Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 109/2022 10.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το σαββατοκύριακο
  • [02] Απαράδεχτες οι αναφορές στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, λέει η «προεδρία»
  • [03] Θλίψη εκφράζει το «υπουργείο εξωτερικών» για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
  • [04] Τατάρ: «Δεν έχουμε πρόθεση να εμποδίσουμε την ελευθερία έκφρασης»
  • [05] Αρικλί: «Ευθύνη της Τουρκίας η μεταφορά 200 Τούρκων αστυνομικών στα κατεχόμενα»
  • [06] Πορεία διαμαρτυρίας από την τουρκοκυπριακή «πλατφόρμα κοινωνικής ύπαρξης»
  • [07] Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας: «Να εγκαταλείψουμε την Τουρκική Λίρα»
  • [08] KT?S: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραδώσουν σε κανένα την βούληση τους»
  • [09] Συνάντηση Μπενλί με τον Δήμαρχο Μπριζ στις Βρυξέλλες ? Τον κάλεσε στα κατεχόμενα
  • [10] Καματζίογλου: «Η Αγγλία αποτελεί για εμάς δυνητικό σημείο εξαγωγών»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νέες απειλές Έρντογαν προς Ελλάδα και δηλώσεις για Κύπρο
  • [02] Αναρτήσεις Ερντογάν στα ελληνικά: Θα κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας
  • [03] Δηλώσεις Ακάρ: Διπροσωπία και υποκρισία της Ελλάδας
  • [04] Ερντογάν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Γκουτέρες και ΥΠΕΞ Σλοβενίας
  • [06] Ντονμέζ: «Θα προβούμε σε βήματα για μεταφορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου μέσω Τουρκίας»
  • [07] Ποινή φυλάκισης 3 ετών για τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ
  • [08] Η Τουρκία απέλασε 200 Αφγανούς άτυπους μετανάστες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το σαββατοκύριακο

    Η Yeni D?zen (10.06.22) γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει το σαββατοκύριακο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» του καθεστώτος και με «μη κυβερνητικές οργανώσεις».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» θα πραγματοποιηθεί στο «Λευκό Σπίτι» στην περιοχή Κερύνειας.

    Πηγές της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα την επίσκεψη Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι θα είναι απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ στην Τουρκία.

    Στα πολιτικά παρασκήνια λέγεται ότι ο Τσαβούσογλου θα χαράξει επικοινωνιακή πολιτική αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ», σημειώνει η εφημερίδα καταλήγοντας ότι δεν έχει γίνει γνωστό επισήμως το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (09.06.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμος Λαπήθου ανακοίνωσε χθες ότι ο Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί την περιοχή του κεφαλόβρυσου της Λαπήθου την Κυριακή 12 Ιουνίου.

    Την επίσκεψη Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες.

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (10.06.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε σήμερα το πρωί στον σταθμό ότι ο Τσαβούσογλου θα φτάσει στα κατεχόμενα το Σάββατο το βράδυ και θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ουστέλ, τον «υπουργό εξωτερικών» Ερτουγρούλογλου και τους «κυβερνητικούς εταίρους».

    Μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Τσαβούσογλου με τον Τατάρ, θα υπάρξει και συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών τους και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί και με τον «λαό» σε κάποιες δραστηριότητες.

    Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι με τον Τσαβούσογλου θα αξιολογήσουν το Κυπριακό, όλα τα θέματα που αφορούν αυτή την «εθνική υπόθεση», τις σχέσεις τους και την συνεργασία ανάμεσα στα δύο «υπουργεία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απαράδεχτες οι αναφορές στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, λέει η «προεδρία»

    Ο παράνομος Bayrak (10.06.22, brtk.net) μεταδίδει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το 2021 σε σχέση με την Τουρκία επιβεβαίωσε την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν πρέπει να συμμετέχει σε μια πιθανή διαδικασία για το Κυπριακό.

    «Οι απαράδεχτες αναφορές που λαμβάνουν χώρα στο κομμάτι της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021 σε σχέση με την Κύπρο ξεπέρασαν την μορφή της αλληλεγγύης μεταξύ μελών και μετατράπηκαν σε έγγραφο στο οποίο παρεμβάλλονται οι επίσημες ελληνοκυπριακές θέσεις», υποστηρίζει η «προεδρία» σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου μετέφερε αυτούσιες τις επίσημες ελληνοκυπριακές θέσεις σε αυτή την έκθεση, παραγνωρίζοντας τις πραγματικότητες στο νησί και στην περιοχή.

    Στην δήλωση επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η «ΤΔΒΚ» είναι τόσο κυρίαρχη όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι ουδέποτε θα παραιτηθεί αυτού του κεκτημένου της δικαιώματος, κατά την έκφρασή της. Υποστηρίζεται επίσης ότι οι «γενικόλογες, μεροληπτικές αναφορές που παραγνωρίζουν τους Τουρκοκύπριους είναι μια νέα αποκάλυψη του αναχρονιστικού οράματος των θεσμών της ΕΕ για το νησί μας».

    Επιμονή στην «κυριαρχική ισότητα»

    «Οι αναφορές που λαμβάνουν χώρα στο τμήμα της εν λόγω έκθεσης σε σχέση με την λύση του Κυπριακού, δείχνουν με διδακτικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ακόμα και για την επί του παρόντος συνεχιζόμενη διαδικασία με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ», αναφέρεται στη δήλωση και επαναλαμβάνεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ τέθηκε στο τραπέζι ένα «νέο όραμα», στο πλαίσιο του οποίου υπογραμμίζεται ότι δεν ισχύει για την τουρκοκυπριακή πλευρά η βάση των διαπραγματεύσεων που έχει πολλές φορές αποδειχθεί η αποτυχία της και έχει εξαντληθεί και ότι για να καταστεί δυνατή η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των «δύο κρατών».

    Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην δήλωση της «προεδρίας»:

    «Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα του κοινού εδάφους για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που διαφωνούν και ότι χρειάζεται συμφωνία των πλευρών πάνω σε ένα κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και άρχισε μια εργασία που συνεχίζεται επί του παρόντος για το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών πραγματοποιήθηκε μια άτυπη 5+ΗΕ συνάντηση στη Γενεύη και όπως πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένεται να διοριστεί ένας νέος προσωπικός απεσταλμένος του στη θέση της Λουτ, που αποχώρησε από τα καθήκοντά της, για να διεξάγει τις εργασίες προς την κατεύθυνση. Μια νέα πιθανή διαδικασία θα μπορέσει να αρχίσει μόνο με την εξεύρεση κοινού εδάφους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας ανάμεσα στις δύο πλευρές και την επίτευξη ισορροπίας.

    Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της σύστασης θεσμικής συνεργασίας κατά τρόπο που θα εξασφαλίσει όφελος και στις δύο πλευρές και καταβάλλει προσπάθεια για να αναπτυχθούν σχέσεις καλής γειτονίας.

    Υδρογονάνθρακες

    Προκαλούν ένταση τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή μας τα μονομερή βήματα που κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία στους φυσικούς πόρους που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο και είναι αποδεχτό από όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, ότι ανήκουν και στις δύο πλευρές.

    Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε περιεκτικές προτάσεις σε σχέση με αυτούς του πόρους για τους οποίους έχει ίσα δικαιώματα και έθεσε στο τραπέζι την πρότασή της με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, επαναλαμβάνουμε ότι ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι η πρότασή μας που θα διασφαλίσει την συνεργασία των δύο πλευρών με μια εποικοδομητική αντίληψη, δείχνοντας τον δρόμο της διπλωματίας αντί των μονομερών ενεργειών που αυξάνουν την ένταση.

    Η παροχή στήριξης στις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς που αυξάνουν την ένταση η οποία ούτως ή άλλως υπάρχει στην περιοχή μας, θα άρει τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο νησί και θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στην περιοχή μας.

    Βρίσκεται στο τραπέζι και η πρόταση για ‘Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου’ του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Είναι μια δυσεύρετη ευκαιρία για τη δημιουργία της συνεργασίας που χρειάζεται αυτή η διάσκεψη στην οποία θα λάβει μέρος και η τουρκοκυπριακή πλευρά με ίσο καθεστώς με την ελληνοκυπριακή πλευρά και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και εταίροι. Στο σημείο που φτάσαμε, αποτελεί αναγκαιότητα να στηρίξουν αυτή την πρόταση εκείνων που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας και ταυτοχρόνως είναι ένα τεστ ειλικρίνειας. Δεν έχει κανένα κύρος ενώπιον μας η προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου να αντικατοπτρίσει το θέμα στο πλαίσιο της επίσημης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρέπει να είναι γνωστό απ’ όλους ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά μας σε συνεργασία με την Τουρκία.

    Βαρώσι

    Το άνοιγμά μας στο Βαρώσι είναι ένα βήμα που έγινε εκ μέρους της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που προβλέπει την αξιολόγηση των αιτήσεων των παλιών κατοίκων σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής, μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, η οποία είναι αποδεχτή εκ μέρους του ΕΔΑΔ ως αποτελεσματικός μηχανισμός εσωτερικού δικαίου. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν εκ μέρους Ελληνοκυπρίων για το κλειστό Βαρώσι ανήλθε στις 459. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οι πρωτοβουλίες που διεξάγει ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης διεθνώς και κυρίως στην ΕΕ, εμποδίζουν την πρόσβαση και των παλιών Ελληνοκυπρίων κατοίκων στα δικαιώματά τους.

    Το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και κάθε είδους κατοχή σε σχέση με αυτή ην περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός του πεδίου κυριαρχίας μας, είναι υπό την αρμοδιότητα και την εξουσία μας. Το άνοιγμά μας στο Βαρώσι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και θα συνεχίσει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών τις εργασίες της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αξιολογώντας τις αιτήσεις που αυξάνονται καθημερινά.

    Σχέσεις με Τουρκία

    Από το 1963, η ελληνοκυπριακή ηγεσία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε κάθε τομέα για να κρατείται ο τουρκοκυπριακός λαός κάτω από απάνθρωπη απομόνωση. Ο λαός μας, που αφέθηκε εκτεθειμένος σε κάθε είδους απομόνωση, στάθηκε όρθιος και δεν υπέκυψε σε αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές χάρη στις βοήθειες που παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία χωρίς να αποφεύγει απολύτως καμία αυτοθυσία. Ο μεγαλύτερος σκοπός της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι να αποκόψει τον δεσμό μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, δηλαδή να μας φέρει σε κατάσταση που να έχουμε ανάγκη τους ίδιους. Οι χωρίς μέτρο αναφορές που περιέχονται στην σχετική έκθεση προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από πολιτική δήλωση, είναι η μεγαλύτερη προσβολή που θα μπορούσε να γίνει στον τουρκοκυπριακό λαό.

    Πρέπει να είναι γνωστό ότι ο δεσμός μας με την Τουρκία θα συνεχίσει ενισχυόμενος κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις και συνθήκες και δεν θα βρει την ανταπόκριση που χρειάζεται η κάθε είδους προσπάθεια προς την κατεύθυνση της κατάργησής του».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θλίψη εκφράζει το «υπουργείο εξωτερικών» για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

    Ο παράνομος Bayrak (10.06.22, brtk.net) μεταδίδει ότι την θλίψη του εκφράζει το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος για το γεγονός στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το 2021 σε σχέση με την Τουρκία αντικατοπτρίζεται η «ατυχής αντίληψη που αρνείται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

    Σε γραπτή δήλωση, το «υπουργείο» χαρακτηρίζει την συμπερίληψη στην έκθεση της άποψης για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας ως ένδειξη του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ακόμα παραγνωρίζει τις «πραγματικότητες» στο νησί.

    Υποστηρίζει επίσης ότι σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πλήξει το κύρος της Τουρκίας και της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» ενώπιον της ΕΕ.

    Εκφράζοντας την ελπίδα να πάψουν η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να αποτελούν «όργανο των κακοπροαίρετων πολιτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας», το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την πρόταση λύσης δύο κρατών στην Κύπρο αποκαλύπτει ότι το Σώμα αξιολογεί την κατάσταση στην Κύπρο «αποκομμένο από τις πραγματικότητες», αφού «η νέα μας πολιτική σχεδιάστηκε εκ μέρους της ΤΔΒΚ και στηρίζεται εκ μέρους της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    Το «υπουργείο» κατηγορεί την ΕΕ και τους θεσμούς της ότι αποτελούν τους βασικούς υπεύθυνους του στάτους κβο, το οποίο κατ’ ισχυρισμό προσφέρει ένα «πεδίο άνεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά», και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ηθική βάση για να προβαίνουν σε σχόλια σε σχέση με το Κυπριακό.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις στην βάση της ομοσπονδίας και ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι η ΕΕ πρέπει να παροτρύνει τους Ελληνοκύπριους, που κατ’ ισχυρισμό είναι «η βασική πηγή του προβλήματος», να αποδεχτούν την πρόταση για δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς αντί να επιτίθεται στην Τουρκία.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την συμπερίληψη στην έκθεση της πολιτικής, οικονομικής και «δημοσιονομικής» βοήθειας που παρέχει η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους, το «υπουργείο» αναφέρει ότι η Τουρκία είναι το μοναδικό στήριγμά τους και υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν τήρησε καμία υπόσχεση που έδωσε σε σχέση με την άρση της «απομόνωσης» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας. Δεν έχουν δικαίωμα λόγου η ΕΕ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση σε αυτό το θέμα», ισχυρίζεται το «υπουργείο», το οποίο καταλήγει αναφέροντας τα εξής για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού:

    «Οι αβάσιμες αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση για το Βαρώσι δείχνουν ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση πάλι προσπαθεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά ότι το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και η αρμοδιότητα σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι ανήκει στην κυβέρνηση της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τατάρ: «Δεν έχουμε πρόθεση να εμποδίσουμε την ελευθερία έκφρασης»

    Η K?br?s Postas? (09.06.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε υπήρξε αμερόληπτη στο Κυπριακό, διότι είναι μέλη της η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του K?br?s TV, ο Τατάρ σχολίασε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία και την έκκληση να εγκαταλειφθεί η λύση δύο κρατών, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ και ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι αυτό που λέει η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει πλήρως την πολιτική του.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη εδώ και 60 χρόνια και ότι αυτό που επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι είναι να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους κάτω από «την στέγη της μίας κυριαρχίας».

    «Δεν είναι δυνατόν να ενωθούν αυτά τα δύο κράτη κάτω από την συνομοσπονδιακή ή την ομοσπονδιακή στέγη», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα τρία «νομοσχέδια» που θεωρούνται ως περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης από κάποιους, ο Τατάρ επεσήμανε ότι οι όροι «δυσαρέσκεια» και «ψυχρότητα» ήδη υπάρχουν στον υφιστάμενο «νόμο» και ότι ο ίδιος δεν υπέβαλε κάποιο αίτημα για τροποποίησή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όταν το είδα για πρώτη φορά ρώτησα ‘ποιος το έγραψε, ποιος το έβγαλε’. Όμως, αυτά ούτως ή άλλως υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο. Δεν είπα σε κανέναν περάστε έναν τέτοιο νόμο. Καθημερινά με αποκαλούν άτιμο, αναξιοπρεπή, γελωτοποιό, ανήθικο, πνευματικά καθυστερημένο. Μπορεί να γίνεται καθημερινά ένα τέτοιο ρεζιλίκι; Δεν υπάρχει οτιδήποτε αναφορικά με το διαδίκτυο στον σχετικό νόμο. Το μόνο που θέλω είναι η εξεύρεση λύσης σε αυτά. Δεν θέλω τίποτε άλλο. Κανείς δεν έχει πρόθεση να εμποδίσει την ελευθερία έκφρασης. Μόνο καταβάλλεται προσπάθεια να προστεθεί η πτυχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον νόμο. Κάποιος κάνει ζωντανή μετάδοση από κάπου, μιλά όπως θέλει, προσβάλλει. Πού είναι η δημοκρατία σε αυτό; Δεν έχουμε πρόθεση να εμποδίσουμε την ελευθερία έκφρασης Δήθεν ο πρόεδρος της δημοκρατίας ζήτησε την ‘δυσαρέσκεια’, την ‘ψυχρότητα’, όμως αυτά υπάρχουν ούτως ή άλλως στον υφιστάμενο νόμο. Η Τουρκία δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Όμως, δεν έμειναν λόγια που δεν τα άκουσα. [?] Χρειάζεται έλεγχος γι’ αυτό. Αυτά τα βήματα που γίνονται είναι για να τεθεί υπό έλεγχο η έλλειψη ορίων στο διαδίκτυο. Η ελευθερία έκφρασης, η πολυφωνία είναι οι αρχές τις οποίες υποστηρίζω πιο πολύ».

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) τον κάλεσε σε παραίτηση, διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα το ζητούν αυτό και πρόσθεσε ότι τον εξέλεξε ο «λαός» σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχε και ο Τουφάν Έρχουρμαν.

    Διερωτώμενος ποιος είναι ο καβγάς του προέδρου του CTP μαζί του, ο Τατάρ είπε ότι κάθε φορά που βγαίνει στο βήμα της «βουλής» ο Έρχουρμαν του επιτίθεται και υποστήριξε ότι ο ίδιος ουδέποτε δεν έκανε τις δηλώσεις που του αποδίδει συγκεκριμένη διαδικτυακή εφημερίδα.

    «Δεν βγήκαν τέτοιες λέξεις από το στόμα μου», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι ανέθεσε στον σύμβουλο Τύπου του, Αϊντίν Άκκουρτ να κάνει «αυτό που πρέπει» για το θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρικλί: «Ευθύνη της Τουρκίας η μεταφορά 200 Τούρκων αστυνομικών στα κατεχόμενα»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Βug?n Kibris (10.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες αναφορικά με την είδηση που κυκλοφόρησε χθες ότι «αστυνομική ομάδα άμεσης δράσης» 200 ατόμων θα αποσταλεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ο Αρικλί δήλωσε πως «η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΤΔΒΚ». «Αυτό είναι δικό τους θέμα, δεν γνωρίζω (περισσότερες πληροφορίες)», είπε και πρόσθεσε τα εξής:

    «Το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση. Δεν ξέρω από πού πήραν αυτές τις πληροφορίες. Ρώτησα και μερικούς φίλους υπουργούς και ούτε αυτοί ξέρουν. Όπως γνωρίζετε, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΤΔΒΚ είναι υπό την ευθύνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, επομένως το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα φέρει στρατιώτες ή προσωπικό σε οποιοδήποτε τμήμα των δυνάμεων ασφαλείας είναι αποκλειστικά δική της υπόθεση. Οι διμερείς συμφωνίες το επιτρέπουν. Αν έρθουν, δεν θα είναι πρόβλημα για μένα, αλλά πραγματικά δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό το θέμα».

    Εξάλλου, η Diyalog (10.06.22) γράφει ότι η «γενική διεύθυνση αστυνομίας» διέψευσε την είδηση που αφορά την μεταφορά των 200 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι ισχυρισμοί για το θέμα είναι «εντελώς αβάσιμοι».

    (ΚΣ)

    [06] Πορεία διαμαρτυρίας από την τουρκοκυπριακή «πλατφόρμα κοινωνικής ύπαρξης»

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni D?zen (10.06.22), η τουρκοκυπριακή «πλατφόρμα κοινωνικής ύπαρξης» κατεβαίνει στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, την αδυναμία του «κράτους» να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη, το «οικονομικό πρωτόκολλο» και τις παρεμβάσεις που έγιναν στην θέληση των Τουρκοκυπρίων.

    Σήμερα στις 7:00 το πρωί οι συντεχνίες της «πλατφόρμας κοινωνικής ύπαρξης», πραγματοποίησαν διαδήλωση με πανό στα φώτα της «πρωθυπουργίας» και μοίρασαν φυλλάδια.

    Οι συντεχνίες θα πραγματοποιήσουν επίσης μαζική πορεία διαμαρτυρίας σήμερα στις 18:30. Σύμφωνα με γνωστοποίηση των συντεχνιών της «πλατφόρμας», η πορεία θα ξεκινήσει από τα φώτα της Citroen στην οδό Dereboyu και θα καταλήξει στη «βουλή».

    Οι συντεχνίες οι οποίες διοργανώνουν τις διαμαρτυρίες είναι οι εξής: Bas?n Sen, Bes, ?a?-Sen, Da? ? Sen, Da? ? Bir ? Sen, Dev ? ??, Esnaf ve Zanaatlalar Odas? (επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνητών), G??-sen, Kamu ? ??, Kamu ? Sen, Koop - Sen, KTAMS, KT?S, KTOE?S,T?p ? ?? και T?rk-sen

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της K?br?s Postas? (10.06.22, kibrispostasi.com), το Κόμμα του Λαού (HP) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη στήριξή του στην πορεία των συντεχνιών.

    (BK)

    [07] Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας: «Να εγκαταλείψουμε την Τουρκική Λίρα»

    Η K?br?s Postas? (10.06.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Νεβζάτ Όσκουντ, αναφέρθηκε στην υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ) και δήλωσε πως οι Τουρκοκύπριοι φτωχαίνουν με γοργούς ρυθμούς, λόγω αυτής της εξέλιξης.

    Στη δήλωσή του, ο Όζκουντ, τόνισε ότι το κόστος της αποτυχημένης νομισματικής πολιτικής πληρώνεται βαριά. Σημειώνοντας ότι η ισοτιμία του δολαρίου είναι 17,40 τουρκικές λίρες (ΤΛ) σήμερα, δήλωσε ότι «η εφαρμογή κατάθεσης με προστασία νομίσματος είναι μια πλήρης ιστορία αποτυχίας».

    Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση, που ο πραγματικός πληθωρισμός και η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 100%, πρέπει να εγκαταλείψουν γρήγορα τη χρήση της Τουρκικής Λίρας, σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στο «πρωτόκολλο» (που υπέγραψαν τα κατεχόμενα με την Τουρκία).

    (ΚΣ)

    [08] KT?S: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραδώσουν σε κανένα την βούληση τους»

    Η Diyalog (10.06.22) γράφει ότι ο Μπουράκ Μαβίς, γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων (KT?S), δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραδώσουν τη βούληση τους σε κανέναν.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Μαβίς αναφέρθηκε στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος συνεθλίβη κάτω από τις αυξήσεις των τιμών και η ύπαρξή τους αμφισβητήθηκε από τα πρωτόκολλα».

    Υποστήριξε επίσης ότι τα άρθρα 44/45 στην έκθεση «επιβεβαιώνουν το διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων και καλούν την Τουρκία να δώσει την απαραίτητη βούληση στους Τουρκοκύπριους, μια από τις νόμιμες κοινότητες του νησιού».

    Επισημαίνοντας ότι «η έκθεση εξέφρασε ανησυχία για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία», ο Μαβίς πρόσθεσε ότι «υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το οικονομικό πρωτόκολλο» που υπέγραψε η Τουρκία με τα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [09] Συνάντηση Μπενλί με τον Δήμαρχο Μπριζ στις Βρυξέλλες ? Τον κάλεσε στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Halk?n Sesi (10.06.22), ο λεγόμενος δήμαρχος Γκιόνελι Αχμέτ Μπενλί πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Μπριζ, Ντιρκ Ντε Φάου κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Η επίσκεψη Μπενλί διήρκησε τρεις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν «εποικοδομητικές συζητήσεις», όπως τις περιέγραψε.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος χαρακτήρισε τον δήμο Μπριζ ως «παράδειγμα τοπικής αυτοδιοίκησης» ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης. Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση ήταν άκρως διδακτική, αφού η «χώρα» διανύει περίοδο μεταρρυθμίσεων στην «τοπική αυτοδιοίκηση» και μέλημα του ιδίου ήταν να επωφεληθεί από τις εμπειρίες της πόλης Μπριζ στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης.

    O Μπενλί ανέφερε επίσης ότι στοχεύει στο να καταστεί το Γκιόνελι ως «πόλη με υψηλό επίπεδο ζωής», προσθέτοντας παράλληλα ότι θα μοιραστεί τις εμπειρίες που αποκόμισε με όλους τους «δήμους». Στη βάση των πιο πάνω ο λεγόμενος δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχει καλέσει τον Ντιρκ Ντε Φάου στην κατεχόμενη Κύπρο.

    (ΒΚ)

    [10] Καματζίογλου: «Η Αγγλία αποτελεί για εμάς δυνητικό σημείο εξαγωγών»

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Diyalog (10.06.22), ο «πρόεδρος του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο, Ουμίτ Γιαλτσίν και τον Εμπορικό Ακόλουθο της πρεσβείας Ταρίκ Σονμέζ.

    Σε δηλώσεις αναφορικά με την συνάντηση, ο Καματζίογλουτην χαρακτήρισε θετική και είπε ότι η Αγγλία αποτελεί μια χώρα στην οποία κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων, γεγονός που την καθιστά δυνητικό σημείο εξαγωγών.

    Σε ανακοίνωσή του, το «επιμελητήριο» ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δραστηριότητες του «επιμελητηρίου», η βιομηχανική δομή των κατεχομένων και δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τους τομείς της παραγωγής και των εξαγωγών.

    Ο Καματζίογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πραγματοποιεί προσπάθειες προς εξεύρεση νέων αγορών και άνοιγμα νέων δρόμων για την παραγωγή. Επί τούτου πρόσθεσε ότι εάν θέλει να «ορθοποδήσει» η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η παραγωγή και οι εξαγωγές της «χώρας». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι χρειάζεται να επιτευχθεί αύξηση στον τομέα των εξαγωγών με την αναβάθμιση της αγροτικής βιομηχανίας.

    Τη σημασία της εν λόγω συνάντησης υπογράμμισε τόσο ο Τούρκος Πρέσβης Ουμίτ Γιαλτσίν όσο και ο Εμπορικός Ακόλουθος Ταρίκ Σονμέζ.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία από τη «μονάδα εξωτερικών σχέσεων» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», της οποίας μέλη ήταν η Φεριχά Μπιρέν, η Γκιζέμ Αλισκάν και η Άσια Μπεγιάζ.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νέες απειλές Έρντογαν προς Ελλάδα και δηλώσεις για Κύπρο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προειδοποίησε εκ νέου την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο, καλώντας την να συμπεριφέρεται στη βάση των διεθνών συνθηκών, ενώ για την Κύπρο δήλωσε ότι η «εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μας άφησε άλλη επιλογή πέραν της λύσης δύο ισότιμων και κυριαρχικά ανεξάρτητων κρατών στο νησί».

    Σε ομιλία του χθες στα πλαίσια της της στρατιωτικής άσκησης «EFES 2022», o Έρντογαν, απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, δήλωσε: «Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να προειδοποιήσω την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και να συμπεριφέρεται στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο και όταν λέει κάτι το εννοεί».

    Οπωσδήποτε θα λογοδοτήσουν ενώπιον της ιστορίας

    Αναφερόμενος στην στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε και τα εξής: «Σε μια κρίσιμη περίοδο στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, λυπούμαστε που εφαρμόζουν στρατηγικές που απειλούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας που βασίζονται στις διεθνείς συμφωνίες. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, είναι αντίθετη με το δίκαιο, παράλογη και αδιανόητη. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ενώπιον μας, ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες. Αυτοί που αναλώνονται με όνειρα που δεν ανταποκρίνονται στους πόρους, την ενέργεια και τη δύναμη της χώρας τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της ιστορίας».

    «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά»

    Καλώντας την Ελλάδα να σταματήσει την στρατικοποίηση των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, ο Έρντογαν, πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν αστειεύομαι, μιλώ σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο και θα ακολουθήσει αυτά που λέει. Αφήνουμε στην κρίση της διεθνούς κοινότητας το αίτημα της Ελλάδας, μιας χώρας που στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 2 χιλιόμετρα χερσαίο έδαφος λιγότερο από τη χώρα μας, να διεκδικεί ζώνη θαλάσσιας αρμοδιότητας 40,000 χιλιομέτρων για το Κατσελόριζο, το οποίο απέχει περισσότερο από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το ζήτημα αυτό, εμπλέκοντας σε αυτή την αδικία το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και συμπεριλαμβάνοντας τις σε διάφορες ασκήσεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, θα είναι μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με αυτό».

    «Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα να λογικευθεί και να συνέλθει»

    Υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, εντούτοις παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει ακόμη να ασκεί πολιτική πιέσεων σε βάρος της «τουρκικής μειονότητας» που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, υπογραμμίζοντας και τα εξής:

    «Το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα το 1999 και το 2006 για τις παράνομες πρακτικές της, παραβλέπει το ότι η Ελλάδα συνεχίζει την καταπιεστική της στάση, αποτελεί παράδειγμα πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών. Παρακολουθούμε με παραδείγματα το ΕΔΑΔ, να μην αντιδρά απέναντι στην παράνομη και απάνθρωπη κακομεταχείριση της Ελλάδα έναντι των μεταναστών και να παραγνωρίζει την ξεκάθαρη στήριξη της έναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, αντικρύσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις της στρατιωτικής μας αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει επίσης σε κανέναν να παραβιάζει τα δικαιώματα της και το δίκαιό της. [?] Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα να λογικευθεί και να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμμορφώσου. Η Τουρκία, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών».

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Έρντογαν υποστήριξε τα εξής:

    «H εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μας άφησε άλλη επιλογή πέραν της λύσης δύο ισότιμων και κυριαρχικά ανεξάρτητων κρατών στο νησί. Από την εκπαίδευση ιερέων σε βαριά όπλα μέχρι και το άνοιγμα γραφείων για τρομοκρατικές οργανώσεις, κάθε κίνηση των Ελληνοκυπρίων δείχνει πόσο εύστοχη ήταν αυτή η απόφαση. Η Τουρκία θα συνεχίζει τις δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις πρακτικές των ΗΕ. Δεν επιτρέψαμε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε ενέργειες ή διεκδικήσεις που παραβιάζουν τα οικόπεδα που είναι υπό την δικαιοδοσία μας».

    (ΑΚ)

    [02] Αναρτήσεις Ερντογάν στα ελληνικά: Θα κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (09.06.2022), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Ελλάδας με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Έρντογαν προειδοποίησε την Ελλάδα, άλλη μια φορά, να παραιτηθεί από όνειρα και ρητορικές για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη και πριν ένα αιώνα και να συνετιστεί, κατά την έκφρασή του.

    Σε ανάρτησή του στα ελληνικά, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε την Ελλάδα γράφοντας ότι: «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

    Αναφορικά με την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάρτηση του Τούρκου Προέδρου αναφέρει ότι αφήνει στην κρίση της διεθνούς κοινότητας τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40.000 χλμ2 για το Καστελόριζο, που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία, ενώ απέχει πάνω από 600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Στις αναρτήσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στην παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα για την προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών.

    Στο ίδιο νήμα αναρτήσεων, ο Έρντογαν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπιέζει την «τουρκική μειονότητα», όπως ανέφερε, στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της τελευταίας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος, τέλος, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δε θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

    (ΓΜ)

    [03] Δηλώσεις Ακάρ: Διπροσωπία και υποκρισία της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τη Sabah (09.06.2022), o Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, στα πλαίσια ομιλίας του στη στρατιωτική άσκηση Εfes ? 2022, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία.

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε συγκεκριμένα ότι Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και επιδίδεται σε επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό, ενώ η ίδια, όπως είπε, επεκτάθηκε εδαφικά τρεις φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοσίων ετών. Αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά, αντίκειται στην ιστορική αλήθεια και τη λογική και πρόκειται για διπροσωπία και υποκρισία.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, οι κινήσεις εξοπλισμού της Ελλάδας και κάποιες προσπάθειες σύναψης συμμαχιών είναι μάταιες. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα με ειρηνικό τρόπο και γι’ αυτό απευθύνει έκκληση για διάλογο.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Χουλούσι Ακάρ αναφέρθηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λέγοντας ότι αγωνίζονται εναντίον «τρομοκρατικών», όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων, όπως εκείνη του Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK/YPG και το Ισλαμικό Κράτος τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό και υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τα δίκαια και τα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και της «Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στο καθεστώς στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    (ΓΜ)

    [04] Ερντογάν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές

    Σύμφωνα με την Ak?am (09.06.22), o Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Ο Έρντογαν προέβη σε σχετική ανακοίνωση κατά την παρουσία του σε συνάντηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη Σμύρνη.

    Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν μίλησε για τον χρόνο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών απαντώντας στην απαίτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Με την ευκαιρία αυτή ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος της Συμμαχίας της Δημοκρατίας (Cumhur ?ttifak?).

    (ΓΜ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Γκουτέρες και ΥΠΕΞ Σλοβενίας

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ-09.06.22), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι Τσαβούσογλου και Γκουτέρες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διασφάλιση της εξαγωγής σιτηρών, ενώ την ίδια στιγμή, αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Σλοβένα ομόλογό του Tanja Fajon, με την οποία συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΑΚ)

    [06] Ντονμέζ: «Θα προβούμε σε βήματα για μεταφορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου μέσω Τουρκίας»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-09.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του χθες στα πλαίσια συνάντησης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων για θέματα ενέργειας (EUROPEX), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι στις επόμενες μέρες ενδεχομένως η Τουρκία να προβεί σε νέα βήματα που αφορούν στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές, μέσω Τουρκίας, χωρίς ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

    Ο Ντονμέζ δήλωσε ακόμη ότι ανάμεσα στους επόμενους στόχους που έχει καθορίσει η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς, είναι να καταστεί μια χώρα που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

    (ΑΚ)

    [07] Ποινή φυλάκισης 3 ετών για τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (10.08.22), o Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα μέχρι τρία έτη στον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, o οποίος δικάζεται με την κατηγορία υποκίνησης του λαού σε μίσος και έχθρα.

    Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ δικάζεται διότι μέσω του τρίτου τόμου του βιβλίου του «Αγώνας Εξουσίας στην Τουρκία» υποκίνησε τον λαό σε αισθήματα μίσους και έχθρας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε προκειμένου ο κατηγορούμενος να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

    (ΓΜ)

    [08] Η Τουρκία απέλασε 200 Αφγανούς άτυπους μετανάστες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-10.06.22), η τουρκική κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών της να αναχαιτίσει και να αντιμετωπίσει το θέμα των άτυπων μεταναστών, προχώρησε στην απέλαση 200 άτυπων μεταναστών από το Αφγανιστάν.

    Οι Αφγανοί άτυποι μετανάστες στάλθηκαν πίσω στη χώρα τους αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 10 June 2022 - 13:46:17 UTC