Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 192/2021 05.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Στο ΕΒΚΑΦ ανήκει όλο το Βαρώσι ? Πάνω από 230 χιλιάδες επισκέπτες
  • [02] Παιχνίδι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία, λέει ο Τατάρ
  • [03] Δεν κατάφερε να συνέλθει η «βουλή» χθες ? Καμπάνες για πρόωρες «εκλογές»
  • [04] «Φαίνεται να μην είναι βιώσιμη πλέον αυτή η κυβέρνηση», παραδέχεται ο Σανέρ
  • [05] Δύο «ανεξάρτητοι βουλευτές» προσχώρησαν στο UBP
  • [06] Ένα θάνατος και 74 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Σε άσχημη κατάσταση νεκροταφείο που άνηκε σε Ελληνοκύπριους στην κατεχόμενη Πηγή, γράφει ο Τύπος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Όταν διακυβεύονται τα δικαιώματα μας, θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο»
  • [02] «Δεν υπάρχει ανοχή στην είσοδο στην υφαλοκρηπίδα τους χωρίς άδεια», ισχυρίζεται Τούρκος αξιωματούχος
  • [03] Στην Αττάλεια βρίσκεται το Ορούτς Ρέις
  • [04] Γερμανός πρόεδρος: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι μοναδική»
  • [05] Η Δανία θα δώσει προτεραιότητα στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» στις οικονομικές της σχέσεις με την Τουρκία
  • [06] Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο στο 19,58%
  • [07] «Η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», λέει ο Όζτρακ
  • [08] Πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ καταδεικνύουν νέες δημοσκοπήσεις
  • [09] Στις 28,810 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Στο ΕΒΚΑΦ ανήκει όλο το Βαρώσι ? Πάνω από 230 χιλιάδες επισκέπτες

    Η G?ne? (05.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πέραν των 230 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού που άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2020. Μιλώντας σε συνάντηση με τον Τύπο σε ξενοδοχείο στην πόλη Εσκίσεχιρ, ο Τατάρ ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περίκλειστη πόλη και υπενθυμίζοντας ότι το Βαρώσι παρέμενε κλειστό για πάνω από 47 χρόνια, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το σύνολο της περιοχής είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ.

    Ισχυριζόμενος ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι άνοιξαν την περιοχή για τους επισκέπτες και πρόσθεσε:

    «Έχουμε ένα σώμα που ονομάζεται Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Θέλουμε να αποταθεί εκεί όποιος έχει περιουσία και να του επιστραφεί. Συνεχίζουμε αυτή την στιγμή την διαδικασία. Μέχρι σήμερα πέραν των 230 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν την περιοχή του Βαρωσιού. Αυτός ο αριθμός είναι παρά την πανδημία. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών θα έφτανε το ένα εκατομμύριο. Όταν έρθουμε στο σημείο που βρισκόμασταν παλιά με τον εμβολιασμό, τα μέτρα που λαμβάνουμε, τα ανοίγματα, τότε θα αυξηθούν οι επισκέπτες στο Βαρώσι, θα αποκτήσει περισσότερη αξία το Βαρώσι. Θα αποκτήσουν ζωή εκείνες οι ωραίες παραλίες και οι κοινωνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, τα πάρκα. Θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

    Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα που αφορά την ανέγερση συγκροτήματος κτηρίων που θα συμπεριλαμβάνει και «προεδρικό μέγαρο», ο Τατάρ είπε ότι πρόκειται για μεγάλο έργο και ότι θα εμφανιστεί μια αξία που εκτιμήθηκε εκ μέρους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Επισημαίνοντας ότι στο συγκρότημα θα βρίσκεται και το κτήριο της «βουλής», χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «κράτος» και το κτίσιμο αυτών των κτηρίων κατά τρόπο που αρμόζει σε ένα κράτος.

    Είπε ότι το έργο θα καταλαμβάνει έκταση 450 στρεμμάτων, από τα οποία τα 50 στρέμματα θα καλύπτονται από κτήρια και τα 400 θα γίνουν πάρκο. «Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, θα αξιοποιηθεί ως Εθνικό Πάρκο», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Παιχνίδι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία, λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (05.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέστη στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο Ανάτολου στο Εσκίσεχίρ και αναγορεύτηκε σε επίτιμος διδάκτορα, λόγω των «προσπαθειών και των επιτυχιών του στα θέματα της ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και επιστημονικών σχέσεων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Παραδίδοντας την πρώτη διάλεξη του έτους υπό τον τίτλο «Ο αγώνας ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί από το παρελθόν μέχρι σήμερα», ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 θυσιάζοντας 80 χιλιάδες πεσόντες και επεσήμανε την στρατηγική σημασία του νησιού.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μακάριος έβλεπε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την ένωση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι απαίτησαν τα δικαιώματά τους και ήθελαν να ζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, όμως δεν είδαν την ίδια αντίληψη από την άλλη πλευρά.

    Ισχυριζόμενος ότι μετά το 1974 εδραιωνόταν μια διαπεριφερειακή δομή στη βάση των δύο κρατών, ο Τατάρ ανέφερε ότι το «δίδυμο Ελληνοκύπριοι Ελλάδα» παρουσίαζαν την Τουρκία ως κατοχική δύναμη και προέβαιναν συνεχώς σε σφυγμομετρήσεις για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι επιβραβεύτηκαν με την ένταξη στην ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι που καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν και τιμωρήθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά που το υπερψήφισε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή ήταν μια αδικία και ανομία τόσο κατά των Τουρκοκυπρίων όσο και κατά της Τουρκίας.

    Ισχυρίστηκε ότι το «παιχνίδι» που παίζεται είναι να εντάξουν στην ΕΕ την Κύπρο, «βορρά και νότο», κατά την έκφρασή του, με μιαν συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση υποσχόμενοι ένα μέλλον εντός της ΕΕ στους Τουρκοκύπριους και μετά από την συμφωνία να πουν στην Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο, επειδή η ίδια δεν είναι μέλος της ΕΕ. Είπε ότι το επιβεβαίωσε αυτό και κατά το άτυπο γεύμα στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε, κατά την έκφρασή του, ότι στην Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι μια συμφωνία στην βάση της ομοσπονδίας θα πάρει την Κύπρο στην προ του 1960 περίοδο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και να μετατραπεί το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα. «Πρέπει να σταθούμε όρθιοι έναντι αυτού, πρέπει να προστατεύσουμε την θέση μας», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με «ύπουλα παιχνίδια», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Υποχρεούμαστε να ξέρουμε τι είναι το παιχνίδι. [?] Μπορεί να είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μερικά ύπουλα παιχνίδια, όμως υποχρεούμαστε να ξέρουμε τι είναι το παιχνίδι. Όταν κοιτάμε από την ΤΔΒΚ έτσι φαίνεται το παιχνίδι. Συνεχίζεται ο αγώνας μου εκεί. Έχω αντιπολιτευόμενους εκεί. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν στην ομοσπονδία. Επικεφαλής τους είναι ο πρώην πρόεδρος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και προσφάτως ο Μουσταφά Ακιντζί και οι άνθρωποί τους. Απευθύνουν εναντίον μου κάθε είδους κατηγορία. Συνεχίζουν να με παρουσιάζουν ως ‘παπαγαλάκι της Άγκυρας’. Με καταγγέλλουν στον κόσμο. Είμαι ένα άτομο που εκπροσωπεί την Τουρκία, δεν εκπροσωπώ τον τουρκοκυπριακό λαό, λένε. Δεν το αποδέχομαι ποτέ αυτό. Επιθυμία μας βεβαίως είναι να προστατεύσω τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού. Λέω σε κάθε ευκαιρία ότι όταν προστατεύουμε αυτά τα δικαιώματα και συμφέροντα χρειαζόμαστε την στήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για συνέχιση της ΤΔΒΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι τόσο δύσκολο γι’ αυτούς σε τούτο το νησί να αφανίσουν τους Τούρκους της Κύπρου. Αν αποσυρθεί από εκεί η Τουρκία, με τον στρατό της, με την παρουσία της, δεν θα είναι εύκολο να διεξάγουμε αυτό τον αγώνα εντός της ΕΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν κατάφερε να συνέλθει η «βουλή» χθες ? Καμπάνες για πρόωρες «εκλογές»

    Κάτω από τον τίτλο «Χτυπούν καμπάνες για πρόωρες εκλογές», η Halk?n Sesi (05.10.21) γράφει ότι λεγόμενη βουλή δεν κατάφερε να συνέλθει χθες λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας με παρουσία 26 «βουλευτών», αφού ο «πρόεδρος» του σώματος» Οντέρ Σεννάρογλου αναπλήρωνε τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος απουσίαζε στην Τουρκία.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» λέγοντας ότι δική της ευθύνη είναι η εξασφάλιση απαρτίας. Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και «αντιπρόεδρος» της «βουλής», Αρμγάν Τζαντάν, ο οποίος αναπλήρωνε τον Σεννάρογλου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Κατόπιν τούτου προτάθηκε στον Χουσεϊν Αγκολεμλί, «βουλευτή» του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), να προεδρεύσει της συνεδρίας ως ο γηραιότερος, αλλά ο Αγκολεμλί απέρριψε την πρόταση.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» δεν φαίνεται βιώσιμη πλέον και είπε ότι με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του UBP θα αρχίσουν οι εργασίες για πρόωρες «εκλογές». Πρόσθεσε ότι η επόμενη συνεδρία της «βουλής» θα γίνει την Πέμπτη.

    Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, απαντώντας στις εκκλήσεις της «αντιπολίτευσης» για παραίτηση της «κυβέρνησης», δήλωσε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να πέσει η «κυβέρνηση», είτε να παραιτηθεί είτε να υποβάλει πρόταση μομφής η αντιπολίτευση. Υποστήριξε επίσης ότι συχνά σχηματίζονται κυβερνήσεις μειοψηφίας σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι είναι και πρόβλημα της «αντιπολίτευσης» το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ανοίξει η «βουλή».

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι με την νοοτροπία της προσπαθεί να αφανίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι ενώ από τη μια δεν λαμβάνει υπόψη την «βουλή» και ισοπεδώνει την αξιοπρέπειά της επιχειρώντας να κυβερνήσει με «διατάγματα», από την άλλη της ζητά να την στηρίξει χωρίς να κάνει διάλογο μαζί της και παραπονιέται όταν δεν την στηρίζει. Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, δεν μπορεί να προκύψει «κυβέρνηση» από την υφιστάμενη «βουλή» και «πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση» μέσα στον χειμώνα.

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν κατάφεραν οι «κυβερνώντες» να εξασφαλίσουν απαρτία και να ανοίξουν την «βουλή» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» είναι νεκρή αλλά κανείς δεν τολμά να το πει, λόγω του συνεδρίου του UBP.

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» μειοψηφίας δεν κατάφερε να ανοίξει την «βουλή», όπως δεν είχε καταφέρει να την κλείσει στο τέλος της περασμένης περιόδου. Είπε ότι έχει τελειώσει πλέον αυτή η «κυβέρνηση» και δεν μπορεί να παραχθεί έργο για το καλό της κοινωνίας και της «χώρας» από αυτήν. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο είναι να καθοριστεί ημερομηνία πρόωρων εκλογών σε συμφωνία με την αντιπολίτευση», επεσήμανε.

    Ο ανεξάρτητος «βουλευτής», Μπερτάν Ζάρογλου δήλωσε ότι δεν θα μπει στην «βουλή» μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών». Είπε επίσης ότι θα επιστρέψει τον μισθό του στο «κράτος» σε περίπτωση που δεν ανοίξουν οι συνεδριάσεις της «βουλής».

    Εξάλλου, η Detay (05.10.21) επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η «κυβέρνηση» ετοιμάζεται να προτείνει στην αντιπολίτευση την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά την αποτυχία εξασφάλισης απαρτίας χθες στην «βουλή», ο «πρωθυπουργός» Σανέρ διαβουλεύθηκε με τους εταίρους του και ετοιμάζεται να υποβάλει την εν λόγω πρόταση στην «αντιπολίτευση» .

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Φαίνεται να μην είναι βιώσιμη πλέον αυτή η κυβέρνηση», παραδέχεται ο Σανέρ

    Η Haberat?r (5.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του ότι η παρούσα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα δεν είναι πλέον βιώσιμη και αυτό εξαιτίας των διαφόρων δυσκολιών που υπάρχουν.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, αξιολόγησε θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα καθώς επίσης και το θέμα διενέργειας «πρόωρων εκλογών», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του, μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, θα προβεί σε μια άμεση αξιολόγηση της κατάστασης και στόχος τους, όπως ανέφερε, είναι ζητήσουν την «εξουσιοδότηση του λαού» προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει μόνο του την «εξουσία» και να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη «χώρα».

    Ο Σανέρ ανακοίνωσε επίσης ότι στα πλαίσια του «οικονομικού και δημοσιονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» που έχουν υπογράψει μαζί με την Τουρκία, θα παραχωρήσουν κονδύλι ύψους 11 εκ. ΤΛ για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η «κυβέρνηση», στα πλαίσια της πολιτικής της για δομικές μεταρρυθμίσεις και για αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικής δύναμης του ιδιωτικού τομέα έχει παραχωρήσει τον προηγούμενο Ιούλιο κονδύλι ύψους 60 εκ. ΤΛ στους παραγωγούς και βιομήχανους, ο Σανέρ εξήγησε ότι μέσα στο ίδιο πλαίσιο, θα παραχωρήσουν από 3 εκ. έκαστος στους «τομείς της βιομηχανίας, γεωργίας και τουρισμού» καλώντας τους ενδιαφερόμενους να αιτηθούν για την στήριξη αυτή. Πρόσθεσε επίσης ότι αποφασίστηκε η παραχώρηση κονδυλίου ύψους 2 εκ. ΤΛ για στήριξη των νέων επιχειρηματιών.

    Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, ο Σανέρ κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα του Λαού (HP) για το ότι απέρριψαν στο παρελθόν τις εποικοδομητικές τους προτάσεις όσον αφορά στο θέμα «σύστασης κυβέρνησης».

    Υποστηρίζοντας ότι «οι ίδιοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να μην αφήσουν την χώρα ακυβέρνητη εν καιρώ πανδημίας», ο Σανέρ πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» υπό τις περιστάσεις προχώρησε στην «υπογραφή του πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, ενώ προχώρησε και σε ουσιαστικά βήματα για την αποπεράτωση ημιτελών έργων. Ωστόσο, ανέφερε, η «κυβέρνηση» εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, δεν είναι πλέον βιώσιμη. «Θα ζητήσουμε εξουσιοδότηση από τον λαό για να αναλάβουμε μόνοι μας την εξουσία. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Με μια σταθερή κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και να εισέλθουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης», υποστήριξε ο Σανέρ.

    (ΑΚ)

    [05] Δύο «ανεξάρτητοι βουλευτές» προσχώρησαν στο UBP

    Η Detay (05.10.21) γράφει ότι οι ανεξάρτητοι «βουλευτές», Μεσούτ Γκέντς και Χασάν Μπουγιούκογλου οι οποίοι αποχώρησαν από το Κόμμα του Λαού (HP) πριν από δύο χρόνια, συμμετείχαν χθες σε συνεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) πριν από την προγραμματισμένη συνεδρία της ψευδοβουλής, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί και πάλι χθες αφού δεν υπήρξε απαρτία.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι στη συνεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» στα κατεχόμενα με την επικρατέστερη την πρόταση για πραγματοποίηση τους τον προσεχή Δεκέμβριο.

    (ΑΚ)

    [06] Ένα θάνατος και 74 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι χθες καταγράφηκε ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία ανήλθε στους 81.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 22,614 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 74 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 57 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 13 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 24, Κερύνεια 18, Αμμόχωστος 11, Τρίκωμο 3 και κατεχόμενη Μόρφου 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 61 άτομα.

    Μέχρι τις 04 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,004,430 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,848κρούσματα Covid-19, ενώ 18,899 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 870 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 815 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες διενεργήθηκαν 3,507 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (AK)

    [07] Σε άσχημη κατάσταση νεκροταφείο που άνηκε σε Ελληνοκύπριους στην κατεχόμενη Πηγή, γράφει ο Τύπος

    Η Yeni Baki? (05.10.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν υπάρχει σεβασμός ούτε και στο θάνατο», αναφέρεται στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο κατεχόμενο χωριό Πηγή και συγκεκριμένα σε πρώην νεκροταφείο που άνηκε στους Ελληνοκύπριους, σημειώνοντας ότι αυτό αφέθηκε εντελώς ασυντήρητο και εγκαταλελειμμένο.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το νεκροταφείο αφέθηκε στη μοίρα του μετά το 1974 και προσθέτει ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και άλλα νεκροταφεία σε διάφορα άλλα χωριά.

    Τονίζοντας ότι δεν έχει σημασία αν τα νεκροταφεία αυτά ανήκαν σε Ελληνοκύπριους, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποτελεί ασέβεια η έλλειψη φροντίδας και συντήρησης των χώρων αυτών.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Όταν διακυβεύονται τα δικαιώματα μας, θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο»

    Τάσσονται υπέρ της διπλωματίας και της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας εκ νέου ότι θα υπεραμυνθούν μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γράφει η Milliyet (04.10.21).

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου (Zbigniew Rau), ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει πάντα προτεραιότητα στη διπλωματία, σε ερώτηση σχετικά με τα μονομερή και προκλητικά βήματα της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και τα εξής:

    «Όμως, όταν η διπλωματία εξαντλείται, τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο της μάχης. Ο σκοπός μας όταν κατεβαίνουμε στο πεδίο της μάχης είναι για να επιστρέψουν όλοι πίσω στη διπλωματία».

    Σημειώνοντας ότι ο λόγος των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προηγουμένως ήταν οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής πλευράς», ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Οι προσπάθειες με το χάρτη της Σεβίλλης ήταν για να φυλακίσουν την Τουρκία σε μια μικρή περιοχή».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ της δίκαιης κατανομής, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε προτείνει μια διάσκεψη, όπου οι χώρες της Μεσογείου θα συναντιούνταν. «Ο Πρόεδρος μας πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη, δεν υπάρχει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης, όπου οι χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν και θα συζητήσουν πώς θα διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή για όλους σε μια φόρμουλα win-win, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Όμως, ταυτόχρονα, η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τη δική της υφαλοκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, τα χωρικά της ύδατα, το λέω αυτό για τις θάλασσες της. Δυστυχώς, τελευταίως, υπήρξαν κάποιες προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ο στρατός μας, ο στόλος μας, δικαίως, προειδοποιεί πρώτα και αργότερα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέα γεώτρηση τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και αργότερα. Ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, εάν θυμάμαι σωστά. Αυτό ήταν ένα προκλητικό βήμα».

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψη ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού για δίκαιη κατανομή του πλούτου γύρω από την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής:

    «Ελπίζω ο (Πολωνός) Πρόεδρος (Αντρέι) Ντούντα να ακούσει και τις δύο πλευρές κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και να δώσει φιλικές συμβουλές. Δηλαδή, εμείς τελικά τασσόμαστε υπέρ της διπλωματίας, τασσόμαστε υπέρ του δίκαιου καταμερισμού. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Όταν όμως γίνει βήμα, που θα διακυβεύσει αυτά τα δικαιώματα, τότε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Εν συντομία, αυτή είναι η επιτομή του θέματος».

    (ΔΨ)

    [02] «Δεν υπάρχει ανοχή στην είσοδο στην υφαλοκρηπίδα τους χωρίς άδεια», ισχυρίζεται Τούρκος αξιωματούχος

    Υπό τον τίτλο «Το τουρκικό πλοίο έδιωξε το Nautical Geo! Μανούβρα, χαστούκι στους κακομαθημένους!», η H?rriyet (05.10.21) γράφει ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo εισήλθε στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» χωρίς άδεια, όπως ισχυρίζονται, και τουρκικό πολεμικό πλοίο το απομάκρυνε.

    Η εφημερίδα, στη συνέχεια, αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο κάνοντας μανούβρες απέκλεισε το Nautical Geo και το ανάγκασε να αποχωρήσει από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

    Σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές της εφημερίδας, αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε φυσική επαφή ανάμεσα στα πλοία, σημειώνοντας ότι με τις κατάλληλες μανούβρες κατάφεραν να απομακρύνουν το ερευνητικό πλοίο, που εργαζόταν εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής πλευράς» [Κυπριακή Δημοκρατία].

    «Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται πρέπει πια να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να εισέρχονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς άδεια. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στο εν λόγω θέμα», ισχυρίστηκε ο ίδιος αξιωματούχος.

    (ΔΨ)

    [03] Στην Αττάλεια βρίσκεται το Ορούτς Ρέις

    Η Yeni ?afak (05.10.21) γράφει ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oru? Reis, το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητες του στη Μεσόγειο, αγκυροβόλησε στον κόλπο της Αττάλειας πριν από 3 ημέρες.

    Φάνηκε ότι υπήρχε ένα φορτηγό πλοίο αγκυροβολημένο κοντά στο Oru? Reis, σημειώνει η εφημερίδα.

    «Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ιδίως εξερεύνηση φυσικών πόρων», γράφει η Yeni ?afak.

    (ΚΣ)

    [04] Γερμανός πρόεδρος: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι μοναδική»

    Η H?rriyet (05.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έκανε δηλώσεις στην H?rriyet με αφορμή την 60ης επέτειο της υπογραφής της Εργατικής Συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

    Τονίζοντας ότι υπάρχει μια «μοναδική σχέση» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ο Στάινμαϊερ είπε: «Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας όσον αφορά το πολιτικό της βάρος».

    Δήλωσε ότι οι Τούρκοι (μετανάστες) συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της οικονομικής δύναμης και ευημερίας της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής είναι σήμερα μέρος της Γερμανίας. «Η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης. [?] Άνθρωποι από την Τουρκία καθόρισαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Ο σημερινός δεσμός σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Είναι μια μοναδική σχέση. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει τα προβλήματα και τις προκλήσεις καθώς και τα θετικά», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Η Δανία θα δώσει προτεραιότητα στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» στις οικονομικές της σχέσεις με την Τουρκία

    Η H?rriyet (05.10.21) γράφει ότι ο πρέσβης της Δανίας στην Άγκυρα Ντάνι Άναν είπε: «Η Τουρκία μπορεί να είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις ασιατικές χώρες όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, την ποιότητα στην παραγωγή, τη γεωγραφική εγγύτητα στην Ευρώπη και το κόστος παραγωγής»

    Ο Πρέσβης της Δανίας στην Άγκυρα δήλωσε ότι παρά την επιδημία του νέου τύπου κοροναϊού (covid-19), περισσότερες από 300 δανέζικες εταιρείες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. «Ο τομέας της Πράσινης Ενέργειας θα είναι στην πρώτη γραμμή στις οικονομικές μας σχέσεις στη μετά την πανδημία περίοδο. Θέλουμε να φτάσουμε τον εμπορικό όγκο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο είχαμε θέσει πριν », είπε.

    Ο Άναν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και παρόμοιες τεχνολογίες, καθώς και σε κεντρική θέρμανση και ψύξη, διαχείριση λυμάτων, κλωστοϋφαντουργία, φαρμακευτική και ιατρική.

    (ΚΣ)

    [06] Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο στο 19,58%

    Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,25 % σε σχέση με τον Αύγουστο και σκαρφάλωσε στο 19,58 % σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (T??K) στις 4 Οκτωβρίου, γράφει η H?rriyet (05.10.21, HDN).

    (ΔΨ)

    [07] «Η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», λέει ο Όζτρακ

    Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Φαΐκ Όζτρακ επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με τα έγγραφα «Pandora Papers», που έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με τη Milli (04.10.21).

    Επισημαίνοντας ότι από τα «Pandora Papers» βγήκε η εταιρεία R?nesans Holding, ο Όζτρακ υποστηρίζει ότι η εργολαβική εταιρεία που έχτισε το παλάτι του Ερντογάν και πολλά νοσοκομεία, μετέφερε λαθραία τα χρήματα που κέρδιζαν στην Τουρκία σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο ‘Οζτρακ αναφέρει τα εξής:

    «Λέγεται ότι τα χρήματα που πέρασε λαθραία αυτή η εταιρεία σε φορολογικούς παραδείσους είναι 211 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Λέγεται επίσης ότι έγινε μια δωρεάν 105 εκατομμυρίων δολαρίων από αυτούς τους υπεράκτιους λογαριασμούς, η διεύθυνση της είναι ακόμη άγνωστη. Δωρεάν 105 εκατομμυρίων δολαρίων! Σε ποιον και για ποιο λόγο, έκανε μια δωρεά τόσο μεγάλη αυτή εταιρεία, που θα μπορούσε να ήταν από κράτος σε κράτος; Ενώ εισπράττεται φόρος από τον κατώτατο μισθό σε αυτή τη χώρα, ακόμη και από το ψωμί, που τρώει το έθνος, τι συνείδηση έχουν αυτά τα άτομα, που συλλέγουν όλες τις προσφορές στην Τουρκία και τα χρήματα, που κερδίζουν, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους;»

    Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι πότε δεν υλοποίησε το νόμο για φορολογική αποκοπή 30% του ποσοστού, που μεταφέρεται στο εξωτερικό, ο Όζτρακ καταγγέλλει τον Ερντογάν και τις κυβερνήσεις του ότι επέτρεπαν να περάσουν λαθραία δισεκατομμύρια στην Τουρκία, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα φόρο, μέσω δημοσιονομικής αμνηστίας. «Η Τουρκία με αυτές τις ανήθικες πρακτικές έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», υποστηρίζει καταληκτικά ο Οζτράκ.

    (ΔΨ)

    [08] Πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ καταδεικνύουν νέες δημοσκοπήσεις

    Δύο έρευνες που δημοσιεύονται σήμερα στον Τουρκικό τύπο δείχνουν πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η S?zc? (05.10.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων σε 21 επαρχίες της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 10% των ατόμων που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσαν πως δεν θα ψήφιζαν ξανά το Κόμμα, εάν γίνουν εκλογές αυτήν την Κυριακή.

    Μετά τη διανομή στα κόμματα αναλογικά των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι ψήφοι των κομμάτων σύμφωνα με την δημοσκόπηση είναι ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 32,3%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHR): 30,9%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 12,1%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 11,3%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7,8%

    Άλλα Κόμματα: 1,9%

    DEVA: 1,8%

    Κόμμα του Μέλλοντος : 1,1%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP): 0,8%

    Εξάλλου, η Milligazete (05.10.21) δημοσιεύει άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ORC με θέμα: «Έρευνας τάσεων ψηφοφόρων αναπληρωτών γενικών εκλογών» που διεξήχθη μεταξύ 13-29 Σεπτεμβρίου.

    «Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας αποκάλυψαν εντυπωσιακά δεδομένα. Στην εκλογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με βάση τις μητροπολιτικές πόλεις, παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό ψήφων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μειώθηκε στο 34 %», σημειώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΑΚΡ λαμβάνει ποσοστό 39,5% στον μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, σε σύγκριση με το ποσοστό 42,7% που είχε λάβει στις εκλογές που είχαν γίνει στις 24 Ιουνίου 2018.

    Αντίστοιχα στον μητροπολιτικό Δήμο Άγκυρας λαμβάνει ποσοστό 34,9% αντί 40,4%. Στην Μερσίνα 25,2% αντί 28,6% και στο Αϊδίνιο 27,2% αντί 32,5%.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 28,810 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,810 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 352,214 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 248 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 33,152.

    Σημειώνεται ότι το 87,22% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 72,91% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 110,745,658 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 5 October 2021 - 14:31:58 UTC