Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 50/2022 15.03.202

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παρέμβαση Τατάρ σε ομιλία Τούρκου γιατρού λόγω επικρίσεων για τον Έρντογαν
  • [02] Έρχουρμαν: Έστω και ένα άτομο δεν πιστεύει ότι παραιτήθηκε ο Χασίπογλου
  • [03] Ζητά εξηγήσεις για την απομάκρυνση Χασίπογλου και ο Όζερσαϊ
  • [04] Συζητούν επενδύσεις από Γκαζίαντεπ
  • [05] Διαμαρτυρίες για τα καύσιμα και συμφωνία με επαγγελματίες οδηγούς
  • [06] Στα 388 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Έρντογαν με τον Γερμανό Καγκελάριο στην Άγκυρα
  • [02] Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν Τσαβούσογλου- Kuleba
  • [03] Αμερικανός Πρέσβης: «Αμερικανικές εταιρείες στρέφονται προς Τουρκία»
  • [04] Ρώσοι πολίτες ανοίγουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες
  • [05] Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ακάρ
  • [06] Στις 24,404 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παρέμβαση Τατάρ σε ομιλία Τούρκου γιατρού λόγω επικρίσεων για τον Έρντογαν

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πέρα και από ρεζιλίκι», η Avrupa (15.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξοργίστηκε από επικρίσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που έγιναν από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Τούρκων Γιατρών, Δρ. Αλί Ιχσάν Οκτέν κατά την ομιλία του χθες στα κατεχόμενα σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 14ης Μαρτίου Γιορτής της Ιατρικής.

    Στις εσωτερικές της σελίδες και κάτω από τον τίτλο «Και κόλακας και σπιούνος», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τατάρ διέκοψε την ομιλία του Τούρκου γιατρού μη ανεχόμενος τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση και το σύστημα υγείας της Τουρκίας.

    Ο Δρ. Οκτέν, που ήταν προσκεκλημένος της τουρκοκυπριακής ένωσης γιατρών, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην Τουρκία, οι οποίοι εργάζονται με διάλειμμα μόνο πέντε λεπτών, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, υπόκεινται σε βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα δολοφονούνται. Ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είπε για τους γιατρούς που παραιτούνται «αν θα φύγετε, φύγετε».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αυτό το σημείο αντέδρασε ο Τατάρ κάνοντας χειρονομίες και λέγοντας «εδώ είναι ΤΔΒΚ, δεν ήρθαμε να ακούμε τα προβλήματα της δικής σας χώρας».

    Οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης Τουρκοκύπριοι γιατροί επενέβησαν διαμαρτυρόμενοι κατά του Τατάρ με χειροκροτήματα.

    Ο Τούρκος γιατρός συνέχισε την ομιλία του λέγοντας «όπως καταλαβαίνω υπάρχουν και εδώ τα ίδια πράγματα» και οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν όρθιοι.

    Η Avrupa χαρακτηρίζει τα εν λόγω γεγονότα ως «μεγαλύτερο ρεζιλίκι και από την αλλαγή υπουργού κατ’ εντολή».

    Η Yeni D?zen (15.03.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μην του δίνετε σημασία» και γράφει ότι το συμβάν έβαλε την σφραγίδα του στην τελετή για την Γιορτή της Ιατρικής.

    Η πρόεδρος της ένωσης γιατρών, Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι ο φιλοξενούμενός τους έχει μεγάλη αξία για τους ίδιους και αποτελεί τιμή να βρίσκεται μαζί τους μια τέτοια μέρα. «Αυτή η παρέμβαση μας λύπησε», είπε για την συμπεριφορά Τατάρ, την οποία χαρακτήρισε «ατυχή». Επεσήμανε ότι οι γιατροί έδωσαν την απάντηση που χρειαζόταν στον Τατάρ, η συμπεριφορά του οποίου «δεν αρμόζει στο αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας», όπως είπε.

    Εξάλλου, η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και γιατρός στο επάγγελμα, Σιλά Ουσάρ Ιντζιρλί χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός και απαράδεχτη την παρέμβαση Τατάρ την ώρα που ο Τούρκος γιατρός αναφερόταν στα προβλήματα του συστήματος υγείας στην Τουρκία και σε εισηγήσεις για την επίλυσή τους.

    «Οι γιατροί στην Τουρκία ασκούν το επάγγελμά τους στερούμενοι των κεκτημένων δικαιωμάτων τους», είπε η Ιντζιρλί και πρόσθεσε:

    «Εργάζονται σε πολύ βαριές συνθήκες κατά την περίοδο της πανδημίας. Σήμερα όλοι οι γιατροί στην Τουρκία διαδηλώνουν για την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, τον τερματισμό της βίας και τα δικαιώματά τους. Είδαμε ότι έχουμε έναν πρόεδρο της δημοκρατίας που ενώ μιλά ένας συνάδελφός μας δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό. Ο Τατάρ βγήκε εκτός εαυτού, διέκοψε τον ομιλητή και είπε ανάρμοστες κουβέντες. Ως πολίτης αυτής της χώρας ντράπηκα για όσα έγιναν. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έρχουρμαν: Έστω και ένα άτομο δεν πιστεύει ότι παραιτήθηκε ο Χασίπογλου

    Η K?br?s (15.03.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι έστω και ένα άτομο δεν πιστεύει ότι ο τέως λεγόμενος υπουργός εργασίας, Ογουζχάν Χασίπογλου παραιτήθηκε από τα καθήκοντά τους και σημείωσε ότι αυτή δεν είναι μόνο δική του άποψη.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή» και αντιδρώντας στο γεγονός ότι ο Χασίπογλου παραιτήθηκε για να διοριστεί στην θέση του «υπουργού εξωτερικών» ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε κατά πόσον «ήταν πολύ απασχολημένος πριν δύο βδομάδες» ο Ερτουγρούλογου και δεν διορίστηκε τότε εκείνος «υπουργός εξωτερικών», αλλά ο Χασάν Τάτσοϊ.

    «Ισοπεδώσατε το κύρος και της κυβέρνησης και του κράτους», είπε ο Έρχουρμαν απευθυνόμενος στους «κυβερνώντες».

    Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση στην οποία βρίσκεται η «χώρα» εκείνοι που δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και την «κοινοβουλευτική ομάδα» τους.

    «Αυτή η κυβέρνηση αυτοκτόνησε από την πρώτη μέρα», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητά εξηγήσεις για την απομάκρυνση Χασίπογλου και ο Όζερσαϊ

    Η Detay (15.03.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ως επικεφαλής της «κυβέρνησης» ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποχρεούται να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τον ανασχηματισμό που έγινε στο «υπουργικό συμβούλιο».

    Μιλώντας στην «βουλή» χθες και αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ογουζχάν Χασίπογλου από το «υπουργικό συμβούλιο», ο Όζερσαί υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός» δεν μπορεί να διαχειριστεί καλά τις σχέσεις με την Τουρκία και πρέπει να εξηγήσει γιατί αποχώρησε από τα καθήκοντά του ο Χασίπογου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που θα περάσει στην ιστορία.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ανασχηματισμός έγινε προτού περάσουν 24 ώρες από τη δήλωση του «πρωθυπουργού» ότι δεν θα υπήρχε αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο», ο Όζερσαϊ είπε ότι το ΗΡ λυπάται και δεν χαίρεται για το γεγονός ότι έγινε αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο» με αυτό τον τρόπο.

    «Θεωρούμε ότι λόγω αυτών των γεγονότων κλονίστηκε η αξιοπρέπεια του κράτους και επλήγη η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε αυτό οφείλεται η ενόχλησή τους και το γεγονός ότι ζητούν εξηγήσεις. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Καθώς σχημάτιζε το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. πρωθυπουργός είχε πει ότι ήταν τεχνικής φύσεως η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πρεσβεία και ότι δεν είχε σχέση με τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Καθώς σχηματίζει το υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, ο κ. πρωθυπουργός θεωρεί σωστό να το υποβάλλει αυτό στους αξιωματούχους της Τουρκίας; Αν δεν το θεωρεί, ποιος είναι ο λόγος της αλλαγής στο σημείο που φτάσαμε τώρα; Ο κ. πρωθυπουργός, όπως δεν μπορεί να διαχειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν μπόρεσε να θέσει σε σωστή βάση τη διαδικασία των σχέσεων με την Τουρκία. Πρέπει μιαν ώρα αρχύτερα να βγει να το μοιραστεί αυτό μαζί μας. [?] Δυστυχώς εκείνοι που δεν θέλουν να αναλάβουν πολιτική ευθύνη ή δεν έχουν το θάρρος να την αναλάβουν, ακολούθησαν έναν δρόμο όπως το να βγάλουν τον λογαριασμό στο όνομα της Τουρκίας ή να φορτώσουν την ευθύνη στην Τουρκία. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συζητούν επενδύσεις από Γκαζίαντεπ

    Η Vatan (15.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με αντιπροσωπεία του σωματείου ΜΜΕ από το Γκαζίαντεπ της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι αναπτύσσονται σε κάθε τομέα οι σχέσεις τους με το Γκαζίαντεπ και αναφέρθηκε στη σημασία των απευθείας πτήσεων από το Γκαζίαντεπ προς την κατεχόμενη Κύπρο.

    Επισημαίνοντας τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τατάρ ευχήθηκε η Τουρκία να μπορέσει να επιδείξει την ικανότητα να «δίνει κατεύθυνση» στα ζητήματα ως περιφερειακή δύναμη στις νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν.

    Ανέφερε επίσης ότι εύχεται η «ΤΔΒΚ» να μπορέσει να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον υπερασπιζόμενη την νέα θέση της σε εξάρτηση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του σωματείου ΜΜΕ από το Γκαζίαντεπ, Αρίφ Κουρτ είπε ότι επισκέπτονται την κατεχόμενη Κύπρο για να συζητήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Διαμαρτυρίες για τα καύσιμα και συμφωνία με επαγγελματίες οδηγούς

    Η Vatan (15.03.22) γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων πραγματοποίησαν χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος επιχειρηματιών σύγχρονων δημοσίων οχημάτων (Kar-??) και η τουρκοκυπριακή ένωση μαζικών μεταφορέων (KTTTB). Την εκδήλωση στήριξε και η ένωση οδηγών ταξί. Αίτημα των διαμαρτυρομένων ήταν η παροχή καυσίμων στους επαγγελματίες οδηγούς χωρίς φόρους και ΦΠΑ.

    Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν συνάντηση με την «κυβέρνηση» και επιτεύχθηκε συμφωνία για αναστολή των εκδηλώσεων μέχρι την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Kar-??, Φουάτ Τοπάλογλου δήλωσε ότι ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου τους υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα του μαζούτ μέχρι την Παρασκευή και ως εκ τούτου αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις μαζικές μεταφορές.

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (15.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι τροποποιήθηκε ο «κανονισμός που ρυθμίζει τις αρχές τιμολόγησης των πετρελαϊκών προϊόντων» κατά τρόπον ώστε να καθίσταται δυνατή η ρύθμισή των τιμών των καυσίμων κάθε εργάσιμη μέρα. Σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκε χθες στην «επίσημη εφημερίδα» και τέθηκε σε ισχύ μέχρι τις 15 Αυγούστου 2022.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 388 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,078 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 388 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκαν θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19 και έτσι παρέμεινε στους 204 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 163, Κερύνεια 94, Αμμόχωστος 94, Μόρφου 17, Τρίκωμο 8 και Λεύκα 12.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 222 άτομα.

    Μέχρι τις 14 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,103,256 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 73,741 κρούσματα Covid-19, ενώ 69,857 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,682 ασθενών, 32 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,643 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 14 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 747 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Έρντογαν με τον Γερμανό Καγκελάριο στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-14.03.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της για επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Μιλώντας στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είπε ότι Τουρκία και Γερμανία συμφώνησαν στην ανάληψη διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και στην από κοινού λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεργαστούμε με τη Γερμανία σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας, έχουν αποδείξει ότι η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά ζητήματα, και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    «Ως δύο χώρες εταίροι του ΝΑΤΟ, έχουμε επαναβεβαιώσει τις κοινές μας θέσεις και ανησυχίες όσον αφορά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Έχουμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για επίτευξη λύσης και συμφωνήσαμε στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Έρντογαν, υπογραμμίζοντας την τεράστια συμβολή της Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε διάλογο για εξεύρεση λύσης, όπως υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση της Αττάλειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία η διεξαγωγή της συνάντησης μεταξύ των πλευρών ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειες της, μέχρι ότου τερματιστεί ο πόλεμος και επέλθει μόνιμη εκεχειρία.

    Στόχος Τουρκίας και Γερμανίας είναι το διμερές εμπόριο να φθάσει τα 50 δισ. δολάρια

    «Οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας έχουν επίσης συζητηθεί κατά τη συνάντηση», δήλωσε ο Έρντογαν, τονίζοντας την ανάγκη για επαναλειτουργία του μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτερο επίπεδο.

    «Θα ήταν προς το κοινό μας συμφέρον να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία ως δύο χώρες των G20. Η Γερμανία είναι ο πρώτος πιο σημαντικός εταίρος της Τουρκίας σε εξαγωγές και ο δεύτερος σε εισαγωγές», ανέφερε ο Έρντογαν, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο μεταξύ τους, έτσι ώστε ο όγκος εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών να φθάσει τα 50 δισ. δολάρια.

    «Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το 2020 ανήλθε στα 38 δισ. δολάρια και το 2021 ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια», είπε.

    Ανάληψη ανθρωπιστικής ευθύνης

    Ο Γερμανός Καγκελάριος με τη σειρά του, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» γι’ αυτούς να προστατεύσουν τους πρόσφυγες.

    Υπογραμμίζοντας ότι κάθε φορά που η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους στην Ουκρανία, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα, ο Γερμανός Καγκελάριος απευθύνθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο και τον κάλεσε να σταματήσει τώρα τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί διπλωματική λύση.

    Ο Scholz είπε ακόμη ότι το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου με βάση τη συνθήκη του Μοντρέ είναι ένα σημαντικό βήμα που συμβάλει στην ειρήνη και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Τουρκία γι’ αυτή την απόφαση.

    Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Scholz, θα πρέπει να αποφασίσει από μόνη της τι είναι σωστό για την ίδια να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία.

    Ενεργειακή συνεργασία

    Ο Γερμανός Καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.

    «Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Γερμανία και την Τουρκία, αλλά και για την ΕΕ και την Τουρκία», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία και η νέα κυβέρνηση επιθυμούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές που υπάρχουν για βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, ο Scholz τόνισε ότι οι μηχανισμοί για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα ενεργοποιηθούν ξανά.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που είχαν, ο Scholz είπε ότι θα ήταν ευτυχής να συνεχίσουν την αγαστή τους συνεργασία και στο μέλλον.

    (ΑΚ)

    [02] Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν Τσαβούσογλου- Kuleba

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-14.03.22), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Kuleba δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου τον ενημέρωσε για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία.

    «Είμαστε ευγνώμονες προς την Τουρκία για την αλληλεγγύη της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», έγραψε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στην ανάρτηση του, ευχαριστώντας την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [03] Αμερικανός Πρέσβης: «Αμερικανικές εταιρείες στρέφονται προς Τουρκία»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (15.03.22), ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Jeffry Flake, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, εκφράζοντας την άποψη ότι ο πόλεμος αλλάζει και τα εμπορικά ισοζύγια.

    «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, άλλαξε και τα εμπορικά ισοζύγια. Διεθνείς εταιρείες που άρχισαν να αποχωρούν από την Ρωσία μετά την έναρξη της επιχείρησης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, άρχισαν να αναζητούν νέες διευθύνσεις», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι 5 χιλιάδες περίπου Αμερικανικές εταιρείες που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Ρωσία, αναζητούν νέες διευθύνσεις. Σύμφωνα με τον Flake, ενώ εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζητούν νέες διευθύνσεις, τους υποδεικνύεται η Τουρκία ως νέα διεύθυνση.

    Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ επισκέπτεται την Τουρκία

    Μετά από έκκληση προς τις εταιρείες αυτές να στραφούν προς την Τουρκία, άρχισε να εντείνεται και η κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.

    Σύμφωνα με τον Flake, η πρώτη σημαντική επίσκεψη από αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα.

    Ο Flake ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αμερικανικών Εταιρειών (AmCham) Τουρκίας, Τανκούτ Τουρνάογλου και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, Myron Brilliant αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα.

    Εξάλλου, ο Τανκούτ Τουρνάογλου δήλωσε ότι υπό το φως των περιφερειακών εξελίξεων, θα επισκεφθούν την Τουρκία μαζί με τον Myron Brilliant για να αξιολογήσουν τις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Ο Τουρνάογλου είπε ότι ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Εταιρειών (AmCham) Τουρκίας που εκπροσωπεί 110 εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και διαθέτουν επενδύσεις 50 δισ. δολάρια στην Τουρκία, θα συνεχίσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να καταστεί η Τουρκία περιφερειακό κέντρο.

    Ανταποδίδει την επίσκεψη και η Τουρκία

    Αντιπροσωπεία από την Τουρκία, που αποτελείται από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, μέλη του Κοινοβουλίου και επιχειρηματίες, μετέβη χθες στις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει μέχρι τις 18 Μαρτίου για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

    Στα πλαίσια της τετραήμερης επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας, η οποία διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, σε συντονισμό με την Ένωση Εξαγωγέων Τουρκίας, η τουρκική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει διάφορες εμπορικές και διπλωματικές επαφές στις ΗΠΑ.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει εμπορικές και διπλωματικές επαφές στην Ουάσιγκτον και στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Υπουργό Εμπορίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    (ΑΚ)

    [04] Ρώσοι πολίτες ανοίγουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.com.tr (15.03.22), επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον τραπεζικό τομέα, γράφει ότι μετά την ανακοίνωση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί Ρώσοι πολίτες που προσφυγοποιήθηκαν στην Τουρκία, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες στην χώρα, τόσο για να μπορέσουν να επιβιώσουν όσο και για να καταθέσουν τα χρήματά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε τουρκικές τράπεζες από Ρώσους πολίτες.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι αρκετές τράπεζες προχωρούν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Ρώσους πολίτες σε ΤΛ, ενώ καμιά τράπεζα δεν αποδέχεται το άνοιγμα λογαριασμών σε Ρούβλια.

    (ΑΚ)

    [05] Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ακάρ

    Σύμφωνα με την Aksam (14.03.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη 16 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Στα πλαίσια της συμμετοχής του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αναμένεται να πραγματοποιήσει και διμερείς επαφές.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 24,404 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam (14.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 24,404 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 319,649 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 133 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 38,812.

    Σημειώνεται ότι 93,02% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.23 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,273,906 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 March 2022 - 14:22:39 UTC