Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 215/2021 06-08.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παρελθόν η ομοσπονδία αναφέρει το «πρόγραμμα» της νέας «κυβέρνησης»
  • [02] Θέλει κατοχύρωση της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ
  • [03] Στήριξη από Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν ζητά ο Τατάρ
  • [04] Δεν έχει προσδοκίες από τον διορισμό Στιούαρτ ο Ερτουγρούλογλου
  • [05] Επιστολή Τατάρ στην ΕΕ για το χαλλούμι
  • [06] Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή της στο θέμα του χαλλουμιού, υποστηρίζει ο Αμτζάογλου
  • [07] Σεννάρογλου: Συμφωνήθηκε να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου οι «πρόωρες εκλογές»
  • [08] Στην κεντρική επιτροπή του UBP διορίστηκε εκπρόσωπος του ΑΚΡ
  • [09] Συνάντηση Τατάρ με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας
  • [10] Συμφωνία της Επιτροπής Γυναικών του ΚΤΤΟ με το Συμβούλιο Γυναικών Επιχειρηματιών Τουρκίας
  • [11] Ένας θάνατος και 117 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Εργαζόμαστε για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία στην Αν. Μεσόγειο»
  • [02] Παύση καθηκόντων εννέα επίτιμων προξένων στην Τουρκία
  • [03] Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα ο Τσαβούσογλου
  • [04] Το θέμα των F-35 στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου
  • [05] Γιαβάς και Ιμάμογλου δεν θα είναι υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές, λέει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [06] Στις 25,304 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παρελθόν η ομοσπονδία αναφέρει το «πρόγραμμα» της νέας «κυβέρνησης»

    Η K?br?s Postas? (08.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ανέγνωσε την Δευτέρα το πρωί στην «βουλή» το «πρόγραμμα» της νέας «κυβέρνησης» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού (UBP-DP).

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως ισότιμο εταίρο και πρόσθεσε:

    «Το μοντέλο συμφωνίας της ομοσπονδίας έχει γίνει πλέον απομεινάρι του παρελθόντος. Μια διαρκής και δίκαιη συμφωνία στην Κύπρο είναι εφικτή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων που επικρατούν στο νησί. Οι προτάσεις που υπέβαλε ο κ. πρόεδρός μας στην άτυπη συνάντηση 5+Ηνωμένα Έθνη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απριλίου 2021 φέρει τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο μιας αποδεχτής συμφωνίας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε σχέση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη με την εγγύηση της κυριαρχικής μας ισότητας που είναι κεκτημένο δικαίωμά μας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Βασικός στόχος της κυβέρνησής μας στην εξωτερική πολιτική είναι η προώθηση της νέας μας πολιτικής. Το υπουργείο των εξωτερικών μας καταβάλλει και θα καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να εξηγήσει την νέα μας πολιτική στο κυπριακό θέμα, η οποία έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει την συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη σε θέματα που επηρεάζουν το νησί μας και θα μπορούσαν να ήταν προς κοινό όφελος των δύο λαών, χωρίς να αναμένεται η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεχτής συμφωνίας.

    Θα συνεχιστεί η αποφασιστικότητά μας για προστασία των νόμιμων δικαίων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα βοηθήσουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εξασφάλιση αμοιβαίου οφέλους. Ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι επί του παρόντος οι προτάσεις συνεργασίας που έχουμε κάνει σε σχέση την από κοινού διαχείριση των φυσικών πόρων των οποίων είμαστε ισότιμοι ιδιοκτήτες. Όμως, σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και δεν θα κλείσουμε τα μάτια στον σφετερισμό των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Έναντι των μονομερών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς θα κάνουμε ταυτόχρονα και ισότιμα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία.

    Ο βασικός στόχος μας στην εξωτερική πολιτική που θα διεξάγουμε σε ένας μεταβαλλόμενο με ταχύτητα περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον, θα είναι, όπως πάντα, η υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ και του λαού μας. Η κυβέρνησή μας, αποδεχόμενη ως οδηγό την ρήση του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’, θα καταβάλει προσπάθεια για εγκατάσταση και συνέχιση περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας. [?]

    Οι αντιπροσωπείες μας στο εξωτερικό, διεξάγοντας ενεργή διπλωματία, θα εξηγούν σε όλους τους κύκλους την κρατική μας πολιτική σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι, η οποία διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο καθώς προωθούμε σταδιακά το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία. [?]

    Θα συνεχίσουν αυξανόμενες σε συνεργασία με την Τουρκική Δημοκρατία οι εργασίες σε σχέση με την μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια και φυσικού αερίου από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία καθώς και οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα δοθεί προτεραιότητα στις εργασίες προς την κατεύθυνση της κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης. [?]

    Με σκοπό την προώθηση της ΤΔΒΚ στον τουριστικό τομέα, στόχος είναι η φιλοξενία στην χώρα μας διεθνώς γνωστών influencer και blogger (Φαινόμενων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης).

    Με το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού στόχος είναι να ανοίξει ένα Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης σε αυτή την περιοχή που δέχεται πολλές επισκέψεις.

    Θα δοθεί σημασία στις εργασίες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού της ΤΔΒΚ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Θέλει κατοχύρωση της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ

    Η G?ne? (08.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν την ύπαρξή τους στη βάση της ισότητας και όχι ως μειονότητα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Τουρκοκυπριακό Πολιτιστικό Σύνδεσμο στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο και μέλη του συνδέσμου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ο τουρκοκυπριακός «λαός» πλήρωσε πολλά τιμήματα για να κερδίσει την ύπαρξη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, έδωσε πολλούς πεσόντες και έζησε προσφυγιά.

    «Όμως είμαστε εκεί, συνεχίζουμε την ύπαρξή μας. Αυτό που φωνάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι θέλουμε μιαν συμφωνία στη βάση της ισότητας», είπε και πρόσθεσε:

    «Είναι και εκείνοι ένας λαός, τους σεβόμαστε. Έχουν και οι Ελληνοκύπριοι ένα κράτος, είναι κυρίαρχοι κατά την άποψή τους, θέλουμε και εμείς το αντάλλαγμα γι’ αυτό. Είμαστε και εμείς κυρίαρχοι. Λόγω των διεθνών συμφωνιών, η κυριαρχία μας είναι δικαίωμά μας. Θέλουμε την κατοχύρωση της κυριαρχίας μας. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κάνουν βήματα μιαν ώρα αρχύτερα πάνω σε αυτό το θέμα [?] Θέλουμε και εμείς μιαν συναίνεση, μιαν συμφωνία στην Κύπρο [?]».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακολούθως ότι η «λύση δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι» θα είναι προς το συμφέρον των «δύο λαών», της σταθερότητας στην Κύπρο και στην περιοχή και της δημιουργίας ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Θέλουμε μιαν συμφωνία στην Κύπρο σε αυτή την βάση», επανέλαβε.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» καταβάλλει προσπάθειες για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του από το 1571 και ότι το 1960 προέκυψε μια ομοσπονδία στη βάση της ισότητας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ως μια «λειτουργική ομοσπονδία», όμως δεν είχε μακρά διάρκεια ζωής.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα «κράτος» το οποίο θα εορτάσει την 38η επέτειο από την ίδρυσή του αυτή την βδομάδα, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την εκλογή του ιδίου στην ηγεσία της κοινότητας άνοιξε μια νέα σελίδα στην Κύπρο και ακολουθείται μια νέα πολιτική.

    Υποστήριξε ότι εγκατέλειψαν πλέον την νοοτροπία που οι Τουρκοκύπριοι προέβαιναν σε υποχωρήσεις σε κάθε συνάντηση και δεν έδωσε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι πλέον εργάζονται για μιαν αντίληψη δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για πολλά χρόνια έγινε αντιληπτό ότι δεν προέκυψε έδαφος για συμφωνία στη βάση της συνομοσπονδίας και της ομοσπονδίας. Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν προσεγγίζουν μιαν συμφωνία στη βάση της ισότητας και ακόμα θεωρούν την Κύπρο ως ελληνικό νησί.

    Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας κατά την οποία η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία, οι Τουρκοκύπριοι θα καταστούν πιο αδύναμοι με τον καιρό με τη μία κυριαρχία και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους με ισότητα.

    Υποστήριξε ότι αν μπορέσουμε να φτάσουμε στο μοντέλο ενός κράτους που ζει πλάι-πλάι με μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν εντός της ΕΕ.

    Σκέλος της «νέας πολιτικής» το Βαρώσι

    Σημειώνοντας ότι αυξάνεται η στήριξη προς αυτή «την νέα πολιτική», ο Τατάρ ανέφερε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού είναι ένας σκέλος αυτής της πολιτικής και επανέλαβε ότι οι «κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1974» θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους στο Βαρώσι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών για να μην υπάρξει αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

    Ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα το Βαρωσιού είναι ένα σωστό βήμα από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απάλειψη των αδικιών και πρόσθεσε ότι θα το μοιραστούν αυτό με όλο τον κόσμο.

    Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι έμεινε κλειστό 47χρόνια, όμως τώρα καθαρίζεται και γίνονται σιγά σιγά επενδύσεις σε έργα υποδομής, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι θα πάρει χρόνια για να υιοθετηθεί η «νέα πολιτική» τους στο Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στήριξη από Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν ζητά ο Τατάρ

    Η G?ne? (08.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι χρειάζονται συνεργασίες για να μπορέσει η «ΤΔΒΚ» να ενισχυθεί οικονομικά και υποστήριξε ότι έστω και αν αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν ορισμένες «οικονομικές και διπλωματικές δυσκολίες», ο τουρκοκυπριακός «λαός» προσπαθεί να αντισταθεί κατά των πιέσεων που του ασκούνται για να γίνει «μπάλωμα» στους Ελληνοκύπριους.

    Μιλώντας ως προσκεκλημένος των Συνδέσμων Αζερμπαϊτζάν Τουρκίας σε έκθεση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν» με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την κατάληψη του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι αδικίες και τα εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων στόχο έχουν να τους πτοήσουν.

    «Χρειάζεται να υποστηριχτεί η ΤΔΒΚ ενισχύοντας την συνεργασία ειδικά στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού με τα αδέλφια μας στο Αζερμπαϊτζάν και στο Πακιστάν και με τα άλλα κράτη του τουρκικού κόσμου», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και «ΤΔΒΚ» είναι «ένα έθνος τρία κράτη».

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν και δική τους νίκη, αλλά και της Τουρκίας και ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι με την δύναμη που πήραν από την Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι αντιστάθηκαν στην γενοκτονία και στην τυραννία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «έναντι κάθε είδους επιθέσεων με τίμημα να μας αφανίσουν, δεν τους χαλαλίσαμε το όνειρο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, αντισταθήκαμε στις επιθέσεις».

    Υποστηρίζοντας ότι σήμερα ο τουρκοκυπριακός «λαός» κατάφερε να υπάρχει ένα «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ο δικός μας αγώνας πρέπει να είναι και δικός σας αγώνας. [?] Πρέπει να υποστηριχθεί η ΤΔΒΚ που είναι και η δική σας αξιοπρέπεια και η δική σας τιμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι είμαστε και εμείς ένα κομμάτι του μεγάλου τουρκικού κόσμου. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι και δικός σας αδελφός. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας λαός αγωνιστής. Οι Τουρκοκύπριοι πολέμησαν μέχρι τέλους έναντι του διδύμου Ελληνοκύπριοι ? Ελλάδα, έδωσαν πεσόντες, πλήρωσαν τίμημα, όμως αντιστάθηκαν. Οι σημαίες μας συνέχισαν να κυματίζουν στον αέρα.

    Αυτό είναι ένα ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας για το μεγάλο τουρκικό έθνος. Σε μια τέτοια μέρα διαβιβάζω τα χαιρετίσματά μου στον Πρόεδρο Ιλχάν Αλίγιεφ. Του εύχομαι επιτυχίες. Με την στήριξη που μας παρέχει ως αδελφός λαός μαζί με εμάς και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία είμαστε ένα έθνος αλλά ταυτόχρονα τρία κράτη, όπως είπε και ο Πρόξενος από το Πακιστάν. Σας χαιρετώ με την επιθυμία να είναι πάντοτε πιο δυνατό το Αζερμπαϊτζάν μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, την ΤΔΒΚ και το αδελφό κράτος του Πακιστάν. [?]»

    Μιλώντας σε ΜΜΕ από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ ευχήθηκε με τον καιρό να αναπτυχθούν οι σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με το Αζερμπαϊτζάν και να αυξηθεί η συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και άλλους. Ευχήθηκε επίσης να έρχονται περισσότεροι τουρίστες, φοιτητές και επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα.

    Απευθυνόμενος στον Τύπο του Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι θα χαρούν να τους δουν ανάμεσά τους κατά τους εορτασμούς για την 38η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν έχει προσδοκίες από τον διορισμό Στιούαρτ ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s Postas? (06.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει πολλές προσδοκίες από τον διορισμό του Καναδού διπλωμάτη Κόλιν Στιούαρτ, στην θέση του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    «Μαλώναμε με την Σπέχαρ για χρόνια και τώρα θα μαλώσουμε με τον Στιούαρτ. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε στον Στιούαρτ κάτι», είπε.

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως ο Στιούαρτ, «δεν θα δεχτεί πράγματα που δεν του κάνουν». Δήλωσε επίσης πως δεν έχει καμία προσδοκία από τον ΟΗΕ.

    «Γνωρίζουμε ότι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη μας αδικούν πραγματικά και καθιερώνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά ως κράτος μέλος, δεν θα έχουν ευαισθησίες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη ή η αμεροληψία. Εμείς θα διατηρήσουμε την αποφασιστική μας όρθια στάση», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Επιστολή Τατάρ στην ΕΕ για το χαλλούμι

    Ο παράνομος Bayrak (06.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι η λεγόμενη προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα του χαλλουμιού και υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ρύθμιση που επιχειρείται να εφαρμοστεί στοχεύει στο να υπαγάγει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς στις «ελληνοκυπριακές αρχές».

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ενώπιον της ΕΕ, ότι σε σύσκεψη που διοργάνωσε το «συμβούλιο συντονισμού για το χαλλούμι» στην «πρωθυπουργία» με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία εξαγωγής του εν λόγω προϊόντος προς την ΕΕ και αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το θέμα στον «πρόεδρο της δημοκρατίας», από τον οποίο ζητήθηκε να αποστείλει επιστολή για το θέμα προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ.

    «Προς την κατεύθυνση αυτής της επιθυμίας, εστάλη εκ μέρους του προέδρου της δημοκρατίας μας μια επιστολή που περιέχει τα προβλήματα τα οποία διαβίβασε το συμβούλιο», αναφέρεται και προστίθεται ότι στην επιστολή σημειώνεται ότι δεν θα γίνουν αποδεχτές οι διακρίσεις και η αδικία κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Ζητείται επίσης από την Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις που επιχειρείται να τεθούν σε ισχύ εκ μέρους της ΕΕ κατά παράβαση της θεμελιώδους αρχής ότι ως απαιτούμενο των ίσων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς η μία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορεί να ασκεί εξουσία πάνω στην άλλη.

    Ο Τατάρ αναφέρει επίσης ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις στοχεύουν να υπαγάγουν τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς στην «ελληνοκυπριακή αρχή» και αυτό εξυπηρετεί στην επίτευξη του «ονείρου» της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί εξαπλώνοντας την εξουσία της στην «ΤΔΒΚ». Ισχυρίζεται ότι αυτή η αναχρονιστική προσέγγιση δεν θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί.

    Υπενθυμίζοντας την ευθύνη της Επιτροπής της ΕΕ για ύπαρξη ενός λειτουργικού μηχανισμού σε ολόκληρο το νησί για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο Τατάρ ζήτησε να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας με τον διορισμό μιαν ώρα αρχύτερα είτε εκ μέρους της Επιτροπής είτε από τις δύο πλευρές ενός οργανισμού που θα ελέγχει την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, η οποία χρειάζεται για να γίνονται εξαγωγές προς την ΕΕ μέσω της Πράσινης Γραμμής.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης στην Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η απόφαση της ΕΕ στο θέμα του χαλλουμιού πλήττει το κλίμα σε μια διαδικασία κατά την οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και χρειάζεται να προστατεύονται οι ισορροπίες για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Υποστήριξε επίσης ότι κλονίζει πιο πολύ την εμπιστοσύνη του τουρκοκυπριακού «λαού» προς την ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή της στο θέμα του χαλλουμιού, υποστηρίζει ο Αμτζάογλου

    Η G?ne? (08.11.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του λεγόμενου συμβουλίου συντονισμού για το χαλλούμι στην «πρωθυπουργία» του καθεστώτος, Χουσεϊν Αμτζάογλου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε ακόμα τις υποσχέσεις που έδωσε προς τους Τουρκοκύπριους στην αρχή της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Αμτζάογλου υπενθύμισε ότι η ΕΕ αντίκρισε θετικά την διεξαγωγή ελέγχου στα κατεχόμενα από έναν ανεξάρτητο οργανισμό και ότι αποφασίστηκε πως ο οργανισμός που θα ελέγχει την παραγωγή του χαλλουμιού κατά τα πρότυπα της κατοχύρωσης θα είναι ο Bureau Veritas, ο οποίος ακόμα δεν επικοινώνησε με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που είναι αρμόδιο για την διαδικασία στα κατεχόμενα, παρά το γεγονός ότι άρχισε την διαδικασία στις ελεύθερες περιοχές.

    Είπε ότι έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προς την Επιτροπή της ΕΕ και τον Bureau Veritas για διόρθωση της κατάστασης.

    Ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να κατευθυνθούν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί προς το «ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας» και υποστήριξε ότι εδώ έρχεται σε πρώτο πλάνο η πολιτική, δεν υπήρξαν επαφές μαζί τους και η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

    «Αποφασίσαμε να διεξάγουμε έναν σοβαρό αγώνα για να μην χάσουμε τα δικαιώματά μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας μας του ζητήσαμε να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο. Θέλουμε να πάρουμε ραντεβού στις Βρυξέλλες. Αν χρειαστεί, μπορεί να κάνουμε εκδηλώσεις και στο Λήδρα Πάλας και στις Βρυξέλλες μαζί με τους παραγωγούς».

    Υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προσχωρήσει με τις ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και ότι δημοσιεύθηκε λανθασμένα ακόμα και η επιστολή του Ερσίν Τατάρ προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ.

    Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί είναι πάντα έτοιμοι για την διαδικασία ελέγχου και πρόσθεσε ότι ο Bureau Veritas πρέπει να αρχίσει ελέγχους στα κατεχόμενα μη ξεχνώντας την αρχή της αμεροληψίας.

    Σημείωσε ότι δεν μπορούν να διεξάγουν την διαδικασία κάτω από το «ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας» και πρόσθεσε ότι το ανέφεραν αυτό στην ΕΕ, η οποία επέδειξε κατανόηση.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Σεννάρογλου: Συμφωνήθηκε να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου οι «πρόωρες εκλογές»

    Ο Bayrak (08.11.21) γράφει ότι στις 23 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση της «συμβουλευτικής επιτροπής» της λεγόμενης βουλής, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «προέδρου της βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου, όλα τα κόμματα έχουν καταλήξει σε κοινή συμφωνία, προκειμένου η «επιτροπή νομικών και πολιτικών υποθέσεων της βουλής» να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες για τις «εκλογές» λαμβάνοντας υπόψη ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 23η Ιανουαρίου.

    Ο Σεννάρογλου είπε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση του «εκλογικού νόμου». Τονίζοντας ότι θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση από κάθε πολιτικό κόμμα στην ad hoc επιτροπή και ότι συμφωνήθηκε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, ο Σεννάρογλου σημείωσε ότι η ad hoc επιτροπή θα εργαστεί «για την εξάλειψη ή αλλαγή του μικτού συστήματος ψηφοφορίας».

    Τέλος, ανέφερε πως ο «προϋπολογισμός» θα συζητηθεί και θα περάσει πριν από τις «εκλογές». Είπε ότι όλα τα κόμματα αποφάσισαν από κοινού να συζητηθεί ο προϋπολογισμός με τη μορφή συνεδριάσεων επιτροπών για 3 ημέρες και συζήτησης στη «βουλή» για 3 ημέρες.

    Σερντάρ Ντενκτάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (08.11.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις «εκλογές».

    Είπε επίσης πως οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις 6 Φεβρουαρίου και όχι στις 23 Ιανουαρίου, λόγω της λειτουργίας των σχολείων.

    «Η εκπαίδευση έχει ήδη καταρρεύσει», είπε και πρόσθεσε ότι «το παιχνίδι δεν πρέπει να γίνεται τις ημέρες του σχολείου και τις αργίες και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ψυχολογία των παιδιών».

    (ΚΣ)

    [08] Στην κεντρική επιτροπή του UBP διορίστηκε εκπρόσωπος του ΑΚΡ

    Η Yeni Bak?? (06.11.21) γράφει ότι ο νέος ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαϊζ Σουτζούογλου, διόρισε την Νουρτζάν Γιαρντιμτζί ως μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν κατάφερε να εκλεγεί στο εκλογικό συνέδριο του UBP που έγινε πριν από μερικές μέρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο Σουτζούογλου επαλήθευσε την πληροφορία λέγοντας πως υπάρχουν εσωτερικές ισορροπίες στο Κόμμα και ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. «Έτσι έκανα την επιλογή μου», είπε.

    Η Γιαρντιμτζί είναι πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [09] Συνάντηση Τατάρ με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας

    Η Diyalog (06.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας με επικεφαλής τον Γκιουρσέλ Μπαράν.

    Στην ομιλία του κατά τη συνάντηση, ο Τατάτ υπενθύμισε ότι παρευρέθηκε στη Συνέλευση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Επιμελητήριου στην «ΤΔΒΚ».

    Τονίζοντας πως οι τουριστικές δυνατότητες της Αμμοχώστου θα αυξηθούν μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλη των Βαρωσίων, ο Τατάρ δήλωσε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένας σημαντικός προορισμός για την Τουρκία με τις ιστορικές και πολιτιστικές της αξίες».

    Είπε ακόμα ότι 50 χιλιάδες φοιτητές από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σπουδάζουν σε «πανεπιστήμια στην ΤΔΒΚ» και ευχήθηκε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

    Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της συνέχισης και της εδραίωσης των στενών σχέσεων και επαφών με την Τουρκία, ο Τατάρ τόνισε τη σημασία των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και είπε ότι οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Δηλώνοντας ότι η οικονομία θα ανέβει μετά την πανδημία, ο Τατάτ ευχήθηκε να αυξηθεί το εμπορικό και επενδυτικό δυναμικό της «ΤΔΒΚ».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας Γκιουρσέν Μπαράν, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πολιτική που ακολουθεί ο Τατάρ, επισημαίνοντας ότι ο Τατάρ είναι αγαπητός και τυγχάνει σεβασμού στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [10] Συμφωνία της Επιτροπής Γυναικών του ΚΤΤΟ με το Συμβούλιο Γυναικών Επιχειρηματιών Τουρκίας

    Η Vatan (08.11.21) γράφει ότι η Επιτροπή Γυναικών του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO - ΚGK) και το Συμβούλιο Γυναικών Επιχειρηματιών της Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Τουρκίας (TOBB KGK) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Η Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη από την Πρόεδρο του TOBB KGK Νουρτέν Όζτουρκ και την Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Οργάνωσης Μεριέμ Τσερκέζ Γκουρτντούς.

    Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο.

    Δηλώνοντας ότι ως επιτροπή εργάζονται κατά κύριο λόγο σε έργα στους τομείς της ψηφιοποίησεης και της πράσινης οικονομίας, η Γκουρτντούς ανέφερε ότι είναι τιμή τους να είναι συνεργάτες με έναν οργανισμό που χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης διεθνώς, όπως ο TOBB, που πάντα υπήρξε πρωτοπόρος στις μελέτες για γυναίκες επιχειρηματίες.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας μεγάλο βήμα για την τουρκοκυπριακή οργάνωση.

    (ΚΣ)

    [11] Ένας θάνατος και 117 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (08.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,655 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 117 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 100 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 17 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Ένα άτομο απεβίωσε εξαιτίας της πανδημίας χθες με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 να ανέλθει στους 90.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 39, Κερύνεια 29, Αμμόχωστος 22, Τρίκωμο 3, Μόρφου 4 και Λεύκα 3.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 137 άτομα.

    Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,649,619 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 23,409 κρούσματα Covid-19, ενώ 21,949 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,372 ασθενών, 44 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,323 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Εργαζόμαστε για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία στην Αν. Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με το Cnnturk (07.11.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του για την 800η επέτειο από την άλωση της Αλάνιας από τον Σουλτάνο Αλααντίν Κεκουμπάτ, αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι εργάζονται για την ευημερία και την βιώσιμή ειρήνη στην περιοχή.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Κόκκινος Πύργος, που ατενίζει τη Μεσόγειο δείχνει σε ποιον ανήκουν αυτά τα εδάφη και αυτή η θάλασσα, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε:

    «Το να είμαστε τα παιδιά αυτού του μεγάλου πολιτισμού είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς. Σήμερα, 8 αιώνες μετά, διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική με την έμπνευση που παίρνουμε από αυτή την ένδοξη κληρονομιά. Έχουμε δείξει την ύπαρξη μας τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι για να ανοίξουμε τον δρόμο για την ειρήνη. [?]

    Εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στη Μεσόγειο και δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις όσον αφορά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Σεβόμαστε το δίκαιο και τα δικαιώματα όλων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Είμαστε ένα έθνος ναυτικών. Χαλάσαμε τα προδοτικά σχέδια αυτών που είχαν στόχο να μας κάνουν να μην μπορούμε να πάμε πέρα από τον Κόκκινο Πύργο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το τραπέζι είναι τραπέζι, το πεδίο είναι πεδίο. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Η ίδια αντίληψη μας ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους και για την ΤΔΒΚ. Κοιτάξτε, η Αλάνια ήταν σαντζάκι της επαρχίας της Κύπρου για 300 χρόνια κατά την Οθωμανική περίοδο. Η μοίρα μας είναι τόσο συνδεδεμένη που θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της ΤΔΒΚ [?]».

    (ΑΚ)

    [02] Παύση καθηκόντων εννέα επίτιμων προξένων στην Τουρκία

    Υπό τον τίτλο «Μεγάλος σεισμός στο υπουργείο εξωτερικών! Τερμάτισαν τα καθήκοντά τους», η Milli Gazete (04.11.21) γράφει ότι μετά την κρίση των δέκα Πρέσβεων, τερματίστηκαν, χωρίς καμία αιτιολογία, τα καθήκοντα επίτιμων προξένων εννέα χωρών στην Τουρκία, που τα καθήκοντα τους θα έληγαν το 2025.

    Επικαλούμενη δημοσίευμα της Deutsche Welle (03.11.21), η εφημερίδα σημειώνει ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών τερμάτισε τα καθήκοντα επίτιμων προξένων εννέα χωρών χωρίς κανένα αιτιολογικό, συμπεριλαμβανομένων και των προξένων που εκπροσωπούσαν το Βέλγιο, την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Η επίτιμη πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, Νιλ Σαγκίρ δήλωσε ότι «τα καθήκοντά της, ως επίτιμου προξένου, τερματίστηκαν μονομερώς με μια ξαφνική απόφαση, χωρίς να παρουσιάζεται κανένα αιτιολογικό». Αξιολογώντας την απόφαση, η Σαγκίρ υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας του «πολιτικού κλίματος» στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι τα καθήκοντα των εννέα επίτιμων προξένων τερματίστηκαν με απόφαση της γενικής διεύθυνσης πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου, 2021, και ότι οι διπλωματικές τους ταυτότητες ακυρώθηκαν άμεσα.

    Τα ονόματα των επίτιμων προξένων που τερματίστηκαν τα καθήκοντά τους, είναι τα εξής:

    «Η επίτιμη πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, Νιλ Σαγκίρ, η επίτιμη πρόξενος της Βρετανίας στο Μπόντρουμ Νεσιέ Τσοσκουνσού, ο επίτιμος πρόξενος του Βελγίου στη Σμύρνη Νεζίχ Όζτουρε, ο επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Σμύρνη Μουσταφά Ουλκού Τσανέρ, ο επίτιμος πρόξενος της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέττα Φαρούκ Ρεντέ, ο επίτιμος πρόξενος της Αιθιοπίας στο Ικόνιο Σερβέτ Μεχμέτ Χεκίμογλου, ο επίτιμος πρόξενος της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη Εμίρ Ουγιάρ, ο επίτιμος πρόξενος της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Τζικριτζίογλου και ο επίτιμος πρόξενος της Λιθουανίας στην Νεβσεχίρ Γιακούπ Ντινλέρ».

    (ΔΨ)

    [03] Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα ο Τσαβούσογλου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-07.11.21), σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του γραφείου της Συμμαχίας των Πολιτισμών των ΗΕ που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

    Στα εγκαίνια, μαζί με τον Τσαβούσογλου θα παραστούν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Συνεργασίας της Ισπανίας, Miguel Angel Moratinos.

    Η συμμαχία συστάθηκε το 2005 μετά από κοινή πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ισπανίας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.

    Στόχος της Συμμαχίας είναι η καταπολέμηση των διεθνών απειλών κατά της ειρήνης και ασφάλειας και η καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της Ισλαμοφοβίας.

    Στα πλαίσια της παραμονής του στη Γενεύη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές.

    (ΑΚ)

    [04] Το θέμα των F-35 στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

    Οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τους αρχηγούς κρατών, η πιθανή επιχείρηση στη Συρία, οι αυξήσεις στα αγαθά, ο κατώτατος μισθός, οι εργασίες για το εγχώριο εμβόλιο και η πανδημία είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Ερντογάν, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (08.11.21).

    Σημειώνεται ότι το πρώτο θέμα της συζήτησης θα είναι οι εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας και κυρίως η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών G-20 και το ζήτημα των F-35 και των F-16. Το δεύτερο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης είναι το κατά πόσο θα διεξαχθεί επιχείρηση στη Συρία. Αναμένεται επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα υποβάλει έκθεση για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα εξαγγείλει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

    (ΔΨ)

    [05] Γιαβάς και Ιμάμογλου δεν θα είναι υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές, λέει ο Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με την Aksam (06.11.21), ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Τουρκία, υποστήριξε ότι τόσο ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς όσο και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα συνεχίσουν τα καθήκοντα τους και δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Προεδρικές εκλογές στη χώρα.

    Στις δηλώσεις του, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι πρέπει και τα δύο ονόματα να συνεχίσουν τα καθήκοντα τους στα Δημαρχεία.

    «Είμαστε εναντία στην υποψηφιότητα και των δύο ονομάτων. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια και τα δύο ονόματα πρέπει να συνεχίσουν τα καθήκοντα τους. Και εγώ επιθυμώ όπως και οι δύο Δήμαρχοι μας συνεχίσουν τα καθήκοντά τους. Και ειδικά σήμερα που δεν έχουμε πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 25,304 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (07.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 25,304 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 347,783 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 200 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 28,852.

    Σημειώνεται ότι το 89,62% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 79,25% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 117,378,532 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 November 2021 - 15:54:37 UTC