Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 142/2021 24-26.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Λεγόμενη προεδρία: Το Συμβουλίου Ασφαλείας υπέκυψε στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων
  • [02] Σανέρ: Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ
  • [03] Ακιντζί, Έρχουρμαν, Όζερσαϊ και Όζγιγιτ επικρίνουν την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκική πλευρά για το Βαρώσι
  • [04] Χασίπογλου και Αρικλί υποστηρίζουν τις ενέργειες της «κυβέρνησης» για το Βαρώσι
  • [05] Ο Χαρμαντζί κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σοβινιστικές απόψεις και πρακτικές
  • [06] Προσευχή σε τέμενος σε περιοχή του Βαρωσίου που ήταν κλειστή εδώ και 47 χρόνια
  • [07] Άνοιξε παραλία 500 μέτρων στο Βαρώσι και άρχισε να δέχεται επισκέπτες
  • [08] Τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια
  • [02] Τσελίκ: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο»
  • [03] Ατάογλου: «Σταδιακά βήματα για την αναζωογόνηση της πόλης των Βαρωσίων»
  • [04] «Σημείο αναφοράς για την αναγνώριση του Τουρκικού κράτους», χαρακτηρίζει ο Έρντογαν τη Συνθήκης της Λωζάνης
  • [05] Έντονη ανησυχία εκφράζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Τυνησία
  • [06] Στις 14,230 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Λεγόμενη προεδρία: Το Συμβουλίου Ασφαλείας υπέκυψε στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων

    Ο Bayrak (25.07.21) μετέδωσε ότι η λεγόμενη προεδρία με ανακοίνωση της επικρίνει την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το Βαρώσι, κατηγορεί το ΣΑ ότι «υπέκυψε στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων» και χαρακτηρίζει την δήλωση «ανεπιθύμητη ενέργεια.

    Στην δήλωση τονίζεται πως η ενέργεια του ΣΑ αποτελεί προσπάθεια να τεθούν εμπόδια σε όσους έχουν δικαιώματα στην περιοχή της κλειστής πόλης, ενώ αναφέρεται ότι «υπάρχουν δύο λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο που έχουν εξίσου το δικαίωμα της κυριαρχίας και του διεθνούς καθεστώτος».

    Υπενθυμίζοντας ότι το «υπουργείο εξωτερικών», έδωσε ήδη τις απαραίτητες εξηγήσεις για το θέμα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ 550 (1984) και 789 (1992) καθώς και στη δήλωση από την Προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβρη του 2020. «Με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής, η τουρκοκυπριακή πλευρά εκπληρώνει τον σκοπό που ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του 2020», αναφέρεται στην δήλωση, όπου υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η δήλωση στις 23 Ιουλίου 2021, «αγνοεί τα προηγούμενα ψηφίσματα».

    Υποστηρίζεται επίσης στην ανακοίνωση της «προεδρίας» ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «αναγνώρισε» πως δεν υπάρχει λόγος για έναρξη επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, μετά την Γενεύη. Αναφέρεται τέλος στην δήλωση της «προεδρίας», ότι ο Ερσίν Τατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, «win-win» που θα βασίζεται στην ισότητα και κυριαρχία και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, βάσει των προτάσεων που έκανε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη.

    (ΚΣ)

    [02] Σανέρ: Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

    Η K?br?s Postas? (26.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, επισκέφτηκε σήμερα την περιοχή που ανοίχθηκε «κατά την δεύτερη φάση διάνοιξης του Βαρωσίου».

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σανέρ συνοδευόταν από τον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρουλόγλου, τον «υπουργό εσωτερικών» Κούτλου Έβρεν, τον «δήμαρχο Αμμοχώστου» Ισμαήλ Αρτέρ, τον «διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας» στρατηγό Ζορλού Τοπόλολου, τον «γενικό διευθυντή της αστυνομίας» Αχμέτ Σογιαλάν και «στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους».

    Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο Σανέρ ανέφερε πως με απόφαση που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης», αφαιρέθηκε ένα συγκεκριμένο μέρος του Βαρωσίου από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής.

    Σημειώνοντας ότι η περιοχή που χαρακτηρίζεται ως κλειστό Βαρώσι, καλύπτει έκταση 5 χιλιομέτρων, ο Σανέρ είπε ότι από τώρα, το 3,5% της περιοχής έχει ανοίξει και υπάρχουν σε αυτό 4,956 αγροτεμάχια.

    Είπε ακόμα ότι θα ακολουθηθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και πρόσθεσε ότι 337 ιδιοκτήτες στην περιοχή των 5 χιλιομέτρων έχουν υποβάλει αίτηση για ανταλλαγή, αποζημίωση ή επιστροφή. Είπε επίσης ότι 36 άτομα υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στην περιοχή, της οποίας το στρατιωτικό καθεστώς έχει αφαιρεθεί.

    (ΚΣ)

    [03] Ακιντζί, Έρχουρμαν, Όζερσαϊ και Όζγιγιτ επικρίνουν την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκική πλευρά για το Βαρώσι

    Η Diyalog (25.07.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ και ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ, επέκριναν με δημοσιεύσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκική πλευρά στο θέμα του Βαρωσίου.

    Ο Ακιντζί δήλωσε ότι είναι καταδικασμένη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, αφού δεν τυγχάνει υποστήριξης από διεθνείς οργανισμούς. «Είναι μια πολιτική μακριά από κάθε λογική για να σύρετε την Κύπρο σε ένα πλήρες αδιέξοδο», αναφέρει σε ανάρτηση του στην οποία υποστηρίζει επίσης πως η εξέλιξη αυτή «παρέχει στον Ελληνοκύπριο ηγέτη μια ανεπιθύμητη πολιτική άνεση στη διεθνή σκηνή».

    Ο Έρχουρμαν δήλωσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να είναι μέρος του διεθνούς δικαίου και επισήμανε ότι μετά τις δηλώσεις «αξιωματούχων της ΤΔΒΚ» και της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με το Βαρώσι, ήρθε η δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Λέμε εδώ και χρόνια: Είναι δυνατό να ανοίξουμε το Βαρώσι προτού επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στη δικοινοτική, διζωνική και πολιτική ισότητα; Εάν γίνει σωστά, σπάει το status quo και δημιουργεί κίνητρα για μια ολοκληρωμένη λύση. Εάν δεν γίνει σωστά, θα προκαλέσει νέα προβλήματα στη διεθνή σκηνή. Προκειμένου να γίνει σωστά, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι μία διάσταση του ζητήματος του διεθνούς δικαίου σχετίζεται με το δικαίωμα ιδιοκτησίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με τα ψηφίσματα του ΣΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δύο βήματα πρέπει να ληφθούν μαζί», είπε.

    Από την πλευρά του ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις που έκανε το κόμμα του τον προηγούμενο χρόνο δεν λήφθηκαν υπόψη. «Όσο σημαντικό είναι για μια πολιτική να είναι σωστή και συνεπής στα χαρτιά, είναι εξίσου σημαντικό να γίνεται σωστά και εγκαίρως και να το εξηγήσουμε σωστά στον κόσμο. Τα τελευταία επτά χρόνια, υποστηρίζουμε την πολιτική ανοίγματος του Βαρωσίου στους πρώην κατοίκους του υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, και όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, πρωτοπορήσαμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η στάση δεν έχει αλλάξει σήμερα», είπε και πρόσθεσε πως προειδοποίησαν πως αν ανοίξει το Βαρώσι χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και χωρίς να δοθούν διεξοδικές εξηγήσεις μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών στη διεθνή σκηνή, θα υπάρξουν προβλήματα. «Δεν ακουστήκαμε. [?] Ένα βήμα έγινε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και χωρίς να εξηγήσουμε πλήρως στον κόσμο τι θέλαμε να κάνουμε. Η πολιτική, δηλαδή το άνοιγμα του Βαρωσίου, ήταν σωστή, αλλά έγινε ένα ημιτελές και χωρίς προετοιμασία ξεκίνημα», ανέφερε στην ανάρτηση του.

    Τέλος ο Όζγιγιτ, ανέφερε ότι το ζήτημα του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου και του (παράνομου) αεροδρομίου Ερτζιάν πρέπει να αξιολογηθεί από κοινού. «Εδώ και χρόνια, τονίζουμε ότι εάν το άνοιγμα του Βαρωσίου εξεταστεί πριν από μια συνολική λύση, θα πρέπει να γίνει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι ως αυτονομιστικό στοιχείο και ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε ένα πακέτο που θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα των λιμένων του Ερτζιάν και της Αμμοχώστου», είπε. Κάλεσε επίσης τον Τατάρ και τον Ερντογάν «να εγκαταλείψουν όλες τις προσεγγίσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ιστορική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, τα νόμιμα δικαιώματα και τις απαιτήσεις τους και να ενεργήσουν σύμφωνα με τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και του διεθνούς δικαίου».

    (ΚΣ)

    [04] Χασίπογλου και Αρικλί υποστηρίζουν τις ενέργειες της «κυβέρνησης» για το Βαρώσι

    Η K?br?s (26.07.21) γράφει ότι «γενικός γραμματέας» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου αξιολογώντας τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι, υποστήριξε ότι αποτελεί «μια ατυχή, ξεπερασμένη δήλωση που έγινε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα γεγονότα στο νησί».

    Υποστήριξε επίσης ότι με την απόφαση που λήφθηκε δεν τίθεται θέμα επανεγκατάστασης κανενός άλλου εκτός από τους κατοίκους του Βαρωσίου πριν από το 1974, και ότι η νέα απόφαση της τουρκικής πλευράς είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ψήφισματος του ΣΑ με αριθμό 550. «Το έδαφος του Βαρωσίου είναι γη της ΤΔΒΚ, δεν είναι νεκρή ζώνη. Δεν μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ», είπε και πρόσθεσε ότι 37 χρόνια έχουν περάσει από το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ που ελήφθη το 1984. «Η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (TMK), η οποία ιδρύθηκε το 2005 υπό το φως της απόφασης Αρέστη έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις και για τους Ελληνοκύπριους του Βαρωσίου και είναι επίσης ένας μηχανισμός λήψης αποφάσεων που γίνεται αποδεκτός από το ΕΔΑΔ ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο. Μέχρι σήμερα, 335 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην TMK εντός των συνόρων της κλειστής πόλης του Βαρωσίου. Υπήρχαν 36 αιτήσεις στην περιοχή. [?] Πριν από 37 χρόνια, ένας τέτοιος μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν υπήρχε», είπε.

    Η K?br?s Postas? (25.07.21) γράφει ότι ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων) Ερχάν Αρικλί, σχολιάζοντας την δήλωση του ΣΑ ανέφερε: «Αγαπητέ ΟΗΕ, καταδικάστε το όσο καλύτερα μπορείτε, δεν με νοιάζει». Ο Αρικλί ανέφερε επίσης πως οι «υποτακτικοί» ανάμεσα τους, τους καλούν να κάνουν βήματα προς τα πίσω και να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Αν το λένε αυτοί, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [05] Ο Χαρμαντζί κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σοβινιστικές απόψεις και πρακτικές

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (26.07.21), ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, σχολιάζοντας σήμερα με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ότι «Δεν μπορούν να είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι δεν την αναγνωρίζουν», υποστήριξε ότι «αυτές οι ιδιότροπες και σοβινιστικές απόψεις και πρακτικές δεν έχουν ωφελήσει ούτε και πρόκειται να ωφελήσουν κανένα».

    Ο Χαρμαντζί στις δηλώσεις του υποστήριξε επίσης ότι οι δηλώσεις Αναστασιάδη «δεν έχουν καμιά νομική βάση και είναι δηλώσεις πατριδοκαπηλίας».

    Κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο ίδιος και πολιτικοί υποστηρικτές του είναι οι κύριοι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση, ο Χαρμαντζί αναφέρθηκε στην πρόθεση του να «αφαιρέσει την υπηκοότητα των πολιτών του που δεν αναγνωρίζουν το Σύνταγμα», καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκινήσει πρώτα από τον εαυτό του.

    «Ξεκίνα πρώτα από εσένα κ. Νίκο», έγραψε στην ανάρτηση του ο Χαρμαντζί, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στη βάση αυτών των δηλώσεων θα ανοίξει το δρόμο για πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

    (?)

    (ΑΚ)

    [06] Προσευχή σε τέμενος σε περιοχή του Βαρωσίου που ήταν κλειστή εδώ και 47 χρόνια

    H K?br?s Postas? (23.07.21) γράφει ότι η πρώτη προσευχή της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο τέμενος Μπιλάλ Αγά, το οποίο άνοιξε για λατρεία μετά από 47 χρόνια στο Βαρώσι.

    Το τέμενος είχε εγκαινιάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη «επίσκεψη» του στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της Τουρκικής εισβολής.

    Στην προσευχή παρευρέθηκαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπαστσέρι, ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου Ισμαήλ Άρτερ, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

    Σε δήλωση μετά την επίσκεψή του στο τζαμί, ο Τατάρ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση του τζαμιού σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Πάρκο και οι άλλοι δημόσιοι χώροι άνοιξαν μετά την παραλία στο Βαρώσι. Σημείωσε επίσης την σημασία αυτών των εξελίξεων.

    (ΚΣ)

    [07] Άνοιξε παραλία 500 μέτρων στο Βαρώσι και άρχισε να δέχεται επισκέπτες

    Η K?br?s Postas? (26.07.21) γράφει ότι ενώ οι προετοιμασίες για τη νέα διαδικασία ανοίγματος για το Βαρώσι συνεχίζονται, μια άλλη παραλία στην περιοχή έχει ανοίξει για χρήση από το κοινό.

    Η παραλία είναι έκτασης 500 μέτρων και θα μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες επισκέπτες, σύμφωνα με την εφημερίδα, που σημειώνει πως οι νέες εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να προσελκύσουν «ντόπιους και ξένους τουρίστες».

    «Η παραλία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, είναι προσβάσιμη με ποδήλατα ή με λεωφορεία από τον δήμο Αμμοχώστου», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [08] Τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (26.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,554 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 147 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 127 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 17 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 70.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 54 κρούσματα, στην Κερύνεια 43, στην Αμμόχωστο 18, στη Μόρφου 7, στο Τρίκωμο 4 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 25 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,825,013 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 10,724 κρούσματα Covid-19, 9,222 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,463 ασθενών, 69 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1?205 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 184 περιστατικών και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 37.

    Στις 25 Ιουλίου διενεργήθηκαν 867 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (23.07.21), σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα, εκφράζει τη στήριξη του στην «πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση που αφορά στο άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων», απορρίπτοντας την ίδια στιγμή, την Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Απορρίπτουμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά στη δεύτερη φάση του ανοίγματος για τα Βαρώσια, πρωτοβουλία η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ, κ. Ερσίν Τατάρ, στις 20 Ιουλίου 1974, καθώς επίσης και τις δηλώσεις που έγιναν από διάφορες χώρες, αφού βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ανακρίβειες όσον αφορά στις πραγματικότητες στο νησί. Συμμεριζόμαστε πλήρως την επίσημη απάντηση της ΤΔΒΚ στο θέμα αυτό».

    Αυτές οι δηλώσεις, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, βασίζονται στη «μαύρη προπαγάνδα και σε αβάσιμους ισχυρισμούς» της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», ότι η «ΤΔΒΚ θα κατασχέσει τις περιουσίες στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί ενάντια στα περιουσιακά δικαιώματα».

    Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής:

    «Τα Βαρώσια είναι μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ. Επιπλέον, η περιοχή δεν είχε ανοίξει για εγκατάσταση και είχε κηρυχθεί ως στρατιωτική περιοχή εξαιτίας της ένδειξης καλή βούλησης των αρχών της ΤΔΒΚ.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ έχει επιτρέψει τη δημόσια πρόσβαση σε δύο κύριες αρτηρίες και την παραλία στην πόλη των Βαρωσίων, που παρέμεναν κλειστά για 47 χρόνια, και άρχισαν να προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Ωστόσο, τελευταία? η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ αφαίρεσε το στρατιωτικό καθεστώς σε μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.

    Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, σέβονται πλήρως τα περιουσιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπεράνω των περιουσιακών και κυριαρχικών δικαιωμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    «Όπως έχει δηλώσει ο αξιότιμος Πρόεδρος Έρντογαν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέες αδικίες, αλλά θα εξαλείψουν τις υπάρχουσες προς όφελος όλων.

    Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους σε σχέση με το Κυπριακό.

    Παρά την καλή θέση της Τουρκικής πλευράς, οι επι δεκαετίες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Η επίτευξη συμφωνίας στη βάση αυτού του μοντέλου μεταξύ των μερών και η επιμονή τώρα σε ομοσπονδιακή λύση, βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου» υποστηρίζει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με τη διασφάλιση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ‘ελληνικού-ελληνοκυπριακού δίδυμου’ και να στηρίξει τα νόμιμα μέτρα που έλαβε η ΤΔΒΚ σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την ‘εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση’ που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη», προσθέτει η ανακοίνωση.

    «Δεν έχει νόημα η ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς δέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου στην Ένωση, παραδεχόμενη ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση. Αυτό, ισχύει εξίσου και για ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριζαν την ανομία εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει τη νομιμότητα είναι μια πράξη υποκρισίας.

    Καλούμε τέλος αυτή την ομάδα και την διεθνή κοινότητα να αντιληφθούν τις πραγματικότητες στο νησί, να τερματίσουν την αδικία που προκάλεσαν στον τουρκοκυπριακό λαό και να σεβαστούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, καθώς και την κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο καθεστώς τους που πέτυχαν το 1960», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Τσελίκ: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (25.06.21) και Aksam (24.07.21) ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tw?tter, επέκρινε με σκληρή γλώσσα το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σχετικά με την απόφαση του που αφορά στη δεύτερη φάση του ανοίγματος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

    Εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι «η απόφαση που αφορά στο άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης των Βαρωσίων συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο και λήφθηκε στα πλαίσια του σεβασμού των δικαιωμάτων για περιουσία».

    Επικρίνοντας επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο στην ανακοίνωση του επαναλαμβάνει την έκκληση του για «επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα», ο Τσελίκ στις δηλώσεις του αναφέρει και τα εξής: «Απορρίπτουμε πλήρως την ανακοίνωση που έγινε από την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την απόφαση της ΤΔΒΚ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση που αφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων. Τα Βαρώσια, αποτελούν έδαφος της ΤΔΒΚ, και αυτό ίσχυε όταν ήταν περίκλειστη πόλη με στρατιωτικό καθεστώς. Το άνοιγμα που έγινε επί των Βαρωσίων, πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια του σεβασμού του δικαιώματος της περιουσίας και είναι ένα βήμα που συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δεν παραβιάζουν τα περιουσιακά και κυριαρχικά δικαιώματα. Σε αυτό το σημείο, η συνεχής παράβλεψη των πραγματικοτήτων στο πεδίο δεν μπορεί πια να συνεχιστεί», αναφέρει ο Τσελίκ.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την «επίσκεψη» του στην «ΤΔΒΚ» υπερασπίστηκε με ένα αποφασιστικό και δυνατό τρόπο τα «δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου», ο Τσελίκ στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε και τα εξής: «Κάποιες χώρες έκαναν δηλώσεις εναντίον του Προέδρου μας, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις με βάση τις πραγματικότητες στο νησί και στη βάση του διεθνές δικαίου. Απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις αυτών των χωρών που είναι εναντίον του δικαίου. Ο Πρόεδρος μας, μαζί με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, έστειλαν δυνατά μηνύματα με το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, τα οποία συνάδουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Αυτά που λένε οι χώρες που εναντιώνονται σε αυτό το βήμα, δεν συνάδουν καθόλου με το διεθνές δίκαιο, και βασίζονται εξολοκλήρου στην προπαγάνδα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

    Ισχυριζόμενος ότι έγιναν όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στα Βαρώσια, ο Τσελίκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί τις πραγματικότητες στο νησί, να τερματίσει τις «αδικίες σε βάρος της ΤΔΒΚ» και να αντιληφθεί επίσης ότι η λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή εξαιτίας της στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Οι δηλώσεις του Προέδρου μας, τάσσονται υπέρ της ειρήνης και το δικαίου και θα πρέπει να τύχουν της στήριξης όλων», προσθέτει ο Τσελίκ.

    «Στηρίζουμε πλήρως την εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση της ΤΔΒΚ. Θεωρούμε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώς του Τουρκοκυπριακού λαού. Η ΤΔΒΚ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει», καταλήγει ο Τσελίκ στις δηλώσεις του.

    (ΑΚ)

    [03] Ατάογλου: «Σταδιακά βήματα για την αναζωογόνηση της πόλης των Βαρωσίων»

    Σύμφωνα με τη Sabah (24.07.21), o λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αξιολόγησε το «άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης των Βαρωσίων», υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην «απόφαση» αυτή, έστειλε σημαντικά μηνύματα σε όλους, ενώ την ίδια στιγμή προκάλεσε, κατά την έκφραση του, χάος στο νησί και ενόχλησε διάφορους κύκλους.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για το άνοιγμα της «κλειστής πόλης των Βαρωσίων», ο Ατάογλου είπε ότι αυτές δεν αποσκοπούν στο να αδικήσουν κανένα, υποστηρίζοντας ότι όπως έχει δηλώσει και ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν κατά την τελετή εγκαινίων του «Εθνικού κήπου» και του τζαμιού Μπιλάλ Αγά Μετζίτ, αυτά όπως επίσης και η παραλία θα είναι ανοικτά για επισκέψεις από όλους.

    Υπογραμμίζοντας ότι όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τη «χώρα» με την ταυτότητα τους και να επισκεφθούν τα Βαρώσια χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι σιγά σιγά θα αναζωογονηθεί η περιοχή και η πόλη των Βαρωσίων θα επιστρέψει στην προ του 1974 κατάσταση.

    «Σήμερα, υπάρχουν γενικά στη χώρα 25,000 κλίνες. Πριν από το 1974 ο αριθμός των κλινών στον τουρισμό στα Βαρώσια ξεπερνούσε τις 10,000. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικά ήταν τα Βαρώσια εκείνη την περίοδο. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για να επιστρέψει η πόλη των Βαρωσίων στην προηγούμενη της κατάσταση», υποστήριξε ο λεγόμενος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται σταδιακά βήματα για την αναζωογόνηση της περιοχής.

    Εξάλλου, η Turkiye (26.07.21) σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Στόχος το 1 εκ. τουρίστες στα Βαρώσια με επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων», γράφει ότι με το σταδιακό άνοιγμα της «κλειστής» πόλης των Βαρωσίων δημιουργούνται δυνατότητες για επενδύσεις ύψους 10 δις ΤΛ στην περιοχή και εκφράζονται απόψεις ότι η αναζωογόνηση της περιοχής αυτής θα προσελκύσει πέραν του 1 εκατομμυρίου τουρίστες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου» του ομίλου εταιρειών ?ahinler Holding που δραστηριοποιείται στον τομέα του «τουρισμού» στα κατεχόμενα, Κεμάλ Σαχίν, υποστήριξε ότι σταδιακά η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο και τα βήματα που θα ληφθούν θα είναι πολύ εποικοδομητικά για την περιοχή.

    «Στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, έχουν περιουσίες Ελληνοκύπριοι και Βρεττανοί. Μετά την επιστροφή των περιουσιών τους, θα μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Φυσικά στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για επενδύσεις. Το πιο σωστό που πρέπει να γίνει, είναι να επιλυθεί το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα. Αυτό θα ήταν καλό και για τις δυο πλευρές. Αν τυχών υπάρχουν προσδοκίες για έσοδα για τον τουρισμό και την οικονομία, ο πιο σωστός δρόμος για να γίνει αυτό είναι μέσω του δρόμου της ειρήνης. Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει αυτό», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι τα Βαρώσια ήταν γνωστά ως το «Las Vegas» της Μεσογείου, ο Σαχίν ανέφερε ότι μετά το 1974 πήρε το χαρακτηρισμό «πόλη φάντασμα» και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είχε κλείσει για εγκατάσταση. Πρόσθεσε ότι στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, πριν από το 1974 υπήρχαν 105 ξενοδοχεία και διαμερίσματα με 10,000 κλίνες. Το 58% του τουρισμού των Ελληνοκυπρίων ήταν από αυτή την περιοχή. Υπάρχουν επίσης 3,000 εμπορικές μονάδες, 99 κέντρα διασκέδασης, 143 γραφεία, 4,648 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και σινεμά και 380 ημιτελής οικοδομές, ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [04] «Σημείο αναφοράς για την αναγνώριση του Τουρκικού κράτους», χαρακτηρίζει ο Έρντογαν τη Συνθήκης της Λωζάνης

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (24.07.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του επ’ ευκαιρία της 98ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, χαρακτήρισε την υπογραφή της Συνθήκης ως ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς για την αναγνώριση του σύγχρονου Τουρκικού κράτους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του εκφράζει την αποφασιστικότητα του να εισέλθουν στο 2023, όπου θα εορτάσουν την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα είναι μια πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητή και πιο ευημερείς χώρα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.

    Υποστηρίζοντας ότι η «κρίσιμες και σημαντικές επιτυχίες» της Τουρκία σε διάφορα πεδία, που αφορούν από τη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της βούλησης του Τουρκικού Έθνους να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντα του, ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει στη γλώσσα των εκβιασμών και του εκφοβισμού που χρησιμοποιούν συγκεκριμένοι κύκλοι εναντίον της. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [05] Έντονη ανησυχία εκφράζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Τυνησία

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, MFA (26.07.21) με ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τυνησία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου που αντιπροσωπεύουν τη βούληση των πολιτών στην Τυνησία. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με το σύνταγμα της Τυνησίας. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο λαός της Τυνησία, που έχει πετύχει σε πολλά στάδια στο δρόμο της δημοκρατίας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρόκληση.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Τυνησίας και του αδελφού λαού της, με τους οποίους διατηρεί δυνατούς ιστορικούς δεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (26.07.21), Τούρκοι αξιωματούχοι, με αναρτήσεις τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στο λαό της Τυνησίας, καταδικάζοντας παράφορα την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 14,230 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (25.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 14,230 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 223,837 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 55 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,211.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 63,61% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 34,86% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 39,482,796, με τις δύο δόσεις 22,840,591 και με τις τρεις δόσεις 3,819,417.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 26 July 2021 - 12:03:07 UTC