Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 147/2021 31.07-02.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί παρά τους εκφοβισμούς»
  • [02] Το θέμα του Βαρωσιού έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος δικηγόρος
  • [03] Μηνύματα από Τατάρ και Σανέρ για τις επετείους της 1ης Αυγούστου
  • [04] Εκκρεμεί ακόμη η θέσπιση μηχανισμού ελέγχου του χαλουμιού στα κατεχόμενα
  • [05] Στα 100 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Tο Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και εθνικό ζήτημα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων»
  • [02] Διάβημα του Τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για την ρίψη πυροβολισμού που οδήγησε στο θάνατο πολίτη στην Αδριανούπολη
  • [03] Οκτώ νεκροί ο απολογισμός των μεγάλων πυρκαγιών στην Τουρκία-Στόχο να πλήξουν την Τουρκία οι εκκλήσεις για βοήθεια, υποστηρίζει ο Αλτούν
  • [04] Αν το υποδείξει η «Συμμαχία του Έθνους» θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκίας, δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [05] Στις 20,890 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί παρά τους εκφοβισμούς»

    Οι απειλές και οι πιέσεις δεν θα τρομοκρατήσουν την τουρκική πλευρά, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η Diyalog (01.08.21).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το πρώτο στάδιο του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού το 2020 έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ανοίχθηκαν κάποιοι δημόσιο χώροι και μέρος της παραλίας για το κοινό. Σημείωσε ότι στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος, που ανακοινώθηκε κατά την 47η επέτειο της «ειρηνικής επιχείρησης» [τουρκικής εισβολής του ΄74], η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας θα μπορεί να αποφασίζει για το δικαίωμα των δικαιούχων να επιστρέψουν στις περιουσίες του αφού πρώτα προσφύγουν στην επιτροπή.

    Εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφασή τους για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που θα καταστήσει εφικτή την επιστροφή των παλαιών ιδιοκτητών και δικαιούχων στις περιουσίες τους, που δεν μπορούσαν να πάνε εδώ και χρόνια.

    «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την αδικία εδώ και θα το υλοποιήσουμε μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Τατάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η τουρκική πλευρά έφερε στην ατζέντα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους για να εμποδίσει αυτό το άνοιγμα, με απειλές και εκβιασμούς.

    «Καθώς η ελληνοκυπριακή ηγεσία ζητά επιβολή νέων κυρώσεων και εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ, ενώ απειλεί ακόμη και τους ίδιους τους πολίτες της, που έχουν αιτηθεί ή θα αιτηθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ενώ κάνει ενέργειες για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και να εμποδίζει τις διελεύσεις των πολιτών της ΕΕ ή άλλων τρίτων χωρών στην ΤΔΒΚ. Όλα αυτά αποδεικνύουν ακόμη μια φορά από ποιους παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, είναι παραδειγματικό το γεγονός ότι η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες χώρες, που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τήρησαν ούτε μια υπόσχεση, που έδωσαν στο λαό μας κατά το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, είναι θεατές και στηρίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (31.07.21), ο Τατάρ δήλωσε ακόμη ότι δεν έχουν καμία σημασία οι εκκλήσεις που απευθύνουν το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, η ΕΕ, τα Ηνωμένα έθνη και άλλοι ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να παραιτηθεί από την πρότασή της για δύο κράτη και από το άνοιγμα του Βαρωσιού, προσθέτοντας: «Έχουμε δίκαιο και βαδίζουμε στο δρόμο της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί με την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία».

    Επισημαίνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την στιγμή που ζητούν επιβολή εμπάργκο και νέων περιορισμών στον τουρκοκυπριακό «λαό», η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε συμφωνίες για νέα στρατιωτική συνεργασία και αύξηση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ο Τατάρ ανέφερε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» με τη Σλοβακία.

    Ο Τατάρ δήλωσε καταληκτικά ότι παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς, δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από την πρότασή τους για λύση στη βάση δύο κρατών και στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού.

    (ΔΨ)

    [02] Το θέμα του Βαρωσιού έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος δικηγόρος

    Υπό τον τίτλο «Τα τρία προβλήματα στο Βαρώσι», η Yeni D?zen (02.08.21) δημοσιεύει εκτενής συνέντευξη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Μετίν Χακί, ο οποίος αναφέρει ότι οι δυσκολίες στο θέμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ο δικηγόρος Χακί ανέφερε: «Η καταβολή των αποζημιώσεων μπορεί να πάρει χρόνια, αιτήσεις που δεν εξετάζονται είτε γιατί αφορούν την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων είτε λόγω αργοπορημένων εκθέσεων και τρίτο η πιθανή νέα αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει ποια πρέπει να είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος πρότεινε ότι πρέπει να καθοριστεί ένα μακροπρόθεσμο αλλά απτό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του 96,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, που δεν έχει ανοίξει ακόμη, ώστε να υποχρεωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για «σοβαρές» συνομιλίες και για να αρθεί η νομική αβεβαιότητα.

    (ΔΨ)

    [03] Μηνύματα από Τατάρ και Σανέρ για τις επετείους της 1ης Αυγούστου

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα παραιτηθούν από το «κράτος» τους και την κυριαρχία τους, γράφει η G?ne? (02.08.21).

    Σε μήνυμα του για τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ίδρυσης των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας», της 63ης επετείου της ίδρυσης της TMT και της 450ης επετείου της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και 450 χρόνια και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

    Σε ομιλία του σε τελετή για τους εορτασμούς της 1ης Αυγούστου, ο Τατάρ επέκρινε δημοσίευμα αγγλόφωνης εφημερίδας, χαρακτηρίζοντας το ως «εκπληκτικό».

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μέρος μια μεγαλύτερης διάστασης της πολιτικής. Θεωρούν ότι το Βαρώσι είναι δικό τους», υποστήριξε ο Τατάρ, υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν εντάχθηκε στην ΕΕ ως ο μόνος εκπρόσωπος του νησιού, παρόλο που έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού για το αυτό το θέμα.

    «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε πιέσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε είδους μέσου μέχρι την αποδοχή της κυριαρχία μας», επανέλαβε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

    Σε μήνυμά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, για τις επετείους της 1ης Αυγούστου, υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική και κανείς να μην αναμένει ότι θα τους υποτάξει υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα ελληνικό κράτος.

    (ΔΨ)

    [04] Εκκρεμεί ακόμη η θέσπιση μηχανισμού ελέγχου του χαλουμιού στα κατεχόμενα

    Καμία πρόοδος ακόμη στη θέσπιση μηχανισμού ελέγχου στο «βορρά» σχετικά με την παραγωγή του χαλουμιού, μετά την κατοχύρωσή του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), γράφει η Yeni D?zen (02.08.21).

    Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) Τουργκάι Ντενίζ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογράμμισε ότι η θέσπιση του μηχανισμού ελέγχου πρέπει να γίνει με ένα ανεξάρτητο και δίκαιο τρόπο καθώς και η διενέργεια ελέγχων πρέπει να είναι στο πλαίσιο συνεργασίας. Σημειώνοντας ότι ο κανονισμός για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου το 2021, ο Ντενίζ είπε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες άγνοιες για το θέμα και ότι υπάρχει ανάγκη για προγραμματισμό ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα.

    Αναφέροντας ότι έχει σχεδιαστεί ένα Σχέδιο Δράσης για το χαλούμι από τους εμπλεκόμενους παραγωγούς χαλουμιού στα κατεχόμενα, ο Ντενίζ απηύθυνε έκκληση στην «κυβέρνηση» να αξιολογήσει το εν λόγω σχέδιο Δράσης και να το θέσει σε άμεση λειτουργία.

    Επισημαίνοντας ότι οι γαλακτοπαραγωγοί στη «νότια» και «βόρεια» Κύπρο πρέπει να συνεργασθούν μεταξύ τους για την γενικότερη λειτουργία του θεσμού αυτού με την ΕΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε την ανάγκη ο μηχανισμός επιθεώρησης να ενεργεί ανεξάρτητα και δίκαια.

    (ΔΨ)

    [05] Στα 100 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (02.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 11,379 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 100 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 78 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα πέντε είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα τρία είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και τα 14 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 131.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 21 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 35, στην Αμμόχωστο 20 και στη Μόρφου 2.

    Μέχρι την 1η Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,966,936 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 11,661 κρούσματα Covid-19, 9,994 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,627 ασθενών, 88 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,422 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 92 περιστατικών και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 παρέμεινε στους 40.

    Την 1η Αυγούστου διενεργήθηκαν 1,189 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Tο Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και εθνικό ζήτημα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων»

    H Ak?am (31.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και εθνικό ζήτημα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων και είπε: «Είναι εξαιρετικά λάθος να ερμηνεύουμε την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί με διαφορετικούς τρόπους».

    Υποστήριξε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή ως εγγυητής στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών και θα συνεχίσουν να υπάρχουν».

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο πρακτορείο DHA, σε δεξίωση για την 1η Αυγούστου, που εορτάζεσαι ως «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες και διαπραγματεύσεις για μια λύση στο νησί εδώ και 50 χρόνια, ο Ακάρ είπε ότι πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό να βρεθεί μόνιμη λύση στο νησί με οποιονδήποτε τρόπο με αυτές τις φόρμουλες και ως εκ τούτου , είναι αναγκαίο να εγκαταλειφθούν. «Είναι απαραίτητο για μια μόνιμη λύση η ελληνοκυπριακή πλευρά, [?] να υιοθετήσει μια πιο ειρηνική, προσανατολισμένη στη λύση και θετική προσέγγιση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με προκλητική ρητορική. Μία λύση δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών είναι απαραίτητη », είπε.

    Πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το πλαίσιο λύσης που πρότεινε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Είπε ακόμη ότι περιμένουν από τρίτους παράγοντες να είναι αντικειμενικοί και να προσεγγίζουν τα ζητήματα στο πλαίσιο της λογικής. «Αναμένουμε από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τους τύφλωση και να ανοίξουν τα μάτια τους και να συμβάλουν στη λύση σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά το συντομότερο δυνατό. Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει έναν βοηθητικό ρόλο [?] και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το Κυπριακό για δικό τους όφελος. [?] Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα με οποιονδήποτε τρόπο», είπε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων της με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε σχέσεις καλής γειτονίας.

    (ΚΣ)

    [02] Διάβημα του Τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για την ρίψη πυροβολισμού που οδήγησε στο θάνατο πολίτη στην Αδριανούπολη

    Η Yeni ?afak (01.08.21) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία, αναφορικά με υπόθεση πυροβολισμών στην Αδριανούπολη, που οδήγησαν στον θάνατο Τούρκου πολίτη.

    Η Τουρκική πλευρά ζητεί την διερεύνησης του περιστατικού, αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλούμενο ξένες πηγές υποστηρίζει πως οι πυροβολισμοί που οδήγησαν στον θάνατο του Τούρκου πολίτη προήλθαν από την Ελληνική πλευρά των συνόρων.

    Αναφερόμενη περεταίρω στο γεγονός η Yeni ?afak (01.08.21) γράφει ότι ο νεκρός είναι ο 43χρονος Τούρκος υπήκοος Μεχμέτ Ντουργκούν, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμούς στο πρόσωπο στο χωριό Adasarhanl? στην περιοχή Meri? της Αδριανούπολης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

    (ΚΣ)

    [03] Οκτώ νεκροί ο απολογισμός των μεγάλων πυρκαγιών στην Τουρκία-Στόχο να πλήξουν την Τουρκία οι εκκλήσεις για βοήθεια, υποστηρίζει ο Αλτούν

    Το Ankara Anatolia (01.08.21) μετέδωσε ότι στους οκτώ ανήλθαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δασών της χώρας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι 119 από τις 126 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν από την περασμένη Τετάρτη έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

    Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός, 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 45 ελικόπτερα και 708 πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιηθήκαν για τον έλεγχο των πυρκαγιών, ενώ εργάστηκαν 4,800 άτομα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.08.21) μετέδωσε ότι η Τουρκία δίνει μάχη με τις πυρκαγιές εδώ και 6 ημέρες και σημείωσε ότι 7 πυρκαγιές σε 3 επαρχίες συνεχίζονται και 119 πυρκαγιές σε 32 επαρχίες είναι υπό έλεγχο. Μαίνονται ακόμα οι πυρκαγιές στην Αττάλεια, στην Μούγκα και στο Τουντσέλι.

    Οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά δηλώθηκαν ως «Περιοχές καταστροφών που επηρεάζουν τη γενική ζωή» στην χώρα, σημειώνει η ιστοσελίδα.

    Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, 507 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στο Μαναβγκάτ, ενώ στις πυρκαγιές στο Μαρμαρίς και την Αλικαρνασσό, 186 από τους 203 πληγέντες συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (02.08.21) μετέδωσε ότι ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν αναφερόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια στην Τουρκία, υποστήριξε πως οι εκκλήσεις στόχο είχαν να πλήξουν το γόητρο της χώρας.

    «Κάθε καλοπροαίρετη βοήθεια και συνεισφορά είναι απαίτηση της εθνικής μας ενότητας. Ωστόσο, από σήμερα το βράδυ, η λεγόμενη εκστρατεία βοήθειας που διοργανώθηκε από το εξωτερικό και από ένα ενιαίο κέντρο ξεκίνησε με ιδεολογικά κίνητρα, με στόχο να καταστήσουν το κράτος μας αδύνατο. [?] Η Τουρκία μας είναι ισχυρή. Το κράτος μας στέκεται όρθιο. Όπως είπα, θα αναπληρώσουμε όλες μας τις απώλειες, εκτός από τις ζωές που χάσαμε, και θα σβήσουμε αυτή τη φωτιά που μας καίει. Αυτή τη στιγμή , οι περισσότερες από τις πληροφορίες που διαδίδονται σε πλατφόρμες κοινωνικής επικοινωνίας, ομάδες άμεσων μηνυμάτων και φόρουμ είναι ψεύτικες ειδήσεις. Ακόμα και σε περίπτωση τέτοιας φυσικής καταστροφής, δεν θα πέσουμε στην παγίδα αυτών που διαδίδουν τέτοια ψέματα. Ας βασιστούμε στις δηλώσεις των αρχών», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Αν το υποδείξει η «Συμμαχία του Έθνους» θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκίας, δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου

    Η S?zc? (02.08.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, δήλωσε πως αν τον υποδείξει η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

    Η «Συμμαχία του Έθνους» απαρτίζεται κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi parti). Όπως δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, η Συμμαχία θα αποφασίσει με «δημοκρατικές μεθόδους» τον υποψήφιο της, σε αντίθεση με την «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ)

    Ο Κιλιτσντάρογλου αρνήθηκε επίσης ότι το Κόμμα του έχει κάνει συμμαχία με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). «Δεν έχουμε κάνει ποτέ συμμαχία με το HDP. Έχουμε συμμαχήσει μόνο με το Καλό Κόμμα, το Κόμμα της Ευδαιμονίας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Συνεχίζουμε με την ίδια συμμαχία», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 20,890 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 20,890 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 251,224 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 96 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,539.

    Μεταξύ του πληθυσμού άνω των 18 ετών, το ποσοστό όσων έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου ήταν 66,11 τοις εκατό και το ποσοστό εκείνων που έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου ήταν 44,16 τοις εκατό.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία χορηγήθηκαν συνολικά 233.338 εμβόλια στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση τις τελευταίες 24 ώρες.

    Σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε: «Αυτό που θα σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι η θέλησή μας και η συμμόρφωση με τα μέτρα που θα επιδείξουμε. Εμβολιαστείτε, μείνετε μακριά από το πλήθος», τόνισε.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 2 August 2021 - 13:50:25 UTC