Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 211/2021 02.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στη συνάντηση Τατάρ με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ
  • [02] Έκκληση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για συνεργασία για τους άτυπους μετανάστες
  • [03] Σουζτούογλου: Πιθανώς στις 6 Φεβρουαρίου οι «εκλογές» - Αρχίζει συναντήσεις με κόμματα
  • [04] Προειδοποίηση Τατάρ για έγκριση του «προϋπολογισμού»
  • [05] Αναμένει την πρόταση του Σουτσιούογλου ο Έρχουρμαν - Υπέρ των «πρόωρων εκλογών»
  • [06] Όρος οι «πρόωρες εκλογές» , λέει ο Όζερσαϊ
  • [07] Δεν θα συμμετάσχει σε «κυβέρνηση» Σουτζούογλου αλλά μπορεί να την στηρίξει, λέει ο Αρικλί
  • [08] Κορκμαζχάν: Εξαλείφθηκε ο κίνδυνος διάσπασης του UBP και διαμάχης στη δεξιά
  • [09] Ζητούν συμμετοχή των «δήμων» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Τοπικής Αυτονομίας
  • [10] Ο μαφιόζος Πεκέρ εξηγεί γιατί σταμάτησε την ανάρτηση βίντεο ο «Τρελός Λοχίας»
  • [11] Στα 104 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [12] Υποχρεωτικό «ψηφιακό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό» για τα άτομα, που ταξιδεύουν από το εξωτερικό
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί πουθενά η αξιοπρέπεια και η τιμή της χώρας μας»
  • [02] Η Τουρκία δεν επιθυμεί συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, λέει ο Ερντογάν
  • [03] Ντονμέζ: «Αγοράσαμε τα πλοία Yavuz, Kanuni και Fatih για 743 εκατομμύρια δολάρια»
  • [04] Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της Τουρκίας
  • [05] Στις 28,678 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στη συνάντηση Τατάρ με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ

    Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και οι εξελίξεις που ακολούθησαν, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ, γράφει η Vatan (02.11.21).

    Σύμφωνα με ανάρτηση της «προεδρίας» στο Twitter, ο Τατάρ είχε χθες γεύμα εργασίας με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, έπειτα από δική της πρόσκληση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Vatan (02.11.21), προσφωνώντας την τελετή βράβευσης του συνδέσμου καταναλωτών της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου το επιχείρημά του ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι η ύπαρξη του κράτους ΤΔΒΚ».

    Ανέφερε ότι είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι δεν θα υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας και ότι παρουσίασαν μιαν αντίληψη δύο κρατών στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ως «πρωθυπουργός», υποστηρίζοντας ότι ως «κυβέρνηση UBP-HP» [Κόμμα Εθνικής Ενότητας ? Κόμμα του Λαού] προέβη σε μεγάλα βήματα με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού.

    «Ως πρόεδρος, έστειλα το μήνυμα στον κόσμο για μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας και της κυριαρχίας δύο ξεχωριστών λαών», επανέλαβε ο Τατάρ.

    (ΔΨ)

    [02] Έκκληση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για συνεργασία για τους άτυπους μετανάστες

    Επανέλαβε την πρότασή του στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συνεργασία στο θέμα διαχείρισης των άτυπων μεταναστών το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, γράφει η Diyalog (02.11.21), υπό τον τίτλο «Η πρόταση μας είναι ακόμη εν ισχύ».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι οι διεθνείς μεταναστευτικές ροές γίνονται όλο και πιο πολύ περίπλοκες εξαιτίας τόσο της ευκολίας ταξιδιών και επικοινωνίας λόγω της παγκοσμιοποίησης, όσο και της φτώχειας, της οικονομίας και της πολιτικής αστάθειας, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως άτυπη μετανάστευση, είναι τόσο ευρείας κλίμακας, που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους οι χώρες. ΓιΆ αυτό, απαιτείται η διεθνής κοινότητα να ενεργήσει μαζί με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για να εμποδίσει την άτυπη μετανάστευση».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, επηρεάζεται από τις άτυπες μεταναστευτικές ροές και ότι και η «ΤΔΒΚ» και ο «ελληνοκυπριακός τομέας» δέχονται άτυπους μετανάστες από διάφορες χώρες.

    Αντιθέτως με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, η «ΤΔΒΚ» δεν έχει διεθνή στήριξη και αγωνίζεται κατά της άτυπης μετανάστευσης μόνο με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης με την «ΤΔΒΚ». Υποστηρίζει καταληκτικά τα εξής:

    «Η χώρα μας ανακοινώνει με κάθε ευκαιρία ότι βλέπει θετικά την συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα που ενδιαφέρουν το νησί μας. Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση μας για σύστασης συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα των άτυπων μεταναστών είναι ακόμη εν ισχύ. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φόρα την πρόταση μας για συνεργασία στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

    (ΔΨ)

    [03] Σουζτούογλου: Πιθανώς στις 6 Φεβρουαρίου οι «εκλογές» - Αρχίζει συναντήσεις με κόμματα

    Η K?br?s (02.11.21) γράφει ότι ο νέος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου συναντήθηκε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του ανέθεσε την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Τατάρ, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι αρχίζει αμέσως τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό «κυβέρνησης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη των 26 «βουλευτών» που χρειάζεται για να το πετύχει.

    Αναφερόμενος στην πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών», ο Σουτζούογλου είπε ότι μπορεί να γίνουν στις 6 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι για σχηματισμό τις νέας «κυβέρνησης» θα έχει συναντήσεις σήμερα και αύριο με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή».

    «Σε κάθε περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και θα συσταθεί μια κυβέρνηση εκλογών. Θα επισκεφτούμε όλα τα κόμματα γιΆ αυτό τον σκοπό», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η «χώρα» χρειάζεται γρήγορα «εκλογές» ή μιαν «κυβέρνηση» που θα διαρκέσει 3-4 μήνες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Προειδοποίηση Τατάρ για έγκριση του «προϋπολογισμού»

    Η K?br?s (02.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχήθηκε να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της η «βουλή» και να περάσει τον «προϋπολογισμό» για το 2022.

    Μιλώντας χθες μετά από συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου στον οποίο ανέθεσε την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης», ο Τατάρ επεσήμανε τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στα κατεχόμενα και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη έγκρισης του «προϋπολογισμού», η χρήση δωδεκατημορίων δεν θα είναι επαρκής.

    Υπενθυμίζοντας ότι συνάντησε όλα τα εντός της «βουλής» κόμματα και τους «ανεξάρτητους βουλευτές» και ζήτησε από τον Ερσάν Σανέρ να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα του «πρωθυπουργού» μέχρι την σύσταση νέας «κυβέρνησης», ο Τατάρ είπε ότι κανένας δεν δεσμεύτηκε να σχηματίσει «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η ανάθεση της εντολής στον Σουτζούογλου αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του UBP είναι κάτι το φυσιολογικό, αφού το κόμμα του διαθέτει τις περισσότερες «έδρες» στην «βουλή».

    Σημειώνοντας ότι ο Σουτζούογλου θα προβεί σε κάποιες αξιολογήσεις και επαφές, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Συνεχίζεται η διαδικασία της πανδημίας, υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει το ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού».

    Ευχόμενος να μην μείνουν χωρίς προϋπολογισμό, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ημερομηνία των «πρόωρων εκλογών» εξαρτάται από τη θέση της «προσωρινής κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ θα μπορούσε να περάσει ο «προϋπολογισμός», διότι σύμφωνα με το «σύνταγμα», αυτός πρέπει να βρίσκεται στην «βουλή» στο τέλος Οκτωβρίου, να συζητηθεί πρώτα στις «επιτροπές» και να πάει μετά στην «ολομέλεια». Είπε ότι η προσδοκία από τους «βουλευτές» που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην υφιστάμενη «κυβέρνηση» είναι να συνεχίσουν τις εργασίες τους στην «βουλή» και να περάσουν τον «προϋπολογισμό».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αναμένει την πρόταση του Σουτσιούογλου ο Έρχουρμαν - Υπέρ των «πρόωρων εκλογών»

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα αξιολογήσει τις προτάσεις, που θα τους υποβάλλει ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαΐζ Σουτζιούογλου.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Diyalog (02.11.21), ο Έρχουρμαν είπε ότι αναμένονται οι προτάσεις από τον Σουτζιούογλου και σημειώνοντας ότι επιθυμούν την διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών», ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι είναι ιερό καθήκον τους η διεξαγωγή «εκλογών».

    «Εμείς, από τον περασμένο Φεβρουάριο, λέμε, εξάλλου, ότι πρέπει να κατέλθουμε το συντομότερο δυνατόν σε πρόωρες εκλογές», επανέλαβε ο Έρχουρμαν.

    (ΔΨ)

    [06] Όρος οι «πρόωρες εκλογές» , λέει ο Όζερσαϊ

    Ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ έκφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να δώσει στήριξη σε μια «τεχνοκρατική κυβέρνηση», σε περίπτωση που θα λάμβανε μέρος και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP), υπό τον όρο των «πρόωρων εκλογών», γράφει η Diyalog (02.11.21).

    «Εμείς, ως HP, λέμε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο οι πρόωρες εκλογές. Είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς. Λέμε ότι πρέπει να ανανεωθεί η βούληση της βουλής, που συστάθηκε στις εκλογές του 2018», δήλωσε ο Όζερσαϊ, σημειώνοντας τα εξής:

    «Εάν συσταθεί μια κυβέρνηση για εκλογές, εάν είναι μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, θα την στηρίξουμε. Μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές», είπε καταληκτικά ο Όζερσαϊ.

    (ΔΨ)

    [07] Δεν θα συμμετάσχει σε «κυβέρνηση» Σουτζούογλου αλλά μπορεί να την στηρίξει, λέει ο Αρικλί

    Η K?br?s (02.11.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Σε δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Αρικλί ανέφερε ότι «δεν ταιριάζουν τα άστρα» τους με τον Σουτζούογλου και πρόσθεσε ότι «όμως είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να αγαπάμε ο ένας τον άλλον για να υπηρετήσουμε μαζί την χώρα».

    «Μια άλλη αλήθεια είναι ότι συνεχίζεται η δυσαρέσκειά μας προς εσάς λόγω της εμπλοκής σας στο συνέδριό μας», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Είχαμε πει εκ των προτέρων ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε μιαν κυβέρνηση που θα συστήσετε σε αυτό το στάδιο. Όμως, αν μπορέσετε να έρθετε στο στάδιο σύστασης κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των επαφών σας, να ξέρετε ότι θα σας παρέχουμε στήριξη απΆ έξω. Αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο αυτή την περίοδο. Η εικόνα που θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά την προσεχή περίοδο, θα αξιολογηθεί ξανά από τα αρμόδια όργανα του κόμματός μας».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κορκμαζχάν: Εξαλείφθηκε ο κίνδυνος διάσπασης του UBP και διαμάχης στη δεξιά

    Η Avrupa (02.11.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν εξέφρασε την άποψη ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου εξελέγη στην προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) «με το άνοιγμα του δρόμου του» εκ μέρους του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και όχι παρά την περί αντιθέτου επιθυμία του ΑΚΡ.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι αυτό το «άνοιγμα δρόμου» φαίνεται πως δεν ήταν η προτίμηση του ΑΚΡ, αλλά κάτι το οποίο κατέστησαν υποχρεωτικό οι συνθήκες.

    «Με τον Σουτζούογλου εξαλείφθηκε ο κίνδυνος μετατροπής σε χάσμα των σχισμών που οι παρεμβάσεις δημιούργησαν στην κοινωνία και στην βάση του UBP, διάσπασης του UBP και μιας πιθανής διαμάχης στην δεξιά», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι με την εντύπωση για έναν νέο και καθαρό ηγέτη ανοίγεται ο δρόμος να ανέλθει αυτόνομη στην «εξουσία» η αντίληψη που υποστηρίζει την απόσχιση και την προσάρτηση.

    Σύμφωνα με τον Κορκμαζχάν, οι δυνάμεις που στηρίζουν την δημοκρατία, την βούληση των Τουρκοκυπρίων και την λύση πρέπει να αντιληφθούν αυτό τον κίνδυνο, να μην καταστούν μέρος των προσπαθειών αποκατάστασης και της παράτασης της ζωής ενός σάπιου καθεστώτος και να κινητοποιηθούν για να ανοίξουν τον δρόμο της κοινότητας διασφαλίζοντας ευρύτατη δημοκρατική ενότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ζητούν συμμετοχή των «δήμων» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Τοπικής Αυτονομίας

    Η G?ne? (02.11.21) γράφει ότι η λεγόμενη τουρκοκυπριακή ένωση δήμων συμμετείχε διαδικτυακά στην 41η Σύνοδο των Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στο Στρασβούργο στις 26-28 Οκτωβρίου.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Μόρφου και πρόεδρος της ούτω καλούμενης τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων, Μαχμούτ Όζτσιναρ δήλωσε ότι κατά την 41η Σύνοδο των Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητήθηκε το θέμα της παρακολούθησης της εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Τοπικής Αυτονομίας και ότι ως αποτέλεσμα της επιμονής τους για συμπερίληψη και των Τουρκοκυπρίων στην διαδικασία άρχισαν να εργάζονται για διοργάνωση μιας διάσκεψης σε σχέση με το θέμα.

    Την λεγόμενη τουρκοκυπριακή ένωση δήμων εκπροσωπούν οι «δήμαρχοι» Μόρφου, Κερύνειας, κατεχόμενης Λευκωσίας και Γκιόνελι, Μαχμούτ Όζτσιναρ, Νινταϊ Γκιουνγκιορντού, Μεχμέτ Χαρμαντζί και Αχμέτ Μπενλί αντίστοιχα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ο μαφιόζος Πεκέρ εξηγεί γιατί σταμάτησε την ανάρτηση βίντεο ο «Τρελός Λοχίας»

    Η Avrupa (02.11.21) γράφει ότι ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ανέφερε ότι σταμάτησε την δημοσίευση βίντεο μέσω του λογαριασμού «Τρελός Λοχίας» λόγω του ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που προσβάλλουν την «ΤΔΒΚ». Με αναρτήσεις του χθες στο Twitter, ο Πεκέρ επανέλαβε ότι κατέχει και άλλα βίντεο προσθέτοντας ότι μπορεί να στείλει αυτά τα βίντεο σε έναν «έμπιστο δημοσιογράφο».

    Σημειώνοντας ότι μετά από την δημοσίευση αυτών των βίντεο, υπήρξαν «κάποιες ειδήσεις που προσέβαλαν την ΤΔΒΚ κυρίως στον ελληνοκυπριακό τομέα και σε άλλες χώρες», ο Πεκέρ αναφέρει ότι γιΆ αυτό τον λόγο σταμάτησε την δημοσίευση των βίντεο ο «Τρελός Λοχίας» και πρόσθεσε:

    «2. [?] Τι είχαμε πει; Δεν θα δημοσιεύουμε, αν αρχίσει αγώνας κατά των εγκληματιών στην ΤΔΒΚ. Αυτή την στιγμή γίνονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην ΤΔΒΚ.

    [03] Προηγουμένως κάποιοι φίλοι μου είχαν επαινέσει τους εισαγγελείς και τους δικαστές στην Κύπρο. Είναι αλήθεια ότι εγώ δεν τους είχα πιστέψει. Αν είναι τόσο έντιμοι, πως γίνονται τόσα πολλά εγκλήματα εκεί, τους είχα πει. Όμως φαίνεται πως είχα κάνει λάθος, Φαίνεται ότι θα καθαρίσουν την Κύπρο από το έγκλημα.

    [04] Δεν τράβηξαν βίντεο μόνο τον πρωθυπουργό, αξιωματούχους άλλων κομμάτων. Κατέγραψαν ακόμα και ανώτατους αξιωματούχους που χρειάζονταν για να κάνουν την δουλειά τους. Υπάρχουν ειδικά κάποιοι ανάμεσα σε εκείνους που πάνε εκεί από την Τουρκία που σας ορκίζονται ότι αν δείτε τα βίντεό τους?

    [05] ?θα αποδυναμωθεί ακόμα και η πίστη σας στην Μεγάλη Πίστη μας εξαιτίας τους. [?]

    [06] Ο Μεγάλος Αλλάχ να τους δώσει τον μπελά του. Δεν θα αφήσετε τίποτα που δεν λέτε για τα άτομα ΛΟΑΤΙ και λέγοντάς τα αυτά θα κάνετε πράγματα εξωφρενικά. Κρίμα σε εσάς. Κάποιοι, λέει, λένε ότι ΅δεν έχει άλλες κασέτες στα χέρια τουΆ. Να διαλέξουν έναν δημοσιογράφο τον οποίο εμπιστεύονται πολύ.

    [07] Να στείλω ένα τμήμα εκείνων των βίντεο, να τα παρακολουθήσει εκείνος ο δημοσιογράφος. Όμως λόγω τιμής, θα τα σβήσω αμέσως, επειδή κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αυτοκτονήσουν λόγω του ότι είναι άτομα γνωστά τόσο ως κομματικοί, όσο και ως αξιωματούχοι και ως πολύ θρησκευόμενοι. Λόγω τιμής. Δεν θα τα δημοσιεύσω. Όμως, αν ενδιαφέρονται?

    [08] ?να τους τα στείλω να τα παρακολουθήσουν. [?]

    [09] [?] Στον κόσμο του εγκλήματος όταν γκρεμίζεται ένα σύστημα, αμέσως κτίζεται ένα νέο σύστημα. Που βρίσκεται κτισμένο πάνω στην ΤΔΒΚ, στην Τουρκία, στην Μακεδονία, στην Λευκορωσία».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 104 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,163 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 104 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 80 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα άτομο έφτασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 23 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 30, Κερύνεια 21, Αμμόχωστος 20, Τρίκωμο 5, Μόρφου 3 και Λεύκα 1.

    Ένα άτομο απεβίωσε εξαιτίας της πανδημίας κατά το σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 να ανέλθει στους 88.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 100 άτομα.

    Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,543,215 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 22,614 κρούσματα Covid-19, ενώ 21,299 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,229 ασθενών, 46 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,177 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 παραμένει στους 88.

    Την 1η Νοεμβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1,644 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (ΔΨ)

    [12] Υποχρεωτικό «ψηφιακό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό» για τα άτομα, που ταξιδεύουν από το εξωτερικό

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (02.11.21), η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» ανακοίνωσε ότι τα άτομα, που φθάνουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το «ψηφιακό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό» για να γίνονται δεκτοί στα κατεχόμενα.

    Η επιτροπή διευκρινίζει ότι τα άτομα, ηλικίας έξι ετών και άνω, που θα εισέλθουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, είτε μέσω αεροδρομίων είτε μέσω λιμανιών, είτε μέσω των οδοφραγμάτων προερχόμενα από το εξωτερικό, πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το «ψηφιακό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό».

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί πουθενά η αξιοπρέπεια και η τιμή της χώρας μας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet και Hurriyet (01.11.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στη πτήση κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την «εποικοδομητική και ειλικρινή».

    Υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αποφάσισαν επίσης να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων. «Δόθηκαν εντολές προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Υπουργοί Δημοσιονομικών μας θα έχουν πιο συχνές συναντήσεις. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε τον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όγκο διμερούς εμπορίου στην οικονομία και θα βαδίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να διαβουλευθούμε επί των βημάτων που θα μπορούσαν να γίνουν για τη στρατηγική μας συνεργασία και εταιρική σχέση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πάνω από όλα είναι το θέμα των F-35», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι για τα F-35 υπάρχει η πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την χώρα του.

    «Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς ως προς αυτό το θέμα. Αντίθετα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών μας, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους οι Υπουργοί ¶μυνας μας. Ο Μπάιντεν είπε ότι ΅μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα. Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά εγώ θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μουΆ. Και εγώ του είπα ότι ΅πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι ο λόγος σου έχει βαρύτητα αυτή τη στιγμή σε αυτό το θέμα. Ας ελπίσουμε ότι οι Υπουργοί ¶μυνας μας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους μεταξύ τους. [?]».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν μετέβη στη Γλασκόβη για τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, ο Έρντογαν απάντησε ως εξής:

    «Υπήρχαν κάποια πρότυπα που θέσαμε όσον αφορά στο πρωτόκολλο ασφάλειας για τη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη. Αυτά είναι τα πρότυπα του πρωτοκόλλου που εφαρμόζονταν πάντα σε εμάς και σε όλους τους άλλους ηγέτες σε όλες τις διεθνείς μας επισκέψεις. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, μας είπαν ότι αυτά δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν. Αργότερα, μάθαμε ότι τα πρότυπα που απέρριψαν στο δικό μας αίτημά μας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατΆ εξαίρεση για μια άλλη χώρα. Αυτό δεν συνάδει με τη διπλωματική εθιμοτυπία. Και φυσικά εμείς δεν μπορούσαμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας συνέχισαν να συνομιλούν για αυτό το θέμα. Ευτυχώς, ενεπλάκη και ο Μπόρις Τζόνσον σε αυτό. Και δήλωσε ότι τελικά το θέμα επιλύθηκε. Όμως, επειδή εμείς ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή και ενώ ήμασταν καθοδόν για την επιστροφή μας, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκόβη. Τελικά, δεν αφορούσε μόνο τη δική μας ασφάλεια, ήταν για τη φήμη της χώρας μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της υπόληψης του έθνους μας. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί πουθενά η αξιοπρέπεια και η τιμή της χώρας μας».

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία δεν επιθυμεί συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, λέει ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (02.11.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, αν συμμετάσχουν σε αυτήν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, μετά την σύνοδο των G20 που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

    Όταν ρωτήθηκε για το κλίμα των συναντήσεών του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις εκτιμήσεις του για τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στις συναντήσεις τους και επισήμανε πως η Λιβύη ήταν στο επίκεντρο αυτών των θεμάτων.

    «Θέλει (ο Μακρόν) να πραγματοποιήσει μια παρόμοια Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι [?] Ζητά επίμονα να πάμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα ότι είχαμε ήδη πραγματοποιήσει αυτή τη διάσκεψη στο Βερολίνο», είπε και τόνισε πως διαμήνυσε στον Μακρόν πως η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

    Σημειώνοντας ότι ένα άλλο θέμα στη συνάντηση του με τον Μακρόν ήταν το ζήτημα του Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε: «Όπως γνωρίζετε, αποσύραμε τα στρατεύματά μας από το Αφγανιστάν, οι στρατιώτες μας δεν είναι πια εκεί. [?]».

    Σημειώνοντας ότι το θέμα του Νοτίου Καυκάσου τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, ο Ερντογάν ανέφερε: «Είπαμε ότι ήμασταν εκεί την περασμένη εβδομάδα και ότι γίνονται θετικά βήματα στον Νότιο Καύκασο αυτή τη στιγμή και ο αδελφός μας Ιλχάμ Αλίεφ θέλει να συνεχίσει αποφασιστικά αυτά τα θετικά βήματα. [?] Στη συνάντησή μου με τον Μακρόν, δήλωσα για άλλη μια φορά ότι οι στρατιώτες μας ήταν εκεί ως εκπαιδευτές και σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση της Λιβύης για το θέμα της Λιβύης».

    (ΚΣ)

    [03] Ντονμέζ: «Αγοράσαμε τα πλοία Yavuz, Kanuni και Fatih για 743 εκατομμύρια δολάρια»

    Η T?rkiye (01.22.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στο κόστος των 3 πλοίων γεωτρύπανων της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουρκική οικονομία με τις ανακαλύψεις τους στον τομέα της ενέργειας.

    Υποστηρίζοντας ότι αγοράστηκαν 3 πλοία στην τιμή ενός πλοίου, ο Ντονμέζ είπε: «Αγοράσαμε τα πλοία Yavuz, Kanuni και Fatih για 743 εκατομμύρια δολάρια».

    Ο Ντονμέζ έκανε αυτές τις δηλώσεις στην παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας για το 2022 στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι προσέγγισαν τις ενεργειακές και μεταλλευτικές πολιτικές «με μια ολιστική, προβλέψιμη, βιώσιμη και πράσινη στρατηγικής προτεραιότητας ανάπτυξη».

    Υπενθυμίζοντας ότι το φυσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε μόνο σε 5 πόλεις στη δεκαετία του 2000, ο Ντονμέζ είπε:

    «Σήμερα, το φυσικό αέριο έχει παραδοθεί και στις 81 επαρχίες μας, σε 604 περιφέρειες και πόλεις. Ο αριθμός των συνδρομητών φυσικού αερίου, που ήταν 1,3 εκατομμύρια στη δεκαετία του 2000, αυξήθηκε σε 17,9 εκατομμύρια σήμερα. Στο 82% του πληθυσμού της χώρας μας παρέχεται η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, αυξάνοντας τον πληθυσμό που επωφελείται ενεργά από το φυσικό αέριο σε 56 εκατομμύρια. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε φυσικό αέριο σε όλους τους πιθανούς οικισμούς στην χώρα, προκειμένου ο καθένας από τους πολίτες μας να βιώσει την άνεση του φυσικού αερίου».

    Ο Ντονμέζ έδωσε επίσης πληροφορίες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις τρέχουσες προσπάθειες παραγωγής.

    Εξηγώντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται για να συμπεριλάβουν την Τουρκία μεταξύ των χωρών με πυρηνικούς σταθμούς, ο Ντονμέζ είπε ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu (NGS), η οποία θα μπορεί να καλύψει μόνη της το 10% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, θα ολοκληρωθεί το 2023 και οι υπόλοιπες μονάδες θα κατασκευαστούν με διαφορά ενός έτους. Δήλωσε ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2026.

    (ΚΣ)

    [04] Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της Τουρκίας

    Η Yeni ?afak (02.11.21) γράφει ότι η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών για τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, σε σύγκριση με τον αριθμό των εξαγωγών που σημειώθηκε κατά την ίδια περίοδο την χρονιά που μας πέρασε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαγωγές 181,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές της Τουρκίας έφτασαν τα 20,8 δισ. δολάρια με αύξηση 20,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτός ο αριθμός ήταν επίσης ο υψηλότερος στις μηνιαίες εξαγωγές στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 28,678 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το cnnturk.com (01.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,678 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 356,643 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 217 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 26,175.

    Σημειώνεται ότι το 89,31% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 78,55% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 116,486,234 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 November 2021 - 15:18:53 UTC