Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 91/2022 17.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Ερτουγρούλογλου στις δηλώσεις Κασουλίδη στην εφημερίδα «Τα Νέα»
  • [02] Βραβεύτηκε ως η «πιο επιτυχημένη πολιτική προσωπικότητα» ο Τατάρ
  • [03] Εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στη «βουλή» θα πραγματοποιήσει το CTP
  • [04] Αύξηση ρεκόρ στην ακρίβεια ? Στα 5 δισ. ΤΛ το έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο
  • [05] Αρχίζουν τα θαλάσσια δρομολόγια Αλεξανδρέττας-Κερύνειας
  • [06] Στα 39 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Δεν θα λέγαμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ»
  • [02] Έρχονται στην Τουρκία οι ΥΠΕΞ Φιλανδίας και Σουηδίας
  • [03] Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Η Τουρκία υπέγραψε 15 νέες συμφωνίες με την Αλγερία
  • [05] Συλλυπητήρια επίσκεψη στα ΗΑΕ θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν
  • [06] Δημοσκόπηση δείχνει αυξομειώσεις στα ποσοστά AKP, CHP και ?yi Parti
  • [07] Στα 1,254 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση Ερτουγρούλογλου στις δηλώσεις Κασουλίδη στην εφημερίδα «Τα Νέα»

    Η G?ne? (17.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης στην εφημερίδα «Τα Νέα» φάνηκε για άλλη μια φορά η «γνωστή ελληνοκυπριακή αναίδεια και θράσος».

    Σε χθεσινή δήλωση, ο Ερτουγρούογλου υποστήριξε ότι «ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό το να πιάνουν στο στόμα τους την Τουρκία και να συνεχίζουν να αγνοούν τους Τούρκους της Κύπρου αυτοί οι καημένοι που θεωρούν τον εαυτό τους ως την δήθεν ‘Κυπριακή Δημοκρατία’», κατά την έκφρασή του.

    Ο Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε ως το «πιο απτό δείγμα αναίδειας, θράσους και ικανότητας διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας το να κατηγορείται η Τουρκία για κατάχρηση του εγγυητικού της δικαιώματος, την ώρα που η Ελλάδα καταχράστηκε το εγγυητικό της δικαίωμα και πραγματοποίησε πραξικόπημα στο νησί». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Σαν να μην έφταναν αυτά, επέδειξε για ακόμα μια φορά την τυπική και συνηθισμένη ελληνοκυπριακή νοοτροπία που υπερβαίνει τα όρια και είναι η ίδια η αλαζονεία θέτοντας ως προϋπόθεση στην Τουρκία να περάσει μέσω Κύπρου ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας.

    Αν θα γίνει λόγος για κάποιαν προϋπόθεση στην Κύπρο, αυτή είναι η αποδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς ως εκπροσώπου ενός ανύπαρκτου συνεταιρισμού και της αναγνώρισής της ως λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις συμφωνίες και τις πραγματικότητες. Ενόσω ισχύει αυτή η προϋπόθεση δεν θα γίνει ποτέ αποδεχτό να γίνουν αντιληπτά ως προϋποθέσεις τα βήματά μας που υποδεικνύουν αυτό το λάθος και αυτή την αδικία. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπόκειται σε αλλαγές η πολιτική της τουρκικής πλευράς στη βάση των δύο κρατών στην Κύπρο, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, ο Ερτουγρούλογλου κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή είναι η πολιτική και η στάση, η οποία θα διαμορφώσει το μέλλον του νησιού.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Βραβεύτηκε ως η «πιο επιτυχημένη πολιτική προσωπικότητα» ο Τατάρ

    Η G?ne? (17.05.22) γράφει ότι το βραβείο της «πιο επιτυχημένης πολιτικής προσωπικότητας» απονεμήθηκε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από την Ένωση Δημοσιογράφων GAP στην τουρκική πόλη Μαλάτια στο πλαίσιο του 15ου διαγωνισμού για τα «Βραβεία Όσκαρ της GAP».

    Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Τατάρ ο «πρόξενος» του κατοχικού καθεστώτος στην Γκαζίαντεπ, Φαχρί Γιονλούερ.

    Σε μήνυμά του στην τελετή, ο Τατάρ επανέλαβε ότι με την εκλογή του στην ηγεσία της κοινότητας ακολουθεί την πολιτική πως μια συμφωνία στην Κύπρο είναι εφικτή μόνο με συνεργασία ανάμεσα σε δύο χωριστά ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη που ζουν πλάι-πλάι και ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία.

    Εξέφρασε επίσης εκ νέου την θέση ότι με μια ομοσπονδιακή δημοκρατία ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα τεθεί σε κίνδυνο και θα συρθεί σε περιπέτειες εντός της ΕΕ και ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός θα αποχωρίσουν από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε ότι αυτό θα έθετε τον τουρκοκυπριακό λαό» σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και γι’ αυτό υποστηρίζουν συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι και υπάρχει στην ατζέντα μια τελείως διαφορετική πολιτική στην Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στη «βουλή» θα πραγματοποιήσει το CTP

    H Diyalog (17.05.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ανακοίνωσε ότι αύριο θα παραστεί στη ψηφοφορία για παροχή «ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» που θα διεξαχθεί στη ψευδοβουλή και ότι προτίθεται να δώσει αρνητική ψήφο στη λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP).

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Έρντογαν Σορακίν ανακοίνωσε επίσης ότι το CTP προτίθεται αύριο, μετά την «ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης», να πραγματοποιήσει μπροστά από το κτήριο της «βουλής» εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Ο Σορακίν κάλεσε όλες τις «δημοκρατικές και πατριωτικές», όπως τις αποκάλεσε, δυνάμεις στα κατεχόμενα να στηρίξουν την εκδήλωση και να συμμετάσχουν σε αυτήν. Ανέφερε και τα εξής:

    «Θα πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας για να διαμαρτυρηθούμε για όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται ενάντια στη δημοκρατία μας. Είναι μια εκδήλωση καταδίκης αυτών των παρεμβάσεων. Θα προστατεύσουμε τη βούληση μας. Σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα πούμε όχι στην παράνομη κυβέρνηση, όχι στις αυξήσεις, όχι στην καταπίεση, όχι στις παρεμβάσεις εναντίον της βούλησης και της δημοκρατίας μας, όχι στην παραβίαση του συντάγματος και των νόμων, όχι στην μείωση της αγοραστικής αξίας. Θα θέσουμε επί τάπητος για μια ακόμη φορά τις θέσεις μας».

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο το Κόμμα του Λαού (HP) θα παραστεί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Σορακίν δήλωσε ότι δεν είχαν οποιανδήποτε ένδειξη ακόμη για το κατά πόσο θα συμμετέχει ή όχι.

    (AK)

    [04] Αύξηση ρεκόρ στην ακρίβεια ? Στα 5 δισ. ΤΛ το έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο

    Η Yeni D?zen (17.05.22) γράφει ότι ενώ από τη μια αυξάνεται η ακρίβεια στην αγορά και εξανεμίζεται η αγοραστική αξία των μισθών, από την άλλη διπλασιάστηκαν τα νούμερα του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με «επίσημα» στατιστικά στοιχεία, το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 34,20% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, σε σύγκριση με μόλις 3,84% άνοδο κατά την ίδια περίοδο του 2021. Η άνοδος του κόστους ζωής στην Τουρκία, όπου χρησιμοποιείται η ίδια νομισματική μονάδα με την κατεχόμενη Κύπρο, ήταν 31,70% για το πρώτο τετράμηνο του 2022.

    Ο λεγόμενος υφυπουργός οικονομικών, Τζενγκίζ Τσολί δήλωσε στην εφημερίδα ότι το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος μπορεί να ανέλθει στα 5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), όταν προστεθεί και η αύξηση του κόστους ζωής του πρώτου εξαμήνου του 2022.

    Είπε ότι ο πληθωρισμός στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να φτάσει γύρω στο 40%, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που προκύπτουν. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με μη καταβολή της ΑΤΑ και ότι ψηφίστηκε σε «νόμο» «προϋπολογισμός» ύψους 2 δισ. 680 εκ. ΤΛ, όμως με την επίδραση του νέου κατώτατου μισθού των 7 χιλιάδων ΤΛ και του δείκτη τομών καταναλωτή, αυτό το ποσό θα ανέλθει στα 5 δισ. ΤΛ.

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 88,81%, που είναι κατά 932% ψηλότερος σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας που ανακοινώθηκε πληθωρισμός 8,6%. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τη λύση του προβλήματός και ότι η λύση αυτή είναι η συζήτηση της βάσης του προβλήματος και η βάση του προβλήματος είναι η φτωχοποίησή τους εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν την ΤΛ, η οποία υποτιμήθηκε υπερβολικά λόγω των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση.

    Σημειώνοντας ότι το κόστος στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 105,23% σε έναν χρόνο, ο Μπαρτσίν ανέφερε ότι με τον κατώτατο μισθό των 6,090 ΤΛ και την σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αγοράσουν κατά 2,306 ΤΛ λιγότερα τρόφιμα από τα τέλη Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρχίζουν τα θαλάσσια δρομολόγια Αλεξανδρέττας-Κερύνειας

    Η Halk?n Sesi (17.05.22) γράφει ότι η Εταιρεία Θαλασσίων Λεωφορείων Αλεξανδρέττας (HADO) ανακοίνωσε την έναρξη δρομολογίων μεταξύ Αλεξανδρέττας και κατεχόμενης Κερύνειας στις 19 Μαΐου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η HADO ανακοίνωσε ότι στις 19 Μάϊου, [Σημείωση μεταφραστή: Μέρα που εορτάζεται στα κατεχόμενα και στην Τουρκία ως Μέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού], θα πραγματοποιήσει το πρώτο της δρομολόγιο χωρίς επιβάτες.

    Η επίσημη έναρξη των δρομολογίων για τη μεταφορά επιβατών θα γίνει στις 24 Μάϊου, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι διαδρομή θα είναι διάρκειας 4,5-5 ωρών και το κόστος του εισιτηρίου καθορίστηκε στις 750 ΤΛ το κανονικό και 500 ΤΛ το φοιτητικό.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα και η ημερομηνία έναρξη δρομολογίων της HADO από και προς το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (ΑΚ)

    [06] Στα 39 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (17.05.22) γράφει ότι γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,913 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 39 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Xθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 237.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 14, Κερύνεια 6, Αμμόχωστος 12 και Μόρφου 7.

    Μέχρι τις 16 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,919,686 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 94,453 κρούσματα Covid-19, ενώ 93,775 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 443 ασθενών, 7 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 435 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και ένας ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Στις 16 Μαΐου εμβολιάστηκαν συνολικά 193 άτομα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Δεν θα λέγαμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ»

    Το Ankara Anatolia (17.05.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα έλεγε ναι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπουλμετζίντ Τεμπούν.

    Όπως σημειώνει το ΑΑ, ένας δημοσιογράφος υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση στον Ερντογάν: «Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί σας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχει ληφθεί επίσημο αίτημα για αυτό το θέμα και έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα; Και πάλι, γνωρίζουμε ότι θα έρθει αντιπροσωπεία από τη Σουηδία στην Άγκυρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ποια θα είναι η στάση και οι προσδοκίες της Τουρκίας κατά τις συνομιλίες;»

    Απαντώντας στην ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση έναντι των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως τις χαρακτήρισε ο Έρντογαν. Πρόσθεσε επίσης πως ακόμη και αν ταχθούν ενάντια σε αυτές τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» και πουν «είμαστε εναντίον τους» κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έχουν γίνει στο παρελθόν δηλώσεις για ορισμένους «τρομοκράτες», ότι δεν θα παραδοθούν (στην Τουρκία).

    «Κέντρο επώασης τρομοκρατών η Σουηδία»

    «Η Σουηδία είναι ήδη το κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων, φέρνουν τρομοκράτες στα κοινοβούλιά τους, τους βάζουν να μιλήσουν εκεί και εκδίδουν ειδικές προσκλήσεις. Υπάρχουν ακόμη και τρομοκράτες υπέρ του ΡΚΚ στα κοινοβούλιά τους. Τι θα εμπιστευτούμε; Θα έρθουν στην Τουρκία τη Δευτέρα. Θα έρθουν να μας πείσουν, συγγνώμη, δεν πρέπει να κουραστούν. Καταρχάς, δεν θα λέγαμε ‘ναι’ σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Γιατί τότε το ΝΑΤΟ παύει να είναι οργανισμός ασφαλείας και γίνεται ένας τόπος όπου συγκεντρώνονται οι εκπρόσωποι των τρομοκρατών. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ‘ναι’ σε αυτό», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    «Κλείνει ξεκάθαρα την πόρτα του ΝΑΤΟ»

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Yeni ?afak (17.05.22) γράφει ενδεικτικά: « Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε ξεκάθαρα την πόρτα για τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

    (ΚΣ)

    [02] Έρχονται στην Τουρκία οι ΥΠΕΞ Φιλανδίας και Σουηδίας

    Η T?rkiye (17.05.22), επικαλούμενη το επίσημο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, γράφει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επισκεφτούν την Τουρκία για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξης των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο θα μεταβούν στην Άγκυρα και θα συναντηθούν με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Η Λίντε ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα σταλεί αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για να αξιολογήσει την απόφαση της χώρας της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Η T?rkiye (17.05.22) γράφει επίσης ότι « η Σουηδία, η οποία επικρίθηκε από την Τουρκία για την υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, μια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από μέλη της οργάνωσης στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη πριν από δύο ημέρες, αποκάλυψε το ψέμα της Σουηδίας».

    Υποστηρίζει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Στις 14 Μαΐου, ο SDC, ένας από τους λεγόμενους πολιτικούς σχηματισμούς του YPG/PKK, διοργάνωσε το ‘Τρίτο Φόρουμ Διαβούλευσης’ στη Στοκχόλμη υπό την αιγίδα του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Κέντρου Olof Palme. Μέλη του YPG/PKK, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις σε σελίδες στο διαδίκτυο που πρόσκεινται στο YPG/PKK, σημειώθηκε ότι ‘συζητήθηκαν προτάσεις για επιτυχή αποκέντρωση’ στις περιοχές που κατέχει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία. Το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα».

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι πρόσφατα στη Στοκχόλμη αναρτήθηκαν πανό που ανήκουν στο PKK και ότι η αστυνομία δεν επενέβη με κανένα τρόπο σε βάρος των μελών της οργάνωσης.

    (ΚΣ)

    [03] Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Τσαβούσογλου

    Η Ak?am (17.05.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 16-19 Μάϊου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου θα παραστεί στο Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπό την ομπρέλα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Τσαβούσογλου θα παραστεί επίσης στην υπουργική συνάντηση «Παγκόσμια Έκκληση για την Επισιτιστική Ασφάλεια για Δράση» που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαΐου, με οικοδεσπότη τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

    Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να πραγματοποιήσει και ορισμένες διμερείς συναντήσεις, θα συναντηθεί πρώτα με τον Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο Τούρκος Υπουργός θα συναντηθεί επίσης και με μέλη της αμερικανοτουρκικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΣ)

    [04] Η Τουρκία υπέγραψε 15 νέες συμφωνίες με την Αλγερία

    Η Aksam (17.05.22) γράφει ότι παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Αλγερίας, Αμπουλμετζίντ Τεμπούν υπογράφηκαν 15 νέες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας.

    Ανάμεσα σε άλλα υπογράφηκε «Συμφωνία για άνοιγμα Διεθνούς Τουρκικού Σχολείου στην Αλγερία», «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών», «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Περιβάλλοντος», «Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας για τη συνεργασία στον τομέα της μεταλλουργίας», «Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος» και «Συμφωνία για το Άνοιγμα Πολιτιστικών Κέντρων στην Τουρκία και την Αλγερία».

    Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα το Ankara Anatolia (17.05.22) μετέδωσε ότι Ερντογάν δήλωσε ότι «η Αλγερία και η Τουρκία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην αφρικανική ήπειρο και είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

    Είπε επίσης ότι στην συνάντηση τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να αυξήσουν την αλληλεγγύη τους τόσο σε διμερείς όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες.

    Από την πλευρά του, ο Αλγερινός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξήσουν τις τουρκικές επενδύσεις στην Αλγερία σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΣ)

    [05] Συλλυπητήρια επίσκεψη στα ΗΑΕ θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (17.05.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει σήμερα συλλυπητήρια επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι για τον θάνατο του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

    Ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, με αφορμή τη επίσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας.

    (ΚΣ)

    [06] Δημοσκόπηση δείχνει αυξομειώσεις στα ποσοστά AKP, CHP και ?yi Parti

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (17.05.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, σύμφωνα με την οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει μείωση στα ποσοστά του της τάξης του 8% τους τελευταίους 15 μήνες.

    Τον Φεβρουάριο του 2021, το ΑΚΡ λάμβανε ποσοστό 36,8%, το οποίο μειώθηκε στο 28% τον Μάιο του 2022.

    Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αύξησε τα ποσοστά του από 22,3% τον Φεβρουάριο του 2021 στο 26% τον Οκτώβριο του 2021. Μέχρι τον Μάιο του 2022, όμως, τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχώρησαν στο 24,1%.

    Εξάλλου, το επίσης αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (Iyi Parti) αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του από 10,8% τον Φεβρουάριο του 2021 σε 18,4% τον Μάιο του 2022.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 1,254 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (17.05.22) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,254 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 128,957 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 4 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,358.

    Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών με την 1η, 2η και 3η δόση στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,638,328.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 17 May 2022 - 14:51:04 UTC