Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 236/2021 07.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιβάλλεται εμπάργκο απευθείας πτήσεων στους Τουρκοκύπριους, λέει ο Τατάρ
  • [02] CHP: «Σε πόσους Τουρκοκύπριους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία;»
  • [03] Πρέπει να συζητηθεί η υιοθέτηση σταθερού νομίσματος, επιμένει ο Έρχουρμαν
  • [04] Χαμηλότερος από το όριο της φτώχειας ο κατώτατος μισθός
  • [05] Ρατσιστική η έκκληση Σουτζούογλου για τα καύσιμα, σύμφωνα με τον Ιζτζάν
  • [06] Νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ? Ελπίδα οι Ελληνοκύπριοι και οι τουρίστες
  • [07] Στα 242 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Νέες αποφάσεις: Δεν θα κάνουν πρωτοχρονιά οι μη εμβολιασμένοι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Στόχος μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου»
  • [02] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της ίδιας και της Κύπρου στη Μεσόγειο», δηλώνει ο Κουρτουλμούς
  • [03] Ένταση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά από «ανήθικη χειρονομία» του Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τη Συμμαχία του Έθνους να προηγείται
  • [05] Στις 20,033 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιβάλλεται εμπάργκο απευθείας πτήσεων στους Τουρκοκύπριους, λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (07.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι απογοήτευση προκαλεί η επί 60 χρόνια συνέχιση της αδικίας που γίνεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων εκ μέρους των μεγάλων χωρών του κόσμου στο πολιτικό τους ζήτημα. Μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης του λεγόμενου πανεπιστημίου Μεσογείου στην Καρπασία με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας πολιτικής αεροπορίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο κόσμος βλέπει ότι υπάρχει ένας χωριστός λαός στην Κύπρο και το σέβεται αυτό και ότι αυτός είναι ο λόγος που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ως συνομιλητές τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    «Όμως σε τέτοια ζωτικά θέματα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η οικονομία μας, να ανέβει το επίπεδο ζωής μας και να γίνουμε και εμείς αποδεχτοί συνομιλητές από την άποψη της ελευθερίας ταξιδιών», είπε αναφερόμενος στις απευθείας πτήσεις.

    Ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» κατέχει όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε ένα κράτος, αδικείται σε σχέση με την Σύμβαση του Σικάγο και επιβάλλεται εμπάργκο απευθείας πτήσεων στον τουρκοκυπριακό «λαό». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Οι πτήσεις μας διεξάγονται μέσω Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο ευχαριστώ την Τουρκική Δημοκρατία. Διότι οι άλλες χώρες που θεωρούμε φιλικές διστάζουν στο σημείο των απευθείας πτήσεων».

    Σημειώνοντας ότι διεξάγονται απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας και θα υπάρξουν και περισσότερες, ο Τατάρ ανέφερε ότι με την διευκόλυνση των συγκοινωνιών προς διάφορα μέρη της Τουρκίας θα αυξηθούν οι σχέσεις τους με την έλευση επιχειρηματιών, επενδυτών και φοιτητών τόσο από την Τουρκία όσο από τις γύρω χώρες και ολόκληρο τον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] CHP: «Σε πόσους Τουρκοκύπριους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία;»

    Η Yeni D?zen (07.12.21) γράφει ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ουτκού Τσακίροζερ επέκρινε την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την Κύπρο και ρωτήθηκε σε πόσους Τουρκοκύπριους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τσακίροζερ επέκρινε την δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση εισόδου σε πάνω από 40 Τουρκοκύπριους ανάμεσα στους οποίους δημοσιογράφοι, πολιτικοί και διανοούμενοι. Ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Από τη μια φέρνετε συμφωνίες εδώ και λέτε να προωθήσουμε την ΤΔΒΚ στον κόσμο, να δείξουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της. Και από την άλλη βγαίνετε ύστερα και θέτετε απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και διανοούμενους των Τούρκων της Κύπρου. Λέμε ‘προστατεύουμε παντού τα δικαιώματα, το δίκαιο των Τούρκων της Κύπρου’, όμως θέτουμε οι ίδιοι εμπόδια στην ελευθερία ταξιδιού τους που είναι το πιο θεμελιώδες τους δικαίωμα και στην είσοδό τους στην Τουρκία. Το άτομο που δεν δεχτήκαμε στην χώρα είναι σύμβουλος Τύπου του τέως προέδρου της ΤΔΒΚ που είτε σας αρέσει είτε όχι στηρίξατε την εκλογή του. Δεν σας αρέσουν οι απόψεις των διανοουμένων, των συγγραφέων, θυμώνετε πολύ, όμως δεν μπορείτε να περιορίζετε την ελευθερία ταξιδιού τους. Και όταν ερωτηθείτε το προσπερνάτε λέγοντας ότι ‘αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα’. Δεν μπορείτε να προσπερνάτε με μιαν μονολεκτική απάντηση μιαν σοβαρή ντροπή δημοκρατίας. Πόσα άτομα είναι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί δεν γίνονται δεχτοί στην Τουρκία; Υποχρεούστε να το δηλώσετε και σε αυτούς και στην κοινή γνώμη! Αν γίνει το ίδιο στην ΤΔΒΚ ή σε άλλο σημείο του κόσμου σε δικούς μας πολίτες, θα το ανεχτούμε; [?]

    Από τη μια λέτε η ΤΔΒΚ να είναι ανεξάρτητη, να αναπτύξουμε την σχέση ως ανεξάρτητο κράτος. Και από την άλλη δεν βάζετε στην χώρα τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς και τους διανοούμενους της ΤΔΒΚ [?]»

    Ο Τσακίροζερ αναφέρθηκε και στην σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι αυτή προσβάλλει τους Τουρκοκύπριους και τους ιστορικούς τους ηγέτες, ενώ ταυτοχρόνως παραγνωρίζει την κυπριακή ιστορία. Είπε και το εξής:

    «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενώ γίνεται αναφορά σε πολιτιστική συνεργασία με την Κύπρο στην Εθνοσυνέλευση, στο επίσημο κανάλι του κράτους TRT γίνονται σειρές που προσβάλλουν τους Τούρκους της Κύπρου και παραγνωρίζουν την κυπριακή ιστορία. Οι οικογένειες των θρυλικών ηγετών της κυπριακής μας υπόθεσης Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και κ. Ραούφ Ντενκτάς παραπονιούνται για τον τρόπο παρουσίασης των Κιουτσιούκ και Ντενκτάς σε αυτή την σειρά. Αν θα κάνουμε πολιτιστική συνεργασία με την ΤΔΒΚ, δεν πρέπει να είναι κατά τρόπο που θα προσβάλλει τους Τούρκους της Κύπρου και θα παραποιεί την ιστορία τους [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πρέπει να συζητηθεί η υιοθέτηση σταθερού νομίσματος, επιμένει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (07.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης του «λαού» αποτελεί κοινωνική και οικονομική κατάρρευση. Μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι το νέο οικονομικό μοντέλο που χάραξε η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην οικονομία στα κατεχόμενα που ούτως ή άλλως έχει περάσει στην χρήση συναλλάγματος.

    Σημειώνοντας ότι ο «λαός» ταλαιπωρείται εδώ και μέρες στα πρατήρια καυσίμων, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις επειδή δεν έχουν πλάνο και πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι οι μόνοι που χαίρονται για την άνοδο της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας είναι όσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Αναφερόμενος στην επιβολή προστίμου στους Ελληνοκύπριους που αγοράζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν υποστήριξε: «Με αυτό που κάνετε εκμηδενίσατε την κοινωνική σας εξουσία. Ήταν τόσο παράλογο που κανείς δεν το εφάρμοσε. Ισοπεδώσατε την κρατική σας εξουσία. Εσείς μιλάτε και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα».

    Σημειώνοντας ότι ο «λαός» βρίσκεται εν μέσω κρίσης και πρόκειται να κατρακυλήσει από τον γκρεμό, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι μέσα σε κάθε σπίτι βιώνεται κοινωνική έκρηξη αυτή την στιγμή και πρόσθεσε:

    «Έχω και εγώ μωρό και προβληματίζομαι, πώς μπορούν να αγοράσουν γάλα και πάνες τα άτομα που ζουν με τον κατώτατο μισθό; Όλα αυτά είναι ούτως ή άλλως μια πρακτική δυσκολία μέσα σε κάθε σπίτι».

    Επισημαίνοντας ότι η απώλεια της αξίας της τουρκικής λίρας δεν οφείλεται σε λόγους «της στιγμής» αλλά είναι αλλαγή πολιτικής, ο Έρχουρμαν είπε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα της μετάβασης σε σταθερή νομισματική μονάδα και ότι υποχρεούνται να διερωτηθούν πώς θα προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη του «λαού» τους.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, σε περίπτωση που δεν προστατευθεί η αγοραστική δύναμη, ο «λαός» θα συνθλιβεί έναντι του συναλλάγματος. Είπε ότι έχουν ήδη περάσει χωρίς να το αντιλαμβάνονται στην χρήση συναλλάγματος στα κατεχόμενα και πρόσθεσε:

    «Πληρώνουμε σε τουρκικές λίρες όλα όσα μπαίνουν στο σπίτι μας σήμερα, όμως υπολογίζονται σε συνάλλαγμα. Στο σκέλος των εξόδων γυρίσαμε στο συνάλλαγμα, όμως το πρόβλημα είναι στο σκέλος των εσόδων».

    Επεσήμανε μάλιστα ότι ακόμα και τα προϊόντα που έρχονται από την Τουρκία εισάγονται σε συνάλλαγμα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χαμηλότερος από το όριο της φτώχειας ο κατώτατος μισθός

    Η Yeni D?zen (07.12.21) γράφει ότι η συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), ανακοίνωσε ότι ο όριο της φτώχειας για μιαν τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα ήταν 4,835 τουρκικές λίρες (ΤΛ) εντός Νοεμβρίου 2021 [Σημείωση: Ένα ευρώ σήμερα πωλείται προς 15,5 ΤΛ περίπου]. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός που είχε καθοριστεί από την «αρμόδια επιτροπή» είναι 4,324 ΤΛ και ως εκ τούτου ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα είναι κατά 511 ΤΛ χαμηλότερος από το όριο της φτώχειας.

    Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκινχάν επεσήμανε την ζωτική σημασία μιας «νομικής ρύθμισης» για να αντικατοπτρίζεται αυτόματα στον κατώτατο μισθό η ακρίβεια, προκειμένου να ανασάνουν έστω και λίγο όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό.

    Στην δήλωση σημειώνεται ότι τα αναγκαστικά ημερήσια έξοδα μιας ενήλικης γυναίκας ήταν 40,92 ΤΛ στις 30 Νοεμβρίου 2021, ενός ενήλικου άνδρα 43,38 ΤΛ, ενός παιδιού μεταξύ 15 και 19 χρόνων 45,97 ΤΛ και ενός παιδιού μεταξύ 4 και 6 χρόνων 30,89 ΤΛ. Αναφέρεται ότι τα συνολικά αναγκαστικά ημερήσια έξοδα μιας οικογένειας ήταν 161,12 ΤΛ.

    Τα αντίστοιχα αναγκαστικά μηνιαία έξοδα στις 30 Νοεμβρίου 2021 ήταν 1,227,60 ΤΛ για μιαν ενήλικη γυναίκα, 1,301,40 για έναν ενήλικο άνδρα, 1,379,10 ΤΛ για ένα παιδί μεταξύ 15 και 19 χρόνων, 926,70 ΤΛ για ένα παιδί μεταξύ 4 και 6 χρόνων και 4,835 ΤΛ για μιαν τετραμελή οικογένεια.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ρατσιστική η έκκληση Σουτζούογλου για τα καύσιμα, σύμφωνα με τον Ιζτζάν

    Η K?br?s (07.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν χαρακτήρισε απαράδεχτη και ρατσιστική στάση την έκκληση στην οποία προέβη λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου προς τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων να μην πουλούν καύσιμα σε οχήματα με ελληνοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν επέκρινε την ρατσιστική δήλωση Σουτζούογλου υποστηρίζοντας ότι «η νοοτροπία του UBP που μετέτρεψε την χώρα σε χώρα φτωχών με τις διαστρεβλωμένες φιλελεύθερες πολιτικές του κολλώντας πίσω από την ουρά του ΑΚΡ στην Τουρκία, εμφάνισε το πραγματικό του πρόσωπο όταν δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει».

    «Είμαστε αντιμέτωποι με μιαν αναχρονιστική νοοτροπία», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τους Τουρκοκύπριους σοβινιστές ως τους καλύτερους συμμάχους των Ελληνοκύπριων σοβινιστών που, όπως είπε, καταβάλλουν προσπάθεια να εμποδίσουν την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τις οικονομικές τους σχέσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ? Ελπίδα οι Ελληνοκύπριοι και οι τουρίστες

    Κάτω από τον τίτλο «Έλεος!» η K?br?s (07.12.21) γράφει ότι οι τιμές των αυγών και του κοτόπουλου, που αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη βδομάδα, αυξήθηκαν και χθες κατά 15%. Έτσι ένα κιλό κοτόπουλο ανήλθε από 27,49 τουρκικές λίρες (ΤΛ) στις 34,36 ΤΛ και ένα πακέτο αυγά από 30 ΤΛ σε 39 ΤΛ.

    Στο μεταξύ, αύξηση υπήρξε και στα καύσιμα χθες. Η αμόλυβδη 95 οκτανίων αυξήθηκε από 9,14 ΤΛ το λίτρο σε 10,37 ΤΛ, η 98 οκτανίων από 9,30 ΤΛ σε 10,58 ΤΛ, το Euro Diesel από 8,78 ΤΛ σε 10,09 ΤΛ και το αέριο από 8,75 ΤΛ σε 9,99 ΤΛ.

    Κάτω από τον τίτλο «’Ανάσα είναι τα χρήματα που έρχονται από τον νότο’», η Yeni D?zen (07.12.21) γράφει ότι όλοι στα κατεχόμενα, από πρατηριούχους καυσίμων μέχρι ιδιοκτήτες μπουτίκ, υπεραγορών και εστιατορίων είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι ξοδεύουν χρήματα στα κατεχόμενα. Εκπρόσωποι των εν λόγω τομέων δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η συμβολή των Ελληνοκυπρίων στην οικονομία είναι μεγάλη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί αυτή. Ανέφεραν μάλιστα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προκλητικές, προσβλητικές και ρατσιστικές προσεγγίσεις και να παρέχονται διευκολύνσεις κατά τις διελεύσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Diyalog (07.12.21), η οποία κάτω από τον τίτλο «Ακούστε αυτή την φωνή», γράφει ότι η μόνη ελπίδα των καταστηματαρχών στην περιοχή Αράστα στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι τουρίστες. «Αν σταματήσουν οι διελεύσεις από τον νότο, θα χρεοκοπήσουμε όλοι», δήλωσαν στην εφημερίδα, σημειώνοντας θα πληγούν όλες οι περιοχές και όχι μόνο η κατεχόμενη Λευκωσία. Οι καταστηματάρχες ζήτησαν από τους «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» να αποφεύγουν δηλώσεις και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και δήλωσαν πως θα είναι βαρύ το τίμημα αν προστεθούν και άλλα προβλήματα στα ήδη υφιστάμενα εξαιτίας της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 242 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.12.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 27,272 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 242 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 204 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 38 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 86, Κερύνεια 57, Αμμόχωστος 29, Μόρφου 12, Τρίκωμο 15 και Λεύκα 5.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 262 άτομα.

    Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,237,458 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 30,467 κρούσματα Covid-19, ενώ 27,371 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,988 ασθενών, 78 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,891 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 19 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 6 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 10,904 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19 παρέμεινε στους 110.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (07.12.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι σήμερα το πρωί απεβίωσε άτομο ηλικίας 81 ετών που νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία να ανέλθει στους 111 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νέες αποφάσεις: Δεν θα κάνουν πρωτοχρονιά οι μη εμβολιασμένοι

    Η K?br?s (07.12.21) γράφει ότι σύμφωνα με νέες αποφάσεις που έλαβε η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων, μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις για την πρωτοχρονιά. Αποφασίστηκε επίσης ότι δεν θα διοργανωθούν πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις σε σχολεία, γραφεία και «κρατικά τμήματα».

    Όπως αποφασίστηκε, άτομα που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό θεωρούμενοι ως «εμβολιασμένοι», όμως όταν κυκλοφορούν στα κατεχόμενα θα θεωρούνται «μη εμβολιασμένοι».

    Κάτω από το 30% οι εμβολιασμένοι με την 3η δόση

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι υπάρχουν 83 χιλιάδες άτομα που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου Sinovac χωρίς να κάνουν την αναμνηστική τους δόση, 24 χιλιάδες άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις του σκευάσματος της Biontech χωρίς να κάνουν την 3η δόση και 600 άτομα που εμβολιάστηκαν με Astrazeneca χωρίς να κάνουν την αναμνηστική δόση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν την 3η δόση κατά του Covid-19 δεν ξεπερνά το 30%.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου» υγείας, έγιναν 66,382 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα. Με μία δόση εμβολιάστηκε το 74,93% (286,237 άτομα), με δύο δόσεις το 74,06% (282,905 άτομα), με την 3η δόση το 28,38% (108,417 άτομα) και με την 4η δόση το 5,65% (21,576 άτομα).

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Στόχος μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (07.12.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ προτού αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψη του στο Κατάρ, ανέφερε ότι παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται, στόχος τους είναι να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις χώρες του Κόλπου.

    «Ως Τουρκία, στηρίζουμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας και την ενδυνάμωση και ενίσχυση των σχέσεων μας με τις χώρες του Κόλπου», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και την αλληλεγγύη τους με νέες συμφωνίες που θα υπογράψουν στο Κατάρ.

    Απαντώντας σε αυτούς που αποκάλεσε «εχθρούς της Τουρκίας» αλλά και σε αυτούς που ενοχλούνται στο εσωτερικό της χώρας από την πολιτική που εφαρμόζουν στην οικονομία, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι έχοντας ως βάση τις επενδύσεις, τις προσλήψεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη χώρα και να πετυχαίνουν την ανάπτυξη, παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται από «τους εχθρούς του κεφαλαίου και των επενδύσεων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ, ο Έρντογαν είπε ότι οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν προβεί σε επενδύσεις σε έργα υποδομής στο Κατάρ που ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, επανέλαβε ότι σύντομα, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών που γίνονται, θα ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός στην χώρα με στόχο να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρηματίες.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον των μαυραγοριτών στην Τουρκία, αφού οι υφιστάμενες ποινές που επιβάλλονται μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

    (ΑΚ)

    [02] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της ίδιας και της Κύπρου στη Μεσόγειο», δηλώνει ο Κουρτουλμούς

    Σύμφωνα με την Ak?am (06.12.21), o Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε ομιλία του χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τους προϋπολογισμούς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην πολιτική της Τουρκίας στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μεσοποταμία, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

    Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Τουρκία, η οποία αποτελεί ναυαρχίδα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, κατά την έκφραση του, να αποκλειστεί από τις εξελίξεις.

    «Δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή για την Τουρκία να παραμένει δυνατή σε κάθε πεδίο, αλλά αποτελεί και μια αναγκαιότητα υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στη γεωγραφική αυτή περιοχή», ανέφερε ο Κουρτουλμούς.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει τον εθνικό πολεμικό εξοπλισμό της προκειμένου να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και να προστατευθεί η ίδια τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

    Απαντώντας σε αυτούς που ενοχλούνται από τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει εντοπίσει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, ο Κουρτουλμούς δήλωσε τα εξής:

    «Μας λένε ‘Γιατί ασχολείστε με το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα; Πηγαίνετε και θα βρείτε από την παγκόσμια αγορά πιο φθηνό, στη μισή τιμή’?. Μας λένε επίσης ‘Μην κάνετε αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο’. Θα υπάρχει μια Τουρκία που λέει ‘Ποιοι είστε εσείς, θα το κάνουμε’. Θα σας πουν επίσης ‘Μην ανοίξετε την Αγιά Σοφία’. Θα πείτε ‘Ποιοι είστε εσείς και θα ανοίξουμε την Αγιά Σοφία’. Θα πουν ‘Ποιοι είστε εσείς, δεν θα ανοίξετε την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων’. Εσείς θα την ανοίξετε. ‘Μην ξεμυτίσετε από την Μεσόγειο’ θα σας πουν. Και εσείς θα ανακηρύξετε τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες σας στην Μεσόγειο προστατεύοντας τα δικαιώματα της Κύπρου και της Τουρκίας».

    Υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την Τουρκία να είναι μια δυνατή και μεγάλη χώρα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή και σε αυτό το κλίμα που επικρατεί, ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα καταστεί χώρα που θα είναι το κέντρο πωλήσεων για τις παγκόσμιες αγορές, ούτε και θα ακολουθήσει ποτέ τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην παγκόσμια οικονομία.

    (ΑΚ)

    [03] Ένταση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά από «ανήθικη χειρονομία» του Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με την Ak?am (06.12.21), ένταση προκλήθηκε χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Τουρκίας για το 2022, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προέβη σε μια «ανήθικη χειρονομία» προς τους Βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ διέκοψε την συνεδρία της ολομέλειας μετά από τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε έντονα τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την οικονομική κατάσταση στην χώρα και την μεγάλη πτώση της αξίας της Τουρκικής Λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος.

    «Ρίχνουν το βάρος στις πλάτες μας και για τον πληθωρισμό στην ΕΕ αν χρεωθούμε με Ευρώ και για τον πληθωρισμό στην Αμερική αν χρεωθούμε με δολάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου προβαίνοντας ακολούθως στη συγκεκριμένη χειρονομία. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την ιδιαίτερη αντίδραση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, Μαχίρ Μουνάρ ο οποίος ζήτησε όπως ο Κιλιτσντάρογλου τιμωρηθεί παραδειγματικά όπως προβλέπει το Καταστατικό της Βουλής.

    Εξάλλου, την έντονη αντίδρασή του εναντίον του Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ.

    Σε ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Οκτάϊ υποστήριξε ότι αυτοί που προσβάλλουν και ενεργούν με τέτοιο «απαξιωτικό και ανήθικο τρόπο» κατά του έθνους από το βήμα της Βουλής, δεν είναι αντάξιοι να εκπροσωπούν το έθνος.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τη Συμμαχία του Έθνους να προηγείται

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.12.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών Area στην Τουρκία, η οποία κατέδειξε ότι η Συμμαχία του Έθνους [Millet ?ttifak?] που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (?yi Parti) προηγείται της Συμμαχίας της Δημοκρατίας [Millet ?ttifak?] του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με ποσοστό 42,2% έναντι 39,1% αντίστοιχα. Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ποσοστό περίπου 10%.

    Απαντώντας στην ερώτηση «Αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές στη χώρα σήμερα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής

    - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 30%

    - Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) : 28,2%

    - Καλό Κόμμα (?Y? PART?): 14%

    - Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP):10%

    - Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 9,1%

    - Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA Partisi): 4,4%

    -Άλλα: 4,4%

    (ΑΚ)

    [05] Στις 20,033 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με Aksam (06.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 20,033 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 354,269 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 187 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,611.

    Σημειώνεται ότι το 90,85% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 81,68% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 121,142,428 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 7 December 2021 - 13:42:27 UTC