Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 16/2022 25.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έγκριση της πολιτικής του τα αποτελέσματα των «εκλογών», λέει ο Τατάρ
  • [02] Αναζητεί εταίρο που θα στηρίζει τις απόψεις του ο Σουτζούογλου
  • [03] Συναντήσεις Τατάρ με ηγέτες κομμάτων που εισήλθαν στην «βουλή»
  • [04] Ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων «εκλογών»- Ενστάσεις UBP και CTP
  • [05] Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» τα ΤΚΡ, ΒΚΡ και ΒΥ
  • [06] Συγχαρητήριο μήνυμα σε Τατάρ -Σουτζιούογλου από τον πρόεδρο του DSP
  • [07] Συνάντηση Τατάρ με Τατάρους της Κριμαίας
  • [08] Υπηρεσίες φροντίδας από μαύρη αγορά αγοράζουν ηλικιωμένοι αλλοδαποί
  • [09] Τέσσερις θάνατοι και 442 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συγχαρητήριο μήνυμα Οκτάι για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα
  • [02] Τσιελίκ: «Δεν έχει ουσία το άνοιγμα νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό»
  • [03] Αναφορά Σαμπάχ σε νέα περίοδο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
  • [04] Νέα δημοσκόπηση δείχνει πτώση του ΑΚΡ
  • [05] Τιμωρία στο κανάλι που μετέδωσε τις δηλώσεις Καμπάς-Πιθανή ανάκληση άδειας
  • [06] Στις 67,023 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έγκριση της πολιτικής του τα αποτελέσματα των «εκλογών», λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (25.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τα κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν στην «βουλή» σύμφωνα με τα αποτελέσματα των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 και θα αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στον Φαϊζ Σουτζούογλου, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), που κατετάγη πρώτο.

    Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των «εκλογών» στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το UBP κατετάγη πρώτο και δεν μειώθηκαν τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) που είναι εταίρος του στην «κυβέρνηση», τα αποτελέσματα των «εκλογών» αξιολογούνται ως έγκριση του οράματος και των επιχειρημάτων της υφιστάμενης «κυβέρνησης» εκ μέρους του «λαού». Επομένως, είπε, θα μπορούσε να υπάρξει συνέχιση της υφιστάμενης «κυβέρνησης» ή προσθήκη ενός νέου κόμματος σε αυτό τον συνασπισμό.

    Αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις «εκλογές», ο Τατάρ το απέδωσε στην πανδημία και στα πολλά κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, στον κρύο καιρό και στο γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι ζουν στο εξωτερικό. Είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό σε σύγκριση με το παρελθόν και γι’ αυτό η συμμετοχή στις «εκλογές» φαίνεται μικρή. Πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο «νομικής ρύθμισης».

    «Δεν δικαιούνται να μιλούν όσοι μποϊκόταραν τις εκλογές- Το CTP να προσέχει τι λέει»

    Απευθυνόμενος προς εκείνους που μποϊκόταραν τις «εκλογές», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε απευθύνει έκκληση πολλές φορές για να εκφραστεί η βούληση του «λαού» στην κάλπη και πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν εκείνοι που μποϊκόταραν».

    Σημείωσε ότι εισέρχονται σε μιαν περίοδο που τους περιμένουν οικονομικά προβλήματα και δομικές δυσλειτουργίες, που πρέπει να διορθωθούν με λήψη σοβαρών αποφάσεων και την απαραίτητη στήριξη στα «πρωτόκολλα συνεργασίας» με την Τουρκία.

    Συνεχάρη όλα τα κόμματα που εισήλθαν την «βουλή» και ειδικά τα UBP και CTP που αύξησαν τα ποσοστά τους. Συμβούλευσε μάλιστα το CTP να προσέχει τι λέει σε αυτή την διαδικασία ως το κόμμα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Χαστούκι στους περιθωριακούς τα αποτελέσματα»

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι επιβεβαιώθηκε και σε αυτές τις «εκλογές» ότι στηρίζεται εκ μέρους του «λαού» η ρητορική των «δύο κρατών» που ο ίδιος εξέφρασε πριν 15 μήνες κατά τις «προεδρικές εκλογές» και η πολιτική που ακολούθησε μετά τις «εκλογές» ότι η συμφωνία στην Κύπρο θα γίνει με συνεργασία των «δύο κυρίαρχων κρατών» που υπάρχουν στο νησί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι περίπου το 65% των «βουλευτών» της νέας «βουλής» θα υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

    «Νίκησε για ακόμα μια φορά η λογική», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι «κατά την άποψή μου, τα αποτελέσματα της κάλπης είναι ένα δυνατό χαστούκι στους περιθωριακούς που καθημερινά αναπτύσσουν ενοχλητική ρητορική ενάντια στην Τουρκία και σε εμάς».

    Υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» δίνουν ένα μήνυμα προς τον κόσμο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτά θέτουν πιο ξεκάθαρα την πολιτική που ακολουθείται από τον ίδιο.

    Εξάλλου, η G?ne? (25.01.22) γράφει ότι και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία για τα αποτελέσματα των «εκλογών» αναφέρεται ότι με αυτά εγκρίθηκε για άλλη μια φορά το «μοντέλο λύσης» που προβλέπει συνεργασία «δύο κρατών» στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Τατάρ μετάφερε αυτό το «όραμα» σε όλες του τις διμερείς «διεθνείς συναντήσεις», καθώς και στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης και προστίθεται ότι αυτό το όραμα υποστηρίζεται πλήρως και από την Τουρκία.

    Αναφέρεται επίσης ότι είναι φανερό πως στο παρόν στάδιο σε οποιανδήποτε διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος θα τύχει προστασίας η ύπαρξη του «κράτους» τους και του μέλλοντός του, κάτι το οποίο θα αποτελέσει εγγύηση της ευημερίας, της ηρεμίας και της ασφάλειας του «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αναζητεί εταίρο που θα στηρίζει τις απόψεις του ο Σουτζούογλου

    Η G?ne? (25.01.22) γράφει ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), που κατετάγη πρώτο στις «βουλευτικές εκλογές» που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, δήλωσε ότι θα χαράξουν την πορεία που θα ακολουθήσουν υπογράφοντας ένα «πρωτόκολλο συνεταιρισμού» με έναν εταίρο, ο οποίος θα είναι κοντά στους ίδιους, θα υποστηρίζει τις απόψεις τους και δεν θα αποτελεί εμπόδιο στα βήματα που θα κάνουν στην οικονομία.

    Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Σουτζούογλου είπε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μιαν «ΤΔΒΚ» που θα στέκεται στα δικά της πόδια στον τομέα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι όταν το καταφέρουν αυτό, πολλά πράγματα στην «χώρα» θα αλλάξουν προς το θετικότερο.

    Ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική στενότητα λόγω της πανδημίας που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Είπε ότι πλήγηκαν πολύ ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, τα οποία είχαν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν.

    Ο Σουτζούογλου υπενθύμισε ότι την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ, τον Υπουργό Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά και άλλους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε θέματα οικονομίας γενικά.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία πάντοτε βοήθησε και θα συνεχίσει να βοηθά την «ΤΔΒΚ» στις δύσκολες στιγμές χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. «Επομένως, σε αυτή την διαδικασία θα εργαστούμε πιο εντατικά με την Άγκυρα, με την μητέρα πατρίδα», είπε προσθέτοντας ότι «θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα πιο εύκολα με την βοήθεια, την συμβολή και την πείρα της μητέρας πατρίδας, της Άγκυρας».

    Υποστήριξε ότι η τύχη και το μέλλον τους με την Τουρκία είναι κοινή και πρόσθεσε: «Ίσως να είμαστε δύο κράτη, όμως είμαστε ένα έθνος, δεν έχουμε απολύτως καμία διαφορά. Ουδέποτε τοποθετήσαμε τον εαυτό μας σε διαφορετικό μέρος από το τουρκικό έθνος, ούτε και έχουμε μιαν τέτοια σκέψη. Είμαστε το νότιο κομμάτι του τουρκικού έθνους, δηλαδή οι φρουροί της Μεσογείου. Είμαστε οι φρουροί των συμφερόντων τόσο της ΤΔΒΚ όσο και της Τουρκίας στη μέση της Γαλάζιας Πατρίδας».

    Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου, το κόμμα του έχει δύο αδιαπραγμάτευτους όρους, που είναι η πίστη στην «ΤΔΒΚ» και η προσήλωση και η αγάπη στην «μητέρα πατρίδα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συναντήσεις Τατάρ με ηγέτες κομμάτων που εισήλθαν στην «βουλή»

    Ο παράνομος Bayrak (25.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντάται σήμερα Τρίτη με τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των πέντε πολιτικών κομμάτων που εισήλθαν στην «βουλή» μετά τα αποτελέσματα των «βουλευτικών εκλογών» της περασμένης Κυριακής.

    Στις 10.30 το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του κόμματος Ενβέρ Όζτουρκ και τον «εκλεγμένο βουλευτή» του Ταλίπ Αταλάι.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρικλί είπε ότι λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στις οποίες βρίσκονται, χρειάζονται κάποιες «ριζοσπαστικές αποφάσεις» από την «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι δεν φαίνεται εύκολο να λάβει τέτοιες αποφάσεις μια «κυβέρνηση» αποτελούμενη από 27 «βουλευτές». Πρόσθεσε ότι στον ορίζονται φαίνεται ένας «τριμερής συνασπισμός» και ότι οι φόρμουλες με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί αυτός είναι γνωστές.

    Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα του επιθυμεί να παραμείνει στην αντιπολίτευση, αν λάβουν κάποια πρόταση είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι τους στην φωτιά και πρόσθεσε ότι αυτός που πρέπει να αποφασίσει είναι ο Φαϊζ Σουτζούογλου και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

    «Αν είναι αποφασισμένος να κάνει ριζοσπαστικά βήματα στην εφαρμογή των άρθρων του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε με την Τουρκία, θα είναι τιμή μας να τον βοηθήσουμε, όμως δεν θα είμαστε εντός μιας κυβέρνησης, η οποία θα καταβληθεί από τα προβλήματα κωλυσιεργώντας και μεταθέτοντάς τα», υποστήριξε.

    Μετά την συνάντηση με τον Τατάρ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ (brtk.net) δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την νέα πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε, όμως δεν τέθηκε επί τάπητος κάτι το ξεκάθαρο προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ανέφερε ότι το ΗΡ θα αξιολογήσει την κατάσταση στα αρμόδια όργανά του και μετά θα μπορεί να δηλώσει αν θα συμμετάσχει σε πιθανή «κυβέρνηση συνασπισμού».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου (brtk.net) είπε ότι συζήτησαν την εργασία που πρέπει να γίνει κατά την προσεχή περίοδο στο πλαίσιο του «εκλογικού νόμου» και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να υλοποιηθούν όσα περιέχονται στο «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος και να σχηματιστεί «κυβέρνηση» σε σύντομο χρονικό διάστημα για να απαντηθούν γρήγορα οι προσδοκίες των ανθρώπων της «χώρας». Υποστήριξε ότι ευθύνη τους είναι να εργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ότι ως DP ουδέποτε απέφυγαν τις ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Τατάρ σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του UBP, Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» γρήγορα, αφού «η χώρα βρίσκεται εντός μιας πολύ σοβαρής κρίσης».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων «εκλογών»- Ενστάσεις UBP και CTP

    Η Avrupa (25.01.22) γράφει ότι η πρόεδρος του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, Ναρίν Φερντί Σεφίκ ανακοίνωσε χθες στις 15.15 τα «επίσημα τελικά» αποτελέσματα των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 στα κατεχόμενα.

    Όπως είπε η Σεφίκ, δεν άλλαξε η κατανομή των «εδρών» στα κόμματα σε σχέση με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί το πρωί.

    Σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των δεδομένων σε όλες τις κάλπες και ότι θα μπορούσαν να υποβληθούν ενστάσεις μέχρι τις 17.00 χθες.

    Ανέφερε ότι κατάφεραν να περάσουν το «εκλογικό μέτρο» και να εισέλθουν στην «βουλή» πέντε κόμματα που έλαβαν τα εξής ποσοστά: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 39,61%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 31,91%, Δημοκρατικό Κόμμα 7,42%, Κόμμα της Αναγέννησης 6,44% και Κόμμα του Λαού 6.69%. Πρόσθεσε ότι τρία κόμματα δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην «βουλή» λαμβάνοντας τα εξής ποσοστά: Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας 4,40%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης 1,56% και Δρόμος Ανεξαρτησίας 1,94%.

    Η K?br?s (25.01.22) γράφει ότι ένσταση κατά των αποτελεσμάτων των «εκλογών» καταχώρησαν χθες τα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP). Ο γενικός γραμματέας του UBP, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι η ένστασή τους αφορά τις μεικτές ψήφους σε όλη την «χώρα», ενώ ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερντογάν Σοράκιν είπε ότι η δική τους ένσταση αφορά τις κομματικές «σφραγίδες» στα «εκλογικά συμβούλια» Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας. Οι ενστάσεις θα αξιολογηθούν στα τοπικά «εκλογικά συμβούλια» μέχρι τις 17.00 σήμερα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» τα ΤΚΡ, ΒΚΡ και ΒΥ

    Η Avrupa (25.01.22) δημοσιεύει σχόλια των αποτελεσμάτων των «βουλευτικών εκλογών» της περασμένης Κυριακής από τον πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), Μεχμέτ Τσακιτζί, τον πρόεδρο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν και τον βοηθό γενικό γραμματέα του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουνούρ Ραχβαντζίογλου.

    Τσακιτζί: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι»

    Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος του ΤΚΡ Μεχμέτ Τσακιτζί ανέφερε ότι σε αυτές τις «εκλογές» είχαν απευθύνει έκκληση για την πιο ευρεία συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς και αντιτάχθηκαν στην κουλτούρα της υποταγής. Σημείωσε και τα εξής:

    «Είπαμε ότι υπάρχουν αρκετοί πόροι σε αυτή την χώρα και τους υποδείξαμε. [?] Αντιταχθήκαμε στην συρρίκνωση της δημοκρατίας. Θέσαμε επί τάπητος προτάσεις και προσπαθήσαμε για διεύρυνσή της. Είπαμε επίμονα ότι είναι αντιδημοκρατικός ο εκλογικός νόμος και πρέπει να αλλάξει. Εκ μέρους των κύκλων του μόχθου δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα εκλογικά αποτελέσματα. Συγχαίρουμε τα κόμματα που εξασφάλισαν επιτυχημένα αποτελέσματα. Είμαστε της άποψης ότι δεν θα είναι χρήσιμη από την άποψη της δημοκρατίας η εικόνα που δημιουργήθηκε προς την κατεύθυνση της διπολικής κοινωνίας. Επιπρόσθετα με όλα αυτά, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι με αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα η κοινωνία έδειξε ότι δεν θέλει αλλαγή ή ότι ακόμα και αν θέλει δεν είναι έτοιμη γι’ αυτήν [?]»

    Ιζτζάν: «Συνεχίζει η Πλατφόρμα του Μποϊκοτάζ»

    Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος του ΒΚΡ Ιζζέτ ιζτζάν ανέφερε ότι η Πλατφόρμα του Μποϊκοτάζ που συστάθηκε για τις «εκλογές» θα συνεχίσει τις εργασίες της διευρυνόμενη. Σημείωσε ότι συνεχίζουν τον δρόμο τους και κάλεσε τον «λαό» να ενωθεί μαζί τους.

    «Δεν τέλειωσε ο αγώνας. Τώρα αρχίζει», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι να γκρεμίσουν το στάτους κβο.

    Επεσήμανε ότι η Άγκυρα επιδεικνύει μιαν προσέγγιση «κατακτητική» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται στις διχοτομικές προτάσεις για δύο κράτη.

    Ραχβαντζίογλου: «Χθες ήμασταν εκατοντάδες, σήμερα γίναμε χιλιάδες»

    Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΒΥ, Μουνούρ Ραχβαντίογλου ευχαρίστησε τις πέραν των δύο χιλιάδων ψηφοφόρους που προτίμησαν το κόμμα του δίνοντας φωνή στους εργαζόμενους, στην αντίσταση κατά της λεηλασίας της φύσης και στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, όπως είπε.

    Σημείωσε ότι ο δρόμος τους είναι μακρύς και ακανθώδης, όμως οι εργαζόμενοι έχουν ένα κόμμα πλέον και διαθέτουν την βούληση, το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να βαδίζουν αυτό τον δρόμο. «Χθες ήμασταν εκατοντάδες, σήμερα είμαστε χιλιάδες. Τα υπόλοιπα να τα σκέφτονται οι πλούσιοι», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συγχαρητήριο μήνυμα σε Τατάρ -Σουτζιούογλου από τον πρόεδρο του DSP

    Σύμφωνα με την Vatan (25.01.22), ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) στην Τουρκία Οντέρ Ακσακάλ απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαίζ Σουτζιούογλου, μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα στις 23 Ιανουαρίου.

    Στο μήνυμα που απέστειλε στον Τατάρ, ο Ακσακάλ υποστηρίζει ότι: «Με την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών που έχουν επισφραγίσει τη βούληση του έθνους και τη δημοκρατία, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα περίοδο στην ΤΔΒΚ [...] Με την ανάληψη της προεδρίας από εσάς προσωπικά, η επιτυχία είναι δεδομένη στο δρόμο που πορευόμαστε από κοινού, η Τουρκική Δημοκρατία και η ανεξάρτητη ΤΔΒΚ».

    Επίσης, στο μήνυμα που απέστειλε στον Σουτζιούογλου, ο Ακσακάλ συγχαίρει τον Κόμμα Εθνικής Ενότητας για το αποτέλεσμα των «εκλογών», αλλά και τον τουρκοκυπριακό «λαό», υπογραμμίζοντας ότι το DSP πορεύεται στον δρόμο που έχει χαράξει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ που συμμετείχε στον «αγώνα για την ύπαρξη της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    Ο Ακσακάλ εκφράζει στη συνέχεια τη βεβαιότητα ότι το UBP και η «κυβέρνηση» που θα σχηματίσει θα καταφέρουν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην «ΤΔΒΚ» και να χαράξουν με αποφασιστικότητα πολιτικές για την εκπροσώπηση του «τουρκικού κράτους στην Κύπρο στη διεθνή πλατφόρμα».

    (ΑΚ)

    [07] Συνάντηση Τατάρ με Τατάρους της Κριμαίας

    Η G?ne? (25.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στα κατεχόμενα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τατάρων της Κριμαίας, Βεφά Ιμπραχίμ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τατάρ είπε ότι μετά την εκλογή του αύξησε τις επαφές του με την Τουρκία και ότι σκοπό έχει την ανταλλαγή γνώσεων και πείρας, την αύξηση των επενδύσεων στα κατεχόμενα, την αξιοποίηση διάφορων έργων μαζί με την Τουρκία και την άνοδο της ευημερίας τους.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται χρόνια κατά του «διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι βίωσαν γενοκτονία και τυραννία και ότι αυτή την στιγμή ζουν κάτω από την στέγη του «κράτους» τους.

    «Με την στήριξη της Τουρκίας αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε μιαν συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας. Οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν για να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα και ακόμα προσπαθούν. Εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουν αυξανόμενες οι επενδύσεις στην ΤΔΒΚ. Και εγώ ως ένας Τατάρος είμαι χαρούμενος που σας βλέπω εδώ».

    Συνάντηση Τατάρ με τον «εμπορικό ακόλουθο» της τουρκικής «πρεσβείας»

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο Τατάρ συναντήθηκε χθες και με τον «εμπορικό ακόλουθο» της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Χαϊρεττίν Γιουτζέλ, ο οποίος αποχωρεί από τα κατεχόμενα αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με «επείγοντα και σημαντικά θέματα» για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου. Συζητήθηκε η κατάργηση ή η μείωση στο ελάχιστο των εγγράφων και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό εμπόριο με την Τουρκία, η εφαρμογή της πρακτικής της «κοινής τελωνειακής πύλης», η χρήση της τουρκικής λίρας (ΤΛ) στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ» και η υλοποίηση της «συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου» ανάμεσά τους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υπηρεσίες φροντίδας από μαύρη αγορά αγοράζουν ηλικιωμένοι αλλοδαποί

    Η K?br?s (25.01.22) γράφει ότι ο Σύνδεσμος Βρετανών Κατοίκων (BRS) της κατεχόμενης Κύπρου και ο σύνδεσμος δικαιωμάτων ηλικιωμένων και πνευματικής υγείας ζητούν την επείγουσα θέσπιση και εφαρμογή νέου «νόμου» για τους οίκους ευγηρίας που θα ρυθμίζει τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι εν λόγω οίκοι. Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο οργανώσεις ζητούν επίσης την παρακολούθηση της πρακτικής εφαρμογής του εν λόγω «νόμου» από τα όργανα του «κράτους».

    Σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι που ζουν στα κατεχόμενα δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και υγείας ηλικιωμένων.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γλώσσας και ειδικά όταν χάσουν την/τον σύζυγό τους δεν τυγχάνουν της φροντίδας και του ενδιαφέροντος που χρειάζονται και έτσι οι περισσότεροι αλλοδαποί ηλικιωμένοι, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, αναγκάζονται να λάβουν υπηρεσίες από φροντιστές που δεν είναι εγγεγραμμένοι και έχουν μετατραπεί σε μαύρη αγορά.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν την γλώσσα, οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι δεν γίνονται δεχτοί σε κάποιους οίκους ευγηρίας και γι’ αυτό αναγκάζονται να μένουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια με ψηλό κόστος.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, διαμένουν 14-16 χιλιάδες Βρετανοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τέσσερις θάνατοι και 442 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Vatan (25.01.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στους 161.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 28.461 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 442 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 214, Κερύνεια 110, Αμμόχωστος 83, Μόρφου 23, Τρίκωμο 4 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 631 άτομα.

    Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.254.684 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 51.036 κρούσματα Covid-19, ενώ 45.954 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4924 ασθενών, 61 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4851 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 24 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1847 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συγχαρητήριο μήνυμα Οκτάι για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα

    Το Ankara Anatolia (25.01.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ευχήθηκε τα αποτελέσματα των πρόωρων «γενικών εκλογών» που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα να είναι ωφέλιμα για τα πολιτικά κόμματα και τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Οκτάι ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, το ακόλουθο μήνυμα: «Συγχαρητήρια στα πολιτικά κόμματα και τους Τουρκοκύπριους για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ΤΔΒΚ. Συγχαίρω τους βουλευτές που εξελέγησαν στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας με δημοκρατική ωριμότητα και εύχομαι επιτυχία στα έργα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [02] Τσιελίκ: «Δεν έχει ουσία το άνοιγμα νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (24.01.22), o Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσιελίκ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και η επανάληψη των ίδιων ζητημάτων δεν έχει καμία αξία.

    «Ο Πρόεδρός μας έχει απαντήσει ηχηρά στα δύο μέτρα και δυο σταθμά στο Κυπριακό. Λέμε ξεκάθαρα ότι η πιο ορθή λύση είναι η λύση των δύο κρατών. Η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι των Τουρκοκυπρίων. Δεν έχει καμιά ουσία να περιμένουν υποχωρήσεις είτε από την ΤΔΒΚ είτε από την Τουρκία. Ποτέ δεν θα γίνουν υποχωρήσεις. Τόσο η Τουρκία όσο και η ΤΔΒΚ ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Δεν θα γίνουν ποτέ παραχωρήσεις στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Γαλάζια Πατρίδα. Η ΤΔΒΚ, ως κυρίαρχο κράτος, διεκδικεί τη δική της δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τσιελίκ.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα γραφείου της οργάνωσης PKK/PYD στον «ελληνοκυπριακό τομέα», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τσιελίκ είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού αποτελεί στήριξη στην τρομοκρατία, όπως ισχυρίστηκε.

    «Τόσο η Τουρκία όσο και η ΤΔΒΚ συνεχίζουν με τη δική του βούληση. Έγιναν εκλογές στην ΤΔΒΚ. Περίπου 403 ήταν υποψήφιοι. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές από απόψεως του επιπέδου της δημοκρατίας στην ΤΔΒΚ», υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Τσιελίκ.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει αποδείξει την αξία της με τον ειρηνευτικό ρόλο που διαδραματίζει και με τη διπλωματική οδό που ακολουθεί σε διάφορες κρίσεις, ο Τσιελίκ αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν ότι η ένταξη τους στην ΕΕ είναι στρατηγική προτεραιότητα για αυτούς.

    Ο Τσιελίκ κατηγόρησε στη συνέχεια την ΕΕ ότι έχει μείνει χωρίς όραμα και την κάλεσε να αναπτύξει το διάλογο σε ανώτερο επίπεδο και να κάνει αυτά που της αναλογούν στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό.

    Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ παραβιάζει το άρθρο που αφορά στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων και την κατηγόρησε για τον τρόπο που αξιολογεί το θέμα της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία και για το γεγονός ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει αποκόψει την χρηματοδοτική στήριξη προς την Τουρκία όσον αφορά στο μηχανισμό συνεργασίας στη δικαστική εξουσία.

    Ο Τσιελίκ κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι δεν έχει θέσει ως προτεραιότητα της τη σύσταση ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.

    Αναφερόμενος στη σύλληψη της Τουρκάλας δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς μετά τις «ανήθικες», όπως τις χαρακτήρισε δηλώσεις της, ο Τσιελίκ είπε ότι οι δηλώσεις αυτές εναντίον του Τούρκου Προέδρου, δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει η πολιτική του μίσους και της προσβολής», είπε.

    Αναφερόμενος στην πρόθεση της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας-Ουκρανίας, ο Τσιελίκ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην Ουκρανία, αφού θα συμβάλει, όπως είπε, στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Ο Τσιελίκ δήλωσε ακόμη ότι ο Έρντογαν θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο τρόπος της συνάντησης, όπως ανέφερε, το αν θα είναι κατ’ ιδίαν η τηλεφωνικώς, θα καθοριστεί από τους δύο.

    (ΑΚ)

    [03] Αναφορά Σαμπάχ σε νέα περίοδο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

    Σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Νέα περίοδος στη εξωτερική πολιτική, ιδού τα νέα βήματα. Διπλωματία της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», η Sabah (25.01.22) γράφει ότι κατόπιν εντολών του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, έχει αρχίσει μια νέα περίοδος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν καθοριστεί ήδη τα βήματα που θα γίνουν για τη νέα περίοδο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία θα έχει ως βάση την «διπλωματία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας»

    Τους προηγούμενους μήνες, σημειώνει η εφημερίδα, σε ειδική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με όλους τους αρμόδιους φορείς, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και αποφασίστηκε όπως αρχίσει μια νέα περίοδος. Επίσης, στη σύσκεψη αυτή συστάθηκαν ομάδες εργασίας για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί. Αποφασίστηκε επίσης ότι δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με 4 χώρες, οι οποίες είναι κατά σειρά προτεραιότητας, η Αρμενία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι χώρες του Κόλπου. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι συναντήσεις που έγιναν με τις μειονότητες στην Τουρκία, αποτελούν το πρώτο βήμα για τη νέα περίοδο στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Έκκληση για την «ΤΔΒΚ»

    «Αρχικά, τέθηκε επί τάπητος μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της ΤΔΒΚ. Πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στην ΤΔΒΚ. Έγινε προειδοποίηση στην διακυβέρνηση [Σημείωση μεταφραστή: εννοεί την ψευδοκυβέρνηση] ότι δεν πρέπει να αποκλίνει από τις θέσεις της Τουρκίας».

    Όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με τις άλλες χώρες, οι σχεδιασμοί που έγιναν είναι οι εξής:

    Αρμενία: Αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία. Άρχισαν ήδη οι αεροπορικές πτήσεις. Οι πτήσεις δεν θα περιορίζονται μόνο σε μια επαρχία, αλλά θα περιλαμβάνουν διάφορες επαρχίες. Στόχος η μετατροπή διαφόρων περιοχών σε τουριστικές περιοχές, με απαρχή την επαρχία Βαν που συνορεύει με την Αρμενία. Ανάμεσα στα θέματα που εκκρεμούν είναι και το θέμα της αναστήλωσης και επιδιόρθωσης διάφορων ιστορικών μνημείων και ορισμένων γεφυρών που θεωρούνται σημαντικές τόσο για τουριστικούς σκοπούς όσο και για το θέμα της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών. Θα ανοίξουν επίσης σημεία διέλευσης για διεξαγωγή εμπορίου για να αμβλυνθεί η πίεση της Διασποράς που αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα εμπόδια στο θέμα της εναρμόνισης των σχέσεων με την Αρμενία.

    Ισραήλ: Το πρώτο βήμα που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ έχει γίνει με την ελευθέρωση των δύο τουριστών που συνελήφθηκαν με τη δικαιολογία ότι φωτογράφιζαν το σπίτι του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν. Η τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών των δύο χωρών αποτέλεσε την αιτία για να σπάσει ο πάγος που υπήρχε. Στο εφεξής, θα δοθεί έμφαση στο να ακολουθηθεί μια αμοιβαία κοινή πολιτική μεταξύ των δύο χωρών και θα δοθεί έμφαση στη γλώσσα που θα χρησιμοποιούν από κοινού μεταξύ τους. Αρχικά θα δοθεί προτεραιότητα στη γλώσσα και μετά στην ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Επίσης, αναμένεται ότι την προσεχή περίοδο οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε αμοιβαίο άνοιγμα πρεσβειών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Τουρκία και Ισραήλ διαβουλεύονται και ανταλλάζουν απόψεις για τον καθορισμό των ονομάτων και το διορισμό Πρεσβευτών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

    Χώρες του Κόλπου: Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με το Κουβέιτ και Κατάρ στον Κόλπο. Άρχισε ήδη μια διαδικασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία και αναμένεται να επιταχυνθεί. Ανάμεσα στους στόχους της Τουρκίας είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Σαουδική Αραβία.

    Λιβύη: Η Τουρκία καταβάλλει καθοριστικές προσπάθειες προκειμένου να κερδίσουν στις εκλογές στη Λιβύη ονόματα που είναι κοντά στην ίδια. Για αυτό το λόγο, πραγματοποιεί επαφές και με διάφορες φυλές. Κάνει επίσης σχεδιασμούς για να δημιουργηθεί ένα ισοζύγιο στην περιοχή και για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα δημοσκόπηση δείχνει πτώση του ΑΚΡ

    Η Cumhuriyet (25.01.22) δημοσιεύει έρευνα της εταιρείας ORC Research αναφορικά με τα ποσοστά που θα λάμβαναν τα κόμματα αν γίνονταν αυτή την Κυριακή εκλογές στην Τουρκία. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο των πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεων με συμμετοχή 5,420 ατόμων σε 45 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 17-22 Ιανουαρίου.

    Στην ερώτηση: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 29,7%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 24,3%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 14,2%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 9,1%

    Φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας (HDP): 8,4%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 3,6%

    Κόμμα DEVA: 2,8%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP): 1,7%

    (KΣ)

    [05] Τιμωρία στο κανάλι που μετέδωσε τις δηλώσεις Καμπάς-Πιθανή ανάκληση άδειας

    Η Milliyet (25.01.22) γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας επέβαλε πέντε φορές αναστολή προγράμματος και διοικητικό πρόστιμο στην Tele 1 για τις δηλώσεις της Σεντέφ Καμπάς, η οποία συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για «προσβολή του Προέδρου».

    Η δημοσιογράφος είχε κάνει τις δηλώσεις της σε εκπομπή του σταθμού.

    Σε περίπτωση επαναλήψεων της ίδιας παράβασης, η άδεια του καναλιού μπορεί να ανακληθεί.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 67,023 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (24.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 67,023 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 401,636 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 156 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 78,362.

    Σημειώνεται ότι 92.39% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,23 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 140,938,758 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2022 - 15:00:00 UTC