τους και να ζήσουν ως μειονότητα κάτω από την βούληση των Ελληνοκυπρίων.

    Χωρίς την αποδοχή ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο κράτη με την θρησκεία, την γλώσσα, τον πολιτισμό τους και ίσο καθεστώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Είναι πλέον, πέραν από προτίμηση, αναγκαιότητα η επίτευξη μιας λύσης στη βάση αυτών των πραγματικοτήτων. [?]

    Η πολιτική που ακολουθούμε ως Τουρκία και ΤΔΒΚ είναι μια πολιτική πλήρους αποφασιστικότητας. Χάρη σε αυτήν, με κατάλληλα και αποτελεσματικά βήματα, χάλασαν τα παιχνίδια στο κυπριακό ζήτημα, τα στεγανά. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, συγχαίρω ξεχωριστά τον πρόεδρο κ. Τατάρ και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ για την αποφασιστική στάση που επέδειξαν στο θέμα του Βαρωσιού. [?]

    Ανατολική Μεσόγειος

    Στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα όσο και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου. Επιθυμία μας είναι η περιοχή να μνημονεύεται ως περιοχή ηρεμίας, ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασία και ευημερίας. Προς αυτή την κατεύθυνση υποβάλλουμε εποικοδομητικές προτάσεις, προτείνουμε να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες. Η πρότασή μας για μιαν διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι μια έκφραση της βούλησής μας προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών υδρογονανθράκων, βρίσκεται στο τραπέζι ακόμα και αυτή η πρόταση. Όμως οι ελληνοκυπριακή πλευρά που κλείνει τα αυτιά σε όλες τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία, ανακοίνωσε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αρχίσει ξανά γεωτρήσεις. Αφήνουμε στην κρίση της διεθνούς κοινότητας το ποιος πραγματοποιεί μονομερείς ενέργειες, ποιος αυξάνει την ένταση. Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για προστασία των δικαιωμάτων μας. Χρέος μας να δείχνουμε τις πραγματικότητες σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να εκτρέψουν την χώρα μας από τον δρόμο της με μονομερείς αποφάσεις σε κάθε τομέα, κυρίως στη διπλωματία και την οικονομία.

    Βλέπουμε ότι υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κάποιοι που ενοχλούνται από την σημερινή μας επίσκεψη εδώ και το αγκάλιασμά μας μαζί σας. Οι κύκλοι αυτοί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους από την πρώτη μέρα για να ρίξουν σκιές στην επίσκεψή μας και σε αυτή την ιστορική μέρα. Όπως είπα και προηγουμένως, κάποιοι ενεργοποιήθηκαν στην Αμερική για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Ανάμεσα τους υπάρχουν κάποια ονόματα καταγραμμένα ως εχθροί των Τούρκων που διοργάνωσαν μιαν διάσκεψη για να εκφράσουν δήθεν στήριξη στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα δεν έχει χωνευτεί η ειρηνευτική επιχείρηση που κάναμε πριν 47 χρόνια ως εγγυήτρια χώρα για να προστατεύσουμε την ασφάλεια της ζωής των αδελφών μας στο νησί, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Να με συγχωρούν, ακόμα και αν διαρκέσει όχι 47 χρόνια, αλλά 147 χρόνια, 247 χρόνια ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Μάλιστα τους προτείνω να έρθουν μιαν ώρα αρχύτερα εδώ και από τη μια να αναγνωρίσουν το κράτος της βόρειας Κύπρου και από την άλλη να επωφεληθούν από τις ομορφιές τούτης της ωραίας περιοχής. Εκτός αυτού, ούτε τα μηνύματα που δίδονται το εσωτερικό ούτε οι πρωτοβουλίες που γίνονται στο εξωτερικό έχουν καμία αξία για εμάς πέραν από τον θόρυβο του άδειου τενεκέ. Κανενός δεν είναι αρκετή η δύναμη για να τσακίσει την αδελφοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σανέρ: Άνοιξε επισήμως ένα κομμάτι περίπου 3,4% του Βαρωσιού

    Ο παράνομος Bayrak (20.07.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην λεγόμενη προεδρία άρχισαν να ακολουθούν μιαν πολιτική πέρα από τη συνηθισμένη και πρόσθεσε ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σε μια έκταση που αντιστοιχεί σε περίπου 3,4% του Βαρωσιού θα μπορεί να γίνεται ανταλλαγή περιουσιών, να δίδεται αποζημίωση και να επιστρέφονται στους δικαιούχους σε περίπτωση που υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που παραχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Ο Σανέρ ανέφερε ότι οι «πραγματικοί ιδιοκτήτες των περιουσιών» θα μπορούν να αποτείνονται στην επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών σε περίπτωση που αποδέχονται να ζήσουν υπό τη διοίκηση της «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι η περιοχή θα ανοίξει σε αρμονία με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, ο Σανέρ πρόσθεσε: «Όμως, μπορούμε να πούμε ότι έχει ανοίξει επισήμως. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μοιράστηκε με τον λαό την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου».

    Αναφερόμενος στο πώς θα λειτουργεί ο Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι που υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να ακολουθήσουν τους όρους της ανταλλαγής, της αποζημίωσης και της επιστροφής και ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν τις περιουσίες τους.

    Ανέφερε ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται θα καθορίζονται με υποβολή αίτησης σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΔΑΔ και για τις περιουσίες στο σύνολο του Βαρωσιού και θα καθοριστεί μια μέθοδος σύμφωνα με αυτούς.

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα διαφορετικό άνοιγμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας πλέον, ο Σανέρ υπενθύμισε ότι οι δημόσιοι χώροι του Βαρωσιού είναι ήδη ανοικτοί και ότι στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά και ο Εθνικός Κήπος που βρίσκονται εντός της περιοχής αυτής.

    Σημειώνοντας ότι θα ανοίξουν ένας-ένας οι δημόσιοι χώροι για χρήση από τον λαό, ο Σανέρ είπε ότι τα βήματα που θα γίνουν αναμένονται με ενδιαφέρον και στο εξωτερικό. «Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτικές σε αρμονία με αυτό στα εδάφη που βρίσκονται κάτω από τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα», ισχυρίστηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μοίραζε τσάι και παιχνίδια ερχόμενος προς την Λευκωσία ο Έρντογαν

    Η Halk?n Sesi (20.07.21) γράφει ότι ενθουσιώδους υποδοχής έτυχε κατά την άφιξή του την Δευτέρα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος έφτασε χθες στις 15.20 στο «αεροδρόμιο» στην κατεχόμενη Τύμπου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Τον Έρντογαν συνοδεύουν, εκτός από τη σύζυγό του Εμινέ, ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ντεριά Γιανίκ και ο Επικεφαλής Επικοινωνίας, Φαχρεττίν Αλτούν.

    Ο Έρντογαν ήρθε από την Τύμπου στην κατεχόμενη Λευκωσία με λεωφορείο συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και κατά την διάρκεια της διαδρομής ήταν όρθιος, χαιρετούσε τον «λαό» και μοίραζε παιχνίδια και τσάι.

    Κατά την προσέλευσή του στην «βουλή», τον Έρντογαν υποδέχτηκε ο πρόεδρος του «σώματος», Οντέρ Σεννάρογλου και ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ.

    Μέλη πολιτικών κομμάτων και «πολίτες» που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στη «βουλή» κρατούσαν πανό που έγραφαν «καλωσορίσατε», «Έρντογαν ο κατακτητής του Βαρωσιού», «Παγκόσμιος ηγέτης Έρντογαν», «Δύο κράτη, ένα έθνος, μια καρδιά», «Χέρι με χέρι με τη μητέρα πατρίδα» και «Είμαστε εδώ για εγγύηση στους φίλους».

    Μετά την ομιλία του στην «βουλή», ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε σε «συνάντηση με νέους» στο Μπουγιούκ Χαν στην κατεχόμενη Λευκωσία και αργότερα επισκέφτηκε το σπίτι του ιδρυτή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των γκρίζων λύκων, Αλπασλάν Τουρκές, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο.

    Το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ζεύγους Έρντογαν το ζεύγος Τατάρ.

    Η Avrupa (20.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πήγε στο γήπεδο που αναμενόταν να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα αγώνα ανάμεσα σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και «υπουργούς». Οι εξέδρες του σταδίου ήταν γεμάτες με στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφεραν πολιτική περιβολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η Ένωση Δήμων Τουρκίας στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (20.07.21) γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Τουρκίας για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής λεγόμενης ένωσης δήμων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο «ενώσεις» αξιολογήθηκε το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021 με σκοπό την αύξηση της συνεργασίας τους στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας.

    Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχουν η πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκίας Δήμαρχος Γκαζίαντεπ Φατμά Σαχίν, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μπιρόλ Εκιτζί, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου Δήμαρχος Ικονίου Ουγούρ Ιμπραχίμ Αλτάι, ο Δήμαρχος Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου, ο Δήμαρχος Καχραμάνμαρας Χαϊρεττίν Γκιουνγκιόρ και ο Δήμαρχος Μαμάκ Μουράτ Κιοσέ.

    Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων λεγόμενο δήμαρχο Μόρφου Μαχμούτ Όζτσιναρ. Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο «δήμαρχος» Λαπήθου Μουσταφά Άκτουγ, ο γενικός συντονιστής της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων», Χουσεϊν Κολέ και ο «διοικητικός προϊστάμενος», Μουαμμέρ Γκιουνές.

    Οι πέντε Τούρκοι Δήμαρχοι συναντήθηκαν ακολούθως και με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις στο θέμα της ανάπτυξης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ τους.

    Αργότερα επισκέφτηκαν τον «δήμαρχο» Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούνγκιορντου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 90 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (20.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 22,801 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 90 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 77 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 10 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 141.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 21 κρούσματα, στην Κερύνεια 30, στην Αμμόχωστο 12, στη Μόρφου 6 και στο Τρίκωμο 8.

    Μέχρι τις 19 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,749,853 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,980 κρούσματα Covid-19, 8,675 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,269 ασθενών, 84 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,039 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 140 περιστατικών και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 19 Ιουλίου διενεργήθηκαν 1,241 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Δεν λέμε πλέον βορράς- νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου»

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (20.07.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον δεν θέλουν να αναφέρονται σε «βορρά-νότο» όταν μιλάνε για την Κύπρο, αλλά να λένε Τούρκοι της Κύπρου.

    «Πλέον έτσι βλέπουμε την κατάσταση και έτσι θα συνεχίσουμε να την βλέπουμε από εδώ και στο εξής», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις έξω από το τέμενος Χαλά Σουλτάν στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, μετά την ολοκλήρωση της προσευχής για την Γιορτή των Θυσιών.

    «Η επόμενη διαδικασία είθε να μας δώσει τη συνέχεια της όμορφης Κύπρου μας ως μια πολύ πιο όμορφης, πολύ πιο ανεπτυγμένης και ισχυρής Κύπρου. [?] Από τώρα και στο εξής, οι Τούρκοι της Κύπρου θα συνεχίσουν στο δρόμο τους πολύ πιο δυνατοί», είπε και ανέφερε επίσης τα εξής:

    «Πρώτα απ' όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα», είπε.

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (20.07.21) μετέδωσε ότι ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός περί αυτού και ότι το συζητά αυτό συνεχώς με τον αδελφό του Ιλχάμ Αλίγιεβ, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [02] Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε στην Τουρκία η ‘καλή είδηση’ του Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.07.21), ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Αλί Οζτούντς αξιολογώντας με δηλώσεις του την παράνομη επίσκεψη Ένρτογαν στην κατεχόμενη Κύπρο και την είδηση που εξήγγειλε ότι θα ανεγείρουν νέο «προεδρικό μέγαρο» στην «ΤΔΒΚ», επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει ανάγκη από νέο «προεδρικό» αλλά έχει ανάγκη από μια καλύτερη οικονομία.

    «Ο Ταγγίπ Έρντογαν έδειξε για μια ακόμη φορά την αγάπη του για το Προεδρικό Μέγαρο. Έκανε αυθαίρετα για τον εαυτό του ένα προεδρικό στην Άγκυρα, ένα εξοχικό προεδρικό στην Μαρμαρίδα, ένα προσωπικό προεδρικό στην πόλη Αχλάτ, ένα πτυσσόμενο προεδρικό και ένα στη θάλασσα. Σήμερα θέλει να διαλύσει και την Κύπρο. Θέλει να ανεγείρει και στην Κύπρο ένα νέο προεδρικό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν αρέσκονται στο κτίσιμο προεδρικών μεγάρων, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι λάτρης των μεγάρων. Ο Έρντογαν θέλει ο έρωτας του για τα μέγαρα να έχει αντανάκλαση και στην Κύπρο. Πιθανότατα να θέλει να διαμένει εκεί όταν μεταβαίνει στην Κύπρο. [?] Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από μέγαρα, η Κύπρος έχει ανάγκη από νερό. Η Κύπρος και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Έχουν ανάγκη από ένα πιο ψηλό εισόδημα. Σήμερα ανακοινώνει τα καλά νέα για μέγαρο στην Κύπρο και το βραδύ διανυκτερεύει στη Μαρμαρίδα και κάνει διακοπές στο μέγαρο εκεί. Και όλα αυτά τα κάνει με τα χρήματα του έθνους. Είναι ένας πρόεδρος που κάνει διασπάθιση των χρημάτων του έθνους. Το έθνος θα ζητήσει εξηγήσεις στις κάλπες για αυτή την αγάπη για μέγαρα», αναφέρει ο Οζτούρκ.

    Εξάλλου, η Sozcu (19.07.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Βροχή αντιδράσεων για την ‘χαρμόσυνη είδηση’ του Έρντογαν», γράφει ότι οι δηλώσεις Έρντογαν για ανέγερση προεδρικού μεγάρου στην «ΤΔΒΚ» προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τόσο από πολιτικούς όσο και από πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Γιαβούζ Αγιραλίογλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Μόνο τους εργολάβους οικοδομών μπορεί να χαροποιήσει αυτή η καλή είδηση. Εσείς βλέπετε την πατρίδα σαν ένα κουπόνι με οικόπεδα και νομίζετε ότι το κράτος είναι να κάνετε κτίρια με μπετόν. [?]. Τα καλά νέα για το τουρκικό έθνος θα ήταν η αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Τα σημερινά σας καλά νέα μόνο τους εργολάβους οικοδομών θα μπορούσαν να χαροποιήσουν. [?]».

    Επίσης, στη δική του ανάρτηση, ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Σινάν Ογάν, έγραψε το εξής: «Ο τουρκοκυπριακός λαός αλλά και όλοι μας ανησυχούσαμε για τα καλά νέα! Είναι καλά νέα ότι θα γεμίσουμε τη Λευκωσία με μπετόν;».

    Επιπλέον, ο Βουλευτής του CHP, Γκιουρσέλ Τεκίν, επικρίνοντας με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό τον Τούρκο Πρόεδρο, γράφει τα εξής: «Σωστά. Έχουν γίνει όλα στην Βόρεια Κύπρο και αυτό που απέμεινε είναι η ανέγερση προεδρικού. Υπάρχουν 10 εκ. άνεργοι, 16 εκ. άποροι. Και η πιο βασική ανάγκη για το AKP είναι το προεδρικό μέγαρο. Το AKP αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της Τουρκίας».

    Επίσης, Ουγούρ Ντουντάρ, αρθρογράφος της εφημερίδας S?ZC?, γράφει το εξής: «Τι μεγάλες προσδοκίες είχαμε. Φάνηκε ότι η ‘καλή είδηση’ για την ΤΔΒΚ είναι το προεδρικό μέγαρο. Μπορεί το μπετόν να αποτελέσει καλή είδηση. Έγινε και αυτό!».

    (AK)

    [03] Οι Τούρκοι θεωρούν επιτυχημένη τη πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα

    Η Yeni ?afak (20.07.21) δημοσιεύει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Areda σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Τούρκων θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 17-18 Ιουλίου με δείγμα 2,426 ατόμων με θέμα την αντίληψη των Τούρκων για την Κύπρο. Στην ερώτηση: «Θεωρείτε επιτυχημένη την τουρκική πολιτική στην Κύπρο;», το 58,7% απάντησε «ναι», ενώ το 41,3% απάντησε «όχι».

    Σε ερώτηση, αν προτιμούν την ένταξη στην ΕΕ ή την «ΤΔΒΚ», το 79,2% των συμμετεχόντων απάντησε «ΤΔΒΚ», ενώ το 20,8% απάντησε «ένταξη στην ΕΕ».

    Σε ερώτηση, αν θεωρούν τις σχέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με την Τουρκία επιτυχημένες, το 77,5% των συμμετεχόντων απάντησε «ναι», ενώ το 22,5% απάντησε «όχι».

    (ΚΣ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Ράαμπ για το Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.07.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 7,667 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (19.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,667 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 226,513 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 50 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,152.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 62,85% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 33,87% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 39,009,602 άτομα, με τις δύο δόσεις 21,020,302 και με τις τρεις δόσεις 3,650,302.

    Σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε 30% αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη βδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη και προειδοποίησε τους Τούρκους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο που γιορτάζεται η γιορτή των Θυσιών.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 20 July 2021 - 12:44:43 UTC