Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 18/2022 27.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανησυχεί ο Τατάρ για την ενίσχυση του πυραυλικού συστήματος της ΕΦ
  • [02] Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Τατάρ
  • [03] Γιορτάζουν την 64η επέτειο των γεγονότων στις 27-28 Ιανουαρίου 1958
  • [04] Συνέχεια σχολίων για τα αποτελέσματα των «εκλογών»
  • [05] Ατούν: «Μην χρησιμοποιείτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι σας»
  • [06] Δύο θάνατοι και 646 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: Κανένα έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει επιτυχία
  • [02] Πολίτικος σύμμαχος των ΗΠΑ η Τουρκία, δηλώνει ο Αμερικανός Πρέσβης
  • [03] Συνεδριάζει σήμερα το ΣΕΑ με κύριο θέμα την εξωτερική πολιτική
  • [04] Μετονομασία της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» θέλει ο Οντέρ
  • [05] Αυταρχική η κυβέρνηση της Τουρκίας, δηλώνει ο Νταβούτογλου
  • [06] Τα τρία γεωτρύπανα της Τουρκίας θα εργάζονται μαζί στη Μαύρη Θάλασσα
  • [07] Στις 77,434 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανησυχεί ο Τατάρ για την ενίσχυση του πυραυλικού συστήματος της ΕΦ

    Η G?ne? (27.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προειδοποίησε ότι δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και θα προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο οι προσπάθειες ενίσχυσης του πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Εθνικής Φρουράς. Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ ανέφερε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ενόχληση και ανησυχία αυτά τα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία «καλούμε για άλλη μια φορά στη λογική».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι τέτοια βήματα είναι λανθασμένα την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνουν σε έκκληση για συνέχιση και αύξηση της συνεργασίας και διεξάγονται οι κάποιες αναζητήσεις στο Κυπριακό.

    Επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες για ενίσχυση του πυραυλικού συστήματος της ΕΦ έρχονται μετά από την εγκατάσταση και την νομιμοποίηση της δράσης του ΡΚΚ/PYD στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού, ο Τατάρ ανέφερε ότι στις εν λόγω εξελίξεις αντέδρασε και η Τουρκία και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά στη λογική.

    Υποστήριξε και τα εξής: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα της Κύπρου. Ως εγγυήτρια έχει και η Τουρκία πράγματα να πει και να κάνει, έχει δικαίωμα λόγου. Η Τουρκία, όπως πάντοτε και σε κάθε θέμα, θα επιδείξει οπωσδήποτε την αποφασιστικότητά της για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο της ίδιας της Τουρκίας όσο και του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο Τατάρ κατέληξε ισχυριζόμενος ότι δεν έχει νόημα η επίδειξη επιθετικής στάσης εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων και η ενίσχυση του πυραυλικού τους συστήματος, παρά τις εκκλήσεις που γίνονται για συνέχιση της ειρήνης και μείωση της έντασης, διότι ξεχνούν πως απέναντί τους έχουν την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Τατάρ

    Η Avrupa (27.01.22) γράφει ότι στο Κάισερι (Καισάρεια) της Τουρκίας μεταβαίνει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για πραγματοποίηση σειράς επαφών.

    Σε γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρεται ότι τον Τατάρ θα συνοδεύουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ και Ραμαζάν Γκιούντογντου, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ, ο πρόεδρος και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του βιομηχανικού επιμελητηρίου, Αλί Καματζίγογλου και Άσια Μπεγιάζ και ο γενικός διευθυντής και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος καπνού, Σελαχαττίν Μπαγιρκάν και Χασάν Γιαγίζ αντίστοιχα.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Καισάρεια, ο Τατάρ θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο της πόλης με θέμα «Ο ρόλος της ΤΔΒΚ στην Γαλάζια Πατρίδα» και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί επίσης με βετεράνους της εισβολής και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Γιορτάζουν την 64η επέτειο των γεγονότων στις 27-28 Ιανουαρίου 1958

    Κάτω από τον τίτλο «Η ιστορική αντίσταση στο 64ο έτος της», η Vatan (27.01.22) γράφει ότι μνημονεύεται με τελετές σήμερα στα κατεχόμενα η 64η επέτειος από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 27 και 28 Ιανουαρίου 1958 και χαρακτηρίζονται από τους Τουρκοκύπριους ως αντίστασή τους κατά της αγγλικής αποικιοκρατικής διοίκησης.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μνημόνευσε τους πεσόντες εκείνων των ημερών, που προέταξαν τα στήθη τους κατά της αγγλικής αποικιοκρατικής διοίκησης στον αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού», όπως υποστήριξε. Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα και να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί και υποστήριξε:

    «Όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν θα παραμείνουμε θεατές σε αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα αγκαλιάζοντας πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία για να προστατεύσουμε το κράτος μας και τα δικαιώματα και συμφέροντα του λαού μας».

    Σε δική του δήλωση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αντίστασης, όλος ο κόσμος γνώρισε την ύπαρξη και την αποφασιστικότητα του τουρκοκυπριακού «λαού». Ο Σουτζούογλου χαρακτήρισε τις 27-28 Ιανουαρίου 1958 ως την μεγαλύτερη αντίδραση κατά της αποικιοκρατικής διοίκησης και σημαντικό κομβικό σημείο. Υποστήριξε ότι το γεγονός είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι καταδεικνύει πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ζήσουν στην Κύπρο ελεύθεροι με τη δική τους εθνική και θρησκευτική ταυτότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνέχεια σχολίων για τα αποτελέσματα των «εκλογών»

    Συνεχίζονται και στον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο (27.01.22) τα σχόλια των αποτελεσμάτων των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

    Μεγάλη ευθύνη φόρτωσε ο «λαός» στο CTP, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen γράφει ότι μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της Havadis web TV, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο «λαός» φόρτωσε στο CTP μεγάλη ευθύνη με την αύξηση της δύναμης και των «εδρών» του και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση για να απομακρυνθεί ο «λαός» από το χείλος του γκρεμού στο οποίο βρίσκεται τώρα οικονομικά.

    Σημείωσε ότι αν έρθουν στην «βουλή» «νομοσχέδια» τα οποία θα σουλουπώσουν έστω και λίγο την οικονομία, το CTP δεν θα αντιταχθεί σε αυτά απλώς και μόνο για να ασκήσει αντιπολίτευση. «Αν αυτό που εννοεί ο κ. Σουτζούογλου μιλώντας για ριζοσπαστικά μέτρα είναι να απλώσει πιο πολύ τα χέρια του στην τσέπη του λαού και να αυξήσει τους φόρους, η αντίδρασή μας θα είναι σκληρή σε αυτά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο επόμενος στόχος του CTP είναι να σχηματίσει «αυτοδύναμη κυβέρνηση».

    Θα σχηματίσουν διμερή ή τριμερή «συνασπισμό» το συντομότερο, λέει ο Χασίπογλου

    Η G?ne? γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε στον παράνομο Bayrak ότι ο «λαός» ανέθεσε στο UBP την «εξουσία» και στο CTP την αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι θα ενεργήσουν γνωρίζοντας την ευθύνη τους και θα ολοκληρώσουν τις εργασίες σχηματισμού «κυβέρνησης» μιαν ώρα αρχύτερα. Είπε ότι όλα τα μοντέλα και όλες οι πιθανότητες βρίσκονται στο τραπέζι για σχηματισμό μιας «ισχυρής κυβέρνησης» και δεν είναι απαραίτητα να συσταθεί διμερής «κυβερνητικός συνασπισμός». «Μπορεί να είναι και τριμερής», πρόσθεσε.

    Ατάογλου: «Πήραμε το μήνυμα του λαού»

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι έλαβαν το μήνυμα που έδωσε ο «λαός» στους πολιτικούς και θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε γραπτή δήλωση, ο Ατάογλου σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα είναι ότι πρέπει να εργαστούν επειγόντως για επίλυση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι αυτό θα πράξει το DP. Είπε επίσης ότι δεν πέτυχαν πλήρως τον στόχο που είχαν θέσει πριν τις «εκλογές», όμως σέβονται την απόφαση του «λαού».

    Απογοητευμένος αν και διατήρησε τα ποσοστά του ο Αρικλί

    Η Vatan γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τα ποσοστά που έλαβαν ήταν χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν, απογοητεύτηκαν και βίωσαν προδοσία. Μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρικλί είπε ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιχειρήσεις που είχαν στόχο να τους πλήξουν, όμως διατήρησαν την δύναμή τους, αν και ανέμεναν περισσότερα.

    «Ο λαός μας είναι πολύ ικανοποιημένος από αυτή την κατάσταση και επειδή είναι ικανοποιημένος έδωσε δύναμη στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία», ανέφερε σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα όλοι υποστηρίζουν κάποιο κόμμα τόσο πιστά όπως υποστηρίζουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα.

    Αναφερόμενος στον Μπερτάν Ζάρογλου, που αποχώρησε από το YDP και προσχώρησε στο UBP αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ζάρογλου χρησιμοποίησε όλη την δύναμη και την επιρροή του πάνω στην βάση του YDP, φέροντας μάλιστα από την Αλεξανδρέττα «ένα αυτοκίνητο γεμάτο κοινοτάρχες», οι οποίοι περιόδευσαν από πόρτα σε πόρτα, προσπαθώντας να πείσουν κόσμο και μοιράζοντας και λίστες. Σύμφωνα με τον Αρικλί, αν ο Ζάρογλου ξόδευε αυτά τα χρήματα για το YDP, το κόμμα θα εξέλεγε 8-10 «βουλευτές» και όχι δύο και ο ίδιος ο Ζάρογλου θα γινόταν «βουλευτής» και ίσως και «υπουργός».

    Αριστερό Κίνημα: Απώλεσαν δυνάμεις οι υποστηρικτές της λύσης

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» ήταν μια αποτυχία για τις αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις. Σημείωσε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση υπέστησαν σοβαρές απώλειες έναντι των αποσχιστικών δυνάμεων που αντιτίθενται στη λύση και ότι έχουν ενισχυθεί περισσότερο οι δυνάμεις της δεξιάς και του στάτους κβο.

    Σύμφωνα με τον Κορκμαζχάν, ο βασικός λόγος γι’ αυτή την αποτυχία είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ειρήνης και της δημοκρατίας δεν κατάφεραν να ενωθούν γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα και συμμετείχαν στη διαδικασία μοιρασμένες και καβγαδίζοντας μεταξύ τους.

    Επισημαίνοντας τη μεγάλη αποχή, ο Κορκμαζχάν σημειώνει ότι εκείνοι που απείχαν ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αριστεροί και προοδευτικοί και ότι στη βάση του μποϊκοτάζ υπήρχε η έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στο καθεστώς και στα κόμματά του, καθώς και το γεγονός ότι δεν προσφέρθηκε άλλη επιλογή λόγω της αδυναμίας ενότητας των δυνάμεων της ειρήνης και της δημοκρατίας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ατούν: «Μην χρησιμοποιείτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι σας»

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (27.01.22), ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν επισκέφθηκε χθες την περιοχή Γκιόνελι, όπου και επέβλεψε την περιοχή στην οποία σημειώνονται τακτικές αποκοπές του ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες ημέρες.

    Σε δηλώσεις του εκεί, ο Ατούν, αφού άκουσε τα παράπονα των πολιτών σχετικά με τις συχνές αποκοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει από χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο οι εργασίες για επιδιόρθωση των βλαβών που υπάρχουν.

    Ο Ατούν κάλεσε επίσης τους «πολίτες» να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά τους και να μην χρησιμοποιούν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια τους για διάστημα 4 ημερών και μέχρι να επιδιορθωθούν οι βλάβες.

    (ΑΚ)

    [06] Δύο θάνατοι και 646 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (27.01.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν δύο θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στους 165.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 18.519 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 646 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 307, Κερύνεια 123, Αμμόχωστος 131, Μόρφου 31, Τρίκωμο 30 και Λεύκα 24.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 586 άτομα.

    Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.295.228 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 52.323 κρούσματα Covid-19, ενώ 47.107 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5053 ασθενών, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4994 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 12 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 26 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1551 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: Κανένα έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει επιτυχία

    Το NTV (27.01.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «το έργο του αγωγού Eastmed, ήταν ένα μάταιο έργο που δεν είχε καμία τεχνική ή εμπορική σκοπιμότητα και προβλήθηκε από το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο με πολιτικά κίνητρα, με στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», όπως ισχυρίστηκε.

    «Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει, επιτέλους, αυτή την αλήθεια», υποστήριξε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι.

    Είπε πως με την συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με τη Λιβύη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τους Τούρκους επιχειρηματίες στη Λιβύη αυτή τη στιγμή. «Δεν είναι δυνατόν κανένα περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο να έχει επιτυχία. Αυτό το γεγονός το βλέπουμε ήδη στη γεωγραφική περιοχή μας και το έχουμε πει ανοιχτά», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Φυσικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Γι’ αυτό, πρότεινα τη σύγκληση μιας συνολικής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση».

    Επίσκεψη Χέρτζογκ τον Φεβρουάριο στην Τουρκία

    Ανέφερε πως είναι έτοιμοι να κάνουν βήματα συνεργασίας με το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Μάλιστα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ θα μας επισκεφθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Θα ήθελα να το αναφέρω αυτό ως μια θετική εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας περιόδου περιφερειακής συνεργασίας που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και στα κοινά συμφέροντα».

    Ουκρανική κρίση

    Σε ερώτηση για την κρίση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    «Νομίζω ότι και οι δύο χώρες γνωρίζουν την ειλικρίνεια και την καλή θέληση της Τουρκίας. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών της περιοχής δεν μπορεί να αποφέρει κανένα όφελος ούτε στα μέρη ούτε στην περιοχή. Δεν θέλουμε άλλο πόλεμο, όχι άλλο πόνο. Η χώρα μας έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή. Έχουμε λάβει ξεκάθαρη στάση ενάντια στα βήματα της Ρωσίας προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την προσάρτηση της Κριμαίας. Τώρα προσκαλέσαμε τον κ. Πούτιν στη χώρα μας.

    Εάν το επιθυμούν, μπορούμε να φέρουμε κοντά τους δύο ηγέτες στη χώρα μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος ειρήνης. Επιθυμία μας τώρα είναι να βρεθεί μια λύση στην τρέχουσα κρίση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Συνεχίζουμε να καλούμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και με αυτοσυγκράτηση», είπε.

    Σχέσεις με τις ΗΠΑ

    Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως στην παγκόσμια πολιτική, οι ηγέτες δεν υπάρχουν για να κάνουν εχθρούς, αλλά για να κάνουν φίλους και πως οι σχέσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο χρονολογούνται από την εποχή του Προέδρου Ομπάμα.

    «Διετέλεσε αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο. Ήταν και μια εποχή που κάναμε διάλογο. Οι προσδοκίες μου ήταν στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικές. Αλλά μετά την τελευταία μας συνάντηση στη Ρώμη, πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για τα F-35 εξελίσσονται αυτή τη στιγμή σε θετική κατεύθυνση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Άμυνας για τη συντήρηση των F-16 και την επιστροφή των νέων F-16. «Είπαμε καλή τύχη στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ σήμερα. Ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτά τα βήματα γρήγορα σε αυτή τη νέα διαδικασία και θα βάλουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε θετική θέση όπως στο παρελθόν», είπε.

    Ανέφερε πως η διαδικασία σχετικά με τους S-400 συνεχίζεται και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουν βήματα προς τα πίσω. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν θα αποφασίσει τι θα πάρουμε από ποιον, θα το πάρουμε».

    (ΚΣ)

    [02] Πολίτικος σύμμαχος των ΗΠΑ η Τουρκία, δηλώνει ο Αμερικανός Πρέσβης

    Η Yeni ?afak (27.01.22) γράφει ότι άρθρο με τίτλο «Η πολιτική των κομμάτων τελειώνει στην άκρη του νερού» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα ο Τζεφ Φλέικ, νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα.

    «Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας σημαντικός εταίρος σε μια περιοχή συνεχών αλλαγών. Είναι προς τα εθνικά μας συμφέροντα να συνεργαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία για να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στο άρθρο του ο Αμερικανός Πρέσβης.

    Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Φλέικ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες. Ο νέος Πρέσβης διορίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    (ΚΣ)

    [03] Συνεδριάζει σήμερα το ΣΕΑ με κύριο θέμα την εξωτερική πολιτική

    Η T?rkiye (27.01.22) γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκία (ΣΕΑ-MGK) υπό την Προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση του έτους και στην ατζέντα κυριαρχούν θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης θα είναι οι σχέσεις με την Αρμενία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στη συνάντηση θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη ο σχεδιασμός των βημάτων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις σχέσεις με την Αρμενία. Για τη διαδικασία θα ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Θα συζητηθούν επίσης βήματα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας. Αναμένεται ότι η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών και θα αξιολογηθούν τα βήματα που θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο.

    Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν στο ΣΕΑ είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Επιπλέον, θα συζητηθεί και η αδιάλλακτη και κλιμακούμενη στάση της Ελλάδας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τον οπλισμό μη στρατιωτικών νησιών στο Αιγαίο», σημειώνει η εφημερίδα.

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης θα είναι και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

    (ΚΣ)

    [04] Μετονομασία της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» θέλει ο Οντέρ

    Σύμφωνα με την Aydinlik (27.01.22), ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) των εποίκων στα κατεχόμενα, Αλί Ακίν Οντέρ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την ανάγκη για ανάληψη δράσης και προετοιμασίας για την μετονομασία της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου».

    Υποστηρίζοντας ότι προκειμένου να επιτευχθεί η μετονομασία της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία των «διαφόρων οργανισμών», ο Οντέρ τόνισε την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό προκειμένου, όπως είπε, οι ξένοι επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη «στο κράτος» και να τους αντιμετωπίζουν σαν «κράτος».

    «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι οργανισμοί μας δεν είναι έτοιμοι. Θα πρέπει να καταρτιστεί ένας νόμος για το προσωπικό του δημοσίου τομέα και να γίνουν επίσης μεταρρυθμίσεις στο ίδιο το κράτος. Πρέπει να περάσουμε επίσης στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-devlet). Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την ενοποίηση μας με την Τουρκία στα τελωνεία. Πρέπει να διευκολύνουμε τις συγκοινωνίες για τους πολίτες και να θεσπιστεί νόμος. Στον βιομηχανικό τομέα πρέπει να περάσουμε σε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. Προκειμένου να γίνουν αυτά χρειάζεται βούληση και συνεργασία», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στα βασικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στα κατεχόμενα, ο Οντέρ είπε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η οικονομία και παραδέχθηκε ότι η «ΤΔΒΚ» από το δεύτερο μισό του 2022 αναμένεται να εισέλθει σε σοβαρή οικονομική κρίση λόγω του πληθωρισμού, του συναλλάγματος, της ανεργίας και του ελλείμματος στο εμπόριο. Σημέιωσε και το εξής:

    «Εμείς το αντιλαμβανόμαστε αυτό και λέμε ότι χρειάζεται βούληση προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κύπρο που να μην μπορεί να επιλυθεί. Υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Πρέπει πρώτα να γίνει μια καλή ανάλυση των δεδομένων. Για παράδειγμα, πριν την πανδημία οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων ήταν 115,000 και αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργατών έπεσε στις 75,000. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε όλους τους τομείς θα επιτύχουμε την έγγραφη στο σύστημα».

    Ο Οντέρ πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα προκειμένου να γίνει μια συμφωνία swap με την Τουρκία και εξήγησε ότι ο ίδιος υπέβαλε κάποιες προτάσεις για το θέμα αυτό σε συνάντηση που είχε με το λεγόμενο υπουργό οικονομικών.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο των συντεχνιών στα κατεχόμενα, ο Οντέρ ισχυρίστηκε ότι στην «ΤΔΒΚ υπάρχει μια αυτοκρατορία των συντεχνιών», η οποία, όπως υποστήριξε, αντί να ασχολείται μόνο με τα εργασιακά ζητήματα εμπλέκεται και σε θέματα πολιτικής.

    (ΑΚ)

    [05] Αυταρχική η κυβέρνηση της Τουρκίας, δηλώνει ο Νταβούτογλου

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.01.22) γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι πρώην στενοί συνεργάτες του Προέδρου Ερντογάν και άτομα που υπηρέτησαν σε κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε υψηλές θέσεις, είχαν συνάντηση στην οποία αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και το θέμα των πρόωρων εκλογών και επέκριναν την οικονομική πολιτική του ΑΚΡ.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η συνεργασία μεταξύ τους σε μια εκλογική συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές, πιθανότητα που δεν απέκλεισαν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε την εξής απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη νέα πρόταση συμμαχίας:

    «Όταν τα πολιτικά κόμματα συγκεντρωθούν, μιλούν για κάθε θέμα που σχετίζεται με την ατζέντα της χώρας. Απέναντι στην τρέχουσα αυταρχική κυβέρνηση στην Τουρκία, η οποία είναι γνωστή για τη διαφθορά και έχει χάσει την κοινωνική εμπιστοσύνη [?], η αντιπολίτευση θα πρέπει να αυξήσει τις συνομιλίες της στο πλαίσιο βασικών αρχών και βασικών προσεγγίσεων [?]».

    (ΚΣ)

    [06] Τα τρία γεωτρύπανα της Τουρκίας θα εργάζονται μαζί στη Μαύρη Θάλασσα

    Η Yeni ?afak (27.01.22) γράφει ότι το πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στα τέλη Μαρτίου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Τουρκία έχει ανακαλύψει συνολικά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    «Έτσι, τα τρία γιγάντια πλοία γεωτρύπανα της Τουρκίας Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ θα εργαστούν ταυτόχρονα για να θέσουν σε χρήση το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας το 2023», σημειώνει η εφημερίδα.

    Ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά, θα τοποθετηθεί στα μέσα Ιουνίου.

    Τα πλοία γεωτρύπανα της Τουρκίας θα εκτελούν διαφορετικές εργασίες στο οικόπεδο Σακάρια.

    Ενώ το Φατίχ, που έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Τουρκία, ολοκληρώνει την αποστολή του, τα πλοία Κανουνί και Γιαβούζ θα συμμετάσχουν στις εργασίες ολοκλήρωσης του φρέατος.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 77,434 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam (26.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 77,434 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 416,536 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 188 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 85,501.

    Σημειώνεται ότι 92.43% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,29 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 141,252,329 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 27 January 2022 - 13:34:36 UTC