Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 09/2022 14.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το Eastmed είναι ένα μη ρεαλιστικό έργο»
  • [02] «Δεν θα συμμετέχουν σε επίσημες συνομιλίες στο Κυπριακό χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος εκπροσώπησης», υποστηρίζει εκ νέου ο Τατάρ
  • [03] Ικανοποιημένος ο Τατάρ από τα μηνύματα του Ερντογάν για Κυπριακό
  • [04] Οι Τουρκοκύπριοι του Λονδίνου είναι η φωνή τους, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [05] Αξιολόγησε τις επαφές του στην Άγκυρα ο Σουτζούογλου
  • [06] Με τον Κοτζά συναντήθηκε ο Σουτζούογλου στην Άγκυρα
  • [07] Αυξήσεις στους «μισθούς του δημοσίου», ανακοίνωσε ο Σουτζούογλου
  • [08] Αρθρογράφος προειδοποιεί για την ανέγερση του «προεδρικού» σε ελληνοκυπριακή γη
  • [09] Διαψεύδει ο Ατούν ότι αγοράζουν υγραέριο από τις ελεύθερες περιοχές
  • [10] Τρείς νεκροί και 788 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν κάλεσε τους πρέσβεις της ΕΕ στην Τουρκία να αναγνωρίσουν την «οντότητα» των Τουρκοκυπρίων
  • [02] Σουτζούογλου: « Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από το Αζερμπαϊτζάν θα ήταν ένα σημαντικό βήμα»
  • [03] Επαφές Σουτζούογλου στην Άγκυρα
  • [04] Στις 75,564 τα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το Eastmed είναι ένα μη ρεαλιστικό έργο»

    Ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο, που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομική άποψη από την αρχή, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (14.01.22).

    Αξιολογώντας την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, ο Τατάρ είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτό το έργο δεν ήταν εφικτό. Ήταν μια πολιτική κίνηση. Δεν καταδικαζόμαστε σε μια συμφωνία στην Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτό το υγραέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

    Στην συνέχεια, ο Τατάρ επισήμανε τη σωστότερη διαδρομή για το αγωγό φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, λέγοντα τα εξής:

    «Αυτό που είναι σημαντικό, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

    Καταληκτικά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του πρέπει να γίνουν αποδεκτές ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία των σωστών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [02] «Δεν θα συμμετέχουν σε επίσημες συνομιλίες στο Κυπριακό χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος εκπροσώπησης», υποστηρίζει εκ νέου ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Brtk (14.01.22), Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε μια νέα διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό χωρίς να γίνει αποδεκτή πρώτα «η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης» τους.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την Ελληνοκυπριακή πλευρά και υποστήριξε ότι είναι πάντοτε έτοιμοι να προσέλθουν σε άτυπες συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους αλλά και θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», επανέλαβε.

    Ο Τατάρ κατηγόρησε εκ’ νέου την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί μια συμφωνία στην βάση της ισότητας, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος του «ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί. Εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτά και ένας μέρος της πολιτικής που ακολουθούμε μέχρι σήμερα είναι να εκπληρώσουμε αυτά που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Ραούφ Ντενκτάς», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους το 2004, ο Τατάρ εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν με τους πρεσβευτές της ΕΕ όσον αφορά στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς, το γεγονός ότι έχουν πίσω τους και τους στηρίζει την «μητέρα πατρίδα», όπως αποκάλεσε την Τουρκία, η οποία συνεχίζει επίσης να τους στηρίζει όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960».

    Αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από ένα πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν από το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το 99% του Τουρκοκυπριακού λαού στηρίζει τη συνέχιση των ντε φάκτο και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Επειδή ο τουρκικός στρατός εδώ αποτελεί την εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία στο νησί. Μια δυνατή και αποδεκτή ΤΔΒΚ, είναι πολύ σημαντική τόσο για την ειρήνη και την ευημερία του Τουρκοκυπριακού λαού όσο και για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας που έχει σήμερα 85 εκατομμύρια πληθυσμό».

    (AK)

    [03] Ικανοποιημένος ο Τατάρ από τα μηνύματα του Ερντογάν για Κυπριακό

    Εξέφρασε την ικανοποίηση του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τις δηλώσεις που προέβη ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, σχετικά με τη στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό πρόβλημα, γράφει η G?ne? (14.01.22).

    Χαιρετίζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο Τατάρ, σε γραπτή του ανακοίνωση, κατηγόρησε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπαίτιο της αποτυχίας των συνομιλιών, επειδή δεν έχει απαλλαχθεί από την νοοτροπία, που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να προωθούν την νέα πολιτική τους, που προνοεί την συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, με πλήρη ενότητα με την Τουρκία σε σκέψεις και σε ενέργειες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο Τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει να προστατεύει με την στήριξη της Τουρκίας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του στην περιοχή».

    (ΔΨ)

    [04] Οι Τουρκοκύπριοι του Λονδίνου είναι η φωνή τους, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι δίνουν τεράστια σημασία στους Τουρκοκύπριους, που ζουν στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά σημαντική, γράφει η K?br?s Postas? (13.01.22).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ, σε διαδικτυακή συνάντηση με το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων στη Βρετανία (CTCA), συζήτησε τα θέματα λόμπι και διασποράς των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφέροντας ότι δίνουν τεράστια σημασία στους Τουρκοκύπριους, που ζουν στο εξωτερικό, ο Τατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις δραστηριότητες λόμπι, που εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την «άδικη απομόνωση» που υπόκειται ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Σημειώνοντας ότι συμφωνεί πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός «κοινοτικού κέντρου» στη Βρετανία για τους Τουρκοκύπριους, που ζουν εκεί, ο Τατάρ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ευχαρίστησε για την στήριξη που δίνουν στην πολιτική του για «δύο κράτη». «Είμαστε ένας ανεξάρτητος λαός με το δικαίωμα να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Η ύπαρξη σας στο Λονδίνο, μια σημαντική πόλη, καθώς και το ότι είστε η φωνή μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τατάρ.

    Επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να εξηγήσουν στις ξένες αποστολές ότι μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την διοίκηση στη βάση της ισότητας και έχει επανειλημμένα απορρίψει όλα τα σχέδια και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, κατά την άποψή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι βιώσιμη με το όραμα της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της πλήρους στήριξης της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο Γενικό Ελεγκτή Σιερέφ Μάλκοτς, στο πλαίσιο των επαφών του στα κατεχόμενα, γράφει η K?br?s (14.01.22)

    (ΔΨ)

    [05] Αξιολόγησε τις επαφές του στην Άγκυρα ο Σουτζούογλου

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου, αξιολογώντας τις επαφές του στην Τουρκία κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου, δήλωσε ότι με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι συζήτησαν για αρκετές επενδύσεις, που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν ή ήδη έχουν αρχίσει, γράφει η G?ne? (14.01.22).

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει απίστευτο ενδιαφέρον για την Κύπρο, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι κρατεί την Κύπρο σε μια ξεχωριστή θέση. «Είναι φανερόν ότι κρατά την Κύπρο σε ξεχωριστή θέση κοντά στις άλλες γειτονικές σχέσεις μέσα σε αυτό τον έντονο ρυθμό του. Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε θέμα? Πάντα τον θαύμαζα, αλλά τώρα που τον γνώρισαν από κοντά, τον θαυμάζω ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Σουτζούογλου.

    «Οικονομικό πρωτόκολλο 2022»

    Ο Σουτζούογλου ανακοίνωσε ότι το «οικονομικό πρωτόκολλο» 2022 θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

    Τουρισμός

    Αναφέροντας ότι στην ημερήσια διάταξη των επαφών του στην Άγκυρα ήταν και οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές οργανώσεις, ο Σουτζούογλου πρόσθεσε ότι οι εταίροι στο τομέα του τουρισμού σύντομα θα επισκεφθούν την Τουρκία και θα βρεθεί λύση για το υψηλό κόστος των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

    «περί φυλακών νόμος»

    Κατά τις συναντήσεις αναφέρθηκε το θέμα του κτιρίου της νέας φυλακής, είπε ο Σουτζούογλου, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά τις «εκλογές», το πρώτο πράγμα που θα κάνουν θα είναι ο «περί φυλακών νόμος».

    (ΔΨ)

    [06] Με τον Κοτζά συναντήθηκε ο Σουτζούογλου στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με την Diyalog (14.01.22), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα για σειρά επαφών, συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «πρωθυπουργίας», η συνάντηση είχε φιλοφρονητικό χαρακτήρα και σε αυτή συζητήθηκε η συνεργασία Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» σε θέματα υγείας και ειδικότερα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, Σουτζούογλου και Κοτζά συζήτησαν τα νέα σχέδια που προγραμματίζουν να γίνουν στο τομέα της υγείας την προσεχή περίοδο.

    Στη συνάντηση, αποφασίστηκε επίσης ότι ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νέου «νοσοκομείου» 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα τεθεί εντός του 2022.

    (ΑΚ)

    [07] Αυξήσεις στους «μισθούς του δημοσίου», ανακοίνωσε ο Σουτζούογλου

    Η Avrupa (14.01.22) γράφει ότι το «γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της πρωθυπουργίας» σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου ανακοίνωσε ότι το κόστος ζωής που ανέρχεται στο 37,26% για την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021 θα αντικατοπτριστεί στους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» για τον Ιανουάριο, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που πηγάζουν από την ακρίβεια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», ο Σουτζούογλου ανακοίνωσε ότι παρά τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην οικονομία και την οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην «ΤΔΒΚ» εξαιτίας των διακυμάνσεων του ξένου συναλλάγματος έναντι της Τουρκικής Λίρας, από την 1 Ιανουαρίου θα υπάρξουν αυξήσεις στους ακάθαρτους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων».

    Ο Σουτζούογλου μίλησε για αποφασιστικά βήματα που θα γίνουν την προσεχή περίοδο με στόχο την αύξηση της αγοραστικής αξίας του «λαού». Είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο του «λαού» και για να μπορέσει ο Τουρκοκυπριακός «λαός» να ζήσει σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει σε άλλο δημοσίευμά της ότι με την αύξηση και την απόδοση της ΑΤΑ οι «μισθοί στο δημόσιο» θα είναι μεταξύ 10.000 και 18.000 ΤΛ μεικτά.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο χαμηλότερος μισθός που παραχωρείται στο «δημόσιο τομέα» ανέρχεται σε 10,469 ΤΛ και υπογραμμίζει τη διαφορά που υπάρχει με τον κατώτατο μισθό στα κατεχόμενα που καθορίστηκε στο ποσό των 7,000 ΤΛ ακάθαρτα και 6,090 ΤΛ καθαρά.

    Εξάλλου, η K?br?s (14.01.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Οι εργοδότες θέλουν χρηματοδότηση» γράφει ότι ενώ τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, οι εργοδότες δηλώνουν ότι θέλουν χρηματοδότηση από την «κυβέρνηση» για να καταβάλουν το ποσό των 7000 ΤΛ που καθορίστηκε ως κατώτατος μισθός.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, «εκπρόσωποι των εργοδοτών» υπογραμμίζουν ότι αν η «κυβέρνηση» δεν χρηματοδοτήσει τους εργοδότες για να μπορούν να παραχωρήσουν τον κατώτατο μισθό, τότε θα είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο σμίκρυνσης των επιχειρήσεων τους. Προειδοποιούν επίσης ότι το γεγονός ότι θα είναι αδύνατον να καταβάλουν μισθούς στους εργαζόμενους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί το «κράτος» να καταβάλλει περισσότερα απεργιακά επιδόματα.

    Για το ίδιο θέμα, η Halk?n Sesi (14.01.221) γράφει ότι μετά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τη δημοσιοποίηση του στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας εργοδοτών» Χασάν Σουνγκούρ ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην Kibrispostasi, ότι οι εργοδότες θα προσφύγουν στη «δικαιοσύνη».

    (ΑΚ)

    [08] Αρθρογράφος προειδοποιεί για την ανέγερση του «προεδρικού» σε ελληνοκυπριακή γη

    Ο αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί της Yeni D?zen (14.01.22), αναφερόμενος σε σχόλιο του αρθρογράφου Ρεσιάτ Ακάρ, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ανέγερση των νέων κτιρίων της «βουλής» και του «προεδρικού» σε γη, που ανήκει στους Ελληνοκύπριους.

    (ΔΨ)

    [09] Διαψεύδει ο Ατούν ότι αγοράζουν υγραέριο από τις ελεύθερες περιοχές

    Η Avrupa (14.01.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς υγραερίου από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

    Ο Ατούν υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι γίνεται μεταφορά υγραερίου από το «νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή είναι πιο φθηνό, και στη συνέχεια τίθεται προς πώληση στην «ΤΔΒΚ», είναι αναληθείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Υπογραμμίζοντας ότι το 2017 εισήγαγαν υγραέριο 31 χιλιάδων τόνων αλλά πέρυσι η εισαγωγή του υγραερίου μειώθηκε στους 29 χιλιάδες τόνους, ο Ατούν είπε ότι ενώ υπήρχε μείωση στην ετήσια κατανάλωση, δημιουργήθηκαν ελλείψεις και αυτή είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

    Υποστήριξε στη συνέχεια ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους και πρόσθεσε ότι πρότειναν στην Τράπεζα Αναπτύξεως να παραχωρήσει δάνειο στις εταιρείες για αγορά περισσότερης ποσότητας υγραερίου.

    Εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στα αποθέματα του υγραερίου αλλά πηγάζει από τις καθυστερήσεις των πλοίων που μεταφέρουν το υγραέριο.

    (ΑΚ)

    [10] Τρείς νεκροί και 788 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Βrtk (14.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 21,443 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 788 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 353, Κερύνεια 182, Αμμόχωστος 182, Μόρφου 23, Τρίκωμο 31 και Λεύκα 17.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 650 άτομα.

    Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,014,397δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 44,926 κρούσματα Covid-19, ενώ 37,571 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 7,209 ασθενών, 46 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 7,152 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Χθες σημειώθηκαν επίσης άλλοι τρείς θάνατοι στα κατεχόμενα, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 148.

    Στις 13 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 2,700 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν κάλεσε τους πρέσβεις της ΕΕ στην Τουρκία να αναγνωρίσουν την «οντότητα» των Τουρκοκυπρίων

    Η Yeni ?afak (14.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΕ να αναγνωρίσουν την ?οντότητα των Τουρκοκυπρίων και να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις πρωτεύουσες τους.

    Υποστήριξε επίσης πως παρά τις αδικίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η ΕΕ παραμένει στρατηγική της προτεραιότητα.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις στην Άγκυρας των κρατών μελών της ΕΕ στο Μέγαρο Τσάνκαγια.

    Ο Ερντογάν επέκρινε τους απεσταλμένους των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο και τη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς και την ισλαμοφοβία και τη μετανάστευση. «Όποιος μπορεί να δει το θέμα αντικειμενικά παραδέχεται ότι η Τουρκία είναι η χώρα κλειδί για την υπέρβαση αυτών των απειλών που αντιμετωπίζει η Ένωση», είπε ο Ερντογάν.

    Τους κάλεσε επίσης να μεταφέρουν την τουρκική πρόταση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη για το Κυπριακό, διαφορετικά υποστήριξε θα υπάρξει νέο χάσιμο χρόνου.

    «Ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν ειλικρινή λογαριασμό. Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες με την ΤΔΒΚ για να επιλύσουμε το Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί, με τρόπο που θα ωφελήσει όλα τα μέρη. [?] Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της από το 2004 για να συμβάλει στη λύση. Δυστυχώς, η ΕΕ, ενώ ενεργούσε τυφλά ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγνόησε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφίας», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως η Άγκυρα δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμενε, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε στον διάλογο και την διπλωματία. «Χρησιμοποιήθηκε μια τακτική αντιπερισπασμού εναντίον μας. Το κύριο πράγμα που πρέπει να εξεταστεί είναι η παράδοση των συμφερόντων της ένωσης στις φιλοδοξίες πολλών χωρών. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση αν δεν επιλυθούν οι τρέχουσες κρίσεις στην Ευρώπη και την Τουρκία», είπε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σταματήσουν τα επεισόδια απώθησης προς τους μετανάστες.

    «Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει πιο ευσυνείδητες φωνές σχετικά με τα γεγονότα στο Αιγαίο. [..] Πέρυσι ανοίξαμε διαύλους διαλόγου με τη γειτονική Ελλάδα. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα τακτοποιήσουμε τα θέματα μεταξύ μας», είπε.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία, «η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου», δεσμεύεται στον στόχο να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    «Έχουμε επιταχύνει τις εργασίες μας για την περίοδο 2021-2023. Επικυρώσαμε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Σας ζητώ να μεταφέρετε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πρωτεύουσες σας ότι η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα σελίδα με την ΕΕ», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Σουτζούογλου: « Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από το Αζερμπαϊτζάν θα ήταν ένα σημαντικό βήμα»

    Το Ankara Anatolia (14.01.22) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου, δήλωσε πως θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.

    Ο Σουτζούογλου, που βρίσκεται στην Τουρκία και έχει επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στον ΑΑ.

    Λέγοντας ότι ένιωθε σαν στο σπίτι του όταν ήρθε στην Τουρκία, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι είχε πολύωρες τετ α τετ συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Πρόσθεσε ότι αξιολογήσαν μαζί την πολιτική, την οικονομία και τα έργα υποδομής.

    «Είτε είμαστε στην Άγκυρα, είτε στην Λευκωσία δεν βλέπουμε τη διαφορά. [?] Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία είναι δύο κράτη, ένα έθνος», είπε και ανέφερε πως προσθέτοντας και το Αζερμπαϊτζάν μιλάμε για «τρία κράτη, ένα έθνος».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές μας με τους «αδελφούς» στο Αζερμπαϊτζάν θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

    «Η προσδοκία μας είναι το αδελφό Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα και την ίδια θρησκεία αναγνωρίσει επίσης την ΤΔΒΚ. Αυτό, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πια ομοσπονδία. «Από εδώ και πέρα, θα υπάρχουν δύο κυρίαρχα, ισότιμα κρατικά στάτους. Η γενναία στάση του πρόεδρου μας Ερσίν Τατάρ τυγχάνει απίστευτης υποστήριξης από τον Πρόεδρο της Τουρκία (για το θέμα)», είπε.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 23 Ιανουαρίου, ο Σουτσούογλου είπε: «Η δουλειά μας πηγαίνει πολύ καλά. Αυτή η επίσκεψη δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό στην ΤΔΒΚ. Ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), έχουμε δύο απαραίτητα σημεία: Την πίστη μας στην ΤΔΒΚ και να συνεχίσουμε παράλληλα με τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε όλες τις πτυχές, και φυσικά την αγάπη για την Τουρκία. Αυτά τα δύο είναι απαραίτητα για το UBP», είπε και πρόσθεσε πως στόχος του Κόμματος είναι η δημιουργία «αυτοδύναμης κυβέρνησης».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η ενεργός πολιτική του Προέδρου της Τουρκίας, ειδικά στη Γαλάζια Πατρίδα, έχει ανακουφίσει τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία και τους έφερε σε μια πραγματικά πολύ ισχυρή θέση στην περιοχή.

    «Υπάρχει ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο εκεί. Είναι η Κύπρος. Όποιος κυριαρχεί στην Κύπρο, κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. [?]Υπάρχει η ΤΔΒΚ με την μητέρα πατρίδα της εκεί. Υπάρχει εκεί μια μικρή πατρίδα που θα συνεχίσει τον αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Επαφές Σουτζούογλου στην Άγκυρα

    Ο Τουρκικός τύπος συνεχίζει να αναφέρεται στις επαφές του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου στην Τουρκία.

    Συνάντηση με Γιλντιρίμ

    Το Ankara Anatolia (14.01.22) μετέδωσε ότι ο Σουτζούογλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπιναλί Γιλντιρίμ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Ο Αντιπρόεδρος του AKΡ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη. «Μεταφέρουμε εκ των προτέρων τις καλύτερες ευχές για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Κύπρο και τον λαό της Κύπρου. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία», είπε.

    Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία δυσκολία «που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Τουρκία, ως ένα έθνος και δύο κράτη, δεν μπορούν να ξεπεράσουν με αλληλεγγύη και ενότητα στις καλές και στις δύσκολες στιγμές, όπως στο παρελθόν».

    Υποστήριξε ότι ο κυπριακός λαός δοκίμασε κάθε είδους εποικοδομητικές προτάσεις για τη λύση του Κυπριακού για χρόνια. «Όλες οι επιλογές, όλες οι εναλλακτικές έχουν δοκιμαστεί στο Κυπριακό και στο τέλος, αποκαλύφθηκε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ειλικρινής και δεν αναζητά λύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο σαν το φως της ημέρας. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο κράτη με ίση κυριαρχία». είπε.

    Πρόσθεσε ότι πιστεύουν πως «είναι καιρός αυτό το κράτος να νομιμοποιηθεί και να γίνει γνωστό στη διεθνή κοινότητα» και ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας είναι να προωθήσει «αυτή τη δίκαιη υπόθεση» ενώπιον όλων των περιφερειακών και παγκόσμιων διεθνών οργανώσεις, ιδιαίτερα τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως Τουρκία και ως «ΤΔΒΚ», με την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα που θα προκύψει μετά τις «εκλογές» στη νέα περίοδο.

    Συνάντηση με Σεντόπ

    Η Sabah (14.01.22) γράφει ότι κατά τη συνάντησή του με τον Σουτζούογλου, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι παρόλο που υπάρχουν κατά καιρούς διαφορές απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όλα τα κόμματα συμφωνούν για το θέμα της «ΤΔΒΚ» για ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις,

    «Στηρίζουμε πάντα την ΤΔΒΚ. Αναμφίβολα, αυτό δεν είναι απλώς μια συναισθηματική προσέγγιση, αλλά η υπόθεση της ΤΔΒΚ είναι και η δική μας υπόθεση, η εθνική μας υπόθεση», είπε.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία, υποστηρίζει πλήρως τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι «αφού υπάρχουν δύο λαοί, πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη».

    Συνάντηση με Κουρτουλμούς

    Το Ankara Anatolia (14.01.22) γράφει ότι ο Σουτζούογλου συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και είπε: «Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα στην Κύπρο για να κάνουμε την ΤΔΒΚ πολύ πιο δυνατή. [?] Αυτό είναι εθνικό καθήκον για εμάς», είπε.

    Δηλώνοντας ότι «είναι κοινή και εθνική ευθύνη και για τις δύο χώρες να μεταφέρουν τη Βόρεια Κύπρο στο μέλλον ως ανεξάρτητη χώρα, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν αναδυθεί νέοι αγώνες εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», καθώς οι παγκόσμιες ισορροπίες αρχίζουν να αλλάζουν, ο Kurtulmu? είπε: συνέχισε:

    «Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν μπορούν να το αντιληφθούν, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Βόρεια Κύπρο ως εθνικό καθήκον και στέκεται στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου. Όποια θέση και αν φέρετε στην ημερήσια διάταξη, σε οποιαδήποτε διεθνή πλατφόρμα, αυτό που είναι δίκαιο είναι ίσες ευκαιρίες για την ύπαρξη και κυριαρχία της ΤΔΒΚ, επομένως, δεν είναι αποδεκτό ορισμένες χώρες να προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός, ειδικά με την υποστήριξη που λαμβάνουν από ορισμένους κύκλους. Λέμε ότι ο δρόμος για την ειρήνη και τη ευημερία στο νησί της Κύπρου είναι να αποδεχτούμε την ύπαρξη δύο ίσων και κυρίαρχων κοινοτήτων», είπε

    Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ δήλωσε ότι ως Τουρκία θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος αυξάνοντας τους δεσμούς με την «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [04] Στις 75,564 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.01.22) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 75,564 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 410,116 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 153 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 51,675.

    Σημειώνεται ότι 92.16% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,86 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 137,326,318 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 14 January 2022 - 15:12:11 UTC