Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 225/2021 20-22.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θα εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Συνεχάρη την Νιχαγιέτ Ελιμπόλ για το βιντεοκλίπ στο Βαρώσι ο Τατάρ
  • [03] Δήμαρχοι του CHP επισκέπτονται τα κατεχόμενα
  • [04] Συναντήθηκε με Χαρμαντζί και Έρχουρμαν ο Δήμαρχος Σμύρνης
  • [05] Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρκίας με Τατάρ σήμερα
  • [06] «Συνάντηση Ετοιμασίας Βραχυπρόθεσμου Οικονομικού Σχεδίου Δράσης»
  • [07] Δεν ήρθαν τα χρήματα από το οικονομικό «πρωτόκολλο» υποστηρίζει ο Έρχουρμαν
  • [08] Αρικλί: «Δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους όρους του οικονομικού πακέτου»
  • [09] Εκπροσώπηση των τουρκοκυπριακών «δήμων» στο Στρασβούργο
  • [10] Έκκληση για επαναλειτουργία λατομείου για αναστήλωση αρχαίων μνημείων στα κατεχόμενα
  • [11] Η «ένωση επιχειρηματιών καζίνο» πληρώνει για άγαλμα του Ντενκτάς
  • [12] Νέα μέτρα για την πανδημία ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα
  • [13] Αυξημένα τα κρούσματα Covid-19 και οι θάνατοι στα κατεχόμενα
  • [14] Νέος πρόεδρος της KTOE?S ο Οζάν Ελμαλί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ο Ντονμέζ
  • [02] Άνοιξη οι πρώτες σωλήνες για άντληση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
  • [03] Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να δείξει κοινή λογική μετά τις δηλώσεις Δένδια
  • [04] Κατηγορούν την Ελλάδα για κακομεταχείριση μεταναστών στο Αιγαίο
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Οκτάι με Σχοινά
  • [06] Ο Ερντογάν αποσύρει μηνύσεις εναντίον του Κιλιτσντάρογλου - Είχε κέρδισε τις περισσότερες, λέει ο πρόεδρος του CHP
  • [07] Στις 21,177 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θα εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (22.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που δήλωσε ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την άρση των εγγυήσεων και κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να δει κάποιον φταίχτη ας κοιτάξει στον καθρέφτη.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι έβλεπαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την ένωση και από την πρώτη μέρα κινητοποιήθηκαν για κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκία τις οποίες θεωρούσαν απειλή για την ένωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτάχθηκαν σε αυτό το αίτημα και σημείωσαν ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Πρόσθεσε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθενται σε αυτό. Παράδειγμα γι’ αυτό είδαμε στο Κραν Μοντάνα. Δόθηκε η απάντηση που χρειαζόταν στον πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος προσπάθησε να παραποιήσει τις πραγματικότητες και τα γεγονότα, προσπαθεί να κρύψει την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και να φορτώσει την ευθύνη για τη μη λύση στην Τουρκία και στον τουρκοκυπριακό λαό, λέγοντας ότι ‘η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την κατάργηση των εγγυήσεων’. Και αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια. Ενώ η μητέρα πατρίδα Τουρκία δήλωσε πολλές φορές από το 1960 και εντεύθεν ότι δεν θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος που πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες, είναι μια μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτό ήταν κάτι το νέο. Και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί των εγγυήσεων της Τουρκίας. Ο λαός μας γνωρίζει και θυμάται πολύ καλά τι συνέβη στο παρελθόν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν πετούσαν πάνω από την Λευκωσία κατά τις επιθέσεις των ματωμένων Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου 1963, ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποβαλλόταν σε δολοφονίες και θα αφανιζόταν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν επενέβαιναν στα Κόκκινα, οι αγωνιστές μας και ο λαός της περιοχής θα ρίχνονταν στην θάλασσα [?]».

    Χαρακτηρίζοντας ως εκτός πραγματικότητας ισχυρισμό την δήλωση ότι από το 1956 η Τουρκία υποδαυλίζει την αδιαλλαξία στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ποιοι ίδρυσαν την «τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του, το 1955 με στόχο την ένωση, ποιοι ετοίμασαν το Σχέδιο Ακρίτας το 1962 με στόχο τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων και ποιοι μετέτρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία με την βία των όπλων, όπως ισχυρίστηκε.

    Απαντώντας στην δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «για να δούμε ποιος είναι ένοχος ας κοιτάξουμε την ιστορία», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάλι προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις πραγματικότητες που βιώθηκαν στην Κύπρο και ότι αν κοιτάξουμε την ιστορική διαδικασία ο τουρκοκυπριακός «λαός» εκδιώχθηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία ήταν ίσος ιδρυτικός εταίρος και υπέστη δολοφονίες. Καταλήγει ισχυριζόμενος τα εξής ο Τατάρ:

    «Ιδού γι’ αυτούς τους λόγους το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθεται στην κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και στην επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να πάψει να τρέχει ξωπίσω από όνειρα κενά. Συμβουλή μου στον πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη είναι να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, την πρότασή μας για λύση που περιέχει μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο και την συνέχιση της ειρήνης που επιτεύχθηκε το 1974 στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής και αν θέλει να δει κάποιον ένοχο να κοιτάξει στον καθρέφτη».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνεχάρη την Νιχαγιέτ Ελιμπόλ για το βιντεοκλίπ στο Βαρώσι ο Τατάρ

    Η Avrupa (21.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια Νιχαγιέτ Ελιμπόλ, η οποία γύρισε βιντεοκλίπ ενός τραγουδιού της στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και έγινε στόχος επιθέσεων από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

    Σύμφωνα με δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ συνεχάρη την τραγουδίστρια και την ομάδα της για το βιντεοκλίπ που γύρισαν στο Βαρώσι και ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά την δημοσίευση του βιντεοκλίπ και έφτασαν μέχρι και απειλές και ύβρεις είναι «προϊόν μιας απάνθρωπης και φανατικής νοοτροπίας».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν ετοιμάστηκε με οποιανδήποτε πολιτική ανησυχία το έργο της καλλιτέχνιδας και ότι ετοιμάστηκε με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία λογική βάση οι επιθέσεις που έγιναν απλώς και μόνο λόγω του γεγονότος ότι το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στο Βαρώσι.

    Ισχυριζόμενος ότι αυτή η νοοτροπία που δεν ανέχεται καν ένα καλλιτεχνικό έργο αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ανοχή στην τέχνη και στην διαφορετικότητα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα της «πολιτισμένης ζωής».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δήμαρχοι του CHP επισκέπτονται τα κατεχόμενα

    Η Avrupa (22.11.21) γράφει ότι δήμαρχοι που εξελέγησαν στην Τουρκία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτονται παράνομα τα κατεχόμενα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σεγίτ Τορούν για να διεξαγάγουν διάφορες επαφές. Οι επισκέψεις που διοργανώνονται από τον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς, στον οποίο ανατέθηκε από τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αναπτύξει τις σχέσεις με την «ΤΔΒΚ».

    Η αντιπροσωπεία του CHP αποτελείται από τους Δημάρχους Κωνσταντινούπολης Ερντέμ Ιμάμογλου, Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς, Αττάλειας Μουχιττίν Μποτζιέκ, Αδάνων Ζεϊντάν Καραλάρ, Αϊντίν Οζλέμ Τσετσιογλου και Μερσίνας Βεχάπ Σετσέρ.

    Στις 22 Νοεμβρίου οι Τούρκοι Δήμαρχοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Οντέρ Σεννάρογλου, τον «πρωθυπουργό», Φαϊζ Σουτζούογλου και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Κατά την δεύτερη μέρα της παραμονής τους στα κατεχόμενα οι δήμαρχοι του CHP θα επισκεφτούν λεγόμενους δήμους.

    Σήμερα στις 18.00, ο Σεγίτ Τορούν και οι δήμαρχοι θα παραθέσουν διάσκεψη Τύπου σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συναντήθηκε με Χαρμαντζί και Έρχουρμαν ο Δήμαρχος Σμύρνης

    Η Yeni D?zen (22.11.21) γράφει ότι ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογιέρ είχε χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν και τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί.

    Στις δηλώσεις του, ο Χαρματζί ανέφερε ότι η Σμύρνη κατέχει μιαν πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους, ότι ο Δήμος Σμύρνης παρέχει υπηρεσίες τις οποίες παρακολουθούν στενά και ότι παρακολουθούν τις εργασίες και τις επενδύσεις που γίνονται εκεί.

    Σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στην Κύπρο αποδίδουν σημασία στην πολυφωνία και δεν έχουν μία μόνο άποψη, ο Χαρμαντζί επεσήμανε την σημασία να ενεργούν από κοινού σε κλίμα αλληλεγγύης όλοι όσοι υποστηρίζουν την ειρήνη, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισε την σημασία της επίσκεψης Σογιέρ για να ακουστούν πιο στεντόρειες οι φωνές τους.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σογιέρ είπε ότι παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας δεν είχαν την δυνατότητα να συναντηθούν κατ’ ιδίαν οι δήμαρχοι των δύο αδελφών πόλεων, κατά την έκφρασή του, η Κύπρος βρισκόταν πάντοτε στην καρδιά και στο μυαλό τους και ότι την επισκέπτονται με ενθουσιασμό για να συνεχίσουν τις κοινές του εργασίες από εκεί που είχαν μείνει.

    Σημειώνοντας ότι αναπνέουν με την δημοκρατία και ότι με την απόφραξη της δημοκρατίας στενεύουν οι πνεύμονες της δημοκρατίας, ο Σογιέρ είπε ότι «εμείς ήρθαμε να αποφράξουμε εκείνους τους πνεύμονες».

    Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ζωντανέψουν τις αδελφικές τους σχέσεις με την Λευκωσία, ο Σογιέρ ανέφερε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικές φωνές, σκέψεις και απόψεις και πρόσθεσε ότι ξέρουν πως θα είναι πιο δυνατοί μαζί και ήρθαν στα κατεχόμενα για να τα μοιραστούν όλα αυτά.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρκίας με Τατάρ σήμερα

    Η Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGF) διεξάγει στα κατεχόμενα την πρώτη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, γράφει η Diyalog (22.11.21).

    Ο πρόεδρος και τα μέλη της ομοσπονδίας, που έφθασαν αεροπορικώς στα κατεχόμενα από διάφορα μέρη της Τουρκίας, πραγματοποίησαν χθες την πρώτη συνάντηση αξιολόγησης των προβλημάτων του Τύπου σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι μεταφέρουν σε κάθε πλατφόρμα τα προβλήματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιλμάζ Καρατζά είπε: «Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη μικρή πατρίδα [κατεχόμενα]. Αναμένουμε ότι οι αρμόδιοι θα εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, επιλύνοντας τα αυξανόμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ανατολού. Θα συνεχίσουμε αδιαλείπτως τον αγώνα μας».

    Τα μέλη της TGF, που επισκέπτονται τα κατεχόμενα ως προσκεκλημένοι του Ρεσάτ Ακάρ, προέδρου της «ένωσης Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων», θα έχουν συνάντηση σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και αργότερα με επαγγελματικές οργανώσεις.

    Αναφέροντας ότι είναι τιμή τους να φιλοξενούν την Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Τουρκίας, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι τιμή τους να είναι μέλη αυτής της ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης επαγγελματικής οργάνωσης Τύπου, που πάντα εκφράζει τα προβλήματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια, είπε τα εξής:

    «Εκτός από τη συζήτηση των επαγγελματικών θεμάτων στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου, θα πραγματοποιήσουμε και μια σειρά συναντήσεων. Θα επισκεφθούμε τους δημοσιογράφους συνάδελφους μας και τις συντεχνίες Τύπου και θα ακούσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Ταυτοχρόνως, θα έχουμε συνάντηση και με τον ‘πρόεδρο’ μας Ερσίν Τατάρ».

    (ΔΨ)

    [06] «Συνάντηση Ετοιμασίας Βραχυπρόθεσμου Οικονομικού Σχεδίου Δράσης»

    Η K?br?s (21.11.21) γράφει ότι η λεγόμενη πρωθυπουργία του κατοχικού καθεστώτος διοργάνωσε «Συνάντηση Ετοιμασίας Βραχυπρόθεσμου Οικονομικού Σχεδίου Δράσης» υπό τον «πρωθυπουργό» Φαϊζ Σουτζούογλου. Η συνάντηση διήρκεσε 7,5 ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν οι λεγόμενοι υπουργοί τουρισμού και περιβάλλοντος, οικονομικών, υγείας και παιδείας, εκπρόσωποι οικονομικών οργανώσεων, ακαδημαϊκοί και γραφειοκράτες.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Σουτζούογλου είπε ότι το κλείσιμο λόγω της πανδημίας επηρέασε αρνητικά την οικονομία και ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ μειώθηκε στις 10,055 δολάρια και ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε στο μείον 16,2%.

    Σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι 10,1%, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι το εισόδημα από τον τουρισμό μειώθηκε από τα 912 εκατομμύρια δολάρια στα 165 εκατομμύρια. Είπε ότι μείωση παρουσίασε και το εισόδημα από την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο έπεσε από τα 786 εκατομμύρια δολάρια στα 384 εκατομμύρια. Σημείωσε ότι οι φοιτητές από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 11,000, ενώ οι φοιτητές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 11,000.

    Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου οι εξαγωγές κατά την εν λόγω περίοδο ήταν 106 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές 1 δισεκατομμύριο 319 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν προς τα κατεχόμενα μειώθηκε κατά έξι φορές πέφτοντας στις 388 χιλιάδες, είπε προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι πρόκειται για μιαν περίοδο με προβλήματα και ότι οι δυσκολίες βαίνουν προς την κορύφωσή τους.

    Παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις των οικονομικών οργανώσεων για την οικονομία, ο Σουτζούογλου είπε ότι το θέμα είναι η λήψη οικονομικών μέτρων επειγόντως και ότι εξ όσων έχει αντιληφθεί σοβαρό ζήτημα αποτελούν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια, οι δομικές παθογένειες και τα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

    Σημείωσε ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν μέσα στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις «εκλογές» και ειδικά σε ένα «προεκλογικό κλίμα», όμως πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Πρόσθεσε ότι η «χώρα» χρειάζεται το εισόδημα από τους τομείς του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης και των ακινήτων, οι οποίοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. «Θα ενδιαφερθώ ιδιαιτέρως γι’ αυτούς τους τρεις τομείς», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν ήρθαν τα χρήματα από το οικονομικό «πρωτόκολλο» υποστηρίζει ο Έρχουρμαν

    Υπό τον τίτλο «Έρχουρμαν: Δεν μπορούμε να χάσουμε ακόμη πέντε χρόνια με αυτή την νοοτροπία», η Yeni D?zen (20.11.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε σφοδρά την οικονομική πολιτική της «κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις του στο παράνομο Bayrak (BRTK), ο Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι δεν έχει ετοιμάσει ούτε ένα σχέδιο ή πρόγραμμα, σημειώνοντας τα εξής:

    «Ακόμη ο Τατάρ λέει ότι υπέγραψαν πρωτόκολλο πέντε δισεκατομμυρίων με την Τουρκική Δημοκρατία. Το σημαντικό είναι πόσα χρήματα ήρθαν από αυτό το πρωτόκολλο».

    Αναφέροντας ότι έχουν δανειστεί 800 εκατομμύρια με 21% τόκο, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι έχουν γονατίσει την οικονομία αυτής της «χώρας».

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η «χώρα» μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι το 2018 το ποσοστό των εγχώριων εσόδων διαμορφώθηκε στο 101%. Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν υποστήριξε τα εξής:

    «Πληρώσαμε και τους μισθούς των δυνάμεων ασφάλειας από τις εγχώριες δαπάνες και κλείσαμε με 50 εκατομμύρια περίσσευμα. Σημαίνει ότι αυτή η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (20.11.21) γράφει ότι ο Έρχουρμαν, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι παραμονές μιας τόσο κρίσιμης αναμέτρησης, το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 10,1%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας ανάμεσα στους νέους φθάνει το 29,3%. «Αυτοί είναι σοβαροί αριθμοί, αυτοί οι αριθμοί παρουσιάζουν ποσοστά που θα μεταναστεύσουν», σημείωσε ο Έρχουρμαν.

    Ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, το 2017 εργάζονταν 356 Τουρκοκύπριοι, ενώ το 2020 αυτός ο αριθμός τετραπλασιάστηκε και έφθασε τους 1,406.

    (ΔΨ)

    [08] Αρικλί: «Δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους όρους του οικονομικού πακέτου»

    Ο αρχηγός του κόμματος Αναγέννησης (YDP) Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι δεν κατόρθωσαν να υπάρξει ροή χρήματος, γιατί δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν κανέναν όρο από το οικονομικό πακέτο, που υπέγραψαν με την Τουρκία, γράφει η Diyalog (22.11.21).

    Αναφερόμενος στην παραίτηση της «κυβέρνησης μειοψηφίας», που συμπεριλάμβανε και το δικό του κόμμα, ο Αρικλί είπε ότι είχαν φθάσει στο σημείο, που δεν είχαν την πλειοψηφία στη «βουλή» και στις «επιτροπές», έτσι η «κυβέρνηση» δεν μπορούσε να κάνει καμία ενέργεια.

    «Δεν μπόρεσα να περάσω ούτε το νόμο περί δημαρχείων, ή το νόμο περί βιομηχανικών περιοχών, δεν υπήρχε λόγος να συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση, που δεν μπορούσε να πράξει τίποτα. Ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του την ημέρα που η κεντρική επιτροπή του κόμματος αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να ανοιχθεί ο δρόμος για πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο Αρικλί.

    (ΔΨ)

    [09] Εκπροσώπηση των τουρκοκυπριακών «δήμων» στο Στρασβούργο

    Η Diyalog (20.11.21) γράφει ότι οι τουρκοκυπριακοί «δήμοι» εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση της Επιτροπής Επίκαιρων Θεμάτων και στη συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Μόρφου και πρόεδρος της «ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων» Μαχμούτ Όζτσιναρ, ο λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας Νιντάι Γκιούνγκορντου καθώς και ο «συντονιστής της ένωσης δήμων και γραμματέας διεθνών αντιπροσωπειών» Χουσεΐν Κολέ συμμετείχαν στη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής Διοίκησης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο.

    Ο δε λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, που είναι ο εκπρόσωπος της επιτροπής επίκαιρων θεμάτων, συμμετείχε διαδικτυακά χθες σε συνάντηση της Επιτροπής Επίκαιρων θεμάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «ένωσης δήμων», θέματα όπως η κοινότητα LGBT (ΛΟΑΤ), η συμμετοχή των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίκαιρων θεμάτων, ενώ στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής συζητήθηκαν φαινόμενα όπως η επίδραση των ψευδών ειδήσεων (fake news) στην τοπική δημοκρατία, η ρητορική μίσους (hate speech) διαδικτυακά καθώς και οι έξυπνες πόλεις και οι τοπικές ταυτότητες.

    (ΔΨ)

    [10] Έκκληση για επαναλειτουργία λατομείου για αναστήλωση αρχαίων μνημείων στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Οι αρχαιότητες είναι υπό απειλή εξαφάνισης», η K?br?s (22.11.21) γράφει ότι συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αλί Τουντζάι δήλωσε ότι το λατομείο, που βρίσκεται στη «ζώνη του ελεύθερου λιμανιού» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, πρέπει να επαναλειτουργήσει για να μπορέσουν να προστατεύσουν τις αρχαιότητες στην «ΤΔΒΚ», αλλιώς μνημεία, που χρειάζονται αναστήλωση, θα χαθούν μέσα σε 20-30 χρόνια.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι αρχαιότητες, που είναι η πολιτιστική κληρονομιά και ο πλούτος τους, είναι μεγάλης σημασίας από την άποψη του τουρισμού και της οικονομίας της «χώρας», ο Τουντζάι έκανε έκκληση στην «κυβέρνηση» και στους «αρμόδιους» να πράξουν τα δέοντα. Αναφέροντας ότι έχουν επανειλημμένα φέρει το θέμα στην ατζέντα ζητώντας την επαναλειτουργία του λατομείου, ο Τουντζάι σημείωσε ότι το λατομείο, που δραστηριοποιείτο στη δεκαετία του 1930, σταμάτησε όταν παρέμεινε στη «ζώνη του ελεύθερου εμπορίου». Στη συνέχεια, είπε τα εξής:

    «Το λατομείο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Είναι η μόνη πηγή για την αναστήλωση. Έχουν βρεθεί εναλλακτικές πηγές γύρω, αλλά δεν είναι αρκετές. Το μέλλον των αρχαιοτήτων στην ΤΔΒΚ και στο Βαρώσι είναι συνδεδεμένο με το λατομείο. Η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει σε αυτό το θέμα. Οι αρχαιότητες είναι κομμάτι της κυπριακής ταυτότητας και του πολιτισμού. Πρέπει να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Τα αρχαία μνημεία στην περιοχή αναμένουν αναστηλωθούν. Εάν δεν βρεθούν οι πέτρες, σε 20-30 χρόνια, θα χάσουμε τα μνημεία, που χρειάζονται αναστήλωση».

    (ΔΨ)

    [11] Η «ένωση επιχειρηματιών καζίνο» πληρώνει για άγαλμα του Ντενκτάς

    Η «ένωση επιχειρηματιών καζίνων» (C?B) ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την ανέγερση μπρούτζινου αγάλματος ύψους τριών μέτρων μπροστά από το μνημείο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, γράφει η K?br?s (22.11.21).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ένωσης επιχειρηματιών καζίνων», θα καλύψουν όλα τα έξοδα της κατασκευής του μπρούτζινου αγάλματος, που συνεχίζεται ακόμη στην Άγκυρα.

    Σημειώνεται ότι στοχεύουν να μεταφέρουν και να στήσουν το άγαλμα στα κατεχόμενα πριν τις 13 Ιανουαρίου 2022, που είναι η 10η επέτειος θανάτου του «ιδρυτή της ΤΔΒΚ» Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΔΨ)

    [12] Νέα μέτρα για την πανδημία ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Κάηκαν οι μη εμβολιασμένοι», η Avrupa (21.11.21) γράφει ότι νέες αποφάσεις έλαβε η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, απαγορεύθηκε η είσοδος σε πολλά μέρη για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Οι μη εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα καζίνο, στα μπαρ/κλαμπ, στα κλειστά γυμναστήρια, στα στάδια, στις κλειστές αίθουσες ομαδικών αθλημάτων, στα νυκτερινά κέντρα, στις αίθουσες χορού, τελετών, θεάτρων, γαμήλιων δεξιώσεων, εστιατορίων, ταβερνών, ζαχαροπλαστείων, καφετεριών, συναυλιών, κινηματογράφων κλπ.

    Απαγορεύονται εκ νέου οι κατ’ οίκον επισκέψεις και η συγκέντρωση πέραν των 10 ατόμων μελών της ίδιας οικογένειας.

    Θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι και θα ακυρώνεται το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (Adapass) όσων δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει περίοδος πέραν των έξι μηνών από την δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer/Biontech και της Astrazeneca, όσων έχει παρέλθει περίοδος τριών μηνών από την δεύτερη δόση του εμβολίου της Sinovac και όσων έχει παρέλθει περίοδος πέραν των τριών μηνών από τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

    Από τις 29 Νοεμβρίου 2021 θα πρέπει να συμπληρώνονται κατά τις τελευταίες 72 ώρες πριν το ταξίδι τα ψηφιακά έγγραφα ταξιδίου.

    Μετά από αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί, θα εφαρμόζονται οι κανόνες του «επιπέδου 3».

    Όσοι είναι εμβολιασμένοι με τα αναγνωρισμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια ή και με τα Sinovac, Sinopharm και Sputnik (με τις δύο δόσεις ή με τη μία δόση του Johnson & Johnson) θα μπορούν να περνούν από τα οδοφράγματα 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή PCR που έκαναν κατά τις τελευταίες 7 ημέρες.

    Οι μη εμβολιασμένοι (συμπεριλαμβανομένων και των μη εμβολιασμένων εργατών και ατόμων που διακινούνται για σκοπούς υγείας) υποχρεούνται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή PCR που έκαναν κατά τις τελευταίες 72 ώρες. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου και οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου υποχρεούνται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή PCR που έκαναν κατά τις τελευταίες 7 ημέρες.

    Κατά τις τουριστικές περιηγήσεις από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες που προέρχονται από χώρες της πορτοκαλί ? κόκκινης κατηγορίας θα μπορούν να περνούν από τα οδοφράγματα αφού παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή PCR που έκαναν κατά τις τελευταίες 72 ώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Αυξημένα τα κρούσματα Covid-19 και οι θάνατοι στα κατεχόμενα

    Η Vatan (22.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 21,539 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 265 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 171 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 91 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Μέσα στο σαββατοκύριακο σημειώθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα εξαιτίας της πανδημίας να ανέλθει στους 96.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 91, Κερύνεια 40, Αμμόχωστος 18, Μόρφου 3, Τρίκωμο 8 και Λεύκα 11.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 130 άτομα.

    Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,920,371 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 26,297 κρούσματα Covid-19, ενώ 23,619 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,584 ασθενών, 79 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,489 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 16 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Νέος πρόεδρος της KTOE?S ο Οζάν Ελμαλί

    Η Avrupa (21.11.21) γράφει ότι καθορίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το νέο ελεγκτικό συμβούλιο και το νέο πειθαρχικό συμβούλιο της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOE?S), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 53ου τακτικού της συνεδρίου που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, νέος πρόεδρος εξελέγη ο Οζάν Ελμαλί και γενικός γραμματέας ο Ιμπραχίμ Ερμιχάν.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.11.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τα σχέδια για την ασφαλή παροχή ενέργειας για κάλυψη των αναγκών της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι «όπως και χθες, έτσι και σήμερα και αύριο θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους ομοεθνείς μας στην ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ντονμέζ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν και την «αντιπροσωπεία» του, στα πλαίσια του 11ης Συνόδου της Τουρκίας για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο έχουν αξιολογήσει τη μετατροπή των υφιστάμενων ηλεκτροπαραγωγών σταθμών πετρελαίου στα κατεχόμενα για χρήση φυσικού αερίου. «Με το θέλημα του Αλλάχ, το LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) θα μεταφερθεί αρχικά στο νησί με τα έργα που θα γίνουν. Θα παρέχουμε αυτήν την καθαρή πηγή ενέργειας που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και του τουρισμού και ειδικά αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθούν στενά το έργο που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού οχήματος στην «ΤΔΒΚ», ο Ντονμέζ ανέφερε και τα εξής:

    «Η συμπερίληψη των ηλεκτρικών οχημάτων στο σύστημα θα σημαίνει και την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Έχοντας αυτό ως σημείο αναφοράς, για το σκοπό αυτό, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στο νησί και να υπάρξει αύξηση στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής. Μπορεί να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη αυξήσεις στη δυναμικότητα του δικτύου. Η δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού είναι αρκετά υψηλή. Για να την αυξήσουμε ακόμη περισσότερο εμείς δηλώσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα αλλά και αύριο εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας στην ΤΔΒΚ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα έργα που χρειάζεται το νησί για την ασφαλή παροχή ενέργειας».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ατούν υποστήριξε ότι στη συνάντηση με τον Ντονμέζ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών στην «ΤΔΒΚ» καθώς επίσης και την δυνατότητα για ασφαλή παροχή ενέργειας στην «ΤΔΒΚ».

    «Ενημερωθήκαμε για τα καλά νέα που αφορούν στην εγκατάσταση στην ΤΔΒΚ δύο ηλεκτροπαραγωγικών γεννητριών από την Τουρκία που θα παρέχουν την δυνατότητα μετατροπής του φυσικού αερίου και πετρελαίου 25 μεγαβάτ. Είναι πολύ σημαντικό στο τέλος της ημέρας, να προχωρήσουμε και εμείς μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε βήματα και έργα για μιαν Πράσινη Κύπρο με μηδενικό άνθρακα. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε αυτά τα ζητήματα. Η τεχνολογία της ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί και στην ΤΔΒΚ ένα πεδίο παραγωγής. Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό του κράτους μας, την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης και την μετατροπή των υφιστάμενων», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός.

    (ΑΚ)

    [02] Άνοιξη οι πρώτες σωλήνες για άντληση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

    Σύμφωνα με το Ankara Anatolia (22.11.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι τα έργα μηχανικής έχουν ολοκληρωθεί στο Πεδίο φυσικού αερίου Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα και θα κάνουν την πρώτη συγκόλληση τοποθετώντας σωλήνες κάτω από το νερό την άνοιξη του 2022.

    Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του στην τελετή έναρξης της 11ης Ενεργειακής Συνόδου Κορυφής της Τουρκίας.

    Ανέφερε ότι οι μελέτες της Τουρκίας για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις δοκιμές του πηγαδιού T?rkali-2 τον Ιούλιο. Πρόσθεσε και το εξής: «Κάψαμε το αέριο της Μαύρης Θάλασσας εκεί για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα. [?] Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις μηχανολογικές εργασίες. Έχουμε κάνει τις παραγγελίες για σωλήνες υψηλής ποιότητας. Θα πραγματοποιήσουμε αυτές τις εργασίες μαζί με μια εταιρεία που είναι ειδική στον τομέα της και έχει υψηλό επίπεδο ικανότητας. Ελπίζω να κάνουμε την πρώτη συγκόλληση τοποθετώντας τις σωλήνες κάτω από το νερό την άνοιξη του 2022».

    Σημειώνοντας ότι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων θα φτάσει στην Τουρκία την άνοιξη του 2022, ο Ντονμέζ είπε: «Το 4ο πλοίο μας έχει σχέδιο διπλού πύργου και μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες. Λειτουργεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και σε δεξαμενές υψηλής πίεσης».

    (ΚΣ)

    [03] Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να δείξει κοινή λογική μετά τις δηλώσεις Δένδια

    Το Ankara Anatolia (21.11.21) μετέδωσε ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του αντέδρασε στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Τουρκία και κάλεσε την Ελλάδα «να επιδείξει κοινή λογική και ειλικρίνεια».

    «Μιλώντας για διάλογο, καλούμε την Ελλάδα, που καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία, να επιδείξει κοινή λογική και ειλικρίνεια», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς.

    Υποστηρίζει επίσης ότι είναι μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας «η οποία δεν μπορεί να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και το εγγύς περιβάλλον», να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε κάθε ζήτημα, να δημιουργεί τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας και να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία.

    (ΚΣ)

    [04] Κατηγορούν την Ελλάδα για κακομεταχείριση μεταναστών στο Αιγαίο

    Σύμφωνα με την Aksam (21.11.21), το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύει φωτογραφίες με άτυπους μετανάστες στο Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι οι εικόνες που δημοσιεύονται επιβεβαιώνουν την κακομεταχείριση τους και τις απάνθρωπές πρακτικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές σε βάρος τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εικόνες που ανάρτησε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, δείχνουν το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής να σπρώχνει με ρόπαλα πρόσφυγες που βρίσκονται σε πλοιάρια στο Αιγαίο, προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι εικόνες αυτές καθώς επίσης και βίντεο που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν την κακομεταχείριση των Ελληνικών Αρχών προς του άτυπους μετανάστες, υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Στο μεταξύ, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, σχολιάζοντας βίντεο που δημοσιεύθηκε, στο οποίο η ακτοφυλακή της Ελλάδας προβαίνει σε ενέργειας για να βυθίσει πλοίο στο οποίο μεταβαίνουν μετανάστες, κατηγορεί την Ελλάδα για ντροπιαστική συμπεριφορά, αλλά και τον Δυτικό Κόσμο και την ΕΕ που παραμένουν σιωπηλοί απέναντι σε αυτές την απάνθρωπες συμπεριφορές, όπως τις χαρακτηρίζει.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (21.11.21), στα πλαίσια συνομιλίας που είχε χθες με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνο για τους Πρόσφυγες και την Ασφάλεια, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σχολίασε τις εικόνες και τα βίντεο με τους άτυπους μετανάστες στο Αιγαίο και χαρακτήρισε απαράδεκτες και απάνθρωπες τις πρακτικές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι αναμένουν από τις Ελληνικές Αρχές και τον οργανισμό Frontex να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. «Καταγράφηκε για μια ακόμη φορά η ποδοπάτηση της ανθρωπότητας στο Αιγαίο. Ντροπή σας!», δήλωσε ο Οκτάι.

    (ΑΚ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Οκτάι με Σχοινά

    Το Ankara Anatolia (20.11.21) μετέδωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι συζήτησε θέματα σχετικά με το Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ιδιαίτερα τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ασφάλεια των συνόρων. Στην επικοινωνία αξιολογήθηκε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδας απωθεί τους πρόσφυγες, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.

    Κατά την συνομιλία, ο Οκτάι αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία» (FRIT) και είπε ότι το πρώτο μέρος του προγράμματος επικεντρώνεται στη στέγαση και τις βασικές ανάγκες, το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην κοινωνική συνοχή και τις υποδομές και το τρίτο μέρος περιλαμβάνει την πρόληψη της μετανάστευσης και την ασφάλεια και τόνισε ότι θα πρέπει να στοχεύει σε εθελούσιες επιστροφές.

    Τονίζοντας ότι είναι ακόμη πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο για τους Σύρους όσο και για την κοινωνία υποδοχής, ο Οκτάι είπε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης και η ασφάλεια των συνόρων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός διαφορετικού ταμείου.

    Μετά τις δηλώσεις του Οκτάι για το FRIT, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι εργάζονται για την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέροντας ότι συμφωνεί απόλυτα με όσα είπε ο Οκτάι για τον εκούσιο επαναπατρισμό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι συνεργάζονται και με εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ για τα θέματα αυτά.

    «Ο Οκτάι δήλωσε ότι τα γεγονότα απώθησης των αιτούντων άσυλο που εφαρμόζει η Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης είναι απαράδεκτα και ότι αναμένουν από τον Frontex και τις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου», αναφέρει το ΑΑ.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα ιρανικά σύνορα μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για μεταναστευτικά ζητήματα στη Συρία και στο Αφγανιστάν.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Ερντογάν αποσύρει μηνύσεις εναντίον του Κιλιτσντάρογλου - Είχε κέρδισε τις περισσότερες, λέει ο πρόεδρος του CHP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (22.11.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει μηνύσεις που έκανε εναντίον του και δήλωσε πως ήδη είχε κερδίσει τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως έχει αποσύρει 17 αγωγές τις οποίες κέρδισε ενάντια στον Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο ο ηγέτης του CHP «δεν κατάλαβε την

    αξία της ενέργειας του», όπως ανέφερε.

    Ο Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του δήλωσε πως από τις 21 υποθέσεις που περατώθηκαν, οι 18 ήταν υπέρ του ενώ στις 3 υποθέσεις που εκδικάστηκαν με αποτέλεσμα εις βάρος του, απευθύνθηκε στο ΕΔΑΔ και η ετυμηγορία ήταν υπέρ του.

    «Εφόσον το άτομο έχει καταστρέψει το τουρκικό δίκαιο, αποσύρει τις υπόλοιπες υποθέσεις για να μην ντροπιαστεί περισσότερο στον κόσμο», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου και κάλεσε τον Ερντογάν να πάρει μέχρι το τέλος τις υποθέσεις.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 21,177 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ηurriyet (21.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,177 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 350,163 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 195 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 34,290.

    Σημειώνεται ότι το 90,28% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 80,61% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 119,327,719 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 22 November 2021 - 16:42:59 UTC