Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 249/2021 24-27.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ζητά ασπίδα προστασίας για τις καταθέσεις σε ΤΛ από τον Έρντογαν ο Τατάρ
  • [02] Δεν δέχεται την υιοθέτηση του ευρώ ο Τατάρ
  • [03] Ατούν: Επιτυχημένη η οικονομική πολιτική Έρντογαν ? Δεν εγκαταλείπεται η ΤΛ
  • [04] Το DP ζητά νέα κριτήρια για «υπηκοότητες» - Αδύνατη η μετάβαση στο ευρώ
  • [05] Υπόσχεται να ανοίξει σημείο διέλευσης στην Πύλη Αμμοχώστου ο Έρχουρμαν
  • [06] Το YDP το μοναδικό κόμμα εναντίον του συστήματος, ισχυρίζεται ο Αρικλί
  • [07] Έκκληση Εμπορικού Επιμελητηρίου για μείωση των τιμών
  • [08] Ένσταση εργοδοτών στον νέο κατώτατο μισθό ? Καθυστερεί η υιοθέτησή του
  • [09] Άλλος ένας θάνατος και 196 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Εντοπίστηκαν 29 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, λέει ο Πιλλί
  • [11] Σε εκδήλωση Αζερμπαϊτζανών στα κατεχόμενα μίλησε ο Τατάρ
  • [12] Αναφορά του Ραϊφ Ντενκτάς στις «υπηκοότητες» υπενθυμίζει η Εντέρ Ντενκτάς Βανγκιόλ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] ‘Ερντογαν: «Θα χαλάσουμε το μηχανισμό των επιτοκίων και του πληθωρισμού»
  • [02] Περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του
  • [03] Τον Μάιο θα παραλάβει η Τουρκία το 4Ο γεωτρύπανο, δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [04] «Η Γαλάζια Πατρίδα πρέπει να επεκταθεί μέχρι την Παλαιστίνη», δηλώνει ο εμπνευστής της ιδέας Τζιχάτ Γιαϊτζί
  • [05] Τουρκία και Κατάρ συμφώνησαν στην από κοινού διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ
  • [06] Στους 16 ανήλθαν οι συλληφθέντες για το συνέδριο του HDP
  • [07] Νέα δημοσκόπηση: Η οικονομία το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα
  • [08] Χαμηλή προστασία παρέχει το εμβόλιο TURKOVAC, υποστηρίζει Βουλευτής του Καλού Κόμματος:
  • [09] Στις 20,138 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ζητά ασπίδα προστασίας για τις καταθέσεις σε ΤΛ από τον Έρντογαν ο Τατάρ

    Η G?ne? (24.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του παράνομου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία, το Κυπριακό και την οικονομία.

    Σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν του είπε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Τουρκίας προς την «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς, ο Τατάρ ανέφερε ότι κατόπιν δικού του αιτήματος ο Έρντογαν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για να ισχύει και στην «ΤΔΒΚ» η ασπίδα προστασίας στις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες (ΤΛ) και να διεξάγεται σε ΤΛ το εμπόριο μεταξύ των «δυο χωρών».

    Ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία απέστειλε στα κατεχόμενα 590 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, ότι αυτό θα συνεχιστεί και ότι στα εμβόλια αυτά θα προστεθεί και το τουρκικό T?rkovac.

    Αναφέροντας ότι ο Έρντογαν υποστηρίζει την πολιτική των δύο κρατών που έθεσε στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με την «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις επενδύσεις στο οδικό δίκτυο στα κατεχόμενα και θα παράσχει την απαραίτητη στήριξη για γρήγορη συνέχιση των έργων, ο Τατάρ είπε ότι ενημερώθηκε πως το νέο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο.

    Αισιόδοξος για το 2022

    Η Vatan (27.12.21) γράφει ότι σε νέες δηλώσεις στον ανταποκριτή του εν λόγω πρακτορείου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ κάλεσε τον «λαό» να είναι προσεχτικός την πρωτοχρονιά σε θέματα υγείας αφού συνεχίζεται η πανδημία, ευχήθηκε για την νέα χρονιά και σημείωσε ότι ατενίζουν με ελπίδα το 2022.

    Ανέφερε ότι θα συνεχίσει και κατά την νέα χρονιά να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» και του «κράτους» του και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη σε αυτό το θέμα και η Τουρκία. Είπε ότι στην συνάντησή του με τον Έρντογαν τονίστηκε αυτή η στήριξη και ότι με την ενίσχυση των υποδομών της «ΤΔΒΚ» θα δημιουργηθεί ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό οικοδόμημα στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν με περισσότερη ευημερία.

    Σημειώνοντας ότι αποδίδει σημασία στις επαφές στο εξωτερικό, ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιεί όσες είναι δυνατόν με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» και να εξηγήσει την «νέα πολιτική». Ανέφερε ότι κατά τις επαφές του με φοιτητές, νέους, αξιωματούχους, βετεράνους, ΜΜΕ και απλό κόσμο στην Τουρκία εξηγεί από πρώτο χέρι το Κυπριακό και πετυχαίνει μεγάλο όφελος στην προώθηση της «ΤΔΒΚ».

    Επισημαίνοντας την σημασία των φοιτητών από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν συνολικά 100 χιλιάδες φοιτητές και ότι οι 50 χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν στις 100 χιλιάδες τους φοιτητές από την Τουρκία που σπουδάζουν στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτοί οι φοιτητές θα αποτελέσουν «αγαθό» για την οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Υπογραμμίζοντας την σημασία και των τουριστών από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι στα μηνύματα που δίνει κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία εξηγεί τόσο τις ομορφιές της φύσης της κατεχόμενης Κύπρου, όσο και το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα και έχουν την ίδια κουλτούρα.

    Αναφερόμενος στην κρίση που υπήρξε λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, ο Τατάρ είπε ότι προς το παρόν έχει υποχωρήσει η αύξηση στις τιμές του συναλλάγματος, γεγονός για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση, αφού πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι πιο υγιής με χαμηλότερα επιτόκια και πιο σταθερή τουρκική λίρα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν δέχεται την υιοθέτηση του ευρώ ο Τατάρ

    Η G?ne? (25.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ δήλωσε ότι είχε και θα έχει θετικές επιδράσεις στην κατεχόμενη Κύπρο η νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Μιλώντας σε «Σύνοδο Κορυφής για την Νέα Παγκόσμια τάξη Πραγμάτων» στην Άγκυρα, ο Τατάρ ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την νέα πολιτική και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς αυτούς.

    Υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις που γίνονται από το εξωτερικό δεν πρέπει να διασαλεύσουν την οικονομία, στην οποία όμως κάποτε υπάρχουν προβλήματα, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα οικονομική πολιτική θα καταστήσει πιο ισχυρή την τουρκική λίρα (ΤΛ).

    Υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» χρησιμοποιεί την ΤΛ, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα δεχτούν να περάσουν στην χρήση του ευρώ, διότι με στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας υπάρχουν επενδύσεις και εξελίξεις σε όλους τους τομείς στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι η βασική πύλη εξόδου τους είναι η Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι χάρη σε μιαν πιο ισχυρή Τουρκία θα γίνει ισχυρότερη και η «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την «νέα πολιτική» των «δύο κρατών» που ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι, ο Τατάρ είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο ενεργούν μαζί με την Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» θα εξελιχθεί και θα ευημερήσει πιο πολύ με την στήριξη της Τουρκίας, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης χώρας στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Έρντογαν την Παρασκευή, ο Τατάρ σημείωσε ότι θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για να ισχύσει και στην «ΤΔΒΚ» η ασπίδα προστασίας για τις καταθέσεις σε ΤΛ που ισχύει στην Τουρκία και ότι διεξήγαγαν τις απαραίτητες συζητήσεις για να χρησιμοποιείται η ΤΛ στο μεταξύ τους εμπόριο.

    Σημειώνοντας ότι περιμένουν περισσότερους τουρίστες και φοιτητές από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα είχαν 200 χιλιάδες απόφοιτους. Ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με την Τουρκία και να διασφαλιστεί ροή φοιτητών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ατούν: Επιτυχημένη η οικονομική πολιτική Έρντογαν ? Δεν εγκαταλείπεται η ΤΛ

    Η G?ne? (25.12.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι εμπόδισαν με επιτυχία την απώλεια της αξίας της τουρκικής λίρας που επηρεάστηκε από τα προβλήματα που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πανδημίας και από «τεχνητές ατζέντες». Μιλώντας σε «Σύνοδο Κορυφής για τη Νέα Παγκόσμια τάξη Πραγμάτων» στην Άγκυρα, ο Ατούν εξέφρασε την άποψη ότι κατάφεραν μιαν ιστορική επιτυχία με το άνοιγμα που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν στο θέμα της οικονομίας.

    Ανέφερε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν τις οικονομίες όλων των χωρών ανά πάσα στιγμή και πρόσθεσε ότι και η τουρκική λίρα επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες γίνονται αισθητές και στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό από την άποψη της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας να είναι ισχυρή η ΤΛ, ο Ατούν είπε ότι διεξήγαγαν πολύ χρήσιμες και θετικές συναντήσεις στην Άγκυρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα νέα ανοίγματα θα εκλείψουν τα ρίσκα που πηγάζουν από το συνάλλαγμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι εκφράζονται απόψεις υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ στα κατεχόμενα, ο Ατούν είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την ΤΛ και πρόσθεσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την χρήση της ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Το DP ζητά νέα κριτήρια για «υπηκοότητες» - Αδύνατη η μετάβαση στο ευρώ

    Η Yeni Bak?? (26.12.21) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και υποψήφιος «βουλευτής», Μεχμέτ Τσιλντίρ δήλωσε ότι πρέπει να εισέλθουν νέα πρόσωπα στην «βουλή» μετά τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου και να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις σε πολλά θέματα και κυρίως στην παραγωγή.

    Σε δηλώσεις στην Yeni Bak?? Web TV, ο Τσιλντίρ ανέφερε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά την χρήση μιας σταθερής νομισματικής μονάδας, όμως από μελέτες που έκαναν κατάλαβαν πως είναι σχεδόν αδύνατη η μετάβαση στο ευρώ.

    «Αν θα γίνει μετάβαση σε ένα σταθερό λογιστικό σύστημα και ολοκληρωθεί και όλη η εργασία υποδομής, λέμε ότι θα το στηρίξουμε και αυτό. Κοντολογίς, θα είναι θετική η στήριξή μας σε κάθε βήμα που θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος των ανθρώπων αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

    Υποστήριξε επίσης ότι με εξαίρεση τις μεγάλες επενδύσεις, η «χώρα» μπορεί να σταθεί στα πόδια της αν επιτευχθεί φορολογική δικαιοσύνη και καταστεί δυνατή η πάταξη της παραοικονομίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των «πολιτογραφήσεων», ο Τσιλντίρ είπε τα εξής:

    «Είναι πολύ σημαντικό το θέμα τω υπηκοοτήτων. Κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι ξένοι από τους ντόπιους ανθρώπους σε αυτή την χώρα. Επομένως, δεν πρέπει να παραχωρείται εύκολα υπηκοότητα. Ενώ δεν μπορούν να γίνουν πολίτες άτομα που διαμένουν στην χώρα εδώ και χρόνια, υπάρχουν κάποιοι που γίνονται πολίτες μέσα σε τρεις μέρες. Όποιος γίνει υπουργός εσωτερικών στην χώρα μας δίνει υπηκοότητα σε όποιον βρει μπροστά του. Το θεωρώ λάθος αυτό. Κατά την γνώμη μου, πρέπει να καθοριστούν στην βουλή νέα κριτήρια σε σχέση με τις υπηκοότητες και να μην δίνεται υπηκοότητα στον οποιονδήποτε».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Υπόσχεται να ανοίξει σημείο διέλευσης στην Πύλη Αμμοχώστου ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s Postas? (27.12.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν και υποψήφιοι «βουλευτές» του κόμματος επισκέφτηκαν καταστηματάρχες στην περιοχή Αράστα στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταστηματάρχες που περνούν δύσκολες μέρες λόγω της πανδημίας και της κακοδιοίκησης, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του CTP για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ η αντιπροσωπεία μοιράστηκε μαζί τους προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτών.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι μετά τις «εκλογές», το κόμμα του θα συστήσει «κυβέρνηση» με τα σχέδια και τα προγράμματά του. Είπε ότι θα επιληφθούν με αποφασιστικότητα των προβλημάτων και θα τα επιλύσουν χωρίς χρονοτριβή.

    Ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι η πρώτη δουλειά που θα κάνουν θα είναι να αρχίσουν πρωτοβουλία για να ανοίξει σημείο διέλευσης στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Το YDP το μοναδικό κόμμα εναντίον του συστήματος, ισχυρίζεται ο Αρικλί

    Η Vatan (27.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις «εκλογές» έχουν την ίδια νοοτροπία, έστω και αν τα ονόματά τους είναι διαφορετικά.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του YDP στον κατεχόμενο Καραβά, ο Αρικλί ισχυρίστηκε: «Όλα είναι κόμματα αυτού του συστήματος. Το UBP έκτισε αυτό το σύστημα. Εκείνα το συντηρούν στην ζωή απαράλλακτο. Το μόνο κόμμα που αντιτίθεται ριζικά σε αυτό το σύστημα είναι το YDP. Γι’ αυτό εκείνοι είναι το ίδιο και εμείς είμαστε μοναδικοί».

    Αναφερόμενος στο «έργο» που παρήγαγε κατά τη 11μηνη θητεία του ως «υπουργός», ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά «πρωτόκολλα» που υπέγραψαν με την Τουρκία είναι από μόνα τους μιαν «επανάσταση». «Ετοιμάσαμε την υποδομή να γίνουμε μια χώρα που παράγει και να μπορεί να πωλεί αυτό που παράγει», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έκκληση Εμπορικού Επιμελητηρίου για μείωση των τιμών

    Η Vatan (27.12.21) γράφει ότι σε έκκληση προς τους επιχειρηματίες και στην «κυβέρνηση» να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων που βρίσκονται στην κατηγορία εκείνων τα οποία υπόκειται σε έλεγχο και κυρίως των καυσίμων και του αερίου, προέβη το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ).

    Σε γραπτή δήλωση του Επιμελητηρίου σημειώνεται ότι πρέπει να αντικατοπτριστούν στην αγορά οι αλλαγές που υπήρξαν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Αναφερόμενο στην επίδραση της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών στη διαμόρφωση των τιμών, το ΚΤΤΟ σημειώνει ότι η ασυνήθιστη αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους τελευταίους μήνες παρουσίασε πτώση και τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

    «Φαίνεται ότι αυτές οι εξελίξεις επηρέασαν θετικά και την αγορά της ΤΔΒΚ και εξάλειψαν σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα που υπήρξε στην διαμόρφωση των τιμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι «σημαντικό καθήκον» τόσο των επιχειρηματιών όσο και της «κυβέρνησης» να αντικατοπτριστούν στην αγορά οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ένσταση εργοδοτών στον νέο κατώτατο μισθό ? Καθυστερεί η υιοθέτησή του

    Η Yeni D?zen (25.12.21) γράφει ότι η συντεχνία των εργοδοτών υπέβαλε γραπτή ένσταση κατά του νέου κατώτατου μισθού που, όπως είχε αποφασιστεί από την «αρμόδια επιτροπή», θα αυξανόταν στις 6,090 τουρκικές λίρες (ΤΛ) με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

    Η γραπτή ένσταση εστάλη τόσο στο λεγόμενο υπουργείο εργασίας όσο και στο «υπουργικό συμβούλιο». Μετά την ένσταση τίθεται θέμα νέας συνεδρίας της «επιτροπής καθορισμού του κατώτατου μισθού».

    Σύμφωνα με τον «νόμο», το «υπουργικό συμβούλιο» πρέπει να δημοσιεύσει τον νέο κατώτατο μισθό στην «επίσημη εφημερίδα» το αργότερο εντός επτά ημερών από την λήψη της απόφασης, δηλαδή μέχρι αύριο Τρίτη, και να δοθεί περίοδος 10 ημερών για υποβολή ενστάσεων.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργοδοτών, Μετίν Αρχούν επανέλαβε ότι θα προσφύγουν στα «δικαστήρια» σε περίπτωση που παραμείνει ο ίδιος νέος κατώτατος μισθός και συνεχιστεί η διαδικασία με την ίδια μέθοδο. Είπε ότι το κόστος ζωής, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο, ανήλθε στο 18% και ότι αν προστεθεί και ο Δεκέμβριος, αυτό θα ανέλθει στο 22%. Πρόσθεσε ότι οι εργοδότες ήταν ανοικτοί σε συζήτηση ενός ακάθαρτου κατώτατου μισθού 6,500 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Άλλος ένας θάνατος και 196 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.12.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι άλλο ένα άτομο έχασε την ζωή του χθες στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου την Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας να ανέλθει στα 137.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,689 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 196 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 159 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 34 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 78, Κερύνεια 36, Αμμόχωστος 21, Μόρφου 3, Τρίκωμο 19 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 187 άτομα.

    Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,611,798 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 34,397 κρούσματα Covid-19, ενώ 32,052 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,210 ασθενών, 45 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,154 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εντοπίστηκαν 29 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, λέει ο Πιλλί

    Η Vatan (27.12.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 29 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε πιο πολύ σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα περισσότερα από τα οποία δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

    Είπε ότι όσοι παρουσίαζαν συμπτώματα είχαν λοίμωξη του αναπνευστικού και πρόσθεσε ότι δεν ξέρουν πώς θα εξελιχτεί η πορεία της εν λόγω μετάλλαξης, όμως η γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί πίεση πάνω στο σύστημα υγείας.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Όμικρον και υπογράμμισε την σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 και του εμβολιασμού των ατόμων που ακόμα δεν το έχουν πράξει.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Σε εκδήλωση Αζερμπαϊτζανών στα κατεχόμενα μίλησε ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (27.12.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέστη και μίλησε στην «31η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών» και σε εκδήλωση για το νέο έτος που διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια από το «Κρατικό Ταμείο Διασποράς του Αζερμπαϊτζάν» και τον «Σύλλογο Φιλίας Αζερμπαϊτζάν ? Κύπρου».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου Ορχάν Χασάνογλου, ο γνωστός συνθέτης από το Αζερμπαϊτζάν Καθ. Δρ. Τζαβανσίρ Γκουλίγιεφ, η καλλιτέχνης από το Αζερμπαϊτζάν Νιγκάρ Μουράτοβα, ο ιδρυτής «πρύτανης» του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας, Σερχάτ Άκπιναρ και «πολίτες» από το Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση και ενθουσιασμό για την συμμετοχή του στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι όποτε δει ανθρώπους από το Αζερμπαϊτζάν νιώθει πάντα τον ίδιο ενθουσιασμό, «διότι αυτά τα εθνικά ζητήματα σχετίζονται πάντοτε με τον ενθουσιασμό».

    «Αν δεν νιώθετε αυτό τον ενθουσιασμό και δεν τον ζείτε, δεν μπορείτε να πείσετε τους ανθρώπους, δεν μπορείτε να κάνετε τις μάζες να τρέξουν πίσω σας», υποστήριξε και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ως τέκνα ενός μεγάλου έθνους είμαστε βεβαίως ένα έθνος τρία κράτη».

    Συγχαίροντας ξανά το Αζερμπαϊτζάν για την νίκη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία χαρακτήρισε και νίκη των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν πολύ πόνο σε αυτά τα χώματα, όμως δεν πτοήθηκαν και εμπιστεύονται την «μητέρα πατρίδα».

    Υποστήριξε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «κράτος» που εκπροσωπεί το τουρκικό έθνος στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτιστικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στο Αζερμπαϊτζάν να αναπτυχθούν «με κάθε είδους ανθρώπινη σχέση» και να επιστεγαστούν και πολιτικά.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Αναφορά του Ραϊφ Ντενκτάς στις «υπηκοότητες» υπενθυμίζει η Εντέρ Ντενκτάς Βανγκιόλ

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν μπορεί να γίνεται πολίτης όποιος έρχεται», η Avrupa (27.12.21) γράφει ότι την ομιλία του αποβιώσαντος αδελφού της Ραϊφ Ντενκτάς στην «βουλή» στις 22 Φεβρουαρίου 1985 κατά την συζήτηση του «νόμου» για τις «υπηκοότητες» ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αδελφή του, Εντέρ Ντενκτάς Βανγκιόλ, με την ευκαιρία της 36ης επετείου από τον θάνατο του Ραϊφ.

    Σύμφωνα με την ανάρτηση της Βανγκιόλ, ο Ραϊφ Ντεκτάς είχε αναφέρει και τα εξής τότε:

    «Ούτε κάτι να χάσουμε έχουμε ούτε άλλο μέρος να πάμε. Θα υπερασπιστούμε αυτή την χώρα και θα πούμε είναι δική μας. Δεν μπορεί να γίνεται πολίτης όποιος έρχεται μέσα σε αυτή, όμως η κυβέρνησή μας, δυστυχώς, έτσι έκανε μέχρι σήμερα. [?] Η κυβέρνηση, ενώ από τη μια προβαίνει στον ισχυρισμό για εκλογές στην Κύπρο, από την άλλη πήρε τον δρόμο της εισαγωγής ψηφοφόρων κάνοντας πολίτες συνεχώς σε βαθμό που να μας κάνει να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές μασκαραλίκι [?]»

    Στην ανάρτηση υπενθυμίζεται επίσης ότι μετά από αυτή του την ομιλία στην «βουλή» μια μεγάλη εφημερίδα στην Τουρκία έγραψε πρωτοσέλιδα ότι ο Ραϊφ Ντενκτάς διεξάγει λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ότι έγγραφα της ΜΙΤ τον χαρακτήρισαν ως λαθρέμπορο ναρκωτικών.

    Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Ραϊφ Ντενκτάς τραυματίστηκε βαριά ως αποτέλεσμα σύγκρουσης του οχήματός του με στρατιωτικό φορτηγό, παρέμεινε σε κώμα τρεις μήνες και πέθανε.

    Τέλος, η Βανγκιόλ υπενθυμίζει ότι σε μιαν αγγελία που δόθηκε στις εφημερίδες την 1η Μαΐου 2017 και φέρει την υπογραφή «αγωνιστές ΤΜΤ» αναφέρεται ότι «φάγατε τον Ραϊφ».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] ‘Ερντογαν: «Θα χαλάσουμε το μηχανισμό των επιτοκίων και του πληθωρισμού»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (27.12.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνεδρίας της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κόμματος του που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι οι οικονομικές παγίδες και τα παιχνίδια κάποιων για κατάρρευση της οικονομίας της Τουρκίας αποσκοπούν στο να αποπροσανατολίσουν την χώρα από τους στόχους της. «Μην ξεχνάτε ότι τα επιτόκια, κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, τα επιτόκια είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Εμείς, με το θέλημα του Αλλάχ, θα σπάσουμε αυτό τον μηχανισμό και θα φτάσουμε στους στόχους μας και στο σημείο που αξίζει για το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-25.12.21), σε δηλώσεις του στα πλαίσια τέλεσης εγκαινίων διάφορων εγκαταστάσεων στην επαρχία Γκαζίαντεπ της Τουρκίας, o Έρντογαν είπε ότι στόχος τους είναι όπως η Τουρκία συνεχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά μέσω των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής και των εξαγωγών. «Αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε τη χώρας μας να αναπτύσσεται [?] Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να πετύχουμε το στόχο μας για να καταστεί η Τουρκία μια από τις 10 καλύτερες οικονομίες ανά το παγκόσμιο», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [02] Περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-23.12.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομόλογό του της Γερμανίας, Annalena Baerbock, την οποία και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της.

    Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο Ανατολή αναφέρει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα, τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία, το θέμα των άτυπων μεταναστών και την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    (ΑΚ)

    [03] Τον Μάιο θα παραλάβει η Τουρκία το 4Ο γεωτρύπανο, δηλώνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (27.12.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αξιολογώντας την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, είπε ότι ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις δραστηριότητες που διεξάγουν στη Μαύρη Θάλασσα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ντονμέζ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αποκλειστικά στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ιμπραχίμ Ατζάρ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες της στα δικά της οικόπεδα που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στην αγορά του τέταρτου γεωτρύπανου της Τουρκίας, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τον προσεχή Μάιο θα το έχουν παραλάβει. «Το τέταρτο μας γεωτρύπανο θα βρίσκεται στα χέρια μας μέχρι τον Μάιο. Μετά τις αναγκαίες διαδικασίες που ίσως διαρκέσουν μέχρι τον Ιούλιο, θα αρχίσουμε νέες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα πλοίο τελευταίας τεχνολογίας και θα είναι η πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε. Και η τιμή του είναι πολύ οικονομική», είπε.

    Δήλωσε επίσης ότι ενδεχομένως να έχουν σύντομα «καλά νέα» όσον αφορά στα αποθέματα φυσικού αερίου 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρου που εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και εξήγησε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες τους γύρω από την περιοχή που έχουν εντοπίσει το φυσικό αέριο.

    «Έχουμε εντείνει τις δραστηριότητες μας γύρω από την περιοχή που έχουν εντοπιστεί τα αποθέματα. Τώρα, σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη μια γεώτρηση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο για εντοπισμό και άλλου κοιτάσματος στην περιοχή που βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικοπέδου που εντοπίσαμε τα πρώτα αποθέματα. Συνεπώς, θεωρώ ότι ενδεχομένως να έχουμε ουσιαστικά δεδομένα απ’ εκεί», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] «Η Γαλάζια Πατρίδα πρέπει να επεκταθεί μέχρι την Παλαιστίνη», δηλώνει ο εμπνευστής της ιδέας Τζιχάτ Γιαϊτζί

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (26.12.21), o απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί και εμπνευστής των ιδεών και της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας», πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου είχε σειρά επαφών με διάφορα οικονομικά συμβούλια και συμβούλια αρμόδια για διεθνείς σχέσεις.

    Αξιολογώντας διάφορα ζητήματα, ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Τουρκία και η Αίγυπτος για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους και είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι κατά τις επαφές του στην Αίγυπτο έχει εξηγήσει ότι η Αίγυπτος έχει χάσει πολλά από τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα όσον αφορά στον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους, ο Γιαϊτζί είπε και τα εξής:

    «Πήγα στην Αίγυπτο με χάρτες και έγγραφα. Τους εξήγησα ότι όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχουν ξεγελάσει την Αίγυπτο κλέβοντας την αφού έχουν πάρει περισσότερη θαλάσσια δικαιοδοσία (21.000 χιλιόμετρα) από αυτήν. Έχω αναφέρει ξεκάθαρα ότι η συμφωνία τόσο της Ελλάδας όσο και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου με την Αίγυπτο είναι εναντίον της Αιγύπτου».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους θα έχει να κερδίσει 21,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με τη συμφωνία της με την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στις «συμφωνίες» για την Γαλάζια Πατρίδα, ο Γιαϊτζί υπογράμμισε την ανάγκη όπως αυτές επεκταθούν μέχρι την Παλαιστίνη και δήλωσε:

    «Είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί μια γραμμή που θα επεκτείνεται μέχρι τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας με την Παλαιστίνη από τη γραμμή που θα καθορίζει τις θαλάσσιες αρμοδιότητες μας με τη Λιβύη. Διαφορετικά, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κατοχυρώσουν τις διεκδικήσεις τους και η συμφωνία με την Λιβύη θα κηρυχθεί άκυρη. Πρέπει να γίνει μια προειδοποίηση σε αυτούς που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία στο θέμα της Λιβύης.

    Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ότι το να είσαι γείτονας και στη ξηρά και στη θάλασσα είναι το ίδιο. Όπως είμαστε γείτονες με το Ιράκ, κατά τον ίδιο τρόπο είμαστε και γείτονες με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Υποστηρίζουμε την πολιτική για ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο και δηλώνουμε ότι θα χαλάσουμε τα παιχνίδια του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου για να δημιουργήσει καλές σχέσεις τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Για να είμαστε δυνατοί στο τραπέζι πρέπει να είμαστε δυνατοί και στο πεδίο και για να είμαστε δυνατοί στο πεδίο πρέπει να υπάρχουμε και στο πεδίο».

    (ΑΚ)

    [05] Τουρκία και Κατάρ συμφώνησαν στην από κοινού διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak.com (23.12.21), Τουρκία και Κατάρ συμφώνησαν στο θέμα της από κοινού διαχείρισης του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αντιπροσωπείες των δυο χωρών διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες επαφές σε τεχνικό επίπεδο για το θέμα αυτό.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εταιρείες της Τουρκίας και του Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία στη βάση ίσου συνεταιρισμού όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η εν λόγω συμφωνία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, υπεγράφη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ντόχα, όπου παρέστη στην 7η Σύνοδο του Ανώτερου Στρατηγικού Συμβουλίου Τουρκίας-Κατάρ που διεξήχθη στις 7 Δεκεμβρίου.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι κοινή αντιπροσωπεία των δύο χωρών θα πραγματοποιήσει επαφές με αξιωματούχους της Προσωρινής Κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις προσδοκίες τους και τα αιτήματα τους στο θέμα της διαχείρισης του αεροδρομίου.

    (ΑΚ)

    [06] Στους 16 ανήλθαν οι συλληφθέντες για το συνέδριο του HDP

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-26.12.21), στα 16 ανήλθαν τα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση στα πλαίσια των ερευνών που συνεχίζονται στην Τουρκία, μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου του φιλό-Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο συνέδριο είχαν ακουστεί συνθήματα υπέρ του τέως ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπτουλλάχ Οτζιαλάν, καθώς και συνθήματα υπέρ «τρομοκρατικών οργανώσεων».

    Η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ άρχισε έρευνες εναντίον μελών του κόμματος που συμμετείχαν στο συνέδριο με την δικαιολογία της «άσκησης προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων» και ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση 16 άτομα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση: Η οικονομία το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα

    Η Cumhuriyet (23.12.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Area στην Τουρκία. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13-20 Δεκεμβρίου 2021, σε 12 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 2,204 άτομα με τη μέθοδο των πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση «ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα», το 56,7% απάντησαν την οικονομία. Επίσης, το 70,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, θεωρούν ανεπιτυχή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το 24,6% την θεωρούν επιτυχημένη.

    Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση «ποιο πρέπει να είναι το σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία», ένα ποσοστό της τάξης του 59,2% απάντησε το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα και ένα ποσοστό 40,8% τάχθηκε υπέρ του Προεδρικού Συστήματος. Επίσης, το 55,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι θεωρεί μη επιτυχημένο το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία.

    Στην ερώτηση «Αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;?, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:

    -AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 24,7% (επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 30,5% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 22,0%(επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 27,2% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -?Y? Parti (Καλό Κόμμα): 12,8% (επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 15,8% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 8,1% (επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 10% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 7,3% (επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 9,0% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -DEVA Partisi (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου): 3,2% (επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) και 4% (επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων),

    -Άλλα: 3,5% επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων και 2,9% επί του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.

    (ΑΚ)

    [08] Χαμηλή προστασία παρέχει το εμβόλιο TURKOVAC, υποστηρίζει Βουλευτής του Καλού Κόμματος:

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (26.12.21), o Βουλευτής Σμύρνης του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) Αϊντούν Τσιράϊ σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας μετά την έγκριση για χρήση του εγχώριου εμβολίου TURKOVAC, υποστήριξε ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αυτό είναι πολύ χαμηλή και έκανε έκκληση όπως μην εγκαταλείψουν τα εμβόλια της εταιρείας BioNTech.

    Σχολιάζοντας την προτροπή του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα εμβόλια της BionTech και να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο TURKOVAC, ο Τσιράϊ δήλωσε τα εξής: «Αυτό το εμβόλιο είναι το ίδιο με το Sinovac. Το ποσοστό προστασίας που παρέχει είναι χαμηλό. Το να εμβολιάζουμε σήμερα τους πολίτες μας με ένα εμβόλιο που παρέχει χαμηλή προστασία απέναντι μάλιστα και στη νέα μετάλλαξη δεν θεωρείται ασφαλές».

    Ο Τσιράϊ κατηγόρησε επίσης το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ότι «παίζει με την υγεία των πολιτών», αφού όπως ανέφερε, το εγχώριο εμβόλιο TURKOVAC δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 20,138 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-26.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 20,138 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 351,965 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 173 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 21,214.

    Σημειώνεται ότι 91,51% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 82,82% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν 128,654,886 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 28 December 2021 - 11:37:44 UTC