Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 94/2022 20.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρευνα «αστυνομίας» για το πανό «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο»
  • [02] Αντίδραση αντιπολίτευσης στην έρευνα για το πανό για την «κατοχική Τουρκία»
  • [03] Αρθρογράφος διερωτάται γιατί δεν αντέδρασε και στα συνθήματα του CTP ο Ουστέλ
  • [04] Την απόφαση του HP να εγκαταλείψει τη «βουλή», ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ
  • [05] «Χάρη στον Μητσοτάκη ακούστηκε σε όλο τον κόσμο η λύση δύο κρατών»
  • [06] Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Οκτάι σε Ουστέλ-Τον προσκάλεσε στην Τουρκία
  • [07] Προβλήματα στις διελεύσεις Τουρκοκυπρίων μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας
  • [08] Επαφές στην Τουρκία είχε το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο»
  • [09] Μολυσμένες αρκετές παραλίες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με έρευνα
  • [10] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ για Μητσοτάκη: «Ντροπή να παρακαλείς σε ξένα κοινοβούλια να μην δίνουν όπλα στην Τουρκία»
  • [02] Ερντογάν: «Είχαμε πει πως θα λέγαμε όχι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
  • [03] Κατηγορεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση των προσφύγων ο Τσαβούσογλου
  • [04] Καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Ελλάδας για την Γενοκτονία των Ποντίων η Τουρκία
  • [05] Στην Αίγυπτο μετά από εννιά χρόνια ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών
  • [06] Στα 1,485 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρευνα «αστυνομίας» για το πανό «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο»

    Κάτω από τον τίτλο «Έρευνα από την αστυνομία για το πανό», η Avrupa (20.05.22) γράφει ότι ο «διορισμένος», όπως τον χαρακτηρίζει, «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι η «αστυνομία» θα προβεί στην απαραίτητη έρευνα για πανό που αναρτήθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία πραγματοποίησαν προχθές μπροστά από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), Ενωμένη Κύπρος (BKP) και Νέα Κύπρος (YKP) και καλούσε την Τουρκία να «ξεκουμπιστεί» από την Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την κατοχική δύναμη.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι κινητοποίησε τους «πατριδοκάπηλους και υποστηρικτές της μητέρας πατρίδας κύκλους» το πανό «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο», που άνοιξε για πρώτη φορά μπροστά στην πόρτα της «πρεσβείας».

    Ουστέλ: «Είναι εγγυήτρια όλου του νησιού η Τουρκία, όχι κατοχική δύναμη»

    Στη δήλωσή του για το θέμα, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι αξιολογούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κάθε είδους εκδήλωση και διαμαρτυρία, όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν την ρητορική που υποδαυλίζει το μίσος και την εχθρότητα.

    Σημειώνοντας ότι η «αστυνομία» θα διεξάγει την απαραίτητη έρευνα, ο Ουστέλ είπε ότι παρακολούθησε με θλίψη τις προχθεσινές διαδηλώσεις κάποιων «ριζοσπαστικών ομάδων» έξω από την «βουλή» και υποστήριξε ότι οι απόψεις των ομάδων αυτών δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των «πολιτών της ΤΔΒΚ».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Ουστέλ:

    «[?] Παρακολούθησα με λύπη την χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κάποιων ριζοσπαστικών εξωκοινοβουλευτικών ομάδα κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις διεθνείς πολιτικές πραγματικότητες και υποδαυλίζει μίσος και εχθρότητα. Αυτές οι απόψεις δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των πολιτών της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη, είναι η χώρα που έφερε την ειρήνη σε αυτό το νησί. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα φύγει από αυτό το νησί, αλλά είναι η εγγυήτρια του νησιού μας που έφερε την ειρήνη και στους Έλληνες, όχι μόνο στους Τούρκους. Αυτό, πέρα από τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ιστορικός δεσμός μας και με την στήριξή της στις δύσκολες μέρες η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάνει τα βήματα τα οποία διασφαλίζουν ότι θα ζούμε με ασφάλεια.

    Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτώ αυτή την ρητορική που καταπατά κάθε είδους δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία. Η γενική διεύθυνση της αστυνομίας μας θα κάνει την απαραίτητη έρευνα νομικά.

    Η διαδήλωση είναι ένα δικαίωμα, όμως δεν είναι δυνατό να κοιτάξουμε με την ίδια ανοχή την διαίρεση της κοινότητας, αυτού του είδους τις συμπεριφορές που σπέρνουν σπόρους εχθρότητας και μίσους ανάμεσα στην μητέρα πατρίδα και εμάς.

    Με αυτή την ευκαιρία, καταληκτικά προβαίνω σε έκκληση στον λαό μας να συμπεριφέρεται με σωφροσύνη και να μην πριμοδοτεί τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες».

    Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες»

    Η K?br?s (20.05.22) γράφει ότι, σχολιάζοντας το θέμα σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σημείωσε ότι υπήρξαν «κάποιες δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας» κατά τη διάρκεια των προχθεσινών εκδηλώσεων και υποστήριξε:

    «Αυτές από ποιους κατευθύνονται, ποιος βρίσκεται μπλεγμένος σε αυτές τις υποθέσεις, είμαι περίεργος. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. Αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται αλλού.

    Εμείς εδώ έχουμε ένα κράτος, μια δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε εδώ και αιώνες. Κάθε λαός θέλει να έχει το δικαίωμα να διοικεί τον εαυτό του και να ιδρύσει ένα κράτος. Κυριαρχία είναι να διοικεί τον εαυτό του και να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του. Ποτέ κανείς δεν κοιτάει και δεν πρέπει να κοιτάει ζεστά το να σας διοικούν άλλοι. Όμως, σε αυτή την χώρα προκαλούνται κάποια γεγονότα. Προσπαθούν να σύρουν τους ανθρώπους αλλού, προσπαθούν να τους προκαλέσουν σύγχυση».

    Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι γνωρίζει πως υπάρχει οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού διεξάγεται πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να μην άρχισε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ένας παγκόσμιος πόλεμος, διότι υπάρχει μεγάλη αποθήκευση αγαθών και αύξηση στις τιμές των τροφίμων, του πετρελαίου και του αερίου. Πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα προϋπήρχε και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και σε συνδυασμό με τις συνέπειες του πολέμου αυξήθηκε η ακρίβεια, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα το «κράτος».

    Υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασαλευθούν οι σχέσεις των ανθρώπων διασυνδέοντας το ζήτημα «με βαθιά πολιτικά θέματα», ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν τα συνήθισαν αυτά. Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να έρθουν πάντα σε αντίθεση μεταξύ τους πολιτικά, μπορεί να κριτικάρουν κάποιον, όμως πάντα πίνουν μαζί τον καφέ τους το πρωί. Αλλά τώρα οδηγούν την δουλειά εκεί που ? με τέτοιες βαριές προσβολές και τέτοιες βαριές κατηγορίες και κουβέντες- προσπαθούν πλέον να φέρουν τους ανθρώπους σε θέση να μην χαιρετούν ο ένας τον άλλο. Διαδίδουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε είδους προσβολή, κάθε είδους βρισιά και κουβέντα. Και τώρα, την ώρα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, στέλνεται μήνυμα σε άλλα κέντρα και στην Άγκυρα από αυτή την πλευρά με μια τέτοια εκδήλωση [?] Αν θα αυξήσουμε την ευημερία των ανθρώπων σε αυτή την χώρα, αν θα αναπτύξουμε την υποδομή της χώρας, αν θα διασφαλίσουμε την έλευση περισσότερων τουριστών και φοιτητών στην χώρα, όλα αυτά περνούν μέσα από τις καλές σχέσεις με την Τουρκία».

    Χασίπογλου: «Μοναδική μας εγγύηση και στήριγμα η Τουρκία»

    Η G?ne? (20.05.22) γράφει ότι σχολιάζοντας το θέμα, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ουσιαστικά μετατράπηκαν σε εχθρότητα κατά της Τουρκίας οι εκδηλώσεις που γίνονται πρόσφατα στα κατεχόμενα και αποκαλούνται διαμαρτυρίες. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Η έκφραση ‘Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο’ δεν είναι ρητορική που θα μπορούσε να δεχτεί ποτέ ο λαός της ΤΔΒΚ, όχι μόνο το κόμμα μας. Καταδικάζουμε όσους χρησιμοποιούν αυτή και παρόμοια ρητορική.

    Σίγουρα δεν είδαν ποτέ στην ζωή τους κατοχή ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κατοχή όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις. Οι Τούρκοι της Κύπρου από το σημείο μιας κοινότητας που έτεινε να αφανιστεί έφτασαν στο να γίνουν ένας λαός που διαθέτει κράτος, με την προσήλωση στις αξίες τους, τον ηρωικό τους αγώνα και την αποφασιστικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα και με την μεγάλη συμβολή και τις θυσίες τις μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το κράτος και ο λαός της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι και σήμερα η μοναδική μας εγγύηση και υποστηρικτής μας».

    Οικονομικές οργανώσεις: «Δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους τα πανό»

    Η Detay (20.05.22) γράφει ότι η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» υποστήριξε ότι τα πανό που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εν λόγω διαδήλωση δεν εκπροσωπούν την βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε δήλωση που φέρει την υπογραφή του εμπορικού επιμελητηρίου, του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», της «ένωσης εργολάβων οικοδομών» και της «ένωσης ξενοδόχων», η «πλατφόρμα» αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν όλοι μαζί με αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Ισχυρίζεται και τα εξής:

    «Σε μια τέτοια περίοδο πρέπει να μένουμε μακριά από δηλώσεις και πράξεις που υποδαυλίζουν το μίσος, δεν συνάδουν με τις πολιτικές πραγματικότητες της χώρας και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον αγώνα ύπαρξης που διεξάγουν οι Τούρκοι της Κύπρου. Είναι οπωσδήποτε απαράδεχτα κάποια πανό που άνοιξαν και κάποια συνθήματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση που έγινε χθες.

    Υπάρχουν βαθιοί και αδιάρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στους Τούρκους της Κύπρου και την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Καταδικάζουμε με λύπη τα πανό που μεταφέρθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση και τα συνθήματα που ακούστηκαν. Κανείς δεν μπορεί να διασαλεύσει τις σχέσεις του τουρκοκυπριακού λαού με την μητέρα πατρίδα Τουρκία με τέτοιου είδους διαδηλώσεις.

    Βεβαίως αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα ο αγώνας σε όλους τους τομείς για να διορθωθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα, να δημιουργηθεί μια οικονομία που στέκεται στα πόδια της και να αναπτυχθεί η δημοκρατία. Όμως δεν ωφελούν κανέναν, κανέναν μας το πολιτικό περιεχόμενο και τα μηνύματα των διαδηλώσεων που ξεπερνούν τον σκοπό τους. Αυτές είναι ενέργειες που δεν πηγαίνουν πέρα από το να ικανοποιήσει τον εαυτό της μια μικρή μειοψηφία και δεν αντικατοπτρίζουν την βούληση των Τούρκων της Κύπρου.

    Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε είδους αγώνα για δικαιώματα στην χώρα, όμως καταδικάζουμε την εκδήλωση που έγινε χθες με στόχο την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, τα συνθήματα που ακούστηκαν και τα μηνύματα που επιχειρήθηκε να δοθούν μέσω των πανό που μεταφέρθηκαν».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση αντιπολίτευσης στην έρευνα για το πανό για την «κατοχική Τουρκία»

    Η Avrupa (20.05.22) δημοσιεύει αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με την έρευνα που θα διεξαχθεί από την «αστυνομία» για το «πανό» που αναρτήθηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας προχθές μπροστά από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, αποκαλούσε την Τουρκία κατοχική δύναμη και την καλούσε να αποσυρθεί από την Κύπρο.

    Η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), που ήταν από τους διοργανωτές της προχθεσινής εκδήλωσης, δήλωσε ότι το πανό αυτό δεν ανήκε στο κόμμα της, όμως σέβεται την άποψη που εκφράστηκε σε αυτό. Σημείωσε ότι στην εκδήλωση της 18ης Μαΐου υπήρξαν πανό και συνθήματα που δεν ταυτίζονται πλήρως με την άποψη του κόμματός της και δεν ανοίχθηκαν από αυτό και υποστήριξε ότι χρειάζονται ενότητα και την πλειοψηφία μέσα στην αριστερά.

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σόλιαλι επέκρινε τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ που δήλωσε ότι θα καταγγείλει στην «αστυνομία» τους νέους που ανάρτησαν το εν λόγω πανό στην εκδήλωση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην καταχώρηση «ποινικής αγωγής» ενάντια στην έκφραση σκέψης.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σόλιαλι ανέφερε πως δεν προκαλεί έκπληξη η έκφραση των ευχαριστιών του Ουστέλ με αυτό τον τρόπο προς εκείνους οι οποίοι τον έβαλαν στην θέση που κάθεται τώρα. Επισημαίνοντας ότι μια από τις σημαντικές αρχές στην νομική είναι τα «καθαρά χέρια», ο Σόλιαλι υποστήριξε ότι ο Ουστέλ πρέπει να ζητήσει και την έκθεση για το σκάνδαλο στο οποίο ήταν ο ίδιος πρωταγωνιστής σε σχέση με την παραχώρηση άδειας προσγείωσης σε ιδιωτικό τζετ από την Τουρκία κατά την διάρκεια των απαγορεύσεων που ίσχυαν για την πανδημία.

    Αντιδρώντας στην καταχώρηση «αγωγής» εκ μέρους του Ουστέλ, η επίσης «βουλευτής» του CTP, Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το «σύνταγμα» είναι η ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντεριά υπενθύμισε το σκάνδαλο με το ιδιωτικό τζετ στο οποίο ενεπλάκη ο Ουστέλ και το γεγονός ότι διορίστηκε «πρωθυπουργός» παρά το ότι έλαβε τις λιγότερες ψήφους στο συνέδριο του κόμματός του.

    Σημείωσε μάλιστα ότι ο Ουστέλ κατήγγειλε τους νέους στην «αστυνομία» για «να φανεί αρεστός σε αυτόν που κινεί την μαριονέττα του».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος διερωτάται γιατί δεν αντέδρασε και στα συνθήματα του CTP ο Ουστέλ

    Κάτω από τον τίτλο «Ο ίδιος ο Ουστέλ είναι χειρότερος από το πανό», ο διευθυντής της Yeni D?zen (20.05.22), Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι σοβαρές αμφισβητήσεις κατά της «κυβέρνησης» περιείχαν και τα πανό που μετέφερε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε προχθές μπροστά στην βουλή» το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δεν αντέδρασε σε αυτά τα συνθήματα με τον τρόπο που αντέδρασε στο πανό που έγραφε «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο».

    Υπενθυμίζοντας ότι τα πανό του CTP περιείχαν συνθήματα όπως «όχι στην διοίκηση με οδηγίες», «δεν θέλουμε κυβέρνηση μαριονέττα» και «όχι στην κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή», ο Μουτλούγιακαλί προσθέτει αναφερόμενος στον Ουστέλ:

    «Τουλάχιστον έχει αυτογνωσία! Αντιλαμβάνεται ότι είναι ‘διοίκηση μαριονέττα’! Και ότι διοικούμαστε ‘με οδηγίες’! Η αντίρρησή του είναι στην ‘κατοχή’! Ενοχλήθηκε από το πανό ‘Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο’ και εξήγησε επί μακρόν ότι η Τουρκία είναι ουσιαστικά εγγυήτρια της Κύπρου. Είπε ότι έφερε την ειρήνη στην Κύπρο. Δεν εξήγησε πώς έφερε τον ίδιο στον θώκο!

    Γνωρίζουμε το σύνθημα που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Κόμμα Νέα Κύπρος. ‘Τέρμα, τέρμα, τέρμα στις κατοχές’. [?]

    Ο λόγος κάποιων ριζοσπαστικών δηλώσεων σε σχέση με τις διαδηλώσεις είναι οι ίδιες οι παρεμβάσεις στην δημοκρατία και την βούληση. Δεν σημαίνει τίποτα η υπεράσπιση της Τουρκίας από τον Ουστέλ. Προκαλεί χαμόγελα, διότι ο ίδιος βρίσκεται εκεί ως μια απευθείας παρέμβαση. Διαγωνίστηκε δημοκρατικά και έχασε. Ύστερα έγινε πρωθυπουργός με παρεμβάσεις. Από αυτή την άποψη, η πρωθυπουργία του Ουστέλ ‘πληγώνει’ πιο πολύ από το πανό που ανοίχτηκε. Και για την Κύπρο. Και την Τουρκία.

    Ο με οδηγίες πρωθυπουργός Ουστέλ είπε ότι ‘η Τουρκία είναι η εγγυήτρια τα Κύπρου’. Τι ‘εγγυάται’; Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία που φέρει από κάτω της την υπογραφή της Τουρκίας εγγυάται την ‘εδαφική ακεραιότητα’ της Κυπριακής Δημοκρατίας! Διάβασε άραγε ο Ουστέλ την ‘Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας’; Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγγυάται η Τουρκία, απαγορεύει την ίδρυση χωριστού κράτους στην Κύπρο! Η Τουρκία ούτε τις εγγυήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία εγκαταλείπει ούτε την ΤΔΒΚ.

    Αν τώρα, για παράδειγμα, δικαστεί το πανό της ‘κατοχής’, αν συζητηθούν οι εγγυήσεις στο δικαστήριο. Αν έρθει στην ημερήσια διάταξη της δικαιοσύνης η ‘Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας’. Τότε να δείτε τι θα γίνει?»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Την απόφαση του HP να εγκαταλείψει τη «βουλή», ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ

    H Yeni D?zen (20.05.22) γράφει ότι το Κόμμα του Λαού (HP) ανακοίνωσε χθες την απόφαση του να επιστρέψει στο «sine-i millet», που σημαίνει την αποχώρηση όλων των «βουλευτών» του κόμματος από τη «βουλή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από τη «βουλή» και να στραφεί στο λαό, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του HP, Κουντρέτ Όζερσαϊ, μετά την συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος, η οποία συνήλθε για να καθορίσει τη στάση του, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τη σύσταση της νέας «κυβέρνησης» και τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις της Τουρκίας.

    Ωστόσο, η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές, γράφει ότι οι δύο «βουλευτές» του ΗΡ, Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς και Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση τους όσον αφορά στην απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από τη «βουλή».

    Σημειώνεται ότι η Μπαϊμπαρς σε δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει ότι δεν θεωρεί σωστή τη στροφή του κόμματος στο sine-i millet.

    Εξηγώντας την απόφαση του κόμματος, ο Όζερσαϊ είπε ότι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη «βουλή» για να προστατεύσουν τη «δημοκρατία» και το «κράτος».

    Όπως εξήγησε, οι «βουλευτές» του κόμματος θα παραιτηθούν από τη «βουλή» σε μια εβδομάδα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν επαφές με τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη «βουλή», καθώς επίσης και με εκπροσώπους μη «κυβερνητικών» και άλλων οργανώσεων.

    Υπογραμμίζοντας ότι πιστεύουν στην «ανεξαρτησία των κρατών και του κράτους τους», ο Όζερσαϊ τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την ανάγκη όπως ένα «κράτος κυβερνάται σύμφωνα με τους δικούς του νόμους και κανονισμούς και στη βάση της δημοκρατικής βούλησης του λαού». Είπε ακόμη ότι τάσσονται ενάντια σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και πρακτικές επιβολών από όπου και αν προέρχονται αυτές.

    Επικρίνοντας τον τρόπο που συστάθηκε η νέα «κυβέρνηση συνασπισμού» μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού και της Αναγέννησης (UBP-DP-YDP), o Όζερσαϊ είπε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη «έχει καταρρεύσει εντελώς η βούληση του λαού και η ανεξαρτησία του κράτους από όλες τις απόψεις».

    Ο Όζερσαϊ τόνισε επίσης την ανάγκη αναδιάρθρωσης των σχέσεων τους με την Τουρκία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σωστή βάση στις σχέσεις τους που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

    Απαιτείται έγκριση από τη «βουλή»

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι με βάση το «σύνταγμα», για να μπορέσουν οι «βουλευτές» να τερματίσουν τη «βουλευτική τους ιδιότητα», απαιτείται έγκριση από τη «βουλή». Όπως προβλέπεται και στο «καταστατικό της βουλής», σε περίπτωση που η «ολομέλεια της βουλής» εγκρίνει αίτημα για αποχώρηση «βουλευτών» από τη «βουλή», τότε διενεργούνται «πρόωρες εκλογές». Και πάλι στη βάση του «συντάγματος», «πρόωρες εκλογές» μπορούν να διενεργηθούν μια φορά το χρόνο, δηλαδή τον Ιούνιο.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει την περίπτωση του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στη «βουλή» αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή και για μήνες συνέχιζε να ασκεί τα «βουλευτικά του καθήκοντα» εξ αποστάσεως, αφού δεν βρισκόταν στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [05] «Χάρη στον Μητσοτάκη ακούστηκε σε όλο τον κόσμο η λύση δύο κρατών»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος της K?br?s (20.05.22), Ακάι Τζεμάλ αναφέρεται στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και γράφει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

    «[?] Γνωρίζουμε τις προθέσεις του Μητσοτάκη. Όμως, τον ευχαριστούμε επειδή αναφέρθηκε στην λύση δύο κρατών. Ως γνωστό, λένε ότι ‘δεν υπάρχει καλή και κακή διαφήμιση’. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε διαφήμιση στην ΤΔΒΚ έστω και έμμεσα και μάλιστα, όταν ανέφερε ότι δεν θα αποδεχτούν την λύση δύο κρατών ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο, σε όσους δεν το ήξεραν και σε όσους δεν το άκουσαν, ότι οι Τούρκοι στην Κύπρο έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν χωριστό κράτος, ότι υπάρχουν και Τούρκοι στην Κύπρο και ότι ίδρυσαν ένα χωριστό κράτος έναντι του κράτους που μετατράπηκε σε ‘Ελληνική Δημοκρατία’ αυτή την στιγμή. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τον ευχαριστήσουμε ξανά.

    Χαράζει στο μυαλό την ρήση ότι ‘σημαίνει ότι αν δεν βρέθηκε λύση εδώ και 60 χρόνια στο νησί, υπάρχει λόγος γι’ αυτό και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η πιθανότητα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός το απορρίπτει έντονα αυτό’. Και ξυπνάει περισσότερο ενδιαφέρον στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Πρέπει να τα προσθέσουμε και αυτά σε έναν λογαριασμό. Ακόμα και αν πληρώσετε δισεκατομμύρια κάπου, δεν μπορείτε να κάνετε τέτοια διαφήμιση. Θεωρώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί και από αυτή την άποψη η ομιλία Μητσοτάκη [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Οκτάι σε Ουστέλ-Τον προσκάλεσε στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (20.05.22), o Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι συνεχάρη χθες τηλεφωνικώς τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος Ουνάλ Ουστέλ για τη «ψήφο εμπιστοσύνης» που πήρε η «κυβέρνησή» του.

    Στα πλαίσια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Οκτάι ανέφερε ότι «όπως και χθες, έτσι και σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται και θα βρίσκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό», υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή ότι «η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην ΤΔΒΚ».

    Ο Οκτάι ανέφερε επίσης ότι θα ήταν χαρά του να φιλοξενήσει σύντομα τον Ουστέλ στην Άγκυρα, απευθύνοντας του πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο.

    (ΑΚ)

    [07] Προβλήματα στις διελεύσεις Τουρκοκυπρίων μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας

    H Yeni D?zen (20.05.22) γράφει ότι το «υπουργείο εξωτερικών» ανακοίνωσε ότι χθες σημειώθηκαν προβλήματα στο οδόφραγμα της Δερύνειας στις διελεύσεις προς την «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλείται η περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε στην εφημερίδα το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, τα προβλήματα προέκυψαν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Όπως αναφέρθηκε, για το θέμα ήδη έχουν ενημερώσει την Ειρηνευτική Δύναμη από την οποία αναμένουν απάντηση.

    Σε ανακοίνωσή του, το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ότι οι δυσκολίες που υπήρξαν στις διελεύσεις, αφορούσαν μόνο τους Τουρκοκύπριους και όχι τους Ελληνοκύπριους ή τους πολίτες τρίτων χωρών.

    (ΑΚ)

    [08] Επαφές στην Τουρκία είχε το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο»

    Η Halk?n Sesi (20.05.22) γράφει ότι σειρά επαφών στην Αττάλεια πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητήριου» («KTSO») με επικεφαλής τον «πρόεδρο» του, Αλί Καματζίογλου.

    Στα πλαίσια των επαφών του, το «επιμελητήριο» συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Οργανωμένης Βιομηχανικής Ζώνης της Αττάλειας, Αλί Μπαχάρ, με τον οποίο συζήτησαν τα κοινά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο «επιμελητηρίων».

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο» υπέγραψε «πρωτόκολλο συνεργασίας» με το Επιμελητήριο Οργανωμένης Βιομηχανικής Ζώνης της Αττάλειας, το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση του κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο παρεμβάλλονται εμπόδια στους Τουρκοκύπριους βιομήχανους όσον αφορά στη διαχείριση των βιομηχανικών ζωνών.

    Εξάλλου, η Vatan (20.05.22) γράφει ότι το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο» ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υπογράφει «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Ένωση Εξαγωγέων Δυτικής Μεσογείου (BA?B).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωση Εξαγωγέων Δυτικής Μεσογείου (BA?B), ο πρόεδρος του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου επισκέφθηκε την Ένωση και στη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως γίνουν βήματα για την αύξηση των εξαγωγών της «ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Καματζίογλου αναφέρθηκε στην επίδραση που έχουν οι εξαγωγές στην «εθνική οικονομία» και πρόσθεσε ότι ενώ αυτοί κάνουν εξαγωγές χαλουμιού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε εξαγωγές χαλουμιού που ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια Ευρώ. «Έχουμε και εμείς αυτές τις δυνατότητες. Έχουμε πολύ σημαντικά προϊόντα για εξαγωγές, αλλά ακόμη υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα των εξαγωγών», δήλωσε ο Καματζίογλου, τονίζοντας την ανάγκη όπως προβούν σε ενέργειες για να κάνουν ανοίγματα σε νέες αγορές.

    Ο Καματζίογλου υποστήριξε επίσης ότι μετά από επαφές που είχαν με Βρεττανούς επιχειρηματίες, διαπίστωσαν ότι αυτοί βλέπουν θετικά την εξαγωγή προϊόντων από την «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [09] Μολυσμένες αρκετές παραλίες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με έρευνα

    H Yeni D?zen (20.05.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Τρομακτικά στοιχεία από την ανάλυση των θαλασσών: Μολύνσεις σε 17 από τα 38 διαφορετικά σημεία», αναφέρεται στα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν από το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα σε 38 διαφορετικά σημεία στις θάλασσες της κατεχόμενης Αμμοχώστου και Κερύνειας. Η έρευνα έδειξε ότι σε 17 από αυτά σημεία εντοπίστηκαν μολυσμένα βακτήρια του τύπου Enterecoc και Ecoli.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναλύσεις διενεργήθηκαν κατά τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στα κατεχόμενα πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η ΕΕ για την ποιότητα των νερών. Εξετάστηκαν συνολικά 38 διαφορετικές παραλίες και διαπιστώθηκε ότι σε 17 από αυτές τα νερά είναι μολυσμένα εξαιτίας, κυρίως, των λυμάτων που ρίχνονται στη θάλασσα.

    Μολύνσεις εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία στην περιοχή του λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας, αλλά και σε παραλίες στην κατεχόμενη Λάπηθο, Καραβά, Λιμνήτη, Ποταμό του Κάμπου κ.α.

    (ΑΚ)

    [10] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (19.05.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,632 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 237.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 20, Κερύνεια 4, Αμμόχωστος 7, Μόρφου 1 και Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 19 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6.932.167 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 93,925 κρούσματα Covid-19, ενώ 93.925 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 434 ασθενών, 6 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 427 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και ένας ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Στις 19 Μαΐου δεν δόθηκαν στοιχεία για τους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ για Μητσοτάκη: «Ντροπή να παρακαλείς σε ξένα κοινοβούλια να μην δίνουν όπλα στην Τουρκία»

    Το Ankara Anatolia (20.05.22) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είπε, ανάμεσα σε άλλα, πως «είναι ντροπή να παρακαλείς σε ξένα κοινοβούλια να μην δίνουν όπλα στην Τουρκία».

    «Είδα πώς ο τρόπος του Μητσοτάκη να λέει τη δική του εθνική ιστορία με αναφορά στην αμερικανική ιστορία επικρίθηκε και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Το πώς επικρίθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί στο παρελθόν για το ότι ακολούθησαν το δρόμο των Αμερικανών, νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αξιολογηθεί καλά», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι πολύ σημαντικό σε ποιο συνέδριο, σε ποιο κοινοβούλιο και ποιος χειροκρότησε για ποιο θέμα.

    «Φυσικά, μας ενδιαφέρει η Αμερικανική Γερουσία [?] και προσπαθούμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τα αξιότιμα μέλη του συνεδρίου εκεί, αλλά αυτό πρέπει να σημειωθεί. Όταν ένας από τους συμμάχους σου μιλάει εναντίον ενός άλλου συμμάχου σε ένα συνέδριο, δεν είναι σωστό να τον επικροτούν», είπε.

    Αναφερόμενος περεταίρω στις δηλώσεις Μητσοτάκη είπε και τα εξής:

    «Λοιπόν, μιλάτε συνεχώς για πτήσεις πάνω από τα νησιά. Από ποιον λοιπόν παίρνετε το δικαίωμα να οπλίσετε τα νησιά, τα οποία θα έπρεπε να είναι αφοπλισμένα σύμφωνα με τις συμφωνίες, και από ποιον νόμο; Δεύτερον, αυτό που λέτε ότι πετάμε πάνω από τα νησιά είναι η απάντηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις παραβιάσεις που έγιναν από την αεροπορία σας. Είναι παράνομη πράξη. [?] Το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Τρίτον, η ελληνική ακτοφυλακή και η Frontex που την υποστηρίζει, έδιωξαν βάρκες μεταναστών, με αποτέλεσμα να σύρονται άνθρωποι στον θάνατο στη Μεσόγειο ή να αντιμετωπίζουν τέτοια απειλή. Έχει αμφισβητηθεί αυτό; Αυτό που πρέπει να φανεί ξεκάθαρα στο Κυπριακό είναι ότι αυτός τα δικαιώματα του οποίου έχουν τύχει σφετερισμού και δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις που του έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

    Δηλώνοντας ότι αυτή η δραστηριότητα λόμπι των Ελλήνων δεν θα λύσει το πρόβλημα με κανέναν τρόπο, ο Τσελίκ είπε: «Το μέρος στο οποίο θα λύσουν τα προβλήματά τους είναι η Τουρκία. Θα μιλήσουν με την Τουρκία. Διαφορετικά, δεν μπόρεσαν να το λύσουν στο παρελθόν, δεν μπορούν να λύσουν και σήμερα. Δεν έχει σημασία αν χειροκροτείται σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου».

    (ΚΣ)

    [02] Ερντογάν: «Είχαμε πει πως θα λέγαμε όχι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

    Το Ankara Anatolia (20.05.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως «οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με τρομοκρατικές οργανώσεις», ήταν αυτό που διαμόρφωσε την στάση της Τουρκίας στο θέμα της αίτησης των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο συναντήσεων με Τούρκους νέους με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου Μνήμης του Ατατούρκ, που εορτάζεται ως Ημέρας Νεολαίας και Αθλητισμού στην Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας και ότι δεν μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» σε μια τέτοια οργάνωση ασφαλείας, ο Ερντογάν είπε: «Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν ήδη μπει και βγει από το ΝΑΤΟ, αλλά μετά δυστυχώς η τότε διοίκηση στην Τουρκία τους άνοιξε το δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ. Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα».

    Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι τα μέλη της οργάνωσης FET? ταξίδεψαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η οποία αγνόησε τη λίστα των «τρομοκρατών» που της έδωσαν και ότι εξακολουθεί να τους προστατεύει.

    «Ακολουθούμε πολιτική ισορροπίας όσον αφορά την Ρωσία και την Ουκρανία»

    Για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Έρντογαν είπε πως η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική ισορροπίας. «Ούτε με τον Πούτιν, ούτε με τον Ζελένσκι έχω πρόθεση να διακόψω τις σχέσεις μου. Συνεχίζω την τηλεφωνική μου διπλωματία τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι. Έστειλα ειδικούς εκπρόσωπους, τους στέλνω στην επόμενη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Κατηγορεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση των προσφύγων ο Τσαβούσογλου

    Η Yeni ?afak (20.05.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα από το βήμα του ΟΗΕ υποστηρίζοντας πως η κακομεταχείριση που επέδειξε στο Αιγαίο κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανες αυτές τις δηλώσεις συμμετέχοντας στο Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπου δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν την μετανάστευση, όπως είναι οι οικονομικές ανισότητες και τα προβλήματα ασφάλειας.

    Σημειώνοντας ότι οι μετανάστες πέφτουν θύματα λαθρεμπορίας ανθρώπων, διακρίσεων και ξενοφοβίας και αντιμετωπίζουν ακόμη και συστηματικές και εσκεμμένες απειλές για τη ζωή τους, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Για παράδειγμα, η επαναπροώθηση μεταναστών στην θάλασσα από την Ελλάδα στο Αιγαίο και η κακομεταχείριση στα σύνορα κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων».

    (ΚΣ)

    [04] Καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Ελλάδας για την Γενοκτονία των Ποντίων η Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (20.05.22) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις της Ελλάδας με αφορμή της επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας στις 19 Μαΐου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας».

    Στην δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζεται επίσης ότι οι προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να προκαλέσουν εχθρότητα και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές «δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

    Όπως μεταδίδει το Ankara Anatolia (20.05.22), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προέβη σε δήλωσή για το ίδιο θέμα, αναφέροντας πως καταδικάζει «την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών, που λένε ανοιχτά ψέματα τόσο στους δικούς τους ανθρώπους όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς».

    (ΚΣ)

    [05] Στην Αίγυπτο μετά από εννιά χρόνια ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών

    Η Yeni ?afak (20.05.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, μεταβαίνει στην Αίγυπτο την 1η Ιουνίου.

    Η επίσκεψη θεωρείται πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη υπουργική επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από 9 χρόνια, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών πάγωσαν μετά το πραξικόπημα του 2013στην Αίγυπτο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, ο Νεμπάτι θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να παραστεί στην 346η Ετήσια Συνάντηση Εκτελεστικών Διευθυντών και Διοικητών της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

    Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπήκαν στη διαδικασία εξομάλυνσης το 2021 μετά από 8 χρόνια παύσης και αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ μετέβη στην Αίγυπτο και ξεκίνησε διερευνητικές συνομιλίες.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 1,485 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (20.05.22) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,485 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 137,730 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 4 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,389.

    Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών με την 1η, 2η και 3η δόση στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,663,432.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 20 May 2022 - 11:45:58 UTC