Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 79/2022 29.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν δέχεται την παράδοση του Βαρωσιού στα ΗΕ, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνει στις 3 Μαΐου ο Τατάρ
  • [03] Κρίση στην «κυβέρνηση» - Καζάνι που βράζει το UBP
  • [04] Συμφωνούν για το «προεδρικό σύστημα» οι «κυβερνητικοί» εταίροι
  • [05] Για το «προεδρικό σύστημα» προκλήθηκε η «κυβερνητική» κρίση, λέει ο Χαρμαντζί
  • [06] Στοχοποίηση δημοσιογράφων στα κατεχόμενα καταγγέλλει η Ατλί στο Παρίσι
  • [07] YKP: Στήριξη σε Σενέρ Λεβέντ ? Δεν θέλουμε να διοικούμαστε με οδηγίες
  • [08] Υποδέχτηκαν 227,516 ξένους διά αέρος και θαλάσσης μέχρι τον Μάρτιο του 2022
  • [09] Ινδικός γάμος 500 ατόμων τον Ιούνιο στα κατεχόμενα
  • [10] Άλλα 85 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αγωγή σε βουλευτή του CHP από τον Ερντογάν λόγω δηλώσεων για τον Καβαλά
  • [02] Στην Σαουδική Αραβία μετέβηκε ο Ταγίπ Ερντογάν
  • [03] Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου
  • [04] Παράνομη η έξοδος της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [05] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν
  • [06] Στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ στρέφεται το DEVA μετά την αποχώρησή του από τη συμμαχία των 6 κομμάτων
  • [07] Σύνοδος για ανάπτυξη των ακίνητων στα κατεχόμενα με πρωτοβουλία της H?rriyet
  • [08] Στις 2,256 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν δέχεται την παράδοση του Βαρωσιού στα ΗΕ, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (29.04.22) γράφει ότι τελέστηκαν χθες στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού τα εγκαίνια μνημείου-μαυσωλείου του Περτέβ Πασά, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα, ήταν αρχιπλοίαρχος του οθωμανικού στόλου κατά την κατάληψη της Κύπρου μαζί με τον Τζιανμπουλάτ Πασά και μετά την κατάληψη του νησιού ίδρυσε βακούφι στο Βαρώσι και ασχολείτο με αγαθοεργίες.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο διοικητής του τουρκικού κατοχικού στρατού υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, ο πρόεδρος της Διοίκησης του ΕΒΚΑΦ Ισμαϊλ Μπεντέρ, ο επικεφαλής «θρησκευτικών υποθέσεων» Αχμέτ Ουνσάλ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαίλ Μπεντέρ και άλλοι «αξιωματούχοι».

    Κατά την διάρκεια της τελετής ανέγνωσε αποσπάσματα από το Κοράνι ο ιμάμης του Φαζίλ Πολάτ Πασά στην Αμμόχωστο, Φαρούκ Σετσκίν και έψαλλε προσευχές ο επικεφαλής «θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ.

    Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της λεγόμενης προεδρίας μπροστά από τον λεγόμενο «Εθνική Κήπο» που έφτιαξε το καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού

    Θα ανοίξει για εγκατάσταση το Βαρώσι

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Τατάρ είπε ότι το μνημείο αναστηλώθηκε και άνοιξε για επισκέψεις.

    «Τα μέρη εδώ αποκτήθηκαν στην ιστορία μας ως βακούφικες περιουσίες μετά το 1571. Εδώ υπάρχουν πολύ βαθιά ίχνη των παππούδων μας», ανέφερε ο Τατάρ και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα εδάφη του Βαρωσιού «δόθηκαν πεσκέσι», κατά την έκφρασή του, κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας παραγνωρίζοντας τον νόμο και παραβιάζοντας την συμφωνία μεταξύ Αγγλίας και Οθωμανικού Κράτους.

    Υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στην φύση του Βαρωσιού και «προδοσία στην ιστορία» του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες άνοιξαν το Βαρώσι στον τουρισμό φτιάχνοντας οικοδομές εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή τους κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ότι το έδαφος στο κλειστό Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ότι οι οικοδομές που ανεγέρθηκαν πάνω σε αυτό είναι «ένα άλλο νομικό ζήτημα».

    Επαναλαμβάνοντας ότι με το άνοιγμα του Βαρωσιού πριν ενάμιση χρόνο ανέπτυξαν μιαν νέα πολιτική, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η πολιτική είναι το άνοιγμα των δημοσίων χώρων του Βαρωσιού στους πολίτες και στους ξένους επισκέπτες.

    Σημειώνοντας ότι εμφανίστηκε μια νέα κατάσταση στο Βαρώσι μετά από 47 χρόνια και υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού έγινε για να αποδοθεί η πόλη στην ανθρωπότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έκαναν αυτό το άνοιγμα κατά τρόπο σύμφωνο με το δίκαιο.

    Υπενθύμισε ότι όσοι διεκδικούν δικαιώματα στο Βαρώσι θα μπορούν να αποκτήσουν «στο μέτρο που δικαιούνται» τα δικαιώματά τους και τις περιουσίες τους μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

    Υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι βρίσκεται εξολοκλήρου εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Αυτό είναι μέσα στο δίκτυο της κυριαρχίας μας. Τονίζω άλλη μια φορά απ’ εδώ ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ να δοθεί το Βαρώσι στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών από διάφορα μέρη, από διάφορα κέντρα και κάποια πάρε δώσε σε διαφορετική μορφή στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

    Επαναλαμβάνοντας ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σιγά σιγά θα ανοίξει για εγκατάσταση η πόλη και πρόσθεσε ότι έκαναν γνωστό στον κόσμο ότι στο στάδιο που φτάσαμε διεξάγουν έναν αγώνα ως «δύο χωριστά κυριαρχικά ίσα κράτη που ζουν πλάι πλάι».

    Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια διάσταση της νέας τους πολιτικής, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είχε καταστεί δυνατόν να ανοίξει το Βαρώσι μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο επειδή καταβάλλονταν προσπάθειες επί 50 χρόνια για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύση. «Αποδείχτηκε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα απαντήσει στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

    Μπεντέρ: Περιουσία του ΕΒΦΑΦ για 300 χρόνια το Βαρώσι

    Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος της Διοίκησης του ΕΒΚΑΦ, Ισμαϊλ Μπεντέρ ανέφερε ότι η πρώτη δουλειά που έκανε ο Σουλτάνος Σελίμ ο Β’ μετά την κατάκτηση της Κύπρου ήταν να ιδρύσει βακούφια και να θέσει τις βάσεις του «πολιτισμού της καλοσύνης» και ότι ο Λαλά Μουσταφά Πασά, πληρώνοντας με δικά του χρήματα, αγόρασε χιλιάδες στρέμματα γης συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του Βαρωσιού.

    Σημειώνοντας ότι το περίκλειστο Βαρώσι χρησιμοποιείτο ως περιουσία του ΕΒΚΑΦ για 300 χρόνια, ο Μπεντέρ είπε ότι όλοι το δέχονται αυτό και δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση είναι το ότι οι περιουσίες αυτές μεταβιβάστηκαν σε άτομα αφαιρούμενες από το ΕΒΚΑΦ και υποστήριξε ότι αυτό είναι παράνομο και ότι μια περιουσία του ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αφαιρεθεί από το ίδρυμα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνει στις 3 Μαΐου ο Τατάρ

    Η Vatan (29.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα αναχωρήσει για το Λονδίνο μαζί με την σύζυγό του την Τρίτη 3 Μαΐου στις 15.30 για να διεξάγει διάφορες επαφές, κατά τις οποίες θα αξιολογήσει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και το Κυπριακό.

    Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Τατάρ θα λάβει μέρος σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Cambridge και θα μιλήσει σε διάσκεψη που θα διοργανωθεί εκ μέρους της King’s College London Turkish Society.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα παραστεί σε αγώνα κυπέλου που διοργανώνεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκικής Κοινότητας και θα απονείμει μετάλλια και το κύπελλο στους αθλητές.

    Ο Τατάρ θα παραστεί και στα εγκαίνια του γραφείου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο και θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 8 Μαΐου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Κρίση στην «κυβέρνηση» - Καζάνι που βράζει το UBP

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κυβέρνηση κρίσης», η K?br?s (29.04.22) γράφει ότι άρχισε πάλι να τρίζει ο «κυβερνητικός συνασπισμός» UBP-DP-YDP, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως η «κυβέρνηση» με την μικρότερη διάρκειας ζωής με 59 ημέρες και συστάθηκε εκ νέου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την διαδικασία παραίτησης της προηγούμενης «κυβέρνησης» προκάλεσαν ενόχληση τόσο εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) όσο και εντός των εταίρων του στην «κυβέρνηση», δηλαδή των κομμάτων Δημοκρατικό (DP) και Αναγέννησης (YDP). Σημειώνοντας ότι τέθηκε σε κίνδυνο η εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» από την «κυβέρνηση», η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι για να εξασφαλιστεί «ψήφος εμπιστοσύνης» πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 26 «βουλευτές» και ότι το UBP διαθέτει 24, το DP 3 και το YDP 2.

    Επισημαίνει επίσης ότι ως γνωστόν δυσαρεστημένοι με τον πρόεδρο του UBP «πρωθυπουργό» Φαϊζ Σουτζούογλου είναι δύο «βουλευτές» του κόμματος, η Ιζλέμ Γκιούρτζαγ, η οποία ανέμενε «υπουργείο» που τελικά δεν της δόθηκε και ο Σουνάτ Ατούν, η παύση του οποίου από το «υπουργείο οικονομικών» προκάλεσε την παραίτηση της προηγούμενης «κυβέρνησης». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι ο «βουλευτής» του UBP Οζντεμίρ Μπέροβα απουσιάζει στο Στρασβούργο και αναμένεται να επιστρέψει απόψε στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που καθυστερήσει ο αριθμός των «βουλευτών» που αναμένεται να υπερψηφίσουν την «κυβέρνηση» μειώνεται στους 26.

    Χθες ο Σουτζούγλου πραγματοποίησε τετράωρη συνάντηση και με την «κοινοβουλευτική ομάδα» του UBP κατά την οποία μερικοί «βουλευτές» εξέφρασαν τα παράπονα και την ενόχλησή τους για την απόφαση παραίτησης της προηγούμενης «κυβέρνησης», επισημαίνοντας τις δυσκολίες που πιθανώς να υπάρξουν κατά την ψηφοφορία για εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την παρούσα «κυβέρνηση».

    Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι κάποιοι «βουλευτές» του UBP δεν ήταν ενήμεροι για την υποβολή παραίτησης της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP στις 20 Απριλίου, ενώ κάποιοι εξέφρασαν προφορικά την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Σουτζούογλου ενήργησε μόνος.

    Εξάλλου, χθες τα DP και YDP πραγματοποίησαν μιαν συνάντηση με θέμα το «συμβόλαιο 100 ημερών» το οποίο προωθούν. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του UBP «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου, στον οποίο τα DP και YDP έθεσαν ως όρο την υπογραφή του «σχεδίου δράσης» πριν την ψηφοφορία στην «βουλή» για εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» στην «κυβέρνηση».

    Ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στην «κυβέρνηση», όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην «χώρα». Σημειώνοντας ότι προήλθε από ένα πρόβλημα εντός του UBP η κρίση που υπήρξε στην προηγούμενη «κυβέρνηση» που διήρκεσε 59 ημέρες, ο Αρικλί είπε ότι είναι εμφανή τα προβλήματα της «χώρας» και ότι χρειάζονται μιαν «κυβέρνηση» που θα εξαλείψει αυτά τα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, πρέπει να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν και να συζητήσουν αυτό τον χάρτη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

    «Στο τέλος δεν είμαστε σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα χωρίς αγκάθια», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει η «κυβέρνηση» και θα υπογραφτεί το «σχέδιο δράσης» των 100 ημερών πριν την ψηφοφορία για εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης».

    Ο πρόεδρος του DP, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι με το «συμβόλαιο 100 ημερών» που έθεσαν στο τραπέζι τα DP και YDP, έκαναν μιαν μελέτη προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. Σημείωσε ότι μοιράστηκαν αυτή την μελέτη με τον Σουτζούογλου, ο οποίος ενημέρωσε το «υπουργικό συμβούλιο». Είπε ότι θα εξαγγείλουν το «συμβόλαιο» σε περίπτωση που εμπλουτιστεί με απόψεις και από «υπουργούς» και κατέληξε λέγοντας:

    «Δεν υπάρχει κρίση την οποία προκαλέσαμε εμείς ως DP και YDP. Αυτό που θέσαμε επί τάπητος εμείς είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Εκτός αυτού δεν υπάρχει τίποτε άλλο».

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του UBP, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι αξιολόγησαν την κατάσταση με τους εταίρους τους στην «κυβέρνηση» και ότι υπάρχει αρμονία μεταξύ τους και δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο πρόβλημα στην εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την «κυβέρνηση».

    Είπε επίσης ότι ο Σουτζούογλου ενημέρωσε και τους «βουλευτές» του κόμματός του για την διαδικασία διάλυσης και επανασύστασης της «κυβέρνησης» και ότι μετά το πέρας της συζήτησης, οι «βουλευτές» εξέφρασαν πλήρη στήριξη στον Σουτζούογλου.

    Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι μόλις 6 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα διήρκεσε η ανάγνωση του «κυβερνητικού προγράμματος» χθες στην «βουλή», αφού κανείς δεν ζήτησε τον λόγο να μιλήσει γι’ αυτό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) δεν παρίσταντο στην αίθουσα. Η ψηφοφορία για εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο 30 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, η Avrupa (29.04.22) επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ως αποτέλεσμα διάφορων διαβουλεύσεων πολλοί «βουλευτές» του UBP συμφώνησαν ότι πρέπει να παραιτηθεί ο «πρωθυπουργός» Σουτζούογλου. Λέγεται ότι κάποιοι «βουλευτές» και «υπουργοί» μπορεί να μην ψηφίσουν κατά την ψηφοφορία για εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» που θα διεξαχθεί αύριο και εισηγούνται στον Σουτζούογλου να παραιτηθεί για να μην έρθουν σε αυτό το σημείο. Λέγεται ότι αυτό εισηγήθηκε πολύ ξεκάθαρα στον Σουτζούογλου ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Η εφημερίδα στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Κουδούνια έκτακτου συνεδρίου στο UBP».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συμφωνούν για το «προεδρικό σύστημα» οι «κυβερνητικοί» εταίροι

    Κάτω από τον τίτλο «Ομοφωνία για το προεδρικό σύστημα», η Diyalog (29.04.22) γράφει ότι σημαντικές αλλαγές προβλέπει το «συμβόλαιο 100 ημερών» που ετοίμασαν τα κόμματα Δημοκρατικό (DP) και της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, τα οποία είναι εταίροι στην 39η «κυβέρνηση» που σχηματίστηκε υπό τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου.

    Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του «συμβολαίου» που έχει την μορφή διακοίνωσης, σημειώνει η εφημερίδα, είναι η τροποποίηση του «εκλογικού συστήματος».

    Υποστηρίζεται ότι ο Σουτζούογλου «βλέπει ζεστά» την πρόταση των DP και YDP για υιοθέτηση του «προεδρικού συστήματος».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Για το «προεδρικό σύστημα» προκλήθηκε η «κυβερνητική» κρίση, λέει ο Χαρμαντζί

    Η K?br?s Postas? (29.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι η αστάθεια στις «κυβερνήσεις» προκαλείται για να περάσουν τα κατεχόμενα στο «προεδρικό σύστημα» και ότι το ίδιο ισχύει και για την μεταρρύθμιση στους «δήμους».

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χαρμαντζί εξέφρασε την άποψη ότι οι διανοούμενοι στην Τουρκία και η αντιπολίτευση πρέπει να ενημερωθούν για τα γεγονότα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι το 1920 η Τουρκία είχε αποδεχτεί ότι η κυριαρχία ανήκει άνευ όρων στον λαό, ο Χαρμαντζί επεσήμανε ότι «τόσο οι εκλεγμένοι που μας διοικούν αυτή την στιγμή, όσο και το ΑΚΡ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταπατήσουν αυτή την θεμελιώδη ύπαρξη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

    «Κλιμακώνεται ενσυνείδητα εκ μέρους του ΑΚΡ η καθεστωτική κρίση», ανέφερε ο Χαρμαντζί, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι για τους Τουρκοκύπριους μια ιδιαίτερη χώρα και οι δεσμοί αγάπης τους δεν θα μπορούσαν να μετρηθούν με τα κυβερνώντα κόμματα, «όμως θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί αναγκαιότητα του να είναι κανείς άνθρωπος η αντίσταση στις επιβαλλόμενες πολιτικές εκφοβισμού, αλλαγής και μεταμόρφωσης».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στοχοποίηση δημοσιογράφων στα κατεχόμενα καταγγέλλει η Ατλί στο Παρίσι

    Η Avrupa (29.04.22) γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί έθεσε το θέμα της καταδίκης του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στο Παρίσι με την Γενική Διευθύντρια και Εκπρόσωπο Τύπου της Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Pauline Ades-Mevel.

    Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ατλί αναφέρει ότι συζήτησε με την αξιωματούχο της διεθνούς οργάνωσης το θέμα της στοχοποίησης αξιόλογων δημοσιογράφων, όπως ο Σενέρ Λεβέντ και η Πινάρ Μπαρούτ, επισημαίνοντας ότι περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης στα κατεχόμενα και ότι το ενθαρρύνουν και οι «κυβερνώντες» αυτό.

    Η Ατλί σημειώνει ότι συζήτησαν και το ότι στις υποθέσεις Οσμάν Καβάλα και Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία η δικαιοσύνη στην χώρα απομακρύνθηκε από την έννοια του κράτους δικαίου και ότι ουδέποτε ήταν τόσο σημαντική όσο τώρα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης για τους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [07] YKP: Στήριξη σε Σενέρ Λεβέντ ? Δεν θέλουμε να διοικούμαστε με οδηγίες

    Η Avrupa (29.04.22) γράφει ότι ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Χαλίλ Καραπασιάογλου σχολίασε την καταδίκη του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ από δικαστήριο στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «ούτε στα δικαστήρια της αποικίας δεχόμαστε να δικάζεται επειδή τάσσεται ενάντια στην τουρκική κατοχή, ούτε στα δικαστήρια του αποικιοκράτη».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Καραπασιάογλου κάνει λόγο για εντατικοποίηση των συστηματικών επιθέσεων κατά των Κύπριων διανοούμενων που αγωνίζονται ενάντια στην τουρκική κατοχή στην βόρεια Κύπρο.

    Αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή αυτή η καταπίεση της Τουρκίας «στην χώρα μας και στους διανοούμενούς μας» και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την ένωση σε μια πολιτική γραμμή κατά της καταπίεσης για να ζήσουν ανθρώπινα.

    «Πλέον δεν θέλουμε να διοικούμαστε με οδηγίες. Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υποδέχτηκαν 227,516 ξένους διά αέρος και θαλάσσης μέχρι τον Μάρτιο του 2022

    Η Halk?n Sesi (29.04.22) γράφει ότι στους 227,516 ανήλθε ο αριθμός των ξένων επιβατών που εισήλθαν στα κατεχόμενα διά αέρος και θαλάσσης κατά την περίοδο Ιανουάριος ? Μάρτιος του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 921,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

    Ωστόσο, ο αριθμός των ξένων επιβατών δεν έφτασε στα επίπεδα της προ της πανδημίας περιόδου, αφού 314,825 ξένοι επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 και 275,080 κατά την ίδια περίοδο του 2019.

    Αν προστεθούν και οι «πολίτες της «ΤΔΒΚ», κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 εισήλθαν στα κατεχόμενα 262,310 επιβάτες, από τους οποίους οι 177,458 κατάγονται από την Τουρκία, οι 50,058 από τρίτες χώρες και οι 34,794 είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ινδικός γάμος 500 ατόμων τον Ιούνιο στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (29.04.22) γράφει ότι η κατεχόμενη Κύπρος ετοιμάζεται για τέλεση Ινδικού γάμων 500 ατόμων εντός Ιουνίου και ότι απέδωσε καρπούς η προσπάθεια που καταβάλλεται από το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού του καθεστώτος για να εισέλθουν στην αγορά των Ινδικών γάμων.

    Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου συναντήθηκε χθες με αξιωματούχους της εταιρείας Cyprus Global και διοργανωτές από την Ινδία.

    Ο Ατάογλου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες που άρχισαν τα περασμένα χρόνια και σημείωσε ότι συνέβαλε πολύ σε αυτό η Cyprus Global και ο διευθυντής της Σεζέρ Κιζγκίν.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Κιζγκίν είπε ότι η Ινδία είναι μια παραγωγική αγορά για τον τουρισμό της «χώρας», ότι πριν την πανδημία εργάζονταν εντατικά σε σχέση με τον γαμήλιο τουρισμό από την Ινδία και ότι πλέον η «ΤΔΒΚ» βρήκε την θέση της στην αγορά της Ινδίας ως αποτέλεσμα της πίστης και του οράματος του Ατάογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Άλλα 85 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (29.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,782 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 85 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 235.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 36, Κερύνεια 12, Αμμόχωστος 28, Μόρφου 6, Τρίκωμο 1 και Λεύκα 2.

    Μέχρι τις 28 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,762,080 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 93,467 κρούσματα Covid-19, ενώ 92,124 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,110 ασθενών, 13 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,095 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 28 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 205 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αγωγή σε βουλευτή του CHP από τον Ερντογάν λόγω δηλώσεων για τον Καβαλά

    Η διαδικτυακή T24 (28.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην καταδίκη του Οσμάν Καβαλά, υποστήριξε πως η δουλειά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε αυτή την υπόθεση έχει τελειώσει, αφού ο Καβαλά καταδικάστηκε στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα υποβληθεί μήνυση κατά του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, που έκανε δηλώσεις υπέρ του Καβαλά, για να του δοθεί, όπως ανέφερε, ένα μάθημα και να μάθει να μην προσβάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [02] Στην Σαουδική Αραβία μετέβηκε ο Ταγίπ Ερντογάν

    Η T?rkiye (28.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέβηκε στην Σαουδική Αραβία για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε επίσημο δείπνο μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

    Η διαδικτυακή T24 (28.04.22) μετέδωσε ότι, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Σαουδική Αραβία, κατά την αναχώρηση του στο αεροδρόμιο, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή και να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω διαλόγου και διπλωματίας. «Η επίσκεψή μας είναι εκδήλωση της κοινής βούλησης να ξεκινήσουμε μιαν νέα συνεργασία ως δύο αδερφικές χώρες με ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς», είπε.

    «Η Σαουδική Αραβία κατέχει ιδιαίτερη θέση όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα έργα που εκτελούνται με επιτυχία από τους εργολάβους μας. Τα τελευταία 20 χρόνια οι εργολάβοι μας έχουν αναλάβει έργα που έχουν φτάσει τα 24 δισ. δολάρια. [?] Η Προεδρία των Θρησκευτικών μας Υποθέσεων διατηρεί στενή συνεργασία με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Θα αναθεωρήσουμε όλες τις διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Βλέπω ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως η υγεία, η αμυντική βιομηχανία, οι γεωργικές τεχνολογίες και τα οικονομικά», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [03] Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (28.04.22) δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του, Πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τους «ελληνικούς ισχυρισμούς», όπως αναφέρεται, σε σχέση με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και πτήσεις στο Αιγαίο.

    «Οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.

    Η δήλωση στα αγγλικά έχει ως ακολούθως:

    «QA-8, 28 April 2022, Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Ambassador Tanju Bilgi?, in Response to a Question Regarding the Greek Allegations on Airspace Violations and Overflights in the Aegean Sea

    The statements of the Ministry of Foreign Affairs of Greece concerning the incidents that took place between the Air Forces of the two countries in the Aegean Sea on 27 April 2022 do not reflect the truth.

    «On 26-28 April 2022, the Greek Air Force conducted provocative flights in close proximity of the Turkish coast and repeatedly violated the Turkish airspace over Didim, Dat?a and Dalaman. The Turkish Air Force reciprocated to these provocative flights and violations in accordance with their rules of engagement. Given that Greece was the party that started and escalated the said tension, making unfounded allegations against T?rkiye is totally incompatible with the recent positive agenda and good neighborly relations between the two countries. We expect the Greek side to put an end to its provocative rhetoric and actions and to sincerely support the Confidence Building Measures process initiated both bilaterally and within the NATO, so that such incidents do not recur in the future. There is no change in Turkey's position towards the settlement of all Aegean disputes, including the breadth of airspace, in accordance with international law and within a framework of sincere dialogue with Greece».

    (ΚΣ)

    [04] Παράνομη η έξοδος της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Η ιστοσελίδα του Halk TV (28.04.22) μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της αγωγής που κατατέθηκε με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του Τούρκου Προέδρου για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

    Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως παράνομη την απόφαση αποχώρησης.

    «Ο Εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση αποχώρησης κατά την επί της ουσίας γνωμοδότησή του, την οποία έδωσε μετά τις υπερασπίσεις των διαδίκων. Η δίκη τελείωσε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να λάβει την απόφασή του εντός ενός μηνός. Η απόφαση θα ανακοινωθεί εγγράφως», γράφει η ιστοσελίδα.

    Σημειώνει επίσης ότι σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, οι οποίες ήθελαν να εισέλθουν εντός του κτηρίου για να παρακολουθήσουν την διαδικασία.

    (ΚΣ)

    [05] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

    Η T?rkiye (28.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν,

    Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ανταλλαγή του Ρώσου πιλότου Κονσταντίν Γιαροσένκο και του Αμερικανού πεζοναύτη Trevor Reed, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η διαμεσολάβηση της Τουρκίας σε αυτή την ανταλλαγή δεν είναι μόνο ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στην ειρήνη, τον διάλογο και την συνεργασία, αλλά είναι σημαντική και όσον αφορά την διαμεσολαβητική της αποστολή.

    (ΚΣ)

    [06] Στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ στρέφεται το DEVA μετά την αποχώρησή του από τη συμμαχία των 6 κομμάτων

    Η BirG?n (28.04.22) δημοσιεύει άρθρο του Γιασάρ Αϊντίν, κάτω από τον τίτλο «Η επιλογή του DEVA και η ρωγμή στο AKP» στο οποίο αναφέρεται στην απόφαση του «Κόμματος της Δημοκρατίας και Προόδου» (DEVA), για αποχώρηση του κόμματος του από τη συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ανακοινώνοντας ότι θα συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές ως αυτόνομο κόμμα, το Κόμμα DEVA ρίχνει το βλέμμα του προς τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Σημειώνει επίσης πως οι αντιφατικές φωνές εντός του ΑΚΡ και η ρητορική του ηγέτη του DEVA, Αλί Μπαμπατζάν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.

    Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, το Κόμμα λαμβάνει ένα ποσοστό κοντά στο 5% πλέον σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και θεωρεί πως μπορεί να εκμεταλλευτεί την μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7% και να αλιεύσει ψήφους από το ΑΚΡ.

    Επιπλέον, το Κόμμα θεωρεί ότι έχει ανοίξει ο δρόμος άμεσης επαφής με τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ. «Ειδικά η οικονομική και πολιτική γλώσσα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση πριν από το 2015 θα είναι η πιο σημαντική προεκλογική υπόσχεση του Κόμματος», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

    (ΚΣ)

    [07] Σύνοδος για ανάπτυξη των ακίνητων στα κατεχόμενα με πρωτοβουλία της H?rriyet

    Κάτω από τον τίτλο: «Το αστέρι των ακινήτων λάμπει στη βόρεια Κύπρο», η H?rriyet (29.04.22) γράφει ότι τα κατεχόμενα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ξένων επενδυτών την τελευταία περίοδο αφού νέα έργα κατασκευάζονται σε πολλές περιοχές.

    «Προκειμένου να επιστηθεί η προσοχή σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης και να εξεταστούν οι ευκαιρίες και οι ανάγκες, πραγματοποιήθηκε η ‘Σύνοδος Κορυφής Ακινήτων Βόρειας Κύπρου’ με τη συνεργασία της H?rriyet και της PR Island στο ξενοδοχείο Acapulco Resort Convention SPA με μεγάλη συμμετοχή. Το πιο εντυπωσιακό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής, που συγκέντρωσε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων από τη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, ήταν η ‘σχεδιασμένη αστικοποίηση’. Δηλώνοντας ότι οι νέες επενδύσεις προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για την οικονομία της χώρας, οι ομιλητές τόνισαν ότι η οικοδόμηση με πλάνο που προστατεύει την φύση και την ιστορία είναι εκ των ων ουκ άνευ», γράφει η εφημερίδα.

    Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως στην συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των επενδυτικών ευκαιριών και αναγκών της «χώρας».

    (ΚΣ)

    [08] Στις 2,256 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή T24 (28.04.22) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 2,256 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 135.253 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 15 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 11,193 άτομα.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,472,343

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 29 April 2022 - 13:48:07 UTC