Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 105/2022 04-06.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανειλικρίνεια των Ελληνοκυπρίων δείχνει η άσκηση Αγαπήνωρ, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] Βουλευτής CHP: Προβληματίζει η μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στην Κύπρο
  • [03] Με τον Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε ο Χαρμαντζί
  • [04] «Είναι η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου η τελευταία ευκαιρία του Έρντογαν;»
  • [05] Επιθεώρησε τα οδοφράγματα Μόρφου και Λεύκας ο Ουστέλ
  • [06] Θα αυξηθεί η παραγωγή χαλλουμιού, λέει ο Ογούζ
  • [07] Ιζτζάν: «Το Ερτζάν πρέπει να ανοίξει σε διεθνείς πτήσεις»
  • [08] «Διαφώτισαν» τον Εισηγητή της ΚΣΣΕ και άλλους για το Βαρώσι
  • [09] Σε δείπνο στην οικεία του Ντενκτάς παραβρέθηκαν Έρχουρμαν, Ατλί και Όζερσαϊ
  • [10] Αγωγή από την Τουρκία ενάντια στον Όζκιρατς για άρθρο του στην Avrupa
  • [11] Επιστρέφει στην Αγγλία για να ιδρύσει εταιρεία ο Ασίλ Ναδίρ
  • [12] Αύξηση του πληθωρισμού στο 98,12%
  • [13] Πυροσβεστικό ελικόπτερο έστειλε η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σκληρά μηνύματα Έρντογαν σε όσους εναντιώνονται στην Τουρκία
  • [02] Κιλιτσντάρογλου: «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για μας»
  • [03] Ντονμέζ: Το πλοίο Castoro 10 τοποθετεί σωλήνες στη Μαύρη Θάλασσα
  • [04] Νέα έρευνα στην Τουρκία από την εταιρεία MetroPOLL

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανειλικρίνεια των Ελληνοκυπρίων δείχνει η άσκηση Αγαπήνωρ, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Η Diyalog (06.06.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου ? Ισραήλ με την ονομασία «Αγαπήνωρ 2022», ισχυριζόμενο ότι αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο καλεί το Ισραήλ και όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη στις «προκλητικές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή του. «Αναμένουμε να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης στην βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών», προσθέτει.

    Ισχυρίζεται επίσης ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αυξάνει καθημερινά τον εξοπλισμό της, τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και άλλες μονομερείς ενέργειες, γεγονός με το οποίο αποκαλύπτει ότι δεν ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα «στους δύο λαούς» και ότι οι δηλώσεις της για οικοδόμηση εμπιστοσύνης δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό από παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

    Το «υπουργείο» υποστηρίζει επίσης ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» κατά της «ΤΔΒΚ», συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών ασκήσεων, καθιστούν αναγκαία την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», κάτι για το οποίο η «ΤΔΒΚ» είναι αποφασισμένη.

    Αναφορά στο θέμα υπήρξε και εκ μέρους του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ και άλλες χώρες που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» να μην καθίστανται όργανα στις προκλήσεις και στην προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του.

    Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση για το θέμα, ο Μπιλγκίτς εξέφρασε στήριξη στην σχετική δήλωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών και ισχυρίστηκε ότι η Άσκηση Αγαπήνωρ είναι «ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας» της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία διεξήγαγε αυτή την άσκηση «με κόστος να χαλάσει την σταθερότητα στην περιοχή» αυτή την περίοδο που, όπως δήλωσε και η «προεδρία της ΤΔΒΚ’ στις 31 Μαΐου, ετοιμάζονται νέες προτάσεις συνεργασίας.

    Ο Μπιλγκίτς αναφέρει επίσης ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο της ευθύνης που της αναθέτει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Βουλευτής CHP: Προβληματίζει η μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στην Κύπρο

    Η Yeni D?zen (05.06.22) γράφει ότι ο σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Ερντογάν Τοπράκ δήλωσε ότι με το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2022 που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς στο νησί παραγνωρίζεται η «βούληση και κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τοπράκ χαρακτήρισε το «πρωτόκολλο» ως ένα «έγγραφο διομολόγησης» που στοχεύει την εξαγωγή στην κατεχόμενη Κύπρο του καθεστώτος του ενός και μόνο ανδρός που υπάρχει στην Τουρκία και του «κράτους ΑΚΡ-Έρντογαν». Σημειώνει και τα εξής:

    «Η κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για τα 3,2 δισεκατομμύρια ΤΛ που θα δώσει στην ΤΔΒΚ, σχεδόν επιβάλλει την παραίτησή της από την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Αυτό το πρωτόκολλο είναι ένα προσβλητικό και επικίνδυνο έγγραφο, το οποίο παραγνωρίζει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ, την εκλεγμένη βουλή της, την κυβέρνησή της, τους θεσμούς της, τις συντεχνίες της, την βούληση και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

    Ο Όζτοπρακ αναφέρει επίσης ότι ο τέως λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου αναγκάστηκε να υπογράψει το «πρωτόκολλο» με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι αφού περίμενε ώρες στην πόρτα του προεδρικού στην Άγκυρα και ότι η «κυβέρνηση» Σουτζούογλου διαλύθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

    «Το σύνολο των αλλαγών που ζητείται να γίνουν προβλέπουν τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, την διεύρυνση του πεδίου των αδικημάτων του Τύπου και την εφεύρεση ενός νέου αδικήματος που ονομάζεται πρόθεση ταραχών (κακεντρεχής σκοπός)», υποστηρίζει επισημαίνοντας ότι με το άρθρο που προνοεί ότι «θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά στην βούληση του λαού», δίδεται το μήνυμα για ρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν κυρίαρχη την δική της βούληση (της Άγκυρας) στην «ΤΔΒΚ».

    Ο Τοπράκ αναφέρει επίσης ότι προκαλεί προβληματισμό η διευκόλυνση της παροχής «υπηκοότητας» του καθεστώτος, η αλλαγή της δημογραφικής δομής και το σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού που θα μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με τον Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε ο Χαρμαντζί

    Η K?br?s (05.06.22) γράφει ότι ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του «Μάλτεπε Φόρουμ: Η ΕΕ και η Τουρκίας στη νέα εποχή», στο οποίο ο Χαρμαντζί συμμετείχε ως ομιλητής.

    Στο Φόρουμ συμμετείχε επίσης και ο Προέδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μετά.

    Κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ, ο Χαρμαντζί αναφέρθηκε «στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ τον τελευταίο καιρό».

    Τόνισε ότι η «χώρα έχει μια βαθιά κουλτούρα που πιστεύει στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» και υποστήριξε ότι στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» «με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις που έγιναν (εκ μέρους της Τουρκίας)», οι σχέσεις «ΤΔΒΚ- Τουρκίας» μεταφέρθηκαν σε εντελώς διαφορετική φάση και ότι «οι παρεμβάσεις έγιναν ανοιχτά μέχρι και τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόσφατη δήλωση του CHP σχετικά με το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-κατεχομένων, ο Χαρμαντζί είπε ότι το «πρωτόκολλο» δεν μπορεί να διαβαστεί μόνο ως «οικονομικό πρωτόκολλο» και ότι με αυτό το «πρωτόκολλο» «η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων που υπόκεινται στην κυβέρνηση στην Τουρκία θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο».

    Ο Χαρμαντζί ανέφερε ότι «έχουν επιβληθεί αλλαγές στη μεταρρύθμιση των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες συζητούνται στη χώρα και είναι ανησυχητικό ότι αντιμετωπίζεται με προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, αντίθετα με τις αρχές της δημοκρατικής συζήτησης».

    Τόνισε επίσης τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Χαρμαντζί συναντήθηκε επίσης με τον βουλευτή του CHP στην Κωνσταντινούπολη Γιουνούς Εμρέ και συζήτησαν τις απόψεις του CHP για την Κύπρο.

    Επίσης κατά τη συνάντησή του με τον Αλί Κιλίτς, τον δήμαρχο του δήμου Μαλτεπέ, και οικοδεσπότη του φόρουμ, αποφάσισαν την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του κατεχόμενου Δήμου Λευκωσίας και του του Δήμου Μαλτεπέ.

    (ΚΣ)

    [04] «Είναι η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου η τελευταία ευκαιρία του Έρντογαν;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (06.06.22) αναδημοσιεύει άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου Νταγχάν Ιράκ στην διαδικτυακή Diken στο οποίο ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι θεωρεί «εξαιρετικά πιθανό να προσαρτήσει ο [Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ] Έρντογαν την βόρεια Κύπρο στην Τουρκία το 2023». Γράφει και τα εξής:

    «[?] Πρώτον, ο Έρντογαν χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσει να σώσει τις εκλογές του 2023, που όλες οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει. Η προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε οι εκλογές σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι το καθεστώς κόμμα-κράτος, όπως αναφέρει ο Αγκαμπέν, ακολουθεί μια στρατηγική διαρκούς εκτάκτου ανάγκης. Ξέρουμε τι είδους πλεονέκτημα εξασφάλισε αυτό στις εκλογές του 1017 και 2018 που έκτισε το καθεστώς μετά την 15η Ιουλίου.

    Δεύτερον, είναι η πρόκληση διεθνούς κρίσης. Οι κινήσεις του Έρντογαν στην εξωτερική πολιτική κατά την τελευταία περίοδο, η πολιτική της αύξησης της έντασης με την Ελλάδα και οι ομοβροντίες προς τον Μητσοτάκη δείχνουν ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα εμφανιστούν μπροστά μας ως το άρθρο της ατζέντας ‘ζήτω ο πόλεμος’ στην προεκλογική περίοδο.

    Επειδή η κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα από τη μια συγκεντρώνει την χωρίς όρους και νόημα στήριξη της αντιπολίτευσης και από την άλλη θα φέρει μαζί της καβγά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνει την ώθηση από τους Ισλαμιστές πολέμιους της Δύσης και από την άλλη αναδιαρθρώνει τους εθνικιστές που αγαπούν τον πόλεμο.

    Οι κρίσεις με την Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι από εκείνες που θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική στήριξη από την κοινωνία. Άλλωστε από το 1999, ο τρόπος που κοιτάζει η κοινωνία της Τουρκίας την Ελλάδα είναι πιο θετικός σε σύγκριση με το παρελθόν.

    Όμως, η Κύπρος είναι ένα άλλο θέμα. Διότι η κοινωνία της Τουρκίας θεωρεί την βόρεια Κύπρο ως δική της περιουσία. Σήμερα, η κατοχή της Σάμου ή της Κω θα προκαλέσει στην Τουρκία το αίσθημα ‘μα τι μας συμβαίνει’. Όμως, η βόρεια Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και μισό αιώνα και κανείς δεν έχει αντίρρηση. Άλλωστε είναι εύκολο να φιμωθούν 3-5 τρελοί ?όπως εγώ- που θα φέρουν αντίρρηση στην προσάρτηση. Ειδικά, αν ο Έρντογαν βγει και χαιρετίσει τον Ετζεβίτ, ‘οι λέοντες σοσιαλδημοκράτες’ θα κάνουν πριν από τα μέλη του ΑΚΡ την δουλειά της φίμωσης εκείνων των τρελών.

    Η πιθανότητα του Έρντογαν στις εκλογές του 2023 εξαρτάται από την δημιουργία μιας εθνικής υπόθεσης, η οποία θα μπορέσει να υπερισχύσει των υφιστάμενων προβλημάτων και το σύρσιμο της αντιπολίτευσης σε εκείνη την μαύρη τρύπα ανάμεσα στην έλλειψη πολιτικής και την υποταγή. Η προσάρτηση της Κύπρου, τα θεμέλια της οποίας τέθηκαν τώρα με το ‘πρωτόκολλο συνεργασίας’, μπορεί να είναι το τέλος όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της δημοκρατικής Τουρκίας.

    Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Κύπρο δεν πρέπει να μείνει στην Κύπρο πλέον, διότι στο εγγύς μέλλον αυτά που θα συμβαίνουν στην Κύπρο, οπωσδήποτε δεν θα μείνουν μόνο στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επιθεώρησε τα οδοφράγματα Μόρφου και Λεύκας ο Ουστέλ

    H K?br?s (05.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, μετά την επιθεώρηση που έκανε στα οδοφράγματα σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, επιθεώρησε τα οδοφράγματα στη Μόρφου και στην Λεύκα.

    Κατά την επίσκεψη, ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις στα οδοφράγματα θα εξαλειφθούν και θα εξασφαλιστεί άνετη διέλευση.

    Δήλωσε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με την «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανισμών» , όπου θα συζητήσουν πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση των οδοφραγμάτων με στόχο να γίνει πιο ομαλή η διέλευση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Υπενθυμίζοντας ότι θα υπογράψουν πρωτόκολλο με την πλατφόρμα για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, ο Ουστέλ είπε: «Οι δικοί μας επιχειρηματίες θα λύσουν τα προβλήματα στις πύλες των χερσαίων συνόρων (όπως αποκάλεσε τα οδοφράγματα) μαζί με το δικό μας επιχειρηματικό περιβάλλον».

    Ανέφερε επίσης πως θα συνεχίσει την επιθεώρηση των οδοφραγμάτων για να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Για το οδόφραγμα στην Ζώδια είπε πως γίνονται διελεύσεις 2,000 ατόμων την ημέρα, ενώ για το Απλίκι, ανέφερε πως γίνονται διελεύσεις 600 ατόμων την ημέρα.

    (ΚΣ)

    [06] Θα αυξηθεί η παραγωγή χαλλουμιού, λέει ο Ογούζ

    Η Diyalog (06.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι με την κατοχύρωση του χαλλουμιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στόχος τους είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι αύξησαν τον αριθμό των αιγοπροβάτων από 235 χιλιάδες που ήταν το 2018 σε 290 χιλιάδες.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μάντρες στα κατεχόμενα, ο Ογούζ είπε ότι παράλληλα με την προστασία των ντόπιων ρατσών (Χίου και Άβασι), εισήγαγαν και από το εξωτερικό την ράτσα Ασσάφ.

    Ανέφερε ότι πρέπει να έρθει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό το αγελαδινό και το αιγοπρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλλουμιού και πρόσθεσε ότι μέχρι το 2024 το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να είναι το 25% στην παρασκευή του χαλλουμιού σε περιόδους αιχμής και το 20% σε περιόδους μη αιχμής.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ιζτζάν: «Το Ερτζάν πρέπει να ανοίξει σε διεθνείς πτήσεις»

    Η K?br?s (04.06.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιτζάν, ανέφερε ότι η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου ως τερματικού σταθμού εσωτερικού της Τουρκίας αποτελεί σκάνδαλο.

    Τονίζοντας πως «είναι ανάγκη να ανοίξει το αεροδρόμιο για διεθνείς πτήσεις», ο πρόεδρος του ΒΚΡ δήλωσε πως προωθείται η πολιτική της προσάρτηση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία, «εξαπατώντας το κοινό γιατί τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα κατά 300-500 τουρκικές λίρες».

    (ΚΣ)

    [08] «Διαφώτισαν» τον Εισηγητή της ΚΣΣΕ και άλλους για το Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «Διαφωτίστηκε στο θέμα του κλειστού Βαρωσιού ο Εισηγητής της ΚΣΣΕ», ο αρθρογράφος Τανέρ Ντερβίς στη Vatan (06.06.22) γράφει ότι στις 7 Ιουνίου προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το Βαρώσι, Πιέρο Φασσίνο, ο οποίος αναμένεται να μελετήσει το θέμα της περίκλειστης πόλης.

    Υπενθυμίζοντας την απόφαση της ΚΣΣΕ για επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ο Ντερβίς αναφέρει ότι ενώπιον των πρωτοβουλιών των Ελληνοκυπρίων διεθνώς είναι απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο να αξιολογηθεί το θέμα του Βαρωσιού με πολιτική πρωτοβουλία και ότι στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «διαφώτισης» προωθούνται «σε νομική βάση το καθεστώς της Διοίκησης ΕΒΚΑΦ Κύπρου και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων της» στο Βαρώσι.

    Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «διαφωτίστηκαν» για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι Σύμβουλοι του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα όργανα της ΕΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Επιπλέον, οι Τουρκοκυπριακοί Σύνδεσμοι Αγγλίας διοργάνωσαν διάσκεψη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με τίτλο «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ στο κλειστό Βαρώσι».

    Στις επιστολές που εστάλησαν για «διαφώτιση» περιέχονται συνοπτικά οι εξής ισχυρισμοί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο: 1. Ισχύουν από το 1571 οι αρχές του ΕΒΚΑΦ και υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις κατά την Βρετανική Αποικιοκρατία στην Κύπρο που αναφέρουν ότι η περιουσία του ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί να εκποιηθεί. 2. Τα Βακούφια δεν μπορούν να διαλυθούν, να αλλάξουν ή να εκποιηθούν και υπάρχουν εσαεί. 3. Το σύνολο του κλειστού Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, σύμφωνα με τους νόμους της Κύπρου. 4. Οι Ελληνοκύπριοι κατείχαν σε αντίθεση με τους νόμους της Κύπρου το κλειστό Βαρώσι. 5. Το Βαρώσι είναι περιουσία του τουρκοκυπριακού «λαού», η οποία έτυχε σφετερισμού κατά παράβαση των κανόνων δικαίου και υπάρχει το δικαίωμα αποζημιώσεων. 6. Γίνεται αναφορά σε ανοικοδόμηση του Βαρωσιού εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ στο πλαίσιο ενός master plan που εκπονείται από το ΕΒΚΑΦ. 7. Αναφέρεται η υπερίσχυση της αρχής του κράτους δικαίου έναντι του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 8. Ζητείται να πάρει το ΕΒΚΑΦ στην κατοχή του το Βαρώσι.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Σε δείπνο στην οικεία του Ντενκτάς παραβρέθηκαν Έρχουρμαν, Ατλί και Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (04.06.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Μίνε Ατλί και ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Όζερσαϊ παραβρέθηκαν σε γεύμα που παρέθεσε στην οικεία του ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο BRT για το θέμα, ο Όζερσαϊ είπε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Ντενκτάς «ήταν μια ελπίδα για τους ανθρώπους όσον αφορά την κοινωνική συμφιλίωση».

    Πρόσθεσε πως το sine-i-millet, δηλαδή η αποχώρησή του από την «βουλή», είναι η αιτία που μπήκαν στην διαδικασία για επαφές και στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισαν την πρόσκληση του Ντενκτάς.

    «Άλλες οι πολιτικές μας απόψεις, άλλες οι προσεγγίσεις μας για τη λύση του Κυπριακού, αλλά το μέλλον της χώρας είναι μέλημα όλων μας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι μπορεί και να συναντηθούν ξανά και ότι όσοι ανησυχούν για το μέλλον της χώρας θέλουν ενότητα και ελπίδα, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. «Για το καλό της χώρας πιστεύουμε ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να είναι ανοιχτή», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [10] Αγωγή από την Τουρκία ενάντια στον Όζκιρατς για άρθρο του στην Avrupa

    Η Avrupa (05.06.22) γράφει ότι ακόμα ένας αρθρογράφος της εφημερίδας «μπήκε στο μάτι της Τουρκίας» και «νομικές» διαδικασίες έχουν αρχίσει να κινούνται εναντίον του. Πρόκειται για τον Κουμπιλάι Όζκιρατς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού.

    Ο Όζκιρατς αντιμετωπίζει κατηγορίες από το 26ο Πρωτοδικείο Ποινικών Υποθέσεων της Άγκυρας στη βάση του ότι προσέλαβε σοβαρά τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν, σε άρθρο του στην στήλη του «Σκηνές από την Τουρκία».

    Οι αναφορές Όζκιρατς θεωρήθηκαν προσβλητικές από το γραφείο του εισαγγελέα στην Τουρκία και ότι ο ίδιος ο Όζκιρατς χαρακτηρίστηκε «άτομο αγενές, χωρίς θρησκευτική ανοχή, με θρησκευτικό φανατισμό».

    (ΚΣ)

    [11] Επιστρέφει στην Αγγλία για να ιδρύσει εταιρεία ο Ασίλ Ναδίρ

    Η Avrupa (05.06.22) γράφει ότι το περιοδικό Times, που αποτελεί ένθετο της εφημερίδας The Times, μιας από τις έγκριτες εφημερίδες της Αγγλίας, μίλησε με τον Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος καταδικάστηκε για κατηγορίες απάτης και παρατυπίας τη δεκαετία του 1980 και εξακολουθεί να ζει στα κατεχόμενα.

    Ο Ναδίρ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση και τεχνητή αύξηση των μετοχών της Polly Peck ανάμεσα σε άλλα, εκδόθηκε στην Τουρκία το 2016 και ζει πλέον στα κατεχόμενα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο 81χρονος Ναδίρ, έχει εκφράσει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Αγγλία, λέγοντας ότι η ποινή του θα λήξει τον Αύγουστο. Το περιοδικό Times, περιγράφοντας την εμφάνισή, σημειώνει ότι τα μαλλιά του είναι ακόμα μακριά και βαμμένα μαύρα και επέσυρε την προσοχή στο γεγονός ότι ξεχωρίζει από την προφορά και τη στάση του.

    Γράφει επίσης ότι ο Ναδίρ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη βρετανική του υπηκοότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας με βρετανικό δικαστήριο, σχεδιάζει να αποκτήσει ξανά υπηκοότητα μετά τη λήξη της ποινής του και θα σηκώσει τα μανίκια για να ιδρύσει μια νέα εταιρεία. Ο Ναδίρ δεν δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες του νέου του έργου, όμως διερωτήθηκε: «Έχω χάσει την επιχειρηματική μου ικανότητα; Όχι. Είναι πραγματικά αστείο, αλλά η ικανότητά μου έχει βελτιωθεί. Γιατί να αποσυρθώ και να σέρνομαι στη γωνία;»

    (ΚΣ)

    [12] Αύξηση του πληθωρισμού στο 98,12%

    Η K?br?s (04.06.22) γράφει ότι ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανήλθε στο 98,12%.

    Σύμφωνα με το δείκτη καταναλωτή της «στατιστικής υπηρεσίας», οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,63% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των τιμών τους τελευταίους 5 μήνες ήταν 43,10% και ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 98,12%. Το προϊόν με την μεγαλύτερη αύξηση τον μήνα Μάιο ήταν το καρπούζι με αύξηση 266,3%

    Στις κύριες ομάδες δαπανών, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία με αύξηση 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του εκ μέρους της «πλατφόρμας κοινωνικής ύπαρξης», ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν δήλωσε ότι η πλατφόρμα θα έχει συνάντηση σήμερα Δευτέρα για συζητήσει δράσεις ενάντια στις αυξήσεις, αλλά και στις παρεμβάσεις που όπως είπε έγιναν ενάντια στην βούληση των Τουρκοκυπρίων.

    (ΚΣ)

    [13] Πυροσβεστικό ελικόπτερο έστειλε η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (06.06.22) γράφει ότι έφτασε από την Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία πυροσβεστικό ελικόπτερο που θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι.

    Το ελικόπτερο ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας και αν παραστεί ανάγκη θα βοηθά και στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Τουρκία, όμως το βασικό του καθήκον είναι οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σκληρά μηνύματα Έρντογαν σε όσους εναντιώνονται στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet και την Ak?am (05.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνεδρίας της ομάδας του κόμματος του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και επανέλαβε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αλλάξει εκτός και αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί στο εξωτερικό που ενοχλούνται από τη «στάση αρχών» που εφαρμόζει η Τουρκία σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε και τα εξής: «Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι και την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε πόσο δίκαιο έχουμε, εμμένοντας στην αποφασιστική μας στάση να μην δείξουμε ευελιξία σε αυτούς που έχουν σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το έχουμε δηλώσει αυτό και στους συνομιλητές μας και δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας».

    Στέλνοντας μηνύματα σε αυτούς που ενοχλούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τους στόχους της «μεγάλης και δυνατής Τουρκίας», κατά την έκφρασή του, ο Έρντογαν δήλωσε: «Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δεν θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό το καθεστώς επικυριαρχίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919 μέχρι και την Ανακήρυξη του νέου μας κράτους στην Άγκυρα στις 29 Οκτωβρίου. Ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία ή θάνατος».

    Υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να κάνουν βήματα έτσι ώστε οι πολίτες τους να μην αισθανθούν ποτέ απροστάτευτοι, αλλά και βήματα που θα διασφαλίζουν τις ελευθερίες των πολιτών σε όλους τους τομείς, ο Έρντογαν πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική που έχουν χαράξει, τηρώντας την περήφανη στάση τους απέναντι σε όλους τους καταπιεσμένους στον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται, από την Συρία μέχρι το Ιράκ, από το Λίβανο μέχρι το Καραμπάχ, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική και από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [02] Κιλιτσντάρογλου: «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για μας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (06.06.22), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα του.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια του φόρουμ με θέμα «ΕΕ και Τουρκία στη Νέα Περίοδο», ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να γίνουν μέλος αυτής της οικογένειας που εργάζεται για να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών».

    «Και εμείς ως Τουρκία, επιθυμούμε τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της χώρας μας, και την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. [?]. Διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, θα θέλαμε και εμείς να γίνουμε μέρος ενός ιδανικού κόσμου», πρόσθεσε.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης, ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα του μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και στην δημιουργία ενός οδικού χάρτη της ΕΕ που θα περιλαμβάνει τα εξής:

    «Πρώτον, εμείς επιθυμούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας για ελευθεροποίηση της βίζας. Η Τουρκία θα πρέπει να θέσει ως πρωταρχική της προτεραιότητα την Πράσινη Συμφωνία. Πρέπει να ξεμπλοκάρει το κεφάλαιο 23 για την δικαστική εξουσία και τα βασικά δικαιώματα και το κεφάλαιο 24 που αφορά τη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και την ασφάλεια. Σε αυτό το θέμα, χρειάζεται να μην μείνει μόνη της η Τουρκία απέναντι στην αντιπολίτευση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Αναμφίβολα, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση αυτά που προβλέπουν τα κεφάλαια αυτά. Αυτό το γνωρίζουμε.

    Θα πρέπει επίσης να γίνει αναδιαμόρφωση του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βάση των διεθνών νομικών προτύπων. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για αυτό. Όσον αφορά στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, η Τουρκία χρειάζεται να προχωρήσει σε ενέργειες στην εξωτερική της πολιτική έτσι ώστε να ξεπεράσει την απομόνωση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να ενεργούν καθοδηγούμενες από την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και την Ελλάδα. Και δικαίως ρωτούμε, γιατί η Τουρκία δεν συμμετέχει στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο αφορά στο θέμα των προσφύγων και των άτυπων μεταναστών, η Τουρκία δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό της στη θέση ότι είναι υποχρεωμένη να αναλάβει το βάρος. Εμείς, αναμέναμε ότι η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό θα ήταν ότι θα πρέπει να αναλάβουμε από κοινού το πρόβλημα και το βάρος της ευθύνης των προσφύγων».

    (ΑΚ)

    [03] Ντονμέζ: Το πλοίο Castoro 10 τοποθετεί σωλήνες στη Μαύρη Θάλασσα

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (06.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι το πλοίο με την ονομασία "Castoro 10" αναχώρησε από τα στενά των Δαρδανελίων σήμερα για το λιμάνι Filyos.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, το πλοίο θα αρχίσει εργασίες για τοποθέτηση υποθαλάσσιων σωλήνων στο βυθό της θάλασσας για την εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα έρευνα στην Τουρκία από την εταιρεία MetroPOLL

    H Βirgun (05.06.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε το Μάιο από την εταιρεία ερευνών MetroPOLL στην Τουρκία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την ιδρυτή της εταιρείας Όζερ Σεντζιάρ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην ερώτηση «Αν διενεργούνταν εκλογές αυτή την Κυριακή και ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ήταν ξανά υποψήφιος, θα κέρδιζε;», το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα επανεκλεγόταν, ενώ το 49% θεωρούν ότι δεν θα επανεκλεγόταν. Ένα ποσοστό της τάξεως του 5.7% δεν απάντησαν.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 6 June 2022 - 13:10:20 UTC