Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 113/2022 17.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επαφές Ιρακινού Τουρκμενικού μετώπου στα κατεχόμενα
  • [02] Δηλώσεις Ατούν για τα συμφωνηθέντα στην Τουρκία
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • [04] Πακέτο οικονομικών μέτρων επεξεργάζονται στα κατεχόμενα
  • [05] Δημοψήφισμα για προσάρτηση ο λόγος των πιέσεων για «υπηκοότητες», λέει αρθρογράφος
  • [06] Ανεύρεση οστών αγνοούμενου στον Άγιο Αμβρόσιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση στη δήλωση του Εκπροσώπου του Γερμανικού ΥΠΕΞ για τον «εναέριο χώρο»
  • [02] Σιεντόπ: «Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στην απάνθρωπη στάση της Ελλάδας έναντι των μεταναστών»
  • [03] Χαράρι: «Η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-ΕΕ για το φυσικό αέριο δεν εμποδίζει τις συνομιλίες με την Τουρκία»
  • [04] Επαφές Ακάρ στις Βρυξέλλες
  • [05] Συμμετοχή της Τουρκίας στη 18η Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία
  • [06] Τσαβούσογλου: Επίσκεψη στη Σερβία
  • [07] Επίσκεψη αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στο εργοστάσιο κατασκευής του Μπαϊρακτάρ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επαφές Ιρακινού Τουρκμενικού μετώπου στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Diyalog (17.06.22), αντιπροσωπεία από το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο με επικεφαλής τον πρόεδρό του του Χασάν Τουράν, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της οποίας έκανε σειρά επαφών.

    Ο Τουράν και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε συναντήθηκε με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Τουράν εξέφρασε την ικανοποίησή τους καθώς αυτή είναι πρώτη τους επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Τορέ: Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων φωτίζει όλες τις «τουρκικές κοινότητες»

    Ο Τουράν πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» Ζορλού Τορέ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης ο Τουράν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντοτε αποτελούσαν πηγή έμπνευσης στον αγώνα τους.

    Αναφέροντας ότι οι δύο κοινότητες, στο πλαίσιο των αγώνων τους, έθεταν πάντοτε σε πρώτο πλάνο την ύπαρξη του τουρκισμού, ο Τουράν υποστήριξε: «Όσο πιο δυνατοί είναι οι δεσμοί μεταξύ μας, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι αυτό στον αγώνα μας».

    Επισημαίνοντας ότι θέλουν να εξηγήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η «τουρκική ύπαρξη» στο Ιράκ, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έδωσαν πολλούς πεσόντες και αφαιρέθηκε η γη τους από τα χέρια τους, όμως αυτοί δεν παραιτήθηκαν από τον αγώνα τους.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι μετά από 96 δύσκολα χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν την ελευθερία τους με την «ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και σημείωσε ότι σήμερα ζουν με την εθνική ταυτότητα της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» εξέφρασε την άποψη ότι ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων φωτίζει όλες τις «τουρκικές κοινότητες» ανά τον κόσμο και τους τους εξυψώνει το ηθικό και ισχυρίστηκε: «Επομένως, πρέπει να προστατευτεί το μέλλον της ΤΔΒΚ για όλα τα άλλα τουρκικά κράτη και κοινότητες και όχι μόνο για τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Καταληκτικά, εξέφρασε την επιθυμία για μελλοντικές επαφές της τουρκοκυπριακής πλευράς με το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο.

    Τατάρ: «Η μεγαλύτερη μας δύναμη είναι η μητέρα πατρίδα»

    Ο Τουράν και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την χαρά του για την εν λόγω επίσκεψη αναφέροντας παράλληλα ότι «η μεγαλύτερη μας δύναμη είναι η μητέρα πατρίδα», όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι ? Ελλάδα ασκούν πιέσεις για προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα και ότι οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν πολλά δεινά και έμειναν εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συμπεριφορές.

    (ΒΚ)

    [02] Δηλώσεις Ατούν για τα συμφωνηθέντα στην Τουρκία

    Η G?ne? (17.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι οι δύο γεννήτριες 25 μεγαβάτ πρόκειται να μεταφερθούν το Σάββατο 18 Ιουνίου από το λιμάνι Αμπαρλί της Κωνσταντινούπολης στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πιθανώς περί τις αρχές Ιουλίου για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες ηλεκτρισμού.

    Αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποίησε στην Τουρκία, ο Ατούν είπε ότι προκειμένου να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα η «προστασία καταθέσεων έναντι του ξένου συναλλάγματος» έχει συσταθεί και εργάζεται «τεχνική επιτροπή» αποτελούμενη από υψηλού επιπέδου γραφειοκράτες.

    Ο Ατούν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με τις επαφές που πραγματοποίησε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου.

    Στην ανακοίνωση, ο Ατούν σημείωσε ότι πραγματοποίησε μια εποικοδομητική και θετική συνάντηση τον Ντονμέζ τον οποίο ευχαρίστησε για τη στήριξή του.

    Ο «υπουργός οικονομίας» πρόσθεσε επίσης και τα εξής: «Ο Πρόεδρος της μητέρας πατρίδας Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ συνεχίζουν με τις οδηγίες τους να μας βοηθούν με όλα τα μέσα προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα μας».

    Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί περί τις αρχές Ιουλίου

    Ο Ατούν είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Ντονμέζ επικεντρώθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη λύση του προβλήματος του ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Κύπρος.

    Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν o Ατούν είπε ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται να πραγματοποιηθούν οι δέουσες επενδύσεις, να συνεχιστούν χωρίς διακοπή οι εργασίες συντήρησης και επισκευής, να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον περιορισμό του εύρους των αναγκών και να εξασφαλιστεί συνέχεια στην εισαγωγή των απαραίτητων καυσίμων.

    Ο λεγόμενος υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι για την εγκατάσταση των δύο γεννητριών υπεγράφη συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και της «αρχής ηλεκτρισμού» («K?b ? Tek») και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία «φόρτωσης» των δύο γεννητριών με συνολική ισχύ 50 μεγαβάτ.

    Σύμφωνα με τον Ατούν, η μεταφορά των γεννητριών θα ξεκινήσει το Σάββατο 18 Ιουνίου από το λιμάνι Αμπαρλί της Κωνσταντινούπολης και το πλοίο αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα μεταξύ 24-25 Ιουνίου. Ανέφερε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου οι γεννήτριες να τεθούν σε λειτουργία περί τις αρχές Ιουλίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα χρεών της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού προς την ιδιωτική εταιρεία AKSA, ο Ατούν είπε ότι με την λειτουργία των γεννητριών και οι δύο πλευρές θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

    Θα αγοράζουν καύσιμα από το τουρκικό κράτος

    O Ατούν ανέφερε επίσης ότι το «κράτος» θα πρέπει εξαλείψει τους δυνητικούς κινδύνους έλλειψης καυσίμων στην «αρχή ηλεκτρισμού» ή τους κινδύνους σχετικά με το κατά πόσο θα φτάσει κάποιο πλοίο που μεταφέρει καύσιμα. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Ατούν ενημέρωσε ότι ως αποτέλεσμα της τροποποίησης του σχετικού «νομοσχεδίου» θα πραγματοποιείται «διακρατικά» η αγορά καυσίμων από την TPIC, η οποία είναι κρατικός οργανισμός συνδεδεμένος με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.

    Καταληκτικά, ο Ατούν είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ασφάλεια εφοδιασμού και θα σταθεροποιηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δήλωσε επίσης ότι το «υπουργείο» του θα εργαστεί για την ασφάλεια εφοδιασμού με σχεδιασμό που να έχει χρονοδιάγραμμα 20 ετών και ότι το πρόβλημα του ηλεκτρισμού θα αποτελέσει παρελθόν.

    (ΒΚ)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Η Avrupa (17.06.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (El-Sen), Κουμπιλάι Όζκιρατς ανέφερε ότι ένα από τα πρωταρχικά τους καθήκοντα είναι να αναχαιτίσουν μαζί με τον «λαό» τις παρεμβάσεις που γίνονται από την Τουρκία και τις επιθέσεις κατά της βούλησης και της ταυτότητάς τους.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκιρατς σημείωσε ότι «καταδικάζουμε έντονα τον ‘ρατσιστή’ φασίστα Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη των Κυπρίων και της Κύπρου, και τις ‘κατακτητικές’ φασιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας».

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική την «ευαισθησία» που επέδειξε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) έναντι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις των «βουλευτών» του CTP Ντογούς Ντεριά, Ντεβρίμ Μπαρτσίν και Ασίμ Ακάνσοϊ, ο Όζκιρατς σημείωσε ότι αναμένουν από το CTP και όλες τις μαζικές οργανώσεις να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και κατά των φασιστικών πρακτικών και πιέσεων που ασκήθηκαν κατά δημοσιογράφων.

    Στο μεταξύ, ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Χαλίλ Καραπασιάογλου ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό οι Τουρκοκύπριοι δέχονται «βαριά επίθεση» τόσο εκ μέρους της Τουρκίας όσο και εκ μέρους των ντόπιων συνεργατών της κατόπιν οδηγιών που λαμβάνουν από την «αποικιακή διοίκηση» της Τουρκίας.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Καραπασιάογλου υποστήριξε ότι είναι φανερό πως κατά την πρόσφατή επίσκεψή του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε οδηγίες σε συγκεκριμένους κύκλους για αναδιαμόρφωση του κατοχικού καθεστώτος.

    «Ο Τσαβούσογλου έδωσε οδηγίες για να αυξηθούν οι υπηκοότητες», σημείωσε προσθέτοντας ότι από το 1974 η Τουρκία επιχειρεί να τουρκοποιήσει και να εξισλαμίσει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αφομοιώνοντας και αφανίζοντας τους Κύπριους.

    Επισημαίνοντας ότι το YKP αγωνίζεται κατά της κατακτητικής νοοτροπίας της Τουρκίας και καταβάλλει προσπάθειες σύστασης συμμαχιών σε αυτό τον τομέα, ο Καραπασιάογλου κάλεσε όλους να συμπαραταχθούν μαζί τους και υπενθύμισε ότι την τελευταία βδομάδα αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, όπως χαρακτήρισε τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων Ουλάς Μπαρίς, Πινάρ Μπαρούτ και Μαχμούτ Ανάγιασα, καθώς και της ακαδημαϊκού Γιοντζιά Όζντεμιρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πακέτο οικονομικών μέτρων επεξεργάζονται στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (17.06.22) γράφει ότι στο πακέτο οικονομικών μέτρων που ετοιμάζει η «κυβέρνηση» στράφηκαν τα βλέμματα όλων στα κατεχόμενα την ώρα που «οι οικονομικές συνθήκες έκαναν την ζωή ανυπόφορη».

    Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες του πακέτου μετά από την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα χθες. Σύμφωνα με τον Τατσόι, τα μέτρα θα αφορούν τα εξής:

    [01] Νέες δωρεές και δάνεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    [02] Βαρύτητα στην χρήση της τουρκικής λίρας.

    [03] Στήριξη σε όσους λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

    [04] Καταβολή ΑΤΑ και μείωση απολαβών σε κάποιες μισθοδοτικές κλίμακες.

    [05] Μεταφορά των εσόδων από τις μειώσεις στους χαμηλά αμειβόμενους.

    [06] Συνέχιση της στήριξης στους εργοδότες, η οποία προβλέπεται μέχρι τον Αύγουστο.

    [07] Συνέχεια της στήριξης για χρήση πιστωτικών καρτών και ανάπτυξη των τομέων.

    Ο Τάτσοϊ είπε ότι είναι ευαίσθητοι στο θέμα της ανεργίας και ότι ζήτησαν να ανέλθει ο κατώτατος μισθός στις 8,000-8,500 ΤΛ και ότι ο ακάθαρτος κατώτατος μισθός με έναν καθαρό μισθό της τάξης των 8,000 ΤΛ θα ανέρχεται γύρω στις 9,200 ΤΛ. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί και η στήριξη στους εργοδότες, το κόστος ανέρχεται στις 10,500 ΤΛ. Είπε ότι αν ο κατώτατος μισθός είναι 8,500 ΤΛ, το κόστος εργοδότη θα ξεπεράσει τις 11,000 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοψήφισμα για προσάρτηση ο λόγος των πιέσεων για «υπηκοότητες», λέει αρθρογράφος

    Ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (17.06.22), Ουνάλ Φιντίκ γράφει ότι ο ουσιαστικός λόγος της άσκησης πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος είναι για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει για την προσάρτηση όταν είναι κατάλληλες οι συγκυρίες. Κάτω από τον τίτλο «Πίεση για υπηκοότητα», ο Φιντίκ γράφει τα εξής:

    «Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της πίεσης που ασκείται στους διοικούντες την χώρα για την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο εκτός της Τουρκίας και δεν ισχύει σε καμία χώρα εκτός της Τουρκίας η ταυτότητα και το διαβατήριό της.

    Ο συνολικός πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων που συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά το 1974 δεν ήταν ικανοποιητικός για να μπορέσουν να δουλέψουν τα χώματα της χώρας. Για τον λόγο αυτό, τότε έγινε μετακίνηση αριθμού πληθυσμού από την Τουρκία κάτω από το όνομα της γεωργικής δύναμης.

    Στα επόμενα χρόνια, άρχισε να έρχεται μαζικά στο νησί μας εργατική δύναμη σε άλλους τομείς, όχι μόνο γεωργική. Άρχισε να καλύπτεται από την Τουρκία η εργατική δύναμη πρώτα στις οικοδομές και στους βοηθητικούς τους τομείς και ύστερα η εργατική δύναμη που χρειάστηκε στις τουριστικές εγκαταστάσεις που αναπτύχθηκαν και με τον καιρό σε εργασίες όπως καταστηματάρχες και τεχνίτες.

    Στο μεταξύ, οι Τουρκοκύπριοι σχεδόν έτρωγαν ο ένας τον άλλον για να μπορέσουν να δουλέψουν στο κράτος και στους κρατικούς θεσμούς.

    Οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν εδώ πρώτα ως εργατική δύναμη άρχισαν με τον καιρό να παίρνουν κοντά τους και τις οικογένειές τους, να φέρνουν τους συγγενείς τους.

    Οι τότε κυβερνήσεις που αξιολόγησαν την κατάσταση έβλεπαν αυτούς τους ανθρώπους ως δεξαμενή ψήφων. Πρώτα άρχισαν να διανέμουν υπηκοότητες κάθε προεκλογική περίοδο και συνέχισαν την εξουσία τους πολιτογραφώντας στο ποσοστό που τους υπολειπόταν.

    Με τον καιρό αυτή η κατάσταση συνηθίστηκε. Με τον καιρό, ο αριθμός των πολιτών της Τουρκίας που έγιναν πολίτες ξεπέρασε τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Όμως, στο μεταξύ άρχισαν να μεγαλώνουν τα παιδιά της δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων. Αυτά τα παιδιά μπορούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά επειδή μεγάλωσαν με την τουρκοκυπριακή κουλτούρα.

    Για τον λόγο αυτό, οι κύκλοι της κυβέρνησης στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση για υπηκοότητα. ‘Κάντε περισσότερους πολίτες, κάντε πολίτες όλους όσοι έρχονται από την Τουρκία και εγκαθίστανται εδώ, ούτως ή άλλως Τούρκοι είστε και εσείς Τούρκοι είναι και εκείνοι΄, λένε.

    Ο ουσιαστικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι θέλουν να εξασφαλίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί για την προσάρτηση όταν έρθει η μέρα, δηλαδή όταν είναι κατάλληλη η συγκυρία.

    Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση τρομάζει τους Τουρκοκύπριους. Διότι διαβρώνεται η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Χαλούν με τον καιρό τα ήθη και τα έθιμά τους, η κουλτούρα τους, η ανεκτικότητά τους. Κάθε Τουρκοκύπριος ανησυχεί γι’ αυτό, έστω και αν δεν υψώνει την φωνή του.

    Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θέλουν να ενωθούν με την Τουρκία. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

    Σχεδόν όλοι θέλουν λύση του Κυπριακού. Κάποιοι θέλουν ομοσπονδιακή λύση, κάποιοι συνομοσπονδιακή λύση, κάποιοι λύση δύο κρατών, όμως θέλουν λύση οπωσδήποτε.

    Για τον λόγο αυτό, πρέπει να τερματιστεί πλέον η παραχώρηση υπηκοότητας. Πρέπει να τεθεί φραγμός πρώτα στις υπηκοότητες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν έχουν δικαίωμα ή όχι. Μπορεί να συζητηθούν αργότερα καταστάσεις όπως οι μοιρασμένες οικογένειες, παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ.

    Κάνοντάς το αυτό πρέπει αναμφίβολα να βρούμε λύση και στις δυσκολίες που περνούν για άδεια εργασίας οι άνθρωποι που εργάζονται και ζουν σε αυτή την χώρα. Μπορεί για παράδειγμα να μοιραστεί λευκή ή μπλε κάρτα σε όσους μένουν εδώ χωρίς να προκαλέσουν κανένα επεισόδιο. Σκοπός αυτού είναι να αναγνωριστούν σε αυτούς τους ανθρώπους όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους πολίτες της ΤΔΒΚ εκτός του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθε.

    Αν δεν θέσουμε αυτό τον διαχωρισμό και συνεχίσουμε να δίνουμε υπηκοότητες σε όποιον έρθει εναρμονιζόμενοι στις πιέσεις των κυβερνήσεων στην Τουρκία, θα μας πάρουν την πατρίδα μας από τα χέρια μας. [?]

    Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η αντίθεσή μας σε αυτόν πρέπει να είναι στον ίδιο βαθμό μεγάλη και κατά προτεραιότητα. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ανεύρεση οστών αγνοούμενου στον Άγιο Αμβρόσιο

    H Yeni D?zen (17.06.22) γράφει ότι το μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ανακοίνωσε ότι ανευρέθηκαν οστά ενός αγνοούμενου προσώπου σε δασώδη περιοχή στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, μετά από πληροφορία από έναν «πολίτη».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι παράλληλα με τον Άγιο Αμβρόσιο, στα κατεχόμενα γίνονται εκσκαφές και σε πέντε άλλες περιοχές: στη Μόρφου, στο Τέμπλος, στη Πέτρα του Διγενή, στο Λευκόνοικο και στο Σπαθαρικό.

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι διεξάγονται εκσκαφές και στην περιοχή του χωριού Πωμός στις ελεύθερες περιοχές για ανεύρεση του αγνοούμενου Τουρκοκύπριου βουλευτή, Τζενγκίζ Ραντίπ και του Τουρκοκύπριου δάσκαλου Τουργκούτ Σιτκί.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση στη δήλωση του Εκπροσώπου του Γερμανικού ΥΠΕΞ για τον «εναέριο χώρο»

    Το Ankara Anatolia (16.06.22) μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβης, Τανζού Μπιλγκίτς επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βάγκνερ, για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Ο Μπιλγκίτς δήλωσε πως προκαλούν λύπη «οι ατυχείς δηλώσεις» του Βάγκνερ και τόνισε πως είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε «αβάσιμους ισχυρισμούς σε βάρος της Τουρκίας», ενώ είναι η Ελλάδα, που όπως υποστήριξε ο Μπιλγκίτς, παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και παρενοχλεί τα τουρκικά αεροσκάφη.

    «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι δεν είναι η Τουρκία η πλευρά, που παρά τις προσκλήσεις που έγιναν, δεν προσέρχεται στις διμερείς συναντήσεις και στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντός του ΝΑΤΟ εδώ και ένα χρόνο, και ανακοίνωσε ότι παγώνει αυτές τις συναντήσεις με πρόσχημα την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο.

    Καλούμε για άλλη μια φορά τη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και την αποκλιμάκωση της έντασης, να μην παίρνει το μέρος κανενός στις διαφωνίες μεταξύ δυο συμμάχων, να μην ενεργεί ως εργαλείο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε πεδία και θέματα που δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνη», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [02] Σιεντόπ: «Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στην απάνθρωπη στάση της Ελλάδας έναντι των μεταναστών»

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajans? (16.06.22), ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ κατηγόρησε την Ελλάδα για απάνθρωπες πολιτικές εναντίον των μεταναστών και επισήμανε ότι η Ευρώπη κλείνει τα μάτια σε αυτές τις συμπεριφορές.

    Οι αιτιάσεις του Σεντόπ κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης διατυπώθηκαν στα πλαίσια της παρουσίασης της «Ειδικής αναφοράς για τις επαναπροωθήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πνίγονται στο Αιγάιο».

    Ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται απλώς για επαναπροωθήσεις αλλά για ένα θέμα ανθρωπιάς και σημείωσε ότι όσοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκε σε διεθνή συνάντηση που θα διοργανώσει η Εθνοσυνέλευση στην Κωνσταντινούπολη με παρουσία εκπροσώπων από κοινοβούλια πενήντα χωρών με θέμα τη μετανάστευση και γνωστοποίησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση αυτή.

    Ο Σιεντόπ είπε ακόμα ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά ολόκληρο τον κόσμο και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τις αφρικανικές χώρες εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ισχυριζόμενος ότι ευθύνεται η Δύση για το γεγονός ότι η ζωή σε αυτές τις χώρες είναι αφόρητη. Κατηγόρησε εξάλλου τη Δύση για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτών των χωρών επί αιώνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό καθιστά δύσκολη τη διαβίωση και άρα υποχρεώνει τους υπηκόους αυτών των χωρών να μεταναστεύσουν.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Σιεντόπ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει απάνθρωπες πολιτικές, ενώ η Ευρώπη κλείνει τα μάτια σε αυτές και ανέφερε ότι πλέον το ζήτημα δεν μπορεί να παραμείνει κρυφό.

    (ΓΜ)

    [03] Χαράρι: «Η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-ΕΕ για το φυσικό αέριο δεν εμποδίζει τις συνομιλίες με την Τουρκία»

    Το Ankara Anatolia (17.06.22) μετέδωσε ότι ο Αναλυτής Πολιτικής του Περιφερειακού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής του Ισραήλ (Mitvim) και πρώην Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Μιχαήλ Χαράρι δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακά προβλήματα λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τόνισε ότι η συμφωνία του Ισραήλ για το φυσικό αέριο με την Αίγυπτο και την ΕΕ δεν εμποδίζει τις συνομιλίες με την Τουρκία.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου για να φτάσει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας καλής θέλησης, ο Χαράρι είπε: «Δεν είναι μια συμφωνία που έρχεται σε σύγκρουση με τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. [?] Αυτό που συνέβη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (Τουρκίας και Ισραήλ) στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πού συμφωνούμε, πού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ποια είναι τα συμφέροντά μας».

    Σε δήλωσή του στον ανταποκριτή του ΑΑ, ο Χαράρι είπε ότι το φυσικό αέριο από το Ισραήλ θα σταλεί στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιηθεί και θα σταλεί στην Ευρώπη σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

    Υπογραμμίζοντας ότι μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα πρέπει να αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα, ο Χαράρι πρόσθεσε: «Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης αυξάνεται. Το Ισραήλ θα βρει τρόπους να στείλει περισσότερο αέριο και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει περισσότερο αέριο. Αυτή η συμφωνία, που δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, θα οδηγήσει επίσης σε περισσότερη δουλειά στην περιοχή. Πρέπει να προστεθεί ότι εδώ η Ευρώπη στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα για να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία».

    Δηλώνοντας ότι η προαναφερθείσα τριμερής συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τις συνομιλίες με την Τουρκία, ο Χαράρι ανέφερε:

    «Τα βήματα που έκαναν η Τουρκία και το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες είναι πολύ σημαντικά και καλά. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κατανοήσουν την ανάγκη συνεργασίας. Χάσαμε 10 χρόνια σε αυτό το θέμα. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να εντοπίσουν τα προβλήματα και να βρουν πώς να λύσουν Κατά τη γνώμη μου, και οι δύο πλευρές κάνουν τα σωστά βήματα. Είμαι αισιόδοξος; Ναι, είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και θετικοί. Μόνο αν το κάνουμε αυτό μπορεί να σημειωθεί πρόοδος».

    (ΚΣ)

    [04] Επαφές Ακάρ στις Βρυξέλλες

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadou Ajans? (16.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο υπουργοί εστίασαν στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, στην επικράτηση θετικής ατζέντας, στη συνδρομή που θα έχει η επικοινωνία στις διμερείς σχέσεις και τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και στην συνέχιση του διαλόγου για μείωση των εντάσεων.

    Συνάντηση Ακάρ με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας

    Ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνού με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξέλιξη της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, άμυνας αλλά και αμυντικής βιομηχανίας.

    Τριμερής συνάντηση Ακάρ με τους υπουργούς άμυνας Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου

    Σύμφωνα με τη Υenisafak (16.06.22), Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Άγγλο και τον Ουκρανό ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των φορτίων σιτηρών που παραμένουν εγκλωβισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας με αεροσκάφη Α400Μ υπό την προστασία της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [05] Συμμετοχή της Τουρκίας στη 18η Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία

    Η Yeni ?afak (17.06.22) γράφει ότι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, των εγγυητών της διαδικασίας της Αστάνα που εγκαθιδρύθηκε για τη λύση της συριακής κρίσης, συγκεντρώθηκαν για 18η φορά στο Νουρ Σουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ανθρωπιστική βοήθεια.

    Στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε, τονίστηκε η σημασία της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και αξιολογήθηκε ο ρόλος της διαδικασίας της Αστάνα στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή.

    (ΚΣ)

    [06] Τσαβούσογλου: Επίσκεψη στη Σερβία

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (16.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τη Σερβία.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα ενός νέου προξενείου στην πόλη Νις.

    Επίσης έγινε αναφορά στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών που έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε πρωτόκολλο με τη σερβική πλευρά ώστε να δοθεί αμοιβαία η δυνατότητα στους πολίτες των δύο χωρών να πραγματοποιούν ταξίδια με την ταυτότητά τους.

    Σημειώνεται ότι η Σερβία είναι η έκτη χώρα που εντάσσεται στη συμφωνία «ταξιδιών χωρίς διαβατήριο» μετά τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Ουκρανία και την «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της Σερβίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με τη σερβική πλευρά.

    (ΓΜ)

    [07] Επίσκεψη αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στο εργοστάσιο κατασκευής του Μπαϊρακτάρ

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (16.06.22), αντιπροσωπείες από την πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής πραγματοποίησαν επίσκεψη στην έδρα της «BAYKAR», εταιρίας κατασκευής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar».

    Στα πλαίσια της επίσκεψής τους, οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και ενημερώθηκαν για την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συγκεκριμένα του «Κιζιλελμά» που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2023.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 17 June 2022 - 12:30:14 UTC