Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 166/2021 27.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σχόλια για την πρόταση να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Δίνεται απαράδεχτα ψηλός αριθμός «υπηκοοτήτων», λέει ο Ακάνσοϊ
  • [03] «Υπηκοότητα της ΤΔΒΚ σε όποιον υπηρέτησε στρατιωτική θητεία;»
  • [04] Πρωτοβουλία αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε βουλευτής του ΑΚΡ
  • [05] Ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες οι επισκέπτες του Βαρωσιού
  • [06] Ένας θάνατος και 178 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Δεν θα πληρώνει το «κράτος» για τα τεστ PCR? Έντονες αντιδράσεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: Έχουμε λάβει αίτημα των Ταλιμπάν για διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ
  • [02] Καταδικάζει η Άγκυρα την τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν - Η αποχώρηση του τουρκικού στρατού συνεχίζεται
  • [03] Οι διπλωματικές του επαφές του Τσαβούσογλου συνεχίζονται
  • [04] Στις 19,616 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σχόλια για την πρόταση να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Στο σημερινό του άρθρο στην Avrupa (27.08.21) και κάτω από τον τίτλο «Έκπληξη που να την ονειρευτείς αξίζει όσο ο κόσμος», ο Μεχμέτ Λεβέντ αναφέρεται στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και γράφει ότι πρώτη φορά μετά το 1963 η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στα συνεταιρικά τους δικαιώματά και στα καθήκοντά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές δημοσιογράφοι της Avrupa έγραψαν ότι θεωρούν ότι η πιο λογική λύση του Κυπριακού είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πήρε σάρκα και οστά με τις συμφωνίες του 1960, ο Λεβέντ επισημαίνει ότι ανέφεραν κατ’ επανάληψη ότι μια τέτοια πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα δυσκολέψει περισσότερο απ’ ό,τι υπολογίζεται στο πεδίο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής την Τουρκία, η οποία «εδώ και χρόνια κωλυσιεργεί στο θέμα της λύσης και δεν αφήνει απολύτως καμία άλλη δυνατότητα για λύση εκτός από την νομιμοποίηση των παράνομων τετελεσμένων που δημιούργησε στο νησί και της κατοχής». Σημειώνει επίσης ότι εξέφρασαν την άποψη ότι η Τουρκία θα δυσκολευτεί να εξηγήσει στην διεθνή κοινότητα μιαν πιθανή αρνητική απάντησή της σε αυτή την έκκληση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Ιδού, σε εκείνο το σημείο είμαστε με αυτό το ιστορικό βήμα που έκανε τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά από 58 χρόνια», υποστηρίζει ο Λεβέντ σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι επιθυμούν να απαντήσουν σε αυτή την έκκληση η λεγόμενη κυβέρνηση που λέει ότι «δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία» και η ούτω καλούμενη αντιπολίτευση που έχει την ίδια νοοτροπία μαζί της. Ο Λεβέντ εκφράζει την άποψη ότι «κυβέρνηση» και αντιπολίτευση στα κατεχόμενα θα πουν ό,τι πει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογαν.

    «Δεν χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να σκεφτεί ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ η Τουρκία μιαν τέτοια πρόταση», αναφέρει ο αρθρογράφος και διερωτάται κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειλικρινής σε αυτή του την πρόταση ή την υπέβαλε επειδή γνωρίζει πως η Τουρκία και οι συνεργάτες της στα κατεχόμενα δεν θα την αποδεχτούν.

    Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο Ουνάλ Φιντίκ στην Yeni D?zen (27.08.21) υποστηρίζει τα εξής:

    «[?] Για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν μπορέσαμε να διοικήσουμε την συνεταιρική δημοκρατία του 1960 ή δεν θέλησαν να την διοικήσουμε. Την γκρεμίσαμε στον Δεκέμβριο του 1963. Οι δικοινοτικές συγκρούσεις που ζήσαμε στο μεταξύ, οι απώλειες, οι θάνατοι, οι πόλεμοι, οι καταστροφές, ο πόνος κλόνισαν και τις δύο κοινότητες. [?]

    Πέρασαν σχεδόν 60 χρόνια από τότε. [?] Όμως, τώρα ο Αναστασιάδης λέει ‘ελάτε να γυρίσουμε πίσω στο 1960’, ως εάν να μην συνέβη απολύτως. Όπως ακριβώς το ανέκδοτο που λέει στο τέλος ‘αφού είναι έτσι, εμείς γιατί φάγαμε αυτό το σκ?ο’.

    Επιπλέον, κατά τις βραδινές ώρες, ο εκπρόσωπος του Αναστασιάδη, Μάριος Πελεκάνος είπε ότι ‘ο Αναστασιάδης προέβη σε έκκληση στον Τατάρ λέγοντας έλα να επαναρχίσουμε τον διάλογο’.

    Από την άλλη, ο Αναστασιάδης λέει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και να βρει μιαν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας στο Κυπριακό.

    Από την άλλη, ως εάν να μην έγινε απολύτως τίποτα, προβαίνει σε έκκληση λέγοντας στον Τατάρ ‘ελάτε να αποκαταστήσουμε την συνταγματική τάξη του 1960’. Είναι σαν ανέκδοτο πραγματικά. Σάστισε τι να κάνει ο Αναστασιάδης. Από τη μια δεν διστάζει μάλιστα να παίζει με τη μη λύση προκαλώντας με την απόφαση για τα διαβατήρια. Και από την άλλη δεν διστάζει να θέσει επί τάπητος ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατέχει εδώ και 60 χρόνια.

    Ο δε Τατάρ και η ομάδα του, τους οποίους διόρισε στην διοίκηση της ΤΔΒΚ η Τουρκία, από τη μια μιλά για δύο χωριστά κράτη και από την άλλη δεν διστάζει να περιέλθει σε μιαν κατάσταση που δεν ξέρει τι θέλει λέγοντας ‘αυτό το διαβατήριο είναι συνταγματικό μου δικαίωμα’.

    Αμφότεροι συνεχίζουν την πολιτική ‘η μη λύση είναι λύση για να συνεχίσει το στάτους κβο’».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δίνεται απαράδεχτα ψηλός αριθμός «υπηκοοτήτων», λέει ο Ακάνσοϊ

    Η Yeni D?zen (27.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ απάντησε στο γραπτό ερώτημα που έθεσε ο Ασίμ Ακάνσοϊ, «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), στο θέμα των «υπηκοοτήτων» και ότι από την απάντηση αυτή προέκυψε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση UBP-DP-YDP παραχώρησε 2,460 «υπηκοότητες» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021, δηλαδή μέσα σε διάστημα πέντε μηνών από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

    Σε έγγραφο με την υπογραφή του «υφυπουργού» εσωτερικών Εμρέ Χατζί, που επισυνάπτεται στην απάντηση που υπογράφει ο Σανέρ αναφέρεται ότι μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 δόθηκε η «υπηκοότητα» σε 673 άτομα με έγκριση του «υπουργείου» και σε 1,787 άτομα λόγω γάμου. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την εν λόγω περίοδο δεν δόθηκε καμία «υπηκοότητα» με έγκριση του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 υποβλήθηκαν 3,923 αιτήσεις από άτομα που περιμένουν να τους παραχωρηθεί «υπηκοότητα» λόγω γάμου.

    Πίνακας που επισυνάπτεται στην επιστολή με την υπογραφή του Χατζί δείχνει ότι από το 2006 μέχρι το 2021 υποβλήθηκαν 13,516 αιτήσεις για παραχώρηση «υπηκοότητας» λόγω γάμου. Τα 12,790 από τα άτομα που υπέβαλαν τέτοια αίτηση είναι πολίτες της Τουρκίας και τα 726 είναι πολίτες άλλων χωρών.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που περιέχονται στα εν λόγω έγγραφα, ο Ακάνσοϊ σημειώνει ότι αν και σε αυτά φαίνεται ότι παραχωρήθηκαν 2,460 «υπηκοότητες» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021, δηλαδή σε περίοδο πέντε μηνών, θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθούν ειδικά οι 673 «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν από το «υπουργείο» πολλαπλασιαζόμενες τουλάχιστον επί τρία, με την προσθήκη των συζύγων και των τέκνων των «πολιτογραφημένων» ατόμων. Δηλαδή, είπε, μπορούμε να πούμε ότι το 763 είναι τουλάχιστον 2019 και αν προστεθούν και οι 1,787 «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν λόγω γάμου, το σύνολο των «υπηκοοτήτων» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 ανέρχεται στις 3,806.

    Χαρακτηρίζοντας αξιοπρόσεχτο τον αριθμό των «υπηκοοτήτων» που παραχωρούνται λόγω γάμου, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι υπάρχουν 13,516 άτομα με άδεια εργασίας συνεχόμενων πέντε χρόνων και επεσήμανε ότι «για να φτάσουμε στο σωστό συμπέρασμα πρέπει βεβαίως να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό τουλάχιστον με το 3 ή το 4 και να προσθέσουμε σε αυτόν τις 3,923 που έγιναν μέσω γάμου και περιμένουν».

    Ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι όλα αυτά «εκπέμπουν το σήμα του επείγοντος» και χρειάζεται ένας νέος «νόμος» για τις «υπηκοότητες» και «νόμος» για πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής.

    Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, όπως και αν αξιολογηθούν οι αριθμοί των ατόμων στα οποία δόθηκε «υπηκοότητα» είναι απαράδεχτο να παραχωρούνται τόσες πολλές μέσα σε πέντε μήνες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Υπηκοότητα της ΤΔΒΚ σε όποιον υπηρέτησε στρατιωτική θητεία;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο Σαμί Όυσλου στην Yeni D?zen (27.08.21) σχολιάζει το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» από το κατοχικό καθεστώς και γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση UBP-DP-YDP και το «υπουργείο» εσωτερικών παραχωρεί καθημερινά 100 και 200 «υπηκοότητες» μέσω «αδειών εργασίας» και «φυσιολογικών οδών». Αναφέρει και τα εξής:

    «[?] Όμως δεν ήταν αρκετό. Υπάρχουν και ‘εξαιρέσεις’. Ο Σανέρ και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν στο έπακρον την αρμοδιότητα που δεν χρησιμοποίησαν έστω και μία φορά οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις. Σε κάθε συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου γίνονται οπωσδήποτε νέοι πολίτες. Με την ιδιότητα του ‘κατ’ εξαίρεση πολίτη’. Τους παραχωρείται υπηκοότητα με [?] δικαιολογίες όπως ‘γεννήθηκε στην ΤΔΒΚ’, ‘η μητέρα-ο πατέρας του είναι πολίτης της ΤΔΒΚ’, ‘ζει επί μακρόν στην ΤΔΒΚ’ κλπ. Ουσιαστικά αυτό είναι ένα κάλυμμα υπό το όνομα ‘ανθρωπιστικοί λόγοι’, όμως μπορεί να γίνει αποδεχτό μέχρι ενός σημείου. Αλλά υπάρχουν κάποια παραδείγματα που είναι σκέτη καταστροφή!»

    Αναφερόμενος στις 48 «υπηκοότητες» που ανακοινώθηκαν χθες, ο αρθρογράφος σημειώνει:

    «Για παράδειγμα, ανάμεσα στις περίπου 50 υπηκοότητες που παραχωρήθηκαν κατά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν και κάποιες για τις οποίες αναφέρθηκαν και πολύ παράξενοι λόγοι.

    Ο μόνος δεσμός που έχει με την Κύπρο ένας από εκείνους στους οποίους παραχωρήθηκε υπηκοότητα είναι το γεγονός ότι υπηρέτησε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία! Βρέθηκε ως στρατιώτης στην Κύπρο μεταξύ του 1974 και του 1976 και θεωρήθηκε ‘βετεράνος’. Και ο συνασπισμός UBP-DP-YDP θεώρησε πρέπον να παραχωρήσει υπηκοότητα σε αυτό το άτομο.

    Αν υπάρχουν γύρω στις 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο, σημαίνει ότι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία περίπου δύο εκατομμύρια άτομα από το 1974 μέχρι σήμερα. Αν πάμε με τα μυαλά του υπουργείου εσωτερικών υπό την διοίκηση του Κουτλού Εβρέν, σημαίνει ότι θα στηθούν σειρά έξω από την πόρτα όλοι όσοι υπηρέτησαν το ‘πατριωτικό τους καθήκον’.

    Ένα άλλο παράδειγμα, κάποιο άτομο ήρθε στο νησί πριν δύο χρόνια και παράγει τυρί. Ο ίδιος συνασπισμός UBP-DP-YDP τον θεώρησε και αυτόν ‘εξαίρεση’ και τον έγραψε πολίτη. Αν μπορούν οι παραγωγοί τυριού να γίνονται πολίτες, μήπως δεν μπορούν να γίνονται και οι οικοδόμοι; Ή οι αλουμινιτζίδες, οι μπογιατζήδες, οι φαναρτζήδες; Δεν έχει όρια αυτή η λογική. Αυτό σημαίνει ότι σε όλους μπορεί να παραχωρηθεί η υπηκοότητα της ΤΔΒΚ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα, χωρίς να αναζητείται απολύτως κανένα κριτήριο!

    Τότε αλλάξτε αμέσως τον νόμο, γράψτε ότι ‘για την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ είναι αρκετό να έχει υπηρετήσει κάποιος την στρατιωτική του θητεία ή να κάνει τυρί στην Κύπρο’! Ή πείτε, χωρίς περιστροφές, ‘δεν αναζητείται κανένας όρος’ να τελειώνει! [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρωτοβουλία αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε βουλευτής του ΑΚΡ

    Ο παράνομος Bayrak (27.08.21, brtk.net) μεταδίδει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν σε «Συμπόσιο για την Κύπρο: Όραμα για το Μέλλον από Οικονομικής και Πολιτικής Άποψης» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ρούμελη Κωνσταντινούπολης και το Lob’in International.

    Μιλώντας στο συμπόσιο, η Τσιγντέμ Ερντογάν Ατάμπεκ, βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ», δήλωσε ότι παράλληλα με το Κυπριακό, πρέπει να εγκύψουν και σε άλλα θέματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία και να στηριχτεί η παραγωγή.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», η Ατάμπεκ ανέφερε ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία στο Αζερμπαϊτζάν γι’ αυτό, ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα φιλίας στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναπτυχθούν οι εμπορικές τους σχέσεις.

    Ο πρόεδρος του Lob’in International, Φαχρί Ουστάογλου δήλωσε ότι τους προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό το γεγονός ότι τέθηκε στο τραπέζι η λύση δύο κρατών και ότι θέλησαν να στηρίξουν το εν λόγω συμπόσιο για να κρατήσουν ζωντανό αυτό τον ενθουσιασμό και να τον ενισχύσουν.

    Στη δική του ομιλία στο συμπόσιο, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρόεδρος της «επιτροπής για άνοιγμα του Βαρωσιού», Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά πάντοτε διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε:

    «Προσπαθήσαμε χρόνια για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα, όμως πλέον μπήκαμε σε μιαν διαφορετική διαδικασία. Με το μοντέλο λύσης δύο κρατών στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος Τατάρ, δεν θα περιμένουμε πλέον τον ελληνοκυπριακό τομέα να μας χασομερά στο τραπέζι. Η διοίκηση και ο λαός της ΤΔΒΚ ήταν πάντοτε εποικοδομητικοί στο τραπέζι. Πλέον θέσαμε επί τάπητος την νέα μας αντίληψη εξωτερικής πολιτικής. Απαιτήσαμε ίσο διεθνές καθεστώς και το αναφέραμε αυτό σε όλες τις πλατφόρμες. Έχουμε απαίτηση να διοικούμε τον εαυτό μας πλέον».

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου υποστήριξε:

    «Περιμέναμε χρόνια μέσα σε αβεβαιότητα, όμως στο τέλος ανοίξαμε μιαν σημαντική περιοχή όπως το Βαρώσι. Το μέρος αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διακοπών της Μεσογείου. Θέλουμε να αποδώσουμε στην οικονομία με τουρκικές και διεθνείς επενδύσεις τις νέες επενδυτικές δυνατότητες σε μέρη όπως εκατοντάδες ξενοδοχεία, τράπεζες, θέατρα».

    Μετά τις ομιλίες διεξήχθη πάνελ στο οποίο συζητήθηκαν οι οικονομικές και πολιτκές παράμετροι του Κυπριακού.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες οι επισκέπτες του Βαρωσιού

    Ο παράνομος Bayrak (27.08.21, brtk.net) επικαλείται δημοσίευμα του κρατικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) και μεταδίδει ότι ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες οι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, μέρος της οποίας άνοιξε για πρώτη φορά μέσα στον Οκτώβριο του 2020.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι μέσα στον Ιούλιο του 2021 ακολούθησε η δεύτερη φάση με το άνοιγμα μιας περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου της πόλης.

    Σημειώνεται ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είχε δηλώσει στις 26 Ιουλίου 2021 ότι η εν λόγω περιοχή αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική περιοχή και άνοιξε για εγκατάσταση. Είχε πει ότι 36 άτομα που κατέχουν περιουσία στην εν λόγω περιοχή έχουν αποταθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για να πάρουν την περιουσία τους με την μέθοδο της αποζημίωσης, ανταλλαγής και επιστροφής και ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το σύνολο του Βαρωσιού ανέρχονται στις 337.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ένας θάνατος και 178 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (26.08.21, kibrispostasi.com) αναφέρει ότι ένα άτομο ηλικίας 75 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα έχασε την ζωή του την Πέμπτη το βράδυ εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία να ανέλθει στους 53. Το εν λόγω άτομο νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του «νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών» από τις 16 Αυγούστου.

    Η Vatan (27.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 16,931 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 178 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 144 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 31 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 219 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 72 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 29, στην Αμμόχωστο 29, στη Μόρφου 3, στο Τρίκωμο 2 και στη Λεύκα 9.

    Μέχρι τις 26 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,374,574 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 15,675 κρούσματα Covid-19 και 13,406 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,216 ασθενών, 108 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,910 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 179 περιστατικών και 19 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 25 Αυγούστου διενεργήθηκαν 5, 023 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν θα πληρώνει το «κράτος» για τα τεστ PCR? Έντονες αντιδράσεις

    Η K?br?s (26.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 θα πληρώνουν τα ίδια τα άτομα και όχι το «κράτος» τα έξοδα που απαιτούνται για να παραμένουν σε καραντίνα και το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου. Η δικαιολογία που προβλήθηκε είναι ότι τα «δημόσια» ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος αυτό. Το κόστος του PCR καθορίστηκε στις 100 τουρκικές λίρες (ΤΛ) και του τεστ αντιγόνου στις 40 ΤΛ.

    Από την απόφαση εξαιρούνται τα τεστ PCR και αντιγόνου που γίνονται στο πλαίσιο των ελέγχων του «υπουργείου» υγείας, των ασθενών με Covid-19, των επαφών κρουσμάτων, των μαθητών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και των ληπτών κοινωνικών βοηθημάτων.

    Εξάλλου, από σήμερα τίθεται σε ισχύ και η πρακτική του λεγόμενου Ada Pass σε πιλοτική βάση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων, σε ορισμένους τομείς καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ στην είσοδο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου στα οποία θα υποβάλλονται.

    Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ada Pass, σε χώρους όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, κουρεία, αίθουσες ομορφιάς, χώρους λατρείας κλπ, οι εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ, ενώ οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR και αντιγόνου κάθε 72 ώρες.

    Σε χώρους όπως κλειστές αίθουσες αθλοπαιδιών, καζίνο, μπαρ κλπ, οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τεστ PCR και αντιγόνου κάθε εφτά ημέρες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR και αντιγόνου κάθε 72 ώρες.

    Σε χώρους συναυλιών, τελετών, κινηματογράφους, συνέδρια, εκθέσεις, γενικές συνελεύσεις κλπ, όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR και αντιγόνου κάθε 72 ώρες.

    Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της «κυβέρνησης» να πληρώνουν όλοι τα τεστ PCR και αντιγόνου στα οποία θα υποβάλλονται. «Πολίτες» δηλώνουν ότι δύσκολα τα βγάζουν πέρα και διερωτούνται πώς θα καλύψουν και τα έξοδα των τεστ.

    Το «βιομηχανικό επιμελητήριο» επεσήμανε ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει χάος και θα αυξήσει τα κόστη.

    Κόμματα επεσήμαναν ότι όποιος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορεί να κάνει τα τεστ, γεγονός ότι αποτελεί απειλή για την υγεία του «λαού». Σημείωσαν επίσης ότι η απόφαση αυτή θα αποδυναμώσει τον αγώνα κατά της πανδημίας.

    Η Avrupa (27.08.21) γράφει ότι ο «σύνδεσμος των εργαζομένων στην νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η οργάνωση των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση πληρωμής των τεστ PCR και αντιγόνου και από τα εμβολιασμένα άτομα, αφού οι ίδιοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και διευθέτησαν όπως εμβολιαστούν και οι οικογένειές τους.

    Η Halk?n Sesi (27.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ χαρακτήρισε λανθασμένη και μη εφαρμόσιμη την απόφαση να πληρώνονται τα έξοδα των τεστ PCR και αντιγόνου. Είπε ότι αυτή η απόφαση ανήκει στο «υπουργείο» οικονομικών και δεν συνάδει με τις «πραγματικότητες της χώρας». Σύμφωνα με τον Ουστέλ, ο ίδιος έχει την άποψη ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ στους εμβολιασμένους και επί πληρωμή για τους μη εμβολιασμένους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Μπορεί να μην μπορούν να βρουν όλοι χρήματα για τα τεστ. Τότε η πανδημία θα εξαπλωθεί. Από την άποψη της υγείας δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε κάτι τέτοιο. Δεν υπήρξε καθόλου διαβούλευση μαζί μας».

    Η Yeni Bak?? (27.08.21) δημοσιεύει το πλήρες κείμενο των νέων αποφάσεων που έλαβε το λεγόμενο ανώτατο συμβούλιο λοιμωδών νόσων.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: Έχουμε λάβει αίτημα των Ταλιμπάν για διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ

    Η Τουρκία έχει λάβει αίτημα από τους Ταλιμπάν για διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το θέμα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν την αναχώρησή του για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.08.21, Yeni ?afak).

    Επικρίνοντας τη χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή η φρικτή επίθεση έχει δείξει φανερά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο Αφγανιστάν. «Προς το παρόν, η προτεραιότητα μας είναι η εκκένωση των πολιτών μας από το Αφγανιστάν. Συνεχίζεται η εκκένωση με εντατικούς ρυθμούς. Έχουμε κάνει επισταμένως τους απαραίτητους σχεδιασμούς για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, οι πολίτες μας, που το επιθυμούν. Έχουμε καταφέρει με επιτυχία να τους απομακρύνουμε υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζεται και η απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν εξήγησε ότι η μεταφορά γίνεται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ και από εκεί με αεροπλάνα των τουρκικών αερογραμμών στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός κατά τα 20 χρόνια παρουσίας του στο Αφγανιστάν συνέβαλε στην σταθερότητα, στην ειρήνη και στην ευημερία του αφγανικού λαού, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αποχώρησης του τουρκικού στρατού θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Κληθείς να σχολιάσει το εάν συνεχίζει τις επαφές με τους Ταλιμπάν και ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης της Τουρκίας για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε άδεια για να συναντηθούμε με κάποιους και να ρωτήσουμε πού και πότε θα τους δούμε και τι θα συζητήσουμε. Έχουμε μεταφέρει την πρεσβεία μας εντός της στρατιωτικής πτέρυγας του αεροδρομίου της Καμπούλ και συνεχίζει από εκεί τις δραστηριότητές της. Η πρώτη συνάντηση με τους Ταλιμπάν, που διήρκεσε 3,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε εκεί. Εάν χρειαστεί, στην επικείμενη περίοδο, θα έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε και άλλες συναντήσεις».

    Για το ίδιο θέμα, η Milliyet (27.08.21) γράφει ότι ο Ερντογάν, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είπε τα εξής:

    «Ως κράτος, κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όταν χρειάζεται, συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν. Είχαμε ακόμη αίτημα από τους Ταλιμπάν για να διαχειριστούμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μας είπαν, ‘εμείς θα έχουμε την ασφάλεια, εσείς θα αναλάβετε την διαχείρισή του’. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση».

    Σημειώνοντας ότι έχει συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν είπε ότι συνομιλούν και μελετούν οδικούς χάρτες. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι για κάποια πράγματα έχουν ήδη αργήσει, προσθέτοντας τα εξής:

    «Η απόφαση να εργασθούν με την Τουρκία λήφθηκε αργά πια. Ενώ όλοι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, μόνο εμείς δεν το εγκαταλείψαμε. Συνεχίζαμε τη διαδικασία εκεί με τον πιο ιδανικό τρόπο. Η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται την περισσότερη πίεση στο μεταναστευτικό. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι εντός της Τουρκίας, που σπέρνουν λανθασμένο τρόμο. Λένε ότι υπάρχουν στην Τουρκία 1,5 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών μας, υπάρχουν 300 χιλιάδες Αφγανοί. Οι ακόλουθοι του κ. Κεμάλ [Κιλιντσάρογλου] ανακοινώνουν ότι είναι 1,5 εκατομμύριο. Είναι ψέμα. Το ψέμα είναι η ισχύς αυτών των αντρών. [?] Εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε θέματα μεταναστών. Χτίζουμε τείχη στα σύνορα μας με το Ιράν μέχρι τα σύνορα μας με το Ιράκ και την Συρία. Λίγα σημεία έχουν μείνει. Μετά την ολοκλήρωσή τους, θα έχουμε οχυρώσει τα σύνορα μας».

    (ΔΨ)

    [02] Καταδικάζει η Άγκυρα την τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν - Η αποχώρηση του τουρκικού στρατού συνεχίζεται

    Επέκρινε την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV (27.08.21, DailySabah).

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός στη στρατιωτική τους μονάδα εξαιτίας των δύο εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε ότι ο τουρκικός στρατός ολοκλήρωσε το καθήκον του στο Αφγανιστάν και επιστρέφει στην πατρίδα περήφανος, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (26.08.21).

    Υπό τον τίτλο «Καθήκον 19 ετών τελείωσε», η Milliyet (27.08.21) γράφει ότι μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε χθες στην Άγκυρα το πρώτο αεροπλάνο μεταφέροντας τους πρώτους στρατιώτες.

    (ΔΨ)

    [03] Οι διπλωματικές του επαφές του Τσαβούσογλου συνεχίζονται

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Βρετανό και τον Φιλανδό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, γράφει η H?rriyet (26.08.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου συζήτησε με το Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ διμερείς σχέσεις και την τελευταία κατάσταση στο Αφγανιστάν.

    Ο Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό υπουργό εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 19,616 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (26.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,616 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 297,068 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 2,157 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,205.

    Σημειώνεται ότι το 76,12% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 58,23% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 47,247,097 άτομα, με τη δεύτερη δόση 36,145,891 άτομα και με την τρίτη δόση 8,167,707 άτομα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 27 August 2021 - 15:28:56 UTC