Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 44/2022 04.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφέρονται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης
  • [02] Σουτζούογλου: Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών
  • [03] Την πρότασή του για «λιμάνι έναντι λιμανιού» επαναλαμβάνει ο Όζερσαϊ
  • [04] Σύσταση «νέας αεροπορικής εταιρείας» στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο Αρικλί
  • [05] Συνάντηση Τατάρ με εκτιμητές ακινήτων στα κατεχόμενα
  • [06] Ο Όζγκιουργκιουν έδωσε την άδεια στοιχημάτων στον Φάλιαλι
  • [07] Νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα
  • [08] Στο 64,30% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα
  • [09] Αρχίζουν παραγωγή ινδικής κάνναβης στα κατεχόμενα
  • [10] Βοήθεια σε Ουκρανία από «δήμο» Καραβά ? Διαμαρτυρία στο Γκιόνελι
  • [11] Ένας θάνατος και 345 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία
  • [02] Μπαχτσελί: Μόνο η Τουρκία μπορεί να συνομιλήσει με Ρωσία και Ουκρανία
  • [03] Δημοσκόπηση: Ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία οι Τούρκοι
  • [04] Παραίτηση Υπουργού Δασών - Είχε επικρίνει την έλλειψη πυροσβεστικών ελικοπτέρων
  • [05] Ξεκίνησε έρευνα κατά βουλεύτριας του HDP
  • [06] Στις 49,424 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφέρονται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης

    Η G?ne? (04.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στο γεγονός ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «συμπεριφέρεται ωσάν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου», παραγνωρίζοντας, κατά την έκφρασή του, την νομική διαδικασία στο θέμα των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ» και του «FIR του αεροδρομίου Ερτζιάν», όταν ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον εναέριο της χώρο σε ρωσικά αεροπλάνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και δημοσίευσε σχετικό χάρτη.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ υπενθύμισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα και ισχυρίστηκε:

    «Η αρμοδιότητα και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στις χώρες που έλαβαν αυτή την απόφαση και είναι απαράδεχτη η προσθήκη και του εθνικού εναέριου χώρου της ΤΔΒΚ στην απόφαση για τον εναέριο χώρο που έλαβε η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η δημοσίευση χαρτών προς αυτή την κατεύθυνση».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 λειτουργούσε «αεροδρόμιο» στο χωριό Κρηνί για την πολιτική αεροπορία και το 1975 άνοιξε το «Ερτζιάν» στην Τύμπου. Υποστήριξε ότι από τότε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ισχυρίζεται ότι ελέγχει τις γραμμές FIR που περνούν πάνω από την «ΤΔΒΚ» και υποβάλλει συνεχώς καταγγελίες.

    Ισχυρίστηκε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, δεν έχει την δυνατότητα να ελέγχει τον «εναέριο χώρο» της «ΤΔΒΚ» επειδή η «ΤΔΒΚ» χρησιμοποιεί τον νότιο εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι από το 1977 το έδαφος, ο εναέριος χώρος, οι ακτές και τα χωρικά ύδατα που βρίσκονται «εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ» ελέγχονται από αυτή και της ανήκουν.

    Χαιρετίζει τους διαμαρτυρόμενους στο Δημαρχείο του Waltham Forest

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (03.03.22, brtk.net), μεταδίδει ότι σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί αναντίλεκτη πραγματικότητα το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα κεκτημένα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους στο νησί. Στην γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Τουρκοκυπριακοί Σύνδεσμοι Βρετανίας κατά των «διακρίσεων», όπως ισχυρίστηκε, και για την εκδήλωση που πραγματοποίησαν ψες στο Waltham Forest Council στο Λονδίνο.

    «Αρνούμενοι την σημαία μας, την ταυτότητά μας και την κουλτούρα μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία στην βάση της ισότητας όπου θα μπορούν να ζήσουν μαζί με τις διαφορές τους οι δύο πλευρές στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο Τατάρ εκφράζοντας θλίψη για την πρόωρη υποστολή της σημαίας της «ΤΔΒΚ» στο Waltham Forest στις 15 Νοεμβρίου, ενώ είχε αναρτηθεί με την άδεια του δημοτικού συμβουλίου, όπως υποστήριξε.

    Οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Βρετανία είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσαν ψες δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Δημάρχου Grace Williams μπροστά στο κτίριο του Δημαρχείου του Waltham Forest.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σουτζούογλου: Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

    Η K?br?s (04.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η «ΤΔΒΚ» περνούν μιαν από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους τους από το 1974 και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνησή» του εργάζεται νυχθημερόν με στόχο να βγάλουν την οικονομία από την δυσχερή θέση.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ αμέσως μετά την εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» από την «βουλή», ο Σουτζούογλου είπε ότι ορκίστηκαν να δημιουργήσουν μιαν οικονομία που να στέκεται στα δικά της πόδια.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, ο Σουτζούογλου είπε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργατικού δυναμικού, δεν έρχονται εργάτες από τρίτες χώρες στα κατεχόμενα, όμως σε ορισμένους κλάδους ούτε στην «χώρα» υπάρχουν άνθρωποι για να εργαστούν.

    Σημείωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στα κατεχόμενα κάνει τους πάντες απόφοιτους πανεπιστημίου και κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, προσθέτοντας ότι κάποιος που έχει διδακτορικό δεν θα πάει να εργαστεί στις οικοδομές.

    «Η ουσία της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι είμαστε μικρή κοινωνία και το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα», υποστήριξε.

    Επενδυτές από Ιράν, Υεμένη, Γερμανία, Γαλλία

    Σημειώνοντας ότι εργάζονται στο θέμα των τελών για τους τίτλους ιδιοκτησίας στις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς, ο Σουτζούογλου είπε ότι υπάρχει «σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα», ότι αυτοί οι επενδυτές θα παροτρυνθούν σε απευθείας επενδύσεις, ότι θα διασφαλιστεί φορολογική δικαιοσύνη και θα δημιουργηθεί η αντίληψη «πολύς φόρος από αυτόν που κερδίζει πολλά και λίγος φόρος από αυτόν που κερδίζει λίγα» και ότι θα γίνουν με ταχύτητα οι εργασίες στο θέμα αυτό.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα των επενδύσεων, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι θα γίνουν επενδύσεις στους τομείς της υγείας και του τουρισμού και ότι ετοιμάζουν, για παράδειγμα, έναν «νόμο» στο θέμα της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης τον οποίο θα στείλουν σύντομα στην «βουλή». Είπε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές δυνατότητες» στο θέμα αυτό.

    Σημείωσε ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχει ζήτηση ειδικά στη γηριατρική, δηλαδή στην δημιουργία οίκου φροντίδας ηλικιωμένων, στην προώθηση του τουρισμού υγείας, στην τεχνητή γονιμοποίηση, στην εμφύτευση μαλλιών, στην παραγωγή φαρμάκων και στην σύσταση αεροπορικής εταιρείας. Αναφέροντας ότι «υπάρχουν 3-4 σοβαρές εταιρείες», ο Σουτζούογλου υποστήριξε:

    «Η πανδημία ωφέλησε λίγο στην ανακάλυψη της ΤΔΒΚ. Πολλοί άνθρωποι έμαθαν το κράτος της ΤΔΒΚ, το πού είναι η Κύπρος. Οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για την χώρα μας μένοντας στο σπίτι και σερφάροντας συνεχώς στο διαδίκτυο. Ήρθαν σε επαφή μαζί μας επενδυτές από την Υεμένη, το Ιράν, την Γερμανία, την Γαλλία».

    Σημειώνοντας ότι προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 8-12 μήνες για να περάσουν οι «νόμοι» και να ξεπεραστούν πλήρως οι δυσκολίες στην οικονομία, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι σε κάποια θέματα δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμογή «πικρής συνταγής», όμως σε κατοπινό στάδιο θα γίνουν βήματα για να ορθοποδήσει η «χώρα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σουτζούογλου είπε ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε «νομοθεσία» για τις επενδύσεις και ότι το σημαντικό είναι να λειτουργήσει το σύστημα, το οποίο αυτή την στιγμή είναι «σκορπισμένο», αλλά ο ίδιος θα μαζέψει τα πάντα κάτω από ένα «γραφείο» υπό την «πρωθυπουργία». Ανέφερε ότι θα ενεργοποιήσουν το «γραφείο ανάπτυξης επενδύσεων» (YAGA) και θα συστήσουν μιαν ομάδα που θα εργάζεται για να ανοίγει γρήγορα τον δρόμο στους επενδυτές και να εκδίδει τις απαραίτητες άδειες, «έτσι ώστε να φέρουμε περισσότερους επενδυτές στην χώρα, όμως να μην κάνουμε τους επενδυτές να βαρεθούν και να μπουχτίσουν κάνοντάς το αυτό».

    Κίνητρα για ντόπια παραγωγή

    Υπενθυμίζοντας ότι η άνοδος της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον «προϋπολογισμό», ο Σουτζούογλου είπε ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο με συμπληρωματικό «προϋπολογισμό», πράγμα για το οποίο θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως μετά την εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την «κυβέρνηση» από την «βουλή».

    Σημειώνοντας ότι θα εργαστούν και για αύξηση των κινήτρων στην παραγωγή, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αμέσως μετά την πανδημία, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο δείχνει ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ντόπιος μηχανισμός παραγωγής. «Το πιο απλό, πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να καλλιεργούμε σε διάφορα θέματα, όπως σιτάρι και κριθάρι. Πρέπει να υπάρξουν πολύ σοβαρότερα μέτρα και κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

    Έλλειψη φαρμάκων

    Αναφέροντας ότι λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων στη μεταφορά πρώτων υλών, η Τουρκία σταμάτησε τις εξαγωγές φαρμάκων, ο Σουτζούογλου είπε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φάρμακα και ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια από αυτές, αφού εξασφαλίζει περίπου το 80% των φαρμάκων της από την Τουρκία.

    Επεσήμανε ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί εξήγησε το θέμα στον Τούρκο Υπουργό Υγείας την περασμένη βδομάδα, έστειλε επιστολή σε Τούρκους αξιωματούχους και ζήτησε να αφαιρεθεί η «ΤΔΒΚ» από τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες εφαρμόζεται απαγόρευση φαρμάκων.

    Είπε ότι κάθε χρόνο γίνεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων μέσα στον Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι σε μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν φάρμακα με τις αυξημένες τιμές και θα ανακουφιστεί η προσφορά.

    Αναφερόμενος στο νέο νοσοκομείο που θα έκτιζε η Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Υγείας τους είπε ότι θα τίθετο ο θεμέλιος λίθος εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, όμως λόγω της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις αυξήσεις στις τιμές, το έργο αναβλήθηκε και θα προκηρυχθεί ξανά προσφορά με τις νέες τιμές.

    Ο Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή ζήτηση στο θέμα της ανέγερσης μαρίνας στα κατεχόμενα και ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία σε αυτό τον τομέα στις περιοχές της Μόρφου, της Λαπήθου και της Καρπασίας.

    Μεγάλο το πρόβλημα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Στο μεταξύ, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στον παράνομο Bayrak (03.03.22, brtk.net) ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές για κατασκευή μαρίνας και πρόσθεσε: «Με την έγκριση των νομικών ρυθμίσεων από την βουλή, θα υπάρξει μια ανακούφιση εντός 8-10 μηνών με την έλευση και ζεστού χρήματος. Είμαστε στις παραμονές απίστευτων εξελίξεων στον τουρισμό».

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι την παρακολουθούν όπως όλος ο κόσμος και ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η εν λόγω περιοχή είναι κέντρο παραγωγής σιτηρών και η κατεχόμενη Κύπρος εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό από εκεί το σιτάρι και το κριθάρι της.

    «Και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έχουν σοβαρό πρόβλημα τόσο στην ΤΔΒΚ όσο και στην Τουρκία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο λόγος και για την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου», σημείωσε.

    Χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο αυτό «ντροπή για την ανθρωπότητα» και ευχόμενος να τελειώσει το συντομότερο με επίτευξη συμφωνίας, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και ότι αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα της ίδρυσης νέας αεροπορικής εταιρείας, ο Σουτζούογλου υπενθύμισε ότι οι επισκέπτες του νησιού προτιμούν τις αεροσυγκοινωνίες ως επί το πλείστον. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι υπερβολικά ψηλές τιμές των εισιτηρίων Αυτό είναι βάρος και για τον επισκέπτη που θα έρθει και για τον φοιτητή και για τον τουρισμό. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Άγκυρα εξετάστηκε ζεστά στις συνομιλίες το θέμα της συμπερίληψης του αεροδρομίου Ερτζιάν στο καθεστώς των εσωτερικών γραμμών. Να δώσει ο Θεός, θα αναζωογονηθεί και αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Την πρότασή του για «λιμάνι έναντι λιμανιού» επαναλαμβάνει ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (04.03.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Όζερσαϊ σε γραπτή του ανακοίνωση, αξιολόγησε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορά στο να δοθεί το Βαρώσι υπό τον έλεγχο των ΗΕ ως αντάλλαγμα με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρόμιου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο των ΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι «το καλύτερο για αυτή την υπόθεση θα ήταν λιμάνι έναντι λιμανιού».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην παρούσα της μορφή η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί επίσημα στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την απορρίψουν, αλλά χρειάζεται να υποβληθούν αντιπροτάσεις.

    «Η προεδρία, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να ακολουθήσει μιαν προληπτική διπλωματία καταθέτοντας αντιπροτάσεις. Χρειάζεται να γίνουν διπλωματικές ενέργειες για αναδιαμόρφωση αυτής της σκέψης, κατά τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του λαού μας», δήλωσε ο Όζερσαϊ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι αρκετό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ να δηλώνει μετά από την επίσκεψη του στην Τουρκία ότι απορρίπτει την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά αυτό που έχει σημασία, όπως ανέφερε, είναι προχωρήσει σε αντιπρόταση που θα ανακουφίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιο ρεαλιστικό ως ΜΟΕ, η προσέγγιση «λιμάνι έναντι λιμανιού», ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι στη δεκαετία του 1990 είχε τεθεί επί τάπητος ένα ΜΟΕ, που συνέδεε το Βαρώσι με το αεροδρόμιο Λευκωσίας, αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όπως ανέφερε, τόσο όσον αφορά στο Βαρώσι όσο και όσον αφορά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ισχυριζόμενος ότι θα ήταν πιο λογικό και πιο ορθό να υπάρξει ένα τέτοιο ΜΟΕ που θα δημιουργηθεί μεταξύ όμοιων στοιχείων, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Γι’ αυτό τον λόγο, το να δοθεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ το Βαρώσι, ούτε λογικό ούτε πρακτικά εφαρμόσιμο είναι υπό τις παρούσες σημερινές συνθήκες. Αντίθετα, σε αντάλλαγμα για τα ανοίγματα που θα γίνουν στο λιμάνι της Αμμοχώστου και στο Έρτζιαν, μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ορισμένων από τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα και το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου».

    Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταλάβει ότι δεν θα έχει επιτυχία η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το άνοιγμα του Βαρωσίου, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα πολιτική.

    «Ωστόσο, τα ΜΟΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι για να νικήσει η μια πλευρά την άλλη, αλλά για τη βελτίωση των σχέσεων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών», είπε.

    Ο Όζερσαϊ πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται με ΜΟΕ να καταφέρει να τερματίσει το άνοιγμα του Βαρωσίου και εξέφρασε την άποψη ότι η επιτυχία τέτοιων μέτρων είναι εφικτή μόνο με αμοιβαία καλή θέληση.

    (ΑΚ)

    [04] Σύσταση «νέας αεροπορικής εταιρείας» στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο Αρικλί

    Σύμφωνα με την Kibrispostasi.com (03.03.22), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι προγραμματίζουν να λειτουργήσουν εντός του Μαρτίου του 2023 τη νέα αεροπορική εταιρεία που θα συσταθεί στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι οι μετοχές της εταιρείας θα είναι ανοικτές προς το «λαό».

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια παρέμβασης του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ο Αρικλί υποστήριξε ότι πολλές εταιρείες έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της σύστασης της νέας αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα είναι μια «εταιρεία ανοικτή προς το λαό» και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει οικονομοτεχνικές μελέτες.

    Εξηγώντας ότι η εταιρεία που θα συσταθεί θα αρχίσει τη λειτουργία της αρχικά με 6 αεροσκάφη, ο Αρικλί επανέλαβε ότι ένα μέρος των μετοχών της εταιρείας που θα συσταθεί θα είναι ανοικτό προς το «κοινό» και σε περίπτωση που δεν θα επιδειχθεί ενδιαφέρον, τότε θα αποταθούν για πώληση των μετοχών στο εξωτερικό.

    «Προγραμματίζουμε όπως αυτή η αεροπορική εταιρεία αρχίσει τη λειτουργία της το Μάρτιο του 2023», δήλωσε ο Αρικλί, αναφέροντας ότι αρχικά θα αρχίσει να λειτουργεί για ναυλωμένες πτήσεις.

    «Ο μεγαλύτερος μας στόχος, είναι να αρχίσουν τα δρομολόγια άμεσα με φθηνά αεροπορικά ναύλα», είπε.

    Ο Αρικλί δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε πλήρη διαβούλευση με τον «υφυπουργό προεδρίας, υπουργό τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού», Φικρί Ατάογλου όσον αφορά στον «τομέα του τουρισμού» και εξήγησε ότι διεξάγουν από κοινού επαφές και με διάφορες εταιρείες.

    «Προχωρούμε μαζί παράλληλα. Ο κ. Ατάογλου, μετά από διαβούλευση μαζί μου θα μεταβεί στην Αττάλεια. Θα πραγματοποιήσει επαφές με εταιρείες που ενδιαφέρονται είτε να αγοράσουν μετοχές είτε να ιδρύσουν εταιρεία. Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μας. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό είναι «να αποκτήσει ξανά η ΤΔΒΚ μια δική της εθνική αεροπορική εταιρεία που να φέρει τη σημαία της».

    Ο Αρικλί ανέφερε τέλος ότι η «σύσταση ενός εθνικού αερομεταφορέα θα παρέχει νέες δυνατότητες σε οικογένειές και φοιτητές που θέλουν να ταξιδέψουν στην «ΤΔΒΚ». Είπε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ατάογλου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη για το θέμα, που θα γίνει στην Αττάλεια στις 11 Μαρτίου.

    (ΑΚ)

    [05] Συνάντηση Τατάρ με εκτιμητές ακινήτων στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Brtk (03.03.22), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τους εκτιμητές ακινήτων Κουτάϊ Ραμίζ και Γκιζλέμ Οκέ, από τους οποίους ενημερώθηκε σχετικά με τις επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην «ΤΔΒΚ» στον τομέα της εκτίμησης ακίνητων περιουσιών στη βάση των διεθνών προτύπων.

    Στη συνάντηση, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην ίδρυση και στο όραμα της «ένωσης Τουρκοκύπριων εκτιμητών ακινήτων» και υπογραμμίστηκε ακόμη ότι άτομα άρτια καταρτισμένα στον τομέα αυτό, παρέχουν υπηρεσίες συμβάλλοντας στην προώθηση της «αγοράς της ΤΔΒΚ» σε ξένους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίστηκε και η επαγγελματική τους συμβολή σε «τράπεζες και δικηγορικά γραφεία» στα κατεχόμενα.

    Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ ευχαρίστησε τους νέους επιχειρηματίες και εκτιμητές ακινήτων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

    (ΑΚ)

    [06] Ο Όζγκιουργκιουν έδωσε την άδεια στοιχημάτων στον Φάλιαλι

    Η Avrupa (04.03.22) γράφει ότι ο πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν δήλωσε ότι ο ίδιος είχε δώσει την άδεια «νόμιμων στοιχημάτων» στον ιδιοκτήτη καζίνο Χαλίλ Φάλιαλι ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα.

    Μιλώντας στην τουρκική Halk TV, ο Όζγκιουργκιουν είπε ότι εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη επειδή ένωσε ότι προδόθηκε από το κόμμα του λόγω της άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» του.

    Ερωτηθείς από πού προήρθαν τα εκατομμύρια δολάρια που βρέθηκαν στον λογαριασμό του με αποτέλεσμα να αρθεί η «ασυλία» του, ο Όζγκιουργκιουν απάντησε:

    «Υπήρχαν ισχυρισμοί σε σχέση με την περιουσία μου από την πρώην σύζυγό μου την οποία χώρισα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεγαλοποίησαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Στην Κύπρο κατατίθενται χρήματα στο κόμμα εκ μέρους των πολιτών. Τα χρήματα στον λογαριασμό μου ήταν χρήματα εκλογών του κόμματος. Το ποσό δεν ήταν όσο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ήταν».

    Ερωτηθείς γιατί έδωσε «άδεια νόμιμου στοιχήματος» στον Χαλίλ Φαλιαλί ενώ ήταν «πρωθυπουργός» όταν μάλιστα δεν είχε δοθεί «άδεια» σε κανέναν άλλο, ο Όζγκιουργκιουν είπε:

    «Ναι, εγώ την έδωσα. Ο Χαλίλ Φάλιαλι μπορούσε να εκπληρώσει τους όρους. Για νόμιμο στοίχημα ζητούσαμε πολλά χρήματα εκείνη την περίοδο. Δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν πολλοί. Ο Φάλιαλι τα πλήρωσε. Και εμείς του δώσαμε την άδεια. Κατά την περίοδό μου μόνο στον Φάλιαλι δόθηκε αυτή η άδεια».

    Στην ερώτηση αν διατηρούσε οποιανδήποτε φιλία με τον Φάλιαλι, ο Όζγκιουργκιουν απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε:

    «Όμως, κάναμε στρατιωτική θητεία μαζί. Ήμουν διοικητής του. Τον αγαπούσα πολύ. Αλλά, ήμουν πολύ απασχολημένος. Κατά την διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να πιω καφέ μαζί του. Όμως, ήταν πολύ εγκάρδιος με τον πρωθυπουργό μετά από εμένα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.03.22) γράφει ότι χθες ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους οι νέες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των καυσίμων.

    Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από 13,70 ΤΛ αυξήθηκε σε 14,73 ΤΛ, της αμόλυβδης 98 οκτανίων από 13,94 ΤΛ σε 14,97 ΤΛ, του πετρελαίου κίνησης από 13,50 ΤΛ σε 14,62 ΤΛ και του πετρελαίου θέρμανσης από 13,36 ΤΛ σε 14,13 ΤΛ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τελευταίες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων σημειώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και για τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, κόμματα και οργανώσεις στα κατεχόμενα συνεχίζουν με ανακοινώσεις τους να επικρίνουν τις πρόσφατες αυξήσεις που σημειώθηκαν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) με χθεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε τη λεγόμενη κυβέρνηση να αποσύρει τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού και το λεγόμενο υπουργείο δημοσιονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού αποτελούν ακόμη ένα κτύπημα για το «λαό», αλλά και για την παραγωγή και την αγοραστική δύναμη του «λαού».

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) κατηγόρησε την «κυβέρνηση» για τις αυξήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος που έφθασαν σε αυτή την άσχημη κατάσταση είναι η κακοδιαχείριση των «κυβερνώντων».

    Την αντίδραση της στις αυξήσεις, εξέφρασε με ανακοίνωση της και η «τουρκοκυπριακή συντεχνία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης» (ΚΤ?EOS), η οποία προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις θα πλήξουν κυρίως τους «πολίτες» που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

    (ΑΚ)

    [08] Στο 64,30% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα

    Ο παράνομος Bayrak (04.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι στο 7,11% ανήλθε ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο 2022 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου ιδρύματος στατιστικής, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2022 αυξήθηκε κατά 64,30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

    Μεγαλύτερη αύξηση τον Φεβρουάριο παρουσίασαν οι τιμές του κουνουπιδιού (135,8%), της ντομάτας (126,41%) και των ταξιδιών στο εξωτερικό (110,26%).

    Μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις παιδικές φόρμες (15,04%), στις παιδικές αθλητικές μπλούζες (14,82%) και στα γυναικεία παντελόνια/καπαρντίνες (14,23%).

    Αύξηση σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα υπήρξε στην τιμή 567 προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη και μείωση στην τιμή 54 προϊόντων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αρχίζουν παραγωγή ινδικής κάνναβης στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (04.03.22) γράφει ότι η ούτω καλούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) «σήκωσε τα μανίκια» για να αρχίσει παραγωγή βιομηχανικής ινδικής κάνναβης στην πεδιάδα της Μεσαριάς.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι με έναν επενδυτή που έχει έδρα την Αμερική και ότι εντός των προσεχών ημερών θα στείλουν στην «εισαγγελία» την απαραίτητη «νομοθεσία» για την παραγωγή της κάνναβης.

    Σημειώνοντας ότι το κλίμα του νησιού είναι κατάλληλο για μια τέτοια καλλιέργεια, ο Σουτζούογλου είπε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου άρχισε ήδη η παραγωγή και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ξένοι επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλεονεκτικό μας κλίμα, που ενδιαφέρονται».

    Επεσήμανε ότι ο βασικός σκοπός θα είναι η παραγωγή κάνναβης για ιατρική χρήση και ότι μπορεί να αξιολογήσουν όλους τους τομείς χρήσης της εκτός της παραγωγής ναρκωτικών.

    Είπε ότι ακόμα δεν καθορίστηκε ο χώρος που θα γίνει η καλλιέργεια και ότι σύντομα θα καθίσουν στο τραπέζι να συζητήσουν με την ενδιαφερόμενη εταιρεία.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Βοήθεια σε Ουκρανία από «δήμο» Καραβά ? Διαμαρτυρία στο Γκιόνελι

    Η K?br?s Postas? (04.03.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι στήριξη προς την εκστρατεία συλλογής βοήθειας για την Ουκρανία που άρχισε το εστιατόριο Basilic στα κατεχόμενα εξέφρασε ο λεγόμενος δήμος Καραβά.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Καραβά, Φιράτ Ατάσερ δήλωσε ότι προτίθενται να προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα. Ο Ατάσερ μετέβη στον χώρο που συλλέγεται η βοήθεια και εξέφρασε και ηθική στήριξη στην προσπάθεια.

    Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα (04.03.22, kibrispostasi.com) αναφέρει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής που διεξάγεται στην χώρα τους διοργάνωσαν σήμερα στο Γκιόνελι Ουκρανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως ?Stop War?, ?Save Ukrain? και ?Ουκρανία είμαστε δίπλα σου?.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ένας θάνατος και 345 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,524 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 345 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει στους 197.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 121, Κερύνεια 99, Αμμόχωστος 79, Μόρφου 24, Τρίκωμο 14 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 651 άτομα.

    Μέχρι τις 03 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,918,971 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 69,490 κρούσματα Covid-19, ενώ 65,025 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,856 ασθενών, 42 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,809 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 3 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 1,317 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα AHaber (04.03.22) μετέδωσε ότι η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, θα επισκεφθεί την Τουρκία στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο, που θα αρχίσει στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου για να συζητήσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

    «Πρώτος σταθμός της περιοδείας της Σέρμαν θα είναι η Άγκυρα μεταξύ 4 και 5 Μαρτίου, για να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάν Ονάλ και άλλους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν την εσκεμμένη και αδικαιολόγητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Θα υπάρξουν συνομιλίες για την αμερικανοτουρκική συνεργασία και τα κοινά μας συμφέροντα στη στήριξη της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [02] Μπαχτσελί: Μόνο η Τουρκία μπορεί να συνομιλήσει με Ρωσία και Ουκρανία

    Η Yeni ?afak (04.03.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του MHP, ο Μπαχτσελί επέκρινε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Η προσπάθεια του Πούτιν να δικαιολογήσει την εισβολή δίνοντας ψευδή μαρτυρία για τα ιστορικά γεγονότα είναι ένδειξη ότι πέφτει σε αντιφάσεις», υποστήριξε και τόνισε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι εντελώς αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τη διαδικασία του Μινσκ».

    «Το έδαφος ενός κράτους έχει δεχθεί επίθεση με πολύ επικίνδυνο τρόπο, αυτή η επίθεση συνεχίζεται με όλη της τη βαρύτητα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα και να επιδείξουν βούληση εκτός από αδύναμα μηνύματα καταδίκης», είπε.

    Εξάλλου, Cumhuriyet (04.03.22) γράφει ότι ο Μπαχτσελί είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, ο Ερντογάν μετέφερε πληροφορίες στον Μπαχτσελί για τις τελευταίες εξελίξεις και συζητήθηκε η φόρμουλα της «διαμεσολάβησης» της Τουρκίας στην κρίση, την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζει θερμά ο Μπαχτσελί.

    (ΚΣ)

    [03] Δημοσκόπηση: Ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία οι Τούρκοι

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (04.03.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Aksoy η οποία, ανάμεσα σε άλλα, έθεσε ερωτήματα αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 75,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πολύ ανήσυχοι για την εισβολή, ενώ το ποσοστό που δεν ανησυχεί ήταν μόνο 9,5%.

    Επιπλέον, το 63,1% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί πολύ αρνητικά από την κατάσταση, ενώ το 23,2% δήλωσε πως η Τουρκία θα επηρεαστεί θετικά. Όταν αναλύθηκε σε κομματική βάση το αποτέλεσμα αυτό, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί σχετικά πιο θετικά από αυτές τις εξελίξεις ήταν υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Αναφορικά με την στάση που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία στον πόλεμο, το 78,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι ουδέτερη και το 2,4% ότι πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας.

    (ΚΣ)

    [04] Παραίτηση Υπουργού Δασών - Είχε επικρίνει την έλλειψη πυροσβεστικών ελικοπτέρων

    Η Cumhuriyet (04.03.22) γράφει ότι παραιτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί και στη θέση διορίστηκε του ο Βαχίτ Κιριστσί.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για τις μεγάλες, εκτός ελέγχου πυρκαγιές που έπληξαν την Τουρκία το καλοκαίρι. Ο υπουργός είχε επίσης δεχθεί κριτική από την κυβέρνηση όταν δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά αεροπλάνα για κατάσβεση των πυρκαγιών.

    (ΚΣ)

    [05] Ξεκίνησε έρευνα κατά βουλεύτριας του HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (04.03.22) μετέδωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα εναντίον της βουλεύτριας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σεμρά Γκιουζέλ.

    Η βουλευτική της ασυλία άρθηκε με ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας πριν από μερικές μέρες. Η Γκουζέλ κατηγορείται ότι είναι «μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

    (ΚΣ)

    [06] Στις 49,424 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.03.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 49,424 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 398,242 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 188 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 66,873.

    Σημειώνεται ότι 92.96% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.13 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 145,870,323 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 4 March 2022 - 12:11:08 UTC