Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 86/2022 10.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» έδωσε ο Τατάρ στον Ουστέλ
  • [02] Αντιδράσεις κομμάτων για την ανάθεση Τατάρ
  • [03] Το BKP καλεί το CTP να εγκαταλείψει τη «βουλή»
  • [04] «Ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας, η εντολή στον Ουστέλ», γράφει ο Τύπος
  • [05] Τουρκοκύπριος «βουλευτής» εκφώνησε ομιλία στον Ιταλικό Κοινοβούλιο
  • [06] Στα 45 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκαιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο»
  • [02] ΕΕ: Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιστροφή των Σύριων προσφύγων
  • [03] Δεν θα ρίξουμε τους πρόσφυγες στην αγκαλιά δολοφόνων, λέει ο Έρντογαν
  • [04] Περιμένει ψήφους από τους Σύριους ο Έρντογαν, λέει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [05] Την Άγκυρα επισκέπτεται ο Πρόεδρος του Καζαχστάν
  • [06] Στα 1,542 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 8 θάνατοι χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» έδωσε ο Τατάρ στον Ουστέλ

    Κάτω από τον τίτλο: «Έρχεται η 40η κυβέρνηση», η Diyalog (10.05.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έδωσε χθες εντολή «σχηματισμού κυβέρνησης» στον «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ουνάλ Ουστέλ χωρίς να περιμένει να συνέλθει η κεντρική επιτροπή του UBP.

    Ο πρόεδρος του UBP και λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος είχε χθες 2ωρη συνάντηση με τους «βουλευτές» του κόμματος είχε πει ότι στην συνέλευση του κόμματος που θα πραγματοποιείτο την Τετάρτη, θα λαμβανόταν απόφαση αναφορικά με το ποιος «βουλευτής» θα σχηματίσει την «κυβέρνηση». Ύστερα από αυτή τη δήλωση, ωστόσο, ο Σουτζούογλου προσκλήθηκε στο «προεδρικό μέγαρο» το απόγευμα. Μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ ανέθεσε στον «υπουργό εσωτερικών», Ουνάλ Ουστέλ να σχηματίσει την «κυβέρνηση».

    Η ανάθεση ανακοινώθηκε μέσω του «γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων της προεδρίας». Η δήλωση ανέφερε: «Ο Τατάρ μετά από διαβούλευση με τον Σουτζούογλου ανέθεσε στον Ουστέλ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση βάσει της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 106 του Συντάγματος».

    Ουστέλ: Δεν ήταν έκπληξη-Πιθανός συνασπισμός με DP-YDP

    Σε δηλώσεις του μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ουστέλ ανέφερε πως δεν αποτελεί έκπληξη η «ανάθεση της εντολής» στον ίδιο και ευχαρίστησε τον Σουτζούογλου, τον Τατάρ και τα μέλη του UBP για την εμπιστοσύνη που το έδειξαν.

    Δηλώνοντας ότι αναμένει να λάβει εξουσιοδότηση από τα αρμόδια όργανα του UBP, ο Ουστέλ είπε: «Θα ξεκινήσουμε το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με την εξουσία που θα λάβω. Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Ο Ουστέλ ανέφερε επίσης ότι θα υποβάλει το νέο «υπουργικό συμβούλιο» στην έγκριση του «προέδρου» εντός 15 ημερών και ότι θα ξεκινήσει τις επαφές του από σήμερα.

    Σημειώνεται ότι ο Ουστέλ θα δώσει προτεραιότητα σε δημιουργία «συνασπισμού» με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    (ΚΣ)

    [02] Αντιδράσεις κομμάτων για την ανάθεση Τατάρ

    Η Diyalog (10.05.22) δημοσιεύει δηλώσεις των αρχηγών των τουρκοκυπριακών κομμάτων μετά την απόφαση του Ερσίν Τατάρ να δώσει εντολή «σχηματισμού κυβέρνησης» στον Ουνάλ Ουστέλ.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου δήλωσε πως δεν περίμεναν να υπάρξει εξέλιξη τόσο σύντομα. «Είχαμε μιαν συνομιλία με τους βουλευτές του UBP στο κοινοβούλιο, ανέφεραν ότι θα ληφθεί απόφαση στην συνέλευση του κόμματος την Τετάρτη και θα ενεργούσαν μετά από αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι επεξεργάζονται εκ νέου τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους και αν χτυπήσει την πόρτα τους ο Ουστέλ θα αποκαλύψουν αυτά τα στοιχεία και θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις.

    Ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε πως αν ο Ουστέλ ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. «Αν ανησυχούσαμε για τις έδρες, δεν θα είχαμε παρουσιάσει σχέδιο δράσης, δεν θα είχαμε αναστατώσει την κυβέρνηση. Ό,τι ζητούσαμε από τον Φαϊζ Σουτζούογλου, θα το ζητήσουμε το ίδια και από τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό. Μπορούμε επίσης να θέσουμε αυστηρούς όρους. Θέλουμε δράση τώρα [?] Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να δούμε το σχέδιο δράσης των 100 ημερών, θέλουμε να αναλάβουμε δράση. Εάν ο Ουστέλ μας ικανοποιήσει σε αυτά τα θέματα, θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε», είπε.

    Επικριτικές ήταν οι δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος ανέφερε πως «ο ηγέτης του UBP είχε πει πως η συνέλευση του κόμματος θα αποφασίσει σε ποιον βουλευτή του UBP θα ανατεθεί το καθήκον να σχηματίσει κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του YDP δήλωνε πως «η εντολή πρέπει να δοθεί στο CTP», αφού λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του UBP, δεν παρήγαγε έργο η λεγόμενη κυβέρνηση.

    «Ο Χασίπογλου είπε πριν από 10 ημέρες ότι το UBP δεν θα δεχτεί να ανατεθεί το καθήκον σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον βουλευτή του UBP, εκτός από τον πρόεδρο. [?] Ο ίδιος ο Τατάρ είπε πριν από τρεις ημέρες ότι ο βουλευτής στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει την κυβέρνηση θα πρέπει να καθοριστεί στα εξουσιοδοτημένα όργανα του UBP. [?] Ποιο το αποτέλεσμα όλων των δηλώσεων; Η είδηση ότι η εντολή του σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στην Ουστέλ κυκλοφόρησε στον Τύπο! Καμία απόφαση δεν λήφθηκε από τα όργανα του UBP. Η προσδοκία είναι ότι o Ουστέλ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού UBP-DP-YDP! Τα λόγια είναι περιττά», δήλωσε ο Έρχουμαν.

    Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP) Κουτρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε πως όπου υπάρχει πολλή ίντριγκα για τον καβγά για αξιώματα, θέσεις και συμφέροντα, η εξέλιξη δεν είναι καλή και θα χαθεί χρόνος που θα ζημιώσει την «χώρα». «Τί κρίμα!», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί επέκρινε τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στην διαδικασία: «Θα μείνετε στην ιστορία ως αυτοί που προσκαλούν, αποδέχονται, ομαλοποιούν και εφαρμόζουν αυστηρά τις παρεμβάσεις του ΑΚΡ. Αφήνοντας μια κοινωνία στη φωτιά μετά από εσάς. Είναι πολύ ενοχλητικό, πολύ ενοχλητικό», είπε.

    Σουτζούογλου: Ήταν έκπληξη

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως ο ηγέτης του UBP, Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος χθες το πρωί δήλωνε πως θα λάβει αποφάσεις το κόμμα αναφορικά με το σε ποιον θα γίνει η ανάθεση εντολής για «σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε πως το απόγευμα έλαβε τηλεφώνημα από τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να δώσει στον Ουστέλ την εντολή «βάσει της εξουσίας που δίνει το σύνταγμα».

    Δηλώνοντας ότι τα ονόματα των Ουνάλ Ουστέλ και Χασάν Τατσόι αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση που έγινε το πρωί, ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι ήταν έκπληξη γι’ αυτόν που ο Τατάρ ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει την εντολή στον Ουστέλ το απόγευμα. «Ωστόσο αυτό είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το σύνταγμα στον πρόεδρο και σεβόμαστε την απόφαση», είπε.

    Τατσόι: Λυπητερή και καταστροφική η απόφαση

    Από την πλευρά του, o Χασάν Τατσόι αξιολόγησε την ανάθεση στο Ουστέλ λέγοντας ότι είναι λυπηρές και καταστροφικές οι εξελίξεις αυτές για ένα κόμμα σαν το UBP. «Έχω καθήκον να ενημερώσω σωστά το κοινό. Ποτέ δεν είπα ψέματα στη βάση του UBP, ούτε στον λαό μας. [?] Οι εξελίξεις στο Κόμμα μας που βγήκε με τις υψηλότερες ψήφους από την κάλπη, και οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι εξαιρετικά θλιβερές και πληγώνουν εμένα και όποιον σκέφτεται σαν εμένα, που αφιέρωσε τη ζωή του στο UBP», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Το BKP καλεί το CTP να εγκαταλείψει τη «βουλή»

    Η Avrupa (10.05.22) γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) κάλεσε χθες με γραπτή της ανακοίνωση το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) να στραφεί στο Sine-i Millet (Σημείωση μεταφραστή: Που σημαίνει να αποσυρθεί από την «βουλή» θεωρώντας ότι έχει χάσει την νομιμότητά της για πολιτική εκπροσώπηση και να διεξάγει πολιτική μέσα στον λαό).

    Στην ανακοίνωση, το BKP καλεί το CTP να εγκαταλείψει τη «βουλή», υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα «δομή της βουλής» αδυνατεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη «χώρα».

    Τονίζεται επίσης ότι «η ενοποίηση κάτω από την ίδια ομπρέλα όλων των δυνάμεων που ενστερνίζονται την ομοσπονδία έχει καταστεί αναγκαία προκειμένου να δοθεί στους δρόμους ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ειρήνη».

    Τέλος, το ΒKP καταγγέλλει τις πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται στην «ΤΔΒΚ» από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [04] «Ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας, η εντολή στον Ουστέλ», γράφει ο Τύπος

    Η Yeni D?zen (10.05.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Πολιτικό πραξικόπημα. Χάος, ντροπή και παρέμβαση», γράφει ότι ενώ ο «ανατραπέντας», όπως τον χαρακτηρίζει, «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζιούογλου δήλωνε μετά τη συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι το κόμμα του θα αποφάσιζε σε συνεδρίαση την Τετάρτη σε ποιον θα δινόταν η εντολή για σχηματισμό «κυβέρνησης», λίγες ώρες αργότερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αποφάσισε να δώσει την εντολή για σχηματισμό «κυβέρνησης» στον «βουλευτή» του UBP, Ουνάλ Ουστέλ.

    Η εφημερίδα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, γράφει ότι από τη μέρα που λέχθηκε στον «πρωθυπουργό» Σουτζιούογλου ότι «η Τουρκία δεν σε θέλει», σημειώνονται συνεχώς νέα πραξικοπήματα στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή. «Αρχικά, άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο και διορίστηκε υπουργός εξωτερικών με οδηγίες. Ύστερα παρά την απαίτηση του πρωθυπουργού, δεν κατέστη δυνατό να παυτεί ο υπουργός οικονομικών. Δύο φορές έπεσε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της «βουλής» χθες, ο Ουστέλ έφυγε άρον άρον από την πίσω πόρτα, ενώ το βράδυ, μετά την ανάθεση στον ίδιο της εντολής, ανέφερε ότι «δεν ήταν έκπληξη».

    Για το ίδιο θέμα, η Αvrupa (10.05.22) υπό τον τίτλο ««Γιουχ γιουχ (γιουχάισμα) προς την αντιπολίτευση: μποϊκοτάρετε τη βουλή, προς τους («βουλευτές») του UBP: Μην δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ έκανε αυτό που ήθελε η Άγκυρα και έδωσε την εντολή για σχηματισμό «κυβέρνησης» στον Ουνάλ Ουστέλ.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Ουνέλ ήταν ο «υποψήφιος» στο συνέδριο του UBP που είχε εξασφαλίσει τις λιγότερες ψήφους.

    Σε άρθρο της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα σημειώνει ότι κατόπιν παρεμβάσεων και πιέσεων που ασκήθηκαν από το κυβερνών AKP στην Τουρκία, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο «εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος και ο εκλεγμένος πρωθυπουργός» και στη θέση του τοποθετήθηκε κάποιος άλλος.

    «Γιουχ προς τους βουλευτές του UBP που το δέχθηκαν αυτό. Γιουχ και στην αντιπολίτευση που το δέχθηκε αυτό και δεν μποϊκόταρε τη βουλή. Είδαμε πολλά ρεζιλίκια αλλά ποτέ ως τώρα δεν έγινε κάτι τέτοιο», γράφει η εφημερίδα, η οποία απευθυνόμενη προς τους «βουλευτές» του UBP, τους καλεί να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα «κυβέρνηση».

    «Είναι η τελευταία ευκαιρία σας. Αν δεν θέλετε να σας θυμούνται για τις μικρότητές σας και το όνομα σας να γραφτεί στις μαύρες μέρες της ντροπιαστικής ιστορίας, μην αποδεχθείτε αυτή την ντροπή», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [05] Τουρκοκύπριος «βουλευτής» εκφώνησε ομιλία στον Ιταλικό Κοινοβούλιο

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή kibrispostasi.com (09.05.22), ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Αρμαγάν Τζιαντάν εκφώνησε ομιλία στη συνεδρία του Ιταλικού Κοινοβουλίου, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ιταλίας, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) καθώς επίσης και Βουλευτές από 46 διαφορετικές χώρες.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Τζιαντάν έγραψε τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να αναγγέλλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ύπαρξη του λαού μας, και ότι ενώ στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία, ορισμένοι προσπαθούν να αποκόψουν τους Τούρκους της Κύπρου από τον κόσμο και να τους καταρρακώσουν την αυτοπεποίθηση τους?».

    «Εξηγήσαμε ότι οι προσπάθειες μας για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου θα αποτελούν παράδειγμα και για τις δύο κοινότητες και για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Τζιαντάν, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή υπογράμμισαν την ετοιμότητα τους να εργαστούν από κοινού με την Ιταλία για την προστασία των ιστορικών μνημείων της Κύπρου που βρίσκονται εντός των τειχών της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στα 45 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,184 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 45 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 χθες και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 236.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 19, Κερύνεια 10, Αμμόχωστος 11, Μόρφου 4 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 9 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,856,663 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 94,125 κρούσματα Covid-19, ενώ 93,373 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 518 ασθενών, 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 512 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 1 ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Στις 9 Μαΐου εμβολιάστηκαν συνολικά 251 άτομα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκαιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο»

    Τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει «ένα εκατομμύριο φορές δίκαιο» στην Κύπρο και στο Αιγαίο εξέφρασε σε συνέντευξη στον αρθρογράφο Ζαφέρ Σιαχίν της Milliyet (10.05.22, milliyet.com.tr) ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

    Κάτω από τον τίτλο «Ακάρ: Η ασφάλεια των συνόρων μας είναι εθνικό ζήτημα» και τον υπότιτλο «Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκαιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο», ο αρθρογράφος γράφει και τα εξής:

    «[?] Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντοτε είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Επιθυμούμε να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους τα υφιστάμενα μας προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συνομιλίες στα κεφάλαια Συμβουλευτικές Μέθοδοι Επίλυσης Διαφορών και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Λέμε να το κάνουμε αυτό από τρία κανάλια. Αλλά δεν προχωράει. Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκαιο στα προβλήματα που βιώνονται με την Ελλάδα. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει χώρα με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Εξοπλίστηκαν 16 νησιά κατά παράβαση της Λοζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. Σε συγκεκριμένες περιόδους τις αυξάνει.

    Έναντι των παραβιάσεων της Ελλάδας ανταποδίδουμε αντίστοιχα. Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, όμως πάντα τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε και κανένα τετελεσμένο γεγονός και ούτε τα δικά μας δικαιώματα ούτε και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας θα αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού. Έχουμε την θέληση, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να το κάνουμε αυτό. Με αυτή την προσπάθεια εξοπλισμού, η Ελλάδα μπαίνει κάτω από σοβαρό οικονομικό βάρος. Άλλωστε είναι γνωστές οι οικονομικές καταστάσεις. Πρέπει να δουν ότι το οικονομικό βάρος και η ζημιά που θα φέρει αυτού του είδους η υπερβολική προσπάθεια εξοπλισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πλήξει τον γείτονα ελληνικό λαό. Αν το κάνουν για την Τουρκία αυτό είναι λίγο, αν το κάνουν για την άμυνα είναι πολύ. Εμείς λέμε πιάστε το χέρι φιλίας που τείνουμε, όμως επειδή ξέρουν πως έχουμε δίκαιο δεν έρχονται στο τραπέζι, το αποφεύγουν. Είναι σημαντική η φιλία της Τουρκίας.

    Εμείς πάντα θα είμαστε ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο. Δεν είναι απειλή για κανέναν. Αντιθέτως, είναι ένας ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο στο πλαίσιο των συμφωνιών. Το τι κάνουν οι άλλες εγγυήτριες χώρες αυτές το ξέρουν, όμως εμείς δεν επαναπαυόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αλλαγή στις ευθύνες μας. Όπου στεκόμασταν το 1974, πάλι στεκόμαστε στο ίδιο μέρος. Θα προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Είναι πολύ σημαντικό και οι Κύπριοι αδελφοί μας να ενεργούν με γνώση, ενσυνείδητα και συντονισμό με την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] ΕΕ: Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιστροφή των Σύριων προσφύγων

    Η Τ24 (09.05.22, t24.com.tr) γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Τουρκία, Nikolaus Meyer-Landrut δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στην χώρα τους οι Σύριοι πρόσφυγες. Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης και σε δηλώσεις αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, ο Meyer-Landrut είπε ότι πέρασαν 11 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Συρία που έγινε βάρος στην τουρκική κοινωνία, κατά την έκφρασή του.

    «Η Τουρκία επέδειξε εξαιρετική προσπάθεια στο θέμα των προσφύγων. Ως ΕΕ στηρίξαμε και εμείς την Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θα χαροποιήσει όλους η επιστροφή των Σύριων προσφύγων με αξιοπρεπή τρόπο όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ευρώπη. Όμως, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ειδικά για μιαν μεγάλης κλίμακας επιστροφή. Εξαρτόμαστε από τις εκτιμήσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο θέμα της επιστροφής».

    «Απογοήτευση οι αποφάσεις στην Υπόθεση Γκεζί»

    Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει εκφράσει απογοήτευση για την ισόβια κάθειρξη στην οποία καταδικάστηκε ο Οσμάν Καβάλα στην Υπόθεση Γκεζί, ο Meyer-Landrut σημείωσε ότι η ΕΕ και οι εκπρόσωποί της τόνισαν ότι η Τουρκία, όπως όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου (της Ευρώπης) και πρόσθεσε:

    «Άρχισε μια διαδικασία στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ξέρετε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα αντικατοπτριστούν στις χώρες μέλη. Δεν είναι δυνατόν να πω τώρα πώς θα καταλήξει αυτή η διαδικασία».

    Αναφέροντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι πολύ σημαντικές και έχουν πολλές διαστάσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα που «ελκύει συνεχώς την προσοχή» των Ευρωπαίων πολιτικών. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των σχέσεών μας», επεσήμανε.

    Σημειώνοντας ότι τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι σημαντικά για επιστροφή της Τουρκίας στην θετική ατζέντα με την ΕΕ, ο Meyer-Landrut ανέφερε:

    «Αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η Επιτροπή ετοιμάζει ετήσιες εκθέσεις κοιτάζοντας αυτά. Αργότερα, αυτές οι εκθέσεις αποστέλλονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Θα τις δούμε όταν δημοσιευτούν αυτές οι ετήσιες εκθέσεις προόδου. Θέλουμε να αναφέρονται θετικές εξελίξεις στις εκθέσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν θα ρίξουμε τους πρόσφυγες στην αγκαλιά δολοφόνων, λέει ο Έρντογαν

    Η Yeni ?afak (10.05.22, yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους τους αδελφούς τους, οι οποίοι έφυγαν από τον πόλεμο στην Συρία και κατέφυγαν στην Τουρκία.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια τελετής βράβευσης του Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (M?S?AD), ο Έρντογαν ανέφερε και τα εξής, απαντώντας στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και σχολιάζοντας την ρατσιστική προπαγάνδα κατά των μεταναστών που αυξάνεται στην Τουρκία:

    «[?] Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους αυτά τα αδέλφια μας που έφυγαν από τον πόλεμο στην Συρία και κατέφυγαν στην χώρα μας κύριε Κεμάλ. Ό,τι και να πείτε εσείς, εμείς είμαστε εκεί. Γι’ αυτό φτιάχνουμε αυτά τα σπίτια. Όταν επιθυμούν οι ίδιοι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όμως εμείς ποτέ δεν τους διώχνουμε από αυτά τα χώματα και δεν θα τους διώξουμε. [?] Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε αυτούς, θα συνεχίσουμε την φιλοξενία μας και δεν θα τους ρίξουμε στα χέρια, στην αγκαλιά των δολοφόνων».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Περιμένει ψήφους από τους Σύριους ο Έρντογαν, λέει ο Κιλιτσντάρογλου

    Η διαδικτυακή Τ24 (10.05.22, t24.com.tr) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διερωτήθηκε κατά πόσον ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν έπαψε να ελπίζει στον λαό του και προσπαθεί να μείνει στην εξουσία με την ψήφο των μεταναστών.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλιτσντάρογλου σχολίασε την χθεσινή ομιλία του Έρντογαν στον Σύνδεσμο Ανεξαρτήτων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (M?S?AD) και ανέφερε:

    «Έπαψες να ελπίζεις στον δικό σου λαό και προσπαθείς να μείνεις με την ψήφο των μεταναστών Έρντογαν; Αργά ή γρήγορα θα έρθεις στις εκλογές τις οποίες αποφεύγεις και αυτός ο έξοχος λαός θα σου κόψει τον λογαριασμό για το ότι εμπιστεύεσαι τις ψήφους των μεταναστών. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα αρχίσει και το διετές ‘Σχέδιο Επιστροφής’. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Την Άγκυρα επισκέπτεται ο Πρόεδρος του Καζαχστάν

    Η Ak?am (10.05.22, aksam.com.tr) γράφει ότι στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Κασίμ Τζιομέρτ Τομπάγιεφ, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομόλογού του.

    Σύμφωνα με δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας, η επίσκεψη Τομπάγιεφ θα διαρκέσει δύο μέρες (10 και 11 Μαΐου) και κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν θα εξεταστούν όλες οι διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας-Καζαχστάν που βρίσκονται σε επίπεδο στρατηγικού συνεταιρισμού και θα συζητηθούν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

    Επιπλέον, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και θα βρίσκεται στην ατζέντα και η υπογραφή διάφορων συμφωνιών και πρωτοκόλλων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 1,542 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 8 θάνατοι χθες στην Τουρκία

    Η διαδικτυακή Τ24 (09.05.22, t24.com.tr) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,542 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 109,958 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 8 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,463.

    Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών με την 1η, 2η και 3η δόση στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,560,229.

    (Ι/Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 10 May 2022 - 11:42:49 UTC