Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 60/2022 30.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ σε Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνικό νησί»
  • [02] Στην Τουρκία προσκάλεσε τον Ερτουγρούλογλου ο Τσαβούσογλου
  • [03] Στην Προύσα μεταβαίνει ο Τατάρ
  • [04] Επαφές επιχειρηματιών στο Πακιστάν ? Θα σπάσουν το «εμπάργκο»
  • [05] Τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων Covid-19 και στα κατεχόμενα χθες
  • [06] Εμβόλια κατά του Covid-19 για παιδιά και ενήλικες από ΕΕ στα κατεχόμενα
  • [07] Ξεσηκώθηκαν οι «δήμοι» κατά της μεταρρύθμισης
  • [08] Του απαγορεύουν την έξοδο από τα κατεχόμενα, καταγγέλλει ο Κορκμαζχάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία
  • [02] «Ξεπουλάει η Αθήνα του Ελληνοκύπριους;»
  • [03] Νάρκες στο Βόσπορο-Μείωση στην διέλευση πλοίων
  • [04] Υπογραφή 10 συμφωνιών ανάμεσα στην Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν
  • [05] Υποψήφιος για τις προεδρικές θα είναι ο Νταβούτογλου
  • [06] Στις 14,364 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ σε Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνικό νησί»

    Κάτω από τον τίτλο «Ο πρόεδρος Τατάρ απάντησε στις δηλώσεις Αναστασιάδη: ‘Η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνικό νησί’», η G?ne? (30.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, Ελληνοκυπρίων πολιτικών και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Λευκωσία για την επέτειο έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της «ένοπλης τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ», κατά την έκφραση της εφημερίδας.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μηνύματα που εγκρίνουν αυτά που έκανε η ΕΟΚΑ και έδωσε έμφαση στον Ελληνισμό. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έναντι της δικής μας καλής θέλησης και της αντίληψής μας για συμφωνία, η δική τους αντίληψη είναι πάντα να αφήνεται ανοικτή η πόρτα για να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν. Αν μέσα σε αυτή την συμφωνία λες δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, σημαίνει ότι αυτή η πόρτα κλείνει για εκείνους.

    Ναι, εμείς με καλή θέληση επιθυμούμε συμφωνία. Εμείς δεν έχουμε μιαν αντίληψη αποκομμένη από τον κόσμο, αποκομμένη από την επικοινωνία, αποκομμένη από τον διάλογο και με το κεφάλι μέσα στην άμμο. Πάντοτε αναφέρουμε ότι θέλουμε συμφωνία, θέλουμε ειρήνη. Αυτή είναι και η αντίληψη της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν συναντήσεις με την Ελλάδα. Εκεί γίνεται λόγος για καλή βούληση. [?] Υπάρχουν προσπάθειες για ανάπτυξη μιας αντίληψης συναίνεσης που στηρίζεται στο δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

    Υποστηρίζοντας ότι απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής κατάστασης με τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία και των συγκυριών, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα είναι να συζητηθεί το θέμα προστατεύοντας τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε και το εξής ο Τατάρ:

    «Αν επαναλαμβάνεις ακόμα την ρητορική του 1821, αν δίνεις μηνύματα που θα ικανοποιήσουν τους υποστηρικτές του Ελληνισμού, αμφιβάλλω για την καλή σου βούληση. Είναι φανερό ότι η συμφωνία που έχεις στο μυαλό είναι μια αντίληψη που αφήνει ανοικτή την πόρτα στον Ελληνισμό, που δεν σέβεται την ισότητα των Τούρκων της Κύπρου».

    «Ιστορικό κέρδος οι εγγυήσεις της Τουρκίας»

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι στην ίδια πλευρά με την Τουρκία και ότι αποτελούν στοιχείο της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ιστορικά τους κέρδη, όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι στο μήνυμά του για τις επετείους, ο Έλληνας Πρέσβης στην Λευκωσία ανέφερε ότι δεν έχει νόημα μια λύση χωρίς την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Αυτά τα κέρδη αποτελούν την ουσία των δικαιωμάτων μας εδώ, του δικαίου μας, του αγώνα που διεξάγουμε στην βάση της κυριαρχίας».

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντικές είναι για τους Τουρκοκύπριους οι εγγυήσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι αφότου είδαν τι γίνεται στην Ουκρανία άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά και εκείνοι που έλεγαν ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις πλέον.

    Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής και τα μηνύματα των Ελληνοκυπρίων πολιτικών με έμφαση στον Ελληνισμό και τα πανό που μετέφεραν στις τελετές Ελληνοκύπριοι μαθητές με σύνθημα «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια, θα επιστρέψουμε», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, κλιμακώνουν την ένταση.

    «Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για να μπορέσει να υπάρξει ένα περιβάλλον, μια συμφωνία που θα μπορεί να προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια με συνέχιση της τουρκικής παρουσίας μέχρι τέλους, των εγγυήσεων της Τουρκίας στην βάση της ισότητας», κατέληξε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Τουρκία προσκάλεσε τον Ερτουγρούλογλου ο Τσαβούσογλου

    Ο παράνομος Bayrak (30.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι στην Τουρκία μεταβαίνει για επαφές σήμερα και αύριο ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την επίσκεψη Ερτουγρούλογλου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και θα γίνουν διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στην Προύσα μεταβαίνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (30.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι για την Προύσα αναχωρεί σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατόπιν πρόσκλησης για να συμμετάσχει σε διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Προύσας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Τουρκικού Κόσμου για το 2022 εκ μέρους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (T?RKSOY).

    Ο Τατάρ αναχωρεί από τα κατεχόμενα σήμερα στις 14.30.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επαφές επιχειρηματιών στο Πακιστάν ? Θα σπάσουν το «εμπάργκο»

    Κάτω από τον τίτλο «Αποφασισμένοι να τρυπήσουν το εμπάργκο οι επιχειρηματίες μας», η Vatan (30.03.22) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες Μουσταφά Αμπίτογλου και Αχμέτ Γκιουριούν επέστρεψαν στα κατεχόμενα από επίσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα στο Πακιστάν μεταφέροντας την είδηση για επικείμενες επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πακιστάν στην κατεχόμενη Κύπρο και για δημιουργία αγοράς για τα τοπικά προϊόντα.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους, οι Αμπίτογλου και Γκιουριούν συναντήθηκαν και με μεγάλες εμπορικές εταιρείες και αλυσίδες υπεραγορών, στις οποίες παρουσίασαν πολλά τουρκοκυπριακά τοπικά προϊόντα, όπως χαλλούμι και γαλακτοκομικά.

    Οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι πωλήσεις στο Πακιστάν, το οποίο είναι ελκυστική αγορά για πολλούς Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Είπαν επίσης ότι θα έχουν επαφές με παραγωγούς για το θέμα.

    Κατόπιν πρωτοβουλίας του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Χ. Λ. Ναζμί, οι Αμπίτογλου και Γκιουριούν συναντήθηκαν και με τον Μr Musthaq, ο οποίος διαθέτει εργοστάσια που εξάγουν αλουμίνιο και τους δήλωσε πως θα ήταν ευτυχής αν έκανε μιαν τέτοια επένδυση και στην κατεχόμενη Κύπρο σε περίπτωση που δημιουργηθούν οι συνθήκες.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων Covid-19 και στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (30.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,892 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 1,032 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμείνει στους 220 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 422, Κερύνεια 186, Αμμόχωστος 274, Μόρφου 86, Τρίκωμο 18 και Λεύκα 46.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 587 άτομα.

    Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,355,126 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 83,764 κρούσματα Covid-19, ενώ 76,732 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,814 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,758 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 29 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 726 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εμβόλια κατά του Covid-19 για παιδιά και ενήλικες από ΕΕ στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (30.03.22) γράφει ότι η λεγόμενη υφυπουργός υγείας Δρ. Ντουριγιέ Ντερέν Οϊγκάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι παρέλαβαν χθες το πρωί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, 2,000 δόσεις εμβολίων της Pfizer-BioNTech για παιδιά κάτω των 12 χρόνων κατά του Covid-19, 20,000 δόσεις εμβολίων της Pfizer-BioNTech για άτομα άνω των 12 χρόνων και 500 Molnupiravir.

    Όπως ανέφερε η Δρ. Οϊγκάρ σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, το 91,18% του πληθυσμού άνω των 12 χρόνων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με δύο δόσεις κατά του Covid-19 και το 67% του πληθυσμού άνω των 18 χρόνων έχει κάνει και την αναμνηστική του δόση.

    Σύμφωνα με την Δρ. Οϊγκάρ, ο μέσος όρος της ηλικίας των θανόντων λόγω Covid-19 εντός Μαρτίου 2022 είναι τα 77,6 χρόνια. Το 92% των ατόμων αυτών ήταν χρόνιοι ασθενείς και το 86% δεν ήταν εμβολιασμένοι.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των θανάτων λόγω Covid-19 στα κατεχόμενα, η Δρ. Οϊγκάρ είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου υγείας», στις 27 Μαρτίου τα κατεχόμενα βρίσκονταν στην 33η θέση παγκοσμίως στο ποσοστό θανάτων με 564,21 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και στην 22η θέση στο ποσοστό κρουσμάτων με 214,167 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

    Η Δρ. Οϊγκάρ ανέφερε ότι η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων οφείλεται στην παραλλαγή ΒΑ.2 της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία παρουσιάζει ψηλά ποσοστά επιμόλυνσης.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ξεσηκώθηκαν οι «δήμοι» κατά της μεταρρύθμισης

    Κάτω από τον τίτλο «Στο πόδι οι δήμοι», η Halk?n Sesi (30.03.22) γράφει ότι μεγάλωσε η αντίδραση κατά του «νομοσχεδίου» που ετοίμασε η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP για μείωση του αριθμού των «δήμων» από 28 σε 13. «Δήμαρχοι» και εργαζόμενοι σε «δήμους» πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε μπροστά στο κτίριο της «βουλής», η οποία προχθές είχε αποφασίσει με πλειοψηφία την αναβολή των «δημοτικών εκλογών» για τις 27 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συζητηθούν τα «νομοσχέδια» της «μεταρρύθμισης».

    Η διαμαρτυρία μπροστά στην «βουλή» συνέπεσε χρονικά με την συζήτηση των «νομοσχεδίων» σε σχέση με την μεταρρύθμιση των «δήμων» στην «κοινοβουλευτική επιτροπή» υποθέσεων διοίκησης, δημοσίου και υγείας.

    Φορτηγά των «δήμων», οχήματα συλλογής σκυβάλων και άλλα οχήματα έκλεισαν τον δρόμο μπροστά στην «βουλή», ενώ οι διαμαρτυρόμενοι μετέφεραν και ένα φέρετρο και διάβασαν προσευχή για την «κυβέρνηση».

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στην «βουλή» πραγματοποίησε και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με σύνθημα «δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση του συντάγματος, δεν θα επιτρέψουμε το χάος».

    Οι διαμαρτυρόμενοι έφεραν πανό που έγραφε «Δεν είναι πολλοί οι 28 δήμοι στην ΤΔΒΚ, πολλοί είναι οι 50 βουλευτές» και φώναζαν συνθήματα, όπως «δεν μπορούν να κλείσουν οι δήμοι» και «κυβέρνηση παραιτήσου».

    Οι «δήμαρχοι» που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία κάλεσαν την «κυβέρνηση» να αποσύρει τα «νομοσχέδια» και να συζητήσει μιαν «πραγματική μεταρρύθμιση».

    Παρόντες στην διαμαρτυρία ήταν οι «δήμαρχοι» Δικώμου, Γκιόνελι, Αγίου Σεργίου, Αγίου Αμβροσίου, Γερολάκκου, Γαλάτειας και Λευκονοίκου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Του απαγορεύουν την έξοδο από τα κατεχόμενα, καταγγέλλει ο Κορκμαζχάν

    Η Avrupa (30.03.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο παραβιάζονται και περιορίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του λόγω «αγωγών» που κατέθεσε εναντίον του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επειδή εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις του.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κορκμαζχάν σημείωσε ότι πέρσι καταχωρήθηκαν εναντίον του πέντε «αγωγές», οι δύο μετά από καταγγελία της νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα, οι δύο από τον Τατάρ, τον οποίο αποκάλεσε «διορισμένο επίτροπό» και η μία από τον δολοφονηθέντα επιχειρηματία, Χαλίλ Φάλιαλι.

    Σύμφωνα με τον Κορκμαζχάν, λόγω της «αγωγής» που καταχώρησε ο Τατάρ τον περασμένο Μάρτιο, το «δικαστήριο» εξέδωσε «διάταγμα» για να παρουσιάζεται κάθε βδομάδα στην «αστυνομία» μέχρι να αρχίσει η δίκη και ως εκ τούτου κάθε Δευτέρα παρουσιάζεται στην «αστυνομία» εδώ και έναν χρόνο.

    Κατέληξε αναφέροντας ότι ακόμα και αν τον διώξουν με την βία από τα κατεχόμενα δεν θα φύγει. «Αντιθέτως, περιμένω τις δίκες. Όχι για να δικαστώ, αλλά για να δικάσω», σημείωσε.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (30.03.22) γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας «σημείωσαν την πιο ουσιαστική πρόοδο στην Κωνσταντινούπολη» και υποστηρίζει ότι οι ελπίδες για διακοπή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας ενισχύθηκαν από τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία. Οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν χθες στο Γραφείο Εργασίας της Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης στο Ντολμάμπατσε.

    Δύο μέλη της Ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, και ο Ντέηβ Αρακχάμια, Πρόεδρος του Ουκρανικού Κόμματος Υπηρέτης του Λαού, δήλωσαν πως τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων είναι επαρκή για να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο ηγετών. Η ουκρανική αντιπροσωπεία, τονίζοντας ότι η τρέχουσα μορφή ασφαλείας δεν λειτουργεί και χρειάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, απαιτεί από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), καθώς και από την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία και το Ισραήλ να είναι εγγυήτριες χώρες παρέχοντας «εγγυήσεις ασφαλείας» σε μια πιθανή συμφωνία.

    Σύμφωνα με την Ουκρανία, αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει συλλογική προστασία του μέλους που δέχτηκε επίθεση, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία με τη ρωσική πλευρά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ρήτρες που εμποδίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

    Από την άλλη, η ουκρανική πλευρά θέλει να συμπεριλάβει στη συμφωνία με τη Ρωσία ένα άρθρο που να αναφέρει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία για την επίλυση του ζητήματος της Κριμαίας.

    Από τη ρωσική πλευρά, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές», ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε τα αιτήματα και τις υποδείξεις της ουκρανικής πλευράς και ότι θα τα παρουσιάσει στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

    Μετά τις διαπραγματεύσεις, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές ενέργειες στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή για επικύρωση και υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας.

    Τσαβούσογλου: Σημειώθηκε πρόοδος

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως χθες σημειώθηκε η πιο ουσιαστική πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    «Ενώ οι συγκλίσεις μεταξύ των μερών έχουν αυξηθεί σε κάθε στάδιο, έχει επιτευχθεί συναίνεση και κοινή συνεννόηση σε ορισμένα ζητήματα. Από την άλλη, πιο δύσκολα ζητήματα, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη μεταξύ των μερών, θα αντιμετωπιστούν σε υψηλότερο επίπεδο. Ενώ προβλέπεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται συνάντηση των αρχηγών κρατών των δύο χωρών. Η Τουρκία, η οποία διαδραματίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή, διατηρεί στο τραπέζι την πρόταση να φιλοξενήσει τα μέρη για συνομιλίες σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων, υπουργών και ηγετών», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [02] «Ξεπουλάει η Αθήνα του Ελληνοκύπριους;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Milliyet (30.03.22) δημοσιεύει άρθρο του Οζάι Σεντίρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και η επείγουσα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, άρχισε να ενοχλεί πολύ την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει και τα εξής:

    «Η Αθήνα, που προσπάθησε να αναστήσει τον (αγωγό) EastMed, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, τώρα άρχισε να μιλά για ένα σχέδιο που θα απενεργοποιήσει την ελληνική Κύπρο.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που συζητείται, το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα συνδεθούν με την Αίγυπτο, με έναν υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 380 χιλιομέτρων και το φυσικό αέριο θα φτάσει πρώτα στην Κρήτη, μετά στην Πελοπόννησο και από εκεί στην Ιταλία.

    Η Κύπρος, η οποία ήταν κρίσιμος φορέας στις ενεργειακές διαδρομές στο έργο EastMed, σε αυτό το σενάριο, υποβιβάζεται απλώς στην θέση ενός από τους πωλητές φυσικού αερίου.

    Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ένα τέτοιο σενάριο θα δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα, αλλά προς το παρόν, αυτή είναι η πιο εύλογη λύση που μπορούν να βρουν για να αποκλείσουν την Τουρκία.

    Αφενός, χωρίς την Τουρκία, δεν είναι σαφές πόσο φυσικό αέριο μπορεί να διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που πιθανότητα θα προκαλέσει κρίση με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη, υπάρχει η ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν.

    Θα δούμε η ελληνική πολιτική, που έχει μετατρέψει την αντιπολίτευση στην Τουρκία σε αποθήκη ψήφων εδώ και χρόνια, θα είναι αρκετά γενναία να μιλήσει για ειρήνη?».

    (ΚΣ)

    [03] Νάρκες στο Βόσπορο-Μείωση στην διέλευση πλοίων

    Η Yeni ?afak (30.03.22) γράφει ότι οι νάρκες που κυκλοφορούν στην Μαύρη Θάλασσα, λόγου του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση στις διελεύσεις πλοίων από τον Βόσπορο. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται καθημερινά τα στενά, μειώθηκε από 130 σε 35.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικής Ασφάλειας Τζαχίτ Ιστικμπάλ, δήλωσε ότι οι νάρκες πρέπει να ανιχνευθούν και να καταστραφούν πριν φτάσουν στον Βόσπορο. «Στον Ψυχρό Πόλεμο, ένα πλωτό σιδερένιο δίχτυ εγκαταστάθηκε στη θάλασσα για προστασία από υποβρύχια και νάρκες, κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει», είπε.

    Εξάλλου, το πρακτορείο Ankara Anatolia (30.03.22) μεταδίδει πως ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για το θέμα, είπε πως είναι σε επιφυλακή τα πλοία και τα αεροπλάνα της Τουρκίας. «Τα ναρκαλιευτικά και τα αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας μας είναι όλα σε επιφυλακή. Κάθε ειδοποίηση που λαμβάνεται αξιολογείται αμέσως και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [04] Υπογραφή 10 συμφωνιών ανάμεσα στην Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.03.22) γράφει ότι 10 συμφωνίες υπογράφτηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Ερντογάν είπε πως ανάμεσα σε άλλα έκαναν συμφωνίες που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία.

    «Πέρυσι, ο όγκος του εμπορίου μας ξεπέρασε τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση κοντά στο 72%. Λέμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το συντομότερο δυνατό. Θα ανεβάσουμε τον πήχη στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε στη συνέχεια. Νομίζω ότι σήμερα υπογράφηκαν 10 συμφωνίες. Η διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Ουζμπεκιστάν θα προχωρήσει πολύ πιο δυνατά». είπε.

    «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας τις ευκαιρίες μας στην αμυντική βιομηχανία. Τα επιτεύγματα της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα είναι επίσης εμφανή. Μεταφορές, ενέργεια, υγεία, εκπαίδευση. Συμφωνούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και στον πολιτισμό», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [05] Υποψήφιος για τις προεδρικές θα είναι ο Νταβούτογλου

    Η Cumhuriyet (30.03.22) γράφει ότι το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) ανακοίνωσε τον υποψήφιό του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο Αντιπρόεδρος του GP, Σελίμ Τεμουρτζί δήλωσε ότι υποψήφιος του κόμματός του θα είναι ο πρόεδρός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τεμουρτζί είπε και τα εξής:

    «Αυτή τη στιγμή, γίνεται λόγος για μια διετή διαδικασία μετασχηματισμού. Το λέμε εκ νέου κοινοβουλευτική διαδικασία. Υποψήφιός μας για την προεδρία είναι ο Νταβούτογλου. Ο μόνος φόβος του Ταγίπ Ερντογάν είναι η εξουσία».

    (ΚΣ)

    [06] Στις 14,364 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 16,190 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 288,968 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 63 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 21,256.

    Σημειώνεται ότι 93,09% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.34% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,881,913 εμβολιασμοί.

    (KΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 30 March 2022 - 15:13:02 UTC