Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 32/2022 16.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι εξοπλισμοί των Ελληνοκυπρίων το δικαιώνουν, λέει το καθεστώς
  • [02] Τόρος: Προσφέρουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες τα ΜΟΕ
  • [03] Αμτζιάογλου: «Την περασμένη βδομάδα η πρώτη αίτηση για το χαλλούμι»
  • [04] Εξέλιξη στις δίκες για κυπριακή ταυτότητα παιδιών από μεικτούς γάμους
  • [05] Ζητά από ΕΕ πρωτοβουλία για λύση η Πλατφόρμα Ομοσπονδιακή Κύπρος
  • [06] BKP: «Η δολοφονία Φάλιαλι φανέρωσε το πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα»
  • [07] KSP: «Το ΗΒ έστειλε μεραρχία στρατιωτών στην Κύπρο λόγω Ουκρανικού»
  • [08] Ανακοίνωση της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας» για την υπόθεση Φάλιαλι
  • [09] Σύλληψη 334 άτυπων μεταναστών στα ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου
  • [10] Στα 574 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Χρηματοδότηση από «KE?» για έργα υποδομής στον Άγιο Αμβρόσιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επισκέψεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία εξαγγέλλει ο νέος Αμερικανός Πρέσβης
  • [02] Σεμινάριο με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Στις 94,730 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι εξοπλισμοί των Ελληνοκυπρίων το δικαιώνουν, λέει το καθεστώς

    Η G?ne? (16.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι οι εξοπλισμοί της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, και η συνέχιση των στρατιωτικών της δραστηριοτήτων δείχνει πόσο δίκαιο έχει ο τουρκοκυπριακός «λαός» που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή του το «κυρίαρχο κράτος» του και τις εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία παρουσίαζαν ιερείς να εκπαιδεύονται στα όπλα από την Εθνική Φρουρά.

    «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συμμετέχει σε μιαν τέτοια προκλητική ενέργεια η Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία που μέχρι σήμερα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κρατήσει ζωντανά τα αισθήματα εχθρότητας έναντι της τουρκικής παρουσίας στο νησί», υποστηρίζεται στην δήλωση στην οποία καταδικάζεται έντονα το γεγονός ότι «επιβραβεύθηκε ο ιερέας που έκανε την καλύτερη βολή». Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην δήλωση:

    «Αυτή η εχθρική ενέργεια, στην οποία ήταν μάρτυρας όλος ο κόσμος, κατέδειξε τον βασικό σκοπό της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της Ελληνοκυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχει νόημα το γεγονός ότι διατηρούν ακόμα την σιωπή τους ενώπιον αυτών των εικόνων οι διεθνείς παίχτες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας στο νησί. Ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και η συνέχιση των στρατιωτικών της δραστηριοτήτων παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας, δείχνουν πόσο δίκαιο έχει ο τουρκοκυπριακός λαός που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή του το κυρίαρχο κράτος του και τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τόρος: Προσφέρουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες τα ΜΟΕ

    Η Yeni Bak?? (16.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος δήλωσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προσφέρουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες και πρόσθεσε ότι το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση δίδει την δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των επικεντρωμένων στο αποτέλεσμα συνομιλιών στο πλαίσιο ενός λογικού χρονοδιαγράμματος.

    Μιλώντας στην Yeni Bak?? Web TV, ο Τόρος ανέφερε ότι με το άνοιγμα του «αεροδρομίου» Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις υπάρχει η δυνατότητα ώθησης όλων των τομέων της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού και επεσήμανε την σημασία της διαβούλευσης για τα ΜΟΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι με την άρση των «κυρώσεων», κατά την έκφρασή του, που επιβάλλονται στο παράνομο αεροδρόμιο, το νέο τερματικό και οι δύο δίαυλοι που φτιάχνονται θα μετατρέψουν την Τύμπου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, ο Τόρος ανέφερε ότι το εν λόγω αεροδρόμιο θα αποτελέσει την σύνδεσή τους με τον κόσμο.

    Είπε ότι εμπόδιο μπροστά σε αυτή την εξέλιξη είναι «το πολιτικό όραμα και το κλείσιμο προς τον κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και η παράδοσή της στα Ηνωμένα Έθνη θα επιτρέψει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τόρος υποστήριξε ότι με την άρση των «κυρώσεων», που όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο λιμάνι της Αμμοχώστου, θα αρθεί και το εμπόδιο που υπάρχει για τον κανονισμό απευθείας εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αμτζιάογλου: «Την περασμένη βδομάδα η πρώτη αίτηση για το χαλλούμι»

    Η Vatan (16.02.22) γράφει ότι ο «σύμβουλος» της λεγόμενης πρωθυπουργίας και επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής για θέματα χαλλουμιού, Χουσεϊν Αμτζιάογλου δήλωσε ότι την περασμένη βδομάδα υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση από τουρκοκυπριακή εταιρεία προς το Bureau Veritas στο πλαίσιο των προσπαθειών εξαγωγής χαλλουμιού από τα κατεχόμενα στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Ο Αμτζιάογλου είπε ότι η διαδικασία λειτουργεί όπως προβλέπεται και ότι και άλλες εταιρείες παραγωγής ετοιμάζονται για υποβολή αίτησης.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν από τον Τύπο τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγή των ποσοστώσεων του γάλακτος, της ράτσας των ζώων, της μορφής του χαλλουμιού και του βάρους του, ο Αμτζιάογλου ανέφερε ότι οι αλλαγές που αφορούν την κατοχύρωση είναι σημαντικό να καταλήξουν σε αποτέλεσμα διά μέσου κοινής συμφωνίας.

    Είπε ότι όπως αναφέρεται και στον κανονισμό εφαρμογής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πρέπει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας στην οποία θα λαμβάνουν μέρος όλοι οι εταίροι και στις δύο πλευρές υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα θέματα να συζητηθούν σε αυτή την πλατφόρμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι αποφασίστηκε ο διορισμός μιας ανεξάρτητης επιτροπής εκ μέρους της Κομισιόν για να διεξάγει τους υγειονομικούς ελέγχους, ο Αμτζιάογλου είπε ότι παρά την απόφαση αυτή δεν έγινε οποιοσδήποτε διορισμός και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο για να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία.

    Σύμφωνα με τον Αμτζιάογλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει στις απαραίτητες «νομικές» και τεχνικές εργασίες προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου δράσης για το χαλλούμι μέσω μιας επιτροπής που συστάθηκε με την συμμετοχή του «κτηνιατρικού τμήματος», του «βιομηχανικού συμβουλίου γάλακτος» και του «τμήματος ζωοτροφίας» υπό τον συντονισμό του «κέντρου συντονισμού ΕΕ».

    Υποστήριξε ότι μεγάλη σημασία για την πρόοδο της διαδικασίας του χαλλουμιού έχει και η συνεργασία όλων των «οργανισμών» τους, του εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού «επιμελητηρίου» και κυρίως της «προεδρίας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Εξέλιξη στις δίκες για κυπριακή ταυτότητα παιδιών από μεικτούς γάμους

    Η Yeni D?zen (16.02.22) γράφει ότι ο δικηγόρος Μετίν Χακκί δήλωσε ότι άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα αποτελέσματα στις υποθέσεις που αφορούν εξασφάλιση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από άτομα που γεννήθηκαν σε μεικτούς γάμους. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ), ο Χακκί είπε ότι κέρδισαν δύο υποθέσεις που αφορούν διοικητική αμέλεια και είχαν καταχωρηθεί σε σχέση με αιτήσεις ατόμων που δεν έλαβαν απάντηση εδώ και πολλά χρόνια.

    Σημείωσε ότι οι υποθέσεις αυτές καταχωρήθηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούν παραχώρηση ταυτότητας και διαβατηρίου της Δημοκρατίας σε παιδιά που γεννήθηκαν σε μεικτούς γάμους ανάμεσα σε άτομα από την Τουρκία και την Κύπρο.

    Όπως είπε ο Χακκί, σε απόφαση που είχε ληφθεί στις 3 Ιουνίου 2021 στην διοικητική υπόθεση με αριθμό 844/18 αναφέρθηκε ότι δεν αποτελούν δικαιολογία η πολιτική αβεβαιότητα ή οι συνομιλίες για να μην απαντηθούν οι αιτήσεις, ενώ στην απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα στην υπόθεση με αριθμό 943/18 αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενήργησαν κατά παράβαση του νόμου μη απαντώντας στις αιτήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με τον Χακκί, το επόμενο τους βήμα θα είναι να οδηγήσουν σε τοπικά ή διεθνή δικαστήρια τις απαντήσεις που θα ληφθούν στις αιτήσεις για υπηκοότητα. Επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι η τελευταία τους επιλογή και ότι οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνο και απαιτούν «σιδερένια νεύρα».

    Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι περίπου 10,000 παιδιά γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων και Τούρκων και υποστήριξε ότι η μη παραχώρηση διαβατηρίου ή ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτά τα άτομα ή τα εμπόδια που παρεμβάλλονται σε αυτό το θέμα δυσκολεύουν την ζωή πολλών οικογενειών και περιορίζουν την δυνατότητα των παιδιών να σπουδάσουν σε χώρες της Ευρώπης.

    Σημείωσε ότι υπολογίζεται πως το 34,8% των αιτήσεων για υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβλήθηκαν κατά την περίοδο 2004-2007, το 6,3% κατά την περίοδο 2008-2011, το 32,9% κατά την περίοδο 2012-2015 και το 16,1% μετά το 2016. Είπε ότι μετά τις πρώτες αιτήσεις δόθηκαν 2,000 υπηκοότητες και αργότερα η διαδικασία επιβραδύνθηκε και σταμάτησε λόγω πολιτικών προσεγγίσεων.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν άτομα που πληρούν τα κριτήρια τα οποία απαιτεί η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τους δόθηκε υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν και πολλά άτομα που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, όμως δικαιούνται υπηκοότητα βάσει των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που τα αφορά.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ζητά από ΕΕ πρωτοβουλία για λύση η Πλατφόρμα Ομοσπονδιακή Κύπρος

    Η Yeni Bak?? (16.02.22) γράφει ότι επιστολή στην οποία ενημερώνει την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τα τεκταινόμενα στην κατεχόμενη Κύπρο απέστειλε η Πλατφόρμα Ομοσπονδιακή Κύπρος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή των αξιών της ΕΕ. Μας θλίβει το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει απαθής στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, που είμαστε πολίτες της ΕΕ.

    Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν με σκοπό να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη ζωή λόγω του πολέμου το 1974, αφαιρέθηκαν από τα χέρια τους και δόθηκαν στον πληθυσμό που μεταφέρθηκε στο νησί από την Τουρκία κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης του 1949. Η ΕΕ και τα άλλα κράτη του κόσμου παρέμειναν σιωπηλά σε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό το έγκλημα πολέμου.

    Η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων που ζούμε στο βόρειο τμήμα του νησιού στα εδάφη τα οποία βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Τουρκίας έχει αφαιρεθεί από τα χέρια μας με χρήση του πληθυσμού που μεταφέρθηκε εδώ και μετατράπηκε σε ‘πολίτες του παράνομου κράτους της ΤΔΒΚ’. Με τις εκλογές που γίνονται για το θεαθήναι υποστηρίζονται πολιτικά κόμματα και άτομα που συνεργάζονται με την Τουρκία.

    Το καθεστώς στην Τουρκία υπό την προεδρία Έρντογαν αντιτίθεται στην επανένωση της Κύπρου με ομοσπονδιακή λύση και την εμποδίζει με το μοντέλο λύσης δύο κρατών, το οποίο είναι αντίθετο με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

    Η ΕΕ, η οποία δεν επιδεικνύει την απαραίτητη αντίδραση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις παράνομες πρακτικές στην Τουρκία, στο θέμα της Κύπρου παραβλέπει τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών Τουρκοκυπρίων, τα οποία πηγάζουν από την συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας από το 1974. Αυτή η στάση της ΕΕ συγκρούεται με τις ίδιες τις αρχές της. Η σιωπή της σε αυτό το θέμα δεν είναι αποδεχτή.

    Είναι δικό μας δικαίωμα και δικό σας καθήκον να αναμένουμε να καταβάλετε προσπάθεια για να καταστεί η χώρα μας νησί ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, να γίνουν ευτυχισμένοι οι άνθρωποί της και να αποκτήσουν τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναμένουμε την συμβολή σας για να εξευρεθεί στην Κύπρο μια λύση στην βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και σας ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας».

    (Ι/Τσ.)

    [06] BKP: «Η δολοφονία Φάλιαλι φανέρωσε το πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα»

    Η K?br?s (16.02.22) γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP) σε γραπτή του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη δολοφονία του γνωστού επιχειρηματία Χαλίλ Φαλιαλί έχει φανερώσει το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι την ίδια στιγμή έχει διαφανεί ότι κανείς δεν είναι ασφαλής.

    Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής: «Αν σε ένα τόπο που διαθέτει 40,000 στρατιώτες, δεκάδες υπεύθυνους ασφάλειας και αμέτρητα μέλη μυστικών οργανώσεων δολοφονούνται άνθρωποι με Καλάσνικωφ μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους, τότε το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά το καθεστώς της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ, και η λύση είναι η διάλυση του καθεστώτος αυτού και η αντικατάσταση του με την ίδρυση μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης ομόσπονδης Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο».

    Το BKP επιρρίπτει ευθύνες στην Άγκυρα αλλά και σε αυτούς που υποτίθεται ότι «διακυβερνούν» στα κατεχόμενα για το ότι η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος έχει καταστεί κέντρο μαφίας, παράνομου τζόγου, πορνείας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ανθρώπων.

    Το Κόμμα προειδοποιεί ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να είναι ασφαλής, αν δεν υπάρξει τροποποίηση στους «νόμους για τις υπηκοότητες και τη μετανάστευση», αν δεν κλείσουν τα καζίνο και τα γραφεία στοιχημάτων, αν δεν γίνει τροποποίηση του «άρθρου 10 του συντάγματος» και αν δεν μεταβιβαστούν τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    (ΑΚ)

    [07] KSP: «Το ΗΒ έστειλε μεραρχία στρατιωτών στην Κύπρο λόγω Ουκρανικού»

    Η K?br?s Postas? (16.02.22) γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου (KSP) Μεχμέτ Μπιριντζί είπε ότι έχει πληροφορίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε μια μεραρχία στρατιωτών στην Κύπρο ως προετοιμασία για μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία.

    Υποστήριξε επίσης πως η Βρετανία έχει αποθέματα όπλων στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας επίσης μια επικείμενη σύγκρουση και πρόσθεσε τα εξής:

    «Είμαστε κατά της χρήσης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, όλων των άλλων λιμανιών του νησιού, ναυτικών βάσεων, στρατιωτικών και πολιτικών αεροδρομίων σε οποιαδήποτε σύγκρουση κατά της Ουκρανίας ή οποιαδήποτε άλλης χώρας. Ο κίνδυνος ενός βάναυσου πολέμου δεν είναι μόνο απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη, αλλά και για την Παγκόσμια Ειρήνη. Είναι απτή απειλή. Αυτός ο πόλεμος έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πυρηνική σύγκρουση. Μια τέτοια σύγκρουση αποτελεί πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα καθώς και για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη μας».

    (ΚΣ)

    [08] Ανακοίνωση της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας» για την υπόθεση Φάλιαλι

    Η K?br?s (16.02.22) γράφει ότι η «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» («GKK») στα κατεχόμενα, με γραπτή της ανακοίνωση, διέψευσε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στο Τύπο για τη δολοφονία του γνωστού επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι, αναφορικά με πληροφορίες ότι μετά την πράξη τους, οι δράστες της δολοφονίας διέφυγαν από τα κατεχόμενα με βάρκα.

    Στην ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι τα ραντάρ της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας» για εκείνη την ημέρα δεν κατέγραψαν οποιαδήποτε είσοδο-έξοδο από και προς τα λιμάνια της «ΤΔΒΚ». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι εκείνη την ημέρα επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και τονίζεται ότι θεωρείται ότι οι δράστες διέφυγαν με άλλο τρόπο.

    (ΑΚ)

    [09] Σύλληψη 334 άτυπων μεταναστών στα ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου

    Η K?br?s (16.02.22) γράφει ότι συνελήφθησαν 334 άτυποι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν στα ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου από την Διοίκηση Ακτοφυλακής της Τουρκίας για την περιοχή της Μεσογείου.

    Οι άτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν σε ψαρόβαρκα από πτητικά μέσα της ομάδας Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Στο πλοιάριο βρίσκονταν 2 άτομα τουρκικής καταγωγής και 332 ξένοι μετανάστες. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

    Οι άτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην επαρχία Μπόζγιαζι στην Μερσίνα και άρχισαν νομικές διαδικασίες εναντίον τους.

    (ΑΚ)

    [10] Στα 574 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον Bayrak (16.02.22) το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,933 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 574 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει στους 184.

    Τα χθεσινά περιστατικά βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 225, Κερύνεια 107, Αμμόχωστος 153, Μόρφου 23, Τρίκωμο 43 και Λεύκα 13.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 408 άτομα.

    Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,633,563 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 62,626 κρούσματα Covid-19, ενώ 58,158 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,286 ασθενών, 40 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,260 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,159 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [11] Χρηματοδότηση από «KE?» για έργα υποδομής στον Άγιο Αμβρόσιο

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (16.02.22), το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της τουρκικής «πρεσβείας» στη κατεχόμενη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη στην «ΤΔΒΚ» με χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής.

    Το «KE?» ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο 2011-2020 παραχώρησε χρηματοδότηση ύψους 35,670,266 ΤΛ στο «δημαρχείο» του κατεχόμενου χωριού Άγιος Αμβρόσιος με σκοπό την αποπεράτωση έργων υποδομής, αλλά και για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το «δημαρχείο».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επισκέψεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία εξαγγέλλει ο νέος Αμερικανός Πρέσβης

    Το Ankara Anatolia (16.02.22) δημοσιεύει την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό μέσο ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως αναφέρει το ΑΑ, ο Φλέικ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, στην στρατηγική σημασία της Τουρκίας και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα υπάρξουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον, ο Φλέικ είπε τα εξής:

    «Πάντα το θέλουμε. Ως Πρέσβης των ΗΠΑ, θα ήθελα να δω πολλές επισκέψεις υψηλού επιπέδου εδώ. Γνωρίζετε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια από τους ανώτερους αξιωματούχους μας. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου (από τις ΗΠΑ) σύντομα».

    Δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία παίρνει ολοένα και περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή ως σημαντικός παίκτης και ανέφερε: «Βλέπουμε το όφελος από τη στενή μας σχέση με την Τουρκία. Η ασφάλειά μας έχει ενισχυθεί. Η Τουρκία υπήρξε σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια».

    Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια, είναι μια σημαντική χώρα σε μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά το εμπόριο. Η Τουρκία βρίσκεται στην παγκόσμια σκηνή. Το εμπόριο μας με την Τουρκία αυξήθηκε κατά 28% πέρυσι, φτάνοντας τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια», είπε.

    Ο Φλέικ δήλωσε ότι εργάστηκε σε πολλά θέματα σχετικά με την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Η Τουρκία είναι ο κύριος σύμμαχός μας και σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην απώθηση του τυχοδιωκτισμού και της επιθετικότητας της Ρωσίας στην περιοχή», υποστήριξε.

    Αξιολογώντας τις περιφερειακές εξελίξεις, είπε σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία: «Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ φέτος, στην 70η επέτειο από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή, αυτή είναι μια σημαντική σχέση. Η Τουρκία κάνει μια σπουδαία συνεισφορά στις αποστολές του ΝΑΤΟ παντού. Δεδομένου αυτού που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αυτή η συνεισφορά δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

    (ΚΣ)

    [02] Σεμινάριο με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην Κωνσταντινούπολη

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην Ιστοσελίδα του (15.02.22) ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας από την Ανεξάρτητη Μόνιμη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IPHRC) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι».

    Το σεμινάριο θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 16-17 Φεβρουαρίου 2022, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, και τη Γραμματεία της IPHRC.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μιλήσει για την έναρξη του Σεμιναρίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

    «Μέλη της IPHRC, εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη του OIC και άλλες χώρες, διεθνείς οργανισμούς, το διπλωματικό σώμα, εκπρόσωποι από τη Δυτική Θράκη καθώς και Τουρκοκύπριοι, ειδικοί και ακαδημαϊκοί θα παραστούν στο σεμινάριο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, την Ασία και την Παλαιστίνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [03] Μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη

    Η Cumhuriyet (16.02.22) δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση που δείχνει μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και άνοδο στα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων (TEAM) σε 20 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, με τη μέθοδο των συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο και με συμμετοχή 4.280 ατόμων, προκειμένου να κατανοηθούν οι εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Κωνσταντινούπολη διαφέρει από την υπόλοιπη Τουρκία. Φάνηκε ότι η «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) έχασε σημαντικό αριθμό ψήφων στην Κωνσταντινούπολη. Το ποσοστό ψήφων του AKP, το οποίο ήταν 42,4% το 2018, μειώθηκε στο 35,4%. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό ψήφων του CHP αυξήθηκε από 26,7% σε 36,2%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν διεξάγονταν αυτή την Κυριακή εκλογές, οι ψήφοι, όσον αφορά στον μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, θα είχαν ως εξής:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 35,5%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 5,8%

    Δηλαδή η Συμμαχία της Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 41.2%.

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 36,2%

    Φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 9,9%

    Καλό Κόμμα: 8,5%

    Άλλα Κόμματα: 4,2%.

    Στην έρευνα που διεξήχθη σε ολόκληρη την Τουρκία την ίδια περίοδο, ενώ η «συμμαχία της Δημοκρατίας» έχασε 7,9 % (από 53,7% σε 45,8%), η απώλεια ψήφου της συμμαχίας είναι μεγαλύτερη στην Κωνσταντινούπολη και ανέρχεται στο 9,5%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στις εκλογές του 2018, ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το 44,4% του συνόλου των ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδωσαν άκυρες ψήφους και εκείνων που δεν ψήφισαν) σε όλη την Τουρκία (43,3% στην Κωνσταντινούπολη). Η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώθηκε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 37,9% στο σύνολο των ψηφοφόρων. Η απώλεια του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη είναι 9,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 43,3% σε 34,2%). Το AKP κατάφερε να διατηρήσει το 78,6% των ψηφοφόρων του 2018, ενώ το MHP κατάφερε να διατηρήσει μόνο το 58,2%.

    (ΚΣ)

    [04] Στις 94,730 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ak?am (15.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 94,730 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 461,955 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 309 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 102,673.

    Σημειώνεται ότι 92,78% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,83% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 144,326,883 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 16 February 2022 - 17:46:57 UTC