Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 74/2022 20.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Προεδρία»: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να οδηγήσει σε δίκη τους δράστες δολοφονιών Τουρκοκυπρίων»
  • [02] Συζήτηση στη «βουλή» για το Κυπριακό ? Αναφορές Τόρος, Ερτουγρούλογλου, Ντεριά
  • [03] Τελικός στόχος η λύση του Κυπριακού, δηλώνει η Ατλί
  • [04] Παραιτήθηκε «υπό όρους» η «κυβέρνηση» ? «Διαβούλευση» με Άγκυρα
  • [05] Αντιδρά η αντιπολίτευση για την κρίση στην «κυβέρνηση»
  • [06] Μπαρτσίν: Επιβλήθηκε το «οικονομικό πρωτόκολλο», άνευ αξίας οι συνομιλίες
  • [07] Ελληνοκύπρια εγκλωβισμένη ενεπλάκη σε τροχαίο στα κατεχόμενα
  • [08] Στα 189 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο»
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζοκγ είχε ο Έρντογαν
  • [03] Τσαβούσογλου: «Νέο-ναζιστικά κινήματα οδηγούν στην αύξηση της Ισλαμοφοβίας»
  • [04] Αντιπροσωπεία από το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Άγκυρα για επαφές
  • [05] «Στόχος να εξολοθρεύουμε κάθε πηγή τρομοκρατίας», δηλώνει ο Ακάρ για την εισβολή στο Β. Ιράκ
  • [06] Στις 4,217 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Προεδρία»: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να οδηγήσει σε δίκη τους δράστες δολοφονιών Τουρκοκυπρίων»

    Η G?ne? (20.04.22) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να τονίσει εκ νέου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να καταχωρήσει αγωγή εναντίον των δραστών των δολοφονιών Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες των εν λόγω αγνοουμένων έδωσαν κατάθεση στην «ελληνοκυπριακή αστυνομία» και βρέθηκαν οι δράστες, κατά την έκφρασή της.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, η λεγόμενη προεδρία υπενθυμίζει ότι στις 7 Απριλίου 2022, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συναντηθεί με την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις, στην οποία ανέφερε ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων ήταν πολίτες που απήχθηκαν από τα σπίτια τους, τις εργασίες τους ή νοσοκομεία εκ μέρους Ελληνοκυπρίων αστυνομικών ή πολιτοφυλάκων και εξαφανίστηκαν κατά την περίοδο 1963-74, ότι προστέθηκαν και νέοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι το 1974 και ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων αποτελείται από στρατιώτες.

    Υποστηρίζονται και τα εξής στην δήλωση:

    «Ο πρόεδρός μας επαναβεβαίωσε την βούληση που επιδείξαμε προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των καθηκόντων και των ευθυνών μας ως ΤΔΒΚ στο θέμα των αγνοουμένων και ενημέρωσε για τις ανακρίσεις που διεξάγονται μετά τις ταυτοποιήσεις των αγνοουμένων από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) με την συμβολή που κάνουμε στις εργασίες της ΔΕΑ στην πράξη.

    Αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με προπαγάνδα που δίνει την εντύπωση ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελείται μόνο από Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και κατηγορεί την τουρκική πλευρά, προσπαθεί να εμποδίσει τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους και σημείωσε με λεπτομέρεια αυτά που πρέπει να γίνουν για να εκπληρώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις ελλείψεις και τις ευθύνες της προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε ότι πηγάζει από την παρεμπόδιση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο λόγος για τον οποίο ακόμα δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει εκ μέρους της ΔΕΑ ο ομαδικός τάφος των Τουρκοκυπρίων που βρίσκεται στην Αλόα.

    Χαιρετίζουμε την διαπίστωση της ομάδας εργασίας, που μοιράστηκε τις διαπιστώσεις την με την κοινή γνώμη στις 12 Απριλίου 2022 πριν αναχώρησή της από το νησί μας, για επιτάχυνση των εργασιών της ΔΕΑ με χρήση των υφιστάμενων πληροφοριών και την ανάγκη παρεμπόδισης της πολιτικοποίησης του θέματος».

    Στην δήλωση σημειώνεται επίσης ότι κατά την συνάντηση της ομάδας εργασίας, κατόπιν αιτήματος διευκρίνησης της άποψης της «προεδρίας» για σύσταση ενός «μηχανισμού αλήθειας», αναφέρθηκε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διαπίστωσε ότι δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η σύσταση ενός «μηχανισμού αλήθειας» σε αντικατάσταση των ανακρίσεων που άρχισαν και στις δύο πλευρές.

    Στην δήλωση αναφέρεται τέλος ότι μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε θετικά στην πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά πριν πάνω από έναν χρόνο για σύσταση ενός μηχανισμού αποτελεσματικής καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης και ότι παρά ταύτα η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει μιαν τέτοια εργασία «με όλους τους αρμόδιους θεσμούς της».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτηση στη «βουλή» για το Κυπριακό ? Αναφορές Τόρος, Ερτουγρούλογλου, Ντεριά

    Η G?ne? (20.04.22) γράφει ότι το Κυπριακό ήρθε στην ημερήσια διάταξη χθες κατά την διάρκεια συζήτησης στην «ολομέλεια» της λεγόμενης βουλής.

    Τόρος: «Τα ΜΟΕ του Ελληνοκύπριου ηγέτη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες»

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος ανέφερε ότι μια δίκαιη και αποδεχτή λύση στο Κυπριακό αποτελεί κίνητρο για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Είπε ότι η αποδοτική εξόρυξη των ενεργειακών πόρων και η μεταφορά τους στις αγορές της Τουρκίας και της Ευρώπης εξαρτάται από την υπερπήδηση των προβλημάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και λογική ενώπιων των Ηνωμένων Εθνών και όλων των πλευρών.

    Υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να προβούν σε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα και μιαν μέθοδο εστιασμένη στο αποτέλεσμα, ο Τόρος επεσήμανε ότι οι ηγέτες έχουν ιστορική ευθύνη να το πράξουν αυτό.

    Ο Τορος ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για ενίσχυση της τουρκοκυπριακής οικονομίας προς την κατεύθυνση της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Υποστηρίζοντας ότι με την ενεργητική της πολιτική η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο της περιφερειακής συνεργασίας που είναι επείγουσα, ο Τόρος είπε ότι αυτή υποστηρίζεται και εκ μέρους των δυτικών χωρών.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κύπρο και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Τόρος υπογράμμισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με στόχο την ομοσπονδιακή λύση.

    Ο Τορος κατέληξε λέγοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ θα πρέπει να διεξάγει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις και ότι η απόρριψη των ΜΟΕ θα συμβάλει στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Παραδοχή Ερτουγρούλογλου: Πήγε στην Κοπεγχάγη το 2002 για να μην υπογράψει

    Στη δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο ίδιος αντιτίθεται στο να δοθούν δύο έδρες στους Τουρκοκύπριους στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι αποδίδει σημασία στην συνέπεια και ότι είναι άτομο που πιστεύει στην «ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ότι δεν πριμοδοτεί προσεγγίσεις οι οποίες απορρίπτουν την «ΤΔΒΚ».

    «Αν υπήρχε σεβασμός στο διεθνές δίκαιο δεν θα έπρεπε να γίνονται διακρίσεις κατά των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι διακρίσεις που κάνει η διεθνής κοινότητα όταν γίνεται αναφορά σε θέματα της επικαιρότητας.

    Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι αναφέρει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέταξε στους κόλπους της την «λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, παρά το γεγονός ότι υπάρχει Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, «σύνορα» και ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να εστιαστούμε στην ουσία του Κυπριακού και ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αναγνωρίζονται ως Κυπριακή Δημοκρατία, να θεωρούν το νησί ελληνικό και να μην βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους.

    Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ» δεν είναι «χώρα» της ΕΕ, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η ΕΕ και η Δύση θεωρούν τους Τουρκοκύπριους ως την πηγή της μη λύσης του προβλήματος παρά το γεγονός ότι οι ίδιες το δημιούργησαν.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από το «καθεστώς του κυρίαρχου ίσου κράτους», ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα κάνουν βήμα πίσω και ως εκ τούτου η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας, κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογλου, ενόσω συνεχίζονται η απομόνωση και οι διακρίσεις κατά των Τουρκοκυπρίων δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και ακόμα και αν αρχίσουν δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας.

    Υποστηρίζοντας ότι το Κυπριακό είναι «υπόθεση του τουρκικού έθνους» και ότι δεν θα είναι δυνατόν να διεξάγουν αυτό τον αγώνα χωρίς την μητέρα πατρίδα τους, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν πρόκειται να επιτύχουν διαδικασίες που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία στο θέμα των υδρογονανθράκων και ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα σε ένα τραπέζι στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

    Σημειώνοντας ότι μπορούν να διαβαστούν τα πρακτικά της συνάντησης που είχε κατά την Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη (το 2002) με τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο και ότι «αγωνίστηκε» επί τέσσερις ολόκληρης μέρες, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε ότι είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι πήγε στην Κοπεγχάγη για να μην υπογράψει το έγγραφο. Υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα κακό σχέδιο για τους Τουρκοκύπριους και δεν ήταν αποδεχτό.

    Ντεριά: Εκτός του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό η Τουρκία

    Η Yeni D?zen (20.04.22) γράφει ότι στην δική της παρέμβαση η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά αναφέρθηκε στα προβλήματα που πηγάζουν από την μη επίλυση του Κυπριακού και είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα έχει όφελος να φυσάς τον καπνό χωρίς να σβήσεις την φωτιά».

    Υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να εξετάσει την θέση που βρίσκεται στον κόσμο και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα της ενέργειας.

    Σημειώνοντας ότι άρχισε να αναθεωρεί τις σχέσεις της η Τουρκία η οποία βγήκε εκτός του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό, η Ντεριά είπε ότι έστω και αν είναι θετικό αυτό, δεν είναι χωρίς εμπόδια.

    Υπενθυμίζοντας την αναφορά της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Νούλαντ υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, η Ντεριά ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα του φυσικού αερίου.

    Επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι συνομιλητής πλέον, η Ντεριά ρώτησε ποιος εμποδίζει το άνοιγμα της Πύλης Αμμοχώστου στην Λευκωσία, την ώρα που γίνεται λόγος για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

    Σημειώνοντας ότι έστω και αν η Τουρκία εξασφάλισε μερικές βελτιώσεις στο πλαίσιο των εθνικών της συμφερόντων, αυτή η κατάσταση συνεχίζει την μη λύση, η Ντεριά υποστήριξε: «Το μέρος αυτό θα συνεχίσει να είναι παράδεισος μαύρου χρήματος ενόσω μιλούν εξ ονόματός μας εκείνοι που το κάνουν, ενόσω μιλά εξ ονόματός μας η Κυπριακή Δημοκρατία, ενόσω μιλά εξ ονόματός μας η Τουρκία».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή για να γίνει αυτή λεκάνη ειρήνης, η Ντεριά είπε ότι ενόσω δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και ότι πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για επίλυση του Κυπριακού η Ντεριά κατηγόρησε τον Τατάρ ότι φίμωσε και εξαφάνισε την φωνή των Τουρκοκυπρίων από την ημέρα που εξελέγη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τελικός στόχος η λύση του Κυπριακού, δηλώνει η Ατλί

    Κάτω από τον τίτλο «’Τελικός στόχος είναι η λύση’», η Yeni Bak?? (20.04.22) γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί δήλωσε ότι ο τελικός τους στόχος πρέπει να είναι να μην παρεκκλίνουν ποτέ από την ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό και να προωθήσουν αυτή την απαίτηση σε όλο τον κόσμο.

    Μιλώντας στην Yeni Bak?? Web TV, η Ατλί υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να καταφέρουν να γίνουν και πάλι «υποκείμενο» στις εξελίξεις, όπως έκαναν και κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.

    «Τελικός στόχος είναι η λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να καταστεί η οικονομία μας μια οικονομία που στέκεται στα δικά της πόδια», είπε η Ατλί και υπενθύμισε ότι η Τουρκία τους δίνει χρήματα αλλά τους λέει ότι έχει και κάποιους όρους.

    Διερωτώμενη πού είναι η βούληση των Τουρκοκυπρίων, η Ατλί σημείωσε ότι δεν είναι απλή υπόθεση το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ενημέρωση για το περιεχόμενο του «οικονομικού πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ βαρύ και σημαίνει πως δεν έχουμε απολύτως καμία εξουσία».

    Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό το υφιστάμενο οικοδόμημα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Παραιτήθηκε «υπό όρους» η «κυβέρνηση» ? «Διαβούλευση» με Άγκυρα

    Κάτω από τον τίτλο «Είτε ανασχηματισμός, είτε παραίτηση», η Yeni D?zen (20.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου υπέβαλε χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την υπό όρους παραίτηση της «κυβέρνησής» του. Ο Σουτζούογλου ζήτησε από τον Τατάρ να εγκρίνει την παύση του λεγόμενου υπουργού οικονομικών, Σουνάτ Ατούν, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό πρέπει να αποδεχτεί τη δική του παραίτηση.

    Επισημαίνοντας ότι τώρα αντιμετωπίζει την «κρίση Σουνάτ Ατούν» η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση που θα λάβει σήμερα ο Τατάρ.

    Ψες συνήλθε εκτάκτως η κεντρική διοίκηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίας, πολλά μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι πριν από αυτή την συνεδρία, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σουτζούογλου ζήτησε συνάντηση από την λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, όμως το αίτημά του απερρίφθη. Στα γραφεία του UBP, πάντως, συζητήθηκε και το ότι ο Τατάρ προέβη σε εκτιμήσεις για το θέμα με «μερικά ονόματα στην Άγκυρα», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Κάτω από τον τίτλο «Υπομονή», η K?br?s (20.04.22) γράφει ότι μετατράπηκε σε «κυβερνητική κρίση» η ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Σουτζούογλου και Ατούν στο θέμα των μειώσεων των αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και των «δασμών» στα αλκοολούχα ποτά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι την ώρα που όλοι οι τομείς της οικονομίας βρίσκονται σε αβεβαιότητα και χάος περιμένοντας λύση στα προβλήματά τους, η μόλις περίπου δύο μηνών «κυβέρνηση» δεν κατάφερε να επιτύχει σταθερότητα και ζήτησε να προβεί σε δεύτερο «ανασχηματισμό».

    Όταν δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί θετική απάντηση από τον Τατάρ, η «κυβέρνηση» υπέβαλε την «υπό όρους παραίτησή της», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του UBP ψες, ο Σουτζούογλου είπε ότι υπέβαλαν δύο επιστολές στον Τατάρ, τη μία στις 11.00 το πρωί ζητώντας την έγκριση της παύσης του Ατούν και την άλλη στις 16.00 υποβάλλοντας την παραίτηση της «κυβέρνησης» αφού δεν έλαβαν απάντηση στο πρώτο τους αίτημα.

    Ανέφερε ότι θα προβούν σε αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με την απόφαση του Τατάρ και πρόσθεσε ότι σήμερα θα συνέλθει εκ νέου το αρμόδιο όργανο του κόμματος για να αποφασίσει κατά πόσο θα παραπέμψει τον Ατούν στο πειθαρχικό συμβούλιο.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP συστάθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 και ότι στις 9 Μαρτίου 2022 παραιτήθηκε από το πόστο του ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Ογουζχάν Χασίπογλου για να διοριστεί ως «υπουργός εξωτερικών» ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Κάτω από τον τίτλο «Η Άγκυρα θα ανακηρύξει τον νικητή του καβγά της γειτονιάς», η Avrupa (20.04.22) γράφει ότι θεωρείται πως ο λόγος για τον οποίο ο Τατάρ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Σουτζούογλου είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Άγκυρα από την οποία ακόμα δεν έλαβε απάντηση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ώρα που βιώνονταν αυτές οι εξελίξεις «που δεν τις χωράει ο νους», ο Τατάρ πήγε γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η διαδικτυακή ?zg?r Gazete (19.04.22, ozgurgazetekibris.com) κάνει λόγο για «ντροπή», αφού «δεν αφήνουν τον πρωθυπουργό της χώρας να ασκήσει την εξουσία του για ανασχηματισμό στο δικό του υπουργικό συμβούλιο». «Ο Τατάρ, ο οποίος φοβάται την Άγκυρα και περιμένει απάντηση από την πρεσβεία, ισοπέδωσε το κύρος της κυβέρνησης», αναφέρει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι ο Σουτζούογλου συνεχίζει να αντιστέκεται στην Άγκυρα και στον Τατάρ από την περίοδο του συνεδρίου του κόμματός του μέχρι και τον σχηματισμό της «κυβέρνησης».

    «Ο Σουτζούογλου υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ‘ο Ατούν ή εγώ’ στον Τατάρ που δεν μπόρεσε να εγκρίνει τον ανασχηματισμό επειδή δεν μπόρεσε να πάρει έγκριση από την πρεσβεία», σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (20.04.22, bugunkibris.com) στεγάζει τις εξελίξεις κάτω από τον τίτλο «Ποιο είναι το πρόβλημα του Τατάρ» και σημειώνει ότι «βρήκε τον Τατάρ απέναντί του στην προεδρία ο πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος θέλησε να παύσει λόγω ‘ασυμφωνίας’ τον υπουργό Σουνάτ Ατούν, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του στο ΑΚΡ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην θέση του Ατούν επιχειρήθηκε να διοριστεί ο Ολγκούν Αμτζάογλου.

    Κάτω από τον τίτλο «Πλήρης στήριξη στον πρωθυπουργό από το διευρυμένο κεντρικό συμβούλιο», η G?ne? (20.04.22), εκφραστικό όργανο του «κυβερνώντος» UBP, γράφει ότι σε δηλώσεις μετά την ψεσινή συνεδρία, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι δημιουργήθηκε μια έκτακτη κατάσταση, ότι υπάρχει «κυβερνητική κρίση» και ότι ο οδικός τους χάρτης θα καθοριστεί μετά την απόφαση που θα λάβει ο Τατάρ. Ανέφερε ότι θα αξιολογηθούν οι εναλλακτικές επιλογές και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τους είναι να μην διαρκέσει επί μακρόν αυτή η κρίση.

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (20.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τατάρ αναμένεται να αποδεχτεί την παραίτηση της «κυβέρνησης» Σουτζούογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» και πάλι στον Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει το εγχείρημα εντός 15 ημερών.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιδρά η αντιπολίτευση για την κρίση στην «κυβέρνηση»

    Η Diyalog (20.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε χθες τις συζητήσεις που γίνονται στο «κυβερνητικό σχήμα» μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου και του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Σουνάτ Ατούν.

    Σχολιάζοντας την κρίση σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν επέκρινε τον λεγόμενο πρωθυπουργό, γράφοντας τα εξής: «Δεν μπορείτε να διορίσετε ως υπουργό το άτομο που θέλετε. Και αν τον διορίσετε, είστε αναγκασμένοι να τον παύσετε μετά από 15 μέρες. Δεν μπορείτε να παύσετε τον υπουργό που εσείς θέλατε. Διαβιβάσατε στον ‘κ. Τατάρ την επιστολή παύσης’. Όμως εσείς είστε ο Πρωθυπουργός!».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρχουρμαν σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, επέκρινε έντονα τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις αυτές μέχρι τον Ιούνιο θα επηρεάσουν όλους τους τομείς.

    Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως τις αυξήσεις, την ανεργία και την ακρίβεια που ταλανίζει τη «χώρα», ασχολείται αυτή τη στιγμή με άλλα, ο Έρχουρμαν τόνισε την ανάγκη όπως η «κυβέρνηση» τύχει μιας ολικής αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι έχει διαφανεί ότι η παρούσα «κυβέρνηση» αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (20.04.22), o δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, απευθυνόμενος προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό Σουτζούογλου, τον κάλεσε να προβεί σε ξεκάθαρες δηλώσεις για το κατά πόσο δέχεται πιέσεις για να προβεί σε «ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου».

    Υπογραμμίζοντας την αστάθεια που επικρατεί στα κατεχόμενα και επηρεάζει τη ζωή όλων, ο Χαρμαντζί, σχολίασε την κρίση και απευθυνόμενος στον Σουτζούογλου, ανέφερε τα εξής: «Βγες και μίλα ανοικτά κ. Φαϊζ. ‘To AKP παρενέβη και προηγουμένως όσον αφορά ένα υπουργό μας, σήμερα αυτό αποτελεί για μένα ένα δεύτερο τραύμα. Αυτό που θέλουν είναι να θέσουν υπό τον έλεγχο τους όλους τους πυρήνες αυτής της χώρα’. Αν αυτή είναι η κατάσταση, να βγεις και να το πεις. Επειδή ό,τι άλλο λες δεν είναι τίποτε άλλο παρά βρώμικα παιχνίδια που κανείς δεν τα τρώει. [?]».

    (ΑΚ)

    [06] Μπαρτσίν: Επιβλήθηκε το «οικονομικό πρωτόκολλο», άνευ αξίας οι συνομιλίες

    Η K?br?s (20.04.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι μετατράπηκε σε μια δομή που είναι δείγμα επιβολής το «οικονομικό πρωτόκολλο», το οποίο υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι ήταν άνευ αξίας οι συνομιλίες που έγιναν για το «πρωτόκολλο» αυτό.

    Επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου», ο Μπαρτσίν ανέφερε ότι είναι φανερό πως η «κυβέρνηση» ακόμα δεν μπόρεσε να επιτύχει ισορροπία εξόδων-εσόδων.

    Σύμφωνα με τον Μπαρτσίν, οι πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 61% τα χρήματα που υπήρχαν στην τσέπη του «λαού της ΤΔΒΚ» και πρέπει να ζητηθεί λογοδοσία γι’ αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ελληνοκύπρια εγκλωβισμένη ενεπλάκη σε τροχαίο στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (20.04.22) γράφει ότι η 67χρονή Ελληνοκύπρια εγκλωβισμένη Κατερίνα Δημήτρη Γιαννακού, κάτοικος Ριζοκαρπάσου, η οποία ενεπλάκη χθες σε δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Ταύρος-Κώμα Γιαλού, τραυματίστηκε ελαφρά και όπως έγινε γνωστό από την «αστυνομία», η κατάσταση της υγείας της είναι καλή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελληνοκύπρια νοσηλεύεται στο «κρατικό νοσοκομείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου με ελαφριά τραύματα.

    Η «αστυνομία» συνεχίζει τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 189 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (20.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,408 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 189 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 90, Κερύνεια 30, Αμμόχωστος 46, Μόρφου 19, Τρίκωμο 2 και Λεύκα 2.

    Μέχρι τις 19 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,669,155 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 92,421 κρούσματα Covid-19, ενώ 90,062 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,273 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,250 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, ενώ κανείς ασθενείς δεν βρίσκεται πλέον στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 235.

    Στις 19 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 367 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με την Aydinlik (18.04.22) και την Ak?am (19.04.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια δείπνου διακοπής της νηστείας (ιφτάρ) που παρέθεσε σε πρέσβεις στην Άγκυρα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ,στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για σταθερότητα και για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

    Αναφερόμενος επίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την χώρα του. «Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν καταδείξει επίσης τη βαθιά στρατηγική θέση που κατέχει η Τουρκία για την ΕΕ. Αναμένουμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα που είναι απαραίτητα για την προοπτική μας για πλήρη ένταξη», δήλωσε ο Έρντογαν.

    Για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, μίλησε για μια νέα περίοδο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων της με όλες τις χώρες της Ασίας.

    (ΑΚ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζοκγ είχε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Ak?am (19.04.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτζογκ.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και τις τελευταίες Ισραηλινές επιθέσεις από ριζοσπαστικές ομάδες στην Παλαιστίνη.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε τα γεγονότα στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    «Κατά τη συνομιλία μου με τον κ. Χέρτζογκ, του εξέφρασα τη βαθύτατη λύπη μου για το γεγονός ότι περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Δυτική Όχθη και στο τέμενος Αλ Ακσά από την αρχή του Ραμαζανιού», έγραψε στην ανάρτηση του ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Νέο-ναζιστικά κινήματα οδηγούν στην αύξηση της Ισλαμοφοβίας»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.04.22), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι νέο-ναζιστικά κινήματα οδηγούν σε αύξηση της Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, εκφράζοντας τις έντονες επικρίσεις του για την πράξη Σουηδού ακροδεξιού πολιτικού που έκαψε το Κορανί.

    Μιλώντας στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Peter Szijjarto στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε τεμένη και το κάψιμο του Κορανίου δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την ελευθερία έκφρασης.

    Τονίζοντας ότι ο ρατσισμός και οι επιθέσεις εναντίον του Ισλάμ αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα μέρη του κόσμου, ειδικότερα αυτή την περίοδο που διανύουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι θεωρεί ότι αυτές οι επιθέσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες.

    «Ειδικότερα στη Δύση, βλέπουμε νέο-ναζιστικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κομμάτων, να προβαίνουν σε ρατσιστικές και αντί-ισλαμικές επιθέσεις», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    «Εμείς ως Τούρκοι και ως Μουσουλμάνοι πιστεύουμε πως η Χριστιανοφοβία, ο αντισημιτισμός και η Ισλαμοφοβία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής επίθεσης. Πρέπει να διεξάγουμε μαζί την μάχη κατά κάθε μορφής ρατσισμού», είπε.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις επαφές και τις προσπάθειές της τόσο με τη Ρωσική όσο και την Ουκρανική αντιπροσωπεία με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας το συντομότερο.

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας-Ουγγαρίας το 2021 ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 11%. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να φθάσει τα 6 δισ. δολάρια ο όγκος των εμπορικών τους συναλλαγών.

    Από την πλευρά του, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την επικράτηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα αυτού του πολέμου.

    Ο Szijjarto δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν στηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι ρωσικά πλοία συνεχίζουν κανονικά τη μεταφορά καυσίμων στην Ουγγαρία.

    Αναφερόμενος στις διμερείς τους σχέσεις με την Τουρκία, ο Ούγγρος Υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία στρατηγικής σημασίας εταίρο και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής τους, είναι και η περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιπροσωπεία από το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Άγκυρα για επαφές

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.04.22), o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Γερουσιαστή του Αμερικανικού Κογκρέσου Richard Shelby, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    Η αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε την Κυριακή και με τον Εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    (ΑΚ)

    [05] «Στόχος να εξολοθρεύουμε κάθε πηγή τρομοκρατίας», δηλώνει ο Ακάρ για την εισβολή στο Β. Ιράκ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.04.22), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της «επιχείρησης Δαγκάνα», που πραγματοποιούν στο Βόρειο Ιράκ, εξουδετέρωσαν μέχρι σήμερα συνολικά 26 «τρομοκράτες» του PKK, όπως τους χαρακτηρίζει.

    Στην ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι η αντι-τρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται με επιτυχία. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση άρχισε τη Δευτέρα, μετά από αναφορές ότι τρομοκρατικές ομάδες στο Βόρειο Ιράκ προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας επίθεση και υποστηρίζεται ότι αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια των αρχών των ΗΕ για αυτοάμυνα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Ak?am (19.04.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Uluda? με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια σε περιόδους κρίσης», αναφέρθηκε στην νέα εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιούν την επιχείρηση με στρατηγική και αποφασιστικότητα, έχοντας ως στόχο να εξολοθρεύσουν «κάθε πηγή τρομοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 4,217 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η Αk?am (19.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 4,217 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 162,855 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 23 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 16,561 ατόμων.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,369,656.

    (AK) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 April 2022 - 17:16:23 UTC