Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 98/2022 26.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
  • [02] Θα απαντούν στα βήματα των Ελληνοκυπρίων, δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Δημοσκόπηση: Λύση του Κυπριακού και ΜΟΕ θέλουν οι Τουρκοκύπριοι
  • [04] Ομάδα για τις συντάξεις στέλνει η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [05] Ταλάτ: Όλα τα προσωπικά δεδομένα μεταβιβάζονται στην Τουρκία μέσω T?rk-Sat
  • [06] Θα χρησιμοποιείται η «ψηφιακή λίρα» στα κατεχόμενα λέει ο Ατούν
  • [07] Στα 43 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας
  • [02] Τσαβούσογλου: «Θα αξιολογήσουμε τον αμοιβαίο διορισμό Πρέσβη με το Ισραήλ»
  • [03] Ο Ερντογάν θα κινηθεί νομικά κατά του Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Στα 1,260 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

    Η G?ne? (26.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, που όπως υποστηρίζεται, είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», δεν υπόκεινται στην έγκριση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, το «υπουργείο» χαρακτηρίζει ως «κομμάτι της λανθασμένης πολιτικής της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη μέσω της ΕΕ» την απάντηση που έδωσε «ένας από τους εκπροσώπους της Κομισιόν της ΕΕ» σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι είναι βήμα προς την λανθασμένη κατεύθυνση το άνοιγμα ακόμα μιας παραλίας στο περίκλειστο Βαρώσι. Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην δήλωση:

    «Σε δήλωση που έκανε προηγουμένως το υπουργείο μας είχε αναφέρει ότι δεν λήφθηκε απόφαση ανοίγματος μιας νέας παραλίας στο κλειστό Βαρώσι και ότι οι εργασίες που γίνονται είναι κάποια βελτιωτικά έργα προς όφελος των χρηστών της παραλίας και κυρίως για την ασφάλεια σε μια παραλία που είναι ήδη ανοικτή προς χρήση. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει σε υλικό πολιτικής στηριζόμενη στις λάθος πληροφορίες που δίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα και μια ρύθμιση που γίνεται για να μπορεί ο λαός να χρησιμοποιεί άνετα την θάλασσα.

    Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο κλειστό Βαρώσι που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ δεν υπόκεινται στην έγκριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την άλλη, δεν είναι αποδεχτό να παραμένει σιωπηλή η Κομισιόν της ΕΕ στις μονομερείς ενέργειες που πραγματοποιεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο και κλιμακώνουν την ένταση μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου σε αντίθεση προς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Θα απαντούν στα βήματα των Ελληνοκυπρίων, δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s Postas? (26.05.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι κάθε βήμα που κάνουν ή θα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι (στην Ανατολική Μεσόγειο) θα απαντάται και ότι «το πεδίο δεν είναι ελεύθερο με κανένα τρόπο». «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι μόνοι και ανήμποροι», ανέφερε σε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ).

    Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι μετά το Κραν Μοντάνα η τουρκική πλευρά «άνοιξε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι στο εξής εστιάστηκαν στην «ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί» και στο «ίσο διεθνές τους καθεστώς» ως βασική τους πολιτική.

    Σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν να λένε ότι αν θα υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία αυτή θα μπορούσε να είναι «σε συνθήκες δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και ίσου διεθνούς καθεστώτος», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν μια διαδικασία για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές και υποστήριξε:

    «Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Μπορώ άνετα να ισχυριστώ ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος. Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της διεθνούς κοινότητας».

    Ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα είτε θα συνεχίσει τις «διακρίσεις» ενάντια στους Τουρκοκύπριους είτε θα μπορέσει να συζητήσει το Κυπριακό με μια νέα προσέγγιση σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» της Κύπρου τερματίζοντας αυτή την «αδικία».

    «Δεν είναι μειονέκτημα η απουσία διαπραγματεύσεων»

    Σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογλου, υπάρχουν «δύο κράτη, λαοί, νόμοι, δίκαια και κυριαρχίες στο νησί» και δεν τίθεται θέμα νέου ανοίγματος ή διαπραγματευτικής διαδικασίας ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά τυγχάνει αντιμετώπισης ως η «Κυπριακή Δημοκρατία» και οι Τουρκοκύπριοι ως μια κοινότητα της Δημοκρατίας αυτής. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Δεν βλέπω ως μειονέκτημα την απουσία των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει μόνο ένας λόγος για την απουσία των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι τα υφιστάμενα δύο κυρίαρχα ίσα κράτη στο νησί και το ίσο διεθνές καθεστώς τους δεν έχουν εγκριθεί εκ μέρους του δυτικού κόσμου και ο παράγοντας ΗΕ και ΕΕ μαζί με άλλους παράγοντες που πηγάζουν από αυτούς. Ενόσω συνεχίζεται έτσι η κατάσταση δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Και δεν τίθεται θέμα ότι ‘καήκαμε, τελειώσαμε, καταστραφήκαμε’ επειδή δεν υπάρχουν. Η μοναδική μας επιλογή στην ζωή δεν είναι να είμαστε εταίροι με τους Ελληνοκύπριους. Παρ’ όλα αυτά κοιτάζουμε με ελπίδα το μέλλον, διότι είναι δίπλα μας η μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, η οποία είναι το σημαντικότερο κράτος στον κόσμο για εμάς».

    Αναφερόμενος στην επανέναρξη γεωτρήσεων από τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι δεν τους εκπλήττουν οι κινήσεις που προκαλούν τέτοιου είδους κρίσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς «με την επικυριαρχική της νοοτροπία, με το γεγονός ότι θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο αρμόδιο του νησιού και με την σκέψη ότι θα μπορούσε να κερδίσει κάτι με τα μονομερή της βήματα», κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Θα βρίσκει απάντηση κάθε βήμα που θα κάνουν ή κάνουν οι Ελληνοκύπριοι (στην Ανατολική Μεσόγειο). Το πεδίο δεν είναι ελεύθερο με κανένα τρόπο. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι μόνοι και ανήμποροι. Με τον παράγοντα και τις ενέργειες της μητέρας πατρίδας Τουρκίας δεν θα καταστεί ποτέ δυνατό να δημιουργηθεί αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Το οικόπεδο στο οποίο μπήκαν τώρα δεν είναι οικόπεδο στο οποίο γίνεται λόγος για δικαιώματα της μητέρας πατρίδας μας, όμως είναι ένα οικόπεδο που έχει δικαιώματα ο τουρκοκυπριακός λαός. Θα απαντηθούν αυτά τα βήματα. Δεν θα μπορέσει να επιτύχει καμία πρωτοβουλία που παραγνωρίζει τους Τούρκους της Κύπρου, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλάζια Πατρίδα. Υπάρχει μόνο ένας λογικός τρόπος γι’ αυτό. Η αξιολόγηση με λογική του πώς θα διαμοιραστεί δίκαια αυτός ο πλούτος με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Οι προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται εδώ και χρόνια, όμως δεν αντλεί διδάγματα με κανένα τρόπο η ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Θα συνεχιστεί το άνοιγμα στο Βαρώσι αλλά είναι μακροπρόθεσμο

    Ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ ξεγελάστηκε από τους Ελληνοκύπριους και δήλωσε ότι ανοίγει μια νέα παραλία στο περίκλειστο Βαρώσι όμως δεν άνοιξε νέα παραλία, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η ΕΕ προέβη σε λανθασμένη δήλωση και σε αυτό το θέμα όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα, επηρεαζόμενη από τους Ελληνοκύπριους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Υπάρχει μια ΕΕ που υποστηρίζει τις πολιτικές της ελληνοκυπριακές πλευράς όπως υποστηρίζει κανείς μια ομάδα. [?]

    Θα συνεχιστεί το άνοιγμα το Βαρωσιού, όμως είναι μακροπρόθεσμο. Το σημαντικό είναι η δημιουργία ενός Βαρωσιού που θα δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους οι παλιοί δικαιούχοι χωρίς να παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και που όμως θα υλοποιηθεί υπό τουρκική διοίκηση».

    Υποστήριξε ότι δεν έχουν μόνο Ελληνοκύπριοι και ξένοι δικαιώματα στο Βαρώσι, αλλά έχει και το ΕΒΚΑΦ.

    Υπενθυμίζοντας ότι άνοιξε το 3,5% του Βαρωσιού αυτή την στιγμή, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι αξιοποιήθηκαν δημόσιοι χώροι χωρίς οποιανδήποτε παρέμβαση σε ιδιωτική περιουσία και ότι το άνοιγμα θα συνεχιστεί συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρο το Βαρώσι με τον καιρό.

    Τουρκία-Ισραήλ-Αίγυπτος

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν με ικανοποίηση την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τα ανοίγματα της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε πολύ πετυχημένο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

    «Εκτιμούμε τέτοιου είδους επαφές και βελτιώσεις. Θα ωφεληθούν όλοι από την εξέλιξή τους. Αυτά είναι γεγονότα που ονομάζονται αμοιβαίου κέρδους. Ευχόμαστε όλοι να δουν και να βιώσουν τα οφέλη από την συνέχισή τους όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ παραχαϊδεύουν την Ελλάδα, η οποία πρόσφατα άρχισε να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

    Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ότι την παρακολουθούν με ανησυχία και ότι είναι το πιο φυσιολογικό τους δικαίωμα να ρωτούν ποιος ο σκοπός όλων αυτών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δημοσκόπηση: Λύση του Κυπριακού και ΜΟΕ θέλουν οι Τουρκοκύπριοι

    Η Halk?n Sesi (26.05.22) δημοσιεύει το τρίτο και τελευταίο μέρος των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήγαγε τηλεφωνικώς με την συμμετοχή 500 ατόμων κατά την περίοδο Απριλίου 2022 το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40,6% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, το 35% λύση δύο χωριστών διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και το 5,8% την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς λύση. Το 18,6% των ερωτηθέντων προτίμησαν να μην απαντήσουν στην ερώτηση «ποιο από τα πιο κάτω σενάρια υποστηρίζετε;»

    Πάντως, το 61,29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν «ναι» σε ένα πιθανό σχέδιο λύσης, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 77,94% δήλωσαν ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης.

    Εξάλλου, το 68,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι χρειάζεται να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές, ενώ το 63,2% αναφέρει ότι είναι αναγκαία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την «νότια Κύπρο».

    Επιπλέον, το 62,47% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Βαρώσι, το «αεροδρόμιο» Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου.

    Σε άλλα θέματα που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα λήφθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    - Το 84% πιστεύει ότι το έγκλημα μένει ατιμώρητο στα κατεχόμενα.

    - Το 89,04% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

    - Το 76,85% πιστεύει ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ευρέως διαδεδομένο.

    - Το 72,38% θεωρεί ότι για να μειωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα πρέπει να υιοθετηθεί η χρήση του Ευρώ.

    - Το 74,69% ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή.

    - Το 70,19% δεν πιστεύει ότι τα παιδιά θα έχουν ένα καλό μέλλον στην «χώρα».

    - Το 45,09% ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα στην «χώρα».

    - Το 74,76% πιστεύει ότι οι «διοικούντες την χώρα» δεν ενεργούν προς την κατεύθυνση των αναγκών του «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ομάδα για τις συντάξεις στέλνει η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (26.05.22) γράφει ότι ομάδα από την Τουρκία θα έρθει στην κατεχόμενη Κύπρο για το «Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης», που σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» το οποίο υπογράφηκε με την Τουρκία, θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός τριών μηνών, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί το περιεχόμενο του. Λέγεται, πάντως, ότι με την νέα ρύθμιση θα τεθεί στο τραπέζι η μετακίνηση του ορίου συνταξιοδότησης προς τα πάνω.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η εφημερίδα από «ανώτατο αξιωματούχο» του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, η ομάδα που θα έρθει από την Τουρκία θα προβεί σε «αναλογιστική μελέτη» για το «γραφείο» κοινωνικών ασφαλίσεων και θα ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση για την οικονομική κατάσταση και τις πληρωμές.

    Ο πρώην «υφυπουργός» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Ερτσίν Τεκάπιναρ δήλωσε ότι το θέμα αυτό έρχεται στην ημερήσια διάταξη σε κάθε «πρωτόκολλο» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο σύστημα συνταξιοδότησης.

    Ο λεγόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «γραφείου του ταμείου προνοίας», Ελμάν Γιαλιαλί ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις, όμως μπορεί να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί και παράταση του ορίου αφυπηρέτησης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ταλάτ: Όλα τα προσωπικά δεδομένα μεταβιβάζονται στην Τουρκία μέσω T?rk-Sat

    Η Yeni D?zen (26.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και αντιπρόεδρος της «κοινοβουλευτικής επιτροπής» νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων, Ονγκούν Ταλάτ δήλωσε ότι με τα «πρωτόκολλα» ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) επιχειρείται να μεταβιβάζονται όλα τα προσωπικά δεδομένα από τα κατεχόμενα στην Τουρκία μέσω του δορυφόρου T?rk-Sat.

    «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος», προειδοποίησε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ταλάτ, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα «πρωτόκολλα» δεν είχαν εγκριθεί στο παρελθόν επειδή στην εν λόγω «κοινοβουλευτική επιτροπή» υπήρχε ίση εκπροσώπηση για την αντιπολίτευση.

    Ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται να τεθεί το θέμα στην «επιτροπή» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.

    Ο Ταλάτ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα εν λόγω «πρωτόκολλα» κτίζεται ένα κέντρο δεδομένων όπου θα μαζεύονται όλες οι πληροφορίες. Επεσήμανε ότι ολοκληρώνεται η ανέγερση του κέντρου, ο έλεγχος και η διοίκηση του οποίου μεταβιβάζεται πλήρως στον T?rk-Sat και πρόσθεσε:

    «Αυτό σημαίνει ότι παραδίδονται επισήμως στην Τουρκία μέσω του T?rk-Sat στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τα δεδομένα μας σε όλους τους τομείς, από τις υπηκοότητες μέχρι το κτηματολόγιο, από τις πληροφορίες για τους ασθενείς μέχρι τις εγγραφές των φορολογικών υποχρεώσεων, από την οικονομία μέχρι τα τελωνεία και ακόμα και στην δικαιοσύνη την οποία προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Δηλαδή μεταβιβάζουμε επισήμως ακόμα ένα από τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στο πεδίο της κυριαρχίας του κράτους. Όποιος κατέχει την πληροφορία, κατέχει και την εξουσία. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Θα χρησιμοποιείται η «ψηφιακή λίρα» στα κατεχόμενα λέει ο Ατούν

    Η Yeni D?zen (26.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι με το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν με την Τουρκία για το 2022 θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να κάνουν και να προχωρήσουν τα απαραίτητα βήματα για να ξεπεράσουν την οικονομική στενότητα. Σε γραπτή δήλωση χθες, ο Ατούν είπε ότι στόχος της «κυβέρνησης» είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του «λαού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχουν με την στήριξη που θα παρέχει ο «λαός» στις μεταρρυθμίσεις.

    Αναφερόμενος στα βήματα που προβλέπονται με την επιτευχθείσα «συμφωνία», ο Ατούν είπε και τα εξής:

    - Η Τουρκία θα παραχωρήσει 2 δισεκατομμύρια 124 εκατομμύρια ΤΛ για έργα υποδομής και για την πραγματική οικονομία.

    - Θα παραχωρήσει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου 059 εκατομμυρίων ΤΛ σε δολάρια.

    - Θα δώσει 940 εκατομμύρια ΤΛ για την άμυνα.

    - Θα γίνουν βήματα για εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και μετάβαση σε πηγές καθαρής ενέργειας.

    - Θα ενισχυθεί η «αρχή ηλεκτρισμού» και θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει μια σύγχρονη δομή παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

    - Θα δημιουργηθούν σύγχρονες βιομηχανικές ζώνες.

    - Θα εξασφαλιστούν πόροι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

    - Με την μετάβαση στην χρήση της ψηφιακής τουρκικής λίρας (ΤΛ) στα κατεχόμενα ως πιλοτική περιοχή θα αρχίσει μια νέα περίοδος.

    - Θα ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές στα κατεχόμενα, θα βοηθηθεί το ξεπέρασμα του προβλήματος της απασχόλησης και θα υπάρξει συμβολή στην αύξηση των εισοδημάτων.

    - Θα τερματιστούν οι περιορισμοί στα ακίνητα κατά τόπο που θα ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές και αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

    - Θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην υγεία.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 43 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 3,442 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 43 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 237.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 25, Κερύνεια 12, Αμμόχωστος 4, Μόρφου 1 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 25 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6.984,094 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 94,837 κρούσματα Covid-19, ενώ 94,199 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 403 ασθενών, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 391 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

    Η Yeni ?afak (26.05.22) γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας για διαβουλεύσεις με τη σουηδική και τη φινλανδική αντιπροσωπεία σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών.

    Μιλώντας για το θέμα οΠροεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι μετέφεραν ξεκάθαρα στις αντιπροσωπίες ότι εάν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια δεν αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα βήματα, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και πρόσθεσε: «Με βάση τα μηνύματα που έδωσε ο Πρόεδρός μας από την αρχή αυτής της διαδικασίας και το πλαίσιο που χάραξε, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι οι προσδοκίες μας για αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες».

    Ανέφερε επίσης πως στις συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν λεπτομερώς τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει την ασφάλεια στο επίκεντρό της.

    Υποστήριξε πως η Τουρκία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ και οι ανησυχίες της, ειδικότερα στο θέμα της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και ανέφερε: «Η προσδοκία μας επικεντρώθηκε στη λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στα οργανωτικά, οικονομικά και προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης εκεί. Έχουμε μεταφέρει τις πληροφορίες και τα έγγραφα που έχουμε ετοιμάσει σχετικά με αυτό το θέμα στους συνομιλητές μας».

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία έστειλε στη Σουηδία 28 αιτήματα και στη Φινλανδία 17 αναφορικά με έκδοση ατόμων που η ίδια θεωρεί ότι εμπλέκονται με την τρομοκρατία αλλά δυστυχώς δεν έλαβε καμία απάντηση.

    «Είδαμε ότι δεν υπάρχει πειστική νομική ή δικαστική αιτιολόγηση. Αυτά τα θέματα τα μοιραστήκαμε αναλυτικά και με τους συνομιλητές μας. Εκφράσαμε επίσης την προσδοκία μας ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία θα αρθούν», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Θα αξιολογήσουμε τον αμοιβαίο διορισμό Πρέσβη με το Ισραήλ»

    Η Yeni ?afak (26.06.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μίλησε για το θέμα του αμοιβαίου διορισμού Πρέσβη με το Ισραήλ. «Αποφασίσαμε να αξιολογήσουμε το θέμα κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Γιαϊρ Λαπίντ στην Τουρκία», είπε.

    Αύξηση στον όγκο του διμερούς εμπορίου

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (25.05.22) μετέδωσε ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τα μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ισραήλ-Τουρκίας στο Τελ Αβίβ.

    Στην ομιλία του, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε το γεγονός ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη περίοδο της επιδημίας του Covid-19, ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 με αύξηση περίπου 30%.

    Σημειώνοντας ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν ο προορισμός με τις περισσότερες πτήσεις μετ' επιστροφής από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ τον Απρίλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ωστόσο, μπορούμε ακόμα να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο».

    Τονίζοντας ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η φυσική συνέργεια» μεταξύ των τεχνολογικών τομέων στις δύο χώρες, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ στην τεχνολογία, την ενέργεια και την καθαρή ενέργεια, τη γεωργία και τις γεωργικές τεχνολογίες και στον κατασκευαστικό τομέα όπου οι τουρκικές εταιρείες μπορούν συμβάλλουν με την εμπειρία τους.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με μέλη της Τουρκικής Ένωσης στο Ισραήλ, όπου είπε αναφορικά με την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ: «Έχουμε επιδείξει την κοινή μας βούληση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας παρά τις δύσκολες στιγμές».

    (ΚΣ)

    [03] Ο Ερντογάν θα κινηθεί νομικά κατά του Κιλιτσντάρογλου

    Το Ankara Anatolia (26.05.22) μετέδωσε ότι ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν νομικά σχετικά με τους ισχυρισμούς του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι μεταφέρει χρήματα σε αμερικανικό ίδρυμα με απώτερο στόχο αυτός και άτομα του στενού του περιβάλλοντος να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο Κιλιτσντάρογλου ενέπλεξε στην υπόθεση και τα ιδρύματα T?GVA και Ensar.

    Ο δικηγόρος του Ερντογάν ανέφερε σε δήλωσή του: «Θα γίνουν νομικές ενέργειες κατά του Κιλιτσντάρογλου λόγω των αβάσιμων κατηγοριών και συκοφαντιών του κατά του Προέδρου μας».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «150 χιλιάδες λίρες από τις ηθικές βλάβες που εισπράχθηκαν από τον Κιλιτσντάρογλου λόγω των υποθέσεων που εγκρίθηκαν και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο, δωρίστηκαν στα ιδρύματα που αυτός τώρα κατηγορεί, με την έγκριση του Προέδρου μας».

    (ΚΣ)

    [04] Στα 1,260 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    To Ankara Anatolia (26.05.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,260 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 137,573 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 4 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,225

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,699,270.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 26 May 2022 - 12:09:44 UTC