Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 71/2022 15.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υπέγραψαν το οικονομικό «πρωτόκολλο» ? Οκτάι: Μείνετε μακριά από λαϊκισμούς
  • [02] Σουτζσούογλου: Έχουμε κατ’ οίκον εργασία να κάνουμε
  • [03] Αντιπολίτευση: Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο, απειλεί την δημοκρατική μας ύπαρξη το «πρωτόκολλο»
  • [04] Πώς είδε ο Τύπος την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία
  • [05] Το «βιομηχανικό επιμελητήριο» επισκέφθηκε την Πρέσβειρα της Γερμανίας
  • [06] Διορισμός νέου μέλους στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών
  • [07] T?p-??: Ασαφές το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται για την «υπηκοότητα»
  • [08] Ένας θάνατος και 211 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: Πιο οικονομικό μέσω Τουρκίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
  • [02] Απορρίπτει την έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία
  • [03] Μποζντάγκ: Νόμιμη η παραπομπή της δίκης Κασόγκι στην Σ. Αραβία
  • [04] Θα φυλακίζει όσους ανακοινώνουν στοιχεία διαφορετικά από αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΚΡ
  • [05] Στις 5,127 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υπέγραψαν το οικονομικό «πρωτόκολλο» ? Οκτάι: Μείνετε μακριά από λαϊκισμούς

    Η K?br?s (15.04.22) γράφει ότι το συνολικό ποσό των 4 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) ως δωρεές και δάνεια συμπεριλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022, όπως δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μιλώντας χθες στην Άγκυρα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον λεγόμενο πρωθυπουργό του καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου».

    Αναφερόμενος στις προσδοκίες της Άγκυρας από την «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι είπε ότι πρέπει να υλοποιήσει «δομικές και βιώσιμες πολιτικές μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις», κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να φτάσουν οι Τουρκοκύπριοι στο επίπεδο ευημερίας που τους αξίζει.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία υλοποίησε σημαντικά έργα και επενδύσεις στα κατεχόμενα το 2021, ο Οκτάι είπε ότι δαπανήθηκαν 60 εκατομμύρια ΤΛ για τη μεταφορά νερού για σκοπούς άρδευσης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τούνελ και άρχισε η ανέγερση αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσαριάς.

    Ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε επίσης μεγάλο μέρος των σχεδιαζόμενων αυτοκινητοδρόμων, παρέδωσαν στην κυκλοφορία τον βόρειο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας και τον δρόμο Τρικώμου-Αγίου Θεοδώρου και ανακαίνισαν αγροτικούς δρόμους μήκους 48 χιλιομέτρων.

    Σύμφωνα με τον Οκτάι, έφτασαν στο τέλος της ανέγερσης του νέου παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, ολοκληρώθηκε μεγάλο μέρος της κατασκευής του και άρχισαν οι εργασίες για κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων προς το «αεροδρόμιο».

    Είπε επίσης ότι υλοποίησαν σταδιακά έργα όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιοποίηση του «αρχείου πληθυσμού», των «ταυτοτήτων» των «τελωνείων» κλπ.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, η Τουρκία έστειλε στην κατεχόμενη Κύπρο γύρω στις 720 χιλιάδες δόσεις εμβολίων και προσφέρει στον «λαό της ΤΔΒΚ» και το τουρκικό εμβόλιο TURKOVAC, το οποίο έχει λάβει έγκριση για χρήση. Είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσαν και στα κατεχόμενα το Πληροφορικό Δίκτυο Εκπαίδευσης (ΕΒΑ) που συνέβαλε σημαντικά στην εκπαίδευση όταν ήταν κλειστά τα σχολεία. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Έτσι στο πλαίσιο της συμφωνίας δημοσιονομικής κα οικονομικής συνεργασίας, χορηγήθηκαν από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ 2 δισεκατομμύρια 623 εκατομμύρια ΤΛ το 2021. Το 1 δισεκατομμύριο 454,6 εκατομμύρια από αυτό το ποσό χορηγήθηκαν για δραστηριότητες υποδομής και στον πραγματικό τομέα , τα 677 εκατομμύρια για πληρωμές στην άμυνα και 492 εκατομμύρια ΤΛ για στήριξη στον προϋπολογισμό. Το 1 δισεκατομμύριο 833 εκατομμύρια αυτών των πόρων μετατράπηκαν σε δαπάνες».

    Σε τέσσερις άξονες το «πρωτόκολλο» του 2022

    Αναφερόμενος στο «πρωτόκολλο για το 2022 που υπογράφηκε χθες, ο Οκτάι υποστήριξε ότι φέρνουν την «ΤΔΒΚ» ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της ανάπτυξης και ότι θα διαφέρει από τα προηγούμενα αυτό το «πρωτόκολλο» που διαμορφώθηκε μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με την συμβολή των «θεσμών».

    «Θα θέτει τις βάσεις της σχέσης Τουρκίας-ΤΔΒΚ, που επιθυμούμε να συνεχίσει σε πιο θεσμική δομή», είπε και πρόσθεσε ότι το «πρωτόκολλο» διαμορφώθηκε προς την κατεύθυνση των αναγκών της «ΤΔΒΚ» και ότι έδωσαν βαρύτητα στην απασχόληση που παράγει προστιθέμενη αξία και εστιάζεται στην εργασία και τα προς το ζην και σε τομείς που ενισχύουν την βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστική παραγωγική δομή.

    Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν εστιαστεί σε τέσσερις τομείς: 1) Πολιτικές «δημόσιας διοίκησης και δημοσιονομικών», 2) Οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές, 3) Άμυνα και ασφάλεια και 4) Δικαιοσύνη. Είπε ότι η ενίσχυση και ανάπτυξη των «θεσμικών» δυνατοτήτων του «δημοσίου» και των οργανισμών της «ΤΔΒΚ», η σε σημαντικό βαθμό απάλειψη του ελλείμματος στον «προϋπολογισμό», η λήψη μέτρων που αυξάνουν τα εισοδήματα στο πλαίσιο της παραγωγικότητας και μειώνουν τα έξοδα, η κάλυψη των αναγκών του αμυντικού τομέα και η ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου είναι μερικοί από τους σημαντικούς στόχους του «πρωτοκόλλου».

    Ανέφερε ότι η στήριξη των «μη κυβερνητικών οργανώσεων», η απασχόληση, η υγεία, οι κοινωνικές πολιτικές, η παιδεία, η ανώτατη εκπαίδευση, οι υποδομές στις συγκοινωνίες και στην ενέργεια, η αύξηση της γεωργικής παραγωγής και της αγροτικής ανάπτυξης, το περιβάλλον, η πολεοδομία, η κλιματική αλλαγή και η περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής της στατιστικής, της πληροφορικής και της τεχνολογίας αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα της «συμφωνίας».

    Αναφερόμενος στα έργα που θα υλοποιηθούν, ο Οκτάι είπε ότι αυτά είναι τα νέα κτίρια του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής», το νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός 750 ημερών μετά τις προσφορές και την παράδοση του χώρου, το στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών στην Κερύνεια που έχει τεθεί ο θεμέλιος λίθος του, η άρδευση των πεδιάδων της Μόρφου και της Μεσαριάς, η κατασκευή και επιδιόρθωση δρόμων, δύο κινητοί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί για κάλυψη των αναγκών στον τομέα της ενέργειας για τέσσερα χρόνια και βοήθεια για έργα υποδομής σε «δήμους», χωριά και βιομηχανικές περιοχές.

    Ο Οκτάι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαπιστωθούν γρήγορα και θα ξεπεραστούν εκ μέρους της «ΤΔΒΚ» σύμφωνα με την «νομοθεσία» όλα τα στοιχεία που επιβραδύνουν ή εμποδίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους που καθορίστηκαν. «Προσδοκία μας από την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι να υλοποιήσουν δομικές και βιώσιμες πολιτικές μακριά από λαϊκιστικές προσεγγίσεις», είπε.

    «Λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας η πιο ρεαλιστική»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε:

    «Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια μέχρι σήμερα για επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος. Όμως, αυτή η θετική αντίληψη, δυστυχώς, δεν έτυχε ανταπόκρισης εκ μέρους του ελληνοκυπριακού τομέα σε καμία περίοδο. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 50 χρόνια να χάσει σε τραπέζια διαπραγμάτευσης, να ξοδέψει κάτω από εμπάργκο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επανεξετάσει την άνευ όρων στήριξη που παρέχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία απορρίπτει ακόμα και την συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συνιδιοκτήτες του νησιού και δεν οδήγησε με κανένα τρόπο στην συναίνεση, και να αξιολογήσει με σοβαρότητα την πρόταση της ΤΔΒΚ. Σήμερα υπάρχουν δύο ίσοι λαοί, δύο ίσα κυρίαρχα κράτη στο νησί. Για τον λόγο αυτό, η λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών που υποβλήθηκε στην Γενεύη είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση που αντικατοπτρίζει πλήρως τις πραγματικότητες επί του εδάφους».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως αυτή την πρόταση, ο Οκτάι είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από αυτή την «βούληση για λύση».

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τα βήματα στο Βαρώσι»

    Αναφερόμενος στα βήματα που κάνουν στο Βαρώσι οι «αρχές της ΤΔΒΚ», όπως υποστήριξε, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τα σχέδια του καθεστώτος και από εδώ και μπρος. Ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού αποτελείται από βήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι οι «αρχές της ΤΔΒΚ» σκοπό έχουν να ξεπεραστούν οι αδικίες και όχι να δημιουργηθούν νέες και να αποκτήσει ξανά οικονομική και κοινωνική ζωή η περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα βήματα που θα κάνει η «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» με αυτή την αντίληψη στο πλαίσιο του ανοίγματος του Βαρωσιού, ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, όπως τα χαρακτήρισε.

    «Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν αυτή την αποφασιστικότητά μας επί του εδάφους και στο τραπέζι να ξέρουν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκουν μπροστά τους την Τουρκία μαζί με την ΤΔΒΚ», υποστήριξε και κατέληξε λέγοντας ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αλληλεγγύη και συντονισμό στην βάση της ειλικρίνειας και της αδελφοσύνης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σουτζσούογλου: Έχουμε κατ’ οίκον εργασία να κάνουμε

    Η K?br?s (15.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022 που υπέγραψαν χθες στην Άγκυρα με την Τουρκία παρέχει στον τουρκοκυπριακό «λαό» την δυνατότητα να ανασάνει πιο άνετα και πρόσθεσε: «Έχουμε σημαντική κατ’ οίκον εργασία να κάνουμε, δεν απέμεινε νόημα να τα αναβάλλουμε αυτά».

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και σε δηλώσεις αργότερα στον παράνομο Bayrak, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι βασικός στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι να δημιουργήσει μιαν «ΤΔΒΚ» που να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια από οικονομικής άποψης.

    Ανέφερε ότι με τις δυνατότητες που τους παρέχει το «πρωτόκολλο», θα συνεχίσουν αποτελεσματικά τις εργασίες τους για να υλοποιήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα έργα υποδομής που διεξάγονται.

    «Με την στήριξη που παίρνουμε από την μητέρα πατρίδα, εντός των επόμενων ημερών, θα ολοκληρωθούν με ταχύτητα οι απαραίτητες ρυθμίσεις με σκοπό να ορθοποδήσει η οικονομία μας», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες εντός 6 μηνών και θα διανυθεί σημαντική απόσταση στα εγχώρια έσοδα και στην ροή «ζεστού χρήματος».

    Σημειώνοντας ότι εδώ και 10 μέρες εργάζονταν εντατικά για το «πρωτόκολλο», ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι είναι εμφανές το σημείο που οδήγησαν την «χώρα» οι αναβολές και οι παραλήψεις και πρόσθεσε ότι απ’ εδώ και εμπρός πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν ριζοσπαστικές αποφάσεις μακριά από λαϊκισμούς.

    Αναφέροντας ότι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα των «δημοσίων» οικονομικών και να μειωθούν τα έξοδα, ο Σουτζούογλου είπε ότι υπάρχει συναίνεση για υλοποίηση των «νομικών ρυθμίσεων» προς αυτή την κατεύθυνση και ότι εντός 10-15 ημερών θα οδηγηθούν στο «υπουργικό συμβούλιο» αυτές οι ρυθμίσεις.

    Υποστηρίζοντας ότι θα υλοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μεταρρυθμίσεις, ο Σουτζούογλου είπε ότι στο «πρωτόκολλο» δεν υπάρχει κανένα άρθρο που προνοεί την μη καταβολή επιδόματος για το κόστος ζωής και του 13ου μισθού.

    Επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι το «πρωτόκολλο» δίνει έμφαση σε τέσσερα κεφάλαια, τα οποία είναι η «οι πολιτικές δημόσιας διοίκησης και δημοσιονομικών», οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές, οι κοινωνικές πολιτικές, η δικαιοσύνη και η άμυνα και η ασφάλεια, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θα παρέχει στο καθεστώς βοήθεια υπό μορφή δωρεάς ύψους 3 δισεκατομμυρίων 200 εκατομμυρίων ΤΛ και σε αυτό το πλαίσιο μια βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων 164 εκατομμυρίων ΤΛ σε έργα υποδομής και στην πραγματική οικονομία, 94 δισεκατομμύρια ΤΛ σε λειτουργικά έξοδα και 940 εκατομμύρια ΤΛ σε έξοδα για την άμυνα και την ασφάλεια.

    Σε ένα άλλο κεφάλαιο, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση για δάνεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου 50 εκατομμυρίων ΤΛ, που θα είναι συμβολή 500 εκατομμυρίων ΤΛ στο έλλειμμα στον «προϋπολογισμό», 100 εκατομμυρίων ΤΛ για στήριξη του «δημόσιου» τομέα και 450 εκατομμυρίων ΤΛ για στήριξη της μεταρρύθμισης.

    «Όταν τα κοιτάξετε αυτά, η μητέρα πατρίδα δεσμεύτηκε να παρέχει οικονομική στήριξη 4 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων ΤΛ», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσουν μιαν ώρα αρχύτερα έργα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει πριν χρόνια, αλλά δεν έγιναν για διάφορους λόγους.

    Υποστηρίζοντας ότι η έγνοια της Τουρκίας είναι «μια ΤΔΒΚ που στέκεται στα δικά της πόδια από οικονομικής άποψης», ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») ή μεταβίβασης της παραγωγής ηλεκτρισμού σε ιδιωτική εταιρεία. «Δεν υπάρχει νόημα να προκαλείται ένταση πάνω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στην Diyalog (15.04.22), ο Σουτζούογλου συνόψισε ως εξής τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η «κυβέρνησή» του αναφέροντας ότι:

    1) Οι μειωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα συμπεριλαμβάνουν τον Μάρτιο, θα δημοσιευτούν στην «επίσημη εφημερίδα» κατά τις προσεχείς ημέρες και θα γίνουν οι εισπράξεις σε αυτό το πλαίσιο. Μετά τον Μάρτιο θα περάσουν στην εφαρμογή τιμών με την «ψηλή αύξηση».

    2) Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν είναι στο πόστο του αυτή την στιγμή και υπό την δική του ευθύνη βρίσκονται οι ρυθμίσεις σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.

    3) Δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η στάση εργασίας της συντεχνίας των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (El-Sen) και το κατά πόσον θα πληρωθούν τους μισθούς τους οι συμμετέχοντες στην στάση εργασίας.

    4) Δεν υπάρχει σκέψη ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρισμού. Τεχνοκράτες θα αξιολογήσουν την πρόταση που υπέβαλε στο θέμα αυτό η εταιρεία Karadeniz Holding.

    5) Δεν θα υπάρξει υποχώρηση στο θέμα του «δημοψηφίσματος» για τους «δήμους», ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί και οι «εκλογές» θα διεξαχθούν μέσα στον Νοέμβριο.

    6) Θα «νομιμοποιηθούν» τα τυχερά παιχνίδια για να αυξηθούν τα έσοδα. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα τέλη στους «τίτλους ιδιοκτησίας» και θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πιστωτικής κάρτας στο ψώνισμα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιπολίτευση: Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο, απειλεί την δημοκρατική μας ύπαρξη το «πρωτόκολλο»

    Η K?br?s (15.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι το μόνο πράγμα που μπόρεσαν να μάθουν σε σχέση με το «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ» είναι το τι δεν περιέχεται σε αυτό. Σημειώνοντας ότι όχι μόνο δεν είδαν το περιεχόμενο του προσχεδίου του «πρωτοκόλλου», αλλά υπογράφηκε τώρα το «πρωτόκολλο» και ούτε κείμενο δόθηκε ούτε πληροφόρηση για το τι προβλέπει.

    Εξάλλου, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) δήλωσε ότι με τα «οικονομικά πρωτόκολλα» που υπογράφονται με την Τουρκία απειλείται η «δημοκρατική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων». Σε γραπτή του δήλωση, το κόμμα υποστηρίζει ότι τα «πρωτόκολλα» έχουν μετατραπεί σε ένα μέσο πολιτικής που καθορίζει τις προτεραιότητες των Τουρκοκυπρίων και επιχειρεί να διαχειριστεί την οικονομία.

    Η K?br?s Postas? (15.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα προβούν σε αξιολόγηση του «πρωτοκόλλου» όταν δουν το περιεχόμενό του. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι ακούγοντας τον «πρωθυπουργό» να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση, αντιλαμβάνονται ότι είναι ψέματα η υπόσχεση που είχε δώσει ότι θα μειωθούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πώς είδε ο Τύπος την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία

    Η υπογραφή του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022 χθες στην Άγκυρα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Φαίζ Σουτζούογλου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου (15.04.22). Οι εφημερίδες καλύπτουν το θέμα ως εξής:

    Κάτω από τον τίτλο «Έξι κρίσιμα θέματα», η Diyalog παραθέτει τις αποκλειστικές δηλώσεις που προέβη στην εφημερίδα ο Σουτζούογλου.

    Η Halk?n Sesi καλύπτει τις εξελίξεις αναφερόμενη σε σχετική δήλωση Οκτάι κάτω από τον τίτλο «Αφήστε τον λαϊκισμό, επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα γράφει ότι το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» θα ανακοινωθεί σήμερα σε τελετή που προγραμματίζεται. Γράφει επίσης ότι ο Σουτζούογλου δήλωσε πως από τους ίδιους εξαρτάται η καταβολή του 13ου μισθού και η αύξηση αναφορικά με το κόστος ζωής.

    Κάτω από τον τίτλο «Νίκη Σουτζούογλου για τον 13ο μισθό», η Avrupa γράφει ότι υπογράφηκε στην Άγκυρα το πρωτόκολλο που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του και ότι μετά την υπογραφή ο Σουτζούογλου έδωσε την χαρμόσυνη είδηση σε σχέση με τον 13ο μισθό.

    Άλλοι τίτλοι:

    Yeni D?zen: «Πήρε την κατ’ οίκον εργασία, θα επιστρέψει»

    Vatan: «Υπεγράφη το πρωτόκολλο»

    K?br?s: «Βιώσιμη πολιτική, όχι λαϊκιστική προσέγγιση»

    Yeni Bak??: «Υπεγράφη το πρωτόκολλο, κανείς δεν ξέρει τις λεπτομέρειες»!

    Detay: «Εκκρεμούν οι πληρωμές του κόστους ζωής και του 13ου μισθού»!

    G?ne?: «Ιδού το σχέδιο δράσης»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Το «βιομηχανικό επιμελητήριο» επισκέφθηκε την Πρέσβειρα της Γερμανίας

    Η K?br?s Postas? (14.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» («KTSO») Αλί Καματζίογλου, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του «επιμελητηρίου», επισκέφθηκε την Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Λευκωσία, Anke Schlimm.

    Κατά την επίσκεψη ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τις εξελίξεις στο θέμα του χαλλουμιού, τις εμπορικές αντιπροσωπείες και άλλα θέματα.

    (ΚΣ)

    [06] Διορισμός νέου μέλους στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών

    Ο Bayrak (15.04.22) μετέδωσε ότι το λεγόμενο ανώτατο δικαστήριο διόρισε τον Μπενγκιού Ουνσάλ ως μέλος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

    Ο διορισμός έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.

    (ΚΣ)

    [07] T?p-??: Ασαφές το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται για την «υπηκοότητα»

    Η Yeni D?zen (15.04.22) γράφει ότι τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι «κανονισμοί» που αφορούν στην «υπηκοότητα» εξήγησε η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων γιατρών (T?p-??) με επιστολή στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο το ποιες εξετάσεις πρέπει να διεξάγει ο γιατρός στον τομέα του σε σχέση με τη διαδικασία των εκθέσεων που ετοιμάζονται για παραχώρηση «υπηκοότητας», η συντεχνία αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν της έχει κοινοποιηθεί ή γνωστοποιηθεί ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται για τον σκοπό αυτό και ότι στο «άρθρο» 8(1) (D) του περί «υπηκοότητας νόμου» 25/1993 σημειώνεται μόνο ότι το άτομο στο οποίο θα παραχωρηθεί η «υπηκοότητα» δεν πρέπει να συνιστά κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την συντεχνία, το εν λόγω «άρθρο» δεν ρυθμίζει το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται κατά την διαδικασία παραχώρησης «υπηκοότητας».

    Η συντεχνία ερωτά ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται, ποιες ασθένειες πρέπει να αναζητούνται και ποιες ασθένειες συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ένας θάνατος και 211 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,230 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 211 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκε ένας θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 232 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 105, Κερύνεια 45, Αμμόχωστος 48, Μόρφου 5, Τρίκωμο 5 και Λεύκα 3.

    Μέχρι τις 14 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,593,265 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 91,596 κρούσματα Covid-19, ενώ 88,084 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,282 ασθενών, 33 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,245 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 14 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 477 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: Πιο οικονομικό μέσω Τουρκίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

    Το Ankara Anatolia (15.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι πιο οικονομικό να φτάσει μέσω Τουρκίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο NTV.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι προγραμματίζουν επίσκεψη τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε τα εξής: «Υπήρξαν διαχωρισμοί σε στρατόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο που απέκλειαν την Τουρκία. Ωστόσο, είδαμε επίσης ότι κανένα από αυτά δεν έχει πρακτική σημασία. Όμως, τώρα η προσφορά του Προέδρου μας (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να οργανώσει μια διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να έχει ανταπόκριση».

    Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι το Έργο Αγωγού Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed) δεν είναι βιώσιμο.

    «Βλέπουμε ότι το Ισραήλ έχει επίσης ένα πλούσιο απόθεμα. Ειδικά, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσει κανείς στις ευρωπαϊκές αγορές. Από εδώ πρέπει να περάσει πάνω από την Κύπρο. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει τρεις επιλογές και μια πρόταση λύσης για να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός. Μπορούν να γίνουν βήματα για τη δίκαιη κατανομή, όλοι μπορούν να κερδίσουν», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [02] Απορρίπτει την έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (15.04.22) μετέδωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία που ετοίμασε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ για το 2021.

    «Βρίσκουμε ατυχείς τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 12 Απριλίου 2022 και την απορρίπτουμε πλήρως», αναφέρει σε γραπτή δήλωση το Τουρκικό ΥΠΕΞ και υποστηρίζει το εξής:

    «Το γεγονός ότι τα ψέματα της FETO, του δράστη της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καλύπτονται ευρέως στην έκθεση, δείχνει ότι, παρ’ όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε παρουσιάσει, εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο για την προπαγάνδα της Είναι επίσης απαράδεκτο να συμπεριληφθούν ισχυρισμοί που υποστηρίζουν τις συζητήσεις κύκλων που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η πλήρης βούληση της Τουρκίας για προστασία και ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο προηγούμενων εκθέσεων.

    (ΚΣ)

    [03] Μποζντάγκ: Νόμιμη η παραπομπή της δίκης Κασόγκι στην Σ. Αραβία

    Η Yeni ?afak (15.04.22) γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ ανέφερε ότι είναι σύμφωνες με τον νόμο οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα Τζεμάλ Κασόγκι, την οποία η Τουρκία παρέπεμψε στην Σαουδική Αραβία.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόφαση του 11ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει την υπόθεση και να παραπέμψει τη διαδικασία στις δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε:

    «Στην υπόθεση που είναι γνωστή ως υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι, η απόφαση του δικαστηρίου να σταματήσει και να παραπέμψει τη δίκη είναι σύμφωνη με το νόμο, δεν είναι μεταβίβαση δικαιοδοσίας, δεν είναι απόρριψη της υπόθεσης. Παρά την γνώση αυτής της αλήθειας, υπάρχει στρεβλή ερμηνεία που γίνεται με πολιτικούς υπολογισμούς από κάποιους».

    (ΚΣ)

    [04] Θα φυλακίζει όσους ανακοινώνουν στοιχεία διαφορετικά από αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΚΡ

    Κάτω από τον τίτλο: «Εμπάργκο στην αλήθεια», η Birg?n (15.04.22) γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ετοιμάζει κανονισμό για να φυλακίζει όσους αποκαλύπτουν στατιστικά στοιχεία διαφορετικά από εκείνα που ανακοινώνει το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (T??K), που σύμφωνα με την εφημερίδα «δεν έχει καμία αξιοπιστία».

    «Το T??K, το οποίο αναφέρεται στον πληθωρισμό των καταναλωτών πολύ πιο κάτω από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από ανεξάρτητους φορείς και προσπαθεί να καλύψει την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η κυβέρνηση με στατιστικά χαμηλά ποσοστά, προσπαθεί να γίνει μονοπώλιο στην δημοσίευση δεδομένων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει ποινή φυλάκισης σε όσους μοιράζονται τα στατιστικά στοιχεία με τα οποία αισθάνεται άβολα. Τέλος, σε αντίθεση με την TurkStat, η οποία ανακοίνωσε τον πληθωρισμό των καταναλωτών στο 61% τον Μάρτιο, η Inflation Research Group (ENAG) ανακοίνωσε ότι ο πραγματικός πληθωρισμός ήταν 142%», σημειώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την πρόταση του AKP, η οποία βρίσκεται ακόμη στο προσχέδιο, πριν ανακοινωθούν στο κοινό έρευνες που περιέχουν στατιστικά αποτελέσματα διαφορετικά από τις στατιστικές που παράγονται από την T??K στους τομείς του περιβάλλοντος, της δημογραφίας, των τιμών, της εργασίας, της γεωργίας και των εθνικών λογαριασμών, θα υποβάλλεται αίτηση στην T??K για έγκριση της μεθοδολογίας που δείχνει το εύρος, τη μέθοδο δειγματοληψίας, τον όγκο του δείγματος, τη μέθοδο συλλογής δεδομένων και τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας

    Όσοι κοινοποιούν στατιστικά στοιχεία που δεν λαμβάνεται ως πηγή αναφοράς το T??K μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση από 1 έως 3 χρόνια.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 5,127 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα Τ24 (15.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,127 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 184,446 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 21 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 16,783 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι το 93,12% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,40 % με τη δεύτερη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,301,011.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 15 April 2022 - 13:05:19 UTC