Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 243/2021 16.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα παράπονα Τατάρ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου
  • [02] Την ανάπτυξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [03] Αντίθετη με την «νέα πολιτική» της «ΤΔΒΚ» η στάση της ΕΕ στην κατοχύρωση του χαλλουμιού, λέει ο Ερτουγρούλογλου
  • [04] Ντογούς Ντεριά: «Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλούμι για σοβινιστική πολιτική!»
  • [05] Τούρκος βουλευτής ρωτά γιατί δεν προβάλλεται η «ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος, όσο και ο ελληνοκυπριακός»
  • [07] Τατάρ: «Επιτυχία όλων όσοι πιστεύουν στην ΤΔΒΚ η επιτυχία του οχήματος G?NSEL»
  • [08] Οκτώ κόμματα και 400 υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου
  • [09] Ιζτζάν: Χαμηλή συμμετοχή θα είναι σημαντικό μήνυμα κατοχής
  • [10] Το KSP θα απέχει από τις επικείμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα
  • [11] Στα 215 τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [12] Σύλληψη συνολικά 17 ατόμων για εμπορία ατόμων στην Λουρουτζίνα
  • [13] Το YKP καταδικάζει τις αγωγές κατά αρθρογράφων της Avrupa
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου διόρισε τον Κιλίτς για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία
  • [02] Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα για την εκδίκαση υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρόδο
  • [03] Με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής της Λιβύης συναντήθηκαν οι Έρντογαν και Σιεντόπ
  • [04] Αντιδράσεις για την δήλωση Κιλιτσντάρογλου για πιθανή υποψηφιότητά του στις εκλογές
  • [05] Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Η κυβέρνηση ελέγχει το 90% των ΜΜΕ στην Τουρκία
  • [06] Στις 19,872 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα παράπονα Τατάρ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

    Ο παράνομος Bayrak (15.12.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας πνευματικός ηγέτης όπως ο Πάπας Φραγκίσκος να έρχεται στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού, στο όνομα της ανθρωπότητας, της ειρήνης και της συναίνεσης και να συναντάται μόνο με την χριστιανική κοινότητα σε μιαν χώρα στην οποία υπάρχει διαφωνία.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το Κοράνι που διοργανώθηκε από την λεγόμενη προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων του καθεστώτος στο τζαμί Χαλά Σουλτάν, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής αναφερόμενος στην πρόσκληση που ο ίδιος είχε αποστείλει στον Πάπα:

    «[?] Θεώρησε πολύ το να μας πει ένα ‘γεια’. Ναι, είμαστε Μουσουλμάνοι, είμαστε Τούρκοι της Κύπρου. Του απέστειλα μιαν πολύ ειλικρινή πρόσκληση. Είπα ‘ελάτε και συναντηθείτε και μαζί μας και με τον επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων’. Με το να επισκεφτεί μόνο την νότια Κύπρο και να λέει ‘συναντήθηκα με Τουρκοκύπριους’ είναι μια αδικία που γίνεται σε βάρος μας. Εμείς ουδέποτε το δεχόμαστε αυτό. Έχουμε εκλεγμένες αρχές, έναν επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων τον οποίο διόρισε το κράτος. Αν θα γίνει επισήμως μια συνάντηση, οι αρχές είναι γνωστές. Τελικά, αυτός ο αγώνας συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Για να μπορεί να υπάρχει ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει άτομα με πίστη, χαρακτήρα, προσηλωμένα στην θρησκεία, που έχουν λάβει εκπαίδευση κατά τρόπο που επιβάλλει η εποχή και είναι έτοιμα να υπηρετήσουν τον λαό τους και βάσει αυτού είναι πολύ ωφέλιμο να γίνονται τέτοιες συναντήσεις για να μεταφέρουν σε αυτό το σημείο την αντίληψη της κοινωνίας

    Το μήνυμα που θα δοθεί στην κοινωνία είναι το εξής: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μόνος. Έχει την βούληση και την πίστη να συνεχίσει την ύπαρξή του σε αυτή την χώρα με την εθνική του συνείδηση, την πνευματικότητα και την κουλτούρα του. Ως προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων έχετε την ευκαιρία να απευθύνεστε στον λαό σε διάφορες ευκαιρίες. Όλες αυτές οι ομιλίες πρέπει να ακούγονται, να λαμβάνονται υπόψη [?] Τέτοιες συναντήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για ενίσχυση των δεσμών ανάμεσά μας. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι έχει πολύ σημαντικούς και αξιοπρεπείς εκπροσώπους σε αυτή την γεωγραφική περιοχή και ο τουρκοκυπριακός λαός που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους [?]»

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ο τουρκοκυπριακός «λαός» δέχεται επιθέσεις και με την πνευματική έννοια για να αφανιστεί από το νησί, όμως η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει να υπάρχει και να ενισχύεται παρ’ όλες τις δυσκολίες. Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και από αυτή την άποψη το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι αγωνίζονται όλοι μαζί για την επιβίωση και την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ».

    Ισχυριζόμενος ότι στις διεθνείς συμφωνίες έχει κατοχυρωθεί η ύπαρξη δύο χωριστών λαών, πολιτισμών, δομών και δημοκρατιών στην χώρα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πνευματικότητα είναι σημαντική για να ενισχυθούν περισσότερο αυτά.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Την ανάπτυξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (15.12.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών προς όφελος και των δύο πλευρών στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία σε σχέση με την δεξίωση που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλας την Τρίτη το βράδυ ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

    Σύμφωνα με την δήλωση, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, εκτός από τους συμπροέδρους των τεχνικών επιτροπών στις οποίες ανατέθηκε το καθήκον να αναπτύξουν την καθημερινή ζωή των δύο «λαών» σε διάφορους τομείς, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην δεξίωση και με πρέσβεις που υποστηρίζουν τις εν λόγω εργασίες, ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλους εκπρόσωπους.

    Στην δήλωση σημειώνεται και το εξής: «Ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών της Κύπρου, αξιολογεί τις τεχνικές επιτροπές ως σημαντικό μηχανισμό που θα συμβάλει στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των δύο λαών από τη μια και ως γέφυρα που θα βοηθήσει στην επίτευξη παραγωγικής συνεργασίας και δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές από την άλλη».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντίθετη με την «νέα πολιτική» της «ΤΔΒΚ» η στάση της ΕΕ στην κατοχύρωση του χαλλουμιού, λέει ο Ερτουγρούλογλου

    Ο παράνομος Bayrak (15.12.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι έστω και αν η κατοχύρωση του χαλλουμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχολιάζεται ως ένα θετικό βήμα το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εξαγωγή του προϊόντος στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η στάση της ΕΕ περιέχει στοιχεία που αντιτίθενται στην «νέα πολιτική» της «ΤΔΒΚ».

    Σε γραπτή δήλωση για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι προβλέπεται ο έλεγχος των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού με έναν μηχανισμό τον οποίο θα ορίσει το «ελληνοκυπριακό» Υπουργείο Γεωργίας, κατά την έκφρασή του, το οποίο η ΕΕ θεωρεί ως την «αρμόδια αρχή».

    Ισχυρίστηκε ότι θα είναι σε αρμονία με το «νέο όραμα» του «κράτους» μια ρύθμιση που θα καταστήσει εφικτή την απευθείας παρέμβαση των «αρμόδιων κρατικών αρχών» στο θέμα της καταλληλότητα της παραγωγής του χαλλουμιού στα κατεχόμενα σύμφωνα με τους όρους της κατοχύρωσης, αλλά δεν φαίνεται ότι η ΕΕ θα μπορούσε να έρθει σε αυτή την γραμμή.

    Επισημαίνοντας ότι σε κάθε ευκαιρία αναφέρει ότι η ΕΕ δεν είναι και δεν θα είναι αμερόληπτος παίκτης, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε και τα εξής:

    «Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως το λεγόμενο ‘μόνο κράτος και εκπρόσωπο’ της Κύπρου και η μεταχείριση στον τουρκοκυπριακό λαό μόνο ως ‘κοινότητα’ είναι η ουσία του κυπριακού ζητήματος και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο, στην ουσία του κυπριακού θέματος είναι ένα ζήτημα του καθεστώτος.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με σκοπό την εξάλειψη αυτού του προβλήματος καθεστώτος και το να καταστήσει εφικτή την επίτευξη μιας αποδεχτής συμφωνίας, καθόρισε ως νέα κυπριακή πολιτική ένα ρεαλιστικό όραμα που προβλέπει την κυριαρχική ισότητα της ΤΔΒΚ και επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της. Αυτό το όραμα και η πολιτική υποστηρίζεται και εκ μέρους της μητέρας πατρίδας.

    Πρέπει όλα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική να αξιολογούνται στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του νέου οράματος που υιοθέτησε το κράτος μας σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα. Με αυτή την έννοια είναι αναπόφευκτο να εξετάζεται σε αυτό το πλαίσιο η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως σήματος γεωγραφικής προέλευσης και η διαδικασία που ακολουθεί την κατοχύρωση. Όμως, οι εξελίξεις δεν συμβαίνουν σε αυτή την γραμμή.

    Έστω και αν η κατοχύρωση του χαλλουμιού ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζεται ως θετικό βήμα που θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή την εξαγωγή χαλλουμιού στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η στάση της ΕΕ, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, περιέχει στοιχεία που αντιτίθενται στην νέα πολιτική του κράτους μας. Είναι εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει ως ‘αρμόδια αρχή’ το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Γεωργίας. Προβλέπεται ο έλεγχος των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού με έναν μηχανισμό που θα ορίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς στο έλεος της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία προσπαθεί να εξαπλώσει την εξουσία της στην χώρα μας. Είναι ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε και ότι μετά την αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως γεωγραφικής ονομασία προέλευσης, οι Ελληνοκύπριοι παραγωγοί χαλλουμιού έχουν αρχίσει ήδη να επωφελούνται από την κατοχύρωση.

    Θα είναι εναρμονισμένη με το νέο μας όραμα μια ρύθμιση που θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή την απευθείας παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών μας στην διαδικασία στο θέμα της καταλληλότητας της παραγωγής χαλλουμιού στην χώρα μας με την κατοχύρωση. Δεν φαίνεται δυνατόν η ΕΕ να έρθει σε αυτή την γραμμή.

    Θέλω να υπενθυμίσω ότι ως υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ αναφέρουμε με κάθε ευκαιρία ότι η ΕΕ δεν είναι και δεν θα είναι αμερόληπτος παίκτης. Είναι ωφέλιμο να επαναληφθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί προσοχή, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το ρίσκο να εισέλθουμε σε μιαν επικίνδυνη διαδικασία, η οποία εκτείνεται μέχρι και το να δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα να αποφασίζει εξ ονόματος της χώρας μας, αφήνοντας στο περιθώριο τις αρμόδιες αρχές του κράτους μας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ντογούς Ντεριά: «Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλούμι για σοβινιστική πολιτική!»

    Υποστηρίζοντας ότι το ίδρυμα Bureau Veritas εμποδίστηκε να διεξάγει εργασίες σχετικά με την εξαγωγή και την εναρμόνιση του χαλουμιού, που παράγεται στο βόρειο τμήμα του νησιού [κατεχόμενα], στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «βουλευτίνα» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά είπε: «Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλούμι για σοβινιστική πολιτική!», γράφει η K?br?s Postas? (15.12.21).

    Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντεριά, αναφερόμενη στη γεωγραφική κατοχύρωση του χαλουμιού, έγραψε τα εξής:

    «Μετά την εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ, το ίδρυμα Bureau Veritas εμποδίστηκε από το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) να διεξάγει εργασίες σχετικά για την εξαγωγή - εναρμόνιση του χαλουμιού, που παράγεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Εφιστώντας την προσοχή στη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι αυτή η επιθεώρηση δεν συνάδει με την «νέα πολιτική», η Ντεριά ανέφερε τα εξής:

    «Είναι ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία, που θα ανοίξει τον δρόμο στους παραγωγούς. Το ίδρυμα Bureau Veritas, που συνεχίζει παρόμοιες δραστηριότητες εδώ και χρόνια στην Τουρκία, είναι ένα διεθνές ίδρυμα! Δεν είναι ένα ελληνοκυπριακό ίδρυμα. Σταματήστε να εργαλοποιείτε το χαλούμι για σοβινιστική πολιτική!».

    (ΔΨ)

    [05] Τούρκος βουλευτής ρωτά γιατί δεν προβάλλεται η «ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν

    Υπό τον τίτλο «Ημερήσια διάταξη ‘ΤΔΒΚ’ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Γιατί δεν μπορείτε να την προβάλλετε στο Αζερμπαϊτζάν», η Yeni D?zen (15.12.21) γράφει ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε η συμφωνία που συνήψε το Κατάρ με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουτκού Τσακίροζερ, δείχνοντας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης φωτογραφίες της συμφωνίας ανάμεσα στο Κατάρ και την Κυπριακή Δημοκρατία, ρώτησε το εξής:

    «Λέτε ότι το Κατάρ είναι ο δικός μας φυσικός αδελφός. Λοιπόν, το Κατάρ μας βλέπει επίσης ως φυσικό αδελφό;»

    Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρεται μετά από χρόνια σε ‘κυριαρχική ισότητα, λύση δύο κρατών’, ο Τσακίροζερ του απηύθυνε τα εξής ερωτήματα:

    «Λοιπόν τι κάνατε γι’ αυτό; Γιατί δεν μπορείτε να προβάλλετε την ΤΔΒΚ στο Κατάρ, στην Ισλαμική Διάσκεψη, στο Τουρκικό Συμβούλιο, στο Αζερμπαϊτζάν; Ενώ εσείς δεν σέβεστε αυτή την κυριαρχία, ενώ απαγορεύετε την είσοδο στην Τουρκία και στέλνετε πίσω τους Τουρκοκύπριους από το αεροδρόμιο, πώς θα προβάλετε αυτή την κυριαρχία σε άλλους, ενώ εσείς δεν σέβεστε την ΤΔΒΚ, τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου;»

    (ΔΨ)

    [06] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος, όσο και ο ελληνοκυπριακός»

    Ο Bayrak (16.12.21) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Αττάλειας, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μεσογείου Αττάλειας και με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της περιοχής.

    Η συνάντηση έγινε μετά την πραγματοποίηση του «Διεθνούς Κυπριακού Συμποσίου για την 450η επέτειο της κατάκτησης της Κύπρου», που πραγματοποιήθηκε με την συμβολή διάφορων Δήμων της Τουρκίας.

    Ξεκινώντας την ομιλία του και αναφερόμενος στη σημασία «της εξήγησης της υπόθεσης της Κύπρου και της εξασφάλισης δημόσιας στήριξης», ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του που το συμπόσιο αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και φιλοξένησε μεγάλο ακροατήριο και σημείωσε ότι στην τελική δήλωση του συνεδρίου λήφθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

    Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυριαρχία στην Κύπρο ξεκίνησε πολύ πριν από τους Οθωμανούς και ότι είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθούν με ακαδημαϊκές μελέτες «τα 800 χρόνια που πέρασε το νησί υπό τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του αιγυπτιακού κράτους των Μαμελούκων, ξεκινώντας από τον 11ο και 12ο αιώνα».

    «Στη συνέχεια θυσιάστηκαν 80.000 μάρτυρες για να γίνει το νησί τουρκική πατρίδα. Ως τουρκοκυπριακός λαός θα αγωνιζόμαστε πάντα για τη συνέχιση αυτής της ιερής κληρονομιάς από τους προγόνους μας και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο [?]», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχος με τους Ελληνοκύπριους», ο Τατάρ είπε πως δεν έζησαν ποτέ υπό ελληνοκυπριακή κυριαρχία.

    «Παρά το απάνθρωπο εμπάργκο και την απομόνωση που έχουμε υποστεί, έχουν σημειωθεί μεγάλες επιτυχίες ιδιαίτερα στους τομείς των πανεπιστημίων και του τουρισμού, με την στήριξη της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας. Θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες της Αττάλειας, που είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα. [?] Ορισμένοι τουρίστες στην Αττάλεια μπορούν να φιλοξενηθούν στην ΤΔΒΚ με τα πακέτα προγραμμάτων που θα μεταξύ ΤΔΒΚ και Αττάλειας», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Τατάρ: «Επιτυχία όλων όσοι πιστεύουν στην ΤΔΒΚ η επιτυχία του οχήματος G?NSEL»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι η επιτυχία του πρώτου μοντέλου του εγχώριου οχήματος G?NSEL, που εκτίθεται στην διεθνή έκθεση αυτοκινήτων «London Ev Show» στο Λονδίνο, είναι μια επιτυχία όλων όσοι πιστεύουν στην «ΤΔΒΚ», γράφει η Halk?n Sesi (16.12.21).

    Ευχαριστώντας την οικογένεια Γκιουνσέλ, τους μηχανικούς και όσους εργάστηκαν για την κατασκευή αυτού του οχήματος, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Το πρώτο μοντέλο του εγχώριου οχήματος G?NSEL B9 εκτίθεται στην έκθεση London Ev Show. Αυτό με κάνει περήφανο, όπως και κάθε Τουρκοκύπριο. Αυτή η επιτυχία απλούστατα είναι μια σημαντική ένδειξη στο να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και να πιστεύουμε στο κράτος ΤΔΒΚ. Είναι ένα μήνυμα για το λαμπρό μέλλον των Τουρκοκυπρίων σε αυτά τα εδάφη.

    Είναι μια διεθνής επιτυχία του Γκιουνσέλ, που έκανε την τουρκοκυπριακή κοινότητα περήφανη, με το να κυματίζει τη σημαία της ΤΔΒΚ, το σύμβολο της κυριαρχίας μας, ανάμεσα σε παγκόσμιους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι μια επιτυχία για όσους πιστεύουν στην κυριαρχία μας, στην ΤΔΒΚ.

    Παρ’ όλα τα διάφορα εμπάργκο, τους απάνθρωπους περιορισμούς, οι Τουρκοκύπριοι θα ενδυναμώσουν παράγοντας σε αυτά τα εδάφη και ενόσω ενδυναμώνονται θα εξελίσσονται. Η ΤΔΒΚ έχει ικανότητες και θάρρος περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί σε κάθε τομέα, από τον αθλητισμό μέχρι την τέχνη και από την βιομηχανία και τον τουρισμό μέχρι την παιδεία και τη γεωργία».

    (ΔΨ)

    [08] Οκτώ κόμματα και 400 υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου

    Η K?br?s (16.12.21) γράφει ότι οκτώ κόμματα καθόρισαν από 50 υποψήφιους το καθένα σε έξι κατεχόμενες «επαρχίες» για τις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022. Οι μέχρι στιγμής 400 υποψηφιότητες θα υποβληθούν αύριο στο λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο. Αναμένεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα αυξηθεί με υποβολή και ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

    Όλα τα κόμματα έχουν ανακοινώσει τους καταλόγους με τους υποψήφιούς τους εκτός από τον Δρόμο Ανεξαρτησίας, ο οποίος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τους δικούς του υποψήφιους αύριο μετά την υποβολή του καταλόγου στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο».

    Τα οκτώ κόμματα που θα λάβουν μέρος στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είναι τα εξής:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP)

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP)

    Κόμμα του Λαού (HP)

    Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP)

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP)

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP)

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (TKP-YG)

    Δρόμος Ανεξαρτησίας (BY)

    Εξάλλου, τρία κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στις «εκλογές» για «διάφορους λόγους», σύμφωνα με την εφημερίδα. Πρόκειται για το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) και το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP).

    Η δημοσιοποίηση του οριστικού καταλόγου των υποψηφίων στις «εκλογές» θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου 2021 από το «ανώτατο εκλογικού συμβούλιο» και η «προεκλογική εκστρατεία» θα αρχίσει στις 28 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μια μέρα πριν την ψηφοφορία, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου 2022.

    Οι «εκλογικοί κατάλογοι» αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 3 Ιανουαρίου 2022 και η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις και έρευνες για τις «εκλογές» είναι η 8η Ιανουαρίου 2022.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ιζτζάν: Χαμηλή συμμετοχή θα είναι σημαντικό μήνυμα κατοχής

    Η Haberat?r (16.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι επιλογή όσων θα μποϊκοτάρουν τις «εκλογές» στις 23 Ιανουαρίου 2022 είναι να κερδίσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με το UBP και ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα διαδραματίσει ρόλο στο να κερδίσει τις εκλογές το κόμμα αυτό είναι οι ηγεσίες των κομμάτων Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) που απέρριψαν επανειλημμένες εκκλήσεις να συνενωθούν κάτω από μία στέγη (εκείνη του CTP) ή να μποϊκοτάρουν μαζικά τις «εκλογές».

    Ο Ιζτζάν κατηγόρησε το CTP ότι συμπεριφέρθηκε όπως στις «προεδρικές εκλογές» που υπέδειξε δικό του υποψήφιο στον πρώτο γύρο και προκάλεσε την ήττα του Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε ότι ορισμένα άτομα εντός του TDP έχουν εμμονή με τον Μεχμέτ Τσακιτζί (πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης).

    Ο Ιζτζάν είπε ότι το ΒΚΡ μαζί με το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Κίνημα Ομοσπονδιακή Κύπρος και άλλες οργανώσεις αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις «εκλογές» και ενέτειναν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ότι θα γυρίσουν όλες τις γειτονιές και όλες τις πλατφόρμες και θα εξηγήσουν την θέση τους στον «λαό» σαν να συμμετέχουν στις «εκλογές».

    Σύμφωνα με τον Ιζτζάν, ο πρώτος στόχος τους είναι να υπάρξει μια προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 50% ή χαμηλότερη. Είπε και το εξής:

    «Το ποσοστό συμμετοχής 50% ή χαμηλότερο είναι ένα σημαντικό μήνυμα κατοχής που θα δοθεί στον κόσμο. Το αποτέλεσμα που θα ληφθεί στην κάλπη αργότερα θα διασφαλίσει σημαντικά μηνύματα από την άποψη του τελευταίου σημείου στο οποίο ήρθε η χώρα χάρη στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό».

    Σημειώνοντας ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν σοβαρό κίνδυνο κατοχής με στόχο τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων, ο Ιζτζάν χαρακτήρισε το UBP ως μαριονέτα του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πρόσθεσε ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και το ΑΚΡ πούλησε τα πάντα στην χώρα στο ξένο κεφάλαιο.

    «Το μόνο χαρτί που έμεινε στα χέρια του Έρντογαν είναι η Κύπρος, όμως ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινή γνώμη θα το επιτρέψουμε αυτό», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Το KSP θα απέχει από τις επικείμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις επικείμενες «εκλογές», που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου 2022, γράφει η Vatan (16.12.21).

    Σε γραπτή ανακοίνωση, η κεντρική επιτροπή του κόμματος αναφέρει ότι ο λόγος της μη συμμετοχής τους στις «εκλογές», δεν είναι γιατί είναι εναντίον της εκλογικής διαδικασίας ή το μποϊκοτάρισμα των εκλογών, αλλά ήταν μια συλλογική απόφαση του κόμματος ως μιας πλατφόρμας που αγωνίζεται για την προστασία των συμφερόντων των Κυπρίων εργαζομένων και της διεθνούς εργατικής τάξης.

    Στην συνέχεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι χαμηλοεισοδηματίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης από το «καθεστώς» στην «ΤΔΒΚ» και ότι η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχίζεται εξαιτίας της απληστίας της αστικής τάξης.

    (ΔΨ)

    [11] Στα 215 τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (15.12.21), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,479 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 218 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19. Τα 172 από αυτά τα περιστατικά είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 44 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 53, Κερύνεια 43, Αμμόχωστος 45, Μόρφου 6 και Τρίκωμο 25.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 223 άτομα.

    Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του Covid-19 παρέμεινε στους 121.

    Μέχρι τις 15Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,408,252 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 30,267 κρούσματα Covid-19, ενώ 30,267 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,435 ασθενών, 86 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,328 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 21 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 2,565 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)

    [12] Σύλληψη συνολικά 17 ατόμων για εμπορία ατόμων στην Λουρουτζίνα

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (15.12.21), έγιναν αντιληπτοί από τον στρατό και συνελήφθησαν διακινητές που προσπάθησαν να περάσουν 13 άτομα στην «νότια Κύπρο» [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] με παράνομο τρόπο έναντι χρηματικής αμοιβής, παραβιάζοντας στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή στην κατεχόμενη Λουρουτζίνια.

    Οι ύποπτοι διακινητές, Nauman Ali, Nauman Khan, Zohaib Ali και Yas?r Shahzad, μαζί με τα 13 άτομα, που προσπάθησαν να διαφύγουν, οδηγήθηκαν ενώπιον «δικαστηρίου».

    Η «αστυνομία» ζήτησε να παραμείνουν για οχτώ ημέρες υπό κράτηση, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Η «δικαστής» Μινέ Οζανκάγια, αξιολογώντας την κατάθεση, διέταξε την οχταήμερη κράτησή τους.

    (ΔΨ)

    [13] Το YKP καταδικάζει τις αγωγές κατά αρθρογράφων της Avrupa

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδα KIbrispostasi.com (16.12.21), το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την εφημερίδα Avrupa για τις έξι αγωγές κατά τριών αρθρογράφων της, των Σενέρ Λεβέντ, Φαϊζέ Όζντεμιρτζιλερ και Αλί Οσμάν.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση δια του οργανωτικού του γραμματέα Χαλί Καραπάσογλου, το Κόμμα Νέα Κύπρος αναφέρει ότι δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλό απέναντι στις απειλές και στις δίκες δημοσιογράφων και των αρθρογράφων της εφημερίδας Avrupa, καθώς και εναντίον συνδικαλιστών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, πατριωτών και προοδευτικών ανθρώπων.

    Υπογραμμίζοντας ότι η εφημερίδα Avrupa δέχεται συστηματικά επιθέσεις και απειλές, το YKP χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές που γίνονται από κάποιους που θέλουν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν το δικαίωμα τους για ελεύθερη έκφραση.

    «Η ελεύθερη έκφραση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα που μπορεί να εκφράζεται σε κάθε περιβάλλον και με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτές οι επιθέσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου διόρισε τον Κιλίτς για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία

    Η Yeni ?afak (16.12.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως διόρισε τον πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, ως ειδικό απεσταλμένο για να εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις επαφές του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου μετέβηκε στο πλαίσιο των εργασιών για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγγίπ Ερντογάν στις 14-15 Φεβρουαρίου.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι έγιναν αμοιβαίες θετικές δηλώσεις με την Αρμενία στο πλαίσιο της εξομάλυνσης και ανέφερε: «Διαβουλευόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για κάθε θέμα και κάνουμε τέτοια βήματα εν γνώσει του Αζερμπαϊτζάν. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί αν μπορούμε να δράσουμε ανεξάρτητα ή χωριστά από το Αζερμπαϊτζάν. Είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη. Αυτά τα θετικά βήματα θα μας ωφελήσουν όλους».

    Τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τσαβούσογλου είπε: «Από τη μια πλευρά, γίνονται βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και από την άλλη έχουμε ωφεληθεί από τη λήψη μέτρων για την αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και εμάς, παράλληλα με τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Θα διορίσουμε τον Πρέσβη μας Σερντάρ Κιλίτς ως ειδικό εκπρόσωπο».

    (ΚΣ)

    [02] Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα για την εκδίκαση υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρόδο

    Σύμφωνα με την Aksam (15.12.21), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση του, επικρίνει τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση κατασκοπείας για την οποία κατηγορείται ο Σεμπαχαττίν Μπαϋράμ, ο οποίος εργαζόταν ως γραμματέας με σύμβαση στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο και στις 13 Δεκεμβρίου 2021 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση μετά από τη δίκη που έγινε από το Λαϊκό Μεικτό Δικαστήριο της Ρόδου.

    Στην ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις ελληνικές αρχές, τη δικαστική επιτροπή και τον Γενικό Εισαγγελέα ότι έδρασαν με προκατάληψη στην υπόθεση, παραβιάζοντας το δικαίωμα υπεράσπισης του υπόπτου και τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς επίσης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού δικαίου ενός κράτους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω γραμματέας που εργαζόταν στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο, συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου 2020 από τις ελληνικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας, αφού είχε τεθεί υπό κράτηση για φωτογράφηση ενός ελληνικού πλοίου.

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει επίσης τις ελληνικές αρχές για τη δημοσιοποίηση του θέματος και τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο προτού εκδικαστεί η υπόθεση.

    Υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει τις Διατάξεις της Συνθήκης της Βιέννης όσον αφορά στις σχέσεις των Προξενείων, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης παραβιάσει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα ασφάλειας του καταδικασθέντα και δεν σεβάστηκαν την προσωπική και οικογενειακή ζωή του συγκεκριμένου ατόμου.

    (ΑΚ)

    [03] Με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής της Λιβύης συναντήθηκαν οι Έρντογαν και Σιεντόπ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.12.21), o Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ συναντήθηκε χθες με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Fevzi El-Nuveyri ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Σεντιόπ είπε ότι επιθυμία τους είναι όπως οι επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της πολιτικής συνεργασίας και στην επικράτηση της ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και η Λιβύη έχουν αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς που βασίζονται στη μακρόχρονη ιστορία τους, ο Σιεντόπ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τη πολιτική ισότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει με ευαισθησία στο θέμα αυτό.

    «Πάντοτε στηρίζαμε με ζήλο τις προσπάθειες για επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στα προβλήματα των αδελφών μας στη Λιβύη μέσω του διαλόγου και της εθνικής συναίνεσης. Ήμασταν πάντοτε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας και στις δύσκολες και στις καλές μέρες και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ελπίζουμε ότι οι εκλογές που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στη Λιβύη θα συμβάλουν στην διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη και στην εγκαθίδρυση της πολιτικής ισότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιεντόπ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (15.12.21), με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και την αντιπροσωπεία του συναντήθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σε ανακοίνωση του, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν αναφέρει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θηρών και σε αυτήν παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Ντενιζλί και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Λιβύης, Αχμέτ Γιλντίζ και άλλοι βουλευτές που συμμετέχουν στην Ομάδα Φιλίας.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδράσεις για την δήλωση Κιλιτσντάρογλου για πιθανή υποψηφιότητά του στις εκλογές

    Η Yeni ?afak (16.12.21) επικαλούμενη πληροφορίες, γράφει ότι το Καλό Κόμμα (?yi Parti) θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για καθορισμό υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

    Η αντίδραση αυτή του Καλού Κόμματος, το οποίο μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απαρτίζει την «Συμμαχία του Έθνους», σημειώθηκε μετά τις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ανέφερε ανοικτά πως θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, αν η υποψηφιότητα του γίνει αποδεκτή από τη «Συμμαχία»

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Καλό Κόμμα, θεωρεί ότι οι εκλογές απέχουν 1,5 χρόνο και ότι είναι πολύ νωρίς για να οριστεί ο υποψήφιος της συμμαχίας.

    Η T?rkiye (16.12.21) γράφει ότι και ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί σχολίασε την δήλωση του Κιλιτσντάρογλου λέγοντας: «Ανεξάρτητα από το πόσο ενθουσιώδης είναι ο Πρόεδρος του CHP [?] οι προσπάθειές τους είναι μάταιες, γιατί αυτή η ήρεμη νοοτροπία έχει ήδη παραδώσει την αξιοπρέπεια της απόφασης και της βούλησης στις ξένες δυνάμεις».

    (ΚΣ)

    [05] Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Η κυβέρνηση ελέγχει το 90% των ΜΜΕ στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (16.12.21) γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για το 2021, το 90% των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο.

    Την ίδια στιγμή η Τουρκία κατατάσσεται στην 153η θέση στην ελευθερία του Τύπου.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η οποία αντικατοπτρίζει τον ισολογισμό για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο, 488 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πέρασαν το 2021 στη φυλακή και 46 μέλη των ΜΜΕ σκοτώθηκαν λόγω του επαγγέλματός τους.

    Η Τουρκία, από την άλλη, καταλαμβάνει την 153η θέση στη λίστα ελευθερίας του Τύπου για το 2021, στην οποία η οργάνωση περιλαμβάνει 180 χώρες. Η έκθεση τονίζει ότι ακόμη και αν η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα στην οποία φυλακίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων, υπάρχει πάντα ο φόβος να φυλακιστούν, να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο ή να αφαιρεθεί το διαβατήριό τους.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 19,872 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (15.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,872 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 357,325 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 193 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 24,042.

    Σημειώνεται ότι 91,17% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 82,22% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 122,037,127 εμβολιασμοί.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (15.12.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε ανάρτησή του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Επιστημονικού Συμβουλίου στην Τουρκία, είπε ότι στη συνάντηση έγινε αξιολόγηση της κατάστασης σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μετά τον εντοπισμό και της μετάλλαξης Όμικρον, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία παγκοσμίως.

    Ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, και μεταξύ, αυτών, όπως ανέφερε, αποφασίστηκε όπως μειωθεί στους τρείς μήνες η περίοδος για την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Κοτζά, όλα τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα πρέπει να προχωρήσουν στην 3η δόση νοουμένου ότι έχουν παρέλθει τρείς μήνες από τον τελευταίο τους εμβολιασμό.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 16 December 2021 - 16:27:04 UTC