Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 84/2022 06.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άρχισαν εκ νέου οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης»
  • [02] «Παράνομο» το «τέλος αλλαγής καυσίμων», λέει ο «υπουργός οικονομικών»
  • [03] Κύπριος Ευρωβουλευτής: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη προς τους Τουρκοκύπριους
  • [04] Στα 52 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνεχάρη τον Πρόεδρο Μακρόν για την επανεκλογή του ο Έρντογαν
  • [02] Σοϊλού: Δόθηκε τουρκική υπηκοότητα σε 200,950 Σύριους πρόσφυγες
  • [03] Επικρίνει την πολιτική του ΑΚΡ στο μεταναστευτικό η BirG?n
  • [04] Στα 1,253 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 11 θάνατοι χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άρχισαν εκ νέου οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Άγκυρα ψάχνει κυβέρνηση μαριονέττα», η Avrupa (06.05.22) γράφει ότι μια ομάδα που ήρθε από την Άγκυρα και έχει αποστολή την ανατροπή του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου επιχειρεί να υπαγορεύσει την φόρμουλα της νέας «κυβέρνησης» που καταβάλλονται προσπάθειες να σχηματιστεί στα κατεχόμενα.

    Συνάντηση UBP- CTP-ΗP

    Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην «βουλή» κοινή συνάντηση αξιωματούχων του UBP με τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και του Λαού (ΗΡ).

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι συναντήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του UBP Φαϊζ Σουτζούογλου και πρόσθεσε ότι κουβέντιασαν και προέβησαν σε αξιολόγηση για «την χώρα και την δημοκρατία στην χώρα». Επεσήμανε ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε με σκοπό τις «εκλογές» ή τον σχηματισμό «κυβέρνησης».

    «Ως CTP δεν απορρίπτουμε αιτήματα για συνάντηση που προέρχονται από πολιτικά κόμματα. Δεν ήταν συνάντηση σχηματισμού κυβέρνησης. Κανείς να μην μπει σε αυτά τα σενάρια», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι η συνάντηση υπήρξε συνέχεια του διαλόγου που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη μέρα και κατά την διάρκειά της συζήτησαν τα προβλήματα της «χώρας» και προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων. Υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα θα άρχιζαν οι συναντήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ με τα εντός «βουλής» κόμματα με στόχο να ληφθεί η απόφαση σε ποιον θα ανατεθεί η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

    16 «βουλευτές» του UBP κατά του Σουτζούογλου

    Στο μεταξύ, επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι φάνηκε για τα καλά ότι υπέστη σοβαρές απώλειες η εμπιστοσύνη της οποίας τυγχάνει ο Φαϊζ Σουτζούογλου εντός της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του UBP. Σημειώνεται ότι επικρατεί η άποψη πως το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Φαϊζ Σουτζούογλου, πως η μέθοδος που χρησιμοποιεί παράγει προβλήματα και πως αντιμετωπίζει πρόβλημα πλέον όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με τους «βουλευτές» και την βάση του UBP.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στους 16 ο αριθμός των «βουλευτών» του UBP οι οποίοι αντιτίθενται στον Φαϊζ Σουτζούογλου και πραγματοποίησαν συνάντηση κατά την διάρκεια του μπαϊραμιού. Οι 16 από τους 24 «βουλευτές» του κόμματος θεωρούν ότι ο Σουτζούογλου πρέπει να αποσυρθεί.

    Οι χθεσινές συναντήσεις της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του UBP δεν έφεραν αποτέλεσμα και ο Σουτζούογλου μετέβη στην συνάντηση με τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και του Λαού (ΗΡ) χωρίς εξουσιοδότηση από την «κοινοβουλευτική ομάδα» και το συμβούλιο του κόμματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με αποτέλεσμα οι 16 «βουλευτές» που ζήτησαν την σύνοδο της «κοινοβουλευτικής ομάδας» να αποφασίσουν ότι πρέπει να αποσυρθεί ο Σουτζούογλου και ότι δεν θα παράσχουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε οποιαδήποτε «κυβέρνηση» την οποία θα σχηματίσει.

    Συναντήθηκε με DP, YDP και ΗΡ ο Τατάρ

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι Τατάρ συναντήθηκε χθες με τα κόμματα Δημοκρατικό (DP), της Αναγέννησης (YDP) και του Λαού (ΗΡ) στο πλαίσιο των προσπαθειών σχηματισμού νέας «κυβέρνησης».

    Ατάογλου: Δεν θα αποφύγει ανάληψη ευθύνης το DP

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Τατάρ, ο πρόεδρος του DP, Φικρί Ατάογλου είπε ότι πρέπει να σχηματιστεί πολύ γρήγορα η «κυβέρνηση» και ότι το κόμμα του δεν θα αποφύγει την ανάληψη ευθύνης, οποιαδήποτε «κυβέρνηση» και αν σχηματιστεί.

    Ανέφερε ότι οι 50 «βουλευτές» φέρουν ευθύνη και υποχρεούνται να βρουν λύσεις στα προβλήματα του «λαού» και ότι πρέπει να υλοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις υπέρ του «λαού». Πρόσθεσε ότι όσοι από τους 50 «βουλευτές» δεν θα συμμετάσχουν στην νέα «κυβέρνηση» θα πρέπει να υποβάλλουν και αυτοί προτάσεις για λύσεις και ότι το κόμμα του υπέβαλλε τις απόψεις του στους «αρμόδιους υπουργούς» ακόμα και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

    Αταλάϊ: Πρέπει είτε να λειτουργήσει το σύστημα είτε να αλλάξει

    Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματός του με τον Τατάρ, ο αντιπρόεδρος του YDP Ταλίπ Αταλάι είπε ότι ο Τατάρ άρχισε την διαδικασία για να μπορέσει μια σταθερή «κυβέρνηση» να εξασφαλίσει «ψήφο εμπιστοσύνης». Υποστηρίζοντας ότι το YDP συμπεριφέρεται βάσει αρχών, ο Αταλάι είπε ότι θέλουν να υλοποιηθεί μια δομή, η οποία θα βρίσκεται σε αρμονία με το δικό της «κυβερνητικό πρόγραμμα» και τα «πρωτόκολλα» που συνάπτονται με την Τουρκία και τηρεί τις υποσχέσεις της.

    Σημειώνοντας ότι ενοχλεί την συνείδηση του κόμματός τους το γεγονός ότι η «χώρα» είναι «ακυβέρνητη», ο Αταλάι δήλωσε την ετοιμότητα του YDP να στηρίξει οποιανδήποτε «κυβέρνηση» είτε συμμετέχοντας σε αυτήν είτε μένοντας εκτός. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Χρειάζεται να εξευρεθεί λύση στα προβλήματα των ανθρώπων. Χρειάζεται ένα σταθερό, αξιόπιστο οικοδόμημα που μπορεί να πάρει ρίσκα. Γίνεται μια αναζήτηση, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Είμαστε αισιόδοξοι, όλοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Είναι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας ενοχλημένος από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές δηλώσεις, πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που συνάφθηκε με την Τουρκία. [?]

    Κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκε το εκλογικό σύστημα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό το σύστημα, πρέπει να διασφαλίσουμε την λειτουργία του. Αν δεν λειτουργεί το σύστημα, δεν θα απομείνει βάση υποστήριξής του».

    Όζερσαϊ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε αντιδημοκρατικούς σχηματισμούς

    Σε δηλώσεις μετά την δική του συνάντηση με τον Τατάρ, ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι μοιράστηκαν με τον Τατάρ τις απόψεις του ΗΡ σε σχέση με την πολιτική κρίση που υπάρχει στα κατεχόμενα.

    «Εργαζόμαστε πάνω σε μιαν φόρμουλα για να ορθοποδήσει η χώρα κα να μην πληγεί η δημοκρατία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μοιράστηκαν με τον Τατάρ διάφορες πιθανές εναλλακτικές επιλογές και ότι επιδεικνύουν μιαν εποικοδομητική στάση «για την δημοκρατία και την χώρα». Είπε και τα εξής:

    «Ως ΗΡ δεν θα γίνουμε κομμάτι σχηματισμών που αντίκεινται στις δημοκρατικές πρακτικές. Υποστηρίζουμε την δημοκρατία. Αν υπάρξει κάποια ανάθεση εντολής αντίθετη με τις δημοκρατικές πρακτικές, το ΗΡ δεν θα μπει σε αυτή την διαδικασία. Θα εργαστούμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη μη διάβρωση των θεσμών του κράτους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Παράνομο» το «τέλος αλλαγής καυσίμων», λέει ο «υπουργός οικονομικών»

    Η Halk?n Sesi (06.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών του καθεστώτος, Ολγκούν Αμτζιάογλου δήλωσε ότι διάπραξη αδικήματος κατά του «νόμου» αποτελεί η επανάληψη της επιβολής φορολογίας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με την ονομασία «τέλος αλλαγής καυσίμων» που προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Αμτζιάογλου ανέφερε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») αφορούν την διοίκηση.

    Υπενθύμισε ότι το εν λόγω τέλος είχε περάσει από το «υπουργικό συμβούλιο» στις 22 Φεβρουαρίου με εισήγηση από τον τότε «υπουργό οικονομικών», Σουνάτ Ατούν κατόπιν πρότασης από ειδικούς.

    Σχολιάζοντας την δήλωση Αμτζιάογλου, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν ανέφερε: «Όποιος διαβάζει αυτή την δήλωση νομίζει ότι άλλος είναι ο υπουργός οικονομικών. Όμως, αυτό έγινε η νέα μόδα πλέον. Να μιλάς σαν να είσαι αντιπολίτευση και να παραπονιέσαι, ενώ είσαι κυβέρνηση. Αφού είναι αδίκημα, κάντε αυτό που πρέπει ενάντια σε αυτούς που διέπραξαν το αδίκημα».

    Εξάλλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον παράνομο Bayrak (06.05.22, brtk.net), ο Αμτζιάογλου δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στο «υπουργικό συμβούλιο» για άρση του «τέλους αλλαγής καυσίμων» για τον μήνα Απρίλιο, σημειώνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» έχει ήδη προβεί στην απαραίτητη τροποποίηση. Είπε ότι εργάζονται για να υπάρχει και στους λογαριασμούς του Απριλίου μια μείωση στις χρεώσεις παρόμοια με εκείνη που ίσχυσε τον Μάρτιο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Κύπριος Ευρωβουλευτής: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη προς τους Τουρκοκύπριους

    Η Yeni D?zen (06.05.22) δημοσιεύει δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου στον δημοσιογράφο Σαμί Όζουσλου, με τις οποίες ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επισημαίνει την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των Τουρκοκυπρίων και απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την οικονομική στήριξη που τους παρέχει.

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2023 λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, το Κυπριακό υποβαθμίστηκε λόγω και διεθνών εξελίξεων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άργησε πολύ να θέσει στην ημερήσια διάταξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεχτη την θέση της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών και επεσήμανε ότι τα ΜΟΕ θα ήταν χρήσιμα για να κρατήσουν ζωντανές τις σχέσεις.

    Ερωτηθείς για την υιοθέτηση του ευρώ από τους Τουρκοκύπριους, ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι στηρίζουν αυτή την θέση, όμως επεσήμανε την σημασία της στάσης των ενδιαφερόμενων πλευρών. Σημείωσε ότι στη μια πλευρά υπάρχει η ΕΕ, στην άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία και σε μια τρίτη η Τουρκία, «που δεν νομίζω ότι αυτοί θα είναι θετικοί». Όμως, είναι σημαντική και η απόφαση που θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την μη λύση στην Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 52 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (06.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,150 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 52 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 χθες και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 236.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 34, Κερύνεια 5, Αμμόχωστος 8 και Τρίκωμο 5.

    Μέχρι τις 5 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,814,287 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 93,902 κρούσματα Covid-19, ενώ 92,927 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 741 ασθενών, 6 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 734 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 1 ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 253 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνεχάρη τον Πρόεδρο Μακρόν για την επανεκλογή του ο Έρντογαν

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (05.05.22, trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του.

    Σύμφωνα με την διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά την συνομιλία Έρντογαν-Μακρόν συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και περιφερειακά θέματα, κυριότερο των οποίων ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Ο Έρντογαν ανέφερε στον μακρόν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας έχουν μεγάλη σημασία και για τον παγκόσμιο ρόλο της «κοινής μας ηπείρου» Ευρώπης.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του καταβάλλει κάθε προσπάθεια που μπορεί μέσω διπλωματίας για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και υπογράμμισε την σημασία της υποστήριξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σοϊλού: Δόθηκε τουρκική υπηκοότητα σε 200,950 Σύριους πρόσφυγες

    Η τηλεόραση TGRT (05.05.22, tgrthaber.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι από το 2011 η Τουρκία παραχώρησε υπηκοότητα σε 200,950 Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για «καθεστώς προσωρινής προστασίας». Σε συνέντευξη στον εν λόγω σταθμό, ο Σοϊλού είπε ότι 113,654 από αυτά τα άτομα είναι ενήλικες και οι 47,000 είναι Τουρκμένοι. Πρόσθεσε ότι παραχώρησαν υπηκοότητα και σε 101,995 Τούρκους Αχίσκα. Ανέφερε και τα εξής:

    «Πολιτογραφήσαμε μέχρι στιγμής 6,787 Ουϊγούρους Τούρκους. Θα πολιτογραφήσουμε άλλες 2,000. Παραχωρήσαμε μακροχρόνια άδεια διαμονής. Είναι οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας. [?] Πολιτογραφήσαμε 17,000 Τουρκμένους του Αφγανιστάν [?]

    Δεν παίρνουμε μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη. Δεν παίρνουμε κανέναν με προσωρινό καθεστώς στην Κωνσταντινούπολη. Κλείσαμε το Εσένγιουρτ και το Φατίχ. Κλείσαμε 850 γειτονιές στην Τουρκία. Θέσαμε ανώτατο όριο. Η Κωνσταντινούπολη είναι κλειστή στους μετανάστες. Δεν μπορεί να υπάρξουν νέοι μετανάστες. Άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των ξένων στο Φατίχ. Το κάνουμε αυτό ως πολιτική. Κατηγορηματικά δεν δεχόμαστε νέους μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη. Παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αποτελέσματα από αυτή την πολιτική.

    Εμποδίσαμε την είσοδο πέραν των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με λογαριασμούς για βάρκες. [?] Τα τείχη στα σύνορα ήταν σε ναρκοπέδια. Φτιάξαμε αυτά τα τείχη αφού καθαρίσαμε αυτά τα μέρη και συνεχίζεται η ανέγερσή τους. Αυξήσαμε τα μέτρα στα σύνορα. Τέλειωσαν τα σύνορα Αγρί και Ίγντιρ. Τώρα υπάρχουν τα σύνορα της Βαν. Από το 2017 δεν αυξάνεται ο αριθμός των Σύριων στην Τουρκία. Όμως, υπάρχουν τέτοιες φήμες σαν να έρχονται καθημερινά 100,000 Σύριοι. Δημιουργείται εχθρότητα προς τους ξένους».

    3,762,686 Σύριοι στην Τουρκία

    Σημειώνοντας ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν εγγεγραμμένοι 500,000 Σύριοι αυτή την στιγμή, ο Σοϊλού είπε ότι ο συνολικός αριθμός των Σύριων στην Τουρκία είναι 3,762,686 με καθεστώς προσωρινής προστασίας. Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν με άδεια παραμονής στην χώρα είναι 1,417,000.

    Σύμφωνα με τον Σοϊλού, έστειλαν πίσω στην χώρα τους 323,000 άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια, 500,000 έφυγαν οικειοθελώς και 641,000 μετέβησαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη. «Ο συνολικός αριθμός εκείνων που έφυγαν μέσα σε πέντε χρόνια ξεπέρασε το 1,500,000 άτομα», πρόσθεσε.

    Η ταινία «Σιωπηλή Εισβολή» και δραστηριότητες ξένων Πρέσβεων

    Αναφερόμενος στην ταινία «Σιωπηλή Εισβολή» (Sessiz ?stila) που αναφέρεται στο μεταναστευτικό, ο Σοίλού την χαρακτήρισε ψέμα και υποστήριξε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μιαν επίθεση με στόχο την κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του προέδρου του Κόμματος της Νίκης (ΖΡ), Ουμίτ Όζνταγ ότι ο ίδιος χρηματοδότησε την ταινία, ο Σοϊλού χαρακτήρισε το γεγονός ως «τακτική Σόρος» και προσπάθεια υποκίνησης μιας διαδικασίας εκφοβισμού των πολιτών. Υποστήριξε και το εξής:

    «Δεν έχουν σχέση με την ανθρωπότητα. Υπάρχει μια ωραία ρήση στο Ισλάμ γι’ αυτούς. Είναι πιο κάτω και από ζώα αυτοί οι τύποι. Ναι, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν 4,000,000 πρόσφυγες στην Τουρκία. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο. [?] Πλάνα που τραβήχτηκαν στον Λίβανο παρουσιάστηκαν σαν να έχουν τραβηχτεί στην Τουρκία».

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι όλα αυτά τα γεγονότα τα διαχειρίζεται ένα κέντρο, ο Σοϊλού υποστήριξε πως αυτό είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Οι πρέσβεις διεξάγουν επιχείρηση εντός. Θέλουν να γίνει αποθήκη προσφύγων η Τουρκία. [?] Πόσες φορές μας έφεραν αυτή την πρόταση. Δεν αρκεί η ανθρωπιά που κάνουμε. Θέλουν ακριβώς το αντίθετο. Θέλουν να ρίξουν την Τουρκία μέσα σε ένα σύστημα που έφεραν απ’ έξω και που θα μπορούσαν αργότερα να διεξάγουν επιχείρηση. Αυτό που πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη είναι το εξής: Αυτή η ταινία φτιάχτηκε πάνω στο μίσος, την εχθρότητα και την μνησικακία. Αν ο Ουμίτ Όζνταγ χρηματοδότησε αυτή την ταινία, πού βρήκε τα χρήματα; Μήπως Όζνταγ πήρες και εσύ αυτά τα χρήματα από κάποια ιδρύματα στις ΗΠΑ που στόχο έχουν να προκαλέσουν αναταραχή στην Τουρκία, όπως ο Ρουχσέν Τσακίρ; [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίνει την πολιτική του ΑΚΡ στο μεταναστευτικό η BirG?n

    Η BirG?n (06.05.22, birgun.net) γράφει ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είναι υπεύθυνη για την εμβάθυνση του μεταναστευτικού προβλήματος, επιδιώκει να «σώσει την ημέρα», αλλάζοντας στάση σύμφωνα με την «κατεύθυνση του ανέμου», μη έχοντας στα χέρια της κάποιαν συγκεκριμένη πρόταση λύσης και ρίχνοντας στο τραπέζι το ένα σχέδιο μετά το άλλο.

    «Η κυβέρνηση που από την αρχή κιόλας ενεπλάκη στον πόλεμο στην Συρία, αναγκάζει ολόκληρη την χώρα να πληρώνει τον λογαριασμό των πολιτικών που εφαρμόζει», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι εκατομμύρια πρόσφυγες εισήλθαν στην Τουρκία κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που συνεχίζονται εδώ και 11 χρόνια και ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μιαν μεταναστευτική κρίση που βαθαίνει καθημερινά.

    «Ενώ περίπου 4,000,000 πρόσφυγες άλλαξαν ακόμα και την δημογραφική δομή κάποιων πόλεων, ανέτειλαν και εθνικιστικές, ρατσιστικές ομάδες. Στην χώρα που τρέφεται το ρατσιστικό μίσος υπήρξαν ενίοτε και προσπάθειες λιντσαρίσματος κατά των προσφύγων. [?] Ακόμα και οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης τους τελευταίους μερικούς μήνες είναι αντιφατικές μεταξύ τους. Ας υπενθυμίσουμε κάποια πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα.

    Στις 15 Μαρτίου ο Έρντογαν είπε στο θέμα των Σύριων ‘φιλοξενούμενων’ ότι ‘η αντιπολίτευση λέει ότι αν αναλάβουμε, θα τους διώξουμε, εμείς δεν θα τους διώξουμε’. Όμως μετά τις αντιδράσεις, προτού περάσει ενάμιση μήνας από τότε, αυτή ην φορά ανταγωνίζεται με την αντιπολίτευση για να διώξει τους πρόσφυγες. Τις προάλλες ο Έρντογαν, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, είπε αυτή την φορά ότι ‘προσπαθούμε για να επιτρέψουν οικειοθελώς και αξιοπρεπώς’.

    Συζητήθηκε πολύ το θέμα της μετάβασης των Σύριων στην χώρα τους κατά την διάρκεια των μπαϊραμιών. Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η φόρμουλα που βρήκε η κυβέρνηση ήταν να εμποδιστούν οι πρόσφυγες να πάνε στην χώρα τους κατά το μπαϊράμι. Γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα γίνονταν δεχτοί πίσω οι πρόσφυγες που θα πήγαιναν. Η απόφαση επικρίθηκε σε είδηση που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yeni ?afak, που είναι γνωστή για την εγγύτητά της με την κυβέρνηση. [?]

    Το Υπουργείο Εσωτερικών, τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ότι θα αρχίσει σχέδιο ‘αραίωσης’ για να εμποδίσει την πυκνή κατοίκηση ξένων σε περιοχές. Σύμφωνα με αυτό, ελέχθη ότι έκλεισαν για τους Σύριους 16 περιοχές και κυρίως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Αττάλεια. [?]»

    Στη συνέχεια η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης την ομιλία του Προέδρου Έρντογαν στις 3 Μαΐου κατά την διάρκεια συμμετοχής του μέσω τηλεδιάσκεψης σε τελετή παράδοσης σπιτιών που έκτισε η Τουρκία στην συριακή πόλη Ίντλιμπ και την δήλωση ότι καταβάλλουν προσπάθειες να ετοιμάσουν το έδαφος για επιστροφή των Σύριων οικειοθελώς και με ασφάλεια σε 13 περιοχές της χώρας τους.

    Επισημαίνει επίσης και την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού στο TGRT ότι θα φύγουν από την Τουρκία 1,000,000 πρόσφυγες και ότι «δεν τίθεται θέμα να υπάρχουν πέραν των 3,760,000 Σύριων» στην χώρα.

    Σύμφωνα με την BirG?n, αμέσως μετά τις προαναφερθείσες δηλώσεις Έρντογαν, η γνωστή για τις φιλοκυβερνητικές θέσεις της εφημερίδα Sabah δημοσίευσε σχέδιο με οκτώ στάδια για το Ίντλιμπ και την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων στην χώρα τους, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί προτεραιότητα σε 5 περιοχές που επιτεύχθηκε σταθερότητα, κυρίαρχη δύναμη είναι 13 τοπικές βουλές και βρίσκονται υπό στρατιωτική ασφάλεια.

    «Καθώς συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και στην κυβέρνηση της Δαμασκού, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση το σχέδιο του Ίντλιμπ», σημειώνει η εφημερίδα καταλήγοντας ως εξής:

    «Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κτίσει ένα σουνιτικό σύνορο στην περιοχή. Από την άλλη, φαίνεται ότι θα ανοίξει την πόρτα για άλλες κρίσεις το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας για τους οικισμούς που θα κτιστούν στο Ιντλίμπ το οποίο βρίσκεται σε συριακά εδάφη. Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι και το τι είδους δρόμος θα ακολουθηθεί σε σχέση με τους πρόσφυγες που δεν θέλουν να φύγουν».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 1,253 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 11 θάνατοι χθες στην Τουρκία

    Η διαδικτυακή Τ24 (05.05.22, t24.com.tr) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,253 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 101,263 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 11 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,178.

    Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών με την 1η, 2η και 3η δόση στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,520, 160.

    (Ι.Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 6 May 2022 - 12:41:34 UTC