Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 245/2021 18-20.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την πολιτική δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών»
  • [02] «Η ΕΕ προτιμά να ενεργεί υπό την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπεξ
  • [03] Ανακοίνωση του λεγόμενου υπεξ για την NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 14 Δεκεμβρίου
  • [04] Ο Ερτουγρούλογλου στο Ισλαμαμπάντ για Σύνοδο του ΟΙΣ
  • [05] Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες των κομμάτων για τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου
  • [06] Συνεργασία για μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» από BKP, YKP και κίνημα Ομόσπονδης Κύπρου
  • [07] Το 77,17% των τεμαχίων προς πώληση στα κατεχόμενα δεν έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας
  • [08] «Σωστή ενημέρωση» των ξεναγών για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, υποστηρίζει ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου
  • [09] Στα 117 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 και 126 συνολικά θάνατοι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία», δηλώνει ο Οκτάι
  • [02] Κουρτουλμούς: «Ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στο θέμα της προστασίας των εθνικών μας δικαιωμάτων»
  • [03] «Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές της ελεύθερη αγοράς», δηλώνει ο Έρντογαν
  • [04] Την αποστολή 15 εκ. δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 σε χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [05] Στη Σύνοδο των Υπουργών της ΟΙΣ συμμετείχε ο Τσαβούσογλου
  • [06] Δώδεκα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για το συνέδριο του HDP
  • [07] Στις 16,910 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την πολιτική δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών»

    Η K?br?s Postas? (20.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω «από την πολιτική δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών».

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε διαδικτυακή ομιλία του στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο ?ank?r? Karatekin με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος».

    Ο Τατάρ υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η πολιτική της λύσης, η οποία προβλέπει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που πρεσβεύουμε σήμερα, πηγάζει από εδώ», υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε ακόμα πως « οι Τουρκοκύπριοι αντιστάθηκαν στον στόχο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα».

    «Δεν θέλαμε ποτέ να συνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα. Πάντα ήμασταν αντίθετοι. Η Κύπρος είναι τουρκικό νησί και κειμήλιο των Οθωμανών. [?] Είπαμε ότι η Κύπρος θα παραμείνει τουρκική, και αντισταθήκαμε και δώσαμε πολλούς μάρτυρες», είπε και πρόσθεσε ότι « η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια σημαντική ημερομηνία για τους Τουρκοκύπριους».

    Λέγοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο άνοιγμα των διαύλων επικοινωνίας με τη Δημοκρατία της Τουρκίας μετά την εκλογή του ως «πρόεδρος» και ότι εργάζεται για την εδραίωση των «δεσμών», ο Τατάρ επανέλαβε την ικανοποίησή του «για την αύξηση των σχέσεων μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας».

    Είπε ότι «αντί για μια ομοσπονδιακή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τους κινδύνους της επιστροφής στην προ του 1974 περίοδο μετά το τίμημα και τις θυσίες που έγιναν», πρότειναν την πολιτική «των δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών». Είπε πως ανακοίνωσαν τη νέα πολιτική προς τη διεθνή κοινότητα με την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω από αυτήν την πολιτική», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι η υπόθεση της Κύπρου «είναι μια εθνική υπόθεση που διεξάγεται μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία», υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας Τούρκων στρατιωτών στο νησί «στο πλαίσιο της ασφάλειας».

    Τονίζοντας την ανάγκη αγώνα έτσι ώστε όλος κόσμος να αποδεχτεί «την ύπαρξη της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε πως «όλες αυτές οι αδικίες που έγιναν στον τουρκοκυπριακό λαό εξηγήθηκαν στους αρχηγούς και αντιπροσώπους ξένων αποστολών και ότι ο κόσμος είδε και αποδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Εδώ είναι μια Τουρκική Δημοκρατία που ο κόσμος δεν αναγνωρίζει, αλλά αποδέχεται», είπε.

    Σημειώνοντας «ότι παρά τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό, υπάρχουν φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες στην ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε· «Καθώς ενισχύουμε τη δική μας ύπαρξη και αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο με την εμπορική, οικονομική και πολιτιστική έννοια, αυτή η αναγνώριση θα έρθει μια μέρα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε:

    «Ως ξεχωριστός λαός, κυβερνάμε τον εαυτό μας και έχουμε ένα κράτος που έχουμε ιδρύσει. Ακόμα κι αν δεν είμαστε αναγνωρισμένοι διεθνώς, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξή μας. Η ΤΔΒΚ; έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως προς τη δομή, τα σύνορα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία της. Έτσι η ύπαρξη και τα δικαιώματά μας έχουν αυξηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα. Σημαίνει ότι έχουμε περισσότερα δικαιώματα και νόμους σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [02] «Η ΕΕ προτιμά να ενεργεί υπό την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπεξ

    Ο παράνομος σταθμός Bayrak (20.12.21) μετέδωσε ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, αναφερόμενο στις Αποφάσεις για τη Διεύρυνση που έγιναν αποδεκτές από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στις αναφορές που έγιναν για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και την Τουρκία, υποστηρίζει ότι αποτελούν ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «προτιμά να ενεργεί με την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το «υπεξ» υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μια προσέγγιση που αγνοεί την ύπαρξη και την κυριαρχία της άλλης πλευράς στο νησί, υποστηρίζοντας ανοιχτά μόνο τη μία πλευρά υπό το πρόσχημα ‘αλληλεγγύης των μελών’, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Υποστηρίζοντας ότι «η διάβρωση της εμπιστοσύνης που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της προς την τουρκοκυπριακή πλευρά από το 2004, στα μάτια του τουρκοκυπριακού λαού αυξάνεται μέρα με τη μέρα», το λεγόμενο υπεξ αναφέρει τα εξής: «Στις Αποφάσεις Διεύρυνσης που υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, χρησιμοποιήθηκαν απαράδεκτες εκφράσεις για να ευχαριστήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοούνται στις αποφάσεις. Είναι σημαντικό ότι ορισμένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει κατάχρηση της ιδιότητας μέλους της».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να επιβάλει απαρχαιωμένα μοντέλα λύσης στην τουρκοκυπριακή πλευρά παρά την τρέχουσα πραγματικότητα, αποκαλύπτει ότι έχουμε δίκιο στις ανησυχίες μας ότι δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος παράγοντας στο Κυπριακό», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [03] Ανακοίνωση του λεγόμενου υπεξ για την NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 14 Δεκεμβρίου

    Ο παράνομος σταθμός Bayrak (17.12.21) μετέδωσε ότι το λεγόμενο υπεξ σε ανακοίνωση του σχολιάζοντας την NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 14 Δεκεμβρίου, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα λάβουν τα ανάλογα μέτρα» για να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη αυτή.

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέδωσε NAVTEX στις 14 Δεκεμβρίου 2021 με την οποία ανακοινώνει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 17 Δεκεμβρίου 2021 και 1 Ιανουαρίου 2022 με πλοίο υπό ιταλική σημαία με το όνομα Odin finder.

    Η εν λόγω δραστηριότητα πρόκειται να λάβει χώρα στην περιοχή, η οποία επίσης επικαλύπτει τα μπλοκ που αδειοδοτήθηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Είναι προφανές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διστάζει να σφετεριστεί τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

    Τέτοιες μονομερείς δραστηριότητες, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες παρά τις προειδοποιήσεις μας, δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά την αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα και η διεθνής κοινότητα γενικότερα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι που εμποδίζει την ειρήνη και την ηρεμία.

    Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα προβεί σε αμοιβαία βήματα μαζί με την Μητέρα Πατρίδα Τουρκία για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας, τα οποία απειλούνται να σφετεριστούν. Επίσης, οι πρωτοβουλίες μας θα συνεχίσουν να καταγράφουν τις απόψεις μας και να εγείρουν τα αιτήματά μας ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού.

    Κρίνουμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η πρότασή μας με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων με στόχο την παροχή σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ερτουγρούλογλου στο Ισλαμαμπάντ για Σύνοδο του ΟΙΣ

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στο Ισλαμαμπάντ με θέμα το Αφγανιστάν, γράφει η Vatan (20.12.21).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του «υπουργείου», ο Ερτουγρούλογλου, εκφωνώντας ομιλία κατά την απογευματινή συνεδρία, μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των συμμετεχόντων υπουργών Εξωτερικών ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, κυρίως των κρατών μελών του ΟΙΣ, για επείγουσα στήριξη του Αφγανιστάν.

    Αναφέροντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τείνει χείρα βοηθείας όχι μόνο στον αφγανικό λαό αλλά επίσης και στον παλαιστινιακό λαό, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, στη βάση δύο κρατών, θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

    Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Ερτουγρούλογλου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΙΣ καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών του του Αζερμπαϊτζάν, της Σιέρα Λεόνε και της Γκαμπόν.

    (ΔΨ)

    [05] Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες των κομμάτων για τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου

    H Yeni D?zen (17.12.21) γράφει ότι τα Τουρκοκυπριακά κόμματα υπέβαλλαν τις υποψηφιότητες τους στο «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο» για τις «βουλευτικές εκλογές» της 23η Ιανουαρίου 2022. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση στα «περιφερειακά εκλογικά συμβούλια».

    «Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν από τις περιφέρειες για τις 50 έδρες της βουλής θα είναι 16 για τη Λευκωσία, 13 για την Αμμόχωστο, 11 για την Κερύνεια, 5 για το Τρίκωμο, 3 για την Μόρφου και 2 για τη Λεύκα», αναφέρει η εφημερίδα.

    Μετά την υποβολή των υποψηφίων, οι ηγέτες των κομμάτων έκαναν δηλώσεις:

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του Κόμματος του πως το CTP είναι η επιλογή για να γυρίσει η «χώρα» που περνά δύσκολες στιγμές από την άκρη του γκρεμού στην οποία βρίσκεται.

    Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε πως το Κόμμα του θα βάλει τέλος στην μεγάλη καταστροφή που αντιμετωπίζει η «χώρα».

    Ο «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φαϊζ Σουτζούογλου, είπε ότι στοχεύουν να αναπτύξουν το οικονομικό όραμα μετά τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου. «Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το νέο οικονομικό όραμα για 6 μήνες έως 1 χρόνο μετά τις 23 Ιανουαρίου. «Πρέπει να μπει νέο αίμα στην οικονομία», είπε.

    Καμία αμφιβολία δεν έχει για την στήριξη που θα έχει το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) στις «εκλογές» δήλωσε ο ηγέτης του Φικρί Ατάογλου.

    Ο ηγέτης του Κόμματος Διακοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ, δήλωσε πως «ότι μια διαρθρωτική και ριζική αλλαγή είναι απαραίτητη στη χώρα». «Υποβάλαμε τις υποψηφιότητες με μια καλά εξοπλισμένη ομάδα με καθαρό υπόβαθρο. Υπάρχει καταστροφή σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της υγείας. [?] Οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία. Οι διαρθρωτικές και ριζικές αλλαγές είναι απαραίτητες», είπε.

    Τέλος, σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP- Το Κόμμα των εποίκων) εξέφρασε την πεποίθηση πως το Κόμμα του θα είναι νικητής στις «εκλογές.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεργασία για μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» από BKP, YKP και κίνημα Ομόσπονδης Κύπρου

    Το κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), το κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) και το Κίνημα Ομόσπονδης Κύπρου ανακοίνωσαν ότι θα συνεργασθούν για να μποϊκοτάρουν τις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές», που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου, 2021.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ομόσπονδης Κύπρου Αχμέτ Ερτάτς υποστήριξε ότι η περίοδος της «προεκλογικής εκστρατείας» των «προεδρικών εκλογών» 2020 είχε μετατραπεί σε μια περίοδο έντονων παρεμβάσεων από την Τουρκία, με σκοπό να αφήσουν εκτός κάλπης την άποψη για ομοσπονδιακή λύση. Εκφράζοντας την άποψη ότι με την πολιτική των δύο κρατών έχουν εμποδίσει την άποψη για ομοσπονδιακή λύση, ο Ερτάτς σημείωσε ότι οι «εκλογές» δεν θεωρούνται πια ένα εργαλείο που θα φέρει αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, ότι έχουν ξεκινήσει την διαδικασία για μποϊκοτάρισμα.

    Ο Μουράτ Κανατλί, γενικός γραμματέας του YKP, υποστήριξε ότι η Τουρκία επεμβαίνει σε όλες τις «εκλογές», που διεξάγονται στη «βόρεια Κύπρο» από το 1975. Σημειώνοντας ότι αυτές οι επεμβάσεις έχουν αναφερθεί μόνο δύο φορές, στις «εκλογές» του 1993 και του 2021, ο Κανατλί ανέφερε ότι θα διεξάγουν αυτή την εκστρατεία με την συμβολή ατόμων, που στηρίζουν τον BKP και το YKP, για να δείξουν ότι αντιτίθενται σε «έτοιμες καταστάσεις» στις εκλογές του Ιανουαρίου, 2022. «Ο τρόπος να πούμε ότι δεν μας εκπροσωπούν είναι με τη μη συμμετοχή μας στις εκλογές», πρόσθεσε ο Κανατλί.

    Ο αρχηγός του BKP, Ιζζέτ Ιζτζάν, είπε ότι κάποια κόμματα, που υποστηρίζουν τη λύση ομοσπονδίας, δεν συμμερίζονται την άποψη τους ούτε για μποϊκοτάρισμα των εκλογών, αλλά ούτε και για ένα κοινό μανιφέστο.

    (ΔΨ)

    [07] Το 77,17% των τεμαχίων προς πώληση στα κατεχόμενα δεν έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας

    Η Yeni Bak?? (20.12.21) γράφει ότι έχει διαπιστωθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν 3,973 τεμάχια γης προς πώληση στα κατεχόμενα, από τα οποία μόνο τα 973 έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ακριβότερο τεμάχιο γης στην κτηματαγορά είναι ένα παραλιακό αγροτεμάχιο στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Επίκτητος, αξίας 20 εκατομμυρίων στερλινών. Είναι κατάλληλο για ανέγερση ξενοδοχείου και έχει ήδη άδεια για καζίνο. Σημειώνεται, όμως, ότι το εν λόγω τεμάχιο, 50 στρεμμάτων [66,900 τετραγωνικά μέτρα] έχει «τίτλο ιδιοκτησίας περιουσιών ίσης αξίας».

    Από τις 16 Δεκεμβρίου, έχουν δημοσιευτεί αγγελίες για πώληση 3,973 τεμαχίων γης από τους κτηματομεσίτες, από τις οποίες τα 2,696 είναι οικόπεδα, και τα 1,277 είναι τεμάχια, κατάλληλα για επενδύσεις ή καλλιέργειες. Έχει υπολογισθεί ότι το 67,85% των τεμαχίων προς πώληση αφορά οικόπεδα και το 32,15% είναι αγροτεμάχια.

    Είναι αξιοσημείωτο, γράφει η εφημερίδα, ότι τα 2,633 τεμάχια, δηλ., το 67,03% του συνόλου των τεμαχίων, που είναι προς πώληση, έχουν «τίτλους ιδιοκτησίας περιουσιών ίσης αξίας».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν προσθέσεις σε αυτά και το 10,89% των τεμαχίων (433 τεμάχια), που δεν καθορίζεται ο τίτλος ιδιοκτησίας τους, τότε παρατηρείται ότι το 77,17% των τεμαχίων προς πώλησης δεν έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Έχει διαπιστωθεί ότι τα τεμάχια, που έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας και είναι προς πώληση, είναι μόνο 759.

    Σύμφωνα με τις αγγελίες πώλησης, 29 από αυτά τα τεμάχια έχουν αποκτηθεί με το «σύστημα συλλογής μονάδων αγωνιστών» και 37 είναι τεμάχια, που είχαν δοθεί σε «παιδιά μαρτύρων».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι η κατεχόμενη Κερύνεια έχει την περισσότερη ζήτηση για αγορά γης και ότι υπάρχουν 1,501 τεμάχια προς πώληση, δηλ. το 35.84%, ακολουθεί το κατεχόμενο Τρίκωμο με 915 τεμάχια, η κατεχόμενη Αμμόχωστο με 886, το κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας με 577, η κατεχόμενη Μόρφου με 50 και η κατεχόμενη Λεύκα με 44 τεμάχια γης.

    Τα περισσότερα τεμάχια, που είναι προς πώληση και έχουν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας, βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας και στη Λεύκα, ενώ από τα τεμάχια που είναι για πώληση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σχεδόν δεν έχει κανέναν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας.

    (ΔΨ)

    [08] «Σωστή ενημέρωση» των ξεναγών για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, υποστηρίζει ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου

    Είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση των επισκεπτών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσιών, δήλωσε ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, γράφει η G?ne? (18.12.21).

    Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της «τουρκοκυπριακής ένωσης τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων» (KITSAB) Ορχάν Τολούν, ο Αρτέρ ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο μικρά ξενοδοχεία και ένα 5 αστέρων ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σημειώνοντας ότι οι τουρίστες έρχονται για μονοήμερη επίσκεψη και φεύγουν το βράδυ. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη στην εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι το πρώτο μέρος που επισκέπτονται, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 280 χιλιάδες άτομα, έχουν επισκεφθεί το μέρος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2020.

    Στη συνέχεια, ο Αλτέρ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό οι ξεναγοί, που ξεναγούν τους τουρίστες στην περιοχή να μεταφέρουν τις «σωστές πληροφορίες» και όχι να στηρίζονται σε πολιτικά σχόλια, κυρίως για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της «παραπληροφόρησης». Γι’ αυτό, έχουν ετοιμάσει υλικό με τις «σωστές πληροφορίες» σχετικά με τη περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και ότι οι ξεναγοί πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με αυτό.

    (ΔΨ)

    [09] Στα 117 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 και 126 συνολικά θάνατοι

    O αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19 αυξήθηκε από τους 123 που ήταν την Παρασκευή στους 126 μέσα στο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Vatan (20.12.21), η οποία γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,797 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 117 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19. Τα 93 από αυτά τα περιστατικά είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 22 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 32, Κερύνεια 18, Αμμόχωστος 32, Μόρφου 6, Τρίκωμο 3 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 41 άτομα.

    Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,480,446 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 33,158 κρούσματα Covid-19, ενώ 30,398 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,636 ασθενών, 73 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,543 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 20 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 19 Δεκεμβρίου 2021 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία», δηλώνει ο Οκτάι

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (18.12.21), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε δηλώσεις του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στα πλαίσια των συζητήσεων του προϋπολογισμού στην Τουρκία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ερευνητικών τους πλοίων και γεωτρύπανων έχουν ενδυναμώσει την παρουσία τους στο πεδίο της μάχης ακολουθώντας μια αποτελεσματική διπλωματία, ο Οκτάι στις δηλώσεις του ανέφερε και τα εξής: «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί για μας εθνική υπόθεση. Όπως εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα συμφέροντα άλλων, έτσι και εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να εποφθαλμιούν τα δικά μας δικαιώματα. Όπως δεν έχουμε επιτρέψει από πριν σε καμιά ξένη χώρα ή εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια δραστηριότητες εντός των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας χωρίς την δική μας έγκριση, έτσι και στο εφεξής δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψουμε αυτό. Ειδικότερα, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα βήματα που γίνονται εις βάρος της χώρας μας και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι κακομαθημένες από την ΕΕ».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία από το παρελθόν έχει στενούς δεσμούς και κοινές αξίες με τις χώρες του Κόλπου. Τόνισε επίσης και τα εξής: «Εμείς λέμε τώρα αλλά και πάντα ότι όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και των συχνών επαφών, και έτσι τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αυτό τον τρόπο σε κάθε ειλικρινή και θετικά βήματα που γίνονται. Ένδειξη αυτής μας της προσέγγισης αποτελούν οι πρόσφατες επαφές μας υψηλού επιπέδου με διάφορες χώρες της περιοχής, αλλά και τα κανάλια επικοινωνίας που έχουμε εγκαθιδρύσεις το τελευταίο διάστημα. Οι επαφές μας με την Αίγυπτο για την εναρμόνιση των σχέσεων μας συνεχίζονται. Την ίδια στάση που έχουμε με τις χώρες του Κόλπου ακολουθούμε και με τις άλλες χώρες και κάνουμε ότι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του έθνους μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις όσον αφορά τη αξιοπρεπή στάση μας», δήλωσε.

    Απαντώντας στους επικριτές της Τουρκικής Κυβέρνησης που θέτουν συνεχώς το ερώτημα «Τι δουλειά έχετε εσείς στη Λιβύη;» και οι οποίοι δήθεν υπερασπίζονται τις εθνικές αξίες κατά την έκφραση του, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι με τη στήριξη που παρείχε η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, έχουν αλλάξει τα ισοζύγια στο πεδίο.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους, ο Οκται είπε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής έχουν προστατέψει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από απόψεως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

    «Η στήριξη που παρείχαμε στην νόμιμα αναγνωρισμένη από τα ΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, έχει αλλάξει τα ισοζύγια στο πεδίο και έχει εμποδίσει ένα νέο ανθρωπιστικό δράμα και την κατάληψη της Τρίπολης. Λόγω της στήριξης που παρείχαμε στη Λιβύη, έχει προχωρήσει και ο διάλογος και η πολιτική διαδικασία. Αυτή η πρόοδος που επιτεύχθηκε, φαίνεται ξεκάθαρα και με τις εκλογές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στα πλαίσια των Συμφωνιών που υπογράψαμε με τη νόμιμη Κυβέρνηση», δήλωσε ο Οκτάι.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Οκτάι επανέλαβε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας έχει τερματιστεί η κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία η οποία συνεχιζόταν εδώ και 30 χρόνια. Υπενθύμισε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση της Πλατφόρμας για την Περιφερειακή Συνεργασία υπό τη μορφή 3+3 την οποίαν είχαν προτείνει μαζί με το Αζερμπαϊτζάν για την εγκαθίδρυση της βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στο νότιο Καύκασο. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί να εναρμονίσει μόνο τις σχέσεις της με την Αρμενία, αλλά επιθυμεί την εναρμόνιση των σχέσεων της με όλες τις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.

    «Συνεχίζουμε με ειλικρινή τρόπο την περιεκτική μας συνεργασία για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στον Καύκασο. Υποστηρίζαμε πάντοτε και μέχρι τέλους τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Υποστηρίζουμε επίσης τη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του Τουρκοκυπριακού λαού. Όσον αφορά στην περιοχή των Βαρωσίων, που είναι μια περιοχή που βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα και έλεγχο της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι η μόνη αρχή που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής αυτής και στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της περιοχής. Θέλω να δηλώσω για μια ακόμη φορά και να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση όσον αφορά στα συμφέροντα της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κύπρο και στο Αιγαίο», δήλωσε ο Οκτάι.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Οκτάι εξέφρασε την βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με την ΕΕ στα πλαίσια της θετικής ατζέντας με απώτερο στόχο την προοπτική της ένταξης. «Έχουμε αφήσει πίσω μας τη δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με την ΕΕ. [...]. Θέλω να δηλώσω και από το βήμα της Βουλής τα εξής για την ΕΕ. Θεωρούμε ότι την προσεχή περίοδο θα υιοθετηθεί μια πιο δίκαιη, πιο εποικοδομητική και πιο θετική στάση. Αυτό θα ήταν προς όφελος όλων», πρόσθεσε ο Οκτάι.

    (ΑΚ)

    [02] Κουρτουλμούς: «Ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στο θέμα της προστασίας των εθνικών μας δικαιωμάτων»

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (18.12.21), ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δηλώσεις του στα πλαίσια περιφερειακής συνάντησης του κόμματος του στην επαρχία K?z?lcahamam της Άγκυρας, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και παραδέχθηκε ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν δύσκολη περίοδο στην οικονομία και να υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι ίδιοι, όπως είπε, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κατεύθυνση που ακολουθούν που είναι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η παραγωγή και οι προσλήψεις. «Επειδή, αυτός είναι ο δρόμος της της ανεξαρτησίας», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή, ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με εντάσεις και διαφωνίες, αλλά πάντοτε προτιμούσε την επίλυση των διαφωνιών αυτών, μέσω του διαλόγου και των ειρηνικών μεθόδων και διαπραγματεύσεων.

    «Πάντοτε υποστηρίζαμε το τραπέζι των συνομιλιών και για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα του Καυκάσου και στο θέμα της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θέλουμε να δείξουμε το εξής στον κόσμο. Ότι τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις και με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η επίλυση των ζητημάτων με εντάσεις και διενέξεις αποτελούν συνήθειες και συμπεριφορές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έμειναν στο παρελθόν καθώς επίσης και παρωχημένων αντιλήψεων και πολιτισμών. Ωστόσο, ποτέ δεν υποχωρήσαμε σε καμιά ένταση που αφορά στην προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων, πάντοτε λαμβάναμε υπόψη όλες αυτές τις εντάσεις. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της Λιβύης, στο θέμα των ερευνών για πετρέλαιο στη Ανατολική Μεσόγειο, και άλλα πολλά. Όταν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα, άσχετα με το ποιος εμπλέκεται στις εντάσεις, η Τουρκία έχει τον τρόπο και την λογική να παρακολουθεί την κατάσταση και κατευνάζει τις εντάσεις αυτές», υποστήριξε ο Κουρτουλμούς.

    (ΑΚ)

    [03] «Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές της ελεύθερη αγοράς», δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.12.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του στα πλαίσια της απονομής βραβείων της Επιστημονικής Κοινότητας στην Τουρκία, αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και να τις αντικαταστήσει με το ελεγχόμενο καθεστώς του ξένου συναλλάγματος.

    «Η Τουρκική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της με βάση τις αρχές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι βάσιμοι. «Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μας προχωρεί με βάση την κατεύθυνση που έχουμε καθορίσει μέχρι σήμερα», τόνισε ο Έρντογαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της πολιτικής των ψηλών επιτοκίων. «Μην περιμένετε τίποτε άλλο από μένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την αντιπολίτευση και την Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (T?S?AD) που τον επικρίνουν, καλώντας τους να μην αναζητούν τρόπους συνεχώς για να επιτίθενται στην Κυβέρνηση.

    (ΑΚ)

    [04] Την αποστολή 15 εκ. δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 σε χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.12.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τους ομολόγους του της Δημοκρατίας του Κόγκο, Felix Tshisekedi και τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Αφρικανικής Ένωσης, Moussa Faki Mahamat οι οποίοι βρίσκονταν στην Τουρκία για την 3η Τουρκό-Αφρικανική Σύνοδο Συνεργασίας που διοργανώνεται στην Τουρκία, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι έχουν εκφράσει τη δέσμευση τους για την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη που θα διευρύνει και θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους.

    «Για την διεύρυνση της συνεργασίας μας θα έχουμε ως καθοδηγητή το διευρυμένο σχέδιο δράσης και τον οδικό χάρτη που ετοιμάστηκε για την περίοδο 2022-2026. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε από κοινού, να αναπτυχθούμε από κοινού και να εργαστούμε μαζί για την ευημερία των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι στα πλαίσια της συνόδου, οι Υπουργοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν επαφές με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της Αφρικής στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της γεωργίας και της αμυντικής βιομηχανίας.

    Εκφράζοντας επίσης τις ευχαριστίες του προς τις Αφρικανικές χώρες για τη στήριξη τους στον αγώνα που δίνει η Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΦΕΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο των ιδρυμάτων Μααρίφ που διασυνδέονται με την οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι αναμένουν και από άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (19.12.21), σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνόδου Συνεργασίας Τουρκίας-Αφρικής, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατά την περίοδο της πανδημίας βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό των Αφρικανικών χωρών για την καταπολέμηση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι την προσεχή περίοδο προγραμματίζουν την αποστολή 15 εκ. δόσεων εμβολίου προς τις χώρες της Αφρικής.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο εγχώριο εμβόλιο TURKOVAC λέγοντας ότι μόλις αυτό είναι έτοιμο για χρήση και διάθεση στην αγορά, θα τεθεί προς τη διάθεση όλου του έθνους αλλά και των αδελφών τους στην Αφρική, όπως ανέφερε.

    Αναφερόμενος στον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Αφρικανική ήπειρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είπε ότι από τα 5.4 δις δολάρια που ήταν, το 2020 έχει φθάσει τα 25,3 δις δολάρια κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2021 ανήλθε στα 30 δις δολάρια. «Οι επενδύσεις μας στην Αφρικανική ήπειρο έφθασαν τα 6 δις δολάρια. Οι Τουρκικές εταιρείες παρέχουν εργοδότηση σε 25,000 Αφρικανούς αδελφούς μας. Οι εργοληπτικές μας εταιρείες στην Αφρική έχουν συνολικά υπογράψει 1686 έργα στην Αφρική αξίας 78 δις δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις Αφρικανών στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς», ανέφερε.

    Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο να παραστούν και στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας που θα γίνει στις 11-13 Μαρτίου 2022 στην Αττάλεια.

    (ΑΚ)

    [05] Στη Σύνοδο των Υπουργών της ΟΙΣ συμμετείχε ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Aksam (19.12.21), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τους Ταλιμπάν να είναι περιεκτικοί όσον αφορά στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και παιδιών στο Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη ότι 23 εκ. Αφγανοί πολίτες βρίσκονται στο όριο της πείνας.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) όπου συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι περίπου 23 εκ. πολίτες στο Αφγανιστάν βρίσκονται αντιμέτωποι με το όριο της πείνας, και κάλεσε τις χώρες της ΟΙΣ να ενεργήσουν άμεσα και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την ΟΙΣ για τη συμβολή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και στο θέμα της ανθρωπιστική κρίση που βιώνει το Αφγανιστάν, προτείνοντας την δημιουργία ενός ταμείου που θα γίνει στα πλαίσια της Ισλαμικής Τράπεζας Αναπτύξεως, προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα αυτή.

    Προειδοποιώντας ότι μια νέα ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν βρίσκεται προ των πυλών, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΟΙΣ και όλες τις διεθνείς οργανώσεις, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους Αφγανούς πολίτες.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός τόνισε την ανάγκη όπως οι Ταλιμπάν συνεργαστούν μαζί τους για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη χώρα, και τόνισε την ανάγκη όπως η παρούσα «κυβέρνηση» των Ταλιμπάν ενεργεί με περιεκτικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των δικαιωμάτων όλων, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών και παιδιών στο Αφγανιστάν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (20.12.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Καμπούλ τις επόμενες μέρες προκειμένου να διαβιβάσουν πρόταση «στην προσωρινή διακυβέρνηση» του Αφγανιστάν για την από κοινού διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μαζί με το Κατάρ.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον ομόλογό του της Μαλαισίας, Dato’ Sri Saifuddin Abdullah, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ειδική αντιπροσωπία εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί στο Αφγανιστάν για να καταθέσουν πρόταση για την από κοινού διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μαζί με το Κατάρ. «Αν η πρόταση και οι όροι μας γίνουν αποδεκτοί, τότε θα αναλάβουμε τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μαζί με το Κατάρ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [06] Δώδεκα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για το συνέδριο του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.12.21), η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια των ερευνών που άρχισαν όσον αφορά στο περιφερειακό συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), έχουν τεθεί υπό κράτηση 12 άτομα.

    Στα πλαίσια επιχείρησης που έγινε, υπό κράτηση τέθηκαν 12 άτομα και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται μέλη της ηγεσίας του Κόμματος, αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, όπως ο πρώην επαρχιακός πρόεδρος του κόμματος στην επαρχία Καρς.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης άρχισε έρευνες εναντίον μελών του κόμματος, αφού κατά το 4ο τακτικό συνέδριο του Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη που έγινε στις 12 Δεκεμβρίου ακούστηκαν συνθήματα που παραπέμπουν στη διασύνδεση του κόμματος με τρομοκρατικές οργανώσεις.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 16,910 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 16,910 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 349,193 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 171 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,858.

    Σημειώνεται ότι 91,28% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 82,43% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 124,058,691 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 20 December 2021 - 15:03:50 UTC