Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 163/2021 24.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους
  • [02] Πώς ο Τύπος καλύπτει την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους
  • [03] Πολιτικής εκμετάλλευσης τυγχάνει το θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Μουφτουζαντέ
  • [04] Δύο νέοι θάνατοι και 178 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Σανέρ: Θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την καραντίνα και τα τεστ
  • [06] Πάλι πρόβλημα στην προσφορά για προμήθεια καυσίμων από την ΚΙΒ-ΤΕΚ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: «Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα»
  • [02] Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Στις 18,857 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία
  • [04] Νέο υποείδος μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Σμύρνη, υποστηρίζει η Cumhuriyet
  • [05] Κιλιντσντάρογλου: «Το CHP και οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές»
  • [06] Χαμηλά τα ποσοστά της Συμμαχίας των κυβερνώντων κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [07] Διεύθυνση για εποπτεία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης θα συστήσει στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους

    Κάτω από τον τίτλο «Ακύρωση των κυπριακών διαβατηρίων του Τατάρ και των υπουργών», η Halk?n Sesi (24.08.21) αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ακύρωση ή μη ανανέωση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατέχουν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μέλη του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου και μέλη της λεγόμενης επιτροπής του «προεδρικού» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

    Η εφημερίδα γράφει ότι παρά το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκαν επισήμως τα ονόματα των ατόμων των οποίων ακυρώθηκαν τα διαβατήρια, πρόκειται για τον Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, τον «υπουργό» παιδείας Ολγκούν Αμτζάογλου, τον «υπουργό» εσωτερικών Κουτλού Εβρέν, τον «υπουργό» υγείας Ουνάλ Ουστέλ, τον «υπουργό» γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου, την «υπουργό» συγκοινωνιών και έργων, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, τον «υπουργό» τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου, τον «υπουργό» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Κοράλ Τσαγμάν και τα μέλη της «επιτροπής της προεδρίας» για άνοιγμα του Βαρωσιού, Ογουζχάν Χασίπογλου, Βεντάτ Γιορουτζού, Τουλέν Σανέρ και Χασάν Σουνγκιούρ.

    Τατάρ: «Αναχρονισμός, ρατσισμός, λάθος»

    Η K?br?s (24.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταδίκασε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» που έλαβε αυτή την απόφαση. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ χαρακτήρισε την απόφαση «αναχρονισμό, ρατσισμό και λάθος από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ισχυριζόμενος ότι δεν έχει νομική βάση. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Αυτό δεν είναι ατομικό ζήτημα. Εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποίησα αυτό το διαβατήριό μου εδώ και χρόνια, δεν με δεσμεύει αυτή η απόφαση. Όμως, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον λαό μας, την κοινότητά μας. Αν ο λαός μας έπαιρνε αυτά τα διαβατήρια μέχρι τώρα, αυτό οφείλεται στις συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται. Τα πήρε εξαιτίας διάφορων αδικιών που αντιμετωπίζουμε, για λόγους όπως ταξίδια, υποτροφίες».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία των «δύο λαών» κατά την έκφρασή του, υποστήριξε ότι το διαβατήριο λαμβάνεται λόγω του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων που πηγάζει από τις συμφωνίες και απαίτησε σεβασμό αυτού του δικαιώματος. Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία σήμερα τυγχάνει μεταχείρισης ελληνικής, ελληνοκυπριακής δημοκρατίας, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Δεν βόλεψε την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή εμείς θέσαμε επί τάπητος μιαν νέα άποψη, μιαν νέα στάση, ένα νέο όραμα και μιαν νέα πολιτική με κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Όμως, η στάση του ότι αν δεν μου αρέσουν αυτά που λέτε, αυτά που κάνετε θα ακυρώσω τα διαβατήριά σας είναι μια συμπεριφορά που δεν θα μπορούσε να επιδοκιμαστεί πουθενά στον κόσμο».

    Σανέρ: «Εχθρική απόφαση»

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι έμαθε με λύπη την απόφαση ακύρωσης των διαβατηρίων και υποστήριξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή. Είπε ότι θα προβεί σε επεξηγηματική δήλωση προς την κοινή γνώμη αφότου συζητήσει το θέμα με τον Τατάρ και σημείωσε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να σκεφτεί ξανά την απόφαση που έλαβε «στο όνομα της εχθρότητας».

    Έρχουρμαν: «Νομικώς μια πλήρης ανοησία»

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε την απόφαση ως «πλήρη ανοησία νομικώς». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έρχουρμαν ανέφερε: «Η απόφαση για τα διαβατήρια είναι μια πλήρης ανοησία νομικώς! Πολιτικώς είναι συνέχεια στην ενασχόληση με κενού περιεχομένου υποθέσεις αμοιβαίως!»

    Όζερσαϊ: «Ένδειξη αδυναμίας»

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι «ουσιαστικά είναι ‘ένδειξη αδυναμίας’ η κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τα διαβατήρια». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει οποιανδήποτε βαρύτητα και έγινε για να μπορέσει η ελληνοκυπριακή ηγεσία να πει «ιδού κάναμε και εμείς κάτι», επειδή δέχεται επικρίσεις λόγω του γεγονότος ότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα βήματα που έγιναν στο περίκλειστο Βαρώσι και δεν μπόρεσε να λάβει κανένα αποτελεσματικό και αποτρεπτικό μέτρο.

    Χασίπογλου: «Δεν θα υποχωρήσουμε από το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «επιτροπής της προεδρίας» για το άνοιγμα του Βαρωσιού και μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου χαρακτήρισε παράνομη την ακύρωση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι ιδρυτικοί εταίροι και έτυχε σφετερισμού με την βία των όπλων, όπως ισχυρίστηκε.

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν αντιλήφθηκε πλήρως το άνοιγμα του Βαρωσιού, το οποίο θα είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων κα όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων.

    Σημειώνοντας ότι η ακύρωση των διαβατηρίων δεν θα μποδίσει το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου πρόσθεσε: «Οπωσδήποτε δεν θα κάνουμε βήμα πίσω επειδή ακυρώθηκε το διαβατήριό μας».

    Ισχυρίστηκε ότι με την ακύρωση των διαβατηρίων κατάλαβαν για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε η ρατσιστική και απάνθρωπη, όπως τη χαρακτήρισε, νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων και επανέλαβε την θέση ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε οκτώ φορές να δοθεί το Βαρώσι στους Ελληνοκύπριους για να ανοίξει. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Κατά την περίοδο Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου και Ακιντζί ζητήσαμε με αντάλλαγμα το Βαρώσι την άρση της απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό, την έναρξη απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο Ερτζιάν και τον διαμοιρασμό της διοίκησης του νησιού στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Όμως, οι Ελληνοκύπριοι ήταν εκείνοι που τα απέρριψαν αυτά. Η απόφαση ακύρωσης των διαβατηρίων λήφθηκε λόγω του ότι προσεγγίζουν θετικά οι Ελληνοκύπριοι που ζουν υπό την ελληνοκυπριακή διοίκηση το να ζήσουν κάτω από τη δική μας διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε ένα πλήρες κλίμα οργής και πανικού, κατευθύνθηκε προς την προσέγγιση ‘να τιμωρήσουμε τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς’. Όμως, να μην ξεχνά η ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι αυτές οι αστήρικτες ενέργειες ποτέ δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε στο Βαρώσι».

    Όζγιγιτ: «Αν χρειαστεί θα μεταφέρουμε αυτή την αδικία στους θεσμούς της ΕΕ»

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υποστήριξε:

    «Όπως ανέφερα και προηγουμένως, πολιτικοποιούν το θέμα της υπηκοότητας και οι δύο πλευρές της Κύπρου και διαπράττουν μεγάλο αμάρτημα κατά των ανθρώπων αυτού του νησιού. Προσπαθούν να κάνουν πάσες στα θέματα που συμφωνούν, να καταστεί μόνιμος ο διαχωρισμός και να συνεχιστεί το υφιστάμενο στάτους κβο. Και η τελευταία απόφαση αυτό εξυπηρετεί. Με αυτή την ενέργεια, η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν καταπατεί μόνο τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν χρειαστεί θα μεταφέρουμε αυτή την αδικία στους θεσμούς της ΕΕ εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων. Όλοι μετατρέπουν σε συνήθεια το να παίζουν με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όταν το επιθυμούν. Και η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα μάθει αργά ή γρήγορα να πάψει να χρησιμοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως όπλο κατά των Τουρκοκυπρίων».

    Ατάογλου: «Κακομαθημένο παιδί της ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι»

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία σφετερίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 με την νοοτροπία του κατακτητή, προσπαθεί να την διοικήσει με την ίδια νοοτροπία εδώ και μισό αιώνα και ο κόσμος παραμένει θεατής σε αυτό.

    Χαρακτηρίζοντας τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς αξιωματούχους ως το «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ», ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματούχοι αυτοί μετέτρεψαν σχεδόν σε παιχνίδι τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με αυτά. Κατέληξε προβαίνοντας σε έκκληση να σκεφτεί ανθρώπινα και ειρηνικά αυτή η «νοοτροπία» που υπογράφει «μιαν τέτοια αδικία και τέτοιες φανατικές αποφάσεις οι οποίες περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

    Ταλάτ: «Από τη μια θέλετε χωριστό κράτος και από την άλλη διαβατήριο? Ντροπή!»

    Η ιστοσελίδα Bug?n K?br?s (24.08.21, bugunkibris.com) αναφέρει ότι ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέβη για το θέμα και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε τα εξής:

    «Από τη μια θα θέλετε χωριστό κράτος και θα κάνατε τους έξυπνους γι’ αυτό και από την άλλη θα χρησιμοποιείτε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωχ τι ωραία? Και μόλις σας το πάρουν από τα χέρια θα κατηγορείτε εκείνους που το πήραν για ρατσισμό και συμπεριφορά αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα μπορείτε να ανεχτείτε αυτά που φέρνει η υποστήριξη της απόσχισης. Ντροπή μωρέ!»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πώς ο Τύπος καλύπτει την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους

    Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα καλύπτει ο σημερινός (24.08.21) τουρκοκυπριακός Τύπος την απόφαση ακύρωσης των διαβατηρίων Τουρκοκυπρίων «αξιωματούχων» εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κάτω από τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Απειλή με το διαβατήριο», η K?br?s γράφει ότι «το ελληνοκυπριακό υπουργικό συμβούλιο, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα βήματα που έγιναν στο κλειστό Βαρώσι, αποφάσισε την ακύρωση ή την μη ανανέωση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας κάποιων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων της ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, βροχή υπήρξαν οι αντιδράσεις από τα κατεχόμενα γι’ αυτή την απόφαση.

    Η Avrupa προβάλλει την εξέλιξη κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Ακυρώθηκαν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας» και γράφει ότι πρόκειται για «μια απόφαση η οποία ενώνει πάλι την τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Κάτω από τον τίτλο «Πρόκληση διαβατηρίων έναντι του Βαρωσιού», η Halk?n Sesi γράφει ότι η απόφαση έγινε δεχτή με σκληρές αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Η Diyalog καλύπτει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Παράνομη» και γράφει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, λαμβάνοντας μιαν απόφαση αντίθετη με τους νόμους χωρίς να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, ακύρωσε τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας του προέδρου Τατάρ και των μελών του υπουργικού συμβουλίου της ΤΔΒΚ».

    Κάτω από τον τίτλο «Ακύρωσαν τα διαβατήριά τους της Κυπριακής Δημοκρατίας», η Detay σημειώνει πως είναι γνωστό ότι όλα τα μέλη του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου εκτός από τους Ερχάν Αρικλί και Ντουρσούν Ογούζ κατέχουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Άλλοι τίτλοι:

    Yeni D?zen: «Ρεβάνς ‘διαβατηρίων’»

    Vatan: «Ακυρώθηκαν τα κυπριακά διαβατήρια του προέδρου Τατάρ και μερικών υπουργών»

    G?ne?: «Το ελληνοκυπριακό υπουργικό συμβούλιο ακύρωσε τα διαβατήρια των Τουρκοκυπρίων πολιτικών που βγήκαν μπροστά στο άνοιγμα του Βαρωσιού!»

    Yeni Bak??: «Ακυρώθηκαν τα διαβατήριά τους»

    Haberat?r: «Ακυρώνονται τα διαβατήρια»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πολιτικής εκμετάλλευσης τυγχάνει το θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Μουφτουζαντέ

    Ο παράνομος Bayrak (24.08.21, brtk.net) μεταδίδει ότι το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Χακκί Μουφτουζαντέ δήλωσε ότι καθήκον τους είναι η διερεύνηση, η ανεύρεση και η ταυτοποίηση των λειψάνων και η παράδοσή τους στις οικογένειες των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Μουφτουζαντέ ανέφερε ότι οι όροι εντολής τους δεν συμπεριλαμβάνουν τις πολιτικές δηλώσεις και ότι θα υποδαυλίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα σεις δύο κοινότητες η μετατροπή του θέματος σε εργαλείο για διεξαγωγή πολιτικής. Είπε ότι βλέπουν πως το θέμα των αγνοουμένων χρησιμοποιείται κάποτε στον Τύπο ως όργανο πολιτικής προπαγάνδας, γεγονός το οποίο τους θλίβει. Ανέφερε ότι η πολιτικοποίηση αυτού του ευαίσθητου ανθρωπιστικού θέματος ξύνει τις πληγές των οικογενειών.

    Ο Μουφτουζαντέ ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2021 που ανέλαβε καθήκοντα πραγματοποιούν εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις τα μέλη της Επιτροπής και οι βοηθοί τους και ότι η βασικότερη ανάγκη για ανεύρεση των αγνοουμένων είναι η πρόσβαση σε πληροφορίες. Ως εκ τούτου παρακάλεσε όσους κατέχουν τέτοιες πληροφορίες να αποτείνονται είτε στο γραφείο τους προσωπικά είτε τηλεφωνώντας στο 181.

    Είπε ότι μέχρι τις 3 Μαρτίου 2021 αναστάληκαν οι αρχαιολογικές, ανθρωπολογικές εργασίες και οι ταυτοποιήσεις λόγω των διεθνών και εγχώριων οδηγιών για τον Covid-19 και ότι εκείνη την περίοδο πολλοί εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι διαβάζοντας αρχεία και αξιολογώντας εκθέσεις. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή εργάζονται όλες οι μονάδες της ΔΕΑ στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία.

    Σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο αυτή έγιναν συνολικά 56 ανασκαφές και βρέθηκαν εννέα αγνοούμενοι, ο Μουφτουζαντέ είπε ότι έγιναν ανασκαφές σε επτά μέρη, εκ των οποίων το ένα είναι στρατιωτική περιοχή και το άλλο βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Ανέφερε ότι τα μέρη αυτά είναι ο Λιμνίτης, η Γαλάτεια, το Γκιόνελι, το Τέμπλος, η Έγκωμη, η Μόρα και το Καϊμακλί στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με τον Μουφτουζαντέ βρέθηκαν συνολικά 2020 αγνοούμενοι, διεξήχθησαν 1435 ανασκαφές από το 2005 μέχρι σήμερα, βρέθηκαν 1171 άτομα κατά τις ανασκαφές και έγινε ταυτοποίηση 1006 αγνοουμένων που παραδόθηκαν στις οικογένειές τους.

    Υπενθυμίζοντας ότι δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο υποστηρίζουν ότι δεν καθίσταται δυνατόν να γίνουν ανασκαφές στις στρατιωτικές περιοχές διότι δεν υπάρχει συνεργασία, ο Μουφτουζαντέ είπε:

    «Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ακόμα και τώρα ανασκαφή σε στρατιωτική περιοχή μας. Ενώ τον περασμένο μήνα έγινε και τελείωσε μια ανασκαφή μας σε στρατιωτική περιοχή. Έχουμε μπροστά μας έναν κατάλογο στρατιωτικών περιοχών που έμεινε από το 2019 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Και συνεχίζεται με την σειρά η πραγματοποίηση όλων των ανασκαφών σε αρμονική συνεργασία με τον στρατό μας εντός αυτού του καταλόγου. Οι ανασκαφές μας στις στρατιωτικές περιοχές δεν σταμάτησαν ποτέ εκτός από την περίοδο της καραντίνας του Covid-19 που έζωσε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, μας παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής των ανασκαφών μας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ακόμα και μέσα σε αυτή την διαδικασία».

    Σημειώνοντας ότι η Επιτροπή διεξάγει τις εργασίες της με δωρεές από το εξωτερικό, ο Μουφτουζαντέ ανέφερε ότι παρά τα ψηλά οικονομικά κόστη λειτουργίας τους δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε πρόβλημα και ευχαρίστησε όλους τους δωρητές, και κυρίως την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, που παρέχουν βοήθεια, αποδίδοντας σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος των αγνοουμένων. Είπε ότι οικονομική βοήθεια στην επιτροπή παρέχουν χώρες όπως η Τουρκία, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία, η λεγόμενη προεδρία της «ΤΔΒΚ», η Ιρλανδία και η Γερμανία.

    Σε σχέση με αναφορά σε συνεντεύξεις στις ελεύθερες περιοχές ότι τέσσερις ελληνοκυπριακής καταγωγής Αμερικανοί ακόμα είναι αγνοούμενοι και δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν, ο Μουσφτουζαντέ υποστήριξε ότι είναι απολύτως απαραίτητο σε τέτοια ρεπορτάζ να μελετάται η ορθότητα της πληροφορίας που λαμβάνεται για να μην πληροφορείται λανθασμένα η κοινή γνώμη σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως εκείνο των αγνοουμένων. Είπε ότι οι δύο από τους αναφερόμενους πέντε Αμερικανούς ελληνοκυπριακής καταγωγής αγνοούμενους βρέθηκαν σε δικοινοτικές ανασκαφές που έγιναν το 2005 και το 2009 στο σύνολο του νησιού και έγινε η ταυτοποίησή τους πάλι με δικοινοτική ανθρωπολογική μελέτη. Ανέφερε ότι ένας άλλος Αμερικανός ελληνοκυπριακής καταγωγής αγνοούμενος βρέθηκε το 1997 και έγινε η ταυτοποίησή του πάλι με τον ίδιο τρόπο. Επομένως έμειναν δύο που δεν βρέθηκαν και όχι τέσσερις από τους Αμερικανούς αγνοούμενους ελληνοκυπριακής καταγωγής, πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δύο νέοι θάνατοι και 178 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 27,601 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 178 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 140 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, τα 2 κρούσματα ήρθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 35 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 149 άτομα.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας έχασαν την ζωή τους άλλα 2 άτομα εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία να ανέλθει στους 50.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 67 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 39, στην Αμμόχωστο 31, στη Μόρφου 2 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 23 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,321,095 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 15,140 κρούσματα Covid-19 και 12,942 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,151 ασθενών, 83 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,929 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 125 περιστατικών και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 23 Αυγούστου διενεργήθηκαν 5,458 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σανέρ: Θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την καραντίνα και τα τεστ

    Η G?ne? (24.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του «ανωτάτου συμβουλίου υγείας», από τις 27 Αυγούστου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου καθώς και τα έξοδα της καραντίνας που πρέπει να υποβάλλονται.

    Μιλώντας χθες μετά από πεντάωρη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σανέρ είπε ότι το προσωπικό όλων των επιχειρήσεων θα εγγραφεί στο σύστημα του «υπουργείου» υγείας και τα έξοδα για τεστ PCR και αντιγόνου θα καλύπτονται είτε από την επιχείρηση είτε από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Όπως ανέφερε, το ίδιο θα ισχύει και για τα έξοδα του ξενοδοχείου καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος ή επαφής κρούσματος που δηλώσει ότι δεν έχει κατάλληλο μέρος για να μείνει σε καραντίνα, ενώ το «κράτος» θα καλύπτει τα έξοδα που γίνονται στο πλαίσιο των γενικών ελέγχων που θα διεξάγει το «υπουργείο» υγείας.

    Ο Σανέρ είπε ότι η ανώτατη τιμή για το τεστ PCR καθορίστηκε στις 100 τουρκικές λίρες (ΤΛ) και για το τεστ αντιγόνου στις 40 ΤΛ.

    Αναφερόμενος στην γη στην Κερύνεια που είχε παραχωρηθεί στις λεγόμενος δυνάμεις ασφαλείας και ακυρώθηκε η παραχώρησή της την προηγούμενη βδομάδα, ο Σανέρ σημείωσε ότι δόθηκαν οδηγίες στο λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων για να κηρυχθεί δασική και να γίνει εθνικό πάρκο η συγκεκριμένη περιοχή.

    Είπε επίσης ότι λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, αποφασίστηκε η μείωση κατά 10 γρόσια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Η μείωση θα ισχύει από σήμερα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πάλι πρόβλημα στην προσφορά για προμήθεια καυσίμων από την ΚΙΒ-ΤΕΚ

    Η K?br?s (24.08.21) γράφει ότι ακυρώθηκε ξανά η προσφορά για αγορά και μεταφορά 220 χιλιάδων τόνων καυσίμων με σκοπό την κάλυψη των ετήσιων αναγκών της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αγορά ακυρώθηκε επειδή τα έγγραφα που κατέθεσαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «δεν ήταν εναρμονισμένα με τις τεχνικές προδιαγραφές».

    Στη διαδικασία συμμετείχαν οι εταιρείες AKSA, TPIC και Sidereal Ltd.

    Η «κεντρική επιτροπή προσφορών» άρχισε εργασίες για προκήρυξη νέων προσφορών.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ δήλωσε ότι η προσφορά αγοράς καυσίμων ακυρώθηκε λόγω του ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν ήταν φωτοτυπίες.

    Σημείωσε ότι η «αρχή» διέθετε καύσιμα που θα αρκούσαν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και ότι χθες προστέθηκαν στις αποθήκες τους άλλοι 12 χιλιάδες τόνοι, με τους οποίους δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

    Ο Μουγιούκγιλμαζ είπε ότι το θέμα των προσφορών αφορά και το λεγόμενο υπουργείο ενέργειας και ότι θα εργαστούν με τον «υπουργό» ενέργειας και οικονομίας Ερχάν Αρικλί για καθορισμό οδικού χάρτη. Κατέληξε λέγοντας ότι η εκ νέου προκήρυξη της προσφοράς θα διαρκέσει 20 ημέρες.

    Στο μεταξύ, η Vatan (24.08.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Σενέρ Ελτσίλ επέκρινε έντονα την αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές εκ μέρους της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και ζήτησε από τον Αρικλί να διευκρινίσει την προέλευση των καυσίμων. «Μήπως είναι η Συρία η πηγή των καυσίμων», ρώτησε τον Αρικλί ο Ελτσίλ, σημειώνοντας πως η πρακτική που ακολουθείται ανοίγει την πόρτα στην λήψη προμήθειας και ρουσφετιού.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ: «Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα»

    Η Τουρκία δεν έχει χώρο να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, διασαφήνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σύμφωνα με την Milliyet (24.08.21), ανέφερε εκ νέου ότι η Τουρκία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Τσελίκ είπε ότι το βασικό μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι η σύσταση μιας «αντιπροσωπευτικής» κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ανησυχούν για την κατάσταση εκεί, ότι θα την παρακολουθούν και ότι ο αφγανικός λαός δεν πρέπει να αφεθεί μόνος.

    Ο Τσελίκ κάλεσε τις δυνάμεις, που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις εκεί, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο δράμα. Αναφορικά με το νέα κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν, ο Τσελίκ είπε τα εξής:

    «Δεν πρέπει να παρουσιαστεί μια ρατσιστική προσέγγιση έναντι αυτών των ανθρώπων, που δραπετεύουν από το θάνατο και καταφεύγουν στη χώρα μας. Παρατηρούμε ότι κάποιοι κάνουν μικροϋπολογισμούς γι’ αυτό. Έγιναν δηλώσεις από κάποιες χώρες. ‘Ας βοηθήσουμε περισσότερο οικονομικά την Τουρκία’. Όλες [οι δηλώσεις] δείχνουν ασέβεια προς εμάς. Η Τουρκία δεν μπορεί να δειχτεί ούτε έναν πρόσφυγα περισσότερο, δεν έχει τον χώρο να αναλάβει αυτό το φορτίο. Ας γνωρίζουν αυτοί οι πολιτικοί, ότι η Τουρκία δεν είναι καταυλισμός προσφύγων, ούτε κέντρο διερχομένων. Όλες οι δηλώσεις, που γίνονται χωρίς να ρωτούν πρώτα την Τουρκία, είναι άκυρες και αβάσιμες».

    Στη συνέχεια, ο Τσελίκ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ακόμη δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την Συμφωνία για τους πρόσφυγες, όπως γράφει η Sabah (23.08.21), ισχυριζόμενος ότι αγνοούν την «βαρβαρότητα», όπως ισχυρίστηκε, της Ελλάδας. «Υπάρχει υποκρισία εδώ. Η Τουρκία έχει κάνει το καθήκον της σχετικά με αυτό. Μην αναμένετε περισσότερα», υποστήριξε καταληκτικά ο Τσελίκ.

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εκ νέου ότι δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση της Κριμαίας και ούτε προτίθενται να την αναγνωρίσουν, γράφει η Yeni ?afak (24.08.21, DailySabah), υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συμμετέχουν στη Σύνοδο για να δείξουν την σημασία που δίνει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και στα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, σημειώνοντας τα εξής:

    «Συνεχώς τονίζουμε ότι ποτέ δεν αναγνωρίσαμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και ούτε θα την αναγνωρίσουμε. Δεν είναι αρκετό να το πω μόνο αυτό. Εκφράζουμε μαζί με τις υπόλοιπες φιλικές και συμμαχικές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, την στήριξη μας για την εδαφική και συνοριακή ακεραιότητα της Ουκρανίας».

    Στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο, ο Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να μιλήσει με μια φωνή εναντίον αυτής της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, εκφέροντας την άποψη ότι οι ειρηνικές λύσεις μέσω της διπλωματίας είναι ο μόνος δρόμος.

    Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Τζορτζέ Ραντούλοβιτς στο περιθώριο της Συνόδου, γράφει η Milliyet (23.08.21).

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσαβούσογλου έγραψε τα εξής σχετικά για την συνάντηση: «Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζόρτζε Ραντούλοβιτς στο Κίεβο πριν την επίσκεψη του Προέδρου μας στο Μαυροβούνιο».

    (ΔΨ)

    [03] Στις 18,857 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (24.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,857 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 282,528 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 232 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,833.

    Σημειώνεται ότι το 74,62% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 57,05% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 46,317,869 άτομα, με τη δεύτερη δόση 35,408,683 άτομα και με την τρίτη δόση 7,787,868 άτομα.

    (ΔΨ)

    [04] Νέο υποείδος μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Σμύρνη, υποστηρίζει η Cumhuriyet

    Σε κοινή ανακοίνωση, το Ιατρικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και ο Σύνδεσμος Κλινικών Μικροβιολόγων ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε υποείδος μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Σμύρνη, γράφει η Cumhuriyet (23.08.21).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρεται ότι στις αναλύσεις με μοριακά τεστ (PCR), που πραγματοποιήθηκαν, με σκοπό την ανίχνευση των τριών βασικών μεταλλάξεων της νόσου Covid-19, Α, Β, Γ και Δ, ανιχνεύθηκαν είδη, που δεν είναι φορείς των τριών μεταλλάξεων.

    Στην γραπτή ανακοίνωση, ότι πρέπει να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα και η εξάπλωση των αναλύσεων σειράς νουκλεϊκών οξέων για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν τις νέες μεταλλάξεις.

    (ΔΨ)

    [05] Κιλιντσντάρογλου: «Το CHP και οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές»

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, σε συνάντηση με την Επιτετραμμένη του Ισραήλ Ίριτ Λίλιαν στην Τουρκία, δήλωσε ότι το κόμμα του και οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές, αλλά η κυβέρνηση δεν το βλέπει θετικά, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.08.21).

    Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του CHP, συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο Κιλιντσάρογλου της εξήγησε τις πολιτικές θέσεις του κόμματός του καθώς και την στάση που ακολουθεί το CHP σχετικά με τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [06] Χαμηλά τα ποσοστά της Συμμαχίας των κυβερνώντων κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Ο αρθρογράφος Αχμέτ Τακάν δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τελευταίας της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών AREA για τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων, γράφει η Cumhuriyet (24.08.21).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

    AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 33.4%

    MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 9.1%

    CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα): 24.9%

    ?Y? Parti (Καλό κόμμα): 15.4%

    HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 10.9%

    Άλλα: 6.4%

    Τα ποσοστά ψήφων σύμφωνα με τις συμμαχίες διαμορφώνονται ως εξής:

    Cumhur ?ttifak? [Συμμαχία της Δημοκρατίας] (AKP + MHP): 35.9%

    Millet ?ttifak? [Συμμαχία του Έθνους] (CHP + ?Y? Parti): 34.0%

    HDP: 9. 2%

    Συνολικά ποσοστά άλλων κομμάτων: 5.4%

    Αναποφάσιστοι/ δεν θα ψηφίσουν: 15.5%

    (ΔΨ)

    [07] Διεύθυνση για εποπτεία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης θα συστήσει στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Daily Sabah (23.08.21), η Τουρκία σχεδιάζει να συστήσει Διεύθυνση για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.

    Η Διεύθυνση θα εποπτεύει και θα ελέγχει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξετάζει παραδείγματα από άλλες χώρες για να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 24 August 2021 - 14:17:06 UTC